Dodaj do ulubionych

Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj bilet"

• Gość: bietka Re: Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj b IP: *.centertel.pl 15.08.11, 10:51
      Dla mnie sprawa jest jasna. Kupując i kasując bilet, opłacam prawo do przejazdu jednej osobie w określonym czasie: np 45 min. Skoro zapłaciłam za 45 min, mogę je wykorzystać sama lub scedować na inną osobę.
      Jak na razie polski Kodeks Cywilny -pozwala na cedowanie lub sprzedaż "praw nabytych"
    • Gość: malkontent Re: Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 10:52
      Naród kombinatorów, w rezultacie takich akcji ceny wzrosną. Nie ma siły.
      Pytanie powinno brzmieć, czemu w dziedzinie komunikacji miejskiej panuje monopol? Czemu nikt nie uwolni rynku przewozów. W busach zadziałało i w kilka lat wymiotło skostniałe PKS.
    • cheffin Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj bilet" 15.08.11, 10:52
      Zadna sensacja wszedzie na Swiecie tak ludzie robia tam gdzie nie ma biletow czasowych to normalne zjawisko .Odkrycie roku w Gdansku.Jak ktos chce to daje drugiemu bilet nie to wyrzuca.
    • aerobat POmysł nie nowy, pamięta okupację. 15.08.11, 10:53
      Zaskoczenie donka może brać sie stąd, że za bilety dziadunia płacił Wehrmacht.
      POdobnie było za okupacji bolszewickiej.
      Nic dziwnego, że za okupacji mafijnej Piramidy Obrzygatelskiej Naród przekazuje
      sobie bilety do "recyclingu".
      POmysł gapowiczów? Nie, gapowicz nie posiada biletu. POmysł myślących Polaków.
      • Gość: JarosławRymkiewicz Re: POmysł nie nowy, pamięta okupację. IP: *.dynamic.chello.pl 16.08.11, 03:05
        Zaskoczenie Jarka i jego martwej ręki o imieniu Lesio, może polegać na tym, że piewca Stalina (bynajmniej nie nastoletni), szkop Schulz, postanowił za pieniądze NSDAPiS uczyć Polaków, co wolno, a czego nie. Kto jest patriotą, a kto piss. Pomysł kolaborujących pisiaków. Tarcza i pała zomowców.
      • Gość: prawdziwy polak Re: POmysł nie nowy, pamięta okupację. IP: *.piotrcentrum.pl 17.08.11, 04:42
        ale ty fucken durny kestes.Ta sprawa dotyczy MIASTA i zarządu a nie platformy.Ale czego oczekiwac po debilnym pisorze?
    • Gość: henryk Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj bilet" IP: *.internetia.net.pl 15.08.11, 10:53
      dla osób mających stałe zameldowanie w większych miastach przejazdy powinny być darmowe poniewaz nie ma innej mozliwości poruszania się w dużych miastach.
      na piechote nigdzie nie zajdziesz. ZKM finansowac z podatku miejskiego.

Darmowe (finansowane patrz wyżej) przejazdy roozwiazują problemy biletów, kontroli i "legalne", "nie legalne" - patrz powyżej artykuł.
      • Gość: malkontent Re: Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 11:02
        Bzdura, wtedy Pan prezes wydrenuje budżet, bo będąc monopolistą i mając 100% pewności popytu może dowolnie dyktować ceny.
    • ko_menta_tors Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj bilet" 15.08.11, 10:54
      A co tu jest nieuczciwego?! Mam ważny bilet, zapłaciłem za niego, jest mój, mogę z nim zrobić, co mie się podoba. Wiem, wiem obdarowany powinien odprowadzić podatek (od darowizny), ale to chyba mniej niż 50 groszy, więc zaokrągla się w dół... A poza tym... mnie się należy od Państwa ulga - za darowiznę. Więc pewnie się bilansuje?
    • Gość: juras sawickas Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj bilet" IP: *.pruszcz.mm.pl 15.08.11, 10:56
      brawo koleś powinien dostac nobla jeba. tych złodzieji z rady gdańska i tego pseudo pozera prezydenta budynia banda nieudaczników brawo a akcja jest prawnie legalna bilet na okaziciela i basta
    • Gość: Ilat Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj bilet" IP: *.cdma.centertel.pl 15.08.11, 10:57
      Ani pomysłowość ani oszustwo. Po prostu kretyństwo. Centy biletów są kalkulowane wg. zasady koszty (zależne od ilości wykonywanych kursów a nie od ilości pasażerów) / ilości sprzedanych biletów. Jeśli ilość sprzedanych biletów spadnie to ich cena w rezultacie wzrośnie. I nie trzeba do tego mieszać etyki itp. dupereli
    • yayetchco Wielce Szanowni Złodzieje z ZTM 15.08.11, 10:57
      Płacę za wykonanie usługi z góry. Usługa nie jest wykonana terminowo i profesjonalnie. Jak to się nazywa ? To się nazywa kradzież jordolone polaczki z ZTM. Czy ścierwa zrozumiały ? Nie zrozumiały to niech ścierwa dalej płacą łapówki i niech kradną.
      Do tzw. autora tekstu. Nie zapomnij wynagrodzenia zamieścić w zeznaniu podatkowym. Chyba, że wynagrodzenie pochodzi z łapowki to nie zapomnij się podzielić z Szechterem.
    • Gość: gg Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj bilet" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 11:00
      Żałosne tłumaczenia ZTM. To tak, jakbym kupił bułkę i po zjedzeniu połowy nie mógł jej nikomu przekazać, żeby dokończył. Kupiłem bilet na X minut i jest on ważny X minut od skasowania, czy całość przejadę ja, czy ktoś inny to już nikogo interes.
      • yayetchco ZTM jak zwykle debile i oszuści 15.08.11, 11:09
        Gość portalu: gg napisał(a):

> Żałosne tłumaczenia ZTM. To tak, jakbym kupił bułkę i po zjedzeniu połowy nie m
        > ógł jej nikomu przekazać, żeby dokończył. Kupiłem bilet na X minut i jest on wa
        > żny X minut od skasowania, czy całość przejadę ja, czy ktoś inny to już nikogo
        > interes.
        Po pierwsze jeśli za coś zapłaciłeś to Ty decydujesz co z tym zrobić bo to Twoja własność. Po drugie ZTM jak przystało na debilów i idiotów próbuje wmówić, że coś jest niedozwolone. Kretyni i debile z ZTM zapominają, że pasażerowie są w stanie sądownie ( przed sądem a nie przed burdelem zatrudniającym utrzymanków z ZTM) rozwalić tą firmę odpowiednimi procesami za kradzież i nie wykonanie terminowo usługi.
        Po drugie ZTM zapomina, że pasażerowie mogą dokładnie sprawdzać kontrolerów biletów. Ci ostatni jak nie wyłapią odpowiedniej ilości gapowiczów to sami będą unikać spotkań z pasażerami.
        Oj debile, debile z ZTM dalej Wam w głowach kradzież i oszustwo.
        • Gość: /.,. Re: ZTM jak zwykle debile i oszuści IP: *.finemedia.pl 15.08.11, 12:22
          ztkm = kradziez
    • Gość: Aspa Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj bilet" IP: 89.204.248.* 15.08.11, 11:01
      Nie widzę problemu w przypadku "czasówek": zapłaciłem za, powiedzmy, 30 minut usługi, wykorzystałem 15, cena za pozostałe 15 to zysk usługodawcy BEZ ŚWIADCZENIA usługi. To jest fair? Oddając taki bilet innej osobie zwyczajnie rozporządzam SWOIMI pieniędzmi zgodnie z moją wolą. Jednoprzejazzdówki to inna bajka, tu może to być dwuznaczne. Choć zależy to od jakości usług przewoźnika - jeśli druga strona "gra sobie w kulki": autobusy nie trzymają rozkładu, są brudne, przejazdy trwają o wiele za długo - to znaczy, że druga strona nie wywiązuje się z umowy...
      • Gość: sss Re: Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj b IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.11, 12:38
        Nie ma dwuznaczności. Razówka (nie czasowa) opiewa na przejazd od skasowania do pętli, tą jedną linią. Jak wysiadasz wcześniej, to do pętli może kontynuować ktoś inny - na Twój rachunek, ale NIE na rachunek mpk.
    • Gość: lewnik Nowy pomysł gapowiczów. CESJA IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.11, 11:02
      O oszustwie mówią też prawnicy. - Kupując i kasując bilet zawieramy z przewoźnikiem umowę: są dwie strony ZTM i konkretny pasażer - mówi prawnik, Tomasz Ejtminowicz. - Dlatego nie ma mowy o przekazywaniu sobie ot tak biletów, bo to łamanie umowy przejazdu i od strony prawnej nie jest to legalne.

Jak ja uwielbiam tępe papugi. No ok, linia długa na 20 przystanków, kupuję bilet jednorazowy, wsiadam, kasuję na pierwszym przystanku - mam UMOWĘ z przewoźnikiem, są określone strony (ja, przewoźnik), prawa i obowiązki stron (ogólnie: ja mam zapłacić 2,80 - wywiązałem się, przewoźnik ma mnie przewieźć, maksymalnie te 20 przystanków na tej trasie). Niech teraz pan Tomasz o niewypowiadalnym nazwisku powie, gdzie pokręciłem. Bo mi wygląda, że nigdzie. To dalej. Dojeżdżamy do 10. przystanku, w sumie dalej nie potrzebuję jechać - wysiadam. Ale wsiada człowiek, który pojedzie dalej - on też powinien mieć umowę z przewoźnikiem. Może ją zawrzeć od nowa. Albo.... Możemy dokonać cesji! I o tym trudnym pojęciu prawnik z artykułu nigdy nie słyszał (albo cała jego wypowiedź jest naciągana na korzyść mpk). Cesja wygląda tak, że zmienia się strona umowy - w tym wypadku pasażer. Tak więc wsiadający - cesjonariusz - przejmuje moje prawa (i obowiązki, ale ja już je wypełniłem - zapłaciłem za przejazd) wynikające z umowy zawartej z przewoźnikiem kilkanaście minut wcześniej, kiedy to kasowałem bilet na pierwszym przystanku. Obowiązki przewoźnika pozostają bez zmian - dowieźć pasażera na 20. przystanek, bo tak opiewa umowa, tak się zobowiązał na samym początku trasy.
      Z biletami czasowymi jest to samo - kasuję godzinny ale akurat nie było korka, więc już po 20 minutach go nie potrzebuję. Ale zapłaciłem za usługę godzinną, przewoźnik mi pieniędzy nie zwróci więc ceduję umowę, niewykorzystany A ZAPŁACONY czas wykorzysta inna osoba. Co w tym niezgodnego z prawem?
      • masher Re: Nowy pomysł gapowiczów. CESJA 15.08.11, 11:10
        tylko "myslenie" za kase. jeszcze by mozna przytoczyc paragraf ktory mowi o tym ze jesli ktos probuje wzmusic kogos do wyknania okreslnych czynnosci podajac sie za kogos tam lub sugerujac inny stan prawny ponosi odpowiedzialnosc karna ;) ale tego ow papug tez chyba nie kojarzy razem z tymi co zamowili artykul czyli wladzami komunikacji.
        • Gość: lewnik Re: Nowy pomysł gapowiczów. CESJA IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.11, 12:43
          Cesjonariusz nie podaje się za cedenta - podaje się za siebie bo on teraz posiada prawa wynikające z umowy, w którą się wpakował. A stan prawny jest jaki jest i jedynym sugerującym coś innego jest ZTM, który jednoznacznie ściemnia, tudzież wprowadza w błąd w celu osiągnięcia korzyści materialnej... O cholera, ale się porobiło.
      • yayetchco Obawiam się 15.08.11, 11:12
        Gość portalu: lewnik napisał(a):

> Jak ja uwielbiam tępe papugi. ...
        > Albo.... Możemy dokonać cesji! I o tym trudnym poj
        > ęciu prawnik z artykułu nigdy nie słyszał (albo cała jego wypowiedź jest naciąg
        > ana na korzyść mpk). Cesja wygląda tak, że zmienia się strona umowy - w tym wyp
        > adku pasażer. Tak więc wsiadający - cesjonariusz - przejmuje moje prawa (i obow
        > iązki, ale ja już je wypełniłem - zapłaciłem za przejazd) wynikające z umowy za
        > wartej z przewoźnikiem kilkanaście minut wcześniej, kiedy to kasowałem bilet na
        > pierwszym przystanku. Obowiązki przewoźnika pozostają bez zmian - dowieźć pasa
        > żera na 20. przystanek, bo tak opiewa umowa, tak się zobowiązał na samym począt
        > ku trasy.
        > Z biletami czasowymi jest to samo - kasuję godzinny ale akurat nie było korka,
        > więc już po 20 minutach go nie potrzebuję. Ale zapłaciłem za usługę godzinną, p
        > rzewoźnik mi pieniędzy nie zwróci więc ceduję umowę, niewykorzystany A ZAPŁACON
        > Y czas wykorzysta inna osoba. Co w tym niezgodnego z prawem?

Obawiam się,że Ty masz rację. A to zjawisko podające się za prawnika to chyba uprawnienia kupiło na pobliskim bazarze.
        • miroslawa_potrzeba Re: Obawiam się 15.08.11, 15:00
          Obawiam się
          yayetchco 15.08.11, 11:12 Odpowiedz

> Jak ja uwielbiam tępe papugi. ...
          > Albo.... Możemy dokonać cesji! I o tym trudnym poj
          > ęciu prawnik z artykułu nigdy nie słyszał (albo cała jego wypowiedź jest naciąg
          > ana na korzyść mpk). Cesja wygląda tak, że zmienia się strona umowy - w tym wyp
          > adku pasażer. Tak więc wsiadający - cesjonariusz - przejmuje moje prawa (i obow
          > iązki, ale ja już je wypełniłem - zapłaciłem za przejazd) wynikające z umowy za
          > wartej z przewoźnikiem kilkanaście minut wcześniej, kiedy to kasowałem bilet na
          > pierwszym przystanku. Obowiązki przewoźnika pozostają bez zmian - dowieźć pasa
          > żera na 20. przystanek, bo tak opiewa umowa, tak się zobowiązał na samym począt
          > ku trasy.
          > Z biletami czasowymi jest to samo - kasuję godzinny ale akurat nie było korka,
          > więc już po 20 minutach go nie potrzebuję. Ale zapłaciłem za usługę godzinną, p
          > rzewoźnik mi pieniędzy nie zwróci więc ceduję umowę, niewykorzystany A ZAPŁACON

Obawiam się,że Ty masz rację. A to zjawisko podające się za prawnika to chyba uprawnienia kupiło na pobliskim bazarze.
          -----------------------------------------
          Albo po UG ;-D
      • Gość: piotrek Re: Nowy pomysł gapowiczów. CESJA IP: *.acn.waw.pl 15.08.11, 11:14
        z wiki:

Przelana może zostać każda wierzytelność, o ile nie sprzeciwia się to ustawie (np. zakaz z art. 449 kc), zastrzeżeniu umownemu

Tu druga strona umowy się temu sprzeciwia (zastrzeżenie umowne).
        I po co było się tyle produkować, lewak?
        • Gość: zbanowany Re: Nowy pomysł gapowiczów. CESJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 11:27
          A widziales zeby ktos sie zgadzal na przelewanie swoich dlugow do firm windykacyjnych? a tego "zastrzezenie" jaeszcze w wielu umowach nie ma a dlugi sa przekazywane. Zwlaszcza np. za nieoplacone faktury za towar czy uslugi ........ widziales fakture z odroczonym terminem platnosci na ktorej jest zapis "w wypadku niezaplacenia zgadzam sie na sprzedaz moich wierzytelnosci".
          • Gość: lewnik Re: Nowy pomysł gapowiczów. CESJA IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.11, 12:47
            Zastrzeżenie musiałoby brzmieć "... nie zgadzam się...." - w przeciwnym razie zgoda na cesję jest przez domniemanie.
        • Gość: Aspa Re: Nowy pomysł gapowiczów. CESJA IP: 89.204.248.* 15.08.11, 11:57
          Pasażer, jako strona umowy, może się sprzeciwiać przelewaniu praw do dochodzenia kar umownych na strone trzecią, czyli firmę "kanaryjską" na przykład. Sprawdzic mnie może TYLKO przedstawiciel zatrudniony przez przewoźnika, posiadający pełnie praw strony umowy, bo w wypadku kontrli mogę z nim negocjować, że na przykład mój bilet czasowy się "wyczerpał", bo autobus więcej stał zamist jechać, albo że nie skasowałem biletu, bo autobus przyjechał na przystanek spóźniony o 15 minut co naraziło mnie na straty. Tymczasem przewoźnik przelał prawo do kontroli biletów na firmę rzecią, nie przelewając na nią jednocześnie prawa do renegocjacji umowy o przejazd. Taka renegocjacja post factum w siedzibie przewoźnika stawia mnie, jako POSZKODOWANEGO pasażera w gorszej sytuacji, gdyż udowodnienie w poniedziałek rano, że w piątek późnym wieczorem przewoźnik nie wywiązał się z umowy będzie trudne, zwłaszcza, że przeciw mnie będzie słowo kierowcy (ma interes w tym, by kłamać) i kanarów (mają interes w tym, by stwierdzić, że wszystko było ok a ja byłem jedyną osobą, która nie wywiązała się z umowy).

Skoro przewoźnik ma prawo do zastrzeżeń umownych, mnie takie prawo winno także przysługiwać. Realnie nie przyszługuje, bo MUSZĘ zaakceptować umowę w wersji zaproponowanej przez przewoźnika, albo zrezygnować z usługi. W sytuacji, gdy daną trasę obsługuje tylko jeden przewoźnik, korzysta ze swego monopolu na moją szkodę.

Ciebie może to, prawaku, śmieszyć, ale są kraje, gdzie taka akcja społecznego nieposłuszeństwa zwróciłaby uwagę na to, co złe w praktyce przewoźnika i znaleźli by się prawnicy, oferujący pomoc prawną organizatorom protestu. Bo ludzie wyjątkowo tylko protestują przeciw czemuś, co działa i daje im to, czego oczekują za uczciwą cenę.
          W Londynie za niecałe 18 GBP (3 godziny z małym hakiem pracy za najniższą stawkę), mogę jeździć bez ograniczeń wszystkimi autobusami, 24 godziny na dobę przez 7 dni. Tam nikt nikomu biletów nie oddaje...

• Gość: lewnik Re: Nowy pomysł gapowiczów. CESJA IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.11, 12:45
          Ja nie wiem - ja na chwilę obecną widzę tylko regulamin przewozu krakowskeigo mpk'u i tam nie ma jednoznacznego, wyraźnego zakazu. Może inne miasta mają inaczej.
      • Gość: tomekjot Re: Nowy pomysł gapowiczów. CESJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 11:26
        Niech teraz pan Tomasz o niewypowiadalnym naz
        > wisku powie, gdzie pokręciłem. Bo mi wygląda, że nigdzie. To dalej. Dojeżdżamy
        > do 10. przystanku, w sumie dalej nie potrzebuję jechać - wysiadam.
        No to odpowiadam: umowa przewozu kończy się na 10 przystanku a bilet skończył ważność. kolejny pasażer to złodziej i oszust. Nie zapłacił za przejazd

• masher Re: Nowy pomysł gapowiczów. CESJA 15.08.11, 11:52
          ale zaplacil ktos inny. inaczej czy matka jadac z dzieckiem moze wiec kupic dziecku bilet i mu go skasowac? bo wg was nie moze gdyz matka kupujac dziecku bilet z automatu dokonuje cesji na dziecko. wg tego co piszesz, dziecko by nie tylko samo sobie musialo ow bilet kupic ale i go skasowac i trzymac w raczce. tylko ponaco ma tak robic skoro matka robi prosty akt cesji i nikogo nie musi pytac o zdanie...
          • Gość: lewnik Re: Nowy pomysł gapowiczów. CESJA IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.11, 12:50
            > dziecko by nie tylko samo sobie musialo ow bilet kupic ale i go skasowac i trzymac w raczce.

I jeszcze samo na niego zarobić, żeby nie było problemu z darowizną bo UKS tylko czeka :D
        • Gość: lewnik Re: Nowy pomysł gapowiczów. CESJA IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.11, 12:48
          A na jakiej podstawie prawnej skończył ważność na 10. przystanku? Gdybym pojechał dalej, to już nielegalnie?
      • filipianka Re: Nowy pomysł gapowiczów. CESJA 15.08.11, 12:30

> więc ceduję umowę, niewykorzystany A ZAPŁACON

np w stolicy jest to niezgodne z regulaminem (§ 20. 2. Pasażer nie może odstępować lub oddawać innej osobie biletu imiennego lub skasowanego biletu jednorazowego. )
        ale dotyczy tylko biletów jednorazowych (mimo że uprawniają do przejazdu pojazdem w którym były skasowane przez 120 minut), bilety czasowe (chyba) można przekazywać
        tyle że nie znalazłam co grozi komuś kto ośmieli się go w tej kwestii złamać (tych klientów nie obsługujemy?:-))))

a do tych co piszą że `nie zapłacił, nie zapłacił` - no i co z tego? ale też nie ukradł, tylko dostał od osoby która miała prawo zrobić z biletem co zechce

a jakbym się umówiła z koleżanką że rano mam sprawy na mieście a ona wieczorem idzie na dyskotekę i zrzucimy się na bilet dobowy który ja wykorzystam a potem jej przekażę to też jakieś złodziejstwo w tym widzicie?

najlepiej jakby były takie bilety ładowane na karcie np kupuję 200 minut przejazdu i kasuję przy wejściu i wyjściu aż mi się minuty nie wyczerpią

• Gość: mmm Re: Nowy pomysł gapowiczów. CESJA IP: *.secxs.rug.nl 15.08.11, 12:55
          bilet dobowy nie jest biletem jednorazowym, więc to co innego.
          Zastanawia mnie po co ludzie którzy planują jechać kilka przystanków nie kupią sobie 20-minutowego biletu.
          Nie ma sensu się spierać o to wszystko, bo i tak ci co chcą przekazywania biletów chcą je otrzymywać a nie je kupować, internetowy zryw a potem akurat się znajdą ci dobroczyńcy co "ja kupię bilet i może oddam komuś", raczej będzie "no gdzie do cholery czeka na mnie bilet w autobusie???"
          co do cesji to z tego co kojarzę dokonanie cesji umowy jest płatne
          • Gość: Lola do mmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 15:55
            mmm napisał:

bilet dobowy nie jest biletem jednorazowym, więc to co innego.
            Zastanawia mnie po co ludzie którzy planują jechać kilka przystanków nie kupią sobie 20-minutowego biletu.

kilka przystanków?
            kilka tzn ile?
            bo wiesz, w takiej np warszawie zdarza się, że 1 przystanek pokonuje się w tym czasie wiec co wtedy? wysiadam na następnym, lecę kupić kolejny bilet i czekam aż przyjedzie następny autobus modląc się po cichu aby ten mi wystarczył na kolejne 3-4 przystanki?
            jakby autobusy chodziły zgodnie z rozkładem i pokonywały przystanki w czasie jaki rozkład jazdy na to przewiduje, to masz rację, wiedząc, że ten odcinek pokonam w 15-20 minut mogę kupić ten bilet ale w naszym kraju bezpieczniej jest kupić bilet normalny, bo wtedy nawet jak ci się podróż do godziny przeciągnie to nie masz stresu
            kanara nie interesuje, że autobus stał w korku tylko fakt, że 20 minut już minęło i mandacik
        • Gość: lewnik Re: Nowy pomysł gapowiczów. CESJA IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.11, 12:57
          No to macie w stolicy czystą sytuację (pewnie inne miasta to skopiują). Jednorazowych u Was nie wolno cedować bo się strona umowy nie zgadza ale w przypadku czasowych takiego zastrzeżenia nie ma. Wolno więc.
          • filipianka Re: Nowy pomysł gapowiczów. CESJA 15.08.11, 13:09
            raczej myślę, że to bardzo stary zapis kiedy nie było biletów czasowych i nikt się za to nie brał żeby zmieniać, bo teraz jednorazowe też są jakby czasowe tyle że ważne w danym jednym pojeździe przez 2 godz
        • masher Re: Nowy pomysł gapowiczów. CESJA 15.08.11, 15:33
          to dodajmy tylko jeszcze jedno, ze zaden regulamin wewnetrzny nie moze naruszac praw i byc niezgodnym z prawem, gdyz jesli taki jest to on jest niezgodny z prawe ma nie prawne dzialania czy obrona praw wlasnych. czy wiec ow regulamin nie narusza dobr pasazerow i czy nie jest niezgodny z prawem? ;) to jest az tak proste.
    • Gość: abrama Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj bilet" IP: *.111.178.26.static.crowley.pl 15.08.11, 11:04
      yiebiemy urzędników a tym co nas straszą robimy soczystego boba do ich paskudnych ryjów.
      Uroczyście oświadczam iż BĘDĘ przekazywał bilet innym pasażerom. I ostro sramm na to co myślą kanary urzędasy i inne brudasy.
      WYPIE.....Ć MI Z KRAJU!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Zka Polak Katolik - potrafi /można więcej/; IP: *.ngm.net.pl 15.08.11, 11:17
        - oglądać przez okno TV u sąsiada;
        - podpiąć się pod antenę, pod prąd, pod gaz, można wybrać ze śmietnika - przecież to pozostałości;
        - można przewieżć się samochodem sąsiada - jak ten np. śpi;
        - można wziąć z półki w sklepie - bo po co ma się zepsuć.
        POLAK KATOLIK - POTRAFI.
        • Gość: abrama Re: Polak Katolik - potrafi /można więcej/; IP: *.111.178.26.static.crowley.pl 17.08.11, 22:07
          Jak Ci nie pasuje to wynocha do izraela, ssać pały ortodoksyjnym żydom
    • Gość: Cranberry Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj bilet" IP: *.hari.cable.virginmedia.com 15.08.11, 11:04
      Jestem mieszkanka Trojmiasta, od 5 lat mieszkajaca za granica. Artykul bardzo mi sie podoba, jednak temat zupelnie nie trafiony. ''Nowy POMYSL'' ponad 5 lat temu, ten precedens byl praktykowany, i nikt nie zwrocil na to uwagi. Gratuluje spostrzegawczosci oraz czujnosci.
    • Gość: betti Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj bilet" IP: *.play-internet.pl 15.08.11, 11:05
      Tez od dawna oddaje bilet, jeżeli mam komu.
    • Gość: druzus Akcja na FB: "Oddaj bilet" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 11:07
      do autora artykuly... ani to nie jest pomysl FB ani osoby wymienionej w artykule... szkoda ze "ktos" sie nie przylozyl rzetelnie do pracy... ta "metoda" funkcjonowala dawno dawno temu... i w jakies formie trwala caly czas...
    • Gość: kik Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj bilet" IP: *.finemedia.pl 15.08.11, 11:08
      Popieram tą akcję , dość wykorzystywania najuboższych przez pierdzacych w stołki , pazernych urzedników.
    • Gość: ex gapowicz Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj bilet" IP: *.196.204.7.threembb.co.uk 15.08.11, 11:11
      Widzę,że zarząd firmy bezstronnie interpretuje przepisy, na własną korzyść, oczywiście.
      O ile sprawa z biletem jednorazowym jest jasna i logiczna(bilet jednorazowy służy do wykorzystania RAZ JEDEN, jak sama nazwa wskazuje i przekazywanie go innej osobie PO WYJSCIU z pojazdu jest co najmniej legalnie wątpliwe, to sprawa z biletem czasowym jest zupełnie inna. Bilet taki jest ważny przez konkretny okres czasu, i jest biletem NA OKAZICIELA, więc to co nabywca z nim zrobi, czy go wyrżuci do kosza, podrze, czy też przekaże innej osobie, jest jego prywatną sprawą i nikomu nic do tego.
      • Gość: bzzyk Re: Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj b IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.11, 12:04
        Sprawa z biletem jednorazowym jest jasna, ale nie tak jak to rozumiesz. Tylko raz możesz go aktywować (tzn. skasować), ale ile osób z niego skorzysta w okresie jego ważności to już całkiem inne kwestie i nic Ci do tego. Tak samo zresztą jest na kolei czy w PKSie.
        • Gość: tomekjot Re: Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 12:13
          Taaa- w PKS kierowca sprawdza bil;ety i taki numer nie przejdzie
          • Gość: bzzyk Re: Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj b IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.11, 12:26
            Przejdzie przejdzie. Jeśli masz bilet na przejazd do Warszawy a wysiądziesz w np. Toruniu, to inna osoba może kontynuować podróż z tym samym biletem.
      • Gość: sss Re: Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj b IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.11, 12:53
        > O ile sprawa z biletem jednorazowym jest jasna i logiczna(bilet jednorazowy słu
        > ży do wykorzystania RAZ JEDEN, jak sama nazwa wskazuje i przekazywanie go innej
        > osobie PO WYJSCIU z pojazdu jest co najmniej legalnie wątpliwe,

A przekazanie jednorazowego wewnątrz pojazdu? A na jego schodkach?
        Taki bilet nie jest ograniczony czasowo ale za to obowiązuje do końca trasy i jest na okaziciela. Wykorzystywany jest jeden RAZ - przecież druga osoba nie kasuje go po raz drugi!
    • split-fire Bilet jest kupiony, zapłacony, ważny jeszcze parę 15.08.11, 11:12
      Bilet jest kupiony, zapłacony, ważny jeszcze parę minut, nie widzę powodu dla którego kolega spotkany na przystanku nie miałby jeszcze na nim pojechać :)
      • Gość: Goscgosc Re: Bilet jest kupiony, zapłacony, ważny jeszcze IP: *.aster.pl 15.08.11, 11:15
        a ja widze
        skoro "kolega" czekajacy na przystanku bierze Twoj bilet to znaczy,ze NIE ma wlasnego,czyli chcial jechac BEZ biletu czyli jest zlodziejem,okradajacym nas wszystkich.
        A potem lamenty,ze znowu podwyzka,to samo z ubezpieczeniami,bezmozgowcy NIE widza zwiazkow przyczynowych i nie rozumieja ze to jest wszystkojedna calosc
        • Gość: d co najwyżej podatek od darowizny ;) IP: *.jn.lnet.pl 15.08.11, 11:35
          bilet jest na okaziciela !!!!!!!!!!!!!!1
          • Gość: tomekjot Re: co najwyżej podatek od darowizny ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 11:52
            Bilet jest jednorazowy !!!!!!!!!!
            • Gość: d czyli nie odnawialny po wygasęciu ważności IP: *.jn.lnet.pl 15.08.11, 12:01
              po określonym czasie, poza tym jest na okaziciela !!!!
              • Gość: tomekjot Re: czyli nie odnawialny po wygasęciu ważności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 12:11
                Zrozum - na stronie ztm jest informacja, że można odstępować okresowe na okaziciela.

UPRAWNIENIA DO KORZYSTANIA Z BILETÓW OKRESOWYCH:

Do korzystania z biletów okresowych pełnopłatnych uprawnieni są wszyscy pasażerowie.
                Z biletów okresowych ulgowych (miesięcznych) mogą korzystać pasażerowie uprawnieni do przejazdów ulgowych.
                Do korzystania z biletów semestralnych uprawnieni są:

a) uczniowie szkół podstawowych, gimnazjów, szkół ponadpodstawowych,
                policealnych i ponadgimnazjalnych - do ukończenia 24 roku życia;
                b) studenci szkół wyższych i wyższych szkół zawodowych;
                c) dzieci uczęszczające do przedszkoli.

Bilety na okaziciela:

- ważne są na wszystkich liniach i we wszystkie dni tygodnia,
                - uprawniają w zakresie określonym na doładowanym bilecie do przejazdu każdej legitymującej się nim osoby,
                - należy posiadać w czasie przejazdu i okazywać na żądanie kontrolerów biletów. W przypadku braku biletu na okaziciela w trakcie kontroli – odwoływania nie będą rozpatrywane.

Bilety okresowe nabyte przez pasażera nie podlegają zwrotowi lub wymianie w okresie ich ważności.

a czasowe są jednorazowymi:
                www.ztm.gda.pl/hmvc/index.php/sipinfo/wiecejt/tar_bj
            • Gość: amx Re: co najwyżej podatek od darowizny ;) IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.11, 18:37
              buhahaha

bilet czasowy nie może być jednorazowy - bo z definicji jest czasowy - ważny na dowolną ilość przejazdów w danym okresie czasu....
              • Gość: tomekjot Re: co najwyżej podatek od darowizny ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 19:15
                to treść ze strony ztm gdańsk
        • Gość: bzzyk Re: Bilet jest kupiony, zapłacony, ważny jeszcze IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.11, 11:54
          Z prawnego punktu widzenia sprawa jest czysta jak łza. Dopóki bilet jest ważny dopóty można z niego korzystać i nieważne jest ile osób to zrobi, byleby robiły to nie jednocześnie. Nie interesują mnie intencje MZK, ważna jest litera prawa. Co do strony etycznej nie wypowiadam się, bo standardów etycznych w tym jest wiele, ale trzeba odróżniać prawo od etyki.
          • Gość: tomekjot wzmożone kontrole szybko to wyłapią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 11:58
            Bilet jest nie ważny w momencie zakończenia przez pasażera podróży. Litera prawa jest taka, że monitoringiem można wykazać kto jest oszustem w tym przypadku
            • Gość: bzzyk Re: wzmożone kontrole szybko to wyłapią IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.11, 12:21
              Czytaj proszę ze zrozumieniem. Monitoring co najwyżej wykażesz fakt przekazania biletu i nic więcej. Przekazanie biletu nie jest wykroczeniem nie dezaktualizuje też go. Żaden sąd w Polsce nie uzna takiej praktyki za wykroczenie. Należałoby zmienić regulamin MZK, ale sądzę, że jest to niemal niewykonalne, tu nadziejemy się NSA. Bardziej realnym pomysłem jest wprowadzenie biletów imiennych albo biletów na konkretny odcinek trasy (np. 4 przystanki), ale oczywiście za system informatyczny obsługujący taki system zapłacą pasażerowie.
        • Gość: sss Re: Bilet jest kupiony, zapłacony, ważny jeszcze IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.11, 13:02
          > skoro "kolega" czekajacy na przystanku bierze Twoj bilet to znaczy,ze NIE ma wl
          > asnego,czyli chcial jechac BEZ biletu czyli jest zlodziejem,okradajacym nas wsz
          > ystkich.

No pewnie, jakiś ty mądry, panie.
          Jak będziesz szedł do sklepu a ja przed jego drzwiami wręczę ci stówę i ty ją chwycisz w garść, to będzie znaczyło, że nie miałeś swojej kasy i szedłeś do sklepu kraść czyli chciałeś wynieść towar za darmo czyli jesteś złodziejem i bandytą.

A nie pomyślałeś, że zawsze można kupić bilet u kierowcy lub w automacie wewnątrz autobusu, nawet mając ten od kolegi. I że nawet wtedy można jednak mieć swój gdzieś w kieszeni i z niego skorzystać.

Swoją miarą sądzisz wszystkich?
        • Gość: amx Re: Bilet jest kupiony, zapłacony, ważny jeszcze IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.11, 18:36
          ale bzury wypisujesz - jak to nie ma własnego???

ma - w chwili gdy daję mu swój w drodze darowizny :) mogę też mu go sprzedać - umowa może być zawarta ustnie, niech mnie kanar skarży do sądu i udowodni cokolwiek - powodzenia!
    • sportif Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj bilet" 15.08.11, 11:13
      W Anglii jest dość powszechne, że wysiadający często przekazują ważny jeszcze bilet wsiadającym.
    • Gość: JoteM Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj bilet" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 11:13
      anarchia! brawo! walić to państwo które kpi z ludzi! nie bądźcie stadnymi baranami! każdy z własnym rozumem tak robi, chyba że jest oglądaczem tańca z gwaiazdami i m jak miłość. państwo jest mordercą! podnoszą wam wiek emerytalny to jest w porzadku? żebyście nigdy nie skorzystali na waszych podatkach? a ZUS? idźcie do lekarza zobaczycie kiedy was przyjmie a płacicie 20 lat pieniądze na to byście mogli się czasem wyleczyć! to państwo to bandyta! a teraz nie wolno wam biletu przekazać? nie możecie wyegzekwować swoich pieniędzy od państwa w usługach i nie macie na to szans! walcie więc tego potwora po zebach! państwo was zabija, pa,ństwo was wykorzystuje!!!!!!!! bądźcie mądrzy i nie dajcie się oszukiwać przez smiejących się z was polityków! rząd się sam wyżywi!
    • Gość: marki60 Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj bilet" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.11, 11:15
      teraz namawiaja do nieplacenia czyli do przekazywania sobie biletow a zaraz beda wypisywac ze autobusy brudne,dlaczego jest tak malo kierowcow,dlaczego autobusy sa stare i ledwo zipią,dlaczego jest za malo linii.itd.itp.Za kazda usluge trzeba zaplacic.Pracujesz aby miec pieniadze.Byli juz tacy i sa nadal ktorym marzyl sie komunizm.Kazdemu wedlug potrzeb.Propagatorow tewj idei trzeba by skierowac na bezludna wyspe zeby tam nawolywali i uskuteczniali swoje eksperymenty.Nie jestem zwiazany z transportem miejskim ale uwazam przekazywanie biletow za zwykle zlodziejstwo.Incjatorow i uczestnikow tego procederu nalezy karac ,karac,karac i to ostro.
      • Gość: goscgosc Re: Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj b IP: *.aster.pl 15.08.11, 11:17
        [b]BRAWO !!!!!!!!!!!!

[/skoro "kolega" czekajacy na przystanku bierze Twoj bilet to znaczy,ze NIE ma wlasnego,czyli chcial jechac BEZ biletu czyli jest zlodziejem,okradajacym nas wszystkich.
        A potem lamenty,ze znowu podwyzka,to samo z ubezpieczeniami,bezmozgowcy NIE widza zwiazkow przyczynowych i nie rozumieja ze to jest wszystkojedna calosc b]
      • Gość: sss Re: Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj b IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.11, 13:07
        > teraz namawiaja do nieplacenia czyli do przekazywania sobie biletow a zaraz bed
        > a wypisywac ze autobusy brudne

Słaby argument. Jaki jest związek przyczynowo-skutkowy?
        a) teraz są czyste ale ludzie przestaną płacić więc staną się brudne
        czy
        b) brudne były, są, a bardziej brudne już chyba być nie mogą więc ludzie mają tego dość

Jeśli a) to należałoby tą całą akcję jeszcze raz przemyśleć ale jeśli b) to Ty przemyśl jeszcze swojego posta.
    • Gość: Tumiwisi A może te zakłady komunikacji IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.11, 11:15
      spojrzą z drugiej strony. Utrzymują ich samorządy z podatków właśnie nie kogo innego ale tych pasażerów. Dlaczego po każdych wyborach te zakłady stają się łupem politycznym. Tak więc pasażer jest wpierw złupiony przez samorząd a potem jeszcze raz przez MZK. Nie płaci za bilet 2,00 zeta a 5,00 zeta. Dlaczego np. prywaciarze są o połowę tańsi . Tam nie ma prezesa, 5 zastępców prezesa i 25 asystentów z-cy v-ce prezesa. Który prywaciarz utrzymuje rozbuchane do granic nieprzyzwoitości warsztaty samochodowe? Zatrudnia co najwyżej 2 - 3 pracowników i ci pracują a nie snują się po bazie.
    • bujajac_w_ogrodach Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj bilet" 15.08.11, 11:16
      Ciekawe, czy ci biedni cwaniacy dla których bilety są za drogie myślą o tych, których swoim postępowaniem okradają: kierowców autobusów, osób sprzątających te autobusy, pozostałych pracowników MPK. Jak bilety są za drogie, to nic prostszego: wsiadać na rower lub maszerować.

Swoją drogą "pomysł" wcale nie jest nowy.
      • Gość: goscgosc Re: Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj b IP: *.aster.pl 15.08.11, 11:18
        skoro "kolega" czekajacy na przystanku bierze Twoj bilet to znaczy,ze NIE ma wlasnego,czyli chcial jechac BEZ biletu czyli jest zlodziejem,okradajacym nas wszystkich.
        A potem lamenty,ze znowu podwyzka,to samo z ubezpieczeniami,bezmozgowcy NIE widza zwiazkow przyczynowych i nie rozumieja ze to jest wszystkojedna calosc
        • Gość: ll Re: Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj b IP: *.finemedia.pl 15.08.11, 11:34
          takie kity to mozesz wciskac ciemnocie , wiadomo , ze kasa z wpływóch leci do kieszeni prezesa
        • Gość: bzzyk Re: Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj b IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.11, 11:41
          Czyli prosty wniosek. Należy karać mandatami za samo stanie na przystanku bez biletu.
        • Gość: gość Re: Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj b IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.08.11, 11:55
          przeciez tu nikt nikogo nie okrada!!! pasażer jedzie tyle czasu na ile wykupił bilet. nikt nie jeżdzi ponad normę. jesli mam bilet na 30 minut a jade 20, gdzie tu jest problem, aby ktos przejechał te 10 minut. przeciez i tak większośc biletów nie ejst wykorzystywana maksymalnie. nikt nie jeździ dokładnie 20, 30 czy 60 minut.
      • Gość: Zerro Re: Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj b IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.11, 11:20
        myślisz że poprzez podwyżkę biletów zwiększy się pensja obsługi ztm? to właśnie jest Polska bo nic bardziej mylnego :] po podwyżce ani klienci ani pracownicy z niższych szczebli nie zauważą różnicy...
    • Gość: lekarz Re: Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 11:16
      W przypadku NFZ-tu jest tak samo jeżeli został pacjent zoperowany i miał wykonane kilka procedur to zgodnie z prawem szpital może wskazać tylko jedną za którą to NFZ mu zapłaci reszta to gratis jaki funduje szpital. To jest jedno państwo- krętaczy -kombinatorów i bezprawia.
      • Gość: Zka Oj lekarzu, likarzu - uderz w stół... IP: *.ngm.net.pl 15.08.11, 11:35
        Jakimi przekrętaczami są lekarze to głowa małą.
        Okradają, oszukują lekarze /oczywiście nie wszyscy - zdarzają się uczciwi/, oszukują szpitale - NFZ nie jest w stanie wszystkiego złodziejstwa uchwycić /dlatego są niskie wyceny - bo zbyt wielu oszustów/.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka