1miirabelka 02.02.09, 15:21 Czy któraś z Was drogie forumowiczki pamięta co to takiego kogel mogel? Podpowiem, że nie chodzi o tytuł filmu Z innych smaków to świeży chleb ze smalcem, który wcinałam jak spędzałam wakacje na wsi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
morgen_stern Re: kogel mogel i inne smaki dzieciństwa:) 02.02.09, 15:24 Pewnie, że pamiętam, uwielbiałam. Dla mnie smak dzieciństwa to jeszcze surowe ciasto zeskrobywane z misy (najczęściej murzynek), chleb ze śmietaną i cukrem (kiedy nie było słodyczy) albo "cukierki", czyli karmel gotowany przez moją siostrę. No i zapach pomarańczy i mandarynek - aromat świąt I jeszcze vibovit lizany w szkole na przerwach, wieeelki przysmak. Odpowiedz Link Zgłoś
majmajka Re: kogel mogel i inne smaki dzieciństwa:) 02.02.09, 15:28 Kogel mogel never! Na sama mysl robi mi sie niedobrze. Za to chleb ze smalcem, szczegolnie pietka.... To tak. Pozniej truskawki ze smietana latem u babci z jej ogrodka. Takie same pomidory ze smietana. Ogorki malosolne kilogramami... Twarozek ze wszystkim... Z tych mniej zdrowych, ale niezapomnianych to woda sodowa z sokiem(ze szklanek wyplukanych tylko!!!, a jednak przezylismy), oranzada w proszku, vibovit zjadany na sucho... No i cos czego zrozumiec nie jestem w stanie... Otoz uwielbialam pic, razem z dziadkiem, jajka surowe... Lo matko... Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: kogel mogel i inne smaki dzieciństwa:) 02.02.09, 15:30 CytatOtoz uwielbialam pic, razem z d > ziadkiem, jajka surowe... Lo matko... Ło matko, mega-hardkor, jak dla mnie ta konsystencja glutowata białka, bueee Odpowiedz Link Zgłoś
majmajka Re: kogel mogel i inne smaki dzieciństwa:) 02.02.09, 15:31 No, dokladnie. Teraz nawet na miekko to dla mnie za bardzo miekkie, a wtedy pilam. I to nie byle jakie, a prosto od kury! Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: kogel mogel i inne smaki dzieciństwa:) 02.02.09, 15:34 No pewnie, że pamiętam. Ba, moja córka też zna ten smak. Mój cudowny smak z dzieciństwa to m.in. toffi domowej roboty - babcia robiła. Gotowała tłustą śmietankę z cukrem, aż zbrązowiała, a potem się to rozlewało na talerze polane wodą. Masa robiła się twarda. Jeśli nie zjedliśmy wszystkiego na raz to resztę się łamało na kawałki i w słoiku chowało do spiżarni. Ta sama babcia robiła też pyszny sok z malin, taki gęsty, że trzeba go było nabierać łyżką bo sam się nie wylewał z butli. Druga babcia natomiast miała piec na drewno i na tym piecu piekliśmy sobie macę, pierścionki z ciasta itp. To też wspaniale smakowało. A z dziadkiem i tatą piekliśmy ziemniaki w żarze z ogniska - to był smak jesieni. Najpiękniejsze smaki wiosny i lata to były świeże warzywa i owoce - młoda marchewka, nawet nie opłukana, a tylko wyczyszczona z piachu, słodki zielony groszek, kalarepka, rzodkiewki, kalafior, czereśnie, papierówki, chleb z pomidorem. Odpowiedz Link Zgłoś
popolina Re: kogel mogel i inne smaki dzieciństwa:) 02.02.09, 15:58 Kogel mogel- jak najbardziej! Krowki domowej roboty Oranzada w woreczku + slomka Lody (bodajze "Kalipso") wygladajace jak kostka masla i topiace sie w rekach Dziamdzia truskawkowa mrozona Guma Donald A najlepszy byl grysik na gesto + dolki z maslem, posypany mieszanka kakao i cukru. Tworzyla sie taka polewa czekoladowa. Mmmm...jeszcze czasem sobie robie jak mnie najdzie Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: kogel mogel i inne smaki dzieciństwa:) 02.02.09, 17:31 kogel-mogel, chleb ze smalcem i musztardą, chleb z cukrem i z wodą, truskawki prosto z krzaka, wiśnie prosto z drzewa, nieumyty rabarbar z cukrem, placki z ciasta makaronowego pieczone na blasze, podpiwek, zielone, twarde papierówki....o boszszszsze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dominika8 Re: kogel mogel i inne smaki dzieciństwa:) 02.02.09, 17:36 kogel mogel-oczywiśccie chleb z cukrem, naleśniki podobnie krowki własnej roboty-wrzucało się puszkę slodzonego mleka skondensowanego do garnka i gotowała tzw piszinger ( nie mam pojęcia jak się pisze poprawnie) murzynek posypany wiórkami kokosowymi skórka pomarańczowa śliwki w czekoladzie Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: kogel mogel i inne smaki dzieciństwa:) 02.02.09, 18:10 Kogel- mogel- uwielbiałam. Lubiłam też, co teraz mnie dziwi: chleb z masłem i cukrem lub musztardą. Odpowiedz Link Zgłoś
megi-1 Re: kogel mogel i inne smaki dzieciństwa:) 02.02.09, 18:28 kogel-mogel guma donald lody truskawkowe Hortex-u(Białe pudełko z czerwonymi owocami)do dziś pamiętam ten smak niestety na taki sam nie trafiam;/ mleczko w tubce (z krówką na opakowaniu) Odpowiedz Link Zgłoś
krolowanocy Re: kogel mogel i inne smaki dzieciństwa:) 02.02.09, 19:39 nie tylko pamiętam, ale jak najbardziej teraz sama robię z innych smaków to do dziś pamiętam swoją pierwszą w życiu bitą śmietanę, ale to dlatego że ja dopiero od jakiegoś 12-tego roku życia zaczęłam jeść mleczne produkty, wcześniej miałam nietolerancję laktozy. Odpowiedz Link Zgłoś
lubie.garfielda Re: kogel mogel i inne smaki dzieciństwa:) 02.02.09, 19:56 ja mam trochę pietra żeby sobie zrobić kogel mogel... Za dużo się nasłuchałam o salmonelli. Chociaż z drugiej strony nie "przeszkadza" mi nieścięte żółtko w jajku sadzonym więc może się jednak przełamię? Któraś już pisała o podjadaniu surowego ciasta (mmm... dla mnie to był taki kogel mogel "przyprawiony" mąką więc trzeba było na mnie uważać ) a zjadał ktoś surowy, suszący się właśnie makaron domowej roboty? Odpowiedz Link Zgłoś
1miirabelka Re: kogel mogel i inne smaki dzieciństwa:) 02.02.09, 20:21 No właśnie co z tą salmonellą? Może się wypowie jakaś ekspertka Jest się czego bać? Czy może wystarczy jajko umyć przed rozbiciem i po sprawie Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: kogel mogel i inne smaki dzieciństwa:) 02.02.09, 21:49 Oprócz salmonelli dochodzi jeszcze ptasia grypa.. Ugotowanie jajka wystarczy, no ale surowe to ryzyko. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-maxa Re: kogel mogel i inne smaki dzieciństwa:) 02.02.09, 19:58 kogel-mogel - pycha, do dziś jem szyszki z ryżu prażonego i toffi ryż prażony coca-cola z szklanej butelce woda ze syfonu z sokiem oranżadki zjadane na sucho vibovit chleb ze smalcem swojskim grysik z masłem,kakao surowe ciasto, wszystko jedno jakie, byle surowe i pewnie wiele innych, ale musiałabym pomysleć Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: kogel mogel i inne smaki dzieciństwa:) 02.02.09, 21:39 Znowu sie zaczyna watek z serii "tesknie za peerelem". A przynajmniej niektorymi aspektami tegoz. No, coz sporo tutaj to dzieci wojny - a raczej stanu wojennego... Kogel mogel jadlo sie, a jakze; Ryz ze smietana i jablkami oraz cynamonem w szkolnej stolowce; grzyby boczniaki z patelni; smalec a jakze - do tej pory dwa razy do roku musze sie napchac do nieprzytomnosci; ale zeby nie bylo tak dobrze - to jeszcze z przedszkola pamietam mozdzek na obiad. Nie napisze, co zrobilam z tym mozdzkiem, gdyz te, co pija w innym watku zwrocilyby, o: Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia06_731 Re: kogel mogel i inne smaki dzieciństwa:) 02.02.09, 21:40 Mleko w proszku wyzerane prosto z paczki,oranzada w proszku(nierozrobiona),visolvit Odpowiedz Link Zgłoś
biedro_neczka Re: kogel mogel i inne smaki dzieciństwa:) 02.02.09, 21:41 kogiel mogiel nawet teraz czasami robię ostatnio znalazłam przepis na blok czekoladowy, który ostatnio jadłam w dzieciństwie. Po wiel latach znów go zrobłam i był pyyyycha! Odpowiedz Link Zgłoś
mama-maxa Re: kogel mogel i inne smaki dzieciństwa:) 02.02.09, 21:51 ale on musi byc koniecznie z tego mleka w proszku w niebieskim opakowaniu Odpowiedz Link Zgłoś
fajka7 Re: kogel mogel i inne smaki dzieciństwa:) 02.02.09, 21:51 slodzone mleko skondensowane w tubce wytwarzane w kamieniu pomorskim - towar deficytowy oraz pepsi w szklanych butelkach 0,3 do zdobycia u babci w gdansku kogel-mogel oczywiscie mleko w proszku wyrob czekoladopodobny fuj oranzada - nie tesknie za prlem, to wszystko jest dostepne i dzis, ale sentyment do dziedzinstwa ma sie zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
fantasmagorii Re: kogel mogel i inne smaki dzieciństwa:) 02.02.09, 21:58 Pamiętam: lody hortexu truskawkowe w opakowaniu jak pasta bhp - pyszne, nie jadłam potem tak dobrych lodów kalarepka, jedzona jak jabłko Chleb wielki jak pół stołu (dziecięca perspektywa) z tak chrupiącą skórką, że aż oddzielała się od "miękkiego" lemoniada w proszku zjadana z papierka - to się chyba nazywało "ptyś" czy cos tak. rurki z kremem pełne prawdziwej bitej smietany i pączki składające się głównie z konfitury różanej zupa pomidorowa mojej nieżyjącej babuni - przepis w niebie Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: kogel mogel i inne smaki dzieciństwa:) 02.02.09, 22:42 kogel mogel ostatnio sobie zrobiłam Chleb z cukrem, bebiko zawsze będzie mi się kojarzyć ze stanem wojennym(oczywiście jedzone na sucho),oranżada w zieleniaku przegryzana ogórkiem kwaszonym ew. ogórek popijany oranżadą Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 ser zolty z musztarda 02.02.09, 22:44 A czy jest tu ktos kto: - mial zwyczaj smarowac ser zolty musztarda; - ewentualnie zamykac sie w lazience i zjesc caly sloik grzybkow marynowanych Odpowiedz Link Zgłoś
lubie.garfielda Re: ser zolty z musztarda 02.02.09, 22:50 A co jest dziwnego w połączeniu żółty ser i musztarda? Przecież to jak najbardziej jadalne! Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: ser zolty z musztarda 02.02.09, 22:52 nic dziwnego - dla mnie to byl smak prlu po prostu, gdyz pozniej mi sie gusta kulinarne zmienily i ser zolty polewalam ketchupem; a musztarda byla wczesniej Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: ser zolty z musztarda 03.02.09, 01:44 emigrantka34 napisała: > a musztarda byla wczesniej U mnie musztarda z serem jest do tej pory. A ketchupu nie uznaje w ogole ). Odpowiedz Link Zgłoś
fantasmagorii Re: ser zolty z musztarda 02.02.09, 23:12 grzybki marynowane to zboczenie mojej siostry. Mieszka od 10 lat w DE i wozi w specjalnym kuferku słoiki z grzybkami - hurtowo. Ten kuferek nabyła na grzybki Odpowiedz Link Zgłoś
aetas kogel mogel 02.02.09, 23:39 ja cie, aleście mie przypomniały, chyba zara sparzę jaja i pójde kręcić, chociaż teraz co drugi lekarz przed tym przestrzega, to dopiero jest frajda, taki kogel mogel!!! z moich smaków z przeszłości to jeszcze chleb z masłem i z cukrem (oprócz tych czasów, kiedy masło w sprzedaży było tylko solone), oranżada z krachli, lody w lodziarni koło szkoły, można było patrzeć jak sie kręcą w takiej blaszanej "dzieży" i facet prosto z tego kulki klientom nakładał, oczywiście w takich warunkach, że co rusz były zatrucia, ale co tam, kto sie zatruł, ten sie odtruł i dalej kupował... guma Donald, to był smak, teraz nie ma chyba takich gum... Odpowiedz Link Zgłoś
aetas Re: kogel mogel 02.02.09, 23:44 i soki chyba brzoskwiniowe bulgar czy cóś takiego, owoce prosto z krzaka, truskawki, agrest, maliny, jabłka i morele prosto z drzewa, bo kto by tamm wtedy mył owoce, woda ze studni, zimna i prawdziwie "wodna", tamtej studni już nie ma i takiej wody chyba juz nigdy nie znajdę... a, plus jeszcze "mleko prosto od krowy", teraz bym sie brzydziła, fuj, ale kiedyś? Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: ser zolty z musztarda 03.02.09, 07:29 z grzybkami zostalo mi do dzisiaj - i swietnie rozumiem Twoja siostre Odpowiedz Link Zgłoś
catalinka Re: kogel mogel i inne smaki dzieciństwa:) 02.02.09, 22:59 w dodatku robiony przez mojego tate recznie, mial najwiecej pary w lapskach, niech sie ten zrobiony robotem schowa(jaja od babci nie zadne tam sklepowe), chleb ze smietana babci no i gzica, ale o tym juz rozpisywalysmy sie w atku o gziku. jeszcze sa placki mojej drugiej babci, takie chyba z sodka ale pieczone na zeliwnej patelni i kuchni z fajerkami. babcia nie chciala podzielic sie przepisem, mowila ja robie na oko a na tych nowoczesnych kuchniach suie nie udadza i pewnie miala racje. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lena_madzia Re: kogel mogel i inne smaki dzieciństwa:) 02.02.09, 23:39 a my z koleżanką ze szkolnej ławki opracowałyśmy własną wersje kogla- mogla w wersji czekoladowejD po prostu dodałyśmy jeszcze łyżkę gorzkiego kakao. Torcik "wedlowski" Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: kogel mogel i inne smaki dzieciństwa:) 02.02.09, 23:41 a i jeszcze woda sodowa z saturatora Odpowiedz Link Zgłoś
fantasmagorii Re: kogel mogel i inne smaki dzieciństwa:) 02.02.09, 23:46 czar_bajry napisała: > a i jeszcze woda sodowa z saturatora nigdy nie spróbowałam mama nie pozwoliła Odpowiedz Link Zgłoś
m0nalisa Re: kogel mogel i inne smaki dzieciństwa:) 03.02.09, 01:17 uwielbialam kogel mogiel i zrobilam sobie kilka dni temu- przyznam ze nie moglam go zjesc! Odpowiedz Link Zgłoś
kiecha3 Re: kogel mogel i inne smaki dzieciństwa:) 03.02.09, 07:30 a głąb z kapusty... mrmmmmm pycha... i mleko w proszku z niebieskiej folii zmieszane z cukrem jedzone łyżeczką.... ach... jakie to było pyszne...... Odpowiedz Link Zgłoś
wieslawawie Re: kogel mogel i inne smaki dzieciństwa:) 03.02.09, 20:10 A pamiętacie takie cukrowe pałeczki obsypane cukrem kryształem z kreskami czerwoną lub zieloną,wtedy w szarym kartonie kupowane na wagę teraz czasami dostanę pakowane osobno. Murzynki ,ewentualnie smoczki/butelki pastylki pudrowe w folii połowa biała(miętowe),połowa różowe(owocowe) Odpowiedz Link Zgłoś
twix52 Re: kogel mogel i inne smaki dzieciństwa:) 03.02.09, 21:48 Kogel mogel robiony przez babcię pycha.... Z innych smaków to: kluski na parze z masłem i cukrem, kiszona kapusta zjadana z papierowej torebki( najlepiej smakowała jedzona z koleżankami na dworze), surowe ciasto na makaron, chleb pieczony na blasze potarty czosnkiem, ciasto drożdżowe z posypką mmmmmmmmmmm...... Odpowiedz Link Zgłoś
gusia210 Re: kogel mogel i inne smaki dzieciństwa:) 03.02.09, 22:07 ja uwielbiałam suchą bułkę pokrojoną w kostkę wymieszaną w ubitym białku z cukrem.Nawet nie wiem jak to nazwać.Teraz bym chyba tego nie zjadła. I chleb wiejski maczany w śmietanie i posypany cukrem. Odpowiedz Link Zgłoś
paniwaz Re: kogel mogel i inne smaki dzieciństwa:) 04.02.09, 17:16 Czekolada czekoladopodobna Twardowska Pomarańczowe groszki Groszki waniliowe czy śmietnkowe rozpływające się w ustach Margaryna "czekoladowa" do kanapek kupowana na wagę Lody Kalipso (pół kakaowe, pół śmietankowe) Andruty domowej roboty z masą z niebieskiego mleka Blok galaretkowy kolorowy na wagę Lizaki z kwiatkiem i kogutki Ciastka kruche z maszynki do mięsa na korbę Landrynki-księżyce Truskawki homogenizowane Ciastka Corso w wielkim żółtym pudle Prażynki I mój hicior (a rzyg dla niektórych) - ziemniak ugotowany ze skórką w garnku z łupinami i "ospą" dla kur. Pani Wąż Odpowiedz Link Zgłoś
1miirabelka Re: kogel mogel i inne smaki dzieciństwa:) 04.02.09, 17:30 No to ja jeszcze dopiszę (uwaga będzie obrzydliwie,ale też można zaliczyć do "smaków dzieciństa") że zdarzało mi się podjadać kredę do tablicy i odpadający tynk w niewielkich ilościach Pociechę stanowi fakt, że teraz po latach wielu moich znajomych mówi, że nie byłam jedyna ♥♫♥♫♥♫♥♫♥♫♥♫♥♫♥♫♥ Odpowiedz Link Zgłoś
lubie.garfielda Re: kogel mogel i inne smaki dzieciństwa:) 04.02.09, 22:28 serek homogenizowany bez dodatków i aromatów <mlask> Odpowiedz Link Zgłoś
ia1 Re: kogel mogel i inne smaki dzieciństwa:) 14.02.09, 11:32 Z wakacji u babci: -warzywa prosto z grządki - kalarepka, marchewka, małe rzodkiewki na wiosnę, świeża pietruszka do obiadu zjadanego na dworze -owoce rwane z drzew i krzaczków - zielony agrest, porzeczki, wiśnie, czereśnie, gruszki klapsy, śliwki, a zimą wielkie jabłka przynoszone z piwnicy - zimna kawa zbożowa w upalne lato, woda ze studni W domu: - kogel mogel, cukierki czekoladowe na kartki, ciasto "murzynek", lody pakowane jak masło - świąteczna szynka i cytrusy na Bożenie Narodzenie - kluski "szagówki", ogórki kiszone w garnku, kompoty z gruszek, papierówek zaprawianych w całości z ogryzką, - głąb z kapusty! (dziekuję kiecha3 z przypomnienie) - parówki w niedzielę (wystane w kolejce u rzeźnika, jeśli ich nie zabrakło) - mleko z suchą bułką i miodem - sok z wodą z syfonu na naboje, oranżada w woreczku - mleko w tubce (to na wakacjach nad morzem) W przedszkolu: - zupa "nic" (taka budyniowa z pianką na wierzchu) - kaszka z sokiem Oj, rozwinę chyba ten temat na swoim blogu. Odpowiedz Link Zgłoś