Dodaj do ulubionych

Niemiecki prąd popłynie z gdańskiego portu

IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.12, 22:27
Brawo Gdańsk. W Gdańskim Porcie będzie wytwarzany prąd ze zwierzęcych odchodów, osadów ściekowych, odpadów organicznych itp. czystej materii. Brawo innowacyjny i nastawiony na przyszłość nowoczeny Gdańsk!
Obserwuj wątek
    • Gość: PO Biomasę dowiozą z Szadółek? IP: *.net.stream.pl 26.01.12, 22:30
      z wysypiska.....
      • Gość: motyla noga Nie, z Indonezji IP: *.xdsl.centertel.pl 26.01.12, 22:55
        Łupiny orzechów palmy olejowej, na której plantacje wytnie się trochę lasu tropikalnego. Potem tylko trzeba będzie przewieźć to statkiem spalającym mnóstwo najbardziej zasiarczonego syfu, jaki istnieje na tej planecie.

Ale czego się nie robi dla ochrony środowiska naturalnego? :)
        • Gość: Krociech Naprawdę IP: *.abaks.pl 26.01.12, 23:23
          aż tak źle będzie, czy wymyśliłeś? Tzn. wszystko się zgadza, tylko czy rzeczywiście będą to tak wozić?
          • Gość: motyla noga A jak!!! IP: *.xdsl.centertel.pl 27.01.12, 10:56
            Nie wiem, czy zamierzają tak robić w tej konkretnej elektrowni, ale wiem, że tak właśnie się robi. Teraz.

Elektrownie/elektrociepłownie, które mają prawny obowiązek zużywania pewnej ilości biomasy, realizują go spalając tzw. kokos, pozyskiwany w sposób, który opisałem piętro wyżej. Inny sposób wypełniania tych norm środowiskowych to spalanie drewna z naszych rodzimych lasów.

Oczywiście płaczą nasi producenci biomasy z odpadów (np. brykietów ze słomy), płaczą inne branże, dla których surowcem jest drewno (np. producenci mebli), ale co zrobić?...

Troska o planetę jest najważniejsza. :)
    • Gość: Adam Re: Niemiecy gotowi sa zrobic wiele IP: *.ip.jarsat.pl 27.01.12, 11:23
      aby Polska nie wybudowala atomowki.I bardzo dobrze-nie stac nas,atomowka to miliardy zlotych i to w okresie kiedy Swiat odchodzi od atomowek.
    • Gość: as komu sprzedadzą ciepło skoro mamy już EC? IP: *.net.stream.pl 27.01.12, 22:23
      tajemnica....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka