miszpat 15.07.10, 13:18 Nie będzie o filmie Alfreda Hitchcocka. Nie będzie o mewach, ani rybitwach. Nie będzie o projekcie który prowadzę, do którego link w stopce. Będzie pytanie o odpowiedź na które proszę forumowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stefan4 Po co sonda? 15.07.10, 14:23 miszpat: > Będzie pytanie o odpowiedź na które proszę forumowiczów. > Liczba wróbli moim zdaniem jest: Nie bardzo rozumiem sensu robienia takiej sondy. Chodzi Ci o fakty, czy o opinie? To trochę tak, jakbyś chciał ustalić prawdziwość tw.Pitagorasa w oparciu o sondę w internecie. O ile wiem, liczba wróbli w dzisiejszych miastach jest znacznie mniejsza niż kilkadziesiąt lat temu. Z różnych powodów dzisiejsze miasta są środowiskiem znacznie mniej przyjaznym wróblom niż to bywało dawniej. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
miszpat Re: Po co sonda? 15.07.10, 14:53 stefan4 napisał: > Nie bardzo rozumiem sensu robienia takiej sondy. Chodzi Ci o fakty, czy o opinie? Chodzi mi o opinie, faktów dostarczają wyniki badań projektu zlinkowanego w stopce który prowadzę. Ludziom się często nie chce przeprowadzić prostego badania wg. wytycznych. Jednak zauważają pewne rzeczy i chciałbym się dowiedzieć jak właśnie widzą sprawę liczebności wróbli. > O ile wiem, liczba wróbli w dzisiejszych miastach jest znacznie mniejsza niż kilkadziesiąt lat temu. Z różnych powodów dzisiejsze miasta są środowiskiem znacznie mniej przyjaznym wróblom niż to bywało dawniej. Masz w dużej mierze rację. Duże miasta są mało przyjazne wróblom. Po tym jak z miast "wyprowadzono" konie, zagospodarowano wszelkie dzikie skrawki i uszczelniono niemal każdą dziurę jest ich znacznie mniej. Są jednak wyjątki. Berlin całkiem spore miasto odnotowuje ciągły wzrost populacji tego ptaka. A raczej nie jest to małe miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gelrke Re: Po co sonda? IP: *.chello.pl 15.07.10, 21:04 a co mnie qu... wróble obchodzą? jeszcze za mało sokołów by gołębie wytrzebiły i będzie git. miszpat, tobie sie nudzi? Odpowiedz Link Zgłoś
miszpat Re: Po co sonda? 16.07.10, 15:23 Gość portalu: gelrke napisał(a): miszpat, tobie sie nudzi? :) tam nudzi, ot ludzka ciekawość. Odpowiedz Link Zgłoś