Dodaj do ulubionych

Gdańsk: chrząszcze zablokują nadmorskie inwesty...

15.06.10, 09:10
Łatwe do przewidzenia: przewodniczący rady miasta, tak jak wszyscy
radni, w roku wyborczym za nic nie powie, że wola mieszkańców się
dla nikogo nie liczy.
Ale planiści z Biura Niedorozwoju nie muszą się przejmować zdaniem
mieszkańców i szykują plany pod deweloperów.
Obserwuj wątek
    • kiryloszomber Gdańsk: chrząszcze zablokują nadmorskie inwesty... 15.06.10, 09:32
      Dostaną troszkę kaski to sami te sprężyki tudzież inne czarki polecą
      rozdeptywać :)
      • Gość: Czlowiek neoery Re: Gdańsk: chrząszcze zablokują nadmorskie inwes IP: 83.238.5.* 15.06.10, 09:57
        To tyz prawda, ale moze mie ktos przekonac PO CO mamy takie
        niepotrzebne w przyszlosci gatunki chronic? Tyle juz wyginelo i nic
        sie nie stalo. Historycy przyrody niech sobie to wezma udokumentuja,
        skataloguja, nawet zamrożą, rozczytaja genom itp. ale do diaska
        niech to nie blokuje rozwoju gatunku ludzkiego. Jak bedziemy tak
        wszystko hamowac, to nie wystarczy czasu na rozwoj potrzebny byc
        moze do opuszczenia tej planety przed jakas kosmiczna katastrofa.
        Nie zabierzemy ze soba w kosmos takich chrzeszczykow tylko
        conajwyzej informacje o nich.
        • kiryloszomber Re: Gdańsk: chrząszcze zablokują nadmorskie inwes 15.06.10, 10:03
          Wiesz, "bajodajwersity". Z dużą przewagą "bajo", tak bardziej po polsku
          czytanego. A z drugiej strony - w permie nie było ekologów i widzisz, jakie są
          tego skutki! Się jeno rozejrzyj. Gdyby nie wymieranie permskie, nie urodziłby
          się Stalin, Hitler i paru takich. Ogólnie nikt by się nie urodził i nie byłoby
          niczego (łącznie z Kononem, który nie dostałby nawet szansy, by poczuć się
          szczęśliwym). Przynajmniej tak można domniemywać.
          • pogromca_mrowek Ziutek to ma fioletowe jaja jak go Celina pijanego 15.06.10, 10:34
            zobaczy po powrocie do domu. Wali nim wtedy po scianach i ma w dupie grzyby rosnące na nich grzyby.
            Czy dom Ziutka i Celiny zostaje objęty programem "Natura 2000"?
            • pogromca_mrowek Re: Ziutek to ma fioletowe jaja jak go Celina pij 15.06.10, 10:35
              "...i ma w d... grzyby rosnące na ścianach"
            • pensioner63 Nie chrząszcze blokują, ekoterroryści blokują 15.06.10, 16:53
              Tytuł artykułu jest zły. To nie chrząszcze lub czarne bociany blokują różne
              budowy. To ekoterroryści blokują. Niestety ekoterrorystów nie interesuje dobro
              ludzi, tylko dobro ptaków, owadów i innych zwierząt. W efekcie ruchliwe drogi
              biegną przez środek miasta, a dym i kurz powoduje, że ludzie chorują. Dzieci od
              czasu do czasu są zabijane przez ciężaróki. Nie można zbudować obwodnic, bo to
              spłoszyłoby czarnego bociana lub zniszczyło gniazdo chrząszcza.
              • antypolityk1 Gdybyś więcej czytał na temat istoty protestów 15.06.10, 16:56
                to byś nie pisał takich bzdur. Ale czytać się Tobie nie chce, więc
                lepiej od razu oskarżyć ekologów. Choć wg mnie ekolodzy i tak za
                mało blokują.
                • Gość: (.)(.) ekoterrorystow bedziemy wieszac IP: 109.255.153.* 15.06.10, 17:09
                  tak jak i reszte lewakow i zboczencow
                  • antypolityk1 Kto będzie wieszać ekologów? 15.06.10, 17:16
                    A co z prawem? Przecież to morderstwo.
                    • Gość: (.)(.) wieszanie lewakow to nie morderstwo IP: 109.255.153.* 15.06.10, 18:01
                      to dobry uczynek. wlasnie dlatego temida jest slepa
                      • antypolityk1 Mam pytania 15.06.10, 18:33
                        Pytanie pierwsze:
                        Czy temida zezwala na zabijanie lewaków? Jeżeli tak to proszę o podanie
                        paragrafu, że to jest dobry uczynek.

Pytanie drugie:
                        Na czym polega zbieżność lewaka i ekologa?

Wiem natomiast, że w prawie karnym napisane jest:
                        Art. 256.
                        § 2. Kto publicznie nawołuje do popełnienia zbrodni,
                        podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 3. Kto publicznie pochwala popełnienie przestępstwa,
                        podlega grzywnie do 180 stawek dziennych, karze ograniczenia wolności albo
                        pozbawienia wolności do roku.

Art. 256. Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój
                        państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych,
                        rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość, podlega grzywnie,
                        karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Teraz rozumiem dlaczego się nie podpisujesz, ale uważaj, i tak popełniasz. Gdyby
                        znalazł się jakiś nadgorliwy prokurator, to i tak namierzyliby Ciebie po IP.
                        • Gość: (.)(.) Re: Mam pytania IP: 109.255.153.* 15.06.10, 18:46
                          nie myl ekologow z ekoterrorystami. a temida jest slepa, zeby czasem
                          przymknac oko na paragrafy.
                          • antypolityk1 Re: Mam pytania 15.06.10, 19:07
                            To kto według Ciebie jest ekoterrorystą, a kto ekologiem?
                            W artykule jest mowa o ekologach z PKE, przyrodnikach, entymologach, a nie
                            ekoterrorystach. Czy ich też byś chętnie powiesił?
                          • Gość: xymox Re: Mam pytania IP: *.capitalpark.pl 01.10.10, 10:19
                            A co jak się okaże że to "lewacy" okażą się silniejsi i będą chcieli powiesić ciebie? temida też ma być ślepa? bo przecież "wyrwanie chwasta" to dobry uczynek?
        • Gość: kosmo z bagien Re: Gdańsk: chrząszcze zablokują nadmorskie inwes IP: *.pbsdga.pl 15.06.10, 10:23
          > To tyz prawda, ale moze mie ktos przekonac PO CO mamy takie
          > niepotrzebne w przyszlosci gatunki chronic? Tyle juz wyginelo i nic
          > sie nie stalo.

w przyrodzie jest tak jak w samochodzie, popsuje się jedna część można jeździć
          dalej, ale ta jedna niewłaściwie działająca ma wpływ na inne, więc psują się
          następne i następne, no i samochód w końcu staje. Przyroda to taka gęsta sieć
          powiązań i zależności, jak zaczyna brakować pojedynczych wiązań, sieć zaczyna
          się sypać, powodując wypadnięcia następnych węzłów.

> Historycy przyrody niech sobie to wezma udokumentuja,
          > skataloguja, nawet zamrożą, rozczytaja genom itp. ale do diaska
          > niech to nie blokuje rozwoju gatunku ludzkiego.

ale to nie blokuje rozwoju gatunku ludzkiego, po to mamy rozum żeby wybierać
          takie rozwiązania, by wilk był cały i owca cała. Właśnie nieliczenie się z
          warunkami przyrodniczymi niesie więcej szkód niż pożytku - pierwszy przykład -
          powodzie. Gdyby właściwi ludzie poszli po rozum do głowy, a nie dali się
          przekonać lobby deweloperskiemu mielibyśmy dziś w Polsce tereny zalewowe i
          niezabudowane brzegi, a tak mamy wodne "autostrady", gdzie woda pędzi i nie
          wyrabia "na zakrętach" wpadając do miast i wsi...

> Jak bedziemy tak
          > wszystko hamowac, to nie wystarczy czasu na rozwoj potrzebny byc
          > moze do opuszczenia tej planety przed jakas kosmiczna katastrofa.

proponuje oglądać mniej filmów SF, albo jak już się to robi, próbować szukać w
          nich drugiego dna, czyli odczytywać je mniej dosłownie, ale jako wyraz
          społecznych, nieuświadomionych lęków... :)

> Nie zabierzemy ze soba w kosmos takich chrzeszczykow tylko
          > conajwyzej informacje o nich.

ja tam wolę las, plażę i realne rośliny, zwierzęta i grzyby, a nie tylko
          informację i rzeczywistość wirtualną :)
        • winogronka.easy Re: Gdańsk: chrząszcze zablokują nadmorskie inwes 15.06.10, 15:24
          Naprawde sie opanuj czlowieku. Jesli naprawede uwazasz ze rasa ludzka panem
          planety to naprawde masz niewiele do powiedzenia.
          • kiryloszomber Re: Gdańsk: chrząszcze zablokują nadmorskie inwes 15.06.10, 18:43
            Upraszczasz i NIC nie rozumiesz. Musiałbym tu przeprowadzić długi wykład.
            Zamiast tego zasugeruję ci poszukanie takich ciekawostek jak to, jaka jest
            biomasa poszczególnych typów i gromad chociażby zwierząt, co ma logarytm
            naturalny do wielkości populacji, co to jest specjacja i dryf genetyczny,
            poczytanie choćby popularnonaukowego Dawkinsa (który zjadłby mnie za
            <i>speciesism</i> ale na końcu byśmy się zgodzili), posurfowanie w odnośnikach,
            na które się natkniesz. I jeszcze coś - trochę ci zabełtam błękit w głowie:
            jestem wegetarianinem, myśliwych darzę sympatią porównywalną do tej, która darzę
            "ekologów", stanowczo jestem członkiem gatunku będącego (chwilowo, niekoniecznie
            w skali geologicznej, o ile islam - którego nie znoszę jako koncepcji - tego nie
            odkręci i trochę nie odwlecze) panem tej planety. I tak dalej.
      • Gość: kosmo Re: Gdańsk: chrząszcze zablokują nadmorskie inwes IP: *.pbsdga.pl 15.06.10, 10:26
        >Dostaną troszkę kaski to sami te sprężyki tudzież inne czarki polecą
        rozdeptywać :)

insynuujesz jakąś korupcję w tym przypadku? To organizacja wymieniona z nazwy i
        konkretni ludzie wymienieni z nazwiska i imienia. Jeśli masz coś na nich, albo
        będziesz miał - idź do prokuratury, patologię trzeba eliminować, a jeśli to
        tylko Twoje stereotypowe myślenie lepiej zamilcz, bo ktoś od nich może to zrobić.
        • kiryloszomber Re: Gdańsk: chrząszcze zablokują nadmorskie inwes 15.06.10, 11:27
          Dear kosmo, to ja wobec tego napiszę coś serio: jak chcesz kogoś straszyć, to
          pomyliłeś adresy. To po pierwsze. Po drugie - tak się składa, że (jeszcze)
          niewiele wiem o tych ludziach, ale nic straconego. Parę telefonów do znajomych z
          tych czy owych placówek naukowych i będę wiedział. Zmotywowałeś mnie, że tak to
          ujmę, więc zaspokoję obudzoną ciekawość. Co się tyczy zjawiska (i do ZJAWISKA
          pisząc słowa wyżej się odniosłem) - nie udawaj, ze nie wiesz, jak to często
          działa. "Cele statutowe" - coś ci to mówi? Sam miałem przyjemność obserwować
          akcję dotyczącą pól, których właściciel był przytomny i użył brony (mógł, obszar
          rolny) ale... "domniemywano, iż ta kropka na niebie, która być może widziano,
          wcale nie była złudzeniem optycznym tylko bocianem czarnym, w związku z
          czym...". Stanęło na "pocałujcie mnie w d, jak się o to rozchodzi nikt nic nie
          dostanie, wynocha z mojej ziemi, bo...". Ta wypowiedź to autentyk (pierwszą
          podkoloryzowałem). Pojęcie "ekolodzy" zostało w tym (i nie tylko tym) kraju
          kompletnie zdewaluowane, ze szkodą dla rzetelnych organizacji, rzetelnych i
          fachowo przygotowanych ludzi itp. Dziś "ekologami" zostają samozwańczo ludzie,
          którym słowo "mendel" kojarzy się tylko z 1/4 kopy (o ile z czymkolwiek w ogóle)
          - mam nadzieje, że nadążasz za złośliwością, o innych "drobiazgach" dotyczących
          luk (luk czy BRAKU?) w edukacji nie wspominając. Zresztą akurat teraz
          przygotowanie zawodowe w moim odbiorze zjawiska też niczego już nie zmienia - a
          to zasługa pewnego pana ornitologa, który ostatecznie "załatwił" PRowo cały
          temat, w skrócie mówiąc. I tak jest ze wszystkim, gdzie jest inwestor z kasą.
          Archeolodzy nienawidzą pewnych firm, które przejęły rynek ekspertyz, takoż wielu
          znanych mi przyrodników znienawidziło wszystko z przedrostkiem "eko" itd. itp.
          Ja sam osobiście żyję w lesie i bardzo lubię roślinki, grzybki i inne bździągwy
          (mam też sporo ciekawych gniazdek, bo ptaszyna zlatuje się do żarcia moich kur i
          wije je w koronach okolicznych drzew), projekt domu musiałem zamawiać, bo mi się
          gotowce między tak, a nie inaczej rosnące drzewa nie mieściły, a w sezonie
          goszczę całe delegacje dziwnych ludków, którzy na początku wkurzali okolicznych
          mieszkańców, bo plątali się po łąkach i lasach robiąc jakieś dziwne rzeczy, ale
          nie przeszkadza mi to przejść na stronę szowinizmu gatunkowego - co wynika z
          faktu, że nie cierpię cynizmu i nadużyć. Pozdrawiam.
          • Gość: kosmo Re: Gdańsk: chrząszcze zablokują nadmorskie inwes IP: *.pbsdga.pl 15.06.10, 11:55
            Ja nikogo nie straszę, chciałem tylko zwrócić uwagę, że jak piszesz w konkretnej
            sprawie to opieraj się na faktach, a nie na stereotypach.
            To że są organizacje "ekologiczne", których jedynym zadaniem jest zarabianie
            kasy, to wiadomo nie od dziś - jest to patologia. Tutaj konkretna sprawa, którą
            zajmują się konkretne osoby z konkretnej organizacji, więc skoro jak piszesz nie
            wiesz za wiele o sprawie, a całą dyskusję zaczynasz od zarzucania w/w osobom
            tendencji łapówkarskich, to nie fajnie zaczynasz...:)
            W artykule przedstawiony został głos ekologów - czy jak wolisz - obrońców
            przyrody, ich argumenty oparte na badaniach terenowych, oraz społecznych. Może
            warto do tego się odnieść, a nie próbować zaczynać jakąś kolejną nagonkę na
            "ekoterrorystów"?
            • kiryloszomber Re: Gdańsk: chrząszcze zablokują nadmorskie inwes 15.06.10, 13:37
              Odrobiłem lekcje. "Filologów ze stażem w 'Wolność i Pokój'" itp. postaci
              powodujących pojawianie się na moim licu gorejącej wysypki tam szczęśliwie nie
              ma, projekt - owszem - jest kontrowersyjny, ale wielkiej sympatii (z rozmaitych
              przyczyn, wynikających z szerokiego wachlarza moich przekonań i - nich będzie -
              uprzedzeń) do bohaterów nie nabrałem.
              "Hamulcowych" nie polubię, moim zdaniem słusznie.
              • Gość: kosmo Re: Gdańsk: chrząszcze zablokują nadmorskie inwes IP: *.pbsdga.pl 15.06.10, 14:37
                w Chinach nie ma "hamulcowych", no i doszło do tego, że same władze zaczęły
                dostrzegać że z przyrodą zaczyna dziać się źle, ziemia im pustynnieje, zaczyna
                brakować wody, nie mówiąc o smogu, nie mówiąc o chorobach, turyści drugi raz nie
                chcą przyjeżdżać. Jak nie ma "hamulcowych" nie ma nikogo, kto zadaje pytanie "a
                dlaczego?", nie ma dyskusji, jest tylko monopol Jednej Prawdziwej Prawdy. A to źle.
                • kiryloszomber Re: Gdańsk: chrząszcze zablokują nadmorskie inwes 15.06.10, 19:02
                  A smog wziął się zapewne z tego, że im lokalne sprężyki i inne śluzorośla
                  wyzdychały?... Zwracam uwagę na taki drobiazg (ktoś tu rzucił uwagą z cyklu
                  "uważasz się za pana planety"): któryś ze "znanych" panów magistrów inżynierów,
                  jeśli nie doktorów inż. Politechniki Gdańskiej wypowiada się tak: "Tutaj powinny
                  być tereny rekreacyjne z funkcją edukacyjną, a nie zabudowa". Rekreować będą się
                  ukochane doktora inż. Ampedi czy też ukochane magistra inż. Sarcoscyphyi? A może
                  jednak wstrętne osobniki Homo?
              • antypolityk1 Drogi poeto 15.06.10, 14:38
                >Ja sam osobiście żyję w lesie i bardzo lubię roślinki, grzybki i
                inne bździągwy<

A co zrobisz jak pewnego dnia pod Twój dom w lesie podjadą
                buldożery? Będziesz protestował? Przecież przypną ci o razu łątkę
                ekooszołoma
                • kiryloszomber Re: Drogi poeto 15.06.10, 18:51
                  Buldożery to nie armia czerwona i nie podjeżdżają tak sobie znienacka (chyba, że
                  w Ameryce Pd., ale to inna bajka), więc daruj sobie infantylny patos. Pewnie
                  pogadam z kimś kompetentnym jak człowiek z człowiekiem (a "technik" takich
                  rozmów historia naszego gatunku oferuje nam cały wachlarz). Albo moje będzie na
                  wierzchu (pytanie, co będzie owym "moim") albo nie. Chrząszczyki będą ostatnia
                  rzeczą, o której będę wtedy myślał. To jest akurat pewne.
                  • antypolityk1 Re: Drogi poeto 15.06.10, 19:12
                    Jak pogadasz? Myślisz, że będziesz miał wpływ na to aby nie zjawiły się
                    buldożery pod Twoim oknem w lesie? Przecież inwestorzy myślą jak Ty, na pewno
                    nie żałują chrząszczy, ba, oni by nie żałowali nawet Twoich drzew w lesie. I gdy
                    będziesz się sprzeciwiał to znajdzie się jakiś dziennikarzyna, albo troll
                    internauta, który wyzwie Ciebie od ekooszołomów i wrogów postępu, poeto. Wszak
                    to Twój sposób myślenia. To nie patos, to realia. He, he i z ekożercy staniesz
                    się ekooszołomem.
                    • kiryloszomber Re: Drogi poeto 15.06.10, 19:39
                      Patos, patos. Jestem pragmatykiem i praktykiem, umiem rozmawiać z ludźmi.
                      Rozmawiać i "rozmawiać". Nie traktujmy moich wypowiedzi na forum jako próbek
                      tych umiejętności, bo tu nie silę się na dyplomację i takie tam (jestem
                      ex-człowiekiem innego portalu, ale trzeci ban to było za wiele i teraz ja
                      zbanowałem, łącznie z wrzuceniem do filtrów ad blocka pewnej reguły na "o"). A
                      że mam świadomość, że po świecie chodzą skuteczniej rozmawiający lub
                      "rozmawiający", mieszkam w miejscu, gdzie (za mojego życia przynajmniej) nikt
                      nie będzie na tyle głupi, by zechcieć się osiedlić :)
                      A nawet gdyby, mam plan A' (nie "B", bo i tak zamierzam go zrealizować, nawet
                      bez najazdu krwiożerczych buldożerów).
                      • antypolityk1 Re: Drogi poeto 15.06.10, 19:51
                        Nie jestem tak elokwentny w wypowiedziach jak Ty, dlatego do formy Twojej
                        wypowiedzi nic nie mam, a jedynie do treści.

A to czy ktoś za Twojego życia nie pobuduje Ci drogi pod oknem, na mocy
                        specustawy i nic nie zrobisz, czy jakiegoś osiedla, albo czy nie sprywatyzuje
                        Lasów Państwowych, to nie byłbym już taki pewien. Nie takie rzeczy się dzieją
                        dziś w przyrodzie. Biorąc pod uwagę jaki jest nacisk na przyrodę oraz nagonkę na
                        jej obrońców, o czym świadczą również Twoje wypowiedzi, dobiorą się również i do
                        Ciebie. Na własne życzenie. W końcu technokraci jak już zniszczą naturę będą się
                        zabierać za siebie.
      • jotka24 hołota :ekologiczna:, złodzieje 15.06.10, 15:31
        • antypolityk1 Na jakiej podstawie 15.06.10, 15:37
          takie oskarżenia?
    • mazoe71 Gdańsk: chrząszcze zablokują nadmorskie inwesty... 15.06.10, 09:52
      OK niech będzie teren chroniony, ale niech znikną te działeczki
      uprawne, te dżwiczki z byliczki niczym slumsy. Ucieszy mnie, kiedy
      to, co jest przy Hallera zacznie wyglądać przyzwoicie (rezerwat albo
      apartamentowce) a nie jak kawałek Soweto.
      • antypolityk1 Przecież tam nie ma już żadnych działek 15.06.10, 14:39
    • Gość: kzb Re: Gdańsk: chrząszcze zablokują nadmorskie inwes IP: *.pbsdga.pl 15.06.10, 09:53
      To już nie pierwsza inicjatywa w obronie Pasa Nadmorskiego, z tego co pamiętam
      była już prowadzona kampania na rzecz obrony tego miejsca dla użytku
      mieszkańców, a nie deweloperów i hotelarzy. Nie rozumiem, dlaczego artykuł jest
      napisany w takim tonie, jakby była zgoda na wybetonowanie tego miejsca - takiej
      zgody nie ma i nie będzie, podobnie nie ma miejsca na kompromis o którym mówi
      pożalsięboże pan Oleszek. Lobby betonowe już dostało swoje - strzeżone osiedle w
      którym zamieszkała Warszawka, która zaczyna się panoszyć, bo im tubylcy
      przeszkadzają zza płota.
    • Gość: ania Gdańsk: chrząszcze zablokują nadmorskie inwesty... IP: 213.192.80.* 15.06.10, 10:31
      Pas nadmorski powinien być terenem rekreacyjnym dla wszystkich mieszkańców.
      Najgorszym pomysłem to budowa tam gett (już się panoszą nowobogaccy) w
      ostateczności już lepsze byłyby hoteliki.
    • Gość: Janoboo Niech ekoterroryści się odp......ą od trójmiasta IP: *.gdynia.mm.pl 15.06.10, 10:54
      Niech ekoterroryści się odp......ą od trójmiasta i zaczną pomagać powodzianom.
      Bo ich kochane bobry mają w dupie, że zalało kraj i może również jakieś
      gatunki zagrożonych chrząszczy. To gatunek ludzki trzeba chronić. Dinozaury
      wyginęły ale nie przez autostrady przecież (zawsze giną jedni, robiąc miejsce
      innym, to jest natura). Samolubnym BARANOM którzy chcą zatrzymać ewolucje
      powiedzmy zdecydowanie WON!!! Zmienię zdanie jak tygrysy przyłączą się do
      "ekodebili" i zaczną jeść sałatę. Pozdrawiam.
      • Gość: kzb Re: Niech ekoterroryści się odp......ą od trójmia IP: *.pbsdga.pl 15.06.10, 11:12
        takich jak ty należy chronić i pokazywać jako atrakcję turystyczną :)
      • Gość: Piotr Re: Niech ekoterroryści się odp......ą od trójmia IP: 78.133.157.* 15.06.10, 11:47
        Waszym zdaniem najlepiej zabetonować, zabudować wszystko wokół, a wypoczywać będziesz na siłowni w klimatyzowanej siłowni...
        Rusz rozumem, jeśli go masz.
        A co do powodzi, to ludzie o Twojej wyobraźni mają więcej na sumieniu, niż bobry.
    • Gość: Tomek Gdańsk: chrząszcze zablokują nadmorskie inwesty... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.10, 11:26
      Oczywiście kolejny szantaż "ekologów". Kazdy kto miał do czynienia z "ekologami" wie że nie chodzi o jakieś żuczki, biedronki czy inne bajki, jakimi karmi się prosty ludek. Tu chodzi o odwrócenie uwagi od... kasy.
      • Gość: kosmo Re: Gdańsk: chrząszcze zablokują nadmorskie inwes IP: *.pbsdga.pl 15.06.10, 12:02
        to chyba nie miałeś do czynienia z ekologami.

Przeciwko zabudowie pasa nadmorskiego jest zdecydowana większość korzystających
        z niego mieszkańców, ta sprawa nie jest nowa, ale widocznie nie jesteś w temacie.
      • antypolityk1 A Ty skąd wiesz, że chodzi o szantaż, 15.06.10, 14:41
        a nie ochronę przyrody? Masz jakieś informacje?
    • rektor_wdu_pl Gdańsk: chrząszcze zablokują nadmorskie inwesty... 15.06.10, 11:49
      Ach, tak :) A ekipa przy-ee-BOCZNYCH Miłościwie Panującego El Prezydęte poczeka aż "Developerzy" (piękne, staropolskie określenie) uzbierają dość do kopertek, po czym zaleje się to (pas nadmorski) betonem i zastawi tandetnymi plastikowymi oknami, wszystko zaś w stylu "nowobogacki markecik z poczatku lat 90-tych ubiegłego stulecia" (wersja demo? zapraszamy do Sopotu, tam już to zrobili!)

Tak po mojemu to powinno tam być jak w Hiszpanii jakiejś, czy co - hotele i apartamentowce.... w sam raz z tym parkiem. Tyle że kto by tam chciał siedzieć, za ceny przekraczające te w Hiszpanii nawet, skoro, jak to podsumował jeden sprzedawca biletów do atrakcji turystycznej którą bardzo niedawno miałem okazję w tym pasie nadmorskim odwiedzać - "nasza woda jest brązowa a wszyscy są pop***doleni!"
      • Gość: lubiącyekologów Re: Gdańsk: chrząszcze zablokują nadmorskie inwes IP: *.chello.pl 15.06.10, 12:06
        Obok reportażu Jest ten oto
        SONDAŻ
        Twój pomysł na pas nadmorski w Gdańsku:

*Więcej budynków
        *Więcej zieleni
        *Teraz jest OK, nie chcę żadnych zmian

lecz lecz brakuje w nim jeszcze jednego pytania: co sądzisz o
        ekologach i Przyrodnikach
    • teyoo Gdańsk: chrząszcze zablokują nadmorskie inwesty... 15.06.10, 13:32
      Nawet nie czytałam wypowiedzi na forum, bo pewnie wszyscy leją jad na 'ekologów' i lecą starą śpiewką o 'ptaszkach i kwiatkach', co to 'ważniejsze są niż ludzkie życie' (tu akurat życie reprezentują hotele;). Szkoda nerwów.
    • mara571 czy ktos wie, co to sa hotelowce? 15.06.10, 13:35
    • leonleonidas Gdańsk: chrząszcze zablokują nadmorskie inwesty... 15.06.10, 13:56
      Niech ekolodzy okresla ile chrzaszczy moze byc poszkodowanych !
    • bronimir Gdzie byli ekolodzy jak Krauze budował tam osiedle 15.06.10, 14:04
      Teraz nam Czaruś z Żakiem zatruwają życie. Najlepiej zamknąć całą plażę
      od Gdyni do Gdańska i będzie spokój. Wreszcie Kaczyński będzie nas
      woził do Egiptu na olimpiadę i nad morze, sprawa załatwiona. Ja tu
      mieszkam, mi to nie przeszkadza.
    • hydrograf Wyrżnąć las, postawić apartamentowce... 15.06.10, 14:39
      dla Warsiawiaków. Co mądrzejsi mieszkańcy i tak już uciekli...
    • Gość: krakus Gdańsk: chrząszcze zablokują nadmorskie inwesty... IP: *.fortisbank.com.pl 15.06.10, 14:49
      powódź przeszła, więc EKO-TERRORYŚCI się ujawniają.....
      a gdzie byli jak woda zalewała robaczki i inne zwierzątka, jakoś nie
      gonili z workami aby je ratować......
      • antypolityk1 A gdyby ganiali 15.06.10, 14:58
        to przestałbyś ich nazywać ekoterrorystami?
        • 3miastoorg Re: A gdyby ganiali 15.06.10, 15:11
          gdyby ganiali, zarzuciłby im że ważniejsze są dla nich robaczki i ludzie. Z
          pewnymi ludźmi nie warto dyskutować, bo cierpią na mentalny moheryzm.
    • biker7 eko terrorysci dostana kase i sie zamnkna 15.06.10, 15:10
      bo o to im glownie chodzi
      • antypolityk1 A skąd wiesz, że chodzi im o kasę? 15.06.10, 15:15
        Może jakiś przykład z przeszłośći. Oskarżasz, to podaj przykład.
        Równie dobrze mogę ja Ciebie nazwać złodziejem.
        • Gość: kzb Re: A skąd wiesz, że chodzi im o kasę? IP: *.pbsdga.pl 15.06.10, 15:36
          wszyscy którzy wypisują teksty o "ekoterrorystach" siedzą w kieszeni
          deweloperów. To znana technika oczerniania przeciwnika.
          • antypolityk1 Re: A skąd wiesz, że chodzi im o kasę? 15.06.10, 15:46
            Być może, ale żeby ich oskarżyć muszę mieć na to dowód, tak jak ci
            wszyscy, którzy oskarżają organizacje ekologiczne o blokowanie
            inwestycji z chęci zysku muszą to udowodnić, a nie pleść bez sensu.
    • jaroslawa.kaczynskego Kulami gumowymi walić w te puste łby ekologów! 15.06.10, 15:15
      Gazem, DDT, trutką na szczury w tych oszołomów, szkodników, durni. Ekodebile
      !!! Elektorat kartofla takie tłumoki niedouczone a krzykliwe !
      • antypolityk1 Tylo tyle inwektyw? 15.06.10, 15:22
        Czemu tak mało? Biednyś
        Błąd z tym Kaczyńskim. Akurat Jarosław Kaczyński nienawidzi ekologów
        i przyrody tak jak i Ty, czemu często dawał wyraz. Więc chyba
        moglibyście sobie podać ręce.
    • antypolityk1 Tylko tyle inwektyw? 15.06.10, 15:20
      Czemu tak mało? Biednyś
    • Gość: Brawo ekolodzy!! Re: Gdańsk: chrząszcze zablokują nadmorskie inwes IP: 91.211.84.* 15.06.10, 15:53
      W końcu na cos sie przydali!Te wszystkie unwestycje sa budowane
      tylko dla nowobogadzkich buraków!!Na tym terenie powinny powstac
      wyłacznie inwestycje rekreacyjne A jesli juz to nich 5 gwiazdkowe
      hotele czy luksusowe osiedla dla burakówe ale baza turystyczna taka
      jak kempingi i pola namiotowe!! I jakos od 20 lat obecywany park
      wodny!! !!Przypomnijmy miasto sprzedało super teren w lesie 50
      metrów od plazy w jelitkowie cwaniakowi który odsprzedał ten teren
      za miliony firmie deweloperskiej!!Teraz tam mieszkaja takie buraki
      jak Cezary pazura i inna wiesniacka warszawka!O której to własnie
      było głosno oststnio bo zazadali publicznej plazy wyłacznie dla
      siebie!Przypomnijmy tez Hale brzegową w Brzeznie która miała pobyc
      odbudowana 20lat temu Ale wydzierzawiła teren byłemu radnemu z SLD!
      ten przez kilkanascie lat wykopał tylko dziure w ziemi a potem
      sprzedał nie swuj teren deweloperowi za grube miliony!!A uzradasy
      przestraszyły sie ze sprawe wsadzie przegraja!!
      Zato nic niepowstaje dla mieszkańców miasta!!

• Gość: kosmo miasto jest mieszkańców, nie dla deweloperów IP: *.pbsdga.pl 15.06.10, 16:05
        ten teren powinien zostać takim jakim jest - to wspaniałe miejsce dla spacerów,
        wycieczek rowerowych, opalania się i ogólnie odpoczynku - dla tysięcy ludzi.
        Dodatkowym argumentem jest ta flora i fauna, jaką znaleźli ekolodzy.
        Miasto jest dla mieszkańców, a nie dla turystów i deweloperki.
      • antypolityk1 Rozumiem Twoje rozumowanie tak 15.06.10, 16:12
        Ekolodzy? Jak bedą walczyć o miejsce gdzie mieszkam to są OK. Ale
        jak będą chronić np. górskich lasów przed zabudową wyciągami i
        hotelami to już są ekoterrorystami? Czy tak?
    • Gość: Jonek zaznaczyłem - więcej budynków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.10, 15:56
      W ankiecie obok artykułu zaznaczyłem odpowiedź "więcej budynków". Nie dlatego
      aby miał coś przeciwko przyrodzie ale eko-terroryzm wyzwala we mnie odruch
      wymiotny, włącza mi się przekora. Momentami gotów jestem potraktować napalmem
      puszcze białowieską tylko z jednego powodu - na pohybel eko-terrorystom.
      • antypolityk1 Dlaczego nie masz odwagi... 15.06.10, 16:05
        przyznać się, że masz odruch wymiotn na określenie eko, gdyż sam
        masz przyrodę w d..., skoro chcesz budynków na terenach zielonych i
        spalenia Puszczy Białowieskiej? Co Ci przeszkadza określenie eko?
        Jesteś zwykłym hipokrytą. I odróżniasz się tym od reszty ekożerców,
        np. Janusza Korwina-Mikkego, tym, że nie masz odwagi się przyznać,
        że nienawidzisz przyrody. Dlatego wymyślasz jak wielu teorie o
        ekoterrorystach.
        • Gość: Jonek Re: Dlaczego nie masz odwagi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.10, 18:41
          Segreguję śmieci przed wyrzuceniem. Baterie wywalam tylko do odpowiednich
          pojemników. Pisałem już, ale pewnie nie czytałeś mojej wypowiedzi, że nie mam
          nic przeciwko przyrodzie. Wkurzają mnie tylko eko-terroryści. Kiedy cały Wrocław
          stoi w korkach i truje spalinami ci debile blokowali budowę obwodnicy, po której
          szybciutko samochody mogły by pojechać do celu. Silniki mogły by dzięki temu
          krócej pracować i krócej truć. Ale nie. Eko-terroryści musieli pokazać swą
          "siłę" i sterroryzować miasto.
          • antypolityk1 Re: Dlaczego nie masz odwagi... 15.06.10, 18:51
            Bo budowa obwodnic nic nie daje. Miasto odetchnie za parę lat, po czym obwodnice
            będą zakorkowane, zniszczy się tylko tereny zielone wokół miast. Tak jest na
            całym świecie. W Holandii masz pełno autostrad, i co z tego? Korki jak były tak
            są dalej, tylko że większe. Nie tędy droga. Ekologia to nie tylko segregowanie
            śmieci, ekologia to kwestia świadomości, a nie interesu. A propos, czytałem
            wiele razy również takie zdania, że ci którzy segregują śmieci to również
            ekooszołomy, bo segregacja i tak nic nie daje. Tak więc pojęcie ekoterrorysty,
            ekoooszołoma jest używane generalnie w wielu przypadkach. Jestem przyzwyczajony
            do tego, że każdego kto ceni przyrodę określa się mianem ekoterrorysty czy
            lewaka. Po prostu dbałość o środowiska jest niewygodna i niepopularna, dla tego
            tak łatwo przychodzi wylewanie pomyj na tych, którzy próbują z mizernym skutkiem
            bronić strzępów zdrowego środowiska. Nic nowego.
            • kiryloszomber Re: Dlaczego nie masz odwagi... 15.06.10, 19:29
              Hmmm... Z pewną osobą opiniująca projekt tzw. "Korytarza" w Holandii łączyły
              mnie niegdyś relacje nazywane eufemistycznie "intymnymi", więc z przyczyn
              osobistych nie zaproponuję ci odesłania cię do samiuśkiego źródła informacji na
              ten temat. Wspomnę tylko taki oto drobiażdżek - osoba owa, w moich kategoriach
              reprezentująca niegdyś coś, co dziś nazwałbym skrajnym nawiedzeniem, zwyczajnie
              olała temat. Przyczynę znam - to zmiany demograficzne w jej ojczyźnie. Tak to
              ujmę, by pozostać poprawnym politycznie (wyjątkowo, zresztą i tak to, co mam na
              myśli, jest krystalicznie jasne). Otóż jej współczesną reakcją na "eko" jest
              pytanie: "a dla kogo?". To tak w ramach kolejnego kija w mrowisku.
              • antypolityk1 Re: Dlaczego nie masz odwagi... 15.06.10, 19:56
                I znowu za mądre słowa dla mnie. Ale odpowiem po co jest eko. Dla nas, naszych
                dzieci i naszych wnuków. W końcu to od nich bierzemy w kredyt Matkę Ziemię.
                Zmiany demograficzne to inna historia. Nie wiem czy masz na myśli starzenie się
                Europy (wg mnie to mit), czy islamizacja. Ale nie wiem co dla przyszłych pokoleń
                w Europie jest gorsze. Czy zniszczenie przyrody przez technokratów w wyniku ich
                wygody czy zalanie Europy przez rozmnażających się jak króliki fanatyków. Skutek
                będzie taki sam. Żyć się nie da.
      • Gość: kosmo Re: zaznaczyłem - więcej budynków IP: *.pbsdga.pl 15.06.10, 16:06
        to się nazywa zaślepienie, próbowałeś z tym walczyć? Ciężko, jak emocje królują
        nad rozumem.
    • Gość: niestety Gdańsk: chrząszcze zablokują nadmorskie inwesty... IP: *.gatx.de 15.06.10, 16:45
      To ile się należy, żeby dalej móc budować?
      • antypolityk1 Przyroda jest bezcenna 15.06.10, 16:48
        ogólnoludzka, ponadczasowa. O przyrodzie nie myśli się w kategoriach
        binesu. Dlatego nie chodzi tu o pieniądze jak myślisz i jakbyś pewno
        chciał.
        • Gość: niestety Re: Przyroda jest bezcenna IP: *.gatx.de 15.06.10, 17:00
          Proponuję oddzielenie organizacji ekologicznych od ochrony przyrody.
          Obawiam się, że z małymi wyjątkami są to grupy nastawione na
          mniejszy lub większy zysk.
          • 3miastoorg Re: Przyroda jest bezcenna 15.06.10, 17:06
            > Obawiam się, że z małymi wyjątkami są to grupy nastawione na
            > mniejszy lub większy zysk.

a na czym opierasz swoją opinię?
          • antypolityk1 Re: Przyroda jest bezcenna 15.06.10, 17:13
            Ja tylko wiem, że większość nie oddziela przyrody od organizacji
            ekologicznych, gdyż ochrona przyrody i ekologia nie jest opłacalna,
            jes niewygodna, nie przynosi natychmiastowego zysku poza wyłącznie
            medialną modza modą, to wymaga myślenia i poświęceń, a kto lubi coś
            od siebie dawać? Dlatego ekologia w ogóle jest tak znienawidzona, a
            nie tylko organizacje ekologiczne, tylko nikt nie chce się do tego
            przyznać. Gdyby tak było to by huczało w mediach o przewałach
            organizacji ekologicznyc, ale nikt, poza pojedyńczymi przypadkami
            organizacji przestępczych podszywjących się pod ekologów w Warszawie
            czy Łodzi, nie może podać jakoś przykładu, że ekologom chodzi
            wyłacznie o pieniądze. A pomyślałeś o tym, że może inwestorom zależy
            na przedstawianiu ekologów w czarnych barwach? W każdym razie ja
            czekam na przykłady, że takim oragnizacje jak Obywatelska Liga
            Ekologiczna, Klub Ekologiczny, WWF, Greenpeace, Pracownia na Rzecz
            Wszystkich Istot, OTOP, Klub Gaja, Klub Salamandra czy inne istnieją
            po to by ściągać pieniądze od inwestorów. Czekam i czekam. Na razie
            słyszę tylko wyłącznie oskarżenia, ale żadnych przykładów. Więc jak
            to jest?
    • Gość: kiwadze Gdańsk: chrząszcze zablokują nadmorskie inwesty... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.10, 16:53
      "Chcą: więcej boisk, parkingów dla rowerów, mniej samochodów.
      Chętnie widzieliby tu aquapark."

Co za hipokryzja! Rozumiem, ze ekooszołomy chcą by budowano
      aquapark z pnączy bambusa i trawy?
      • antypolityk1 A gdzie tu hipokryzja? 15.06.10, 16:57
        • Gość: kURKANAWACIE Re: A gdzie tu hipokryzja? IP: *.chello.pl 15.06.10, 19:34
          ANTYPOLITYK1! ty ekooszołomie weź se na wstrzymanie,
          wy ekoszajbusy więcej szkodzicie jak platforma BP po awarii.
          • antypolityk1 W jaki sposób 15.06.10, 19:58
            ekolodzy szkodzą bardziej środowisku niż platforma BP? Na razie to tylko widzę
            inwektywy, nic poza tym.
    • Gość: freeman Należy zamknąć całe wybrzeże !!! IP: *.rzeszow.vectranet.pl 15.06.10, 19:54
      Uważam że należy w tym momencie zamknąć całe wybrzeże. Unikalne grzyby muszą
      sobie rosnąć w spokoju i ciszy. Proponuję aby wysiedlić ludzi z okolicznych
      wiosek i miast (szczególnie Gdańsk, Gdynia i Sopot). A chrząszcze, szczególnie
      te bez polskiej nazwy należy wziąć pod szczególną ochronę i wydzielić dla nich
      dodatkowy obszar, np Mazury? Co wy na to. Mazury dla CHRZĄSZCZY!!! ODDAĆ
      MAZURY CHRZĄSZCZOM!!!
      Powinno być w słowniku hasło: Ekolog - potocznie durna, zakuta pała...
      • antypolityk1 Mam pytanie 15.06.10, 20:04
        Czy uważasz, że nie należy chronić rzadkich gatunków roślin i zwierząt?
        • Gość: fre Re: Mam pytanie IP: *.rzeszow.vectranet.pl 15.06.10, 21:40
          nie w ten sposób! PRzecież to oczywiste że ekolodzy widzą rzadkie gatunki tylko
          w miejscach w których planuje się wielkie inwestycje. Zawsze coś skapnie. Może
          jakaś sława, 5 min w TV. Żałosne.
          • antypolityk1 Re: Mam pytanie 15.06.10, 22:28
            A czym się różnią miejsca zamierzane na inwestycje od tych niezamierzanych na
            których występują rzadkie gatunki zwierząt i roślin? Czy ma to jakiekolwiek
            znaczenie z punktu widzenia zachowania danego gatunku?
            Piszesz o tym, że coś skapnie może. Może wreszcie Ty mnie oświecisz i napiszesz
            gdzie ekolodzy otrzymali pieniądze po blokadzie? Bo jak na razie każdy kto
            wylewał pomyje na ekologów nie udzielił mi odpowiedzi na pytanie o jakiś dowód
            celowego blokowania inwestycji na kasę. Może w końcu Ty mi odpowiesz?
    • antypolityk1 Aha, żeby było jasno... 16.06.10, 01:02
      Wolę chrząszcze od ludzi, gdyż chrząszcze mnie nie zawiodły, a ludzie tak.
      Konkluzja: W XXI w. od ludzi to najwyżej mogę dostać w dupę lub w mordę, a od
      przyrody, której jest bardzo mało i która ginie w oczach, nic takiego mnie nie
      spotkało. Dlatego do mojej śmierci, a to już niedługo. 1:0 dla natury i Matki
      Ziemi. Mam w d... Wasze autostrady. Dla mnie liczy się wyłącznie natura. Mam
      nadzieję, że tam, po drugiej stronie nie ma p... marketów, ale jest natura. W
      przeciwnym razie nie chce tam iść.
    • Gość: kompromitacja Budy Gdańsk: chrząszcze zablokują nadmorskie inwesty... IP: 91.211.84.* 16.06.10, 09:09
      temat jest o ochronie parku przy lesie gdzie cnieudaczniki z urzedu
      w Gdańsku chca go sprzedac pod kolejne luksusowe osiedle dla buraków
      z warszawki!!I mnie guzik obcjhodzi kto sie przy czynie do tego ze
      tam ten teren niezostanie zniszczony przez beton!!Moga byc to nawet
      ekoterrorysci! Tereny nad morzem maja byc wyłacznie dla mieszkańców
      i dla turystów!!A nie tylko dla okreslonej grupy czyli
      nowobogadzkich buraków.
    • Gość: Tomek Gdańsk: chrząszcze zablokują nadmorskie inwesty... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.10, 13:59
      A kto wam Przeklęte ekooszołomy dał PRAWO decydowania co ma powstać
      i gdzie??? Kto was mianował do tego? Jak rozumiem mieszkacie wśród
      grzybów traw i żuczków w lesie, a nie w willach. Tylko jak ktoś inny
      chce się budować... to nagle okazuje się że jest tam para
      skarabeuszy? Przypomina wam to coś ta obłuda ekolodzy z bożej łaski?
      • antypolityk1 Konstytucja daje nam prawo 16.06.10, 21:13
        Dlatego społeczeństwo mogą zgłaszać uwagi do planów zagospodarowania, ekożerco
      • Gość: Zacvznij myslec!! Re: Gdańsk: chrząszcze zablokują nadmorskie inwes IP: 91.211.84.* 17.06.10, 15:25
        A kto ci dał prawo dziecko neostrady sie wypowiadać!!
        Gdybys niebył tempym ciulem :) To bys wiedział ze co i gdzie ma sie
        budowac maja prawo w pierwszej kolejnosci decydować mieszkańcy anie
        buraki z kasą!Gdyby było inaczej Pajacyku to pod twoim oknem mozna
        by wybudować spalarnie śmieci i niemiał bys nic do powiedzenie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka