Gość: mer371 IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.12, 11:52 Pączki na Hali Targowej w Gdyni oraz mała lodziarnia-kiosk w Sopocie, tam gdzie teraz znajduje się Avocado. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lila Słodki smak dzieciństwa. Tam były pyszne lody i... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.12, 11:57 Rurki, pączki, donaty, delicje z Delicji - OK, ale lody z Misia to od lat jakaś naperfumowana sztucznościami ohyda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kulam Re: Słodki smak dzieciństwa. Tam były pyszne lody IP: *.air-net.gda.pl 19.03.12, 13:05 już ktoś napisał, lodziarnia Milano(chyba tam gdzie avokado-nie znam w ogóle), i najlepsze lody w Trójmieście, kolejki niebotyczne, ale jak się chciało posmakować "malagi" to trzeba było stać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleksandra Słodki smak dzieciństwa. Tam były pyszne lody i... IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.12, 12:02 "Delicje" w Gdańsku przy ul. Rajskiej ( w miejscu gdzie teraz mieści się Raiffeisen bank) Jako dziecko pamiętam te słodkości z prawdziwą bitą śmietaną z "kremówki", koktajle owocowe i ten specyficzny zapach cukierni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaa Słodki smak dzieciństwa. Tam były pyszne lody i... IP: *.portgdansk.pl 19.03.12, 12:07 Lody w Eskimosik we wrzeszczu w okolicach rybku mniaaaam :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Coctail Bar IP: *.mif.pg.gda.pl 19.03.12, 12:12 Lody afrykańskie :) moja mama chodziła tam na randki, a potem ja :) i ciągle istnieje. Bar z frytkami koło katedry Oliwskiej, soczek w woreczku albo pepsi 'z gwinta' :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gda Słodki smak dzieciństwa. Tam były pyszne lody i... IP: *.air-net.gda.pl 19.03.12, 12:27 Słodkości słodkościami, ale mi brakuje dawnej kuchni. Pamiętam dawny bar rybny Krewetka w Gdańsku oraz bar mleczny na Witominie okolice ul. PCK (najlepsze zupa pomidorowa), dzisiaj pozostały wieśmaki, kebaby, pizze. Dawna, DOBRA kuchnio WRÓĆ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kulam Re: Słodki smak dzieciństwa. Tam były pyszne lody IP: *.air-net.gda.pl 19.03.12, 13:05 a Kubicki? jeszcze chyba jest mam nadzieję :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gda Re: Słodki smak dzieciństwa. Tam były pyszne lody IP: *.air-net.gda.pl 19.03.12, 13:14 U Kubickiego seniora dziadek na kieliszek wpadał ze mna pod pachą i chyba golonką, było OK, później już nie odwiedzałam, miłe czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sue Re: Słodki smak dzieciństwa. Tam były pyszne lody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.12, 13:31 Kubickiego już nie ma, w ostatnich czasach to już nie było to.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mniam mniam Słodki smak dzieciństwa. Tam były pyszne lody i... IP: *.ip.netia.com.pl 19.03.12, 12:39 bita śmietana na Hali Targowej w Gdyni, lody w Oliwie przy dworcu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Orka Słodki smak dzieciństwa. Tam były pyszne lody i... IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.12, 12:51 Donaty były też na jednym ze straganów koło Hali w Gdańsku, po tej stronie gdzie teraz są same kwiaciarnie i U7 :) Rurki na Długim Tragu pamiętam, a koło Neptuna zawsze latem stała pani z wózeczkiem z watą cukrową. Naprzeciwko Neptuna w skrajnej kamienicy były lody włoskie-kręcone i dość drogie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Słodki smak dzieciństwa. Tam były pyszne lody i... IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.12, 12:57 Mariola - lodziarnia w Gdyni, blisko bulwaru, pod koniec lat osiemdziesiatych byla tak samo popularna jak Delicje. Chyba nadal istnieje, dwa lata temu zabralam tam corke, lody byly pyszne :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka_rolka Słodki smak dzieciństwa. Tam były pyszne lody i... IP: *.31-7-44.tkchopin.pl 19.03.12, 12:59 Puchatek w Gdyni na 10 Lutego. Pyszne cytrynowe i inne, gałka loda między płatkami wafli, a na miejscu kakao z bitą śmietaną, porcje lodów w miseczce z bitą śmietaną, polane polewą truskawkową z prawdziwych tuskawek - aluminiową łychą solidna porcja nakładana przez średnio miłą starszą panią. I kolejki ze słoikami i kankami po lody do domu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Słodki smak dzieciństwa. Tam były pyszne lody IP: *.pzu.pl 19.03.12, 14:16 na 10 lutego lody z Danusi - też były dobre, póżniej konkurencję zrobiła Justynka i Danusia nie przetrwała... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rastamiś Słodki smak dzieciństwa. Tam były pyszne lody i... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.12, 13:01 Miś mnie nie rusza. Lody w ubiegłym roku więcej niż kiepskie, proszkowy osad na języku i spore bryły zamarzniętej wody. Domyślam, ze się paniom omsknęło i były powtórnie zamrażane. Na szczęście się nie zatrułam, ale dziecka tam nie wezmę. W PRL wszystko smakowało lepiej, byliśmy młodzi, beztroscy, fajny był spacer z rodzicami, to ze coś kupili, ze zabrali na lody, ze niedziela itp. Ale pączkarni we Wrzeszczu żal.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdy Re: Słodki smak dzieciństwa. Tam były pyszne lody IP: *.pzu.pl 19.03.12, 14:13 Kultowe były też lody casate z cukierni w Heweliuszu, obok lody w Warszawiance... ehh czasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yatta Lody Eskimos w Gdańsku- Wrzeszcz IP: *.rev.snt.net.pl 19.03.12, 13:13 Lody Eskimos we Wrzeszczu przy rynku!:D Zawsze tam były kolejki i pyszne lody:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Manga Słodki smak dzieciństwa. Tam były pyszne lody i... IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.12, 13:17 Frytki w papierowym rożku na plaży na Stogach! Najlepsze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Słodki smak dzieciństwa. Tam były pyszne lody IP: *.pzu.pl 19.03.12, 13:56 O tak, też pamiętam tam te frytki - ciemne od przepalonego tłuszczu :)) ale pyszne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katoos Re: Słodki smak dzieciństwa. Tam były pyszne lody IP: *.pg.gda.pl 19.03.12, 14:05 Nie na słodko! W Gdyni, na miejscu Batorego, były kiedyś takie malutkie sklepiki, a w jednym z nich były pampuchy.("pączki" na ostro z nadzieniem z kapusty kiszonej z grzybami). Pychotka. A restauracja rybna "Aloza " na Starowiejskiej?Filet z dorsza zajmujący 3/4 talerza z ziemniaczkami puree i surówką z kiszonej kapusty był zawsze dobry i w dodatku miał strawną cenę. A na rogu Świętojańskiej i Traugutta był sklep firmowy mleczarni Kosakowo, pamiętam, kiedy po skończonych zakupach Babunia zabierała mnie na gorące kakao z bitą śmietaną, bo można tam było kupić nabiał,ale też było kilka stolików, przy których zjadało się twarożki albo wypijał mleko czy też kakao. Echch, czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Słodki smak dzieciństwa. Tam były pyszne lody IP: *.metrolink.pl 19.03.12, 19:24 i w Kosakowie jeszcze galaretka z bitą śmietaną i różnego rodzaju koktajle mleczne :) mniam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Słodki smak dzieciństwa. Tam były pyszne lody i... IP: *.pzu.pl 19.03.12, 13:51 Drogi autorze artykułu - Czytając o słodkich miejcach z dzieciństwa prawdziwie się wzruszyłam. Moi dziadkowie mieszkali niedaleko historycznej poczty w Śródmieściu i jak tylko przejeżdżałam do Gdańska to wyciągałam dziadków na obowiązkowy spacer: szlakiem Misia i rurek :-))) Do dziś kontynuuję zwyczaj jedzenia lodów od Misia, chcę by moje dzieci też znały ich niepowterzalny smak - ten sam przez całe moje życie. A rurki to wspomienie o moim dziadku, który nie żyje już od 25 lat. Siadaliśmy na ławce koło Neptuna, dziadek wyjmował ze starego portfela kilka złotych, a ja biegłam z nimi w ręku po upragnioną rurkę ... Odpowiedz Link Zgłoś
asienka95 Słodki smak dzieciństwa. Tam były pyszne lody i... 19.03.12, 14:22 Bajadera we Wrzeszczu. I lody gałkowe brane do błękitnego termosu. ;-) Lody cassate w Gdyni (tato przywoził kule). No i oczywiście donaty na Monciaku i lody niedaleko molo (nie pamiętam nazwy tej lodziarni). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gen Re: Słodki smak dzieciństwa. Tam były pyszne lody IP: *.ghnet.pl 19.03.12, 15:08 ta lodziarnia to niedaleko przy wejściu na molo ? to była chyba lodziarnia calypso Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaca Re: Słodki smak dzieciństwa. Tam były pyszne lody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.12, 15:37 Lodziarnia przy wejściu na molo nazywała się Giusti Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorka5 Re: Słodki smak dzieciństwa. Tam były pyszne lody IP: 213.192.68.* 19.03.12, 23:13 W podstawówce mówiliśmy na nią "Biusti" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Słodki smak dzieciństwa. Tam były pyszne lody IP: *.net.stream.pl 19.03.12, 15:20 Eskimoska w Oliwie, mmm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Brancewicz Słodki smak dzieciństwa. Dziękujemy IP: *.agora.pl 19.03.12, 16:39 Dziękujemy za wszystkie wpisy. Jestśmy w trakcie tworzenia nowej listy słodkich (ale nie tylko) miejsc, która powstaje na postawie Waszych postów i maili. Jeszcze w tym tygodniu zrobimy i opublikujemy nową galerię. Liczymy na Wasze opisy i zdjęcia pozdrawiam Michał Brancewicz Odpowiedz Link Zgłoś
kitty-m Re: Słodki smak dzieciństwa. Dziękujemy 19.03.12, 18:00 Lody Eskimo na ulicy Wyspiańskiego we Wrzeszczu - są do dziś Nie mogę odżałować zniknięcia cukierni Heweliusz - takiego pysznego tortu węgierskiego, jaki oni robili, nie znalazłam nigdzie Odpowiedz Link Zgłoś
eurotram Re: Słodki smak dzieciństwa. Dziękujemy 20.03.12, 08:25 kitty-m napisała: > Lody Eskimo na ulicy Wyspiańskiego we Wrzeszczu - są do dziś > Nie mogę odżałować zniknięcia cukierni Heweliusz - takiego pysznego tortu węgie > rskiego, jaki oni robili, nie znalazłam nigdzie Ale chyba masz na myśli Eskimo,a nie Eskimosa?Pamiętam,jak w dzieciństwie chodziłem tam na lody z rodzicami; gałki malutkie,ale bardzo smaczne (karmelowe,malaga,truskawkowe,śmietankowe.... dawniej było tylko kilka smaków),trzeba było kupić odpowiednie żetony,które podawało się pani nakładającej lody (tak było też jeszcze kilka lat temu,kiedy ostatnio tam byłem)... Faktycznie,jedno z nielicznych miejsc z klimatem.Ale czy naprawdę jeszcze działa?Ostatniego lata tam byłem i chyba było zamknięte... I jeszcze jedno: zawsze chodziło się na lody "do Eskimosa",tylko że OIDP chyba oni nie mieli zarejestrowanej tej nazwy.Efekt był taki,że z brzegu rynku,przy torach,otworzyli konkurencyjną lodziarnię (gałki też były tak samo małe i też dobre) i nazwali ją Eskimos; wtedy "stary Eskimos" został nazwany Eskimo. Z miejsc godnych uwagi należy też wspomnieć lodziarnię Sorento (blisko teatru miniatura; dziadek zawsze mówił,że idziemy na lody "do Papugi"); tam gałki lodó były z kolei wiesze od normalnych.Smaków było niewiele,ale też dobre: śmietankowe,truskawkowe,czekoladowe i na końcu (jako czwarty smak) doszły rewelacyjne jagodowe. Tej lodziarni też już nie ma :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lata 80-te Słodki smak dzieciństwa. Tam były pyszne lody i... IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.12, 20:03 Lody oczywiście najlepsze w Eskimosie w Oliwie, poza tym przy dworcu we Wrzeszczu super pizza trójkątna na grubym cieście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysztof Słodki smak dzieciństwa. Tam były pyszne lody i... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.12, 00:32 Cukiernia we Wrzeszczu na rogu ulicy Grażyny i Wajdeloty "Paradowska" - moja pierwsza cukiernia (mieszkałem na Grażyny). Istnieje chyba od 1945 roku. Ciastka przepyszne do dziś. Polecam babeczki śmietankowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Słodki smak dzieciństwa. Tam były pyszne lody IP: *.com.pl 20.03.12, 08:45 Ciastka faktycznie dobre w "paradowskiej", tylko po poludniu jak czlowiek drepcze z pracy zostaja smetne resztki albo po prostu zamykaja wczesniej :) No i az sie lezka kreci w oku jak slyszy "Ktorych ciastek jej dzis nalozyc" :D Jagodzianki mniaaaam Jak, pytam JAK! moglo zabraknac w podstawowym zestawieniu lodziarni Eskimo z Wrzeszcza? Specjalnie zabieram dzieciaki w niedziele na rynek jak tylko robi sie cieplej, zeby zakonczyc wizyte w Eskimo... Odpowiedz Link Zgłoś
carollina Słodki smak dzieciństwa. Tam były pyszne lody i... 20.03.12, 07:11 Wspomniałabym o nadal istniejącej Cukierni W-Z w Gdańsku na Słodowników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Binia Re: Słodki smak dzieciństwa. Tam były pyszne lody IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.12, 09:45 Coctail bar"Capri" na Długiej,lody w miseczce z bitą śmietanką,rumową polewą i od zawsze nie miłe panie,czasem tam zachodzę latem pani ze ścierą mnie przegoniła bo sprzątała,była 11.30 lokal otwarty od 11.00 grunt to "przodem" do klienta! Delicje gdańskie jeszcze wymienię na Rajskiej tam panie bardziej miłe pyszne koktaile i desery! Po szkole się chodziło,rurki na Długiej też kultowe i często wspominane! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Orka Re: Słodki smak dzieciństwa. Tam były pyszne lody IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.12, 11:44 No przecież! Zapomniałam o niej a przecież zjadłam tam maaaasę naleśniczków i serniczków w drodze ze szkoły :))) A jak nie mogłam zjeść obiadu, to mama oczywiście wiedziała, że "znów coś jadłam na mieście" :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nonka Słodki smak dzieciństwa. Tam były pyszne lody i... IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.12, 09:47 Za czasów mojego dzieciństwa (l. 80 - te),na Morenie w suterenie bloku przy ul.Burgaskiej istniała cukiernia. Pamiętam tamtejsze eklerki - miam miam. Poźniej w tym lokalu był jakiś sklep (jego branży nie pamiętam) ale od lat stoi pusty. Jednak w mojej pamieci się zaryło,że tam była cukiernia i do dziś mówię o zagajniku znajdującym się w pobliżu tego budynku "lasek za cukiernią" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagoda A cukiernia "murzynek'" IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.12, 11:52 w Gdańsku na Podwalu Staromiejskim, najlepsze pączki dzieciństwa i wakacje z lodami jagodowymi. Na wystawie namalowany na lustrze portret ciemnego chłopca - pamiętacie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gda73 Słodki smak dzieciństwa. Tam były pyszne lody i... IP: *.dynamic.chello.pl 21.03.12, 00:05 Nikt nie napisał o lodziarni Malaga na Przeróbce naprzeciwko ZNTK. Jeździło się tam i ze Stogów i z Dolnego Miasta, choć tam była też konkurencja w postaci lodziarni na Elbląskiej (dzisiaj na tym odcinku Długie Ogrody) koło kościoła św. Barbary. Czasy się zmieniają. Nie ma już Delicji, pączków we Wrzeszczu czy donatów w Sopocie. Ale cóż to za dawne czasy... Babcia wspominała jako smak dzieciństwa "Rosenkugeln" (czekoladki?) jakie można było kupić gdzieś w okolicy Długiej... ale z tego pokolenia nie ma tu zapewne gdańszczan, którzy potrafiliby tę informację zweryfikować. Odpowiedz Link Zgłoś