Gość: Ślązak z Pomorza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.04, 14:05 Napiszcie negatywne i pozytywne skojażenia ze śląskiem. Zacznijcie od tych wrażeń, które są przeważające, a skończcie na tych najmniej w Waszym mniemaniu, kojarzonych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ślązak z Pomorza Re: Jak Wam się kojarzy Śląsk.Pozytywnie i negaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.04, 14:07 ....a ja Wam opiszę parę opini Ślązaków o Waszym regionie........., ale to na podsumowanie. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak z Pomorza widzę,ze nie ma chęci i lata Wam to koło du..,nosa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.04, 17:15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys Re: wynocha prowokatorze IP: *.dip.t-dialin.net 02.02.04, 17:21 Wykazales sie wyjatkowa inteligncja rozpoznajac, ze wszystkim to lata kolo dupy co ty piszesz. I bardzo slusznie panie prowokatorze. Takich co tu probowali podjudzac bylo juz bez liku. Zaloz sobie z kolesiami twojego pokroju odzielne forum i bedziecie tam mogli judzic do oporu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak z Pomorza "wynocha" to mamusi możesz oznajmić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.04, 17:44 jestem związany z obyma regionami i interesuje mnie jak ludzie wzajemnie się postrzegają. Sam wiem, że dopóki nie zamieszkałem w jednym z tych regionów miałem o nim zupełnie inne wyobrażenie. Dlatego zadałem to pytanie, a nie jak stwierdziłeś inteligentny chamie, żeby sprowokować. Oczekuje konkretnych spostrzeżeń, a nie obrzucania sie błotem jak to sugerujesz, a w sumie sam od tego zacząłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak z Pomorza chyba się nie doczekam!!!!! n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.04, 17:30 Odpowiedz Link Zgłoś
pstolars Plusy i minusy 03.02.04, 19:57 MINUSY, oj MINUSY Śląska nie znam, nigdy tam nie bylem i chyba wiem dlaczego. W mojej glowie Slask dzisiejszy kojarzy mi sie przede wszystkim z wydobyciem wegla. 1) Doplaty do nierentownych kopalni zamiast sensowne ich zamkniecie 2) Biedaszyby 3) Wybuchy w kopalniach bo pracuje sie na starym sprzecie, nie dotrzymuje warunkow bezpieczenstwa zeby tylko jeszcze przynioslo to wszystko jakis zysk 4) Zanieczyszczenie atmosfery 5) Wizerunek brudnego i biednego gornika Pozytywy - wlasciwie to ciezko mi cos wyrazistego napisac. Troche historii o powstaniach slaskich, eee ciekawa gwara. Ale naprawde te pozytywy sa bardzo, bardzo w mojej glowie malutkie przy tych stereotypowych negatywych. Wiadomosci nt Slaska, zwiazane glownie z gornictwem, po prostu przytlaczaja w mojej glowie n.p. piekno Wroclawia, w ktorym notabene jeszcze nie bylem. Oo - jeszcze taka informacja w glowce mi swieci - a propos polaczenia miedzy naszymi regionami - dzieci ze Slaska przyjezdzajace do Gdanska i Sopotu na wczasy, zeby poodychac czystym powietrzem.... Chciales to masz... :)Ale to niestety najprawdziwsza moja prawda o wizerunku Slaska jaki mam. Nie sadze zebym odwiedzil w zyciu n.p. Katowice czy GOP. Predzej Wroclaw. Pozdrawiam, Pawel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Metropol Re: Jak Wam się kojarzy Śląsk.Pozytywnie i negaty IP: *.allianz.pl 03.02.04, 17:37 Widzisz,chyba mało obchodzi Pomorzan Śląsk,osobiście odwiedzam wasz region tylko z okazji większych koncertów w Spodku lub ważniejszych meczy na Stadionie Śląskim,jeśli przejeżdżam to raczej tylko mijam,bez zatrzymywania w którymkolwiek z miast,pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 A co sądzisz o kohomologiach Čecha-Alexandera? 03.02.04, 19:29 Dlaczego ma nam się kojarzyć coś, czego nie znamy? - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Re: Slask kojarzy sie mnie pozytywnie IP: 195.143.166.* 03.02.04, 21:50 Bywam tam raz do roku u znajomych i dalszej rodziny - Katowice,Chorzow i okolice. Najbardziej Slask kojarzy mi sie Teatrem Rozrywki , ktory nalezy do lepszych teatrow muzycznych w Polsce . Poza tym znany instytut okulistyczny, i chorob serca a takze SPODEK i wielka orkiestra radia i tv. Napewno rejon miast slaskich nie ma walorow turystycznych takich jak Gdansk - morze ,plaze okoliczne jeziora i zabytki . Ogolnie Slask kojarzy sie z zaniedbalymi miastami, dworce , ulice szczegolnie w Bytomiu i innych miastach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak z Pomorza dzięki Pstolars i Rob za odpowiedzi. Pzdr. n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.04, 22:32 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wincenty K Re: Jak Wam się kojarzy Śląsk.Pozytywnie i negaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.04, 23:17 Jak domyślam się chodzi Ci o Górny,ten znany z filmów Kuca , z Morcinkano i z autopsji oraz kontaktów ze Ślązakami....To jest temat "morze" ale prosisz o skojarzenia to krótko : prawdziwi Ślązacy to wspaniali ludzie,wyrośli z gruntu XIX wiecznego "tygla" polsko-niemieckiego,ze wspaniałym ,specyficznym dorobkiem kultury tak materialnej jak i duchowej/polsko-niemieckiej/,z piękną gwarą /językiem?!/ i z bardzo potrzebnym Polsce wzorcem zachowań i norm etycznych.I tylko szkoda ,że władza /czytaj - barany,debile itd/tak w okresie tfu..ludowym i aktualnie tak rządzą /nie tylko Śląskiem/, że efektem jest wynarodawianie Ślązaków przede wszystkim poprzez emigrację,demoralizację i tzw zwarszawianie i skieleczczanie a to oznacza złodziejstwo,k.....stwo obyczajowe i polityczne i prymitywizm....Polecam przemyślenie problemu , bo dotyczy on Ślązaków,Pomorzan,Wielkopolan,Górali ,Kaszubów a Mazurów i Warmiaków już poprostu nie ma...Także ta gazeta do której należy to forum czyni to konsekwentnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
bytkowiak ja mogę napisać skojarzenia z Pomorzem!!!!!!!!!! 04.02.04, 00:05 jestem Ślązakiem i Pomorze kojarzy mi się z Westerplatte, Wałęsą, stoczniami no i morzem.(kocham żeglować i marzę o rejsie po morzu).Poza Trójmiastem kojarzy mi się z wioskami i małymi miasteczkami które w lecie oblegają ludzie. Z kiepskimi drogami (np. z płyt betonowych) i drożyzną w tych miasteczkach(w porównaniu z górami) A co do ludzi to ja akurat nie mam zbyt dobrych wrażeń. Często zdarzało mi sie uczestniczyć w incydentach wywoływanych przez miejscowych, co np. w górach nie spotkałem nigdy, chodż jeżdżę tam o wieeeele częściej. Wiem, że nie mozna gebneralizować, ale ja akurat tak trafiałem. Jak coś sobie przypomne to dopiszę, a tym czasem pozdrawiam wzystkich świetnych ludzi z Pomorza!!! PS. mimo tych streotypów o ślasku jednak zapraszam do nas! jest tuy naprawde wiele ciekawych rzeczy i miejsc do zobaczenia. Nie wiem czy wiecie ale np. Bytom, czy Katowice były przed PRL-em jednymi z ładniejszych miast i posiadały piękną starą zabudowę. Przez ostatnie dziesięcilecia trochę zniszczono Ślask, ale za nie długo będzie myślę że będzie OK. PS. najlepsze wakacje,najpiękniejsze wschody słońca no i najbużliwsze miłości przeżyłem nad Waszym morzem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wincenty K Re: ja mogę napisać skojarzenia z Pomorzem!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.04, 01:04 To Pomorze, o którym piszesz, to takie wasz Zagłąbie.Masz na myśli jak sądzę rejony Elbląga.Moje Pomorze to Kaszuby,Kociewie,Bydgoszcz,Toruń,Grudziądz... czyli te rejony gdzie "autochtoni"jeszcze stanowią większość.Dlatego Gdańsk ,mimo iż nominalnie jest stolicą Pomorza,faktycznie miastem pomorskim nie jest!To może zabrzmi brzydko ale Pomorzacy mówią,że za Drwęcą zaczyna się Azja Polska - inna kultura ,inne zwyczaje i mieszanka "zabużansko-mazowiecka" z domieszką szkieletczyzny.To oczywiście może przesada,niemniej obyczajowo to fakt! Pozdrawiam Wincenty Anonimowicz Kadłubek PS Wszystkie stare miasta śląskie są urocze i niepowtarzalne,familoki to "wille" i przedmiot marzeń mieszkańców np.XIX-wiecznej W-wy/tych uboższych/ a zepsuli i opinię i krajobraz władcy "Ludowej"... Odpowiedz Link Zgłoś
mihumitsu Re: Jak Wam się kojarzy Śląsk.Pozytywnie i negaty 04.02.04, 02:17 Pare lat temu byłem sadza ludzie ubrani na ciemno dlaczego dowiedziałem się w pięć minut bo tyle czsu wystarczyło postac przed dworcem w Katowicah aby oblepiła mnie sadza mgła bez mgły i nieokreślony smrodek pozytywy to mili ludzie i panienki o sporym biuście w niespotykanej gdzie indziej ilości Odpowiedz Link Zgłoś
bytkowiak Re: Jak Wam się kojarzy Śląsk.Pozytywnie i negaty 04.02.04, 10:59 ale trujesz koleś!!!! o jakiej Ty sadzy mówisz???? Od wielu lat zanieczyszczenie powietrza w Katowicach jest takie jak w innych większych miastach i praktycznie nie przekracza norm. Tu masz link z pomiarów z 2002r z woj. śląskiego: www.wsse.katowice.pl/rap10.htm Ale cóż jak się ma główkę zapełnioną stereotypami, to trzeźwe spojżenie jest nieosiągalne i nawet ubrania widzi się czarne. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
castorp Pozytywne i negatywne skojarzenia 04.02.04, 11:51 Ze pojęciem Śląska zetknąłem się pierwszy raz, będąc jeszcze pacholęciem, przy okazji lektury „Rapsodia świdnickiej” Władysława Jana Grabskiego. Wszystkim nieanalfabetom polecam ową pozycję. utytłane wąglem kocmołuchy Później, już chodząc na mecze biało-zielonych, nie raz zdzierałem sobie gardło śpiewając „Śląsk, Wisełka, Lechia Gdańsk...” albo „Śląsk, Śląsk WKS przyjacielem Lechijki jest”. No cóż ... bez wątpienia Śląsk jest specyficznym regionem Polski. Jednak prawie wszystko co dobrego mogę powiedzieć o Śląsku, łączy mi się z Dolnym Śląskiem i z pięknym, bratnim miastem Wrocławiem (mającym tak wiele wspólnego z naszym Gdańskiem). Co do Górnego śląską, to moę wymienić kilka zasłużonych i niezasłużonych negatywnych stereotypów i skojarzeń (moich i pewnie też przeciętnego, statystycznego Polaka: Górny Ślask to m.in.: - smród, smród, powszechne ubóstwo, utytłane wąglem (szychcie) kocmołuchy wracające do swoich okropnych familoków, pękające, rozpadające się budynki, - biedaszyby - kradzież wągla z kolei, - dawniej (za gierkowskich czasów) bastion komuny, rezerwuar „najlepiej uświadomionej” klasy robotniczej, region hołubiony i uprzywilejowany gospodarczo przez komunę w porównaniu do innych części kraju, - współcześnie - zhardziałe hanysy, pełne pretensji, żalów i wygórowanych żądań wobec reszty kraju, - permanentne poczucie niższości i krzywdy rzekomo doznanej i doznawanej od Polaków (wcześniej od Niemców), - RAŚ, - okropne słowa z nieprzyjemnej dla polskiego ucha gwary ślonskiej (choć nie tam tragicznej jak kaszebska): „tąpnięcie”, „hanys”, „biedaszyb”, „szychta”, „wągiel”... - nie śp. Marian Dziurowicz – największa k... z Katowic - red. Zydorowicz z katowickiej TVP. - mniejszość „niemiecka” na Opolszczyźnie z ich Krollem. Zasłużone pozytywne stereotypy i skojarzenia o Górnym Śląsku (moje i przeciętnego Polaka): - bohaterskie powstania śląskie i Korfanty, - górnicy z kopalni Wujek, - Stadion Śląski i 100 tysiecy kibiców spiewających polski hymn, - Bercik – fajny chop i jego żona Andzia, - Gustlik z 4 pancernych (Janek Kos był Gdańszczaninem), - u ludzi („odziedziczone” po Niemcach) większe poczucie dyscypliny, porządku i pracowitość niż gdzie indziej w kraju (ta cecha ostatnio niestety chyba zanika). To takie „na gorąco” rzucone skojarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dan Re: Jak Wam się kojarzy Śląsk.Pozytywnie i negaty IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.04, 17:58 zaglebie heavy metalu.bardzo pozytywne skojarzenie Odpowiedz Link Zgłoś