Gość: expert IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.04, 21:13 No i mamay Japonie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jurek Z Re: Powiesił się tuż przed eksmisją IP: *.shl.pl / *.shl.pl 14.10.04, 22:56 Panie Prezydencie Lewna, to Pana obciąża ta śmierć. Przecież to był mieszkaniec naszego miasta - wybrał honor. A Pan? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: dwa komentarze IP: *.net81-66-227.noos.fr 14.10.04, 23:58 Komentarz Pawla Wiejasa jest uczciwy: wspolczucie i poczucie winy, co w tym zawodzie nalezy do rzadkosci. Nawet w Gazecie jest redaktor przesladujacy ludzi gorzej niz bezduszna administracja. Natomiast uwagi pani magister Pastwy o samobojcach sa nie na miejscu. Pomijam ich watpliwa wartosc poznawcza, ale z samego ludzkiego punktu widzenia nie powino sie wydawac tak latwo ocen o Czlowieku i jego wyborze. Pracowalam niegdys w telefonie zaufania. Od tego czasu nie osadzam juz ludzi i ich motywow. Gdyby maz pani psycholog wybral dume, czy godnosc, a nie nadzieje, to przypuszczam, ze ten komentarz wygladalby inaczej. Uklony dla redaktora Wiejasa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Powiesił się tuż przed eksmisją IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 15.10.04, 09:30 Prezydent ma to do siebie, że musi stosować prawo. Prawo, które nakazuje mu wykonanie prawomocnego wyroku eksmisyjnego, jak również zakazuje dopłacania, z publicznych przecież pieniędzy, do mieszkań ludzi lekceważących sobie swoje obowiązki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balbina [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 00:09 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yan Re: Powiesił się tuż przed eksmisją IP: *.ifd.uni.wroc.pl 15.10.04, 08:32 Ile jeszcze bedzie takich samobojstw ? Byly juz nawet sytuacje gdy matka i dzieci popelnialy samobojstwo. To jest dziki, chory kraj, ktory nie potrafi zapewnic nawet takiego zasilku by czlowiek mogl dozyc swych dni w malenkiej kawalerce. Czy ten 60-letni juz bezrobotny ma szanse by sie nauczyc nowego zawodu ? Potworny kraj, w ktorym dwie trzecie pieniedzy na pomoc spoleczna jest przechwytywane przez hieny, ktore tym administruja. To lewica wprowadzila takie prawo do eksmisji na bruk. Sejm bedzie bawil sie w Belke przez nastepne miesiace a ludzie, nie maja juz wyjscia.. Wczoraj slyszalem, ze w noclegowniach zabraklo miejsc. Gdzie wiec maja isc ci eksmitowani ? Gdyby banda drani, ktorzy eksmituja ludzi dala im polowe pieniedzy, ktore przeznacza na utrzymanie bandyty w wiezieniu to nie byloby takich tragedii. Bandyci musza miec przeciez lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Powiesił się tuż przed eksmisją IP: *.revers.nsm.pl 15.10.04, 09:30 Pyski pełne frazesów o KK, o miłości bliźniego, o aborcji itp. a zabijacie człowieka spokojnie zyjacego uczciwego. Mamy piekna IIIRzeczpospolita z Władzami Gdańska budujacymi krzyze i inne badziewiaste pomniki a zabijace dobrych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: expert2 Re: Powiesił się tuż przed eksmisją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 10:34 a to Gdansk wlasnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Studentka Do Magdy i innych adwokatów uciśnionych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 10:40 Droga i bardzo radykalna Pani Magdo!Dr Beata Pastwa -Wojciechowska nie jest mgr a dr- to po pierwsze. Po drugie- uważam, że Jej komentarz jest słuszny i bardzo wyważony i choć moja obrona Jej stanowiska nie jest obiektywna ( znam osobiście panią dr Pastwę , bo byłam jej studentką) sądzę , że na ogół to co mówi wie o czym , po co i dlaczego to mówi. Po trzecie i najdłuższe: rzeczywistość , w której żyjemy nie jest czarno - biała i dojrzały człowiek nie powinien oceniać ludzi w dychotomiczny sposób"dobry - zły". Niestety , wielu dziennikarzy( jak np.pan P.Wiejas) na potrzeby wyrazistych i sensacyjnych newsów niesłychanie upraszcza rzeczywisty obraz, bo zapewne rzetelne przedstawienie złożonej sytuacji pojedyńczego człowieka jest trudne i wymaga więcej czasu, także od czytelnika, który ma to przeczytać. To doprawdy nie jest tak , że nieszczęścia spadają na człowieka jak grom z jasnego nieba ( chyba za wyjątkiem biblijnego Hioba i klęsk żywiołowych) tylko pojawiąją się z jakiś powodów. Czasem są to lata zaniedbań, powstałe z winy samego pokrzywdzonego , a czasem inna zewnętrzna przyczyna , której nie udało się usunąć, a która również nie pojawiła się nagle i znikąd.Nie mnie osądzać i oceniać zmarłego pana Ireneusza B., bo nie znałam tego człowieka, ale pytanie o jego rodzinę bliższą i dalszą nasuwa się samo. Gdzież oni byli przez te lata? Dlaczego to państwo, czyli wszyscy obywatele mają wyręczać innych w realzacji życiowych potrzeb? Tak się akurat składa , że w rodzinie mieliśmy ( i jeszcze chyba mamy) podobną sytuację z bliską mi osobą.NIe jast ona ani dewiantką ,ani alkoholiczką, ale za to kompletnie niedojrzałą i niezaradną życiowo panią w tej chwili już 61- letnią, która nie wypracowała sobie ŻADNYCH świadczeń( ani emerytury , ani zasiłków, ani rent).Zadłużyła mieszkanie, kore zamieniła na mniejsze, potem jeszcze raz na mniejsze, a na nowym też nie opłacała ŻADNYCH kosztów. I cóż? Spłaciliśmy jej długi i pomagamy jak możemy i na ile ona sobie tego życzy... I założę się , że nie my jedyni mamy w rodzinie takie niezaradne osoby, ale tysiące Polaków i lepiej lub gorzej bez pomocy państwa( lub z niewielką) dajemy sobie radę. Nie ma co rozdzierać szat i rzucać kalumni na innych. Potrafisz?- to po prostu nie bądź obojętny i pomóż! A swoją drogą... To wolny kraj i każdy człowiek ma prawo w nim żyć jak chce. To może banał, ale czy nam się to podoba czy nie ma prawo do życia w nędzy i ubóstwie , poza systemem , nie prosząc nikogo o pomoc, bo jej po prostu NIE CHCE LUB NIE UMIE PRZYJĄĆ. Pracując w telefonie zaufania powinnaś to wiedzieć.I to może również truizm: POMAGANIE LUDZIOM TO WIELKA ODPOWIEDZIALNOŚĆ także za tego ,który tę pomoc otrzymuje i doprawdy niewiele jest ludzi ,którzy tak umieją pomagać. Jeszcze niedawno był taki jeden, ale już go nie ma: Marek Kotański. I dlatego też rację ma dr Pastwa - Wojciechowska: "o pomoc zwracają się ci , którzy mają jeszcze nadzieję". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GRĄDZIEL Re: Do Magdy i innych adwokatów uciśnionych IP: *.crowley.pl 15.10.04, 13:10 SzPMagdo,w tym przypadku wkurzające są akurat aspekty EWIDENTNEGO niedopełniania obowiązków finansowych i moralnych. Finansowe zaniechania dotyczą PRZYMUSU łożenia na opiekę społeczną przez każdego Polaka z jakimikolwiek dochodami i DOWOLNOŚCI wydawania (czyt. MARNOWANIA) zebranych dóbr przez ich dystrybutora państwowego i gminnego (proszę sobie np. oszacować wartość pałaców ZUS i NFZ = budowanych za moje m.in.). Moralne powinności natomiast ciążą zarówno na państwie, samorządzie terenowym i na rodzinie oraz współbliźnich : PAŃSTWO powinno rygorystycznie dozorować rozdział środków = również przez tzw. organizacje pozarządowe, które często, pod płaszczykiem pomocy realizują własne, intratne geszefty przeważnie za granicą - a nie tutaj; SAMORZĄD terenowy, mając doskonałe zazwyczaj rozeznanie w kwestii sytuacji lokalowo-finansowej swoich mieszkańców, winien służyć pomocą tymże, ale potrzebującym, mieszkańcom (opłacającym zresztą jego istnienie) inicjatywnie, a nie biernie. A jest zupełnie inaczej.Zapewne w tym konkretnym przypadku chodziło o odzysk atrakcyjnie położonego i taniego mieszkania. RODZINA, szczególnie najbliższa = krwi, ma NIEZBYWALNY obowiązek pomocy, chociaż często jest to NIEWYGODNE i KOSZTOWNE. Poza tym ja jestem dr hab. = ale WCALE się tym nie CHWALĘ... bo to naprawdę nie jest w życiu istotne = m. in. dlatego , iż ów tytuł pochodzi z uczelni IV ligi światowej - jak ostatnio Polityka doniosła... GRĄDŹL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Studentka Re: Do Magdy i innych adwokatów uciśnionych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 13:37 Och Panie dr hab...Nie opierałabym się na doniesieniach i podsumowaniach prasy , a już "Polityki" w szczególności,bo często są powierzchowne , jednostronne i udowadniają tezę założoną przez autora artyułu. Poza tym całkiem sporo polskich naukowców , po polskich uczelniach z sukcesem zrobiło kariery, także naukowe zagranicą i nie deprecjonowałabym nikogo ze względu na kraj pochodzenia czy skończoną uczelnię. Nie ma niczego takiego jak PRZYMUS przyjmowania pomocy czy NIEZBYWALNOŚĆ obowiązku jej udzielania ( wyjąwszy obowiązek alimentacyjny dotyczący także łożenia w niektórych wypadkach na rodziców lub byłych współmałżonków). Oj, czy Pan przypadkiem nie jest z tych co to myślą , że uda się zadekretować tak delikatne ludzkie relacje w tym empatii i pomocy bliźniemu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SzewcZabijaSzewca! głodny społeczeństwo może zjeść swoją władzę IP: 195.116.62.* 15.10.04, 11:41 to się wkrótce zacznie... weź wtedy co będziesz miał po ręką i stań po stronie rebelii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GRADZIEL HANIEBNE SKUTKI DZIAŁANIA BIURW IP: *.crowley.pl 15.10.04, 12:27 Są ludzie skromni,nieśmiali i niezaradni.Długoletnie bezrobocie wyzwala w nich depresję = i taki człowiek wymaga już ZEWNĘTRZNIE INSPIROWANEJ opieki. Podejrzewam że BRAK jakiegokolwiek zainteresowania jego losem ze strony:... 1.Grzejących tyłki na wygodnych, urzędniczych stołkach zawodowych opiekunów społecznych, którzy więcej nas, gdańszczan, kosztują - niż pomagają. 2.Kościoła rzym. - kat., który kupę kasy zżera na niby pomoc najuboższym = a w rzeczywistości wciąż powiększa już horrendalne pomniki swojej pychy. 3.Zagonionych sąsiadów, którzy przerażeni rzeczywistością nie zwracają uwagi na współziomków... ...SPOWODOWAŁ TEN DRAMATYCZNY KROK człowieka już niepotrzebnego nikomu, który czuł się śmieciem. I tyle. Ale gdyby taka sytuacja miała miejsce nie koło okrąglaka na Śląskiej, lecz w parafii księdza Jankowskiego; lub np. w Sopocie lub w Gdyni = ów nieszczęśnik byłby wśród nas. Wielka hańba i wstyd we fragmencie TADZIOWEGO województwa. grądźl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Studentka Re: HANIEBNE SKUTKI DZIAŁANIA BIURW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 12:48 Masz sporo racji- być może ten człowiek żyłby dzisiaj, ale czy dawałby sobie radę sam? Tak naprawdę nikt z nas nie zdaje sobie sprawy z motywów i desperacji ludzi , którzy dochodzą do ściany. Niby człowiek tak mocny, a tak kruchą jest istotą. PO kilku doświadczeniach z pomaganiem ludziom, nadal będę uważać, że ten nieszczęśliwy człowiek nie chciał pomocy obcych ludzi i miał wolność tak czynić. Przecież trudno ZMUSIĆ kogoś do przyjmowania pomocy.I chyba nie było tak, że nikt nie zainteresował się tym panem, co oczywiście ani nas nie usprawiedlia,ani nie zwalnia od udzielania wsparcia i pomocy. Nie sądzę też by jej okazywanie zależało od miejsca ,w którym się mieszka: czy Gdynia , czy Sopot wszędzie między nami żyją ludzie, których mijamy obojętnie i NIE CHCEMY im pomagać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edward Re: HANIEBNE SKUTKI DZIAŁANIA BIURW IP: *.ustka.sdi.tpnet.pl 16.10.04, 08:08 Jest wielu ludzi, którzy opływając w dostatki, nie przepuszczą żadnej okazji skorzystania z pieniędzy społecznych. Mieliśmy często przykłady, gdy po dary dla ubogich najwpierw przychodzili ci bogatsi znajomi - a dla biednych zostawały resztki. Bywało, że po darmowe zupki niektórzy podjeżdżaki luksusowymi samochodami... Jest jednak grupa ludzi, którzy wstydzą się swojej biedy. Prośba o pomoc wydaje się im poniżająca, zabierająca im resztki godności. Ten człowiek nie prosił o jedzenie - potrzebował jedynie dachu nad głową. I cały system opieki społecznej nie potrafił mu tego zapewnić! Nasz system państwowy jest chory - a ludzie nim zarządzający ... przepraszam, ilu z nich zasługuje na miano człowieka? Podobno - człowiek to brzmi dumnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balbina Co by nie mowic, to czlowiek nie zyje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 12:39 a na sumieniu bedzie go mial do konca swych dni kazdy kto stanal na jego drodzie i nie zrobil nic. Tak panie ADAMOWICZ pan tez i panowie SEDZIOWIE. Po co mi takie panstwo, przez ktore ludzie odbieraja sobie zycie. I na nic tu pseudo wywody doktorow, magistrow, studentow i innych. Czasem mowimy ze trzeba zrobic wszystko by uratowac choc jednego czlowieka, a kiedy ten czlowiek przez nas ginie dorabiamy ideologie i spychamy wine na innych. Ot taka ludzka, perfidna przewrotnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Studentka Re: Co by nie mowic, to czlowiek nie zyje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 12:53 Niezła samokrytyka Balbino, szkoda , że pt."dowalić osobiście innym". A najlepiej władzy i sędziom, bo innych już w naszym kraju zbrakło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balbina Re: Co by nie mowic, to czlowiek nie zyje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 13:02 Tak sie sklada ze to SAD wydal wyrok, a nie jakis ixinski z ulicy, tak sie sklada ze to miasto z Twoich i moich (no moze nie z moich nie jestem gdanszczaninem) podatkow utrzymuje setki osob odpowiedzialnych za to aby do takich wypadkow nie dochodzilo. Jak sie komus zabiera wszystko co ma, to nawet wydajac wyrok w i mieniu RP nalezaloby wykazac odrobine ludzkich odruchow. I nic tu nie pomoga nasze spory. Wina to nas wszystkich, a czesci nawet w imieniu prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Studentka Re: Co by nie mowic, to czlowiek nie zyje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 14:59 Ludzkie odruchy powiadasz...To proponuję w ramach ludzkich odruchów cobyś opłacił mieszkanie lub pomógł znaleźć pracę mojemu 23- letniemu bezrobotnemu , a zdrowemu jak młody byk bratu i jego konkubinie, którzy bez żadnych skrupułów objadają i wykorzystują moją 70-letnią mamę oraz przejadają rentę po moim ojcu.Mogę jeszcze zaproponować moją 60-letnią teściową, która nie ma żadnych świadczeń , a ogromne i wielkopańskie potrzeby...Chcesz?Przyślij namiary.Mogę jeszcze zaproponawać paru innych uroczych i wielce pokrzywdzonych przez ludzkość potrzebujących. A pan redaktor nie był uprzejmy napisać ,że komuś coś zabrano.A setki odpowiedzialnych osób utrzymywanych przez podatników choć nie są idealnymi urzędnikami nie mogą żyć za kogoś.POza tym zapomniałeś , że nie jesteśmy już wspólnotą plemienną i nie da się tak po prostu kogoś poszkodowanego przygarnąć do swojej zagrody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam zorientowany Re: Co by nie mowic, to czlowiek nie zyje IP: *.gdynia.mm.pl 15.10.04, 19:24 Witam, Czas tych eksmisji tzw"na bruk" własnie mija , bo zmieniaja się przepisy, Eksmije bedzie można wykonać do lokalu socjalnego lub lokalu zastepczego minimum 5 M2 na osobę. Od 1 listopada zaczyna sie okres tzw ochronny , a nowe przepisy o ile się nie mylę wchodzą w lutym 2005 . Ustawodawca wkońcu zrozumiał , że do takich sytuacji moze dojść, więc wkońcu ruszył temat. Co ciekawe temat był strasznie nie wygodny, a dlaczego??Bo właściciele nieruchomości którzy maja interes w tym aby ludzi z ich mieszkań wyrzucić , mieli też odpowiednich znajomych. W końcu żyjemy w Państwie "PRAWA" i jesli ktoś mieszka w lokalu i nie płaci właścielowi czynszu - to co ma właściciel zrobić ?? NIC????? to nie kapitalistyczne prawda??? Pozdrawiam adam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABW Re: Co by nie mowic, to czlowiek nie zyje IP: *.cust24.qld.dsl.ozemail.com.au 15.10.04, 15:23 Studentko - za czyje pieniądze. Co to za władza, sędziowie. Władza i pracownicy sądownictwa to służba dla społeczeństwa. Coś nie tak uczą studentów. Jakie wychowanie - taka Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Studentka Do ABW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 13:58 Dzięki, że mnie Pan wychowuje, tylko że jestem byłą studentką i także w trakcie studiów( od I-go roku) zarabiałam na etacie uczciwie płacąc podatki , więc także za moje pieniądze, wtedy i teraz. Władza , sędziowie ( III władza w naszym kraju) i pracownicy sądów to nie służba Drogi Panie. Feudalne czasy służby i panów dawno się skończyły. Co to w ogóle za socjalistyczny mit służb: kolei, służby zdrowia ,sądów( które są niezależną władzą w większości cywilizowanych społeczeństw) czy urzędów? Nie chciałby Pan zresztą służyć tak nieuczciwemu i powszechnie łamiącemu prawo społeczeństwu jak rodacy. Niech pan się przejdzie czasem na wokandę do Sądu najlepiej na sprawę o znęcanie się nad rodziną( art.207kk) lub oszustwo(art.286kk) to zobaczy Pan jaka to "służba". NIe jestem prawnikiem- to gwoli wyaśnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent Re: Do ABW IP: 217.153.87.* 19.10.04, 00:07 Gratuluje dobrego samopoczucia niejakiej studentce. Rowniez jakosci jej studiow. Jesli pracujac na etacie dala rade opanowac minimum materialu. A tak bez ironii, ktos kto pracuje na etacie i studiuje , niestety - gdzies musi oszukac. I jak ktos , kto oszukuje pracodawce, albo uczelnie, albo w koncu samego siebie ma prawo do ferowania tak zasadniczych sadow? a moze sie myle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Studentka Re: Do ABW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 12:42 Myli się Pan , ale może nie tak bardzo. Pracowałam zmianowo w systemie dyżurowym jako pielęgniarka na pełnym etacie przez Irok studiów, a potem przeszłam na pół etatu. NIe ja jedna- na roku było ze mną jeszcze kilka pracujących dziewczyn( facetów chyba też, ale nie wiem jak u nich to wyglądało) ,które godziły pracę ze studiami i jeszcze wywiązywały się z obowiązków macierzyńskich .Nie docenia Pan siły i determinacji kobiet! Ja studiowałam dziennie . Pozostaje pytanie o "ciężkość "studiów-odpowiadam: Psychologia nie jest "ciężkim" kierunkiem, nie mieliśmy znowuż tak dużo godzin tygodniowo( dochodziło bodaj do16- 18u/tyg z wykładami, nie chcę się pomylić), a od IIIr w systemie pktowym ETCS można było sobie wybierać przedmioty.MIałam dobrą i wyrozumiałą oddziałową, która uwzględniała moje prośby w grafiku dyżurów. Starałam się nigdy nikogo nie oszukiwać: ani koleżanek w pracy , ani pacjentów, ani lekarzy( a zdarzały się bardzo ciężkie dyżury), ani też wykładowców na Uniwersytecie( nie ściągałam na egzaminach i kolokwiach- bo nie potrafię, a poza tym mam wrażliwe sumienie, sama i uczciwie pisałam swoje prace zaliczeniowe), ale zdarzyło mi się mieć dwa warunki w trakcie studiów i czasem oddać pracę po terminie, jednak za zgodą dziekanatu lub wykładowcy- żadnej lewizny proszę Pana! Jeśli się nie douczyłam z braku czasu -to albo poprawiałam , albo w indeksie "lądowała" 3ka, ale zapewniam Pana , że nie mam ich tak wiele i że minimum wiedzy posiadam. A chce Pan mnie egzaminować? Poza tym jak się coś lubi, robi z pasją to przychodzi to łatwiej.NIech mi Pan wierzy- mnóstwo polskich studentów ściąga lub uczy się tylko "pod test z Krzyżykiem", a potem mają problemy z logicznym wnioskowaniem tudzież postawieniem prostej diagnozy albo wygłoszeniem referatu. Czasem 3ka u dobrego profesora po ustnym egzaminie jest więcej warta niż piątka z testu...NIe oszukuję samej siebie, wiem na co mnie stać i wiem też jakim kosztem mnóstwo kobiet w naszym kraju okupuje zdobycie wykształcenia i realizację swoich marzeń.DOŚĆ TEJ SPOWIEDZI!- to nie jest miłe. Nieco kąśliwy Pan jesteś.I niech Pan nie doszukuje się tak wad u innych albo podejrzewa wszystkich o nieuczciwość- nie wszyscy jesteśmy "umoczeni".Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenobiusz W Gdansku z jednej strony daja mieszkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 12:55 wiezniom a z drugiej wyrzucaja na bruk ludzi do opieki nad ktorymi miasto jest zobowiazane. Ot taka polityczna przewrotnosc. NIe mam nic przeciwko pomocy ludziom ktorzy opuszczaja zaklady karne, ale jesli pan Adamowicz robi w imie poprawnosci politycznej i medialnego poklasku, to zaczynam miec o panu jak najgorsze zdania. Brawo panowie sedziowie, oby za kilka lat ktos nie powiedzial o tym wyroku: MORD SADOWY w imeniu RZECZPOSPOLITEJ POLSKIEJ. W KK chyba jest jakis paragraf mowiacy o dzialaniu doprowadzajacym do smierci innej osoby?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwa Re: W Gdansku z jednej strony daja mieszkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 13:02 Zapomniałeś, że są jeszcze panie sędzie i że czynsze NALEŻY płacić. Pieniądze nie rosną na drzewie, ktoś je musi zarobić i zapłacić podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABW Re: W Gdansku z jednej strony daja mieszkania IP: *.cust24.qld.dsl.ozemail.com.au 15.10.04, 15:27 Prawo i racja człowieka. To to samo słowo, ale w imię prawa także Hitler i Stalin mordował. Tak dzisiaj postępują panie sędzine. Brawo pani Sprawiedliwa. Zależy od punktu siedzenia i jego wielkości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sprawiedliwa Re: W Gdansku z jednej strony daja mieszkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 18:13 Ciekawe jak Tobie zmieniłby się punkt widzenia i siedzenia gdybyś zaczął zarabiać 3-5tys zł?Założę się , że nie rozdawałbyś pieniędzy wszystkim potrzebującym, a być może kupił wygodne mieszkanie lub domek z ogródkiem.Kiedyś słuchałam wypowiedzi pana z Totalizatora Sportowego, który omawiał na co Polacy i ile przeznaczają wygrane 6-ki z Lotto... I cóż? Wcale nie jesteśmy tacy hojni i wspaniałomyślni- raz!! trafił się młody chłopak , kóry przeznaczył ok.200tys. zł na biednych, a wygrał ok.6mln. A poza tym czemu mają służyć te skrajne opinie o Hitlerze i Stalinie? I zapewniam, że ci ludzie nie mordowali zgodnie z prawem, a skrytobójczo i często nocą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yogi Oto co dostaje od państwa czlowiek IP: *.chello.pl 15.10.04, 13:47 ktory nic w zamian nie chce.Tylko mieszkania.Takich przypadkow bedzie wiecej.Jestesmy w unii a zaden kraj w ue nie ma takiego prawa jak polska,tam jest opieka socjalna,a jak obywatel znajdzie prace to oddaje czesc pieniedzy.I tym samym urzedy pracy dzialaja sprawnie,bo urzednicy sa karani za brak efektow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: czy Polska to państwo prawa? IP: *.oecd.org / *.oecd.org 15.10.04, 15:20 Yogi ma racje. Sukcesy polityczne nad Wisla sa nieproporcjonalne do efektow socjalnych. Tym sie zajmuja koledzy ekonomisci, czesto nagradzani profesorowie, a nie kliniczni psychologowie z wprzod ustanowiona teza" jak ten optymizm Leibniza. Blizej mi do Voltaire i do pani Magdy, niz do doktorow dyzurnych i ich studentek. Kliniczna jest nad Wisla (a takze metna Motlawa) sama polityka, a nie biedny Czlowiek, swietej pamieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Powiesił się tuż przed eksmisją IP: *.gdynia.mm.pl 15.10.04, 19:28 Witam, Czas eksmisji tzw"na bruk" własnie się kończy , bo zmieniaja się przepisy, Eksmije bedzie można wykonać do lokalu socjalnego lub lokalu zastepczego minimum 5 M2 na osobę. Od 1 listopada zaczyna sie okres tzw ochronny , a nowe przepisy o ile się nie mylę wchodzą w lutym 2005 . Myślę ,że wielu Sedziów, Policjantów, Komorników, Pracwoników MOPS, Pracowników gmin bedzie mogło spokojnie spać pzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sprawiedliwa więcej obiektywizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 14:28 Może Pan Ireneusz B.żyłby do dziś gdyby otrzymał wsparcie społeczne albo rodzinne jakiego oczekiwał. Może, bo do końca nie wiem jak by się zachował,a dziennikarze wcale nie wyjawili wszystkiego.Być może chorował, być może sąsiedzi chcieli mu pomóc , ale on nie takiej pomocy oczekiwał- nie wiadomo. Przeczytałam za to internetowe cytaty z Forum w Gazecie Wyborczej... Naiwnie przez chwilę myślałam , że GW stać na minimum obiektywizmu i przytoczy również choć jeden merytoryczny komentarz. Niestety,myliłam się. Cała ta dyskusja (również moja) nad tragedią gdańszczanina służy tylko jednemu: dokopać bezimiennym władzom Gdańska i przy okazji pani psycholog. Jakoś "Rzepa" pomimo nie tak ładnego języka potrafi być bardziej obiektywna. Widocznie tam pisują gentelmani i damy. Zaczynam jednak myśleć ,że jesteśmy okropnymi ludźmi skoro wykorzystujemy śmierć samotnego człowieka , żeby dowalić innym. Jednego powinnam się stąd nauczyć: być wrażliwszą i mimo wszystko( także negatywnych doświadczeń jakie wcześniej miałam) bezinteresownie pomagać kiedy będzie ku temu potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TERESA Re: Powiesił się tuż przed eksmisją IP: *.chello.pl 16.10.04, 14:11 TEŻ STARAM SIĘ O MIESZKANIE PO PODOPIECZNYM GDZIE JESTEM ZAMELDOWANA 10LAT NA STAŁE URZĄD ROBI MI PROBLEMY ZE CHCE WYŁUDZIĆ MIESZKANIE A GDZIE ONI BYLI JAK TRZEBA BYŁO SIĘ DZIADKIEM OPIEKOWAĆ NOSIĆ WEGIEL BO SĄ PIECE, ROBIĆ ZAKUPY, GOTOWAĆ, OPIERAĆ I.T.D CZY MA DOJŚĆ DO TAKIEJ SAMEJ SYTUACJI A TO MIESZKANIE TO STARA RUDERA DO KAPITALNEGO REMONTU I TAK NIE CHCĄ DAĆ!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przykre ale... Re: Powiesił się tuż przed eksmisją IP: 217.153.221.* 18.10.04, 08:42 oczywiście każda śmierć jest wielka tragedią ale z artykułu wynika, że samobójca wybrał sam sobie takie wyjście z sytuacji. To zdarzenie wzbudza w nas poczucie winy - i słusznie ale niestety każdy z nas poprostu MUSI placić za mieszkanie - on również. znam przypadki gdzie babcie emerytki mają 600 zł emerytury a w płatnościach za mieszkanie nadpłaty!!! a dostają poprostu takie dodatki mieszkaniowe z urzędu. gdyby urzędnicy byli naprawdę bezduszni to napewno nie czekali by aż dług narośnie do 49 000zł to ogromna suma dla budynku. ciekawe czy wy wielce oburzeni bylibyście szczęśliwy gdyby przez takiego dłużnika odcieli wam wodę albo prąd - bo skąd administracja ma brać pieniądze na remonty i bieżące opłaty jak ludzie nie płacą. Ta śmierć była bezsensu ale chyba takie jest każde samobójstwo i niemożna nią obwiniać nikogo tylko samobójcę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania tak najłatwiej IP: 62.181.161.* 18.10.04, 08:43 oczywiście każda śmierć jest wielka tragedią ale z artykułu wynika, że samobójca wybrał sam sobie takie wyjście z sytuacji. To zdarzenie wzbudza w nas poczucie winy - i słusznie ale niestety każdy z nas poprostu MUSI placić za mieszkanie - on również. znam przypadki gdzie babcie emerytki mają 600 zł emerytury a w płatnościach za mieszkanie nadpłaty!!! a dostają poprostu takie dodatki mieszkaniowe z urzędu. gdyby urzędnicy byli naprawdę bezduszni to napewno nie czekali by aż dług narośnie do 49 000zł to ogromna suma dla budynku. ciekawe czy wy wielce oburzeni bylibyście szczęśliwy gdyby przez takiego dłużnika odcieli wam wodę albo prąd - bo skąd administracja ma brać pieniądze na remonty i bieżące opłaty jak ludzie nie płacą. Ta śmierć była bezsensu ale chyba takie jest każde samobójstwo i niemożna nią obwiniać nikogo tylko samobójcę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: tak najłatwiej IP: *.oecd.org / *.oecd.org 18.10.04, 13:09 obwiniac samobojce - Pani Aniu, prosze sie zastanowic, co Pani pisze. Czy nie wyobraza sobie sytuacji przymusu, w ktorej wsykoczy Pani przez okno, bo caly dom, cale zycie Pani sie pali? Nie jestem pychologiem, ale nawet ekonomista nie jest na tyle slepy, by nie widziec w tym zajsciu komorniczego popchniecia...tylko sie poslizgnal na parapecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: tak najłatwiej IP: 217.153.221.* 18.10.04, 16:12 a kto jest winien jego smierci jak nie on sam - może pani księgowa co wykazuje że on niepłaci albo pani windykatorka która ma za zadanie ściągnąć długi niestety sam fakt smobójstwa to tylko jego decyzja mógł podjąć decyzję walki - starać się o dodatki lub inną pomoc. oczywiście przykre jest to i również ubolewam nad tym że do takich sytuacji dochodzi a mianowicie że człowiek który przepracował całe życie na starość nie ma nic. Niemniej uważam że tą śmiercią nie mozna nikogo obarczać a jeśli tak to niech każdy czuje się winny za śmierć wszystkich którzy giną z braku pieniędzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: tak najłatwiej IP: *.net81-66-227.noos.fr 18.10.04, 18:36 Aniu, Czuje sie winna tej smierci, w jakiejs czesci, podobnie jak red. Wiejas. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mista stracił chłop głowę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 19:09 stracił chłop głowę stracił chłop głowę stracił chłop głowę stracił chłop głowę stracił chłop głowę stracił chłop głowę stracił chłop głowę stracił chłop głowę stracił chłop głowę.... ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: stracił chłop głowę IP: *.net81-66-227.noos.fr 23.10.04, 00:17 nowa mantra? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: jak najłatwiej IP: *.net81-66-227.noos.fr 18.10.04, 18:38 "...chyba takie jest każde samobójstwo i niemożna nią obwiniać nikogo tylko samobójcę..." Popatrz Aniu, co napisalas powyzej i pomysl 7 minut. Jesli nie pomoze, to skieruj swe kroki do dr Pastwy. Odpowiedz Link Zgłoś