Dodaj do ulubionych

Głośny protest pustych garnków

29.08.11, 06:54
W moim domu (wspólnota) są również lokatorzy komunalni. Mogli wykupić mieszkanie za 1% wartości, ale "im się nie opłaca". Jak trzeba teraz wymienić dach, to ja będę musiał wyłożyć na to kilka tysięcy, a oni nic - za nic zapłacę również ja, w podatkach. Gdy zwróciliśmy im uwagę, żeby nie zostawiali zapalonego światła w piwnicy, byli bardzo zdziwieni: przecież za to się nie płaci, więc o co chodzi? O tym, że pozostali płacą, także za nich (podatki) nawet nie pomyśleli.
Czy to jest sprawiedliwe? Ludzie będący właścicielami mieszkań i wynajmujący je płacą znacznie więcej - może więc to właśnie oni powinni urządzać "marsze pustych garnków"?
Obserwuj wątek
    • Gość: Komuna wiecznie Głośny protest pustych garnków IP: *.dynamic.chello.pl 29.08.11, 08:05
      żywa, a lewactwo ludziom wodę z mózgu robi.
    • Gość: Ścigać z 193 kk Głośny protest pustych garnków IP: *.dynamic.chello.pl 29.08.11, 08:39
      Za wdzieranie się na cudzy teren, niszczenie mienia należy tych lewaków ścigać za naruszenie art. 193 Kodeksu Karnego ( przepis mówiący o naruszeniu miru domowego). Dokumentacja foto jest, dokumentacja audio te jest.
      • Gość: didi Re: Głośny protest pustych garnków IP: *.dynamic.chello.pl 29.08.11, 11:12
        to Adamowicz narusza mir domowy. A podczas protestu nikt nikomu niczego nie zniszczył. Zdjęcia są, film też jest i policja była na miejscu. Nikt niczego nie zgłosił.
    • Gość: wkurzony płacą grosze i marudzą.... IP: *.dynamic.chello.pl 29.08.11, 08:53
      każdy normalny człowiek dostaje nerwa gdy czyta że ci którzy i tak płącą grosze za wynajęcie mieszkania od miasta jeszcze robią sobie pochody że chcą płacić jeszcze mniej.

ja płacę raty, fundusze remontowe, opłąty ekoploatacyjne itd itp. wszystko co roku podnoszone ze względu na inflację a oni? a oni chcieliby stałą opłatę na zawsze...

• labandera Re: płacą grosze i marudzą.... 29.08.11, 11:14
        płacisz raty, bo to masz mieszkanie własnościowe. Specyfiką mieszkań komunalnych na całym świecie jest to, że czynsz za ich wynajem jest niski, bo ma pokrywać koszty eksploatacji, a nie dawać zarabiać miastu.
        • Gość: Gdańszczanin Re: płacą grosze i marudzą.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.11, 11:17
          Na całym świecie, czyli w Londynie i Berlinie,a kilka lat temu w Paryżu również? Gdzie komunalna hołota z premedytacją niszczyła całe kwartały miast? Kontener - to dla Was i tak za wiele, może do buszu?
          • labandera Re: płacą grosze i marudzą.... 29.08.11, 12:00
            We Wiedniu, 80% mieszkań w centrum to mieszkania komunalne, tam to dopiero mają "hołotę", co? :)

Jeżeli chodzi o Londyn, to najpierw była wersja że zrobili to imigranci z Afryki, potem że gangi, następna wersja że dresiarze, potem okazało się że łapano też przedstawicieli klasy średniej. To że za wydarzeniami stali ludzie z komunałek, dowiaduję się na tym forum po raz pierwszy.
            • gronostaj8 nie porównuj Gdańska z Wiedniem... 29.08.11, 12:11
              gdzie Rzym gdzie Krym?

w Polsce jeśli coś nie jest moje jest niczyje i można to niszczyć. Mieszkania komunalne to tragedia - budynki niszczone przez samych lokatorów. To pokazuje że u nas to nie zadziała.
          • Gość: asd Re: płacą grosze i marudzą.... IP: *.205.41.198.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.08.11, 17:12
            Dokładnie, Chcą tanich mieszkań? Do kontenerów! Chcą normalnych mieszkań - do roboty!
      • Gość: mniamnia Re: płacą grosze i marudzą.... IP: *.dynamic.chello.pl 29.08.11, 11:25
        Niedługo będziesz płacił za powietrze w Gdańsku żebyś mógł nim oddychać w ogóle. Zrozum, że jesteś ciołkiem wykorzystywanym przez polityków, którzy na Ciebie zrzucają wszelką odpowiedzialność za stan państwa a sami korzystają na obrocie. Dlatego chcą pozbyć się biedniejszych ludzi za pomocą między innymi Twojej złości. Ale musisz wiedzieć, że w dobrym społeczeństwie i bogaty i biedny czuje się bezpiecznie, a w tym kraju nikt nie ma poczucia bezpieczeństwa, Twoim ciężarem nie są ludzie ubodzy - nie daj sobie tego wmówić, ale niemądra polityka rządzących, ich krótkowzroczność i osobista chciwość. Kiedy wyjdziesz za kilka lat na ulice bo nie będziesz miał z czego spłacać kredytu, przyłączę się do Ciebie choć teraz nie rozumiesz takich ludzi jak ja - z komunałki, ale może wtedy zrozumiesz już, że w tym państwie nikt nie dba także o Ciebie.
        • gronostaj8 Re: płacą grosze i marudzą.... 29.08.11, 12:09
          > zących, ich krótkowzroczność i osobista chciwość. Kiedy wyjdziesz za kilka lat
          > na ulice bo nie będziesz miał z czego spłacać kredytu, przyłączę się do Ciebie
          > choć teraz nie rozumiesz takich ludzi jak ja - z komunałki, ale może wtedy zroz
          > umiesz już, że w tym państwie nikt nie dba także o Ciebie.

Wytłumacz mi czemu wszystkim życzysz źle? Czemu niby ludzie z kredytami mają sie do was dołączyć? Do czego? Czemu mają nie mieć pracy? Jak cie zwolnią z jednej to idziesz do drugiej...

No i przede wszystkim - przeciw czemu protestować? Przeciwko władzy którą sam wybrałem? Jakiś idiotyzm. Jeśli by mi się nie podobało to bym po prostu zagłosował inaczej. Mi się stan obecny podoba - przy czym bardziej podobałoby mi się osiedle kontenerów pod miastem.
          • labandera Re: płacą grosze i marudzą.... 29.08.11, 13:44
            On nie życzy nikomu źle, on ma chyba szerzej otwarte oczy niż Ty. Ja rozumiem, że można nie mieć pojęcia o świecie, nie widzieć jak kryzysy kończą się w np. w USA, gdzie banki z dnia na dzień przejmują kilkanaście milionów mieszkań, bo nagle w wyniku działań spekulantów kredyty osób, które w miesiąc w miesiąc, bez opóźnień płacą raty, wymagają dodatkowego zabezpieczenia. Ja rozumiem że można nie rozumieć młodych z ulic Grecji, Hiszpanii, Izraela, bez pracy, bez szans na ułożenie sobie życia - bo nasi młodzi zadawalają się ochłapami, po które oni nie chcą sięgać. Tylko jednego nie potrafię zrozumieć. Skąd u was, wyborców PO taka chęć wsadzania biednych do obozów za miastem? Tak przeszkadza wam ich widok, czy strach na nich patrzeć, gdy zakredytowani do granic możliwości możecie z miesiąca na miesiąc wylądować tam gdzie oni?
          • Gość: mniamnia Re: płacą grosze i marudzą.... IP: *.dynamic.chello.pl 29.08.11, 16:02
            nie życzę nikomu źle, ja tylko widzę, że jest źle, bo szansę na życie w tym społeczeństwie mają jedynie ludzie silni, zdrowi, z silną i zdrową rodziną. Naprawdę nie życzę Ci źle, ale los człowieka jest zmienny i nie powinieneś mieć problemu z tym aby sobie wyobrazić co by było, gdybyś ciężko zachorował.... Brakuje Ci zwyczajnego współczucia być może dlatego, że jest Ci po prostu dobrze i nie widzisz problemu...Rozumiem to. Ale mam nadzieję, że to się zmieni. Bo to nie jest dobrze.
            Gospodarka nie uwzględnia słabości w wyścigu po zyski. Ale gospodarka to nie jest całe społeczeństwo, społeczeństwo to znacznie większe bogactwo wartości niż tylko te, które przeliczają banki.
            Nie chodzi przecież o to żeby każdy na własność posiadał dom. Nie każdemu ta własność jest potrzebna. Ja nie chcę domu posiadać ale chcę gdzieś spokojnie mieszkać. W naszym państwie względny spokój zapewnia tylko własność prywatna. Ale to mieszkanie, które masz na kredyt masz poczucie, że jest twoje czy banku, dopóki nie spłacisz kredytu? Zbyt niestabilna jest sytuacja nas wszystkich żebyś spokojnie mógł wierzyć, że zawsze będziesz mógł wszystko spłacać na czas.
            I ze względu na ta niestabilność, nawet jeśli nie chcesz przyłączyć się do marszu, powinieneś dokładniej wsłuchać się w głos tych, którzy po prostu mówią, że jest źle, że ktoś jest krzywdzony. Pijaczków z komunałek znam, ale znam też wiele innych osób, nieco starszych ode mnie, którzy nie mają szans na kredyt, nie mają nawet godnych emerytur, znam matkę starszą, która się opiekuje niepełnosprawnym synem, na nic im nie starcza itd itp. mogłabym jeszcze wymieniać dużo. wszyscy są wrzuceni do jednego wora - patologia. Tak ,patologia, bo to społeczeństwo jak już powiedziałam, jest wyłącznie dla ludzi zdrowych silnych i jeszcze byłoby by dobrze - niewspółczujących i niezastanawiających się zbyt dużo.
        • egonw3 Re: płacą grosze i marudzą.... 29.08.11, 16:04
          Ty jesteś ciołkiem, skoro nie widzisz, że politycy wydają pieniądze, które nie mnożą się same w kasie państwa tylko wpłacane są do niej przez takich jak ja. I zgadzam się, że najuboższym trzeba pomagać, ale:
          - mieszkania komunalne zajmowane są często przez ludzi, których stać na wynajęcie mieszkań lub nawet ich kupienie
          - mieszkania komunalne często znajdują się w atrakcyjnych lokalizacjach i są często duże
          - nierzadko spore mieszkanie komunalne zajmuje samotna osoba, a obok kilkuosobowa rodzina z dziećmi gnieździ się w maleńkim kupionym na kredyt mieszkanku, ciężko pracując na raty kredytu
          - mieszkania komunalne są dziedziczone - na jakiej podstawie?
          - mieszkania komunalne sprzedaje się ich lokatorom za ułamek wartości
          Gdzie tu konstytucyjna równość obywateli? Dlaczego ktoś może kupić mieszkanie za 10% wartości lub mniej, resztę dostając od państwa, a mi państwo nie chce zapłacić za 90% mieszkania, które chcę sobie kupić?
          • Gość: didi Re: płacą grosze i marudzą.... IP: *.dynamic.chello.pl 29.08.11, 16:13
            Skąd masz te wiadomości? Z uzasadnień Lisickiego?
            • egonw3 Re: płacą grosze i marudzą.... 29.08.11, 16:20
              Dziecko, ja nawet nie wiem, kto to jest. Myślę samodzielnie, widzę, dostrzegam, analizuję, rozmawiam z ludźmi...
              • Gość: mniamnia Re: płacą grosze i marudzą.... IP: *.dynamic.chello.pl 29.08.11, 17:45
                nie wiesz, bo tak naprawdę mało cie te sprawy obchodzą. Masz się dobrze to przynajmniej nie dokładaj ciężaru tym co ciężko mają.
      • Gość: karol Re: płacą grosze i marudzą.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.11, 02:11
        Nie trzeba było wykupywać to też do dziś byś te "grosze" płacił. Poszedłeś na lep to teraz płać. Ci co nie wykupili po prostu nie dali się oszukać i wprowadzić w maliny przez urzędasów miejskich wykonujących polecenia "instancji wyższych".
    • Gość: jd Głośny protest pustych garnków IP: *.dynamic.chello.pl 29.08.11, 09:39
      Władze miasta nie mogą być na smyczy lokatorów. Już widać do czego to prowadzi - dasz palec - szarpią rękę

Nie przedstawiajmy tego jako pytanie czy danej babci czy dziadkowi zwiększyć czynsz o 60%. Przedstawmy to jako pytanie "na co chcemy wydać 10mln z budżetu miasta - na dofinansowanie mieszkań czy na drogi, szkoły i przedszkola".
      • labandera Re: Głośny protest pustych garnków 29.08.11, 11:18
        partia po prostu dba o swoich, dba o te 20% mieszkańców które na nich głosują. Czy dorywa się do władzy PIS, czy PO - zawsze jest tak samo - dbają o swój twardy elektorat, elektorat konkurencji idzie na wyniszczenie.
        W mieście nie powinno być wojny partyjnej, miasto powinno być od tego wolne. Gmina służy wszystkim mieszkańcom po równo, nie powinna być zawłaszczana przez jeden słupek wyborczy.
        • Gość: śmiać się czy Re: Głośny protest pustych garnków IP: *.dynamic.chello.pl 29.08.11, 11:29
          płakać z tych populistycznych wynurzeń a la labandera ?
        • egonw3 Re: Głośny protest pustych garnków 29.08.11, 16:13
          labandera napisał:

> W mieście nie powinno być wojny partyjnej, miasto powinno być od tego wolne. Gm
          > ina służy wszystkim mieszkańcom po równo, nie powinna być zawłaszczana przez je
          > den słupek wyborczy.

To dlaczego za jednych pokrywa koszt utrzymania mieszkania (remonty, prąd w części wspólnej itp), a inni muszą go pokrywać z własnej kieszeni, skoro gmina ma służyć wszystkim? Dlaczego za wymianę dachu w tym samym domu jedni muszą zapłacić po kilkanaście tysięcy, a inni 0, bo za nich zapłaci gmina z podatków tych, co muszą wyjąć te kilkanaście tysięcy ze swojej kieszeni? Tak rozumiesz sprawiedliwość i służenie wszystkim? A może gmina powinna sprzedać najbardziej atrakcyjne mieszkania komunalne położone przy plaży i za uzyskane z tego pieniądze wybudować dwa razy większy metraż mieszkań położonych w gorszej lokalizacji? Do tego dojdą oszczędności wynikające z nipeonoszenia kosztów remontów starych budynków (nowi właściciele o to zadbają) a wspólnoty będą mogły wreszcie o budynki zadbać, bo miasto nie będzie blokowało wszelkich inicjatyw mających na celu podniesienie estetyki budynku i jego stanu technicznego powyżej poziomu "nie grozi zawaleniem".
          • Gość: mniamnia Re: Głośny protest pustych garnków IP: *.dynamic.chello.pl 29.08.11, 16:21
            A skąd jesteś? Skoro wziąłeś kredyt na mieszkanie to możliwe, że w ogóle stąd nie pochodzisz i jesteś obcy dla rdzennych mieszkańców Gdańska z komunałek i się teraz rządzisz bo se coś kupiłeś.
            • egonw3 Re: Głośny protest pustych garnków 29.08.11, 16:22
              A na jakiej podstawie uważasz, ze wziąłem kredyt?
          • labandera Re: Głośny protest pustych garnków 29.08.11, 20:49
            Ty dokładasz do mieszkań komunalnych, a ja dokładam do teatrów (do których nie chodzę, bo nie stać), do hal i stadionów (sport mnie nie kręci, od mas uciekam). Jeden dokłada do tego, inny do tego - i na tym to polega, mamy wspólną własność, która kosztuje.

Nie rozumiesz potrzeby istnienia tanich mieszkań dla ludzi, których nie stać na wynajem i na wolny rynek. Nie rozumiesz, że istnieje w Polsce pokaźna grupa ludzi dostających minimalną pensję, bądź pracujących na czarno, albo na umowie śmieciowej. Ci ludzie też potrzebują mieć dach nad głową, my ich potrzebujemy by mieszkali blisko. Wyobraź sobie tych ludzi wyrzuconych na peryferie, którym przyjazd do Gdańska nie opłaca się ze względów na czas dojazdu i koszta. Wyobraź sobie Gdańsk bez pracowników, godzących się na ochłap.
        • Gość: asd Re: Głośny protest pustych garnków IP: *.205.41.198.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.08.11, 17:18
          A ja wolę, żeby nie był dofinansowywany elektorat, do którego należą ludzie, żądający socjalu. Jeżeli socjal, to tylko dla tych najbardziej potrzebujących.. a i w 3pokojowych mieszkaniach nie muszą mieszkać, tak samo nie muszą mieszkać w centrum w pięknych kamienicach. Tak samo nie muszą mieć opcji wykupu za bezcen - jak chcą mieszkanie, brać kredyt!
    • Gość: Umberto.D Głośny protest pustych garnków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.11, 10:29
      Brawo Lisicki!!
      Jedyny czlowiek, który ma odwagę walczyc z wszelkimi patologiami mieszkalnictwa komunalnego w Gdańsku.
      Mieszkańcy Gdanska spoza komunałek (a jest ich przeszło 80%) dziekują Ci za to. Dosyć utrzymywania kasty uprzywilejowanych, którzy uważają, że "się należy i już"
      • Gość: didi Re: Głośny protest pustych garnków IP: *.dynamic.chello.pl 29.08.11, 11:28
        To ty uważasz, że tobie się należy i już.
        • Gość: m Re: Głośny protest pustych garnków IP: *.ip.netia.com.pl 29.08.11, 13:44
          Też uważam że pewne rzeczy mi się należą - ale zwykle to są rzeczy za które płacę -
          powiedzcie mi jedno - z jakiej paki niektórzy mają mieć mieszkania które finansuje miasto z moich podatków przecież wszyscy dobrze wiedzą że wysokość czynszów jakie są płacone w tych mieszkaniach nie starcza nawet na to żeby utrzymać budynki w jako takim stanie...
          • Gość: didi Re: Głośny protest pustych garnków IP: *.dynamic.chello.pl 29.08.11, 14:05
            Dlatego, że mieszkanie powinno być prawem a nie towarem. Nie zastanawiałeś się nigdy dlaczego musisz poświęcać tak dużo czasu żeby zapewnić sobie schronienie. Nie wydaje ci się że lepiej byłoby, gdyby zaspokojenie podstawowych potrzeb egzystencji nie wymagało tak ciężkiej pracy że właściwie na życie nie ma już czasu?
            • labandera Re: Głośny protest pustych garnków 29.08.11, 14:20
              Ja się zastanawiałem nad tym. Niszczenie mieszkalnictwa komunalnego to bezpośrednie i pośrednie wsparcie sektora bankowego, oraz rynku deweloperskiego przez wrzucanie młodych ludzi na rynek mieszkaniowy i rynek mieszkań na wynajem. Rządzący Gdańskiem doskonale to rozumieją, w końcu cała kupa radnych z PO pracuje zawodowo w tych branżach.
          • Gość: didi Re: Głośny protest pustych garnków IP: *.dynamic.chello.pl 29.08.11, 16:05
            a zastanawiałeś się dlaczego czynsze płacone przez lata tak na nic nie wystarczają? A wiesz dokładnie na co idą twoje podatki?
    • Gość: mat Re: Głośny protest pustych garnków IP: *.dynamic.chello.pl 29.08.11, 14:25
      za jeden procent. idotow szukasz na forum? jestes idiotą, albo pracownikiem urzedu, skoro nie wiesz, ze ulga siega tylko 90% upustu.
      • egonw3 Re: Głośny protest pustych garnków 29.08.11, 16:16
        Teraz tak, ale jeszcze niedawno ulga była wyższa. Zresztą chętnie kupię fajne mieszkanie blisko plaży, dobrze skomunikowane za 10% wartości. Dobra, mogę dać nawet 30% - niech miasto się wzbogaci.
    • maciekz70 Głośny protest pustych garnków 29.08.11, 16:18
      Nikomu źle nie powinno się życzyć.Lecz gdy czytam wypociny nowobogackiej hołoty ,to serdecznie życzę temu bydłu jak najcięższej choroby i związanej z tym utraty pracy.Życzę im z całego serca serca wylądowania pod mostem.A wtedy z największą satysfakcją na ich widok będę mógł splunąć z obrzydzeniem i pogardą.
      • egonw3 Re: Głośny protest pustych garnków 29.08.11, 16:22
        Zazdrość to żmija, która zjada własny ogon...
        Jak będziesz dużo się uczył i pracował, to stać cię będzie na mieszkanie, samochód, wakacje. Tu nie ma spisku bogatych przeciw biednym...
        • maciekz70 Re: Głośny protest pustych garnków 29.08.11, 16:30
          Tak się chłoptasiu złożyło,że dużo się uczyłem i stać mnie na wszystko.Ale,w przeciwieństwie do ciebie,jestem w stanie zrozumieć słabszych,których na wiele nie stać.A gardzę takimi kmiotami jak ty z tego właśnie powody,że wy gardzicie innymi i uważacie ich za gorszych tylko dlatego,że są biedni.
          • egonw3 Re: Głośny protest pustych garnków 29.08.11, 17:51
            Nikim nie gardzę. Pewnie pomagałem potrzebującym bardziej, niż Ty. Zdarzało mi się też w życiu iść do pracy piechotą, bo nie miałem na bilet tramwajowy. Szanuję biednych ludzi, którzy potrafią mieć swoją godność. Ale lokator mieszkania komunalnego to nie zawsze biedny człowiek, a sposób gospodarowania tymi mieszkaniami jest bardzo nieracjonalny.
            Dlaczego nazwałeś mnie kmiotem? Kmiot to według słownika człowiek nieobyty, niewykształcony, zwykle pochodzący ze wsi. Nie używaj określeń, których nie rozumiesz i nie obrażaj ludzi, których nie znasz.
            • maciekz70 Re: Głośny protest pustych garnków 29.08.11, 20:08
              Wszystko to co piszesz pokazuje,że jesteś kmiotem.I bzdurz o pomaganiu innym.Internet przyjmie każde kłamstwo.Znam dużo ludzi mieszkających w mieszkaniach komunalnych dlatego,że nie stać ich na kredyt.Dla ciebie to patologia.Dla mnie ty nią jesteś.Proponuje uruchomić Stutthof.Bezrobotni będą mieli zajęcie,a biedni znikną z oczu młodych,pięknych i bogatych.
        • Gość: mieszkaniec Re: Głośny protest pustych garnków IP: *.dynamic.chello.pl 29.08.11, 20:12
          po pierwsze mieszkania komunalnego nie wykupi się za 1% tylko za 10% i jeśli miasto się na to zgodzi dodatkowo dodaje się z 3000 za wszelkie przygotowania do sprzedaży po drugie mieszkanie komunalne w którym mieszkam poza czynszem jeszcze muszę doliczyć opał po trzecie jak narazie jedyna hołota jaką znam to są nowobogaccy cwaniacy po czwarte spłata kredytu to nie czynsz a po piąte czy ktoś się tak naprawdę zastanawiał jak wygląda gospodarowanie zasobami komunalnymi bo za tego co widzę to pustostany tez są
    • Gość: Skarbówka Głośny protest pustych garnków IP: *.dynamic.chello.pl 29.08.11, 19:53
      jeszcze się wami zajmie lewacy.
    • Gość: Wyklęty powstań Głośny protest pustych garnków IP: *.dynamic.chello.pl 29.08.11, 19:56
      ludu ziemi, powstańcie których dręczy głód... To już ćwiczyliśmy. Czerwone sztandary też.
      Dlatego dziękujemy !!! Zabierzcie się lepiej do pracy. Żadna praca nie hańbi, byle uczciwa.
    • Gość: allbandits Głośny protest pustych garnków IP: *.lokis.net.pl 29.08.11, 21:29
      A co masz coś na sumieniu, że musisz odwracać kota ogonem i słać skarbówkę na postronnych. Nie ładnie tak. Może tak skarbówka zajmie się tobą. Policja skarbowa też umie ustalać IP. A potem ustali stan Twojego konta.
    • Gość: właściciel Głośny protest pustych garnków IP: *.chelmnet.pl 30.08.11, 10:42
      DO "mniamnia".
      Weź mi chłopie wytłumacz dlaczego może ktoś nie chcieć mieć czegoś na własność i oczekiwać że dostanie to od miasta czyli też ode mnie, za moje? Jak nie chcesz pracować na swoje, wziąć odpowiedzialności za swoje życie to twoja sprawa, ale nie wyciągaj z tego tytułu rączki do kogoś innego.
      • Gość: właściciel Re: Głośny protest pustych garnków IP: *.chelmnet.pl 30.08.11, 10:50
        I szanuję Twoją deklarację: "nie chcę domu posiadać ale chcę gdzieś spokojnie mieszkać". Tylko co znaczy spokojnie? Spokojnie to tanio, zeby miasto, wszyscy dokładali ci do czynszu? Czynsze w mieszkaniach komunalnych i tak sa rewelacyjne w stosunku do tych rynkowych - kurde ile bym dał zeby przez 7 lat nie musiec wynajmowac za 1 tys. zł, a teraz spłacać mega kredyt. Masz racje, rzadzi trochę ekonomia, ale chociaż nie kaz sobie dokładać. Zapłać taki czynsz żeby starczało, a nie żeby inni musieli ci jeszcze dokładać. O coś innego chodzi w tej podwyżce czynszów która ci tak nien odpowiada?
        • Gość: kretynofob Re: Głośny protest pustych garnków IP: *.dynamic.chello.pl 30.08.11, 10:52
          Bo są dla ludzi niezamożnych.Dotarło jełopie?
          • Gość: właściciel Re: Głośny protest pustych garnków IP: *.chelmnet.pl 30.08.11, 12:50
            Inaczej nie porafisz dyskutować?

Co to znaczy niezamożny? Skąd ta pewność, że w mieszkaniach komunalnych mieszkają niezamożni? Rozmawiałeś z wszystkimi? Jakoś tłumów wykazujących mega niskie dochody nie widać....
    • kotek.filemon Re: Głośny protest pustych garnków 30.08.11, 13:49
      Niezwykła dbałość budyniowej bandy o dochody miasta nie przeszkadza im odpalać atrakcyjnych działeczek Flaszce i reszcie czarnej stonki za symboliczną złotówkę. Ot, taka polityka...
    • Gość: jeszcze człowiek Chore obniżki czynszów dla nędzaży a nie biednych. IP: *.dynamic.chello.pl 31.08.11, 11:03
      Dziś najniższa emerytura wynosi 616,72 zł netto (706,29 brutto) + 25% = 770,90 zł. Czyli do maksymalnej obniżki uprawnia tfuuu...dochód w wysokości nie większej niż 770,90 zł na rękę. Te progi to jakaś paranoja. Zarabiając najniższą krajową na rękę 1 032,34 zł człowiek załapie się jedynie na 20% obniżkę czyli podwyżka tylko 100%, a nie 150%.. Za czynsz i media z ogrzewaniem zapłaci miesięcznie po podwyżce przykładowo 600 zł, za prąd 100 zł, za gaz 70 zł, za tv 60 zł i zostaje 202 zł na miesięczne wyżywienie, środki czystości i higieny, ubranie się oraz leki. Fajnie prawda? Potem pisze i mówi się lenie nie pracują i nie chcą płacić czynszu.
    • Gość: callistephus Re: Głośny protest pustych garnków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.11, 02:05
      A po co wykupiłeś mieszkanie, to teraz płać. Tego oni chcieli i chcą nadal, dlatego podnieśli czynsze aby zmusić pozostałych do wykupów.
      I co, wykupiłeś i nadal płacisz kesz za poczucie wirtualnej własności.
    • Gość: gda Głośny protest pustych garnków IP: *.static.hnet.pl 04.09.11, 18:58
      A może by tak puste garnki (łby) w ramach dbania o miasto posprzątały papierowe gó... którym poobklejały pół Wrzeszcza w celu promocji swojej hucpy. Pamiętam jak Muzioł wytykał któremuś radnemu nie sprzątniętą tabliczkę wyborczą na latarni, a sam zostawił po sobie megasyf. No Mundzioł - do roboty!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka