Dodaj do ulubionych

Pomorska Specjalna Strefa Ekonomiczna

22.08.01, 14:36
Dosc dobra wiadomosc:
"Rada Ministrów zmieniła wczoraj obszary 13 specjalnych stref ekonomicznych.
Nastąpiło to przez włączenie do stref nowych terenów lub wyłączenie
niewykorzystywanych. W ten sposób do Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej
włączono obszar około 29 ha w Starogardzie Gdańskim i działkę o powierzchni 3,3
ha w miejscowości Czatkowy, koło Tczewa.
Ekonomiści szacują, że w wyniku objęcia obszarem PSSE terenów w Starogardzie
Gdańskim firmy zainwestują tam w najbliższych kilku latach 240 mln zł oraz
zatrudnią około 1500 osób. Łączne wpływy do budżetu z działalności podmiotów na
włączonych terenach mają wynieść około 484 mln zł."
Obserwuj wątek
    • Gość: mcroti Re: Pomorska Specjalna Strefa Ekonomiczna IP: *.ibngr.edu.pl 22.08.01, 15:07
      Nie chwaląc się:)))
      Przyłożyłem do tego rękę:)))
      • cmd26 Re: Pomorska Specjalna Strefa Ekonomiczna 22.08.01, 15:09
        Gość portalu: mcroti napisał(a):

> Nie chwaląc się:)))
        > Przyłożyłem do tego rękę:)))

to czemu sie chwalisz? ;)))))

• Gość: beast Re: Pomorska Specjalna Strefa Ekonomiczna IP: 192.168.140.* / *.nsm.pl 22.08.01, 17:49

> Nie chwaląc się:)))
        > Przyłożyłem do tego rękę:)))

Jam to ,nie chwaląc sie sprawił-tak "nie chwalił się" Zagłoba.Ty jestes jednak
        skromniejszy:)))
    • Gość: Witek Re: Pomorska Specjalna Strefa Ekonomiczna IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 15:12
      Brawo Mcroti ale czy to powiekszenie nie bylo przypadkiem zleceniem pewnego
      powaznego biznesmena, ktory ma w tamtej okolicy ogulnie znana fabryke
      farmaceutyczna?
      • Gość: mcroti Re: Pomorska Specjalna Strefa Ekonomiczna IP: *.ibngr.edu.pl 22.08.01, 15:15
        Istotna jest idea i efekt końcowy
        Chciałbym mieć jakis udział w tych zainwestowanych milionach:)))
        • Gość: Witek Re: Pomorska Specjalna Strefa Ekonomiczna IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 15:21
          czyli jednak potwierdzasz moja teorie konspiracji?
    • Gość: mcroti Elblągowi tez się udało IP: *.ibngr.edu.pl 23.08.01, 11:16
      Dołączyli do WMSSE
      Tyle ze u nich szczere pole
      • cmd26 Re: Elblągowi tez się udało 26.08.01, 01:12

> Dołączyli do WMSSE
        > Tyle ze u nich szczere pole

ale Elblag to nie nasze wojewodztwo :(((
        zastanawia mnie czy kiedys do nas dolaczy
        • Gość: mcroti Re: Elblągowi tez się udało IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 26.08.01, 01:58
          cmd26 napisał(a):

> Gość portalu: mcroti napisał(a):
          >
          > > Dołączyli do WMSSE
          > > Tyle ze u nich szczere pole
          >
          > ale Elblag to nie nasze wojewodztwo :(((
          > zastanawia mnie czy kiedys do nas dolaczy

Oni by co najmniej chcieli
          A zdaje mi się, że ta kwestia (nieuwzględnienie przez Warszawę inicjatyw lokalnych) trafiła do Strasburga
          • cmd26 Re: Elblągowi tez się udało 26.08.01, 02:00

> Oni by co najmniej chcieli
            > A zdaje mi się, że ta kwestia (nieuwzględnienie przez Warszawę inicjatyw lokaln
            > ych) trafiła do Strasburga

chyba we wrzesniu maja sie wstepnie wypowiedziec o tej sprawie
            moze to czyta jakis elblazanin i wie cos wiecej?
    • Gość: ks Re: Pomorska Specjalna Strefa Ekonomiczna IP: 10.10.41.* 27.08.01, 13:00
      A co oni tam w tym Starogradzie wlaczyli do strefy?
      Polpharme, pakmet czy Polmos?
      A swoja droga to niezly sposob na uratowanie swojego
      biznesu. Wystarczy maly lobbing w rzadzie (oczywiscie
      calkowicie bezplatny) i juz. A czy taka byla idea
      stref. Przypominam ze mialy one generowac nowe
      miejsca pracy i inwestycje a nie wspierac podupadajace
      biznesy.
      • Gość: mcroti Re: Pomorska Specjalna Strefa Ekonomiczna IP: *.ibngr.edu.pl 27.08.01, 13:12
        Skoro tak bardzo nie lubisz stref to popros KERM o ekspertyzę uzasadniającą poszerzenie o
        Starogard. Wystarczy zestawić korzysci i koszty. A co do obszaru to gmina dała dwa niezłe i
        dobrze położone kawały terenu
        • Gość: ks Re: Pomorska Specjalna Strefa Ekonomiczna IP: 10.10.41.* 27.08.01, 13:37
          Lubie strefy. Nie lubie tylko przegiec z poszerzaniem
          stref o istniejace zakłady. To pole do gigantycznej
          korupcji. Naprawde myslisz ze ktos robil powazna
          analize korzysci i strat?
          • Gość: bt Re: Pomorska Specjalna Strefa Ekonomiczna IP: *.ibngr.edu.pl 27.08.01, 14:38
            z tego co pamietam to w srednim okresie bilans kosztow i korzysci wychodzil na
            zero a w dlugim in plus - wiec nie jest tak zle, a biorac pod uwage, ze TSEE
            rozwija sie calkiem dobrze - co widac golym okiem w Tczewie - wiec nie trzeba
            za duzo psioczyc - ps. moze caly region zrobic SSE
            • Gość: mcroti Re: Pomorska Specjalna Strefa Ekonomiczna IP: *.ibngr.edu.pl 27.08.01, 14:46
              Dzięki bt
              Ale po papiery to niech sobie jeżdżą do Warszawy a nie do nas:)))))))))))))))))))))))))
    • Gość: fin Re: Pomorska Specjalna Strefa Ekonomiczna IP: *.atr.bydgoszcz.pl 27.08.01, 17:12
      Gratuluję sukcesu (powiększenia SSE) ale powiedzmy sobie szczerze. Co jest sukcesem dla tych
      miast, jest jednoczesnie stratą dla kraju. Inwestycje, które lądują w SSE w końcu i tak (w
      olbrzymiej większosci) wylądowałyby gdzies w Polsce, tylko bez tych wszystkich ulg. A miasta i
      regiony, które tych stref nie potrafiły sobie załatwić tracą bardzo wiele (sam mógłbym podać trzy
      firmy, które miały zainwestować w Bydgoszczy i okolicy, ale w końcu wybrały obszary, gdzie
      istnieją SSE (u nas nie ma)). To w pewnym sensie"nieuczciwa konkurencja" miast, ktore mają
      bardziej wpływowych polityków.
      Pozdr z Bydgoszczy
      • Gość: agador Re: Pomorska Specjalna Strefa Ekonomiczna IP: 216.104.228.* 27.08.01, 21:08
        Chyba stosujesz błędne rozumowanie
        Ideą stref było przyciagnięcie inwestorów zagranicznych do kraju który za wiele poza ulgami
        podatkowymi nie ma do zaproponowania. Nie patrz na strefy z punktu widzenia swojego miasta bo to
        błędna optyka. Patrz przez pryzmat gospodarki globalnej gdzie nie miasta czy sterfy ale kraje a nawet
        całe regiony geograficzne konkurują o każdego dolara wydanego na inwestycje. I tak to należy
        postrzegać.
        • Gość: Eko Re: Pomorska Specjalna Strefa Ekonomiczna IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.01, 23:20
          to ja proponuje aby NSSE (nadzwyczajnie specjalną strefą ekonomiczną) objąć
          całe państwo polskie ;)) - wtedy byśmy przyciągnęli do siebie kapitał
          zagraniczny, a później zaśpiewamy za Pietrzakiem "żeby Polska była Polską"
          • cmd26 Re: Pomorska Specjalna Strefa Ekonomiczna 28.08.01, 00:19
            Gość portalu: Eko napisał(a):

> to ja proponuje aby NSSE (nadzwyczajnie specjalną strefą ekonomiczną) objąć
            > całe państwo polskie ;)) - wtedy byśmy przyciągnęli do siebie kapitał
            > zagraniczny, a później zaśpiewamy za Pietrzakiem "żeby Polska była Polską"

Masz racje, cala Polska powinna byc objeta NSSE gdzie podatki by wynosily jakies
            5%. I oprocz kapitalu zagranicznego rozwijal by sie polski biznes, poniewaz przy
            tak niskich podatkach (i gdyby bylo zero biurokracji) wszystko sie rozwija (no
            moze oprocz korupcji:)))
          • Gość: fin Re: Pomorska Specjalna Strefa Ekonomiczna IP: *.atr.bydgoszcz.pl 28.08.01, 08:21
            Gość portalu: Eko napisał(a):
            > to ja proponuje aby NSSE (nadzwyczajnie specjalną strefą ekonomiczną) objąć
            > całe państwo polskie ;))

I to jest swietny omysł, tylko kto by płacił podatki?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka