Gość: mecenas prado Zrozumcie : jazda na ważnym bilecie nie jest przes IP: 67.159.5.* 15.08.11, 13:13 przestępstwem. Jeżeli ktoś twierdzi inaczej tzn. że ma nierówno pod kopułą. Podstawowa sprawa : bilet musi być ważny, nie fałszywy i nie kradziony. Bilet jest ważny do końca przejazdu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Zrozumcie : jazda na ważnym bilecie nie jest 15.08.11, 13:21 Masz rację - inaczej każdy kierowca musiałby płacić OC! Bo może kierować autem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alinawaza urzednicy rodem z PZPR IP: *.t-mobile.co.uk 15.08.11, 13:19 bilety nie sa imienne kazdy moze do momentu kiedy jest wazny nawet skasowany zrobic z nim co zechce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jano Szkody jakiejkolwiek nie ma... IP: *.fbx.proxad.net 15.08.11, 13:20 Bilet zostal oplacony i wykorzystany.Przeciez nie jest problemem w elektronice urzadzen ktore takze przy wyjsciu skasuje pasazer.Wiec skoro jechal tylko 15 minut , firma powinna zwrocic reszte kasy.Wtedy nie bedzie kombinacji.Ale oni nie chca zwracac,oni chca jeszcze karac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Szkody jakiejkolwiek nie ma... IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.11, 13:30 wiadomo, już wiele osób tutaj to zauwazyło. komunikacji to nie na rekę, że ktoś chce wykorzystac legalnie maksymalny czas przejazdu biletu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: payder polska rzeczywistosc: lepiej nowy podrobiony, niz IP: *.ukl.uni-freiburg.de 15.08.11, 13:24 wazny i przekazany! dopoki bilet jest bezimmieny, moze go miec kazdy A regulamin wymyslili tylko ludzie i mozna sie z nim nie zgadzac. W Niemczech, gdzie ludzie z zalozenia dbaja o wspolne rzeczy, sa portale internetowe wyszukujace ludzi, ktorzy chca sie dosiasc do samochodu na tej samej trasie i dolozyc do benzyny (taki pewny stop), albo jadacych na tej samej trasie pociagiem i zrzucajacach sie na (tanszy) bilet grupowy - to tez oszustwo??? Mam wrazenie ze w Polsce wszystko co panstwowe chce dzialac na szkode obywateli - panstwo tworzacych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj bilet" IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.08.11, 13:26 Bardzo dobry pomysł, jestem za. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj bilet" IP: *.3-1.cable.virginmedia.com 15.08.11, 13:31 Powiedzmy że jest taka sytuacja: Jedziemy sobie z kilkoma znajomymi. Ja kasuję za nich bilety. potem je rozdaję każemu z osobna. To czy łamię prawo, czy oszukuję...? Teraz lekko komplikując sytuację: kasuję bilety, ale przekazuję je znajomym dopiero podczas kontroli, na oczach kontrolera, czy łamię prawo? Jeszcze troszkę komplikując: kasuję bilety,jest kontrola oddaję bilety znajomym, bo ja wysiadam akurat. czy łamię prawo?no i tak dalej, aż do momentu: kasuję, wysiadam, oddaję bilet nieznajomemu "nowemu znajomemu". gdzie jest granica legalności? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jano Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj bilet" IP: *.fbx.proxad.net 15.08.11, 13:32 Opowiem jak jest we Francji.Kiedys kupowalem miesieczny przejazd w granicach 30 euro.I jezdzil kazdy kto chcial.Dzis porobiono karty magnetyczne ze zdjeciem.Wykupujesz abonament na twoja karte.Przejazd 10 razy dla zwyklych kosztuje 10 euro.To w sumie tanio , bo jezdzisz jak turysta z miasta do miasta.Mozesz wykupic tez na swoja karte bilet na 10 przejazdow gdy pracujesz, lub chodzisz do szkoly.Kosztuje niecale siedem euro.Kto w ciezkiej sytuacji, oplacajajakies urzedy-nie wiem bo nie korzystam.A przejazd autobusem godzine kosztuje statkiem 2 euro, autobusem 1 euro i piecdziesiat.Wiec ludzie w wiekszosci kupuja karty magnetyczne.69 centow to przejazd do innego miasta statkiem.Dano ludziom mozliwosc.Gdy kiedys kupowalem dla corki bilet miesieczny do colege, tez chwilami z niego korzystalem.I kazdy mogl mnie tylko w tylek pocalowac.Byl bezimienny.A w Polsce jak zwykle zaczyna sie zamordyzm . Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej123 Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj bilet" 15.08.11, 13:32 Postawmy sobie pytanie komu chcemy zrobić na złość. Sobie?. Jeżeli ktoś jedzie bez biletu to my musimy za to potem zapłacić. Paliwo czy prąd się zużywa, pojazdy się zużywają itd. Odkupić się tego bez kasy nie da. Jeżeli mamy zastrzeżenia jak działa ZTM to wybierajmy radnych, którzy coś robią, a nie gadają że robią. To my jesteśmy winni, że mamy takich a nie innych radnych, którzy nie potrafią nadzorować finansów miasta i tylko pilnują swojej prywaty. Trzeba też wziąć pod uwagę, że nasze ZTM nagle, skokowo znalazły się kilkanaście lat temu w innej rzeczywistości, w której muszą za wszystko zapłacić – a to co miały nadawało się do wyrzucenia. Narzekamy na to jak działa ZTM i cała infrastruktura – ale tam przecież pracują nasi znajomi, nasi krewni. My pracujemy w innych urzędach i może nie jesteśmy lepsi. Zacznijmy zmiany od samych siebie, a dopiero potem żądajmy od innych by byli normalni!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj b 15.08.11, 13:40 I tak za to płacimy - podatkami! Pieprzenie o cenach paliwa ma tyle samo, co pieprzenie o tym (Warszawa i HGW) że UE wymagała dotacji - które będą z podniesienia cen biletów!! I - podatki na metro i komunikację II - podatki na UE i składki! tylko w Polsce urzędnik podnosi ceny - bo nikt się nie pyta dlaczego! A tak na marginesie, ciekawe czy sukienkowe mają bilety za free :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niebieska sukienka Re: Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj b IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.11, 14:12 > A tak na marginesie, ciekawe czy sukienkowe mają bilety za free :) Niestety nie :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le Ming Re: Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj b IP: 178.73.49.* 16.08.11, 11:18 > I tak za to płacimy - podatkami! No, tylko czekam, jak jakiś następny mundry napisze na forum, że on już za chleb zapłacił w podatkach i MU SIĘ NALEŻY. Odpowiedz Link Zgłoś
cyklista Re: Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj b 16.08.11, 11:39 Jak za chleb zapłaciłem i nie zjadłem to bardzo się staram komuś go przekazać a nie wyrzucać do kosza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mecenas prado A osoba rozumie to co czyta? IP: 95.154.230.* 15.08.11, 13:43 W artykule nie chodzi o jazde bez biletu tylko o obywatelski, solidarnosciowy odruch. Zrozum obywatelu : jazda na waznym bilecie nie jest oszustwem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss Re: Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj b IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.11, 14:10 Odwróć pytanie - jeśli na bilecie 30 min. jadę 20 min. to za kogo płacę? Nie zużywam prądu, paliwa czy czegoś tam przez ostatnie 10 minut, za które jestem zmuszony zapłacić. Kto tu kogo próbuje okraść? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kumak Re: Nowa akcja na FB: "Oddaj wazny bilet" IP: *.net.stream.pl 15.08.11, 13:39 OCZYWISCIE !!! Bilety jednorazowe nie sa przeciez imienne. I sa zdecydowanie za drogie. Zaleznosc jest prosta: wprowadzcie tanie bilety na krotkie przejazdy a bedzie mniej gapowiczow! Odpowiedz Link Zgłoś
trajkotek cienka sprawa 15.08.11, 13:47 1. to nieuczciwe 2. łatwo z tym walczyć - wystarczy 20 prac. KM incognito rozdających niweażne bilety, za nimi ekipa kanarów, po mieście szybko pójdzie plotka, że nie warto ... Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: cienka sprawa 15.08.11, 13:51 ale społeczeństwo umie czytać - a rozdawanie fałszywych biletów, może grupkę kanarów posłać do kryminału :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re:dobry pomysł. IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.11, 13:53 tak, będa ludzie na przystankach stali i rozdawali nieuczciwe bilety i wręczali pewnie po różancu, żeby jeden z drugim sie nawrócili. Odpowiedz Link Zgłoś
kruk51 Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj bilet" 15.08.11, 13:52 Wcale nie nowy pomysł ! Już przed wojną w Krakowie powszechnie stosowany ! Jak należy uważam sprawę rozumieć ! Społeczeństwo i władza zawsze stali, stoją i stać będą na przeciw siebie. Społeczeństwo zawsze czuje się i jest faktycznie oszukiwane przez władzę. A więc zapłata pięknym za nadobne. Ci co to parają się zjawiskami socjalnymi ( socjologowie ) winni się na tym znać. Rozpatrując rzecz dalej; tracimy ( władza ) miliardy, gonimy za drobiazgiem ! Bo sprawiedliwość musi być ! Wielki humanista duchowny z XIII w, niestety nie kochany przez Kościół ( bo pisał prawdę o kościele ; biskup, Książe Józef Ignacy Krasicki stwierdził, wielcy złodzieje małych wieszają ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytam Czy to bilety czasowe? A może okradanie podróżując IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 14:03 i przy przesiadce trzeba wykupić nowy? Skoro instytucje okradają podróżujących to czemu nie na odwrót? Skoro bilety są tak strasznie drogie, i dodatkowo jadąć 2 km płacę jak za 12, to kto tu kogo okrada? W Rzymie w ciągu 90 minut po skasowaniu można jeździć iloma autobusami się chce. Dlaczego w Polsce tak nie ma? I skoro jeden wysiadł a inny wsiadł czyli obciążenie autobusu takie same, kurs na całej trasie już opłacony (wysoki koszt biletu o tym świadczy), to nie jest to żadne oszustwo. W Rzymie są tez bilety miesięczne na okaziciela i każdy moze sobie taki bilet pożyczyć i na nim podróżować skoro już raz był opłacony abonament na cały miesiąć. Odpowiedz Link Zgłoś
pablobodek Nowy pomysł oszustów/gapowiczów 15.08.11, 14:04 Niejakiemu Piotrowi Gryziakowi życzę, aby i jego ktoś (kontrahent, pracodawca, sprzedawca) oszukał, nabił w butelkę, okradł. Jego "pomysł" łamie prawo ! Gryziak okrada uczciwych pasażerów - ZKM/ZTM - aby pokryć ubytek wpływów za niesprzedane bilety będzie musiał podwyższyć ceny biletów. To proste jak świński ogon, panie złodzieju !! Ja zapłacę za wyłudzone przejazdy Gryziaka !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Re: Nowy pomysł oszustów/gapowiczów IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.11, 14:20 Gryziaka, jak i każdego z nas, ciebie również, ruchnie KAŻDY kontrahent, który znajdzie taką możliwość, odpowiednią lukę w prawie tudzież umowie. Jego pomysł nie łamie prawa, jest właśnie taką luką. Gryziak NIE okrada innych pasażerów - nie wyciąga do nich ręki po nic. Przez analogię - jeśli czytałeś komuś gazetę przez ramię, za którą nie zapłaciłeś, to okradłeś pozostałych czytelników? Czy tylko okradłeś wydawcę? Już to drugie jest mocno naciągane a to pierwsze to totalna bzdura. A jeśli podrzucisz kumpla autem do roboty, to okradasz mnie, bo on jedzie za darmo i nie kupił paliwa do swojego auta i orlen podniesie ceny. Ale brednie. Daj spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werte Re: Nowy pomysł oszustów/gapowiczów IP: *.finemedia.pl 15.08.11, 14:36 złodziej nazywa złodzieja złodziejerm:) kolejna analogia ..brawo dla pana G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amx Re: Nowy pomysł oszustów/gapowiczów IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.11, 18:40 ale bzdury wypisujesz.... kupiłem bilet, zapłaciłem za niego i mogę go w drodze sprzedaży lub darowizny przekazać komukolwiek innemu i nic nikomu do tego - taki jest zresztą sens biletów czasowych Odpowiedz Link Zgłoś
iulius Kupując bilet, płacę za czas przejazdu 15.08.11, 14:18 Moja sprawa, jak rozdzielę ten czas między różne osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lidka Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj bilet" IP: *.multi-play.net.pl 15.08.11, 14:35 w Krakowie też coś takiego robią fakrakow.wordpress.com/2011/08/15/akcja-wedrujacy-bilet/ Odpowiedz Link Zgłoś
aarvedui władza łupi obywateli - obywatele mogą się odgryźć 15.08.11, 14:36 władza łupi obywateli - obywatele mogą się odgryźć nie może być tak, że "wadza" może sobie obywateli bezkarnie napadać, łupić i obciążać nowymi daninami które idą głównie na wygodne życie Bufetowych Świń i innych Komoruskich Wieprzy. obywatele - macie prawo do nieposłuszeństwa wobec skorumpowanej, nieudolnej i zepsutej władzy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alina mnie oszukał MZK IP: *.com.pl 15.08.11, 14:36 Jechałam z Wiatracznej na pętlę. Zazwyczaj zajmuje to ok. 10 minut, wiec jak zwykle skasowałam bilet 20-minutowy. 2 przystanki przed końcem coś się popsuło, tramwaj stanął, nie wysiadłam bo strasznie padało, a byłam z małym dzieckiem. Dlatego czekałam. Tramwaj ruszył, na pętli pan kanar sprawdzał bilety i mój miał czas... 20 minut więc uznał, że to czas nieważny. Wszyscy potwierdzili, ze 10 minut staliśmy, ze była awaria. A ja nie przewidziałam tego, nie miałam drugiego biletu i wg prawa jestem gapowiczką!!!! I jak tu nie popierać tej akcji?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tst ... IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.08.11, 14:37 Wszystkim ujadaczom proponuję kontrakcję: kupić najdroższy bilet w ofercie i niezwłocznie, bez korzystania z niego podrzeć go i wyrzucić - to dopiero zagracie na nosie wszystkim tym, którzy na ten bilet czekają. Nie będą hieny na was żerować! A i wspomoglibyście drogie waszemu sercu MZK. Oczywiscie dla odpowiedniej oprawy niezbędny jest stosowny wpis na fb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj bilet" IP: *.play-internet.pl 15.08.11, 14:53 Czy to co rządzący mówią, obiecują, oszukują, wykorzystują dla swoich celów, to jest zgodne z prawem, więc przestańcie pieprzyć, że wszystko co my (obywatele) robimy, to wszystko niezgodne z prawem. Jeżeli o mnie chodzi mam to gdzieś i akcję popieram, czy to co piszę to zgodne z prawem? może nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALa Re: Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj b IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.11, 15:26 Heheheheh ależ odkrycie... ;)))) Olsztyn pozdrawia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bilet Re: Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj b IP: *.dynamic.mm.pl 15.08.11, 15:28 ale akcja - te nowe media są tak popierdzielone że szok - takie coś to już na studiach 10 lat temu się spotykało (sporadycznie ale jednak) - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulina Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj bilet" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 15:31 Kupując i kasując bilet zawieramy z przewoźnikiem umowę: są dwie strony ZTM i konkretny pasażer - mówi prawnik, Tomasz Ejtminowicz No właśnie. Kupuję bilet i zawieram w ten sposób umowę. Przewoźnik ma się wywiązać z tej umowy czyli zawieźć mnie na miejsce w określonym czasie. Jak mam bilet na 15 minut i trasa ma minut 12, to nie interesuje mnie, ze są korki i rozkopy. Jadę na tym bilecie i nie będę odbijała następnego. Ale jak bilet się skończy i będzie kontrola, to kanar nie zrozumie, bo nawet nie będzie chciał spojrzeć na bilet, na odbitą na nim godzinę, ani nie będzie słuchał moich wyjaśnień, że właśnie przewoźnik nie wywiązał się z umowy. Takie pier.olenie. Piszę o swoim mieście oczywiście, ale pewnie ten problem jest wszędzie, gdzie bilety czasowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AS A brak bezpośrednich połączeń IP: *.chelmnet.pl 15.08.11, 15:36 między dzielnicami to nie jest oszustwo ze strony miasta. Przez to podróż jest droższa.Jest to działanie celowe,bo jaki sens ma ustalenie wspólnej trasy np dla 6 i 11. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj b IP: *.x-matter.uni-frankfurt.de 15.08.11, 15:41 Akcji NIE popieram ale... Jak zwykle dwie strony medalu 1) bilety sa drogie w stosunku do zarobkow wiec nie dziwie sie ze takie okcje powstaja. Dla mnie problem jest gdzie indziej. Nie ma dotacji do biletow. Przyklad : Niemcy. bilet w jedna strone np we Frankfurcie to koszt 2.40 Euro ! Koszt biletu miesiecznego 80 Euro wzwyz ale... jak sie pracuje to pracodawca pokrywa 2/3 tego kosztu. Dlaczego tak nie moze byc u nas ? 2) robcie dalej takie akcje a za jakis czas nie bedzie czym jezdzic bo nie bedzie stac nikogo na renowacje tabory tramwajowego, autobusowego, torowisk, przystankow etc... a potem bedziecie marudzic ze starym jelczem bez klimy jezdzicie, badz 40letnim tramwajem. Nie tedy droga ! Wymyslcie cos bardziej inteligentnego by jezdzilo sie taniej... albo wsadzcie zady na rowery i po sprawie :-) No ale tu pasowalaby akcja "0 ruchu samochodowego w centrum miast" Odpowiedz Link Zgłoś
je2bny Nowy pomysł gapowiczów. Akcja na FB: "Oddaj bilet" 15.08.11, 15:52 ZTM straszy mandatami. - To, do czego nawołują organizatorzy tej akcji jest niezgodne z przepisami. ================================== Wszystko jest zgodne z przepisami, poza oddawanie biletów jednorazowych. Bilet czasowy jest ważny przez cały czas od chwili skasowania do końca czasu ważności na jaki został wykupiony i nie jest ważne w czyim jest posiadaniu. Będąc w Warszawie zawsze kupuję bilet dobowy, a przeważnie korzystam tylko z 4 przejazdów w danym dniu i oddaję ten bilet wnukowi do dalszego korzystania. Więcej... trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,10113839,Nowy_pomysl_gapowiczow__Akcja_na_FB___Oddaj_bilet_.html#ixzz1V6Z3RhfW Odpowiedz Link Zgłoś