Gość: Tommy_com IP: 94.78.136.* 03.03.10, 07:30 Są mega głośne. Koniecznie muszą je zciszyć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ks. Jankowski Zbyt głośne dzwony przy kościele św. Brygidy IP: *.pool.mediaWays.net 03.03.10, 07:39 Gdybym to ja był nadal proboszczem wybiłbym, im te skargi ze łbów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: racjonalista ludzie cieszcoe się że to tylko dzwony IP: *.limes.com.pl 03.03.10, 07:42 Równie dobrze zamiast dźwięku dzwonów z megafonów mógłby zabrzmieć głos księdza H. J Z z porannym kazaniem a tak macie tylko dzwony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Zbyt głośne dzwony przy kościele św. Brygidy IP: *.chello.pl 03.03.10, 07:58 "Dlatego musieliśmy się posiłkować nowoczesną technologią. Dzwony elektroniczne [...] Ale w głębi duszy spodziewałem się, że i skargi wkrótce się zaczną." Wstawiliśmy 4 głośniki 20Wat (tych prawdziwych, prl-owskich) i 2 tuby, zrobiliśmy fajną imprezkę, muza grała. Ale w głebi duszy spodziewałem się, że to nap***alnie może przeszkadzać sąsiadom i wypadałoby ich spytać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebol Zbyt głośne dzwony przy kościele św. Brygidy IP: *.ibd.gtsenergis.pl 03.03.10, 09:07 Napierd...nie w dzwony to niestety problem w ciemnogrodzie. Rozumiem że w XIX w trzeba było dzwonić, bo chłop ciemny był ,zegarka nie miał i dzwony przypominały mu że trzeba wstać albo z pola wrócić. Na szczęście najbliższy kościół mam 2 km od domu i nikt mnie nie budzi w niedzielę o 7 rano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro67 Sztuczny problem IP: *.fbx.proxad.net 03.03.10, 16:11 To jakis sztuczny problem, bo dzwony sa elementem srodowiska kulturowego od wielu wiekow, a tu nagle dzis zaczynaja przeszkadzac. Po pierwsze cisza nocna jest od 22:00-6:00. Po drugie z atykulu wynika, ze Proboszcz godzi sie zmniejszyc natezenie dzwieku, wiec o co to cale ujadanie na forum. Po trzecie, jak tu wreszcie zapanuja Muzulmanie (a robicie wszystko aby oslabic KK oni tylko czekaja aby zajac jego miejsce), to nie tylko bedziecie musieli sluchac "Allah akbar..." kilka razy w ciagu nocy, ale jeszcze wstawac i bic poklony w kierunku Mekki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shambovaticano Re: Sztuczny problem IP: *.152.159.61.dsl.dynamic.eranet.pl 03.03.10, 18:14 Gość portalu: euro67 napisał(a): > Po pierwsze cisza nocna jest od 22:00-6:00. Ale od 6:22 durniu jest zakłócanie spokoju i nikt nie ma obowiązku pokornie czyichś wygłupów znosić. Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Dzwony kiedys miały sens , teraz juz nie mają 03.03.10, 19:00 To jakis sztuczny problem, bo dzwony sa elementem srodowiska > kulturowego od wielu wiekow, a tu nagle dzis zaczynaja przeszkadzac. Nie było radia telewizji zegarów w powszechnym u zyciu. Dzwon to był sygnał alarmowy. Teraz mamy komórki radio telewizję i problemy z nadmiernym hałasem zwłaszcza w mieście. Dzwon stracił sens jak wiele innych urządzeń będących kiedyś elementem środowiska kulturowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PK Re: Dzwony kiedys miały sens , teraz juz nie mają IP: 89.191.147.* 04.03.10, 00:21 Dzwony czasem się przydają. Byłem raz na spływie kajakowym w obcym kraju. Nie mieliśmy za wiele kontaktu z cywilizacją, żadnego Internetu itp. Zawsze wtedy jest problem, o której godzinie jest Msza w lokalnym kościele. Można iść do kościoła w sobotę albo w niedzielę rano i sprawdzić. Z obozu, który rozbiliśmy, był kawałek do miasta, więc trochę to czasu by zajęło. A dzięki dzwonom wiedzieliśmy, że mamy pół godziny - proste i wygodne :) Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 No raczysz żartować chyba 04.03.10, 09:10 Setki ludzi ma cierpieć niedogodność zwiększonego obciążenia hałasem tylko po to ,żeby sprawić radość raz na parę lat jakiemuś zbłąkanemu podróżnikowi?? Przecież to śmieszne jest. Co więcej jak ty jesteś w podróży to jesteś zwolniona od obowiązku uczestnictwa we mszy i to jest bardziej jeszcze wygodne rozwiązanie. Proste prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Bicie w dzwony to pogański zwyczaj 03.03.10, 09:35 przejęty przez KK od buddystów. Kiedys dzwon mial sens opróćz tego ,że jak u buddystów chronił od złych duchów to jeszcze pełnił rolę sygnalizatora alarmowego. Niestety obecnie głośność elektronicznych dzwonów jest odwrotnie proporcjonalna do inteligencji i kultury proboszcza. Proboszczom do przemyslenia. Chrystus nigdy nie bił w dzwony. Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 To niestety problem ogólnopolski. 03.03.10, 10:03 O hałasie i ekologii niby nic w biblii nie ma ,ale o czynieniu zła bliskim i sąsiadom to już chyba jest. Powtórze im bardziej prymitywny proboszcz tym bardziej katuje sąsiadów melodyjkami, elektronicznymi dzwonami itp. Taki ksiądz nie zdaje sobie sprawy ,że źle czyni?? Cokolwiek uczynicie jednemu z tych maluczkich mnieście uczynili" Może biskupi zaczna nauczać swoich podwładnych o walce z halasem ekologii itp, a nie tlko o walce o szmal. Odpowiedz Link Zgłoś
frankyy Po co dzwonić gdy ludzie mają budziki 03.03.10, 13:38 jak chcą pójść do kościoła to sobie nastawią i wstaną na czas. Dzwony były potrzebne gdy ludzie nie mieli czym mierzyć czasu, to miało praktyczne znaczenie. Ale teraz? To tylko pycha i chęć zamanifestowania władzy katolickich księży. Miłość bliźniego i troska o jego spokojny sen nie ma żadnego znaczenia. Kraj się zmienił z Komunolandii w Katolandię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ do Janu5 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.10, 15:50 "pogański zwyczaj przejęty od buddystów" - janu, poczytaj trochę, doucz się a potem z "wiedzą" do ludzi. Wszystkim będzie lżej... Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Oczywiście ,ze pogański zwyczaj 03.03.10, 18:56 Czy Chrystus bił kiedykolwiek lub kazal bic w dzwony. Czy zakłócanie spokoju innym jest zgodne z nauką kościoła? Oczywiście nie mam monopolu na wiedzę ale jak ci się wydaje ,że się mylę to po prostu dlaczego nie sprostujesz tylko odsyłasz mnie do bliżej nieokreślonej literatury. Proszę bardzo co niby mam poczytać chętnie przeczytam. Czekam na link. Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 To prymitywne pogańskie zwyczaje proboszcza. 03.03.10, 11:03 A jest łatwe wyjście z sytuacji. Jeżeli proboszcz utrzymuje ,że paru parafianom się to podoba , to niech przesyła te swoje melodyjki i inne sygnały do tych parafian droga radiową ,a nie mechanicznie przez owietrze jak w średniowieczu. Zamiast drogiej aparatury nagłasniającej niech kupi tani nadajnik radiowy bliskiego zasięgu i wtedy kto chce słyszec poranne zorze od księdza w domu kupuje sobie radio i ma . Reszta nie cierpi z powodu kompleksów proboszcza i nieznajomości nauki Chrystusa. Wyjście proste ale pewnie nie dość prymitywne dla proboszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Horn To samo jest w Sopocie... IP: *.centertel.pl 03.03.10, 12:24 ... na kościele św. Bernada. Magafony wygrywają muzyczki już od kilku lat. I nie ma na to bata, czarni są bezkarni. Rzadkie ptaki pouciekały z sąsiadującego z kościołem lasu, rano spać się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marco Re: To samo jest w Sopocie... IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 03.03.10, 17:55 Trzeba naslac na nich ekologow.Moze oni zaprotestuja,ze ptactwo sie stresuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Horn Re: To samo jest w Sopocie... IP: *.acn.waw.pl 03.03.10, 23:45 Akurat im coś zrobią. To przecież tam zadekował się ten ksiądz od afery Stella Maris (zapomniałem jak się ten 'ojciec' nazywa). Ale ciekawe czy on nie zapomniał wesprzeć kasą swojej nowej parafii. Odpowiedz Link Zgłoś
pisz_pan_na_berdyczow Dzwony Zadzwonią dla Śnieżki! 03.03.10, 12:27 www.youtube.com/watch?v=HE8SK6D-DQE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cmok_wawelski Kosciol to jest biznes a biznes trzeba reklamowac IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 03.03.10, 13:23 W Tarnobrzegu kosciol jest w samym srodku osiedla a koncertowanie przez megafony zaczyna sie codziennie o 6-tej. Ptaki uciekly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: typkoteusz Zbyt głośne dzwony przy kościele św. Brygidy IP: 195.117.255.* 03.03.10, 13:44 ciemnota islamu i katoli w zasadzie na tym samym poziomie - tam muezin wyje przez megafon co 2 godziny, a u nas czarny dzwonami napierdala. I to wszystko tylko na pokaz - te pomniki jp2, opatrzności boże i reszta badziewia. A w środku...? pustota totalna, szczególnie we łbie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzwonnik Zbyt głośne dzwony przy kościele św. Brygidy IP: *.pool.mediaWays.net 03.03.10, 13:46 Zainteresowal mnie ten marsz zalobny Chopina. Gra sie to kazdemu parafianinowi? Kiedys na mojej ulicy byla kaplica i tam tez dzwonilo sie "na zgon". Byl to charakterystyczny, pojedynczy ton, robilo to wrazenie. Ludzie wychodzili z domow , wszyscy pytali "a kto zas umar" Poza tym dzwonilo sie tam tylko na "Aniol Panski" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rk55 Zbyt głośne dzwony przy kościele św. Brygidy IP: *.chello.pl 03.03.10, 13:51 identyczna sytuacja jest na warszawskim Ursynowie/gdzie jest więcej kościołów jak szkół ponadpodstawowych.Dzwony walą prawie na okrągło.Czuję się jakbym mieszkał w Ciemnogrodzie w dobie średniowiecza.Każdą skargę na ten proceder czarni traktują jak atak na Pana Boga i KK.Czy do tych kilkuset wiernych nie można wysłać sms,czy pozostali muszą być terroryzowani? Dlaczego władze Ursynowa i radni siedzą cicho i nie ukrócą tego czarnego natręctwa.Pomocy!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m42 Re: Zbyt głośne dzwony przy kościele św. Brygidy IP: *.echostar.pl 03.03.10, 14:20 A potem abp.Dziwisz dziwi się że kasy (TZW wiernych ) mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar ...bo ksiądz jest Pan! 03.03.10, 14:19 Ksiądz terroryzuje cała okolicę - wszyscy mają przymusowe pobudki. Ludzie mogą sobie poprotestować, ponarzekać, a księża i tak będą postępowali według własnego widzi-mi-się. Taki to już ten nasz kraj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: ...bo ksiądz jest Pan! IP: *.tunnel.hp.net 03.03.10, 16:54 Ja również mam przykrość mieszkać obok kościoła, którego proboszcz poprawia sobie ego elektro-dzwonami. Moja żona poszła porozmawiać z nim, to ją bezczelnie oszukał, że wszystkim sie podoba, tylko nam nie.. Tak się składa, że znajomy ksiądz potiwerdzi, iż wiele osób przychodziło z prośbą o wyłączenie tego hałasu. Tym, którzy mieszkają ponad kilometr od kościoła, to nawet może się podobać. Dopiero z tej odległości dźwięk jest akceptowalny. Jak jakaś babinka zapomni sobie nastawić budzika, to ją dzwon obudzi. Młodzież to raczej do kościoła na 7:00 nie chodzi. Widać do kogo kieruje swój przekaz kościół... A może zna ktoś jakiś sposób prawny na te dzwony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pokorny Re: ...bo ksiądz jest Pan! IP: *.152.159.61.dsl.dynamic.eranet.pl 03.03.10, 18:30 Gość portalu: Gość napisał(a): > A może zna ktoś jakiś sposób prawny na te dzwony? W Polsce nie wiem, ale w innym cywilizowanym społeczeństwie taki klecha utrudniający życie innym pewnie dostałby wp...l i szybko a nawet bardzo szybko zapanowałaby wzajemna sympatia i zrozumienie. W tym Kraju, przypuszczam, że zbiorowy wniosek do prokuratury o zakłócanie spokoju i kierowanie się przez klechę niskimi pobudkami dla uzyskania korzyści materialnych przez nachalną i uciążliwą reklamę swojej firmy napewno będzie uwzględniony. Nie wiem na ile Wam to przeszkadza i cenicie swoje prawa do spokoju, ale ja bym nie popuścił i tego "nadczłowieka" przystosowałbym społecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: ...bo ksiądz jest Pan! 03.03.10, 16:54 To wszystko dlatego, że nie ma odpowiednich przepisów a kary za takią uciążliwość są niskie. Dlatego katoszmaciaki są bezkarne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niunia Zbyt głośne dzwony przy kościele św. Brygidy IP: *.tp.unicity.pl 03.03.10, 14:33 panoszenie się watykańskich gawronów jest porażające Odpowiedz Link Zgłoś
the_rapist Tysiac lat pasania, a bydlo sie 03.03.10, 14:48 nie nauczylo pokory. Jedynymi dzwiekami, jakie moze bydlo z siebie wydawac sa piesni blagalno-dziekczynne i pochwaly swojego pasterza. Do tego bydlo ma przywilej finansowania swiatyn, plebanii i wszelakich potrzeb zamieszkujacych w nich nadludzi. Ech, gdzie te czasy, gdy za taka bezczelna krnabrnosc mozna bylo stanac przed trybunalem koscielnym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jet Zbyt głośne dzwony przy kościele św. Brygidy IP: *.centertel.pl 03.03.10, 15:38 przecież 99,9% obywateli to katolicy, skoro się takimi deklarują, to na kolana, a nie ujadać, że przeszkadza. Co innego ten 0,1%, ci mogą protestować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Zbyt głośne dzwony przy kościele św. Brygidy IP: *.rene.com.pl 03.03.10, 17:01 a u mojego sąsiada za sciana zegar wybija tak glosno godziny że nawet na drugim koncu mieszkania w kiblu go słysze :(( sa ludzie i taborety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Zbyt głośne dzwony przy kościele św. Brygidy IP: *.chello.pl 03.03.10, 17:01 mieszkam w Gdańku i niekiedy wydaje mi się że moje miasto jest martwe.Choć tyle kościołów, dzwonów praktycznie nie słychać.Dobrze że któryś z proboszczów o ożywieniu Śródmieścia Gdańska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Zbyt głośne dzwony przy kościele św. Brygidy IP: *.chello.pl 03.03.10, 17:03 Te dzwony wybijają godziny.To bardzo praktyczne.Dobry pomysł.Gratuluję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marco Zbyt głośne dzwony przy kościele św. Brygidy IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 03.03.10, 17:51 Do tej sytuacji pasuje stary rosyjski wierszyk; Myszionok,szepczet mysz,ty wsio szurszysz nie spisz! Myszionok szepczet myszy,szurszat ja budu tiszy. Odpowiedz Link Zgłoś
barej Zbyt głośne dzwony przy kościele św. Brygidy 03.03.10, 18:35 A gdzie są ekolodzy!!! Mają się przywiazać łańcuchami do kościoła!!!! P A R AN O J A !!!!! A czarni i tak swoje zrobią!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Zbyt głośne dzwony przy kościele św. Brygidy IP: *.bialapodlaska.vectranet.pl 03.03.10, 18:35 Nie będę pisała w jakiej miejscowości mieszka moja mama, ale jak jadę do Niej w odwiedziny to nie mogę zapomnieć STOPERÓW! Kościół jest 50 m od Jej bloku i budzi mnie o 6.00:( Trzeba sobie jakoś radzić:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolo Zbyt głośne dzwony przy kościele św. Brygidy IP: *.chello.pl 03.03.10, 18:55 Niebawem zaczną wyrastać meczety i co wtedy powiecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) Zbyt głośne dzwony przy kościele św. Brygidy IP: 94.75.67.* 03.03.10, 18:58 Moim zdaniem to dobrze, że rośnie zdrowa nienawiść do okupanta. Pełni pychy i wyzywający księża sami na siebie budują bat. Czas, żeby nasza ojczyzna uwolniła się od pasożyta, który ją niszczy od wieków. Głośne dzwony i melodyjki sprawią, że ludzie zbudzą się z letargu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek_z_watykanu I na wieki wiekow......... IP: *.rev.stofanet.dk 03.03.10, 22:39 KRAJU POLAN POWSTAN Z KOLAN :) Niech bedzie pochylony Jezus Chytrus i jego Matka Ryjka:) Odpowiedz Link Zgłoś