piotr19730 26.08.04, 16:12 I czy ten budynek istnieje ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tomstar Gdańsk-Oliwa, ul. Polanki 122 IP: 192.11.224.* 26.08.04, 16:45 www.trojmiasto.pl/oliwa/dwor3.html Odpowiedz Link Zgłoś
pumeks Re: Schopenhauerowie 26.08.04, 17:59 Artur Schopenhauer za długo nie zdążył pomieszkać, bo jego rodzice wyjechali stąd gdy miał 5 lat. Zanim wyjechali, mieszkali przy św. Ducha 114 home.t-online.de/home/Jessner.K-H/geburths.htm - dom ten został odbudowany (obecnie ma numer 45 i wygląda nieco inaczej w dolnej części), ale nie ma w tym miejscu nawet najmniejszej informacji o Schopenhauerach. Poza tym mieli m. in. tę rezydencję na Polankach o której napisał Tomstar w poprzednim poście. Mieli też inne posiadłości, chociażby na Oruni i w Sztutowie. Matka Artura, Johanna Schopenhauer z domu Trosiener urodziła się przy Św. Ducha 81 (obecnie zdaje się nr 109), w tzw. "Domu pod Żółwiem". Autorzy przewodników często się mylą i podają ten własnie dom za dom rodzinny filozofa. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr19730 Re: Schopenhauerowie 27.08.04, 10:26 Wielkie dzięki za informację, szczególnie dla Pumeksa. Chociaż wydaje mi się, że Artur miał trochę więcej lat gdy wyjechał z Gdańska. Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Re: Schopenhauerowie 27.08.04, 13:03 piotr19730 napisał: > Chociaż wydaje mi się, > że Artur miał trochę więcej lat gdy wyjechał z Gdańska. Zapewniam Cię, że Pumeksowi mozesz wierzyć. To fachowiec w tych sprawach. Odpowiedz Link Zgłoś
pumeks Re: Schopenhauerowie 27.08.04, 14:36 Hihi, dzięki za rekomendacje :)))) specjalistą od życiorysu Schopenhauera nie jestem, ale o wyjeździe po II rozbiorze i motywach tej decyzji pisze Johanna Schopenhauer w swoich wspomnieniach, które czytałem dość dokładnie. Potem Artur odwiedzał jeszcze parę razy Gdańsk w sprawach "biznesowych" (interes rodzinny nie został całkiem zlikwidowany). Natomiast w pewnym momencie znalazł się podobno w konflikcie z matką (chodziło o to że ona związała się z kimś kogo Artur nie akceptował) i od tego czasu już zupełnie zerwał kontakty z miastem swego urodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
pumeks dwór na Polankach raz jeszcze 27.08.04, 14:37 www.pieknygdansk.gda.pl/dwortrzy.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdynianin Park w Oliwie-czy dalej czuc tam moczem? IP: *.tx-dallas0.sa.earthlink.net 29.08.04, 10:11 Warto jeszcze zwrócić uwagę na tzw. groty szeptów (inaczej "Uszy Dionizosa"), które jako pozostałość barokowego wyposażenia ogrodu z XVIII w. zaskakują niezwykłą akustyką, dzięki której osoby znajdujące się w dwóch przeciwległych grotach mogą prowadzić rozmowę szeptem Powyzsze z polecanej strony Ciekawi mnie czy tak jak pamietam z dziecinstwa ,groty te sa obsrane i oblane przez obywateli Gdanska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpadel Re: Schopenhauerowie IP: *.proxy.aol.com 29.08.04, 15:57 Dlaczegoby nie przesiedlić dzieci znajdujące opiekę w schronisku, które również spełniają tam pod przymusem rolę konserwatorów historycznego dworu do bardziej na ten cel przystosowanego miejsca i przystosować dwór do celów turystyczno-wypoczynkowych,co myślę,.. przyniosłoby dla miasta i społeczeństwa dużo większy pożytek aniżeli obecna aranżacja? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr19730 Re: Gdzie dokładnie mieszkał Schopenhauer w Gdańs 06.09.04, 10:15 Doczytałem i rzeczywiście pomieszkał tu tylko 5 lat. Ale jeżeli mamy tu specjalistę pumeksa to poprosiłbym o informację gdzie znajduje się jakiekolwiek muzeum Schopenhauera z pamiątkami po nim. Bo wynika z powyższego, że w Gdańsku nie ma niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dante Re: Gdzie dokładnie mieszkał Schopenhauer w Gdańs IP: *.emea.umusic.net / 212.162.212.* 06.09.04, 11:31 Zastanawjajace jest, ze po 1945tym odbudowano gotyckie boznice przy zmianie ich profilu, jedsnoczesnie ale slady po tak waznym myslicielu jakim byl Arthur Schopenhauer zostaly wrecz zatarte, przyczym naplywowa ludnosc takze pozniej nie wykazywala zaunteresowania nim i jego nauka. To musialo byc bardzo ciekawe w pryzmie socialno-politycznej przymjerze, mjedzy dwoma odmiennymi(pozornie) swiatopogladami, co manifestowalo sie procesjami 1Majowymi jak i wjekanocnymi. Jezeli dla dancigerow i gdanszczan gdansk jest ich miastem to nalezaloby Arthur Schopenhauer tablica pamiatkowa uhonorowac, zeby nie bylo takiej zenady jak przdstawja soba tzw. muzeum narodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
pumeks Re: Gdzie dokładnie mieszkał Schopenhauer w Gdańs 06.09.04, 14:31 Moje hobby to historia Gdańska i poszczególnych budowli, a nie życiorysy filozofów :)))) ale ze szkoły pamiętam, że Artur Schopenhauer osiedlił się we Frankfurcie nad Menem i tam chyba mieszkał do śmierci. Krótki sondaż w Google'u doprowadził mnie na przykład do strony www.schopenhauer-online.de/auf%20den%20spuren.htm albo www.stub.uni-frankfurt.de/archive/eschop.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpadel Re: Gdzie dokładnie mieszkał Schopenhauer w Gdańs IP: *.proxy.aol.com 06.09.04, 16:30 Widać,że niewiele po tym sławnym filozofie pozostało, niemniej wystarczająco na zorganizowanie wystawy jego twórczości. Przy pewnym wysilku może nawet w domu jego urodzenia albo w okolicy.Możeby w siąsiadującej posiadłości Wałęsów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dante Re: Gdzie dokładnie mieszkał Schopenhauer w Gdańs IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.09.04, 17:35 ... wlasnie o tym piszemy, Arthur Schopenhauer nalezy nierozlacznie do histori gdanska, pomimo maniakalnych prob wymazania jego z histori tego mjasta czy interpretowania jego mysli przez polwykszatconych alkoholikow z pod gwiastka tak betheljemskiej jak i kremlowsiej jako wrogie i reakcyjne. Odpowiedz Link Zgłoś