antypolityk1 22.11.09, 18:52 Brawo. Wreszcie noramlni quadowcy. Szkoda, że jest Was tylko 2% quadowców. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
antypolityk1 Drodzy quadowcy z Jasienia 22.11.09, 18:57 Weźcie się za swoich kolegów rozjeżdżających polskie lasy. Niestety nie ma na nich żadnej broni, gdyż zarówno policja, politycy i media są z nimi. Tylko Wy możecie im wyperswadować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasieniak Byłem dziś na spacerze nad jeziorkiem na Poligonie IP: *.chello.pl 22.11.09, 19:39 Byłem dziś na spacerze nad jeziorkiem na Poligonie. Musiałem uskoczyć by nie wjechał na mnie rozpędzony motocykl na piaskowej dróżce. Żadnych ostrzeżeń o odbywającej się tam imprezie, żadnego zabezpieczenia terenu. Chciałbym wiedzieć czym różnią się te półgłowki na quadach w lesie od innych półgłówków na quadach. Jak stamtąd odchodziłem na pełnej prędkości quad minął znak zakaz ruchu na końcu Myśliwskiej. Ciekawy przykład organizacji i poszanowania pieszych i przepisów. Czy teren poligonu to teren zamknięty że można tam (na codzień i od święta) wpuszczać quady ujeżdżające leśne ścieżki i płuczące brudne od oleju silniki w jeziorku ? (ślady kół można zobaczyć na tamtejszej miniplaży). Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Jeżeli to prawda 22.11.09, 21:06 to upada moja ostatnia nadzieja na ucywilizowanych quadowców. Jeżeli to prawda, to cofam wszelkie pozytywy pod adresem legalnych quadowców. Myślałem, że u nich jest jak u zwykłych ludzi, tzn. są normalni i chamy. Ale może być tak, że wśród quadowców mniej jest normalnych niż myślałem. Quadów nie lubię w ogóle i nie rozumiem tego sportu. Ale rozumiałem, że są tacy którzy to kochają i są w jakiś sposób normalni, tzn. szanujący przyrodę i ludzi. Być może to już jest zanikająca garstka, a górę bioą agresywni i cyniczni niszczyciele przyrody przy wsparciu policji, polityków i mediów. Wtedy każdy kto kocha przyrodę musi się wynieść z tego kraju, bo to kraj głupich ludzi, dla których polska przyroda jest zła. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Gdańsk Jasień -- niestety legalnie... 22.11.09, 19:16 [quote] Chcemy pokazać, że ścigać można się legalnie, bez demolowania terenów leśnych. [/quote] Bez demolowania?! Nad tą, ponoć legalną, dzisiejszą imprezą górowało wycie silników i jakiś megafon, słyszalny w całym lesie. Samochody terenowe rozjeżdżały resztki dróżek leśnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arm Re: Gdańsk Jasień -- niestety legalnie... IP: *.chello.pl 22.11.09, 20:32 - Chcemy pokazać, że ścigać można się legalnie, bez demolowania terenów leśnych - mówią organizatorzy. No, fajnie, że cały poligon zdemolowali. Kiedys j edno z ładniejszych miejsc w tych okolicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Gdańsk Jasień -- niestety legalnie... IP: *.dhcp.dntn.tx.charter.com 23.11.09, 06:24 "Czy kiedyś wreszcie leśnictwo zacznie egzekwować przepisy o zakazie wjazdu do lasów pojazdów mechanicznych?" Uważaj, co proponujesz, aby nie wyszła z tego taka głupota jak w Stanach. Otóż tamtejsza ustawa na temat obszarów zaklasyfikowanych jako "wilderness" zabrania wjazdu na ich teren samochodom, ciężarówkom, motocyklom i innym pojazdom _mechanicznym_. W związku z tym leśnicy polują na rowerzystów i lepią im mandaty, bo przecież rower to jak najbardziej urządzenie mechaniczne - ma łożyska, kółka zębate, łańcuch itd. Nie wolno nawet grzecznie iść pieszo pchając rower przez zakazany odcinek szlaku, bo samo "posiadanie pojazdu mechanicznego" jest karane. Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Nie przesadzajmy 23.11.09, 14:11 Wiadomo nie od dziś, że nie wolno wjeźdżać do polskich lasów pojazdom mechanicznym, a więc i quadom, a rowerom wolno i nikt nigdy sie do tego nie przyczepi(ł). Problem właśnie w egzekucji prawa. Skoro kary wynoszą jedynie 500 zł to quadowcy się wyłącznie śmieją. Kary powinny być dotkliwsze włącznie z konfoskatąpojazdu. Problem w tym, że do tego trzeba chęci ustawodawcy i mediów. Odpowiedz Link Zgłoś
witciech Re: Gdańsk Jasień -- niestety legalnie... 23.11.09, 14:44 stefan4 napisał: > Czy kiedyś wreszcie leśnictwo zacznie egzekwować przepisy o zakazie wjazdu do > lasów pojazdów mechanicznych? Z naszej strony internetowej: 46 tys. zł - na taką kwotę w tym roku 3 strażników leśnych nałożyło mandaty w Nadleśnictwie Gdańsk. Karano głównie za nielegalny wjazd do lasu pojazdem silnikowym i za wyrzucanie śmieci do lasu. Pieniądze zasiliły budżet państwa. Pozdrawiam Witold Ciechanowicz www.nadlesnictwo.gdansk.lasy.gov.pl www.facebook.com/pages/Gdynia-Poland/Nadlenictwo-Gdask-Lasy- Pastwowe/105348206878?ref=nf PS: średni mandat za wjazd pojazdem "terenowym" do lasu to około 700 - 800 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Gdańsk Jasień -- niestety legalnie... 24.11.09, 00:57 witciech: > 46 tys. zł - na taką kwotę w tym roku 3 strażników leśnych nałożyło > mandaty w Nadleśnictwie Gdańsk. Karano głównie za nielegalny wjazd do > lasu pojazdem silnikowym i za wyrzucanie śmieci do lasu. Przyklasnąć. Ale dlaczego tylko trzech? I czy te mandaty zostały zapłacone, czy sprawcy w końcu jakoś się z nich wywinęli? Bardzo prosiłbym o wystawienie na drogach wchodzących w las znaków zakazu ruchu pojazdów silnikowych; ew. z tablicą wyjaśniającą powody zakazu i ostrzegającą przed odpowiedzialnością. Przynajmniej od strony Moreny nie ma ani jednego takiego znaku, a one znacznie ułatwiłyby ,,dyskusje'' ludzi z kierowcami na temat tego, czy ,,ta akurat droga została dopuszczona do ruchu, bo przecież wszyscy po niej jeżdżą''... - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
witciech Re: Gdańsk Jasień -- niestety legalnie... 24.11.09, 08:43 stefan4 napisał: > Ale dlaczego tylko trzech? I czy te mandaty zostały zapłacone, > czy sprawcy w końcu jakoś się z nich wywinęli? Na tylu mamy fundusze. Ale oprócz strażników leśnych jest jeszcze straż miejska i policja ! Sprawcy się nie wywinęli. > Bardzo prosiłbym o wystawienie na drogach wchodzących w las znaków zakazu ruchu > pojazdów silnikowych; ew. z tablicą wyjaśniającą powody zakazu i ostrzegającą > przed odpowiedzialnością. Przynajmniej od strony Moreny nie ma ani jednego > takiego znaku Lasy od strony Moreny to w zdecydowanej większości lasy komunalne miasta Gdańska. Na naszej stronie internetowej można pobrać pliki kml z zasięgiem lasów Nadleśnictwa Gdańsk, otwierane w Google Earth... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Stefan4 24.11.09, 11:34 Bardzo dobrze, że chociaż tyle. Ale choćby dwoili i się troili to Straż Leśna nie da rady złapać wszystkich. O policji i SM szkoda gadać, bo oni to chyba quadowców popierają. Musi zmienić się stan prawny na tyle, aby quadowiec odczuł skutki swojego działania, np. mandat w wysokości 20 tys. zł + przepadek quada, ale do tego potrzeba woli politycznej i ostracyzmu społecznego i medialnego. Póki co zarówno media i politycy wspiarają quadowców Odpowiedz Link Zgłoś
witciech Re: Gdańsk Jasień -- niestety legalnie... 24.11.09, 12:13 stefan4 napisał: > Ale dlaczego tylko trzech? I czy te mandaty zostały zapłacone, > czy sprawcy w końcu jakoś się z nich wywinęli? Na tylu mamy fundusze. Ale oprócz strażników leśnych jest jeszcze straż miejska i policja ! Sprawcy się nie wywinęli. > Bardzo prosiłbym o wystawienie na drogach wchodzących w las znaków zakazu ruchu > pojazdów silnikowych; ew. z tablicą wyjaśniającą powody zakazu i ostrzegającą > przed odpowiedzialnością. Przynajmniej od strony Moreny nie ma ani jednego > takiego znaku Lasy od strony Moreny to w zdecydowanej większości lasy komunalne miasta Gdańska. Na naszej stronie internetowej można pobrać pliki kml z zasięgiem lasów Nadleśnictwa Gdańsk, otwierane w Google Earth... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Gdańsk Jasień -- niestety legalnie... 25.11.09, 09:53 witciech: > Lasy od strony Moreny to w zdecydowanej większości lasy komunalne > miasta Gdańska. W takim razie przepraszam za źle adresowaną krytykę. Ale dalej nie wiem, kto odpowiada za nieściganie quadratowców i śmieciarzy Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Re: Gdańsk Jasień -- niestety legalnie... 25.11.09, 11:34 Za zaśmiecanie lasów państwowych i rozjeżdżanie ich przez quady odpowiada Straż Leśna, zaś za zaśmiecanie lasów komunalnych i tamże za quady odpowiada Straż Miejska. W obu przypadkach również policja winna ścigać takie wykroczenia (choć to dla mnie przestępstwa), ale często wywijają się sianem. Lasami Państwowymi zarządza Nadleśnictwo i Leśnictwo (w tym przypadku Leśnictwo Matemblewo). Lasami Komunalnymi zaś zarządza gmina poprzez Zarząd Dróg i Zieleni w Gdańsku (www.zdiz.gda.pl) Mapkę z obszarem Lasów Oliwskich znajdziesz na www.gdansk.lasy.gov.pl/rdlpgdansk/jednostki/gdansk/biblioteka/mapy/Oliwa_25.pdf. Możesz sprawdzić komu podlegaja te zaśmiecone i quadziarskie tereny i wysłać skargę. Najlepiej ze zdjęciem. Na oficjalne pismo muszą odpowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Gdańsk Jasień. Legalne szaleństwo na quadach IP: *.chello.pl 22.11.09, 21:11 racja informować mogli by o tym bo ludzie by wiedzieli że może być tam niebezpiecznie i by było więcej chętnych do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
hristoforos Samochody też wzbudzały strach..... 23.11.09, 01:07 Kury miały przestać nosić jajka, krowy produkować mleko.... Zaściankowo wychodzi z Nas ciągle. Ilu z tych którzy krytykują "Qadowców" jeździło na Qadach? Chyba nikt... Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Samochody też wzbudzały strach..... 23.11.09, 02:16 hristoforos: > Ilu z tych którzy krytykują "Qadowców" jeździło na Qadach? Chyba nikt... Ilu z tych, którzy krytykują kieszonkowców, zajmowało się okradaniem kieszeni? Chyba nikt. Co za zaścianek... - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
hristoforos Re: Samochody też wzbudzały strach..... 23.11.09, 21:00 stefan4 napisał: > hristoforos: > > Ilu z tych którzy krytykują "Qadowców" jeździło na Qadach? Chyba nikt... > > Ilu z tych, którzy krytykują kieszonkowców, zajmowało się okradaniem kieszeni? > Chyba nikt. Co za zaścianek... > > - Stefan A co wspólnego ma Quad i kradzież? Lecz się Stefan na Quadofobię.... Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Quadofobia jest jak nabardziej uzasadniona 23.11.09, 21:08 Wynika to z faktu, że od paru lat narasta w postępie geometrycznym zjawisko quadomani i niszczenia polskich lasów na niespotykaną dotąd skalę w historii Polski, przy obojętności lub wręcz przy cichym poparciu policji, polityków i mediów. Żadne zło w Polsce nie jest tak tolerowane jak rozjeżdżanie lasów przez quady. Jak coś ukradniesz, to od razu będziesz miał policję na karku, potpienie przez wszystkich. Jak będziesz rozjeżdżał polskie lasy przez quady to po cihu policja, politycy i media tobie przyklasną. Odpowiedz Link Zgłoś
hristoforos Re: Quadofobia jest jak nabardziej uzasadniona 23.11.09, 23:29 antypolityk1 napisał: > Wynika to z faktu, że od paru lat narasta w postępie geometrycznym zjawisko qua > domani i niszczenia polskich lasów na niespotykaną dotąd skalę w historii Polsk > i, przy obojętności lub wręcz przy cichym poparciu policji, polityków i mediów. > > Żadne zło w Polsce nie jest tak tolerowane jak rozjeżdżanie lasów przez quady. > Jak coś ukradniesz, to od razu będziesz miał policję na karku, potpienie przez > wszystkich. Jak będziesz rozjeżdżał polskie lasy przez quady to po cihu policja > , politycy i media tobie przyklasną. Drogi antypolityku1. Nie mam quada, (ale miałem)i wiem jaka to frajda. Nie bronię jednak grupy idiotów, którzy nie mają szacunku dla nikogo i niczego. Podporządkowywanie wszystkich jednak pod tą samą kategorię jest wyjątkowo "niesprawiedliwe" Przez zwykły park strach jest przejść przez ćpunów, pijusów, złodzieji, bezmyślnych właścicieli groźnych psów (nie wszystkich!! ), itd. Może lepiej zająć się na początek patologią trwającą w tym kraju już od wielu lat ? Tylko strach, bo można w zęby dostać. Złapmy zatem kogoś kto w mordę nie da, "Quadziarza" (w tym przypadku). Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Re: Quadofobia jest jak nabardziej uzasadniona 24.11.09, 11:27 Drogi hristoforosie, Nie bądźmy naiwni. Ilu jest porządnych quadowców jeżdżących po torach, a ilu jest tych którzy rozjeżdżają lasy, których rajcuje błotko, im większe tym lepsze, których rajcuje jazda po terenach zakazanych, których rajcuje ucieczka przed strażą leśną, któych rajcuje straszenie zwierząt i ludzi? Których jest więcej odpowiedz sobie sam. Radzę też poczytwać wypowiedzi internautów-quadowców co sądża o porządnej jeździe. Może zmienisz wtedy zdanie. >Przez zwykły park strach jest przejść przez ćpunów, pijusów, złodzieji, bezmyślnych właścicieli groźnych psów (nie wszystkich!! ), itd. Może lepiej zająć się na początek patologią trwającą w tym kraju już od wielu lat ? Tylko strach, bo można w zęby dostać. Złapmy zatem kogoś kto w mordę nie da, "Quadziarza" (w tym przypadku).< Zapamiętaj: Jedno zło nie tłumaczy drugiego. Nie zwalaj winy quadziarzy na ćpunów w parku, bo co ma piernik do wiatraka? Poza tym, kto łapie quadowców? Są to pojedyńcze przypadki. Obecnie ciche poparcie policji, polityków i mediów powoduje, że quadowcy mogą czuć się bezkarni, a mandat od czasu do czasu w wys. 500 zł to dla quadowca żaden wydatek. Nie wiem czy quadowcy dają w mordę, wiem, że więszość z nich to agresywne i aroganckie chamy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Re: Samochody też wzbudzały strach..... 23.11.09, 14:13 >Kury miały przestać nosić jajka, krowy produkować mleko.... Zaściankowo wychodzi z Nas ciągle. Ilu z tych którzy krytykują "Qadowców" jeździło na Qadach? Chyba nikt...< Fakty: Przez samochody kury nie przestały znosić jajek, a krowy produkować mleko. Przez quadowców, ich chamstwo, arogancje i poparcie medialno- policyjno-polityczne przyroda polska ginie. Taka jest różnica. Gdzie tu widzisz zaściankowość? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biker Re: Gdańsk Jasień. Legalne szaleństwo na quadach IP: *.adsl.inetia.pl 23.11.09, 06:32 Akurat bardzo często jestem tam na rowerze, po każdej większej zabawie motory lub quady teren jest zdewastowany. Kłopot polega na tym, że na zwykłej polnej drodze używa się sprzętu z głębokim bieżnikiem. Używałem kilka razy quada, ale nie w taki sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad.ludwik02 A te trójmiejskie quady, to są jakieś ekologiczne: IP: *.bielsko.dialog.net.pl 23.11.09, 08:32 A te trójmiejskie quady, to są jakieś ekologiczne: bezdźwięczne i nie smrodzące? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bretowiak Gdańsk Jasień. Legalne szaleństwo na quadach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.09, 08:45 ilu ma z nich prawo jazdy? Większość przecież to dzieci. Może Policja się zainteresuje tą sprawą! Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Policja albo ich popiera, albo 23.11.09, 14:14 nic nie robi, bo ich to nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Gonic ich z lasów IP: *.gdynia.mm.pl 23.11.09, 08:48 Niszcza, ryją, strasza...Mysle, że można adoptowac tereny poprzemysłowe jako tory do jazdy tym czymś. Zero wstepu do lasu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Wieśniactwo IP: *.gumed.edu.pl 23.11.09, 10:07 jeżdżenie na takich niby-traktorach to jak dla mnie po prostu wieśniactwo.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Re: Wieśniactwo IP: *.chello.pl 23.11.09, 11:26 quady stały się synonimem buractwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Gdańsk: szaleństwo na quadach. Czy to bezpieczne? IP: 148.122.35.* 23.11.09, 13:27 a moze drodzy krytycy ,czas wziasc sie do roboty zarobic pare zlociszy kupic sobie jakas zabawke a nie tylko siedziec przy kompach pierdziec w stolki i uzalac sie nad soba jakie to nieszczescie mnie spotkalo, przeciez rozjezdzaja poligon!!!!!! mozna miec tylko nadzieje ze wkrotce swinska grypa przetrzebi troszeczke to nedzne ,obciazone genetycznie towarzystwo,czego sobie oraz wszystkim normalnym ,tolerancyjnym ludzia zycze pozdrawiam serdecznie organizatorow imprezy,oby wiecej takich spotkan Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Zważ, że.. 23.11.09, 14:17 Krytyka głównie jest pod adresem quadziarzy z lasów, a tych jest 98% całej Waszej populacji. Ci akurat z tolerancją nie mają wiele wspólnego, ale z buractwem, chamstwem, arogancją i zniszczeniem jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcel Poligon IP: *.adsl.inetia.pl 03.03.10, 19:12 Ja pare razy bylem na spacerach na poligonie, jezdzily tam quady, ale na sciezki z zakazem ruchu nie wjezdzaly, a wrecz przeciwnie zatrzymywali sie i przepuszczali spacerowiczow tam gdzie moga jezdzic, nie przeszkadza mi to ze sobie tam jezdza i sie bawia, jak nie wjezdzaja do lasu. Odpowiedz Link Zgłoś