Dodaj do ulubionych

Gdańsk zmienia zdanie. Opłata za śmieci nalicza...

IP: *.abaks.pl 18.10.12, 20:17
Niech mi ktoś wytłumaczy, jak to się ma do zasady subsydiarności, zgodnie z którą gmina robi tylko to, czego obywatele nie są w stanie zrobić sami.
Obserwuj wątek
    • Gość: Expert Gdańsk zmienia zdanie. Opłata za śmieci nalicza... IP: *.ip.jarsat.pl 18.10.12, 21:20
      Wiadomo o co chodzi z tym zużyciem wody (to jest jedyny słuszny sposób), chodzi o MIESZKANIA WYNAJETE, stąd takie różnice w zużyciu wody, jak zameldowana jest i mieszka 1 osoba to i zużyje 1 m3 wody, a jak jest zameldowana 1 osoba a mieszka 5 studentów to i zużyja 8 m3 wody!, tylko rozliczanie śmieci na podstawie zużycia wody!
      • Gość: Pajac Budyń Pajac Budyń i jego ferajna IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.12, 21:37
        Ciekawe co jeszcze wymyślą ci złodzieje
      • Gość: bobros Re: Gdańsk zmienia zdanie. Opłata za śmieci nalic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.12, 09:33
        dokładnie !!!!!!! ale jak to już jest w naszym kraju trzeba dać oszustom możliwość oszukiwanie i tak właśnie ktoś wynajmujący piątce studentów, będąc zameldowaną jedną osobę, będzie zarobiony a śmieci nawalą 10 razy więcej od samotnej staruszki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
    • Gość: pink Gdańsk zmienia zdanie. Opłata za śmieci nalicza... IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.12, 21:24
      sprzedali wodociagi i teraz musieli by płacić SAUR NEPTUN za takie rozliczanie smieci od zuzycia wody....
    • Gość: x Gdańsk zmienia zdanie. Opłata za śmieci nalicza... IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.12, 21:45
      W tym parapaństwie w dalszym ciągu istnieje obowiązek meldunkowy. Więc zamiast wprowadzać wydumane zasady obliczania opłaty za śmieci wg średnich plonow ziemniaka z hektara (równie sensowne i sprawiedliwe jak naliczanie wg powierzchni mieszkania lub zużytej wody), może wystarczy egzekwować istniejące prawo?
      • Gość: fruu Re: Gdańsk zmienia zdanie. Opłata za śmieci nalic IP: *.net.stream.pl 18.10.12, 23:14
        jeszcze istnieje. ale do końca 2013 roku tylko.
    • Gość: spoko Gdańsk zmienia zdanie. Opłata za śmieci nalicza... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.12, 22:19
      Tutaj go popieram - od gospodarstwa, a więc każdy po równo. Pozostałe metody są ułomne , a już najbardziej ta od ilości osób, bo pozwala oszukiwać, okaże się że nikt w Gdańsku nie mieszka (bo niby jak to kontrolować). Od ilości zużytej wody byłaby dobra, jednak jest zbyt skomplikowana i pracochłonna (jest też wiele osób oszukujących - podłączają jakieś magnesy itp).
      • Gość: anula co to znaczy każdy po równo? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.10.12, 10:22
        samotna staruszka i 6-osobowa rodzina ma płacić tyle samo???
        Socjalizm się skończył.
        Metoda od wody odzwierciedla w przybliżeniu ilość osób zamieszkujących mieszkanie.
        A tak to samotni zapłacą za mieszkania wynajmowane grupie studentów (tam zazwyczaj koledzy z akademików przynoszą pranie :-)
    • Gość: albi Tylko od wody! IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.12, 22:49
      Co ty lisicki pitolisz o niesprawiedliwości metody wodnej? Osiem metrów na osobę? Jak komuś spłuczka cieknie, to niech sobie naprawi. Mniej ścieków odprowadzi, a ścieki przecież też są śmieciami, tyle że płynnymi. Ale jak się opitoliło wodę francuzom i siedzi się u nich w kieszeni, to trzeba tańczyć jak zagrają...
      A ryczałt niby sprawiedliwy? Singiel kontra rodzina na zasiłku z szóstką dzieci plus babcia i dziadek - różnica dziesięciokrotna. A to ma być chyba podatek śmieciowy, a nie ulga za myślenie macicą i jajami?
    • Gość: scalla Re: Gdańsk zmienia zdanie. Opłata za śmieci nalic IP: *.play-internet.pl 18.10.12, 23:06
      a ja zużywam prawie 10m3 na mnie samą, ale po jaką ch... mam płacić więcej niż oszczędna wielodzietna rodzinka zużywajaca np. setki pampersów na miesiąc?!!!
      • Gość: scalla Re: Gdańsk zmienia zdanie. Opłata za śmieci nalic IP: *.play-internet.pl 18.10.12, 23:08
        piorę wszystko ciągle i na okrągło... bo takie mam hobby!
        i sobie medytuje pod prysznicem... stać mnie, a jakże, z rachunkami za wodę nie zalegam!
        • Gość: albi No i dobrze IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.12, 23:22
          Ty zużyjesz 10 metrów, a dziesięcioosobowa oszczędna rodzinka zużyje po dwa metry na głowę czyli łącznie dwadzieścia. Będzie niesprawiedliwie, ale tylko pięcio, a nie dziesięciokrotnie jak przy ryczałcie.
    • Gość: me Re: Gdańsk zmienia zdanie. Opłata za śmieci nalic IP: *.me.uk 19.10.12, 02:25
      > Niech mi ktoś wytłumaczy, jak to się ma do zasady subsydiarności, zgodnie
      > z którą gmina robi tylko to, czego obywatele nie są w stanie zrobić sami.

Tak się ma, że jak widać nie wszyscy mieszkańcy są w stanie zapewnić, by ich śmieci trafiły do utylizacji, a nie do lasu, pobliskiego strumyka czy kubła innego mieszkańca. Zatem akcja rodzi reakcję, w interesie społeczności sprawa musi być rozwiązana systemowo, a że będzie drożej, to mam nadzieję, że (standardowo pomijając co wygadują politycy) od początku dla wszystkich było oczywiste. Niestety zachowania aspołeczne zawsze generują dodatkowe koszty.
      • beann Re: Gdańsk zmienia zdanie. Opłata za śmieci nalic 19.10.12, 07:16
        Mieszkam w domu (220 m2 powierzchni całkowitej) wraz z dwoma członkami rodziny i psem. Jesteśmy zameldowani pod adresem zamieszkania. Zużywamy ok. 15 m2 wody miesięcznie. Za wywóz śmieci płacimy ryczałtem ok. 100,00 zł/m-c (wywóz 1 x tydz., pojemnik na suche 150 l + mniejszy na mokre, choć kompostuję odpadki). Zbieram papierki sprzed domu - z terenu należącego do miasta Gdańska, który jednocześnie obsiałam trawą, koszę, podlewam itp. Szlag mnie trafia, gdy czytam, jak właściciel 5 mieszkań pod wynajem zarządzający tym miastem zastanawia się nad znalezieniem sposobu, żeby oskubać takie rodziny, jak moja lub osoby mieszkające samotnie, gło=ównie po to, by jego lokatorom nikt nie przyłupał takich opłat, jakie byłyby adekwatne do ilości produkowanych śmieci.
        • Gość: bobros Re: Gdańsk zmienia zdanie. Opłata za śmieci nalic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.12, 09:43
          zgadza się. to jest Polska- niestety :(
    • Gość: Gonzo Władze gminne niczym Janus - dwa oblicza mają. IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.12, 03:18
      Są liberalne jeśli chodzi o swoje wynagrodzenia i śmiało przyznają sobie wysokie apanaże, finansowane z podatków, czyli środków pochodzących od mieszkańców. Jednocześnie są te władze bardzo socjalistyczne jeśli chodzi o opłaty. Opłaty ponoszone przez mieszkańców, ma się rozumieć.
      • Gość: szymek Re: Władze gminne niczym Janus - dwa oblicza mają IP: *.metrolink.pl 19.10.12, 10:27
        jedna uwaga - przepisy ustawy mówią jasno: jeśli usługa wywozu i utylizacji wynosi X, to gmina ma po prostu obowiązek zebrania kwoty X i przekazania wykonawcy usługi. nic na tym nie zarabia. tak więc jedyny sposób, żeby X było niskie, to żebyśmy wszyscy śmiecili mniej, niż teraz.
        • Gość: mieszkaniec ale panu prezesowi Szadółek pensja wzrosła... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.10.12, 14:29
          z chyba 180.000 do 240.000PLN w ciągu roku kalendarzowego, ciekawe z czyich pieniędzy...
          A z Szadółek jak śmierdziało tak śmierdzi...
          Ciekawe jaka podstawa takiej podwyżki... Wszak miasto ma udziały w wysypisku?
    • ax222 Re: Gdańsk zmienia zdanie. Opłata za śmieci nalic 19.10.12, 07:55
      No, wygląd lasów wystarczająco dowodzi, że tego akurat problemu obywatele nie byli przez 20 lat rozwiązać sami - w sposób cywilizowany oczywiście.
    • Gość: anula jaka 3 krotna???? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.10.12, 10:19
      ja mieszkam sama, obok rodzina - 5 osób (w tym dzieci w pieluchach).
      Zapłacimy tyle samo. Zakładam, że rodzina obok wytwarza co najmniej 5 razy więcej śmieci ode mnie.
      Pieprzysz Panie Lisicki, albo liczyć do 5 nie potrafisz.
      • Gość: bLE Re: jaka 3 krotna???? IP: *.air-net.gda.pl 19.10.12, 12:03
        A jak przyjdzie płacić od osoby to okaże się że obok mieszka jedno osoba. he he \
        I kto wtedy będzie miał rację.
        • Gość: sąsiad dlatego opłata powinna być skorelowana... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.10.12, 14:33
          ze zużyciem wody... Chyba te dzieci się kąpie i prać też się pierze... I chyba nie jedzą w restauracji...
    • Gość: as Oj tam, Budyń zapłaci za 10 mieszkań to nam ulży.. IP: *.net.stream.pl 19.10.12, 11:56
      w kieszeni.
    • Gość: Piotr Będzie drożej?? Jakoś mnie to nie dziwi IP: *.utc.com 19.10.12, 15:20
      To jest robienie ludzi w konia, ale czemu się dziwić? PO rządzi i PO ustala stawki. Juz przy segregacji miało byc taniej, a było drożej o co najmniej 20%. Teraz znowu drożej. Jak długo mamy znosić tych urzędników?? Przecież oni dostają za swoją "pracę" nasze pieniądze!
      Miało być taniej, bo płacić będa wszyscy. To dlaczego teraz ma być drożej? Przecież to wbrew prawom ekonomii. I do tego przy wyborze najtańszej oferty przetargowej. Naprawdę nie rozumiem. Wq... mnie. Naprawdę
      • Gość: segregator a pensja z 180.000 na 240.000 dla Prezia Szadółek IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.10.12, 15:30
        tyle wzrosła w ciągu roku...
        Pan płaci, Pani płaci...
        PO ma się dobrze...
    • prusak2 Gdańsk zmienia zdanie. Opłata za śmieci nalicza... 19.10.12, 17:08
      Czy te debilne biurwy nie mogą pojąć, że śmieci produkuje człowiek, nie parkiet ani spłuczka??? Poza tym mając wraz z żoną domek z ogródkiem powierzchnię i zużycie wody mam większe, a śmieci tyle samo co w M3, więc.. Użyjcie wreszcie mózgów!!!.
    • janu5 Wszystkie metody są ryczałtowe. 23.10.12, 11:15
      Dlaczego piszecie metoda ryczałtowa. Wszystkie 4 metody to pŁacenie ryczałtu tylko w oparciu o inne wielkości. Cała ta rewolucja Śmeiciowa to powrót do metody ryczałtowej. Kolejna afera z cyklu jak oskubać mieszkańców. Gdzie tu duch ekologii?? ,gdzie poszanowanie konstytucji?? Kuriozalne ,że to wyszło z ministerstwa Środowiska.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka