Gość: Rav Jak nazwa dla metropolii? Free city, a może Tri... IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.11, 11:08 Artykuł trochę tendencyjny, na siłę kreujący problem którego nie ma. Nawiązanie do języka angielskiego budzi tylko uśmiech politowania. Żyjemy w Polsce i język polski jest tutaj językiem urzędowym. Osobiście nie widzę więc przeszkód w nazywaniu metropolii Trójmiastem - co nas obchodzi jakaś dziwna transkrypcja na angielski? Idąc tym tokiem rozumowania, Gdańsk powinien się dla obcokrajowców nazywać Danzig, a Wrocław - Breslau. Przecież takie podejście jest co najmniej nonsensowne. Trzeba mieć szacunek do własnego języka, a nie wyrzucać go za okno w imię politycznego interesu jednej osoby. Inna sprawa, że wspomniana nazwa "Trójmiasto" mogłaby nie być szczęśliwą nazwą dla okolicznych gmin - przed jej wprowadzeniem należałoby ją przegłosować. Gdyby się nie przyjęła to osobiście uważam, że Metropolia Pomorska byłaby ok. I pewnie W Gdańsku i Sopocie też by się spodobała bo ma PO w nazwie ;) I jeszcze jedna sprawa, która budzi mój niesmak. "Pod koniec czerwca stowarzyszenie Gdański Obszar Metropolitalny rozpocznie działalność bez udziału Gdyni. Nazwę tej metropolii wybiorą zrzeszone samorządy. - Każdy bez względu na liczbę mieszkańców dysponuje jednym głosem - podkreśla Adamowicz. - Więc teoretycznie mogą mnie przegłosować - śmieje się prezydent Gdańska." I co potem? Grupa kolesi wybierze sobie nazwę, którą będą się posługiwać i... ? Co to zmieni, poza wprowadzeniem dodatkowych stanowisk, które z rozkoszą obejmą Adamowicz i reszta? Poza tym głosowanie w gronie kolesi, gdzie wynik jest z góry ustalony przypomina mi najgorsze praktyki sejmowe. Jeśli Adamowicz jest taki pewny wygranej to zorganizujmy referenda we wszystkich zainteresowanych gminach odnośnie nazwy i zobaczmy jaki będzie rezultat. Jeśli wygra "Metropolia Gdańska" to będzie jasne, że tego chce większość zainteresowanych i osoby takie jak ja (którym oczywiście nazwa ta nie przypada do gustu) stracą argumenty przeciwko. Ale zaraz zacznie się płakanie o koszta referendum - typowe zachowanie polityków, kiedy nie są pewni wyniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sopot Re: Jak nazwa dla metropolii? Free city, a może T IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.11, 12:19 to niech ktos zrobi badania ile trzeba by wydac na reklame za granica, by zrownowazyc w rozpoznawalnosci nowa marke pt tricity/trojmiasto/cokolwiek innego w stosunku do rozpoznawalnosci gdanska. i niech mi gdynia teraz powie czemu nie nadac tworowi abstrakcyjnemu, ktory bedzie przedstawiany glownie na zewnatrz a nie w polsce nazwy metropolia gdanska. postrzegania na terenie polski i tak sie nie zmieni, nadal bedzie gdansk pruszcz i rumia. i niech mi jeszcze mieszkancy gdyni powiedza jedna rzecz, czy sukces ich miasta zawdzieczaja glownie swoim wladza czy otoczeniu? jako mieszkaniec sopotu moge bez problemu powiedziec, ze jest tu tak fajnie jak jest nie dzieki karnowskiemu a dzieki otoczeniu gdanska i gdyni, bez tych miast sopot mialby 10 razy mniejszy budzet, brak perspektyw itd. tak samo ma sie z gdynia, ktora powinna zauwazyc, ze dzieki gdanskowi i reszci miast dookola rozwinela sie troche bardziej niz podobnej wielkosci slupsk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rav Re: Jak nazwa dla metropolii? Free city, a może T IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.11, 12:47 To akurat jest rzeczowy argument o którym warto dyskutować. Osobiście uważam, że reklama nie powinna być rozpatrywana jako jednorazowy wydatek, tylko koszt stały. Poza tym, reklama to także kwestia tego w jaki sposób prezentowana jest marka. Zamiast wałkować w kółko Gdańsk, Gdynię czy Sopot, można sprzedać Trójmiasto jako coś nowego, bardziej atrakcyjnego (podobne zabiegi dość często mają miejsce dla produktów, nie byłby to więc precedens). Inna sprawa, że nikt nie broni tworzyć reklamy, w której pojawiałoby się słowo Gdańsk, Gdynia czy Sopot obok nazwy aglomeracji - powiem więcej, jeśli kiedyś powstanie aglomeracja to jestem niemal pewny, że takie reklamy powstaną, bo jak zwykle aglomeracja swoje, ale interes musi być po naszej stronie. A interesów będzie ponad 20. I jeszcze jedno. Mam sporo znajomych rozsianych po Świecie i zrobiłem mały test - zaznaczam, że w żadnej mierze nie reprezentatywny. Z około 30 osób nikt, ale to nikt od razu nie skojarzył co to jest Gdańsk. Większość kojarzy tylko Warszawę. Niektórzy Kraków. I to w zasadzie tyle. W zasadzie analizę wypadałoby rozpocząć od badań jak bardzo w zasadzie Gdańsk jest rozpoznawalny poza granicami, żeby mieć jakiś w miarę aktualny punkt odniesienia. Chyba, że taka analiza istnieje - nie wiem, nie przyglądałem się. Dlaczego nie Aglomeracja Gdańska? Bo nie widzę ku temu podstaw, by związek tak wielu gmin nazywać w ten sposób, zwłaszcza, że w twór ten w definicji powinien być partnerstwem powstałym na równych prawach. Równość nie oznacza równania do Gdańska. Za mieszkańców Gdyni nie będę się wypowiadał, ale w moim imieniu jak najbardziej. Oczywiście dostrzegam znaczenie pozostałych miast w funkcjonowaniu Gdyni, byłbym głupi twierdząc inaczej. I oczywiście doceniam ten wkład. Z drugiej strony mam wrażenie, że Gdańsk z Sopotem jakoś tego nie dostrzega - choć przecież nie jest tak, że to tylko wpływ pozostałych miast świadczy o rozwoju. Każda gmina realizuje również własne inwestycje, które również nie pozostają bez wpływu. Choć oczywiście twoje zdanie traktuję jako chlubny wyjątek - nie powiem, miło mi, że ktoś dostrzega również pozytywny wpływ mojego miasta - to jednak w ostatecznym rozrachunku posiada ono niewielkie znaczenie, tak długo jak nie przekłada się na funkcjonowanie magistratu. Życzyłbym sobie, żeby wszystkie władze mające w przyszłości wejść w struktury aglomeracji działały bardziej na rzecz swoich miast niż własnych interesów politycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sopot Re: Jak nazwa dla metropolii? Free city, a może T IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.11, 15:15 dobre rozwinięcie. zrobić badania na ile nazwy są rozpoznawalne i ile by kosztowała promocja ewentualnej nowej nazwy i wtedy wybrać najlepszą wersję. w całej tej rozmowie politycy zapominają, że metropolia jest potrzebna, gdyż wskazuje na to rachunek ekonomiczny. tak samo powinno być z nazwą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdyńskie kompleksy ..jak gdynia ogłupia mieszkańców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.11, 11:19 Ogłoszona triumfalnie przez biuro prasowe gdyńskiego Urzędu Miasta i zamieszczona na witrynie www.gdynia.pl informacja, jakoby Gdynia znalazła się na pierwszym miejscu pod kątem jakości życia mieszkańców w największych, polskich miastach w badaniu socjologicznym "Diagnoza Społeczna 2007", jest nieprawdziwa. W ponad czterystustronnicowym raporcie nigdzie nie ma takich danych. Gdynia wymieniona jest w nim zaledwie dwa razy. Pierwszy raz na stronie 30 autorzy dokumentu wspominają, że jej rozwój, ale także Warszawy i Gdańska, wiązać można z wyższym, niż w innych aglomeracjach, kapitałem społecznym. Kolejny raz Gdynia uwidoczniona jest w tabelce obrazującej dobrobyt materialny w 19 największych, polskich miastach. Jest w tym rankingu na trzecim miejscu, za Warszawą i Gdańskiem. Joanna Grajter, rzecznik gdyńskiego magistratu, tłumaczy, że to sami dziennikarze zgłosili się do niej z tematem zwycięstwa Gdyni. Upublicznioną przez urząd informację powtórzyło następnie gazety, stacje radiowe i telewizyjne. Jedna z nich przysłała do magistratu tabelki obrazujące różne wskaźniki w 19 największych miastach Polski. To jednak materiał dodatkowy, którego w tekście raportu w ogóle nie ma. W żaden sposób też z tych tabel nie wynika, aby Gdynia legitymowała się najwyższym jakością życia mieszkańców. Dane wskazują jedynie na fakt, że gdynianie są lokalnymi patriotami, bo są najbardziej zadowoleni ze swojego miasta. Ponadto są w najlepszej kondycji psychicznej i najłatwiej podejmują więzi międzyludzkie. Ale w ponad 15 innych, tzw. pozytywnych wskaźnikach (bo są też negatywne, mierzące np. poziom patologii), Gdynię wyprzedza bardzo wiele miast, głównie Warszawa i Gdańsk, w niektórych także Kraków, Poznań, Szczecin, Łódź, Wrocław, Toruń, Opole, Olsztyn, Rzeszów, Białystok, Radom, czy Częstochowa. – Nadużycie to może zbyt mocne słowo, ale nie jestem w stanie zrozumieć postępowania gdyńskich urzędników - komentuje Antoni Pawlak, rzecznik prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza. - Przeglądałem tą diagnozę, gdy szykowałem się do debaty prezydenta Gdańska z Wojciechem Szczurkiem i informacji o tym, że w Gdyni jest najwyższa jakość życia, oczywiście nie znalazłem. Anna Fibak, specjalista ds PR, uważa, że chwalenie się sukcesem, którego w rzeczywistości się nie osiągnęło, może odnieść odwrotny skutek od zamierzonego. – O ile do ubarwiania rzeczywistości w działaniach reklamowych wszyscy już raczej przywykliśmy i przyjmujemy je z przymrużeniem oka, to od przekazu czysto informacyjnego - a taki powinien być w przypadku publikacji wyników raportu, czy rankingu, oczekujemy rzetelności – twierdzi. – W działaniach wizerunkowych (PR) prawda i rzetelność to podstawowe zasady. Warto pamiętać, że kłamstwo, choć może kusić uzyskaniem szybkich korzyści, zwykle zostaje zdemaskowane, a jego konsekwencje mogą szybko "zabić" wcześniejsze zyski. Raz przyłapana na kłamstwie firma, czy instytucja, może na długo stracić wiarygodność i dobre imię. Mówiąc brutalnie – odbiorca nie lubi, kiedy robi się z niego głupka. Takie wpadki szybko i chętnie wykorzystuje też konkurencja, zwłaszcza, jeśli kłamstwo biło pośrednio również w nią. Anna Fibak dodaje, że trudno jej uwierzyć, by w przypadku wyników "Diagnozy Społecznej 2007", miasto Gdynia celowo chciało przedstawić się w korzystniejszym świetle, niż opisuje to raport. – Mamy tu raczej do czynienia z pospiesznym, nieprzemyślanym działaniem, bez solidnego sprawdzenia informacji – mówi. – To samo dotyczy zresztą dziennikarzy, którzy szybko podjęli temat, ale nie sprawdzili informacji u źródła. W dbałości o wizerunek nie ma miejsca na niesprawdzone informacje i pośpiech, bo ten jest najgorszym doradcą. Joanna Grajter twierdzi, że to sami autorzy raportu wywołali zamieszanie. Choćby dlatego, że koordynator prac nad "Diagnozą Społeczną 2007", prof. Janusz Czapiński, gratulował Gdyni rzekomego zwycięstwa. – W tym raporcie rzeczywiście jest trochę namieszane – przyznaje Grajter. – Nie zmienia to jednak faktu, że nie czujemy się gorsi od Gdańska. Właśnie dostałam opracowanie Instytutu Badań nad Gospodarką Rynkową, z którego wynika, że Gdynia rozwija się najlepiej w Trójmieście, jako jedyna ma dodatni przyrost naturalny, Gdańsk natomiast traci mieszkańców i ma dużo niższy od średniej krajowej wskaźnik przyrostu firm. Joanna Grajter dodaje też, że gdyńscy urzędnicy interweniowali przed kilkoma tygodniami w sprawie wyników opublikowanego raportu w... gdańskim magistracie, który umieścił na swojej stronie internetowej, iż w rankingu jest wyżej, niż Gdynia. Teraz jednak okazuje się, że to gdyńscy samorządowcy powinni wycofać z miejskiego portalu nieścisłą informację. Za funkcjonowanie strony www.gdynia.pl odpowiada Dorota Nelke. – Ale 99 procent informacji, które są na niej zamieszczane, redaguje nasze biuro prasowe – zastrzega Nelke. – Ja tych materiałów już potem nie sprawdzam, bo uważam je za za sprawdzone. Nie przypominam sobie też sytuacji, aby ktoś dzwonił do mnie i miał pretensje o nierzetelność portalu. Pamiętam tylko jeden przypadek, gdy wycofywaliśmy informację ze strony. Klub "Pokład" przesłał nam tekst zapowiadający koncert, ale okazało się, że nie zapytał się jego autora o zgodę na publikację na miejskim portalu. Profesor Janusz Czapiński, główny autor "Diagnozy Społecznej 2007", był wczoraj dla nas nieuchwytny. Przebywa na urlopie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bewi Re: ..jak gdynia ogłupia mieszkańców IP: *.limes.com.pl 28.06.11, 19:16 Nie wiem jak tu współpracować z kimś kto cały czas tylko usiłuje zdołować sąsiada ? Jedynym wytłumaczeniem może być choroba o nazwie : zakompleksiałość z koziej wólki (jej nie obrażając). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Gdynia dawno stała sie druga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.11, 11:20 liga w 3city. Gdansk i Sopot uciekaja coraz dalej. Nasza Juniorka - poprzez karierowiczow i bufonow dostala konkretnej zadyszki! Zal mi gardlo sciska, poniewaz jeszcze kilka lat temu nic nie wskazywalo na taka posuche inwestycyjna. Obecny PR polega na piep...nym obiecywaniu wszystkiego i wciskaniu ludziom kitu, ze jest dobrze. Hala sportowa - niezly obciach architektoniczny, dodatkowo z rocznym poslizgiem, odlegle wizje stadionu - smiech na sali: za te utopijne nomen omen 80 baniek mozna by wybudowac zajebisty obiekt na 20 tysiecy, a nie modernizowac trupa.Arteria Orlowo - Karwiny utopiona w sygnalizacjach swietlnych, Chwarzno/Wiczlino z dojazdem na miare epoki sredniowiecza, permanentne olewanie najbiedniejszych dzielnic polnocnych. Swietojanska, Skwer najczesciej puste nocami. Staram sie nie wylewac zalow, tylko opisywac rzetelnie to, co aktualnie sie dzieje. Jezeli sytuacja sie nie poprawi, opuszcze moje ukochane miasto i bede czekal na lepsze z dalekiej perspektywy :(( Na Szczura i jego obibokow nie zaglosuje nigdy wiecej!! Gdynia sie cofa. Znam to miasto od kilkudziesięciu lat. jestem w nim co najmniej dwa - trzy razy do roku. Gdynia była dla mnie zawsze oknem na świat. Tam poraz pierwszy zobaczyłam cudowne egzotyczne owooce, które i tak często były dla mnie niedostępne ze względu na wysoką cenę. Ale czułam się w Gdyni, jak w innym kraju. Niestety, to co teraz obserwuje, to upadek ukochanego przeze mnie miasta. Wstyd mi jest przed moimi dziećmi i wnukami, kiedy poszlismy na Skwer Kosciuszki, a tam budy z "pamiątkami' jak przez 30 laty. Kioski z rybami (ten stan sanitarny, ta estetyka!) wołające o pomste do nieba. Budynek niby kawiarni, w którym kupuje sie bilety na białą flotę - jak z filmu Barei. Tam czas stanął w miejscu, a nawet się cofa. Gdyby to ode mnie zależało, to na miejscu tych obrzydliwych bud i tego niby budynku kapitanatu(?) postawiłabym natychmiast piekny przestrzenny oszklony budynek, w którym można by bylo z kultura wypic kawę i patrzeć na morze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rav Re: Gdynia dawno stała sie druga IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.11, 12:07 Hala sportowa to wg. ciebie obciach architektoniczny? Ciekawe, mam zupełnie odmienne zdanie - uważam, że to jeden z ciekawszych i bardziej interesujących projektów pod względem architektury. Odpowiedz Link Zgłoś
michu300 Re: Gdynia dawno stała sie druga 16.06.11, 13:47 Dawno chyba nie byłaś w Gdyni. Budy z pamiątkami są dawno zburzone, a w ich miejsce powstały nowe pawilony. Natomiast stadion jest już wybudowany.... o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rubi Re: Gdynia dawno stała sie druga IP: *.rev.pro-internet.pl 16.06.11, 18:14 > Dawno chyba nie byłaś w Gdyni. Budy z pamiątkami są dawno zburzone, a w ich mie > jsce powstały nowe pawilony. Natomiast stadion jest już wybudowany.... o co cho > dzi? może problemy z głową ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbylut Re: Gdynia dawno stała sie druga IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.11, 23:56 > Dawno chyba nie byłaś w Gdyni. Budy z pamiątkami są dawno zburzone, a w ich mie > jsce powstały nowe pawilony. Natomiast stadion jest już wybudowany.... o co cho > dzi? O troche prawdy ? 1. Faktycznie bud juz nie ma - powstal blaszak, na pewno bardziej estetyczny ale architektonicznie to taki "lepszy bazar" - vide Zielony Rynek na Przymorzu. W Gdyni wyglada to mniej wiecej tak : static.panoramio.com/photos/original/26572681.jpg Ale pozostal caly pozostaly "syf" tego miejsca. Podstawowa bzdura jest dopuszczenie wjazdu samochodow na Skwer i zrobienie tam parkingu. Blokuje to ogromna przestrzen a calosc ciezko nazwac deptakiem. Pozostal relikt PRL czyli Roza Wiatrow : static.panoramio.com/photos/original/34148850.jpg Moim zdaniem z miejsca, ktore ma potencjal (zatoka, bliskosc portu i centrum miasta) Skwer stal sie miszmaszem architektonicznym pasujacym do Polski z polowy lat 90-tych. 2. Stadion Arki zostal gruntownie przebudowany - de facto powstal nowy stadion. Wyglada to mniej wiecej tak : www.arkowcy.pl/artykul,1549,1,nowy-stadion-w-gdyni.tag Tyle ze do samego projektu (filary podtrzymujace zadaszenie zaslaniaja widok siedzacym z nimi kibicom) jak i jakosci jego wykonania (oswietlenie) jest wiele zastrzezen. 3. Gdynia inwestycyjnie (np. rozwoj portow czy stan stoczni) w ciagu ostatnich 5 lat dala sie mocno wyprzedzic Gdanskowi. Tylko trzeba pamietac ze Gdansk dostaje sporo srodkow na inwestycje z budzetu - np. Obwodnica Poludniowa, Wezel Karczemki, Sucharskiego, Muzeum II WS. 4. Pod wzgledem komunikacji rowerowej Gdynia wyglada bardzo zalosnie i co gorsze w ciagu najblizszego czasu nie zapowiada sie na zmiane tego stanu rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonanis Re: Gdynia dawno stała sie druga IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.11, 00:06 > 3. Gdynia inwestycyjnie (np. rozwoj portow czy stan stoczni) w ciagu ostatnich > 5 lat dala sie mocno wyprzedzic Gdanskowi. Tylko trzeba pamietac ze Gdansk dost > aje sporo srodkow na inwestycje z budzetu - np. Obwodnica Poludniowa, Wezel Kar > czemki, Sucharskiego, Muzeum II WS. O środki z budżetu trzeba też walczyć. A najlepiej można sobie pomóc w tej walce dobrze przygotowanymi planami zagospodarowania, aportem gruntów, wyczerpującym planem finansowym, itp. Tu kłania się pan wiceprezydent Szpak i know-how jaki po sobie zostawił. Najlepsza inwestycja Budynia w jego kilkunastoletniej karierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: owi Re: Gdynia dawno stała sie druga IP: *.limes.com.pl 28.06.11, 19:28 Przecież to jest jasne że ustępuje. Gdańsk jest o wiele większy i ma (jeszcze) większe możliwości choćby terenowe. Ale jest o wiele wygodniejsza i jakoś tam daje sobie w tym tłoku radę, chociaż dużo straciła, nie ma też środków z tytułu bycia stolicą województwa, elity urzędniczo-uczelnianej etc.. Teraz są czasy takie, że jest większa centralizacja niż kiedyś, ale co by to było gdyby dała się połknąć temu wielorybowi. Mówi sie też, że małe jest piękne. A duże jest większe i tyle.. Niektórzy sobie cenią większy spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cx Jaka nazwa dla metropolii? Free city, a może Tr... IP: *.xdsl.centertel.pl 16.06.11, 12:06 Budyń, sorry ja rozumiem argumenty wszystkich, ale Duży Sąsiedzie, macie takiego szefa, że żal odbyt ściska Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Pudding Metropoly 16.06.11, 13:07 Żeby z angielska było. Poza tym o co się tu kłócić? Żeby prowincjonalnej grupce miast na zadupiu Europy nadać taką czy inną nazwę? A kogo to k**wa obchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Pudding Metropoly IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.11, 13:17 Bardzo mi się podoba... i nazwa i uzasadnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azsxdc Re: Pudding Metropoly IP: *.pl 16.06.11, 13:26 to moze lepiej Rat City Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogladacz Jaka nazwa dla metropolii? Free city, a może Tr... IP: *.adsl.inetia.pl 16.06.11, 13:30 Przez wiele lat dla ludzi z głębi kraju Gdansk i Gdynia to było to samo. Co ja pisze. Tak jest dla wielu do dzisiaj. Kiedys usłyszałem opinie, że Gdynia to ta fajniejsza część Gdańska. Kiedy pokazywano relacje z festiwalu filmów w Gdyni dziennikarze wielokrotnie podkreslali, ze znajduja sie w Gdansku podobnie zreszta jak aktorzy. Nawet 2 dni temu Pan redaktor gdanszczanin z TVN24 robiac relacje z portu w Gdyni podkreslal, ze jest w Gdanku! Na pytanie ze studia gdzie tak naprawde jest bo na pasku bylo napisane cos innego, odpowiedzial, ze jest w Gdyni, ale on sam jest z Gdanska. Mysle, ze to najlepiej pokazuje stosunek gdanszczan do Gdyni. Dlatego wcale sie nie dziwie Szczurkowi jego podejscia do sprawy i niech argument, ze gorny Slask to nie okreg Katowicki tylko Silesia bedzie najlepszym przykladem jak takie konflikty rozwiazuje sie gdzie indziej. Wcale sie zreszta nie dziwie Gdanskowi w ktorym w ciagu roku, nie ma zadnego powaznego powaznego wydarzenia nawet o randze ogolnopolskiej, ze chce sie tak ochoczo podpinac sie pod Gdynie. Na to jednak trzeba sobie pracowac, a nie nagle budzic sie przed Euro 2012 i napinac jacy to my jestesmy wspanialii i wielcy. Troche wiecej pokory i systematycznej pracy, a nie naglego zrywu po latach przysypiania i marnowania pieniedzy na rozne ECSy centra Solidarnosci i inne kolesiowskie stowarzyszenia.Co z tego, ze macie historie, ktorej nie ma Gdynia. Wojna i zrywy spoleczne to nie wszystko trzeba jeszcze robic cos w terazniejszosci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zolwik Jaka nazwa dla metropolii? Free city, a może Tr... IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.11, 13:57 Proponuję "Metropolia Krzyżacka" z siedzibą w Malborku-Kałdowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Niech Szczurek powola do zycia Uzdrowisko lub inna IP: 193.111.166.* 16.06.11, 14:02 ochronke, przerost formy nad trescia, swoj wlasny marketing Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Modo Re: Jak nazwa dla metropolii? Free city, a może T IP: *.all.de 16.06.11, 14:02 Kompleksy Szczurka sa smieszne i zenujace. Najpierw buduje swoje miedzykontynentalne lotnisko-kosmodrom, teraz nie podoba mi sie nazwa metropolitarna. Odpowiedz Link Zgłoś
hera9 Jaka nazwa dla metropolii? Free city, a może Tr... 16.06.11, 14:32 pisownia tricity jest okropna,po jakiemu to?? tri byl kiedys taki preparat na bród i insekty. nie moze byc Trojmiasto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadżumiony Rat trap IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.11, 14:51 rat trap - idealna nazwa dla metropolii... Szczur[ek] będzie zachwycony. Swoją drogą to żenada, że porównuje konurbację śląską do trójmiasta, której jednak takim układem gospodarczym i urbanistycznym nie jest. Sumtne te kompleksy prezydenta gdyni, któremu nazwa Gdańsk (póki co 270 tys mieszkancow do 460 tys, dwa razy wiekszy port, dwa razy wiekszy budzet i w przeciwienstwie do gdyni nazwa rozpoznawalna w swiecie) nie przechodzi przez gardło. Poza tym rat trap jako nazwa pospolita z pewnością nie jest chroniona prawami autorskimi :-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogladacz Re: Rat trap IP: *.adsl.inetia.pl 16.06.11, 15:11 zapomniales jeszcze dodac, ze dwa razy wiekszy syf, dwa razy wiecej korkow i dziur w drogach Odpowiedz Link Zgłoś
mestwinus Metropolia Gedania 16.06.11, 16:38 Jeżeli komuś przeszkadza "Gdańsk" to nazwa już jest - GEDANIA . Natomiast Trypolis jest w Libii a Freetown w Sierra Leone (Afryka). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zarro Jaka nazwa dla metropolii? Free city, a może Tr... IP: 92.55.207.* 16.06.11, 16:44 Więcej na temat samorządów strona zwiastun www.markamiasto.pl/ PREZENTACJE...ZAPRASZAMY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gra Jaka nazwa dla metropolii? Free city, a może Tr... IP: *.ip.netia.com.pl 16.06.11, 16:52 Czy ich już naprawę pogięło... po angileski będa nazywali metropolię w Polsce...bezsens, a może po arabsku lub hiszpańsku...śladem amerykanizacji byoby GSG, tka jak istniej NY.. ale nie polecam, powino zostać jak jest.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaczesko Szacunek dla Gdyni ale ze wzgledu na Marke Gdanska IP: *.pools.arcor-ip.net 16.06.11, 16:55 Szacunek dla Gdyni ale ze wzgledu na Marke Gdanska w Polsce, Europie na calym swiecie, najlepsza nazwa bedzie aglomeracja Gdanska. To nie dlatego ze uwazam ze Gdansk jest taki wypasiony i mu sie to nalezy, ale chodzi poprostu chyba o dobry marketing. Nazwy typu tricity sa do dupy, po jakiem to wogole chyba zescie oczadzieli, juz w ostatecznosci trojmiejska aglomeracja. Gdansk 1000 lat tradycji, stolica bursztynu, miasto Hanzy, Wolne miasto Gdansk no i Solidarnosc o czym tu wogole dyskutowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bxx Re: Szacunek dla Gdyni ale ze wzgledu na Marke Gd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.11, 21:35 o tym, że gdynianie nie chcą występować pod nazwą "Gdańsk". Nie ma mowy. Skoro gdańszczan tak uwiera nazwa wspólna dla wszystkich, np. agolmeracja Pomorska, to niech się promują pod swoją nazwą własną, ale bez Gdyni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaczesko Re: Szacunek dla Gdyni ale ze wzgledu na Marke Gd IP: *.pools.arcor-ip.net 17.06.11, 15:50 Chyba nie o to chodzi. Pomorska to nie jest nazwa na Europe, nie rozumiesz tego To tak jakby Krakow sie promowal z Nowa Huta pod nazwa Malopolska Metropolia. Szczerze powiedziawszy to powinno byc odwrotnie i Gdynia powinna chciec sie przylaczyc do Metropoli Gdanskiej ale jakas sztuczna nadmuchana duma to chyba wszystko blokuje i Trojmiasto sie wogole nie wypromuje bedziemy bili przecietnoscia przez jeszcze wiele lat, ale jak nas to zadowola no to fajnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bxx Re: Szacunek dla Gdyni ale ze wzgledu na Marke Gd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.11, 10:56 tylko, że Nowa Huta to dzielnica Krakowa, a Gdynia nie jest dzielnicą Gdańska. Taka różnica. Czy uważasz, że region Katowice-Kraków powinien się promować pod wspólną nazwą "Kraków", bo Kraków każdy w Europie zna, a Katowice to już nie bardzo? Myślisz, że Ślązacy by się zgodzili? To ci odpowiadam: NIGDY by się nie zgodzili. Albo wspólna nazwa dla obszaru metropolitalnego i występowanie na forum międzynarodowym pod wspólną nazwą, albo nici ze współpracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ave Re: Szacunek dla Gdyni ale ze wzgledu na Marke Gd IP: *.limes.com.pl 28.06.11, 19:46 A no dyskutować nie ma o czym, ale nie Gdańsk robi sobie swoją metropolię, ale chcę go tutaj w Gdynia. Współpraca i dobra wola N/Prezydenta zawsze była i jest, natomiast z tamtej strony są głównie wstręty. Nie chcemy aby nam dyrygował i zabierał to co jeszcze zostało ktokolwiek z zewnątrz. Buśka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F1 Re: Dopoki Szczurek dopoty nie bedzie metropolii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.11, 16:59 A ty pajacu zgol se włosy i o ścianę pare razy walnij tym pustym łbem !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nazwa Polska Jaka nazwa dla metropolii? Nazwa polska !!! IP: *.dip.t-dialin.net 16.06.11, 17:05 Polska nazwa, taka jaka jest, czyli "Trojmiasto" ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NH2501 A może sprawdzone Trójmiasto? IP: *.centertel.pl 16.06.11, 17:18 Odkąd pamiętam cała Polska mówiła Trójmiasto - nie może tak zostać? Odpowiedz Link Zgłoś
niepokojacy Na czele Metropolii Trojmiasto oczywiscie Szczur.. 16.06.11, 17:25 To go moze zadowoli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śledź marynowany Re: Dopoki Szczurek dopoty nie bedzie metropolii IP: *.gdynia.mm.pl 16.06.11, 17:40 Dlaczego tak ciężko przyjąć ludziom do wiadomości, że ktoś może nie chcieć być wcielony do Gdańska? Jakbym chciał zamieszkać w Gdańsku, to bym się przeprowadził. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzychu Jaka nazwa dla metropolii? Free city, a może Tr... IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.11, 18:13 to może, Szczurek City Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odp, Re: Jaka nazwa dla metropolii? Free city, a może IP: *.limes.com.pl 28.06.11, 19:55 może Krzychu city ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gdańska Jaka nazwa dla metropolii? Free city, a może Tr... IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.11, 18:15 Aglomeracja. A Franka Cegielska miała silny lokalny patriotyzm w sobie. Jej następca ma w sobie silny gdyński izolacjonizm, tromtadację oraz separację. Wystarczy poczytać i posłuchać co tworzą pp. Grajter lub Nelke... Nie wspominając o innej kobiecej szarej eminecji magistratu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ave Re: Jaka nazwa dla metropolii? Free city, a może IP: *.limes.com.pl 28.06.11, 20:07 Trzeba być strasznie zacietrzewionym aby twierdzić iż 1-sze polskie okno na świat jakim jest Gdynia, nie jest miastem otwartym i izolowała się kiedykolwiek. Jeżeli już to był właśnie Gdańsk. Obecnie robi to samo poszerzając swoje macki na otoczenie, aby je zwabić i połknąć. Czy już nic do was nie dociera ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: godfire a może Głódziowo ? :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.11, 18:16 po tym jak pan "prezydęt " Gdanska okazał sie ministantem Flaszki abepe Glodzia to najlepsza nazwa, zeby kazdy wiedzial kto "rzondzi" w Gdansku ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h Re: a może Głódziowo ? :) IP: *.rev.pro-internet.pl 16.06.11, 18:17 może byc, zawsze to lepiej niż budyniwo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczynski airport Re: a może Głódziowo ? :) IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.11, 20:16 w Kosakowie zbudowany za pieniądze Gdyni przez doradcę prezy Lecha i świeckiego kapłana państwa Dubienieckich... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gra Jaka nazwa dla metropolii? Free city, a może Tr... IP: *.rev.pro-internet.pl 16.06.11, 18:16 mi tam pasuje nazwa Polski Kabul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dada Jaka nazwa dla metropolii? Free city, a może Tr... IP: *.rev.pro-internet.pl 16.06.11, 18:46 litr oleju słonecznikowego kosztuje 6,5 a ci się zastanawiają nad kolejnymi stołkami dla siebie tym razem w jakimś stowarzyszeniu zbudować OPAT, dokończyć drogę różową przez sopot tak aby normalnie można było dojechać z gdańska do gdyni, a potem miasta same się zrosną, co cały czas ma miejsce zresztą tak to niestety wygląda, jakby urzędnicy koniecznie chcieli dogonić rzeczywistość Odpowiedz Link Zgłoś