Dodaj do ulubionych

Adamowicz pragnie Rizziego

IP: *.task.gda.pl 12.02.05, 00:01
Profesorze Limon niech Pan nie niszczy idei, na której Pan wyrósł. Odbudujmy teatr jakim był. Przynajmniej na zewnątrz + dziedziniec z epoki. Makieta była całkiem udana.
Konkurs konkursem, każdemu zdarzają się wpadki. Trzeba zapomnieć i wrócić do pierwotnego zamysłu. Szanujemy Pana za dotychczasowe lata ciężkiej pracy. I oby tak zostało.
Obserwuj wątek
    • Gość: %% Re: Adamowicz pragnie Rizziego IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 12.02.05, 00:57
      - Ten projekt mnie emocjonuje, a nawet podnieca - powiedział Adamowicz. - Jest
      celny, piękny i współgra z przeszłością Gdańska.

No nie mogę, podniecony Adamowicz................
      To juz hala sportowa nie wystarcza??????
      A może się podnieca po naszej zdrowej gdańskiej wodzie????
      • Gość: hieronim Re: Adamowicz pragnie Rizziego IP: 217.153.221.* 12.02.05, 01:20
        Nie rozumiem kolego Twoich złośliwych uwag. Bardzo dobrze, że prezydent
        pozytywnie się wyraża o najlepszym projekcie. Chwała mu, że identyfikuje się z
        oczekiwaniami nas, mieszkańców Gdańska na ożywienie tego fragmentu miasta. Mnie
        osobiście ten projekt również najbardziej się podoba, ubolewam wszak nad tym,
        że takie żałosne faszystowskie kreatury (nie majace zupełnie nic do
        powiedzenia) jak pożal się Boże posłanka Szumska zaczynają kołtunić i szkodzić
        wizerunkowi Gdańska.
        • Gość: %% Re: Adamowicz pragnie Rizziego IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 12.02.05, 02:16
          A bo też ja nie oczekuje zrozumienia dla moich złosliwych uwag, mam prawo sie
          dziwić - także złosliwie - i to robię.
          Poza tym z wielu wypowiedzi na tym forum jakos nie wynika, że
          prezydent "identyfikuje się z oczekiwaniami nas, mieszkańców Gdańska...."
          Gloria dla prezydenta????? Stanowczo nie!!!!!!!!
          A wizerunek Gdańska to nie tylko posłanka Szumska i projekt Rizziego.
        • Gość: zig.m Re: Adamowicz pragnie Rizziego IP: *.pl 12.02.05, 10:13
          do hieronima! słuchaj czy ty należysz do lpr czy może byłeś ministrantem
          p.jankowskiego?? bo jak czytam twoją wypowiedz i zwroty typu ''Nie rozumiem
          kolego..,Chwała mu..., ubolewam wszak nad tym że takie żałosne faszystowskie
          kreatury...,jak pożal się Boże...'' to k...a rzygać mi sie chce, weź walnij
          barana z pozytywą to może ci przejdzie!!!
          • Gość: miśka Re: Adamowicz pragnie Rizziego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.05, 07:50
            Co znaczy walnąć barana z pozytywą, bo nie nadążam ?
    • Gość: Gdańszczanin Władza zwariowała :( Adamowicz na urlop IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.05, 10:33
      Nie rozumiem co prezydentowi strzeliło do głowy. Zamiast popierać rekonstrukcję
      teatru w pierwotnej formie, reklamuje szalone monstrum Rizziego. Przecież cały
      ten długaśny kompleks zakłóci wizerunek Głównego Miasta!
      Zero wyczucia. Włoch to rozumiem, urwany z choinki ignorant zrobił trochę
      szumu. Niestety chyba trafiło to w nieokiełznane ambicje Adamowicza. Nie może
      zabudować Wyspy Spichrzów to w przypływie frustracji chce się wykazać byle
      chałturą.

Kiedyś zapamiętały wróg Polaków Lloyd George powiedział "Dać Polakom Śląsk to
      jak małpie zegarek" Zdanie jak ulał pasuje do Adamowicza i gdańskiej
      starówki. - nie wie czym rządzi i tego nie rozumie.

Nie zdziwił bym się propozycją przebudowy Długiego Targu. Prezydent na pewno
      poprze.
    • pawelo04 Re: Adamowicz pragnie Rizziego 12.02.05, 11:44
      A mnie ten projekt się podoba. Zresztą nie tylko mnie bo wszyscy, którzy mają
      coś do powiedzenia na temat nowoczesnej architektury są bardzo zadowoleni z
      werdyktu jury. Właśnie zaletą jego jest, że nie obejmuje tylko najbliższego
      otoczenia, a wychodzi po za aż do Motławy. Czy Gdańsk jest skazany wyłącznie na
      rekonstrukcje? Moim zdaniem absolutnie NIE, bo gdyby tak było to nigdy by nie
      powstał Dwór Artusa, Zbrojownia, Kościół Mariacki i wiele innych zabytków.
      Każda dzisiejsza perełka była kiedymś szokiem i czymś zupełnie nowym. Czas
      abyśmy i my zostawili ślad po sobie, tym bardziej, że projekt jest bardzo udany.
      • Gość: Waldemar Rekść Re: Adamowicz pragnie Rizziego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 12:11
        Tym ,,baranem", ,,faszystą" etc jestem ja - Waldemar Rekść : założyciel
        Gdańskiego Oddziału Towarzystwa Opieki nad Zabytkami, darczyńca Centralnego
        Muzeum Morskiego odznaczony Medalem CMM, darczyńca Polskiego Uniwersytetu w
        Wilnie itd. To z mojej inicjatywy pani poseł Szumska wystosowała w sprawie
        teatru elżbietańskiego interpelację poselską. Dokładnie tak jak ja myśli ogromna
        większość ludzi, którzy cokolwiek i kiedykolwiek dla Gdańska zrobili, z doc. dr
        Andrzejem Januszajtisem na czele. My chylimy czoła przed prof. Limonem, ale
        jesteśmy zdania, że w tej sprawie popełnia ogromny, nieodwracalny błąd, a błędów
        nie popełnia tylko ten, kto nic nie robi. Dlatego PROSIMY Pana profesora, aby
        jeszcze raz sprawę dogłębnie przemyślał.
        Gdańsk nie cierpi na brak scen teatralno-muzycznych, tym bardziej teraz, gdy
        kończy się budowę Filharmonii Bałtyckiej. Jeżeli ktoś ma pieniądze i ochotę na
        budowę nowego, nowoczesnego teatru, to jest wolna działka po teatrze wilhelmińskim.
        Cały sens inicjatywy prof. Limona to była właśnie rekonstrukcja teatru
        elżbietańskiego na oryginalnych fundamentach w historycznej formie. Tylko taki
        może stać się wielką atrakcją turystyczną i ważnym ośrodkiem kulturalnym
        dokładnie tak, jak się to stało z rekonstrukcją londyńskiego Globe. Gdańsk ma
        szansę jako jedyny na kontynencie Europy odzyskać unikatowy teatr miejski w
        zabytkowej formie z początku XVII-wieku i to świadomie wzorowany na
        elżbietańskim teatrze Fortune.
        Absolutnie nie chodzi o to, że w obrębie zabytkowego centrum mają być tylko
        wierne rekonstrukcje. Nikt nie protestował, gdy budowano hotel Hanza, nowoczesny
        i ładny, ale kapitalnie wtopiony w zabudowę Długiego Pobrzeża.
        W sprawie teatru elżbietańskiego rozchodzi się o coś zupełnie innego : budowa
        nowoczesnego teatru w tym miejscu nie ma sensu. Po prostu !!! Byłaby
        zmarnowaniem wielkiej szansy, jaką JESZCZE Gdańsk posiada.
        A odnośnie pani poseł Szumskiej, to zamiast ją obrażać, radzę popatrzeć na
        internetową stronę Sejmu i sprawdzić, ile konkretnych dobrych rzeczy zrobiła dla
        Trójmiasta i dla ludzi, choćby doprowadzając do uwolnienia przetrzymywanych
        polskich marynarzy. Wystarczy porównać jej dokonania (wnioski, interpelacje,
        zapytania itp) z tym, co zrobili, a raczej - czego nie zrobili inni posłowie z
        Wybrzeża.
        • Gość: magda Re: Adamowicz pragnie Rizziego IP: *.kolonianet.pl 12.02.05, 14:19
          Jestem całym sercem za odbudowaniem teatru elżbietańskiego w pierwotnej formie.
          Pomyślcie, jaką perełkę mielibyśmy w Gdańsku! Potrzeba zagospodarowania centrum
          jest oczywista, ale nie kosztem ograbienia nas z tak ważnej, historycznej
          rzeczy!!! Panie Rekść, trzymam za pana kciuki!
    • Gość: Roman Re: Adamowicz pragnie Rizziego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 12:40
      bardzo dobry ten projekt Rizziego, P. Adamowicz trzymam za pana kciuki.
      • Gość: Waldemar Rekść Re: Adamowicz pragnie Rizziego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 12:53
        Projekt jest bardzo dobry, tylko...nie na to miejsce. Czy Pan nie może
        zrozumieć, że Gdańsk w ten sposób straci wielką szansę odzyskania jako drugi w
        świecie teatru elżbietańskiego? A po drugie, to jak się to ma do dotychczasowych
        planów p.Adamowicza zakończenia odbudowy Głównego Miasta łącznie z częściową
        rekonstrukcją murów obronnych i stworzenia na ich przedpolu gdańskich plantów ?
        Jedno drugiemu zaprzecza !!!
      • Gość: hasselback do pana Rekścia IP: 217.153.221.* 12.02.05, 13:00
        Jeżeli jest pan rzeczywiście tym, za którego się pan podaje to mam do pana parę
        pytań:
        1. Jak pan ocenia projekt zabudowy Targu Siennego wg projektu inwestorskiego
        ING?
        2. Jaki jest pana stosunek do próby rekonstrukcji ciągów kamienic na obszarze
        Głównego Miasta np wzdłuż Swiętego Ducha czy przy ul Grodzkiej?
        3. Jak sią panu podoba projekt spółki "Hotel Rezydent Gdańsk", budowy hotelu
        Radisson (front od Długiego Targu, reszta od ul Powroźniczej)?
        4. Czy jest szansa, aby zabudować zachodnią stronę Targu Węglowego na miejscu
        obecnego budynku LOTu, bez uszczerbku dla budunku Katowni i czy jest pan
        orędownikiem takiej inwestycji?

Za odpowiedzi z góry dziękuję. H
        • Gość: Waldemar Rekść Re: do pana Rekścia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 14:06
          Jestem tym, za kogo się podaję, co łatwo sprawdzić choćby w dyrekcji CMM.
          Absolutnie akceptuję plany Prezydenta Adamowicza, aby w rozsądnych granicach
          zakończyć odbudowę Głównego Miasta, w tym oczywiście brakującej strony ul. Św.
          Ducha czy otoczenia Bazyliki Mariackiej. Ul. Rycerska to już chyba inna
          dzielnica (Osiek)i ja nie mam informacji na jej temat. Hotel przy Długim Targu
          ma jak się zdaje dosyć długą tradycję historyczną i chyba właśnie tutaj gościł
          m.in. Jan Matejko. Jako ,,Jantar" był nieco tandetny i mam nadzieję, że w nowej
          formie bardziej będzie pasował do tego miejsca. Ale nie znam tego projektu i nie
          mam na jego temat zdania. Sąsiednia boczna uliczka, ze stojącą samotnie
          oryginalną kamieniczką wyglada dziwacznie i trzeba jej pierzeję odbudować.
          Pomysł, aby sięgnął tam obszar hotelu nie jest zły, tylko - jak wiadomo - diabeł
          się kryje w szczegółach : aby to ocenić, musiałbym zobaczyć projekt.
          Jeżeli chodzi o Targ Sienny to nie mam własnego zdania. W roku 1998 w kampanii
          wyborczej do samorządu to ja w swoim programie bodaj jako pierwszy przedstawiłem
          pomysł, aby w obrębie centrum wykop kolejowy pokryć żelbetową płytą i na niej
          zbudować nowoczesne centrum Gdańska. I z tym jest podobnie - diabeł kryje się w
          szczegółach - czyli zależy, jaka ta zabudowa będzie. Sprawa jest napewno do
          szerokiej autentycznej dyskusji, gdyż Brama Wyżynna wymaga odpowiedniego
          przedpola i perspektywy. Poza tym, musimy być bardzo ostrożni, aby nie powielić
          RAŻĄCEGO błędu z t.zw. City Forum - wyjątkową tandetą na poziomie Kaczego Dołu.
          Zamysł odtworzenia dawnego hotelu na miejscu obecnego LOT-u uważam za wyjątkowo
          udany. Sądzę też, że warto pomyśleć o przebudowie obecnej fasady Teatru
          Wybrzeże, też zbyt mało eleganckiej, jak na to miejsce. Powinna wyglądać choćby
          tak, jak wyjątkowo piękny budynek nowej siedziby Gdańskiej Biblioteki PAN -
          nowoczesny, elegancki i pasujący do gdańskiej architektury.
          Ale, generalnie, ja bynajmniej nie uważam, że w obrębie gdańskiego zespołu
          staromiejskiego muszą być tylko rekonstrukcje. Wspaniałym, wręcz wzorcowym
          przykładem, jak łączyć stare z dobrze pojętą nowoczesnościa jest hotel Hanza,
          kapitalnie wkomponowany w zabudowę Długiego Pobrzeża.
          Odbudowa Gdańskiej Starówki została w pewnym momencie przerwana i przy słusznym
          założeniu, że zabudowa musi być nieco rozlużniona, zostawiono zbyt wiele luk,
          dopuszczając potem do ich tandetnej zabudowy na przykład garażami, jak w
          sąsiedztwie kościoła św. Jana.
          Powtarzam, projekt prof. Rizzi jest wspaniały, ale nie na to miejsce !!!
    • Gość: SPEC Adamowicz pragnie tylko WŁADZY i KASY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 13:08
      Schemat działania Adamowicza jest zawsze ten sam. Decyzji popierajacej Projekt
      Włocha niestety podyktowana jest tylko i wyłącznie kasą.Komercyjny inwestor
      zawsze jest zmuszony do płacenia a paru skarbnikow zawsze wyciagnie rekę po
      kasę.Tak jest z Tivoli, z terenem Gildii, i tak samo dziać sie bedzie z
      Teatrem.Szanowni pasjonaci i znawcy tematu oprópcz idealizmu proszę o troche
      realizmu. ADAMOWICZA trzeba przegonić z Urzędu IM SZYBCIEJ TYM LEPIEJ.
      Jego prezydentura to upadek zabudowy miejskiej wyremontowanej na 1000 lecie, to
      załamanie finansów miasta to na koniec zapaść inwestycyjna oraz propagowanie
      postepującej degradacji kulturalnej i gospodarczej Gdańska zaś agresja na
      wartość historyczną zabytkowej zabudowy jest tylko jednym z elementów tego
      nieporozumienia jakim jest ADAMOWICZ.
      • pawelo04 Re: Adamowicz pragnie tylko WŁADZY i KASY 12.02.05, 13:21
        Niestety nie masz racji, kolego SPEC. Można nie lubieć prezydenta Adamowicza,
        można. Ale wypadałoby poznać trochę faktów. A fakty nie kłamią, mówią same za
        siebie i to wyrazistymi liczbami. Dla mnie naważniejszym i optymalnym
        wyznacznikiem tego co dzieje się w Gdańsku jest opinia moich krewnych
        przyjeżdżających do Gdańska z zagranicy: "GDAŃSK JEST CORAZ PIĘKNIEJSZY".

PS Proponuję abyś znalazł sobie swój wyszukany raj gdzieś daleko od nas, daleko
        od Gdańska. Zawsze to jednej zrzędy mniej. Rzeczywiście Twój pobyt w Gdańsku to
        prawdziwe nieporozumienie, a może tylko dziwny przypadek?
        • Gość: SPEC Re: Adamowicz pragnie tylko WŁADZY i KASY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 13:36
          No własnie szanowny kolego jesli Adamowicz jeszcze u nas zagości trochę dłużej
          to twoi krewni niestety zmienią zdanie.Nie sadze bowiem ze zachwycać ich bedą
          markety w centrum i rozpadajace się budynki komunalne i zdewastowane kamienice
          w których wlascicielom zabiera sie pieniadze ze zgromadzonych funduszy
          remontowych żeby łatać dziure budżetowa miasta lu dziurawe nawierzchnie w
          centrum po których nie da sie jeździć.Ciekawe jak oceniaja dokonania twojego
          protegowanego na Wyspie Spichrzów lub na Biskupiej Gorce a może w kwestii
          kanalu Raduni. Inwestycje promowane przez Adamowicza to tylko przedsięwziecia
          komercyjne z których należy wydusić co sie da.Podaj chociaż parę konkretów w
          ktorych Adamowicz i kierowany przez niego urzad był siłą sprawczą. Owszem w
          przypisywaniu sobie sukcesów to ADAMOWIC celuje. Al;e tylko w TYM!
    • Gość: SPEC Do Hasselbacka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 13:19
      To co wczesniej napisałem odnosi się do Panskiego pytania.w tym szaleństwie
      jest metoda jesli bedzie przeprowadzona poprawna analiza.
      Zasada zabudowy terenu środmieścia wymaga przesadzeń natury architektonicznej i
      historycznej.Kolizja z komercją w tym miejscu będzie zawsze.Nowe Miasto to pole
      do popisu komercyjnego ale niestety zostało sprzedane ( stracone ?).Synergia to
      duży znak zapytania ale z pewnością ADAMOWICZ im też nie odpuści.Tu jego
      podniecenie winno szczytować.Przestrzeń historyczna starego i głównego miasta
      należy chronić przed siepaczami ADAMOWICZA
      • Gość: hasselback Re: Do SPECa IP: 217.153.221.* 12.02.05, 13:29
        Oczekiwałem odpowiedzi od pana Rekścia a nie od malkontenta, no chyba że pan
        Rekść to SPEC (zawiódłbym się).
        Jeżeli Adamowicz nie odpuści Synergi to tylko dobrze wróży Gdańskowi. Nie po to
        uchwalano MPZP terenów postoczniowych aby 73 ha lezało teraz odłogiem a ludzie
        hodowali nań rzodkiewkę z ołowiem i konopie indyjskie. Wiarygodność Synergii 99
        to zupełnie inny temat, ale jezeli miało by powstać nowoczesne CITY z
        odpowiednią infrastrukturą to uważam że skórka jest warta wyprawki. Trzymam i
        za ten projekt kciuki.
        • Gość: SPEC Re: Do SPECa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 13:45
          Tu się z kolega zadzam jesli założymy że hydra hydrze łba nie wydrze. Niestety
          na tym ucierpi NASZE MIASTO GDAŃSK.Bo walka bedzie sie toczyć o kasę a nie o
          interes MIASTA.Sam jestem ciekawy jak to sie skonczy. Ale ADAMOWICZ ze swoja
          ekipą nie daja tu żadnej gwarancji.koledze polecam historię z Opola z bohaterem
          Poganem w roli głównej. Gdańsk ma takich samych bohaterow i czas pokaze że ich
          oddzialywanie na cutowane przez kolege projekty bylo wielkie.
          Prosta procedura gwarantujaca oczekiwane efekty w zabudowie starego Gdańska i
          głównego miasta jest zbyt trudna dla przedstawicieli władzy lokalnej z
          Adamowiczem na czele.
          • Gość: hasselback Re: Do SPECa IP: 217.153.221.* 12.02.05, 14:03
            Dyskusja z kolegą jest niemozliwa. Dlatego, że dla mnie białe jest białe, a
            czarne to czarne - dla kolegi odwrotnie. Nie przywykłem do notorycznego
            szukania spisków i tropienia ich autorów. Wiem jedno, że wszyscy jako
            Gdańszczanie powinnismy cieszyć sie kazdym sukcesem miasta, a i jego włodarzom
            nie powinno się rzucać kłód pod nogi, a później wytykać błędów, to hipokryzja.
            W przyszłym roku przy urnie wyborczej każdy będzie mógł odpowiednio ich
            rozgrzeszyć, a jak sądze kolega SPEC sam będzie kandydował na urząd pierwszego
            w Gdańsku.
            PS Czy SPEC, fachowiec, inżynier, obserwator to jeden i ten sam? Retoryka iście
            sklonowanego malkontenta (wszyscy też nadają z neostrady).
            • Gość: SPEC Do Hasselbacka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 15:37
              Widac jest nas wiecej.Niestety poprzez niemoc struktur demokratycznych tj. Rady
              Miasta i organow i instytucji kontrolnych bedziemy czekać aż do wyborow aby
              pogonic Adamowicza i jego poplecznikow. Szkoda ze tak dlugo ale lepiej poxno
              niz wcale.Rzeczowej dyskusji nie mozna skwitować wyzywaniem od malkontentow.
              trza mowic o konkretach a tych brak.
        • Gość: Waldemar Rekść Re: Do SPECa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.05, 13:24
          Na Panskie zapytania natychmiast odpowiedziałem. Oczywiście, ul. Rycerska to
          tylko sąsiedztwo Grodzkiej, ale problem jest ten sam. Tam są zachowane ostatnie
          w Gdańsku oryginalne zabytkowe kamieniczki, w części których jeszcze niedawno
          były sienie zdobione oryginalnymi holenderskimi kafelkami. Nie wiem, jaki jest
          ich obecny stan. Oczywiście, ze SPEC-em nie mam nic wspólnego.
    • Gość: darek Re: Adamowicz pragnie Rizziego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 13:45
      SPEC pierdoły opowiadasz, Olsztyn zorganizował olbrzymia pomoc publiczna dla
      Michelina i wygral nowiutka fabryke opon za 500mln$ z Wegrami. Wroclaw obiecal
      duza pomoc dla centrum rozliczeniowego HP, a Łodz dla centrum ksiegowego
      Philipsa. Pomoc miasta w duzych inwestycjach to normalka.
      • Gość: SPEC Re: Adamowicz pragnie Rizziego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 13:58
        Darek masz rację w stosunku do tych inwestorów i inwestycji.Ale my mowimy o
        braku takich inwestorów w Gdańsku a szczegolnie w okresie wplywu
        Adamowicza.Niestety inwestycje o ktorych mowimy to komercja w centrum starej
        zabudowy.Nowe miasto to co innego ale i tam czarno widzę co potwierdza
        dotychczasowa praktyka. Chcialbym sie mylic Darku ale to nie sa piesrdoły!!!
    • Gość: zetdezet Adamowicz pragnie na pewno nie tylko Rizziego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.05, 23:10
      ale o tym cicho sza ;-)
    • Gość: T. Paweł Adamowicz PO IP: 213.195.184.* 14.02.05, 13:06
      Piszecie tutaj o Adamowiczu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka