olinka20 18.02.09, 20:07 Tak mnie natchnął watek o aborcji i przywolanym tam zabiegu podwiazania jajowodów. Czy ktoś mnie moze uswiadomic czemu w Pl ten zabieg i analogicznie u mężczyzn- podwiazanie nasieniowodów, są nielegalne. Bo nie mam pojecia czemu tak jest Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maurra Re: Nielegalne zabiegi. 18.02.09, 20:21 Kodeks Karny art. 156: "Kto powoduje ciężki uszczerbek na zdrowiu w postaci pozbawienia człowieka wzroku, słuchu, mowy, zdolności płodzenia, podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.". Odpowiedz Link Zgłoś
olinka20 Re: Nielegalne zabiegi. 18.02.09, 20:25 Kurcze mentalna blondynka ze mnie wyszła i nie wpadłam na KK. Dzięki za odpowiedź. Swoja droga to chore. Odpowiedz Link Zgłoś
vibe-b Re: Nielegalne zabiegi. 18.02.09, 20:32 maurra napisała: > > Kodeks Karny art. 156: "Kto powoduje ciężki uszczerbek na zdrowiu w postaci > pozbawienia (..) zdolności płodzenia, polemizowalabym czy zdolnosc plodzenia to termin z zakresu "zdrowie". Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Nielegalne zabiegi. 18.02.09, 20:45 z tego co się orientuję to sterylizacja sama w sobie nie jest zakazana, ale nikt jej wykonać nie chce, bo się właśnie boi podciągnięcia pod wyżej wymieniony paragraf. Odpowiedz Link Zgłoś
olinka20 Re: Nielegalne zabiegi. 18.02.09, 20:47 No to jeszcze bardziej chora sytuacja. Odpowiedz Link Zgłoś
maurra Re: Nielegalne zabiegi. 18.02.09, 20:45 Moim zdaniem tak, w końcu np. niepłodność jest chorobą Odpowiedz Link Zgłoś
mamabasia Re: Nielegalne zabiegi. 18.02.09, 21:18 Niepłodność to nie choroba. To niemozność urodzenia dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
maurra Re: Nielegalne zabiegi. 18.02.09, 21:48 mylisz się, niepłodność jest chorobą (WHO) Odpowiedz Link Zgłoś
farabella Re: Nielegalne zabiegi. 18.02.09, 22:08 mamabasia napisała: > Niepłodność to nie choroba. To niemozność urodzenia dziecka. ________________ Ślepota to też nie choroba. To tylko niemożność widzenia świata. I głuchota itp. Zastanów się Dziewczyno, co piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 vibe-b 18.02.09, 21:32 Oczywiscie ze tak - orzecznictwo jest tu jednoznaczne. Nie ma nad czym polemizowac. Rowniez zgoda pacjenta w tym wypadku nie wylacza karnalnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: Nielegalne zabiegi. 18.02.09, 20:22 Podwiązanie jajowodów jest legalne, gdy jesteś nosicielem aberracji genetycznej, która uniemożliwia Ci posiadanie zdrowych dzieci. Normalnie nie możesz podwiązań jajowodów, bo jest to okaleczenie - tak jak nie możesz dać komuś spoza rodziny swojej nerki. I tak, uważam to za absurd. Odpowiedz Link Zgłoś
vibe-b Re: Nielegalne zabiegi. 18.02.09, 20:30 Ja sie podlaczam pod podjeta tematyke; chcialabym zapytac czy jest na forum jakas kobieta ktora dokonala sterylizacji? Bo mam mozliwosc, w dodatku bez zadnych kosztow ale ale... Odpowiedz Link Zgłoś
mamabasia Re: Nielegalne zabiegi. 18.02.09, 20:40 Po trzech cc proponuja podwiazanie. Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Nielegalne zabiegi. 18.02.09, 21:20 Ja milam mozliwosc, ale wspolnie z mezem-a wlasciwie to on zaproponowal ze on sie podda sterylizacji. Dla mezczyzny jest to zabieg mniej inwazyjny, chociaz jesli dobrze pamietam ulotke mozna to zrobic przez pochwe, cos wsadzaja czopujac jajowody. Zabieg na nim trwal 15 minut, dostal walium i demerol dozylnie, lezal sobie i opowiadal dowcipy kiedy trzymalam go za reke. Przynajmniej wiem teraz jak sie to robi)-mialam dobry widok na pole operacyjne) Odpowiedz Link Zgłoś
diabliqe79 Re: Nielegalne zabiegi. 18.02.09, 21:45 Hamerykanka, gdzie był robiony ten zabieg? Bo mam wrażenie, że w naszym kraju gdzie "rządzą" "czarni", jest to nie możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Nielegalne zabiegi. 18.02.09, 23:18 przed trzecią cesarką mój wet też mi zaproponował podwiązanie jajników, ucieszyłam się jak głupia a potem on odkręcił kota ogonem i powiedział że u nas takich zabiegów się nie wykonuje, do dziś nie wiem o co mu chodziło tylko nie mówcie że o kasę bo to nie to a i pacjentką jego jestem od 17 lat Odpowiedz Link Zgłoś
atra1 Re: Nielegalne zabiegi. 18.02.09, 23:21 wet? bez złośliwości - piekny post Ci wyszedł - o wecie o odwracaniu kota Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Nielegalne zabiegi. 18.02.09, 23:31 o matko kochana miał być gin, ale myślami byłam przy moich kotach chyba przestanę wieczorami przy kompie siedzieć bo co i raz jakiś kwiatek mi wyskoczy Odpowiedz Link Zgłoś