Dodaj do ulubionych

Gdzie dokładnie mieszkał Schopenhauer w Gdańsku ?

26.08.04, 16:12
I czy ten budynek istnieje ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomstar Gdańsk-Oliwa, ul. Polanki 122 IP: 192.11.224.* 26.08.04, 16:45
      www.trojmiasto.pl/oliwa/dwor3.html
      • pumeks Re: Schopenhauerowie 26.08.04, 17:59
        Artur Schopenhauer za długo nie zdążył pomieszkać, bo jego rodzice wyjechali
        stąd gdy miał 5 lat. Zanim wyjechali, mieszkali przy św. Ducha 114
        home.t-online.de/home/Jessner.K-H/geburths.htm
        - dom ten został odbudowany (obecnie ma numer 45 i wygląda nieco inaczej w
        dolnej części), ale nie ma w tym miejscu nawet najmniejszej informacji o
        Schopenhauerach. Poza tym mieli m. in. tę rezydencję na Polankach o której
        napisał Tomstar w poprzednim poście. Mieli też inne posiadłości, chociażby na
        Oruni i w Sztutowie.
        Matka Artura, Johanna Schopenhauer z domu Trosiener urodziła się przy Św. Ducha
        81 (obecnie zdaje się nr 109), w tzw. "Domu pod Żółwiem". Autorzy przewodników
        często się mylą i podają ten własnie dom za dom rodzinny filozofa.
        • piotr19730 Re: Schopenhauerowie 27.08.04, 10:26
          Wielkie dzięki za informację, szczególnie dla Pumeksa. Chociaż wydaje mi się,
          że Artur miał trochę więcej lat gdy wyjechał z Gdańska.
          • zoppoter Re: Schopenhauerowie 27.08.04, 13:03
            piotr19730 napisał:

> Chociaż wydaje mi się,
            > że Artur miał trochę więcej lat gdy wyjechał z Gdańska.

Zapewniam Cię, że Pumeksowi mozesz wierzyć. To fachowiec w tych sprawach.
            • pumeks Re: Schopenhauerowie 27.08.04, 14:36
              Hihi, dzięki za rekomendacje :)))) specjalistą od życiorysu Schopenhauera nie
              jestem, ale o wyjeździe po II rozbiorze i motywach tej decyzji pisze Johanna
              Schopenhauer w swoich wspomnieniach, które czytałem dość dokładnie. Potem Artur
              odwiedzał jeszcze parę razy Gdańsk w sprawach "biznesowych" (interes rodzinny
              nie został całkiem zlikwidowany). Natomiast w pewnym momencie znalazł się
              podobno w konflikcie z matką (chodziło o to że ona związała się z kimś kogo
              Artur nie akceptował) i od tego czasu już zupełnie zerwał kontakty z miastem
              swego urodzenia.
              • pumeks dwór na Polankach raz jeszcze 27.08.04, 14:37
                www.pieknygdansk.gda.pl/dwortrzy.html
                • Gość: gdynianin Park w Oliwie-czy dalej czuc tam moczem? IP: *.tx-dallas0.sa.earthlink.net 29.08.04, 10:11
                  Warto jeszcze zwrócić uwagę na tzw. groty szeptów (inaczej "Uszy Dionizosa"),
                  które jako pozostałość barokowego wyposażenia ogrodu z XVIII w. zaskakują
                  niezwykłą akustyką, dzięki której osoby znajdujące się w dwóch przeciwległych
                  grotach mogą prowadzić rozmowę szeptem

Powyzsze z polecanej strony
                  Ciekawi mnie czy tak jak pamietam z dziecinstwa ,groty te
                  sa obsrane i oblane przez obywateli Gdanska?
              • Gość: szpadel Re: Schopenhauerowie IP: *.proxy.aol.com 29.08.04, 15:57
                Dlaczegoby nie przesiedlić dzieci znajdujące opiekę w schronisku,
                które również spełniają tam pod przymusem rolę konserwatorów historycznego
                dworu do bardziej na ten cel przystosowanego miejsca i przystosować
                dwór do celów turystyczno-wypoczynkowych,co myślę,.. przyniosłoby dla miasta i
                społeczeństwa dużo większy pożytek aniżeli obecna aranżacja?
    • piotr19730 Re: Gdzie dokładnie mieszkał Schopenhauer w Gdańs 06.09.04, 10:15
      Doczytałem i rzeczywiście pomieszkał tu tylko 5 lat. Ale jeżeli mamy tu
      specjalistę pumeksa to poprosiłbym o informację gdzie znajduje się jakiekolwiek
      muzeum Schopenhauera z pamiątkami po nim. Bo wynika z powyższego, że w Gdańsku
      nie ma niczego.
      • Gość: Dante Re: Gdzie dokładnie mieszkał Schopenhauer w Gdańs IP: *.emea.umusic.net / 212.162.212.* 06.09.04, 11:31
        Zastanawjajace jest, ze po 1945tym odbudowano gotyckie boznice przy zmianie ich
        profilu, jedsnoczesnie ale slady po tak waznym myslicielu jakim byl Arthur
        Schopenhauer zostaly wrecz zatarte, przyczym naplywowa ludnosc takze pozniej
        nie wykazywala zaunteresowania nim i jego nauka.

To musialo byc bardzo ciekawe w pryzmie socialno-politycznej przymjerze, mjedzy
        dwoma odmiennymi(pozornie) swiatopogladami, co manifestowalo sie procesjami
        1Majowymi jak i wjekanocnymi.

Jezeli dla dancigerow i gdanszczan gdansk jest ich miastem to nalezaloby Arthur
        Schopenhauer tablica pamiatkowa uhonorowac, zeby nie bylo takiej zenady jak
        przdstawja soba tzw. muzeum narodowe.
      • pumeks Re: Gdzie dokładnie mieszkał Schopenhauer w Gdańs 06.09.04, 14:31
        Moje hobby to historia Gdańska i poszczególnych budowli, a nie życiorysy
        filozofów :)))) ale ze szkoły pamiętam, że Artur Schopenhauer osiedlił się we
        Frankfurcie nad Menem i tam chyba mieszkał do śmierci. Krótki sondaż w Google'u
        doprowadził mnie na przykład do strony
        www.schopenhauer-online.de/auf%20den%20spuren.htm
        albo
        www.stub.uni-frankfurt.de/archive/eschop.htm
        • Gość: szpadel Re: Gdzie dokładnie mieszkał Schopenhauer w Gdańs IP: *.proxy.aol.com 06.09.04, 16:30
          Widać,że niewiele po tym sławnym filozofie pozostało,
          niemniej wystarczająco na zorganizowanie wystawy jego twórczości.
          Przy pewnym wysilku może nawet w domu jego urodzenia albo w
          okolicy.Możeby w siąsiadującej posiadłości Wałęsów?
        • Gość: Dante Re: Gdzie dokładnie mieszkał Schopenhauer w Gdańs IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.09.04, 17:35
          ... wlasnie o tym piszemy, Arthur Schopenhauer nalezy nierozlacznie do histori
          gdanska, pomimo maniakalnych prob wymazania jego z histori tego mjasta czy
          interpretowania jego mysli przez polwykszatconych alkoholikow z pod gwiastka
          tak betheljemskiej jak i kremlowsiej jako wrogie i reakcyjne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka