vontomke 16.07.12, 20:58 Oddać IMGW w ręce pasjonatów, ci jak się okazuje bez sprzętu i setek serwerów potrafią lepiej przewidzieć pogodę z dostępnych danych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rav Studenci przewidzieli trąbę powietrzną, meteoro... IP: *.dynamic.chello.pl 16.07.12, 21:07 IMGW to złodzieje, którzy nie udostępniają nawet w normalny sposób map radarowych - każą sobie za to płacić, chyba, że wydadzą ostrzeżenie, które jednak nie zawsze znaczy, że takowe mapy się pojawią. Czasem pomimo ostrzeżenia mapy te i tak są przesunięte względem aktualnego czasu o co najmniej 3 godziny a bywa i więcej. Dlaczego złodzieje? Bo z definicji jak dany ośrodek utrzymuje się z garnuszka do którego wkładają wszyscy obywatele (budżet) to obywatele mają prawo do aktualnych informacji tworzonych przez taki ośrodek. Dla mnie sprawa dodatkowej odpłatności nadaje się do prokuratury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Normalny Zajrzeliście do źródła ? IP: *.dynamic.chello.pl 16.07.12, 21:21 pogodynka.pl/polska/ostrzezenia/wszystkie - OSTRZEŻENIE Nr 66 Zjawisko: Burze Stopień zagrożenia: 1 Biuro: Biuro Meteorologicznych Prognoz Morskich Gdynia Obszar: Województwo pomorskie i powiat elbląski Ważność: od 2012-07-14 16:00:00 do 2012-07-14 20:30:00 Przebieg: Przewiduje się wystąpienie burz, podczas których opady deszczu wyniosą od 15 do 20 mm, lokalnie około 35 mm, a wiatr może osiągać w porywach od 50 do 70 km/h. Prawdopodobieństwo: 90% Uwagi: Brak. Czas wydania: 2012-07-14 15:33:00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a ale co da takie ostrzeżenie o trąbie???? IP: *.adsl.inetia.pl 17.07.12, 00:27 a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a trąba idzie jak chce ma czoło 500 m IP: *.adsl.inetia.pl 17.07.12, 00:28 a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misio Re: Zajrzeliście do źródła ? IP: 192.55.55.* 17.07.12, 13:43 No więc używam tej "ich" aplikacji do pogody(nki) i mam na tym punkcie bzika po tym jak mi gradobicie skasowało samochód. Sprawdzam ostrzeżenia nawet kilka razy dziennie - w tym czasie nie pokazywała ŻADNYCH ostrzeżeń. To że teraz widzisz ostrzeżenie świadczy że coś jest nie tak z tą instytucją. Ostrzeżenie 1 stopnia to śmiech na sali, właśnie o to chodziło że "inne strony" oceniły to właściwiej niż specjaliści z IMGW Odpowiedz Link Zgłoś
delkos Re: Zajrzeliście do źródła ? 17.07.12, 14:23 Ciąg dalszy. Ciekaw jestem zakończenia IMGW CZEKA ŚLEDZTWO Naprawdę to ciekawa sytuacja i dosyć precedensowa.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Normalny Owszem, to ostrzeżenie było IP: *.dynamic.chello.pl 17.07.12, 21:36 Pamiętam że się ukazało bo widziałem to ostrzeżenie; w okolicach Trójmiasta przeszła ulewa a się zdziwiłem że ostrzegali aż o burzach, dopiero po paru godzinach przeczytałem o tej silnej burzy i pomyślałem "no, faktycznie mieli rację". Ponieważ wiedziałem że to ostrzeżenie było więc je odszukałem i pokazałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaskoczona Re: Studenci przewidzieli trąbę powietrzną, meteo IP: 46.45.93.* 16.07.12, 21:48 > Dla mnie sprawa dodatkowej odpłatności nadaje się do prokuratury Na co czekasz? Zgłoś to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motyla noga Studenci przewidzieli trąbę powietrzną, meteoro... IP: *.xdsl.centertel.pl 16.07.12, 21:30 Po pierwsze, IMGW to rzeczywiście banda sukinsynów, dla której nie jest priorytetem informowanie ludności o potencjalnie niebezpiecznych zjawiskach pogodowych. Najlepszym przykładem jest rozmyślne ukrywanie przed społeczeństwem danych radarowych o opadach - dopóki ktoś w IMGW nie raczy wydać oficjalnego ostrzeżenia, rozpoznania radarowe prezentowane są z trzygodzinną zwłoką. Rezultaty są takie, że np. Tusk zdążył pojechać do zdewastowanych okolic Opoczna, wysłuchać słynnego "Jak żyć, panie premierze?" i wrócić do Warszawy, a na mapach IMGW można było zobaczyć, jak burze dopiero zbliżają się do Opoczna. Te same burze, które w rzeczywistości zdążyły nie tylko dojść do Opoczna, ale i napsuć krwi Tuskowi. Po każdej takiej zadymie IMGW przez jakiś czas nie blokuje danych radarowych (dzisiaj też nie blokują), ale później sytuacja powraca do "normy". Ale z drugiej strony - Łowcy Burz (znani również jako Siewcy Bzdur) to tylko banda napaleńców, która za nic nie odpowiada. Dlatego mogą spokojnie choćby i codziennie bić w dzwony. I jeśli będą to robić wystarczająco długo, można być pewnym, że kiedyś trafią. I akurat ostatnio im się udało. I to wszystko. Z trzeciej strony - trąba powietrzna jest zjawiskiem wysoce lokalnym i nie da się przewidzieć ani miejsca jej powstania, ani tym bardziej toru jej ruchu. Przynajmniej w takim kraju jak Polska, gdzie duże trąby powietrzne nie są dużym problemem, bo praktycznie ich nie ma. Dlatego nie ma systemu ich wykrywania. A rzucenie w eter, że na obszarze np. 50 tysięcy kilometrów kwadratowych mogą wystąpić trąby powietrzne, niczego nie załatwia, poza ewentualnymi wybuchami paniki. I tak nie ma jak się zabezpieczyć przed ich działaniem. Tzn. są sposoby minimalizacji strat materialnych, ale wymagają one przygotowań już od etapu wyboru technologii budowlanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwyczajna głowa Re: Studenci przewidzieli trąbę powietrzną, meteo IP: *.home.aster.pl 16.07.12, 22:14 > Ale z drugiej strony - Łowcy Burz (znani również jako Siewcy Bzdur) to tylko ba > nda napaleńców, która za nic nie odpowiada. Dlatego mogą spokojnie choćby i cod > ziennie bić w dzwony. I jeśli będą to robić wystarczająco długo, można być pewn > ym, że kiedyś trafią. > I akurat ostatnio im się udało. I to wszystko no cóż... w motylej nodze rozumu szukać... to już byłaby przesada i robota głupiego. Dla przykładu jak rzeczywista motyla noga wypowiadasz się o potrzebach wojewódzkich oddziałów zarządzania kryzysowego i o obowiązkach IMiGW...za których wykonanie m.in. pobierają swoje pensje! Za co te pensje? jeśli nie wywiązują się z obowiązków? Fachowcy, myślałby kto! Z tego co zrozumiałem Łowcy Burz są to pasjonaci, którzy troszczą się o to, o czym piszą. Umniejszać ludzi, którzy z sercem i zaangażowaniem a oprócz tego za darmo próbują coś zrobić w tym ...bałaganie... a w dodatku mają bardzo wyważone i prawidłowe komunikaty, jest niegodne, szkodliwe i głupie. najłatwiej kręcić nosem, krytykować... ośmieszać... siedząc w suchym mieszkaniu... kiedy ludzie poszkodowani rozpaczają i walczą o przetrwanie. Dobrze, że porażeń i wybuchów gazu nie było! A mogły być! TV pokazuje wielkie szkody... a ile samochodów można było zabezpieczyć... ile drzwi pozamykać? sprawdzić co z dziećmi...? Nie pójść na jagody... W tych miejscach w których szkody były mniejsze. WSTYDŹ SIĘ NOGO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni Re: Studenci przewidzieli trąbę powietrzną, meteo IP: *.dynamic.chello.pl 16.07.12, 22:29 Bzdury piszesz i tyle. Czy tzw. Łowcy Burz przewidzieli, że o 17.04 przez Smętowo Graniczne przejdzie trąba powietrzna? Nie? No jasne, że nie, bo jako rejon potencjalnie zagrożony podali 25% powierzchni Polski. Coś takiego nie może w żąden sposób być podstawą do ogłoszenia alarmu przez poważną instytucję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: animal Re: Studenci przewidzieli trąbę powietrzną, meteo IP: *.180.28.49.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.07.12, 22:42 Alarmu - nie. Ostrzeżenia o możliwości występowania danego zjawiska - TAK! Odpowiedz Link Zgłoś
lech-123 Re: Studenci przewidzieli trąbę powietrzną, meteo 16.07.12, 22:55 No właśnie. Jeśli dobrze pamiętam, prognoza pogody tego dnia mówiła o silnych burzach i silnych wiatrach Nie z każdej chmury burzowej powstaje tornado, ale jeśli dobrze rozumiem, tornada budują się pod chmurami burzowymi. Wystarczyło to skojarzyć ze sobą, co zapewne zrobili Łowcy Burz. Nie dam głowy, pamięć potrafi płatać figle, ale zdaje mi się że nawet mediom to się kojarzyło, to znaczy gdzieś widziałem tekst, i to chyba nie jeden, że będą burze, a w zeszłym roku w tym czasie i przy podobnej pogodzie tornada narobiły szkód. Lech Mankiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
chavez666 Re: Studenci przewidzieli trąbę powietrzną, meteo 17.07.12, 13:15 lowcyburz.pl/skypredict/warns/1342278859/warns.php to link jednego z wielu ostrzeżeń tego dnia... W ogóle nie rozumiem, jak możecie domagać się 100% skuteczności w sprawdzalności prognozy. Te analizy danych mają na celu ostrzeżenie ludzi przed potencjalnym zagrożeniem, tak jak np. znak uwaga dzikie zwierzęta na danym odcinku - dzięki informacji o potencjalnych trąbach np. jak ktoś pilnuje małego dziecka to go nie zostawi samego w domu idąc na zakupy, bo sie o nie martwi. I lepiej żeby każdy miał natychmiastową możliwość sprawdzenia czy akurat dzisiaj nie ma trąb - jak w stanach w filmie Pojutrze - telewizja pokazuje na bieżąco miejsca o ZWIĘKSZONYM PRAWDOPODOBIEŃSTWIE wystąpienia tornad, a czy to tornado będzie czy nie to inna sprawa, tak samo jak czynniki kancerogenne - da się je zidentyfikować, ale co powoduje raka, w większości przypadków nie wie tego żaden lekarz... Jak możecie być tak krnąbrni dla tych pasjonatów? Przewidzieli, chwała im za to, jedyny wniosek powinien być taki, żeby zwolnić ludzi z IMGW, wywalić parę milionów na systemy zbierania danych i ich dystrybucji mediom i zatrudnić do tej roboty pasjonatów, a nie biurokratów. Po co instytucja, która jest bezużyteczna, tak samo sanepid - będzie nam w poczcie grzebał, zamiast dbać o jakość towarów spożywczych (nawet takich kompetencji nie ma). Odpowiedz Link Zgłoś
delkos Re: Studenci przewidzieli trąbę powietrzną, meteo 16.07.12, 22:50 jako rejon potencjalnie zagrożony podali 25% powierzchni Polski Bo ten rejon był zagrożony. Stwierdzili stan faktyczny z wymaganym wyprzedzeniem. Ludzie na terenie zagrożonym powinni wiedzieć o nadchodzących problemach... i n p. zostać w domu... zamiast jechać na zakupy. Pozamykać okna. Brat ... akurat wybrał się w te strony... miał wielkie problemy na drodze. Gdyby wiedział co może się dziać... może ...zamiast próbować jechać do przodu, by zawrócił i zwiał...? Ot taki mały przykład podałem. Odpowiedz Link Zgłoś
chavez666 Re: Studenci przewidzieli trąbę powietrzną, meteo 17.07.12, 13:20 Nieprawda, bo zagrożenie burzami, było w znacznej części kraju, ale tornadami już mniejszy%, gorzej że zmieniał sie z godziny na godzinę i ciężko samemu takie dane zweryfikować i szybko wykorzystać, bo te dane są prezentowane powiatami, a nie jakimś dynamicznie zmieniającym sie obrazem z satelity, z którego można by coś przewidzieć. Do tego potrzeba ludzi i wtedy Twój brat na pewno by dostał wiadomość w radiu... no ale skoro mamy kilka trąb raz na rok w lipcu, to szkoda państwu kasy na sprawne systemy, lepiej żeby kasę biurokraci przeżarli. Odpowiedz Link Zgłoś
delkos Re: Studenci przewidzieli trąbę powietrzną, meteo 17.07.12, 13:42 gorzej że zmieniał sie z godziny na godzinę i ciężko samemu takie > dane zweryfikować i szybko wykorzystać, bo te dane są prezentowane powiatami, > a nie jakimś dynamicznie zmieniającym sie obrazem z satelity Wiesz Chavez... Z tego co zrozumiałem, tych łowców burz jest w Polsce całkiem sporo... Nie tylko 12 jak to jest policzone w omawianym artykule. Jak się znam na życiu... Ich przewaga to fakt, że są w kupie i w razie potrzeby mogą zrobić burzę mózgów. aaa... IMiGW... pewno zostawił jakiegoś samotnego dyżurnego..., pewno jakiegoś kozła ofiarnego...o niskim statusie..., w piękny słoneczny piątek weekendowy...:P:P:P szkoda państwu kasy na sprawne systemy, Na wszystko już państwu szkoda kasy! A zwłaszcza na ochronę życia i zdrowia obywateli. Lepiej nie będzie, może być tylko gorzej. Ciekaw jednak jestem bilansu strat... wynikających z tych "oszczędności" państwa... w ciągu ostatnich lat... i tych lat, które nadejdą... A straty są obecnie olbrzymie... Z tym... że no cóż... jak to kiedyś słyszałem w wykonaniu jednego z premierów... ludzie powinni się ubezpieczać! (Państwo chyba też powinno się ubezpieczyć! :P:P:P:P:P:P:P:P:P) Ciekawe... jakie odszkodowania otrzymają ofiary tych tornad... Ile będzie kosztowała likwidacja zniszczeń.... A jeszcze ciekawsze są umowy z ubezpieczycielami... Czy jakikolwiek ubezpieczyciel, dla tych którzy byli ubezpieczeni... będzie miał mozliwość pokrycia w 100% zaistniałych strat! :P:P:P Czy tornado w ogóle jest uwzględnione w umowach o ubezpieczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: me Re: Studenci przewidzieli trąbę powietrzną, meteo IP: *.me.uk 17.07.12, 19:25 Wątpię by jakiekolwiek ubezpieczenie pokrywało zniszczenia powstałe wskutek tornada – przypuszczam, że w Polsce można co najwyżej ubezpieczyć się od skutków wybuchu wulkanu, a i to pewnie nie wszystkich. Z tymi ubezpieczeniami od szkód spowodowanych przez naturę panuje powszechna hipokryzja i wszyscy są mądrzy („Trzeba było się ubezpieczyć!”), tymczasem nikt takich ubezpieczeń nie udziela – widocznie ryzyko jest zbyt duże i się ubezpieczycielom nie kalkuluje – przecież oprócz wypłaty odszkodowań muszą przede wszystkim zarobić na swoją działalność. A jeśli w efekcie składka miałaby być wyższa od potencjalnego odszkodowania, to rzeczywiście sensowniej te pieniądze choćby zdeponować w banku. Znajomy przedsiębiorca rolny od lat nie jest w stanie ubezpieczyć sadu od zniszczeń spowodowanych pogodą, żaden ubezpieczyciel nie chce tego objąć polisą (kiedyś takie ubezpieczenia rzeczywiście były). Ostatnio grad mu posiekał i straty musi pokryć z własnej kieszeni. Nie znaczy to oczywiście, że daje to poszkodowanym prawo żądania bezzwrotnego wsparcia finansowego od innych podatników – bezzwrotne wsparcie finansowe może być oczywiście udzielone, ale w ramach dobrowolnej pomocy humanitarnej. Państwo powinno natomiast udzielić wsparcia logistycznego i prawnego, a wszelkie indywidualne wsparcie z budżetu państwa kosztem podatników winno być ograniczone do pożyczki na korzystnych warunkach (np. bez odsetek i o długim okresie spłaty), względnie poręczenia kredytowego. Odpowiedz Link Zgłoś
zydgejmasoncyklista Re: Studenci przewidzieli trąbę powietrzną, meteo 17.07.12, 09:30 Jak ci przesłać ich mapę żeby udowodnić ci, że klepiesz niewyobrażalne bzdury? Odpowiedz Link Zgłoś
lisa2 Re: Studenci przewidzieli trąbę powietrzną, meteo 16.07.12, 23:59 No nie! Ci tzw. zapaleńcy - to są studenci odbywający letnie praktyki. Przecież oni odbębniają lub rzeczywiście ciężko główkują, jak wszyscy inni praktykanci na wakacjach, liczą ptaszki, nietoperze, uczestniczą w badaniach archeologicznych, gonią chmury. Tak wiedzę teoretyczną utrwalają i konfrontują ją w praktyce, w rzeczywistych warunkach. Z efektów ich pracy mają punkty na studiach, a co za tym idzie profity przy zaliczeniach. Więc nie rób z nich wielkich naukowców, bo tylko się im udało - byli w odpowiednim miejscu o odpowiedniej porze - wykorzystali praktycznie swoją wiedzę, a to że rzadkie zjawisko się pojawiło to mieli szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
delkos Re: Studenci przewidzieli trąbę powietrzną, meteo 17.07.12, 00:11 Ci tzw. zapaleńcy - to są studenci odbywający letnie praktyki. UPS! :D:D:D To chyba nie jest tak.... Strona Łowców Burz... istnieje tak długo, że już chyba skończyli te praktyki?:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igor Re: Studenci przewidzieli trąbę powietrzną, meteo IP: *.46-29-150.tkchopin.pl 17.07.12, 01:46 Posłuchaj uważnie. Zakładałem PŁB, dawałem na utrzymanie serwera własne pieniądze. Piszesz nieprawdę i mnie to osobiście zabolało! IMGW nie chce pomagać tylko chce pieniędzy za materiały do precyzyjnego monitoringu dla jasności! Jestem dawno po studiach. W artykule trochę za bardzo położono nacisk na słowo "studenci". Tak na prawdę wśród nas jest mnóstwo różnych ciekawych ludzi. Od nastolatków do ojców rodzin. Mi żadne punkty do niczego nie są potrzebna, a i pieniędzy z takiej organizacji nie można zarabiać. Co więcej, trzeba płacić coroczne składki! My tyko prosimy o dostęp do danych dla wszystkich. Dla grupki najbardziej zapalonej to świetny start do profesjonalnego wykorzystania ich umiejętności, a trzeba stwierdzić, że prognozują świetnie. Bez sprzętu. Groźne zjawiska pogodowe to nie plagi egipskie tylko fizyka atmosfery. To nie wypindrzone pogodynki tylko nauka, którą można zgłębiać i wykorzystywać w praktyce. Jako obywatele mamy prawo oczekiwać odpowiedniej jakości prognozowania adekwatnego do zagrożeń. TY sprowadzasz to do jakiś bonusów na uczelni? Wybacz... Jestem dumny, że w naszym społeczeństwie można jeszcze znaleźć ludzi, którzy robią coś z pasją i bezinteresownie. Zaczynając wszystko nie w 2010 roku tylko tak na prawdę 2007 nie sądziłem, że damy radę ale bardzo chciałem i nie poddawałem się. Opłaciło się. Liczę, że ktoś trzeźwo myślący wyciągnie wnioski i w końcu społeczeństwo otrzyma odpowiedniej jakości informację o zagrożeniach pogodowych na czas. Można zewrzeć szeregi z PSP, OSP, ICM i wielu innych organizacji. W dobie łatwego przekazu informacji grzechem jest nie wykorzystywanie tych możliwości. Pozdrawiam Koleżanki i Kolegów z PŁB i życzę wytrwałości w pasji ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Latający Słuchaj dzieciaku IP: *.dynamic.chello.pl 17.07.12, 08:56 Słuchaj dzieciaku (mentalny), to że czegoś chcesz nie znaczy że to dostaniesz. Ja jestem miłośnikiem lotnictwa i nie znaczy to że dostanę wgląd w plany lotów na lotnisku tylko dlatego że chcę. Jeszcze cię kiedyś tego życie nauczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToKu Re: Słuchaj dzieciaku IP: *.olsztyn.vectranet.pl 17.07.12, 09:19 JA zaś wierzę, że komuna (mentalna) wiecznie żywa! Wiernopoddańcze postawy chłopa folwarcznego mają się w kraju jak czytam bardzo dobrze! Więc pozdrawiam z pozycji miłośnika demokracji, wielbiciela państwa prawa. IMiGW mając techniczne możliwości nie publikuje informacji takich jak choćby obrazy z radarów w czasie rzeczywistym. Informacje te mogą posłużyć - na przykład dla mnie i nie trzeba do tego ani wielkiej pasji ani wiedzy - żeby z kilkudziesięcio minutowym opóźnieniem przewidzieć deszcz, oberwanie chmury, czy burzę. Takie informacje mogą pomóc w ochronie życia i mienia i chyba nawet potencjalnie ich ujawnienie nie stanowi żadnego zagrożenia (plan lotów już nie do końca, co?). IMiGW utrzymywany jest z naszych podatków, najprawdopodobniej jednak jak każda organizacja państwowa przeżarty jest kolesiostwem i nepotyzmem. Jest więc nieefektywny i kasę wydaje nieracjonalnie. Dlatego wyciąga rękę do naszych kieszeni po raz drugi i za obrazy radarowe KAŻE SOBIE PONOWNIE PŁACIĆ! Ja naprawdę czasem nie dziwię się emigrantom od nas, że tak plują na nasz kraj. Przecież tu jest jakiś dziki wschód. Azjatycka horda (mentalna). Wszyscy nasi cywilizowani sąsiedzi obrazy radarowe "na żywo" udostępniają. nie próbują na nich robić interesu, bo one przede wszystkim służą ochronie życia i mienia. Jak gdzieś ich nie ma to może co najwyżej na Białorusi, w Obwodzie i na Ukrainie i z nimi nam robić unie, a nie pchać się do jakiejś cywilizacji. Wiadomo Panie zresztą czy ta cywilizacyja jakiejś degrengolady, sromoty i świńskiego pomoru nam tu nie przywlecze ze sobą? Odpowiedz Link Zgłoś
zydgejmasoncyklista Re: Studenci przewidzieli trąbę powietrzną, meteo 17.07.12, 09:26 Opowiadasz bzdury jakich mało. Mam ich mapę Polski z piątku z wyraźnie zaznaczonymi miejscami powstania trąb powietrznych. Na styku woj. kujawsko-pomorskiego i w wielkopolskim. To jak wytłumaczysz że akurat "trafili"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meteo_user Inne serwisy pogodowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.12, 22:21 W internecie są o wiele lepsze źródła prognoz meteo, choćby np. strony icm czy weathersense.pl Mają tam numeryczną prognozę pogody, która bardziej się sprawdza niż stare systemy w IMGW... Odpowiedz Link Zgłoś
delkos Re: Inne serwisy pogodowe 16.07.12, 22:36 W internecie są o wiele lepsze źródła prognoz meteo W internecie jest mnóstwo różnych stron. Natomiast służby w Polsce działają w oparciu o pewne procedury. To IMiGW... jeśli ma kiepskie dane powinien szukać wiedzy w internecie i wypełniać swoje zadania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hj777 kiedyś.... IP: *.toya.net.pl 16.07.12, 22:26 kiedyś zadzwoniłem do IMiGW z prośbą o podanie śednich temp. miesięcznych z wybranej stacji w ciągu roku. Odpowiedź IMiGW - "poprosimy o 100 zł za każdą z danych" - czyli chcieli 1200 zł za podanie informacji!!! P A R A N O J A !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni Re: kiedyś.... IP: *.dynamic.chello.pl 16.07.12, 22:30 A ja kiedyś zadzwoniłem do prawnika z prośbą o informację, czy grozi mi sprawa w sądzie. Motyla noga, prawnik chciał ode mnie 100 złotych za każdą godzinę rozmowy, szuja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: animal Re: kiedyś.... IP: *.180.28.49.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.07.12, 22:44 Nie wiedziałem ze prawników opłacamy z podatków tak jak IMiGW... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni Re: kiedyś.... IP: *.dynamic.chello.pl 16.07.12, 22:55 A co w tym wypadku ma piernik do wiatraka? W sumie do LOTu też dopłacamy z podatków, ale na darmowe bilety już dawno przestałem liczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bi0r Re: kiedyś.... IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.07.12, 07:13 Ciekawe, że krajach ościennych dane radarowe są podawane online i o zgrozo za darmo .... Odpowiedz Link Zgłoś
chavez666 Re: kiedyś.... 17.07.12, 16:25 Rzeczywiście mentalność urzędników jest u nas zacofana.... oni szlachta.... jak plebs chce coś to od razu dawaj kase, głupie dane w dowodzie rejestracyjnym... w UK można wszystko przesłać do urzedu on-line i nikt nie bierze za to kasy... a nas zrobili sobie z takich drobiazgów stałe źródło dochodu............. i każdy urząd kombinuje, jak więcej ponad stałą pensję kasy wyciągnąć od szaraków. A przykład LOTu jest nietrafiony.... tak samo PKP - nikt nie wymaga, żeby jeździć za darmo, właściwie nawet kolejarze płacą ileś tam 20 czy 10 % ceny biletu... ale wymaga sie, aby niektóre niezbędne ze strategicznego punktu widzenia dziedziny gospodarzki i życia społecznego były kontrolowane przez państwo, więc IMGW nie jest prywatną firmą, której wszystko wolno, tylko instytucją, która powinna chronić swoich obywateli... opóźnione o 3 godziny dane są bezwartościowe z punktu widzenia planowania akcji ratowniczych i zabezpieczania infrastruktury... na razie zawiesili to opóźnienie do końca sierpnia, ale potem znowu będą żądać pieniędzy za coś co powinni robić bez łachy - bo tu nie chodzi o robienie jakichś analiz naukowych i badania na ich podstawie za kase jak się zmienia klimat w Polsce, ale o bezpieczeństwo ludzi - więc wszystkie media i zainteresowani powinni mieć bezpośredni dostęp do danych, aby móc tworzyć użyteczne dla odbiorców ostrzeżenia. Odpowiedz Link Zgłoś
delkos Re: kiedyś.... 16.07.12, 22:41 Odpowiedź IMiGW - "poprosimy o 100 zł za każdą z danych" no cóż... można by tu się zastanowić nad sposobem finansowania IMiGW. Bo pewno tu jest pies pogrzebany... Faktem jest, że np. nawet Białoruś i Rumunia... udostępniają natychmiast dane ze swoich słabiutkich radarów... Tylko w Polsce dzieją się dziwne rzeczy. w takim kraju żyjemy i tak jest. to nie jest jedyna gorsząca sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meteoamator Re: kiedyś.... IP: *.prtc.net 16.07.12, 23:35 Na szczęście są strony typu ogimet.com/gsodc.phtml.en#indic gdzie można pobrać za darmo dane z dowolnej stacji meteo na świecie Odpowiedz Link Zgłoś
rtoip1 Czy ten świetny instytut IMGW jest jednostką ... 16.07.12, 22:37 budżetową? I za ich istnienie płacimy im z preliminarza budżetowego? Z podatków? Biorą od nas pensję i jeszcze żądają " kup pan cegłę?" Wyjątkowa bezczelność. Takie grandy z ukrywaniem danych należy zabronić prawnie. A zacząć od zmiany dyrektora :) ? Odpowiedz Link Zgłoś
delkos Re: Czy ten świetny instytut IMGW jest jednostką 16.07.12, 22:43 Wyjątkowa bezczelność. Ewentualnie zwykła konieczność. Budżet jest bardzo oszczędny w stosunku do ... instytutów... Nie zawsze warto rzucać szybkie słowa... Sam nie wiem... faktem jest, że również jestem zgorszony. Odpowiedz Link Zgłoś
delkos Re: Czy ten świetny instytut IMGW jest jednostką 16.07.12, 22:53 A zacząć od zmiany dyrektora Dyrektora zmienisz... to jeszcze i instytut zlikwidują..... nie jestem pewien, czy akurat o to chodzi...:D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
hens Re: Czy ten świetny instytut IMGW jest jednostką 17.07.12, 00:05 Dyrektora zmienisz, to jeszcze szwagry pociotki i wróżki pozostaną. Ja proponuję zaorać i zacząć od początku. Jeżeli była szansa na takie szkody tylko na 20%, to co godzinę powinny wyć syreny Pan dyrektor pewnie jeszcze o tym nie wie. Wiem urlop, wieczny kac, rodzinka, i ten grill. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon z Elei Re: Studenci przewidzieli trąbę powietrzną, meteo IP: *.broadband.greenlan.pl 16.07.12, 22:45 Każdego tygodnia jakiś przypadkowy człowiek wygrywa w Toto Lotka, a profesorowie matematyki nie są w stanie przewidzieć wyników. Logiczny wniosek: zwolnić profesorów, niech ludzie z ulicy rozwijają naukę. Jak długo można utrzymywać takich nieefektywnych nieudaczników ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick Re: Studenci przewidzieli trąbę powietrzną, meteo IP: 82.160.132.* 16.07.12, 22:54 No to może pora powiedzieć, że prognozy pogody to czarna magia a nie rzetelna, sprawdzalna nauka? Odpowiedz Link Zgłoś
delkos Re: Studenci przewidzieli trąbę powietrzną, meteo 16.07.12, 23:06 No to może pora powiedzieć, że prognozy pogody to czarna magia a nie rzetelna, sprawdzalna nauka Cóś w tym jest...:D Co prawda... skojarzyła mi się...zasada nieoznaczoności Heisenberga z której wynika... że nigdy nie wiadomo gdzie dana cząstka tak naprawdę jest:P:D:P:P Nie zmienia to faktu, że np. klikam sobie... a Ty zaraz to przeczytasz... czyli jakaś magia tu działa...:p Podobnie jest z pogodą... no magia... nic nie wiadomo... ale jutro będzie padał u mnie deszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trąb Studenci przewidzieli trąbę powietrzną, meteoro... IP: *.dynamic.mm.pl 16.07.12, 22:48 Od razu nadmienię że i działania IMGW mię się nie podobają - patrze radary kiedyś były przynajmniej z maks 1 godzinnym opóźnieniem. Ale łowcy to działają w druga stronę - zobaczyłem sobie ich prognozy na lipiec (jak patrze 17 sztuk) i w pięciu z nich było o trąbach powietrznych, gdyby tak sprawdzić prognozy za maj, czerwiec to w pewnie nie jednej by coś było. Więc jak IMGW nie dają informacji to Łowcy dają znowu (jak dla mnie) prognozy na wyrost. To że IMGW skopało sobie sytuacje potwierdza jeszcze EStEoFEX www.estofex.org/cgi-bin/polygon/showforecast.cgi?text=yes&fcstfile=2012071506_201207140439_2_stormforecast.xml tu też coś o tornadzie piszą. Odpowiedz Link Zgłoś
delkos Re: Studenci przewidzieli trąbę powietrzną, meteo 16.07.12, 23:34 prognozy na wyrost No cóż....nie zawsze prognoza się sprawdza... magia nieco przeszkadza, a zwłaszcza ludziom, którzy tak naprawdę nie mają własnych narzędzi... radarów... itd... Tego wszystkiego co posiada IMiGW Natomiast strona ESTOFEX jest świetna i powszechnie znana...:P:P:P Jak wynika... ta powszechność wyłącza jednak IMiGW.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick Studenci przewidzieli trąbę powietrzną, meteoro... IP: 82.160.132.* 16.07.12, 22:50 Najlepsze jest to, że na ich stronie wszystko jest płatne. Jak kuzwa TVP - nie dosc ze doja budzet to jeszcze chca zarabiac Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 znowu zaczynacie reklamować lamerów 16.07.12, 22:50 Pewne że przewidzieli. Przecież codziennie przewidują więc w końcu po dwóch latach ciągłych ostrzeżeń musieli trafić :) Niewystarczająco się gazeta ośmieszyła na promowaniu ich w zeszłym roku? Gdy ciągle informowali o burzy i ostrzegali przed trąbami powietrznymi, a za oknem była piękna słoneczna pogoda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni Re: znowu zaczynacie reklamować lamerów IP: *.dynamic.chello.pl 16.07.12, 22:57 No wiesz, to przecież było tylko "ostrzeżenie"... Aczkolwiek ja również takie prognozowanie uważam za kant d* potłuc... Odpowiedz Link Zgłoś
delkos Re: znowu zaczynacie reklamować lamerów 16.07.12, 23:11 No wiesz, to przecież było tylko "ostrzeżenie"... Aczkolwiek ja również takie prognozowanie uważam za kant d* potłuc... Nikt i nic nie jest doskonałe... ale ładna d* to chyba nie powinna mieć kantów? :D Wolę ....tylko ostrzeżenie... niż ..... tylko NIC NIE WIADOMO Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: znowu zaczynacie reklamować lamerów 17.07.12, 09:01 > Wolę > ....tylko ostrzeżenie... > niż ..... > tylko NIC NIE WIADOMO Ciągłe ostrzeżenia, to żadne ostrzeżenie. To jak z informacją, jej nadmiar zaczyna powoli zamieniać się w szum i w zasadzie niczym nie różni się od braku informacji. Równie dobrze można ciągle ostrzegać ludzi o bandycie z nożem. A ponieważ od czasu do czasu zdarza się, że gdzieś jakiś bandyta napadnie z nożem, więc można zawsze powiedzieć: a nie mówiłem, że trzeba być ostrożnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptr kilka przemyśleń na temat służb IP: *.rawamaz.mm.pl 17.07.12, 09:59 Po pierwsze- jakie ciągłe ostrzeżenia? Ostrzeżenia dotyczące MOŻLIWOŚCI wystąpienia trąby powietrznej pojawiają się maksymalnie kilka razy w ciągu roku. To chyba nie jest nadmiar informacji? Po drugie- obowiązkiem służb jest wydawanie ostrzeżeń, biorąc oczywiście pod uwagę prawdopodobieństwo wystąpienia danego zjawiska. Jeśli chodzi o IMGW i sytuację z soboty to, co wydaje się wręcz niesamowite, aż do godziny 14 (a może i 15) nie było wydane żadne ostrzeżenie (nawet to o możliwości wystąpienia gwałtownych burz). Powiem szczerze, że nawet dla osoby średnio obeznanej w prognozowaniu numerycznym, wydanie ostrzeżenia w sobotę (przy uwzględnieniu prognoz numerycznych) było czymś obowiązkowym i oczywistym. Obowiązkiem IMGW jest wydanie ostrzeżeń. To od ludności zależy co z nimi zrobią. Nie można się asekurować w stylu: a bo może burza będzie a może nie będzie, przecież to lokalne zjawisko, mało osób ucierpi, po co siać panikę, blablabla. O zgrozo, często słychać takie argumenty. Chociażby w dyskusji pod tym artykułem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic Re: znowu zaczynacie reklamować lamerów IP: *.home.aster.pl 17.07.12, 11:33 Równie dobrze można ciągle ostrzegać ludzi o bandycie z nożem Ciągle ostrzega się dzieci, żeby nie przechodziły przez ulicę na czerwonym świetle. Te, które nie zrozumieją są na odstrzał. Oczywiście nie wszystkie. W niektóre samochód nie trafi i te potem udowadniają, że rodzice nie mają racji, nauka przechodzenia przez ulicę do niczego nie jest potrzebna i nie sprawdza się w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
delkos Re: znowu zaczynacie reklamować lamerów 16.07.12, 22:58 Gdy ciągle informowali o burzy i ostrzegali przed trąbami powietrznymi, a za oknem była piękna słoneczna pogoda? A o gromie z jasnego nieba... to zdarzyło Ci się słyszeć?:P:D I... proponuję bliższe zbliżenie się do faktycznych faktów... bo na razie to tworzysz fakty... ale się one kupy nie trzymią... i faktycznych faktów też unikają starannie:D Odpowiedz Link Zgłoś
stefansonson Studenci przewidzieli trąbę powietrzną, meteoro... 16.07.12, 23:02 a czego sie spodziewaliście po imgw to takie same urzędasy jak inne siędzące na państwowych stołkach, za nasze pieniądze - od takich ludzi nie ma czego oczekiwać Odpowiedz Link Zgłoś
rilian dwa kamyczki... 16.07.12, 23:07 apka na telefon wydana przez IMGW jest płatna w pełnej wersji. za free mogę mieć co najwyżej temperaturę bieżącą i prognozowaną, wraz z opadami, na trzy dni naprzód. więc ostrzeżenia i radary (widzę z nich więcej niż mówi mi zubilewicz czy inny kret) są dla wybranych, z kartą kredytową. tydzień temu po pracy biegał człowiek z sąsiedniego instytutu, że przyszedł komunikat ze sztabu kryzysowego, od IMGW pochodzący, że będzie straszny grad i ulewy. przestawianie samochodów, parkowanie pod dachem - etc. następnego dnia okazało się, że te komunikaty od tygodnia są ciągle rozsyłane, tylko do nich przypadkiem w końcu dotarły... dewaluacja ostrzeżeń... Odpowiedz Link Zgłoś
delkos Re: dwa kamyczki... 16.07.12, 23:18 Rillan a np. znasz ten link; www.sat24.com/pl/pl dewaluacja ostrzeżeń... W sprawach magii pogodowej trudno tego uniknąć... tym niemniej są służby... które np. powinny być w podwyższonej gotowości... Jest na przykład...prąd...który należy wyłączyć jeśli coś się dzieje... itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Studenci przewidzieli trąbę powietrzną, meteo IP: *.dynamic.chello.pl 16.07.12, 23:12 jestem za Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Jak zwykle pociotki siedzą na stołkach zamiast IP: 91.206.114.* 16.07.12, 23:12 talentów i fachowców ! Ot cała polska bandycka ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed Instytut Magii i Guseł Wszelakich nie dał rady... IP: *.dynamic.chello.pl 16.07.12, 23:15 Jakoś mnie to nie dziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Studenci przewidzieli trąbę powietrzną, meteo IP: *.dynamic.mm.pl 16.07.12, 23:16 Nie rozumiem tych oskarżeń w stosunku do IMGW.. Powiedzmy sobie szczerze, gdyby ci "pasjonaci" wstawili by taką informacje a trąby by nie było - to nikt nie robiłby z nich teraz takich wielkich specjalistów. Głupie gdybanie i szukanie winnych. Przypominam,że w Ameryce ostrzeżenia o trąbie powietrznej pojawiają się z maksymalnym wyprzedzeniem 30 min ! A wszystko dzięki temu, że mają praktycznie wszędzie sieć radarów dopplerowskich... U nas jest ich zaledwie kilka.. a metrolodzy pracują głównie na zdjęciach satelitarnych gdzie NIEMA możliwości przewidzenia trąby powietrznej tylko burze/deszcze ! W Polsce praktycznie wcale nie inwestuje się w metrologie i stoimy naprawdę na niskim poziomie. Pamiętajmy również, że owe zjawiska są naprawdę rzadkie a na przestrzeni ostatniego burzowego miesiąca trudno takie coś przewidzieć. Trochę pomyślcie zanim zaczniecie obrzucać błotem. Odpowiedz Link Zgłoś
mal49 Pasjonaci? 16.07.12, 23:29 Ależ nie! To są rzeczywiście profesjonaliści. Jeden z nich pisze bloga na Podkarpaciu i można tam dokładnie przeczytać co prognozował na miniony weekend: dobrapogoda.blog.pl/ -------------- ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hens Re: Pasjonaci? 16.07.12, 23:49 Wszystko było w porządku, tylko ten nierób opublikował to dwa tygodnie po napisaniu. Tam wyliczają od strony i od otworzonej strony, z reklamami na blogu ! Przecież w większości każdy z nich, to normalny inaczej. Na medycynę nie przyjęli bo głąb, na prawo też nie, no to poszedł ślizgiem: METEO WISIZM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anty Re: Studenci przewidzieli trąbę powietrzną, meteo IP: *.as13285.net 16.07.12, 23:36 Mimo wszystko nieudostępnianie map radarowych w czasie rzeczywistym przez instytut państwowy jest po prostu świństwem. Na co idą nasze podatki? Płacimy, więc mamy prawo wymagać! Odpowiedz Link Zgłoś
delkos Re: Studenci przewidzieli trąbę powietrzną, meteo 16.07.12, 23:58 Nie rozumiem tych oskarżeń w stosunku do IMGW W tym przypadku oskarżenia są zasadne. Również nie popieram obrzucania błotem Jednak coś trzeba zrobić, żeby IMiGW... nieco bardziej się starało. Nie wszystko można ...tak swobodnie wybaczyć. Nawet w tym wątku zostały podane strony internetowe... takie jak np. ESTOFEX... Co zrobić, jeśli nie ma nikogo w IMiGW... kto by zerknął na taką stronę i pomyślał.... Jest dużo możliwości konsultacji... uzgadniania wspólnego zdania... Czy IMiGW...cokolwiek robi w tym względzie... a przecież ma jako instytut, wielkie możliwości, dużo większe niż jacyś tam studenci! Dodatkowo... chyba w artykule jest wyraźnie napisane, że studenci ocenili sytuację na podstawie doświadczenia... Oni zwyczajnie interesują się tymi sprawami... myślą i konsultują się ze sobą. Są grupą... a nie indywidualnym urzędnikiem, który jeśli akurat się śpieszy, żeby w piątek pojechać wcześniej na działkę... to nie będzie się przecież zajmował pracą. To wielka szkoda, że w Polsce nie inwestuje się w meteorologię... że nie ma pieniędzy na nic, że upadają kolejne instytuty... jak np. Instytut turystyki... Powiedzmy sobie szczerze, gdyby > ci "pasjonaci" wstawili by taką informacje a trąby by nie było - to nikt nie r > obiłby z nich teraz takich wielkich specjalistów A gdyby IMiGW wystawiło taką prognozę i trąby by nie było... to też nic by się nie stało. Ale trąba była i całe zdarzenie udowodniło , że są potrzebne zmiany w sposobie pracy IMiGW. Tym bardziej, że tych ekstremalnych zjawisk pogodowych, z roku na rok jest coraz więcej... Odpowiedz Link Zgłoś
hens Studenci przewidzieli trąbę powietrzną, meteoro... 16.07.12, 23:27 Meteorolodzy z urzędu mieli to w du_pie, bo pensyjka budżetowa jest czy się stoi czy się leży, to się należy ! Tych nierobów w 60% starych komuchów doktorantów i ich recenzentów profów trzeba zwolnić, i dać pracę młodym i to nie z naboru pociotków i szwagrów czy kolegów partyjnych, ale pasjonatów meteorologii ! ! ! KU_REW_STWO NIEMOTÓW TRZEBA TĘPIĆ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imsocool Trzeba by zrobić statystyki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.12, 23:32 Trzeba by zrobić statystyki przewidywań tych łowców burz. Bo jednorazowa udana prognoza nic nie mówi. Może rzeczywiście są bardzo dobrzy. Bo że państwowy instytut nie może być dobry, to oczywiste. Naukowcy muszą tam po prostu publikować. Cokolwiek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wedge Opowiem Wam coś o IMGW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.12, 23:35 Kilka lat temu pracując jako dziennikarz poszedłem na wywiad z panią meteorolożką z IMGW we Wrocławiu (starszej daty). Był to wyjątkowo paskudny miesiąc wakacyjny, gdy codziennie przez 2-3 tygodnie miały miejsce gwałtowne burze z piorunami. Zapytałem jej czy takie anomalie są związane ze zmianami klimatycznymi w Polsce. Odpowiedziała: "Zmiany klimatyczne? Jakie znowu zmiany? W Polsce zawsze latem były burze, to zupełnie normalne i nie ma czego komentować". Podejrzewam, że dziś ta sama pani rzekłaby: "W Polsce zawsze podczas burz są wichury, to zupełnie normalne..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni Re: Opowiem Wam coś o IMGW IP: *.dynamic.chello.pl 17.07.12, 08:08 Bo to faktycznie jest zupełnie normalne, tak samo jak śnieg w styczniu. Około 20 lat temu trąba powietrzna praktycznie zdemolowała Słońsk k. Gorzowa, ale kto o tym dzisiaj pamięta? Odpowiedz Link Zgłoś
delkos Re: Opowiem Wam coś o IMGW 17.07.12, 12:42 Bo to faktycznie jest zupełnie normalne, tak samo jak śnieg w styczniu. Około 20 lat temu trąba powietrzna praktycznie zdemolowała Słońsk k. Gorzowa, ale kto o tym dzisiaj pamięta? O zjawiskach normalnych powinny być normalne informacje. O nadmiarze zjawisk normalnych ludzie powinni zostać ostrzeżeni. W ciągu ostatnich 20 lat sporo się zmieniło w technice.... nieprawdaż? :P Odpowiedz Link Zgłoś
lisa2 Studenci przewidzieli trąbę powietrzną, meteoro... 16.07.12, 23:36 Z analizy tytułu nie wynika że meteorolodzy są głupi lub pracują źle. Dlaczego studenci mogli przewidzieć jakieś zjawisko meteorologiczne lub jakiekolwiek inne? Dlatego, że nie są ograniczani jakimikolwiek zasadami publikacji oficjalnych komunikatów. Meteorolodzy, jako zawodowcy, mają określone zasady zbierania informacji o zjawiskach atmosferycznych, te przetwarzają zgodnie z ustalonymi zasadami i następnie publikują w określonych ramach. Studenci mogą korzystać z tych samych zasad, ale nie są ograniczani formalnymi przepisami publikacji masowej, nawet jeśli korzystają z tych samych informacji co zawodowcy. Dlatego nie dziwię się, że ktoś tam "przewidział" jakieś rzadkie zjawisko, a zawodowcy nie wyciągnęli takich jak oni wniosków. W mediach obecnie istnieje więcej źródeł prognoz pogody, ale to IMGW posiada najwięcej informacji o pogodzie i zjawiskach atmosferycznych na terenie Polski, i to IMGW ma obowiązek przekazywania opracowań o pogodzie różnym instytucjom. Te ostatnie mogą je wykorzystać na swoje potrzeby, ale kilka z nich wykorzystuje je do własnych opracowań prognoz, a następnie podają do publicznej wiadomości jako własne prognozy. To jest oczywiście zgodne z prawem, ale mylące jeśli chodzi o odbiorców, bo ci myślą, że te wtórnie przetworzone informacje są z ich źródeł - np. z własnych, nie należących do IMGW całej sieci budek meteorologicznych czy współpracy z światowej sieci satelitów meteorologicznych. Czego w takim razie oczekujemy od studentów, czy raczej od uczelni kształcących młodych meteorologów? Myślę, że opracowywania nowocześniejszych metod zbierania informacji meteorologicznych, ich identyfikacji, próby znalezienia prawidłowości i rozpoznania nieuchronności następstw w przyszłości i miejscu ich występowania. A więc, jeśli obecnie w jakimś miejscu występuje jakieś zjawisko atmosferyczne, to jakie zjawisko wystąpi w bliskiej lub dalszej przyszłości w tym samym miejscu i jak długo będzie ono trwało. Jeśli uczelnie wymyślą to wcześniej niż znajdą to instytuty meteorologiczne, to będę miała dla nich wielkie uznanie, a uczelnia będzie mogła przejąć pałeczkę pierwszeństwa nad instytutami zewnętrznymi. Dopóki to się nie stanie - studenci będą jedynie indywidualistami a nie zawodowcami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Studenci przewidzieli trąbę powietrzną, meteoro... IP: *.itime.pl 16.07.12, 23:38 Meteorologowie są na państwowym garnuszku. Studenci zdolni i utalentowani - po studiach i po stażach pracy nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Dziennikarze znowu wyolbrzymiają! Mama Madzi 2! IP: 79.97.75.* 16.07.12, 23:40 W dniu dzisiejszym do Polski spłynęła świeża masa powietrza pochodzenia polarnego o cechach morskich. Jej silny spływ nad wygrzane wcześniej podłoże wraz z bardzo niską temperaturą w środkowej troposferze (na wysokości izobarycznej poziomu 500 hPa jej wartości wynoszą zaledwie -20 – -24 stopnie Celsjusza) doprowadza do występowania dużych gradientów pionowych temperatury w dolnych i środkowych warstwach troposfery, które z silniejszym nasłonecznieniem mają kluczowy wpływ w formowaniu się licznych komórek konwekcyjnych i burzowych. Dodatkowo od Niemiec w kierunku Polski zbliża się krótka fala górna z wielkoskalowym wspomaganiem ruchów wznoszących, która w kolejnych godzinach spowoduje jeszcze większą ilość burz (mogących przybierać pasma liniowe), szczególnie na terenie Polski Północnej, Północno – Zachodniej, Zachodniej, Południowo – Zachodniej oraz Środkowej. Burze na ogół będą słabe i umiarkowane, jednak mogą przynosić silne i bardzo silne porywy wiatru oraz ulewne opady deszczu (miejscami gradu o średnicy do ok. 1-2,5 cm). Niewykluczone jest również powstanie pojedynczej trąby powietrznej, uwzględniając całkiem dobre warunki termodynamiczne w dolnej troposferze, jednak ryzyko jej uformowania nie jest zbyt duże. Jedno zdanie - ostatnie było o trąbach powietrznych!! Pewnie dają to w co 2-gim swoim wpisie - wielcy mi znawcy i przewidywacze!! Odpowiedz Link Zgłoś
delkos Re: Dziennikarze znowu wyolbrzymiają! Mama Madzi 17.07.12, 00:06 Jedno zdanie - ostatnie było o trąbach powietrznych!! Pewnie dają to w co 2-gim swoim wpisie - wielcy mi znawcy i przewidywacze!! Widzę Piotrze, że jesteś znawcą przedmiotu... to dlaczego nie zrobisz im konkurencji,l nie stworzysz lepszej strony? Lepszej prognozy? Wiesz dlaczego... Bo nie potrafisz... Natomiast krytykować... to potrafisz... ano... jedni budują i pracują drudzy krytykują... I ci drudzy czują się bohaterami, jeśli choć raz krytyka im wypali... łeeeee! Na bezludnej wyspie z kimś takim wylądować...? To lepiej od razu utonąć! Odpowiedz Link Zgłoś
bfont Dlaczego są lepsi od IMGW? 17.07.12, 00:12 Co za głupie pytanie! Przecież to oczywiste i nie dotyczy tylko IMGW, ale każdej pracy na świecie. Jak ktoś nawet nie ma doświadczenia, ale ma zainteresowanie i lubi wykonywać swoją pracę zawsze osiągnie w niej więcej niż dorobkiewicz, któremu zależy wyłącznie na odbębnieniu 8 godzin i sprawdzeniu stanu konta co miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: look7 Studenci przewidzieli trąbę powietrzną, meteoro... IP: *.stimo.net 17.07.12, 00:14 Widać w IMGW nie ma już pasjonatów. Tylko siedzą dziadki i pierdzą w stołki, a pogodę przewidują komputery. Dzisiaj trochę poczytałem o trąbach powietrznych i na podstawie dostępnych danych można określić, że mogą prawdopodobnie wystąpić. Zresztą pamiętam że na tvn w prognozie pogody przed tymi burzami z gradem które były 2 tygodnie temu ostrzegano przed trąbami powietrznymi ale nie wystąpiły. Teraz było chyba na odwrót. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msliwa83 Studenci przewidzieli trąbę powietrzną, meteoro... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.12, 00:28 Nic mnie to nie dziwi, IMGW to jest komuna jak w 40 latku, drugi sanepidy idealna robota by nic nie robić. Tam sie nie zmieniły struktury od czasów Gierka, wszyscy mają to w głebokim poważaniu bo to mała szkodliwość dla kraju co tam burza czy grad takie zjawiska spadają z nieba to kogo oskarżać. Jedyne co grozi IMGW do Tusk i jego kumpelo Rostowski bo utną zaraz kase, trzeba budżet ratować i mieć na wypłaty dla urzedników i ich rodzin. Odpowiedz Link Zgłoś