femme_fatale13 29.01.09, 21:42 Jeździcie drogie kobity z "batem"? Ja przyznam się szczerze, że miałam okazję przez kilka dni w pożyczonym aucie i jestem zachwycona może nie tyle językiem, co możliwościami zdobycia informacji. A jak wasze wrażenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama-maxa Re: CB radio 29.01.09, 21:43 raz miałam okazję przezyc taka podróz...też się zachwyciłam Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: CB radio 29.01.09, 21:44 no jasne wiadomo gdzie misiaki czyhaja gdzie sa korki gdzie wypadek Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: CB radio 29.01.09, 21:49 No ba, suszarki, miśki i krokodylki Pamiętam też, jak eks-mąż ruszał kiedyś na trasie spod świateł swoim niereformowalnym zwyczajem (na prawy pas, gaz do dechy i wjazd przed innych na dobrym pasie) mobilek z tira obok go op...ił przez radio grubymi słowy - uśmiałam się z niego eksa znaczy Odpowiedz Link Zgłoś
aa47 Re: CB radio 29.01.09, 21:46 Bardzo fajny wynalazek. Mało kiedy się kobiety wypowiadają w trasie/szkoda/. Po za "miśkami" dobrze się dowiedzieć gdzie dobre żarełko dają itd no "szerokości" Odpowiedz Link Zgłoś
femme_fatale13 Re: CB radio 29.01.09, 21:48 ano szerokości teraz trza mi dobry sprzęcik wypatrzeć ale biorąc pod uwagę ile na mandatach zaoszczędzę to z pewnością warto Odpowiedz Link Zgłoś
balbina.x Re: CB radio 29.01.09, 21:58 Byłam we wrześniu w Polsce i miałam przyjemność jechać autem z moim bratem, który na co dzień jest baaaardzo powściągliwym typem, NIGDY nie używającym zdrobnień. No i padłam jak go usłyszałam przez "radyjko" rozmawiającego. Strach przed płaceniem mandatów zmusił mojego zimnego i oszczędnego w słowach brata do używania zdrobnień i praktycznie pieszczotliwych określeń Ale mandatów faktycznie nie płaci, tak więc fajny wynalazek, to "radyjko" Drugi brat też ma, obydwaj bardzo dużo czasu spędzają w trasie i sporo zawsze mieli "kosztów dodatkowych" , ale teraz już nie mają tego problemu Odpowiedz Link Zgłoś
bswm Re: CB radio 29.01.09, 22:04 Oczywiście, że jeżdzę z batem Kupiliśmy ponad 2 lata temu i od tej pory to mój najlepszy przyjaciel, zaraz po zmywarce ;P Odpowiedz Link Zgłoś
fajka7 Re: CB radio 29.01.09, 23:34 Jezdzimy. Ostatnio w trasie bardzo fajny objazd jakiegos ciezkiego wypadku zapodali nam koledzy. No a ostrzezenia o miśkowozach, to w ogole bajka Odpowiedz Link Zgłoś
olinka20 Re: CB radio 30.01.09, 21:34 A wystarczy jeździć zgodnie z przepisami... I wtedy miśkowozy nie sa straszne... Ale widze, ze to przechodzi Wasze wyobrażenie... Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 olinko 31.01.09, 08:57 Sarkazm zupełnie niepotrzebny. Policja zatrzymuje również na rutynowe kontrole, nie tylko z powodu nieprawidłowej jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
olinka20 Lilo 01.02.09, 17:10 No to chyba nie trzeba sie wtedy przed nimi ukrywać... Odpowiedz Link Zgłoś
olinka20 Re: Lilo 01.02.09, 22:44 No nie wiem, mialam raz w życiu- sprawdzili dokumenty moja ilość punktów- zero i dziekuje Nie wiem co było w tym nieprzyjemne. Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: Lilo 02.02.09, 03:51 Kontrola to kontrola i zalezy na kogo się trafi. Kiedyś kolegę trzymali pół godziny ... mało samochodu na części nie rozebrali byle coś znaleźć. Nie mam ochoty na coś takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: olinko 02.02.09, 10:07 > Policja zatrzymuje również na rutynowe kontrole, nie tylko z powodu > nieprawidłowej jazdy. Ale od tego CB nie uchroni przecież, chyba, że zmieniacie trasę, jak tylko słyszycie o miśkach (a to nie zawsze jest możliwe). Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: CB radio 01.02.09, 18:35 olinka20 napisała: > A wystarczy jeździć zgodnie z przepisami... > I wtedy miśkowozy nie sa straszne... > Ale widze, ze to przechodzi Wasze wyobrażenie..." święta teresa od aniołów?? a w temacie - kiedyś nie było cb, mrugało się światłami, jak miśki stały. teraz mamy bardziej nowoczesną metodę ostrzegania Odpowiedz Link Zgłoś
olinka20 Re: CB radio 01.02.09, 20:33 Wiesz Doral jeżdzę zgodnie z przepisami chociaz często mam wkur....na beznadziejnie postawione znaki, ale jednak daję radę. I szlag mnie trafia jak na zakopiance wyprzedza mnie na 3 pani z beztrosko hasającym dzieckiem na tylnej półce, albo gdy jade po gierkówce i wyprzedzam jakies auto ZGODNIE Z PRZEPISAMI jakis burak prawie wjeżdza mi w tył bo musiał zwolnic z 200 na 100!! Jazda zgodnie z przepisami to naprawdę nie jest jakies wybitne osiągnięcie, a wychodzi na to, że to ja jestem inna... Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: CB radio 01.02.09, 20:48 olinka20 napisała: > Wiesz Doral jeżdzę zgodnie z przepisami chociaz często mam > wkur....na beznadziejnie postawione znaki, ale jednak daję radę. > I szlag mnie trafia jak na zakopiance wyprzedza mnie na 3 pani z > beztrosko hasającym dzieckiem na tylnej półce, albo gdy jade po > gierkówce i wyprzedzam jakies auto ZGODNIE Z PRZEPISAMI jakis burak > prawie wjeżdza mi w tył bo musiał zwolnic z 200 na 100!!.." aha, rozumiem, masz poczucie misji... Odpowiedz Link Zgłoś
olinka20 Re: CB radio 01.02.09, 20:53 Jeżeli uwazasz,że jazda zgodnie z przepisami to poczucie misji to tak Oprócz mnie maja tez tak Finowie, Szwedzi i Holendrzy Tyle z obserwacji Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: CB radio 01.02.09, 21:02 w przeciwieństwie do rumunów, bułgarów, włochów, ukrainców.... Odpowiedz Link Zgłoś
olinka20 Re: CB radio 01.02.09, 21:08 Owszem, ale czy to znaczy, ze mam jeżdzić jak oni? Wolę spokojnie zgodnie z przepisami do celu. Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: CB radio 01.02.09, 21:11 a czy ktoś ci każe? to, że się ma cb radio, nie oznacza wcale, że się jeździ niezgodnie z przepisami. i dlatego mam wrażenie, że posiadasz jakąś misję do spełnienia... Odpowiedz Link Zgłoś
olinka20 Re: CB radio 01.02.09, 21:15 Zauważ,że wiekszośc emam to powiazała a nie ja Prawie w kazdej wypowiedzi mozna przeczytac,ze dzieki CB unikneły nieuchronnego spotkania z miśkami... Odpowiedz Link Zgłoś
minerallna Re: CB radio 01.02.09, 23:35 No proszę Cię, nie pisz że CB jest po to żeby mandatów nie płacić. I żadna mama żadna mama nigdy wykroczenia żadnego nie popełniła. CB ułatwia mi dojazd do.... tu mogę wstawić parę pozycji. Mieszkam w takim miejscu, że CB po pewnym czasie stało się niezbędne. A miśki, a kij im.... niech łapią tych co naprawdę przeginają. Odpowiedz Link Zgłoś
laminja Re: CB radio 02.02.09, 09:12 to do teściów (320km) jechałabym 10 godzin, a nie 4. Może to dobre rozwiązanie, jeździłabym tam raz do roku :p Odpowiedz Link Zgłoś
olinka20 Re: CB radio 02.02.09, 09:42 Zawsze mozna pojechac pociągiem Ale po ostatnim watku na temat przewijania dziecka w pociagu i reakcji współpasazerów- nie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: CB radio 02.02.09, 09:51 równie dobrze na piechotę można. zdrowiej i bardziej ekologicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: CB radio 30.01.09, 08:44 Używamy. Kwestia 'miśków' to jedno. Dużo ważniejsze to informacje na temat korków/możliwych objazdów itd. Odpowiedz Link Zgłoś
asiaiwona_1 Re: CB radio 30.01.09, 09:06 To bardzo przydatna rzecz. Korzystamy jka najbardziej. Jedyne co mnie wkurza, jak kierowcy urządzają sobie pogadanki-plotki przez cb i co słowo to kur..., hu... itp, a obok mnie siedzi dziecko. Zdarzyło mi się zwrócić wtedy uwagę, żeby np przeneiśli się na inny kanał. Odpowiedz Link Zgłoś
haidi0111 Re: CB radio 30.01.09, 09:21 Jeżdżę z CB, bardzo to sobie cenię, choć ten język doprowadza mnie do łez (ze śmiechu oczywiście). "Mobilki, Mobilki, podrzućcie jak tam wygląda ścieżka na Warszawę" - w ustach mojego męża brzmi przekomicznie. Zauważyłam też, że kobiety udzielające się na CB są często narażone na niewybredne komentarze, dlatego sama rzadko się odzywam. Radio okazało się bezcenne podczas wyprawy do Chrwacji - szwagier ma drugie, jechaliśmy na dwa auta, i często nawet rozrywkowo rozmawialiśmy o tym co widać za oknem, ustalaliśmy gdzie się zatrzymujemy itp. Odpowiedz Link Zgłoś
olinka20 Re: CB radio 30.01.09, 09:31 Dziwię sie wam- takie porządne, nie śmiecicie, nie palicie, kazecie samochodom parkowac co do centymetra abyscie mogły przejśc, ale CB na ostra jazde sie przydaje??? A moze by tak zgodnie z przepisami?? I nie mydlcie mi oczu, że to głownie na objazdy i korki- bo większość wypowiedziala się, że przydaje sie info o obecności "misiaków". Wstyd emamy! Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: CB radio 30.01.09, 09:40 w aucie meza jest Super wynalazek, fakt dobry tez na misików. Jednak bardzo sie przydal jak byl wypadek i trzeba bylo szukac objazdu, oraz jak pilnei szukalismy szpitala w obcym miescie. Pozatym jaka uprzejmosc jest pomiedzy CB-odbiorcami Kiedys jak wyhezdzalam z podporzadkowanej na krajowa, to TIR sie zatrzymal i mnie przepuscil zyczac dobrego dnai i szerokiej drogi. To naparwde mile Gdy jest ktorys na zlym pasie, to wystarczy ze poprosi aby go wpuszczono - niema problemu kazdy poczeka Odpowiedz Link Zgłoś
gku25 Re: CB radio 30.01.09, 10:47 My z niemężem cb nie posiadamy i mandatów tez nie płacimy. Dziwne, nie? Jeden z exów miał, ale dla mnie to żadna rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
wilma1970 Re: CB radio 30.01.09, 18:50 Dla mnie to porażka - przede wszystkim musiałabym znać się na czytaniu mapy drogowej i rozumieć te wszystkie wskazówki. Nie da rady. Mąż ma CB radia w firmowych busach, ja się nie dałam namówić. Ale mam dwa GPS. To są moi sprzymierzeńcy - w AutoMapie w komórce mam powiadomienia o radarach, nierównościach drogi i nieoznakowanych radiowozach. A jak gdzieś się zdekoncentruje na drodze i przegapię zjazd, to GPS mnie wyprowadzi. Okropnie się jeździ z dziećmi na pokładzie. Odpowiedz Link Zgłoś
esi1 Re: CB radio 30.01.09, 20:12 Ja akurat nie mam, ale w ostatnie wakacje jechaliśmy na 2 samochody do Bułgarii i mieliśmy w obu - rewelacja! Nie było problemu z gubieniem się w mieście, a jak widzieliśmy polskie tiry, to zawsze mieliśmy informacje o warunkach na trasie Odpowiedz Link Zgłoś
be_em Re: CB radio 30.01.09, 20:15 jeżdżę fascynację przeżyłam dawno temu w chwili obecnej to prawie jak laptop i komórka - niezbędne wyposażenie w mojej pracy Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: CB radio 30.01.09, 21:10 Ja nie lubię, bo wolę słuchać muzyki w czasie jazdy (i śpiewać przy okazji), ale mój mąż się w dłuższą drogę bez CB i muszę przyznać, że parę razy nam uratowało skórę (raz uniknęliśmy kilkugodzinnego stania w korku po wypadku na zwężeniu drogi, nie byłoby szans uciec, jakbyśmy już wjechali). Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek Re: CB radio 30.01.09, 22:29 Zarowno moj brat jak I tato maja radia, oboje srednio trzaskaja po tysiacu km tygodniowo. Jak mieszkalam w Holandii I mialam okazje pozyczyc radio to zawsze bralam. Z radiem czy bez nigdy nie dostalam jeszcze mandatu a swoje przejechane mam. Wtedy kiedy moge to pozwalam sobie na szybsza jazde [nigdy nie jezdze np 100 po osiedlach czy w ogole w miescie, ale jesli jest dobra pogoda, widocznosc a ja jestem na drodze szybkiego ruchu to pojade co auto wyciagnie] Co do tych wszystkich co to uwazaja, ze wystarczy jezdzic zgodnie z przepisami – kiedy slyszysz, ze miski na drodze stoja to zwalniasz I o to chodzi, I to sie liczy… zwraca sie uwage na droge I to, co sie dzieje wokol… A jeszcze chcialabym sie dowiedziec jak mozna byc kierowca I nie umiec czytac mapy samochodowej ????? Odpowiedz Link Zgłoś
olinka20 Re: CB radio 01.02.09, 17:13 Wiem, że wyjdzie ,że się czepiam, ale z twojej wypowiedzi wynika jedno. Jezeli nie usłyszysz , ze sa miśki na drodze to nie zwalniasz i nadal nie zwracasz uwagi co na drodze??????? A co do mapy to sie zgadzam Odpowiedz Link Zgłoś
wilma1970 Re: CB radio 01.02.09, 20:25 Jak można być kierowcą i nie umieć czytać mapy drogowej? Ano można. Wczoraj wracałam z gór i mocno tego pożałowałam. Przechytrzyłam nawet dwa GPS`y. Można? Można. Mąż nie wiedział, czy śmiać się czy płakać. Ale za to mam bardzo ładne brwi. Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: CB radio 01.02.09, 20:29 ja nie bardzo kumam związek między czytaniem map drogowych a radiem cb. może mnie ktoś oświecić? Odpowiedz Link Zgłoś
olinka20 Re: CB radio 01.02.09, 20:36 Ja też nie, ale wiesz jak to na emamie, dyskusja się rozwija Odpowiedz Link Zgłoś
wilma1970 Re: CB radio 01.02.09, 22:28 Na pytanie "jak tam ścieżka na Sieradz?" odpowiedzią są wskazówki dotyczące numerów dróg, kierunków objazdów, innych znaków topograficznych. Wtedy ja musiałabym się zatrzymać, obrócić mapę zgodnie z kierunkiem jazdy, zawiązać sobie kokardkę na prawej ręce i pomodlić się do św. Krzysztofa. Ja się gubię 100 metrów od własnego domu, urodziłam się w Warszawie, ale nie wiem, która to jest Świętokrzyska... Ale mam też wiele zalet. Odpowiedz Link Zgłoś
zales239 Re: CB radio 02.02.09, 09:55 Informacje przez CB radio o ssakach leśnych i automatach do lodów na którymśtam kilometrze-bezcenne dla potrzebującychkierowców. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern OT 02.02.09, 10:05 Doral, sygnaturkę masz zawodową! Mnie by pewnie wyszło, że jestem za wysoka hahaha Odpowiedz Link Zgłoś