Dodaj do ulubionych

Molo Papieża

IP: *.lsk.gda.pl / *.devs.futuro.pl 11.04.05, 21:19
Wybór tego obiektu jest uzasadniony nie historycznie, a marketingowo, hehe. chociaż ta nazwa nie każdego zachwyci.
Obserwuj wątek
    • Gość: kaszub Re: Molo Papieża IP: *.plus.com 11.04.05, 22:09
      a moze cos nowego zbudowac aby uhonorowac ? zmiana nazwy mola sopockiego, ktore
      juz istnieje od wielu lat, nie bedzie kosztowala miasta Sopotu ani zlotowkio,
      no moze pare zlotych pamiatkowa tablica
      • rolotomasi Re: molo Papierza 11.04.05, 23:14
        Wygląda na to że podstawiłem pomysł radnym>>

Pytanie do radia Karlikowo(Dolny SOPOT)>>
        Czy to prawda, że molo w SOPOT po modernizacji będzie miało kształt krzyża?
        tzn. naprzeciw istniejącej ostrogi południowej dobudowana zostanie północna?
        Odpowiada Rozgłośnia Radia Karlikowo>>
        -Prawda to! po 3-trzykroć Prawda!
        Po 3-trzykroć, bo wniosek o dofinansowanie SOPOT złożył do 3-trzech stolic: do
        Warszawy, Brukseli i Vaticanu. Pierwsze odmówiły, ale Vatican nie.
        Obiecał, że na pewno dołoży - w następnym tysiącleciu.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=22407930&a=22496909
        Myślałem, że to będzie dobry *wic* a tu masz babo kopiec !
        Hospody, pomyłuj !
        KrajowyWajchowyForumowy
    • leszek.sopot Co sie zmieni na molo? 11.04.05, 23:17
      Bez zapowiedzi zmiany wygladu mola i sposobu jego wykorzystywania to pomysl ten
      budzi moj sprzeciw. Miejsce nazwane imieniem Ojca Swietego powinno byc ogolnie
      dostepne dla kazdego - nalezaloby wiec zlikwidowac bilety. Nie wydaje mi sie
      takze odpowiednie, ze latem molo jest krolestwem piwnych ogrodkow. Moznaby
      pomyslec takze o wiekszych zmianach na molo, ale to wiazaloby sie z wiekszymi
      nakladami finansowymi - co by sie zreszta molu bardzo przydalo. Na obecne
      chwile pomysl wydaje sie podjety pospieszenie, a warto by wraz z nadaniem nazwy
      na molu zaszly pozytywne zmiany.
      • zoppoter Re: Co sie zmieni na molo? 12.04.05, 08:59
        leszek.sopot napisał:

> Nie wydaje mi sie
        > takze odpowiednie, ze latem molo jest krolestwem piwnych ogrodkow.

No jasne, ogródki piwne będą bardzo niestosowne na molo im. Jana Pawła II;
        trzeba je stamtąd usunąć. Ponadto nalezy wprowadzić tam zakaz wchodzenia w
        spódniczkach mini, w krótkich spodenkach, albo w kostiumach kapielowych. Bo to
        takze niestosowne. Można też wprowadzić zakaz świecenia słońca na molo, albo
        zbudować szczelny dach. Wszak i opalanie sie jest nieodpowiednie, bo przecież
        wymaga rozebrania sie prawie do naga.

Za to bardzo odpowiednie na molo im. Jana Pawła II będzie poświęcenie masztu,
        który tam już stoi i ma kształt krzyża (jacy przewidujący byli budowniczy mola
        80 lat temu!), a w miejscu, gdzie teraz sa lunety (do podglądactwa, fe!)
        urządzić ołtarz Jana Pawła. Ławki, zamiast stać wzdłuż barierek powinny stać w
        porzek jak w kościele. I w ten sposób przekształcimy molo w następny kościół; i
        to będzie bardzo odpowiednie i bez porównania słuszniejsze od ogródków piwnych.
        • narysuj.mi.baranka Brawo, Zoppoterku! :))) Owacja! :))) n/txt 12.04.05, 09:49

• rolotomasi Re: Brawo :))) Owacja! :))) 12.04.05, 14:16
            Cinkuje, chociem mało zauważany(jak zwykle) ale czytany
            Na foKra wrzuciłem takich, około papierzowych tematów kilka>>
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=22502640&a=22502640
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=22603359
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=22554545&a=22623304
            KrajowyWajchowyForumowy
        • gregor_1976 HEhehe 12.04.05, 13:26
          O jak rany, pekam ze smiechu :))))))))))
        • leszek.sopot Belkot w pijanym widzie 13.04.05, 19:32
          Zopotter jak zwykle bredzi bez sensu to co mu slina na jezyk przyniesie. Jesli
          by chcial wiedziec jaki jest stosunek Papieza do nagich cial moglby sobie
          pojechac do Watykanu i popatrzec na freski Michala Aniola, ale nie, on woli
          glupoty pisywac.
          Czytajac ten post bulwersuje mnie to jak ludzie potrafia byc bezrefleksyjni i
          podli. Chcesz sobie z Ojca Swietego kpic to kpij sobie prywatnie, ale nie rob
          to przy okazji odpisywania na moje posty.
          • zoppoter Nic nowego... 13.04.05, 21:03
            Czy obrażanie adwersarzy, którzy osmielili sie mieć inne zdanie od ciebie,
            wynika z nauk papieskich? Bo robisz to juz nie pierwszy raz... I nie pierwszy
            raz okazujesz tu uwielbienie dla osoby zmarłego niedawno papieża.

Wedle mojej wiedzy freski Michała Anioła pojawiły sie w Watykanie troche
            wcześniej niż Jan Paweł II. Nie swiadczą one zatem o jego stosunku do nagości,
            a co najwyzej o stsosunku jednego z jego bardzo dawnych poprzedników.

Jak rozumiem z twojej sugestii, zebym wyjechał do Watykanu (ufundujesz mi taką
            podróż? Bo mnie na to nie stać, mam rodzine na utrzymaniu...) i tam zobaczył co
            trzeba, papiez według ciebie nie miał nic przeciw nagości ale za to miał cos
            przeciw ogródkom piwnym w miejscowościach turystycznych. Czy tak?

Przy okazji. Skoro sam tego nie zauważyłreś, przeto wyjasniam: Kpię nie z
            papieża tylko z twojego idiotycznego pomysłu, żeby zlikwidować ogródki piwne na
            molo tylko dlatego ze miałoby ono nosic jego imię. Kpię z dewocji zawartej w
            tym pomysle. Stąd oczywistym jest, że robię to odpowiadając na twój post.

Zechcesz mi wyjaśnić wobec kogo to ja jestem taki podły? Z tym, że odpuść sobie
            odpowiedź, ze wobec papieża. Nie napisałem tu o nim niczego złego.
            • leszek.sopot To kwestia smaku 13.04.05, 21:55
              a nie formy literackiej. Przypisales mi w sposob nieuzasadniony ochote nie
              wpuszczania na molo dziewczyn w minispodniczkach, zamienienie mola w krzyz i
              cos tam jeszcze. Wszystko to bierzesz pewnie ze swego rozumienia nauk Papieza.
              Moge tobie tylko wspolczuc tak ograniczonego zapoznania sie z tymi naukami -
              byc moze mylisz Papieza z ojcem Rydzykiem?
              Teraz piszesz, ze to byla kpina. Kpina, ale z czego? Czy ja postulowalem
              likwidacje sprzedazy piwa na molo? Cofnij sie do tego postu i jeszcze go raz
              przytomnie (jesli potrafisz, a zaloze na chwile, ze potrafisz) przeczytaj. Jest
              co innego zastanawianie sie, czy ogrodki piwne, ktorych i tak moim zdaniem na
              molo jest za duzo, odpowiadaja miejscu, ktore ma nosic imie Papieza. Tak samo
              czy dobre jest to, ze mozna tam wejsc latem po kupnie biletu.
              Tak na marginesie. Mi sie pomysl nadania imienia Papieza molu nie podoba -
              inteligentny czytelnik mogl sie chyba tego po moim poscie domyslec.
              • zoppoter Re: To kwestia smaku 14.04.05, 08:46
                leszek.sopot napisał:

> a nie formy literackiej. Przypisales mi w sposob nieuzasadniony ochote nie
                > wpuszczania na molo dziewczyn w minispodniczkach, zamienienie mola w krzyz i
                > cos tam jeszcze.

To wyłącznie twoje domysły. Niczego takiego tobie nie przypisywałem, to był
                akurat mój pomysł.

> Wszystko to bierzesz pewnie ze swego rozumienia nauk Papieza.

Moje rozumienie nauk papieża nie ma znaczena: nie jestem katolikiem. Natomiast
                smiem przypuszczać, ze moje zycie jest znacznie bliżej jego nauki niż zycie
                całych rzesz żarliwych katolików w tym kraju, mających usta pełne jego
                imienia...

> Moge tobie tylko wspolczuc tak ograniczonego zapoznania sie z tymi naukami -
                > byc moze mylisz Papieza z ojcem Rydzykiem?

Nie papieża...

> Teraz piszesz, ze to byla kpina. Kpina, ale z czego? Czy ja postulowalem
                > likwidacje sprzedazy piwa na molo? Cofnij sie do tego postu i jeszcze go raz
                > przytomnie (jesli potrafisz, a zaloze na chwile, ze potrafisz) przeczytaj.
                > Jest
                > co innego zastanawianie sie, czy ogrodki piwne, ktorych i tak moim zdaniem na
                > molo jest za duzo, odpowiadaja miejscu, ktore ma nosic imie Papieza.

Czyli jednoznacznie wiążesz istnienie ogródków piwnych z patronatem papieża nad
                molem.

> Tak samo
                > czy dobre jest to, ze mozna tam wejsc latem po kupnie biletu.
                > Tak na marginesie. Mi sie pomysl nadania imienia Papieza molu nie podoba -
                > inteligentny czytelnik mogl sie chyba tego po moim poscie domyslec.
                >

A ja gdzieś napisałem, że ci się ten pomysł podoba?
                • leszek.sopot Re: To kwestia smaku 14.04.05, 10:19
                  zoppoter napisał:

> leszek.sopot napisał:
                  >
                  > > a nie formy literackiej. Przypisales mi w sposob nieuzasadniony ochote nie
                  > > wpuszczania na molo dziewczyn w minispodniczkach, zamienienie mola w krzyz
                  i cos tam jeszcze.
                  >
                  > To wyłącznie twoje domysły. Niczego takiego tobie nie przypisywałem, to był
                  > akurat mój pomysł.

Mi nie przypisales? To byla twoja odpowiedz na moj post. Piszac te swoje
                  propozycje chciales po prostu mnie obrazic - i obraziles. Jesli masz takie
                  propozycje dotyczace mola to mogles je napisac w poscie pod tekstem a nie pod
                  moim listem. Wysmiales mnie a nie pomysl nadaniu molo imienia Papieza.

> > Jest co innego zastanawianie sie, czy ogrodki piwne, ktorych i tak moim
                  zdaniem na molo jest za duzo, odpowiadaja miejscu, ktore ma nosic imie Papieza.
                  >
                  > Czyli jednoznacznie wiążesz istnienie ogródków piwnych z patronatem papieża
                  nad molem.

W tym zdaniu akurat nie wiaze. Napisalem jedynie, ze nadmiar tych ogrodkow na
                  molo mi sie nie podoba. Z kolei dalem pod namysl decydentom by oni zastanowili
                  sie czy wypada nadawac imie Papieza miejscu w ktorym jest tak wielu pijanych
                  ludzi. Nie jest to rownoznaczne z tym, ze postuluje by one na molo przestaly
                  istniec.

>
                  > > Tak samo
                  > > czy dobre jest to, ze mozna tam wejsc latem po kupnie biletu.
                  > > Tak na marginesie. Mi sie pomysl nadania imienia Papieza molu nie podoba
                  > - inteligentny czytelnik mogl sie chyba tego po moim poscie domyslec.
                  > >
                  >
                  > A ja gdzieś napisałem, że ci się ten pomysł podoba?

To po co napisales do mnie post w takim ksztalcie?
                  • zoppoter Re: To kwestia smaku 14.04.05, 10:29
                    leszek.sopot napisał:

> Mi nie przypisales? To byla twoja odpowiedz na moj post. Piszac te swoje
                    > propozycje chciales po prostu mnie obrazic - i obraziles.

Ooo, to ty nawet wiesz lepiej ode mnie co ja chciałem... No, jestem pod
                    wrazeniem, Tyle, że to też sa tylko twoje domysły.
                    • leszek.sopot Re: To kwestia smaku 14.04.05, 11:59
                      Twoje slowa podlegaja spolecznej ocenie i nikt sie nie zwracal bys dokladnie
                      wylozyl co masz na mysli. Za swoj obrazajacy post dostales od internautow
                      gratulacje. Nie zauwazylem bys sie od nich odcial.
                      • zoppoter Re: To kwestia smaku 14.04.05, 12:13
                        leszek.sopot napisał:

> Twoje slowa podlegaja spolecznej ocenie i nikt sie nie zwracal bys dokladnie
                        > wylozyl co masz na mysli.

Bo wyłozyłem. To ty sie tu dopatrujesz jakichś rzekomych ukrytych sensów w tym
                        co wyłozyłem.

> Za swoj obrazajacy post dostales od internautow
                        > gratulacje. Nie zauwazylem bys sie od nich odcial.

Nie zauważyłem, żeby owi intenauci dopatrzyli się w moim poscie czegokolwiek
                        obrazliwego dla kogokolwiek. Jesteś jedynym, który tu wpadł na taki pomysł...
          • Gość: abfab Re: Belkot w pijanym widzie IP: *.chello.pl 14.04.05, 10:59
            z historii kościoła: był sobie taki jeden papież (niestety imienia nie
            pamiętam - bo i po co), ktory łaził po Watykanie i wszystkim rzeźbom
            przedstawiającym nagich mężczyzn obcinał "klejnoty" i kazał DOMALOWAC wszyskim
            postaciom na freskach przepaski na biodrach... Jezus Chrystus, do pewnego
            momentu również przedstawiany był na krzyżu NAGI... oto jak Kochająca Matka
            Kościól Katolicki podchodzi do nagości jako takiej... pozdrawiam
            • leszek.sopot Re: Belkot w pijanym widzie 14.04.05, 11:58
              Dla mnie tez byloby niedopuszczalne by po molo chodzili mezczyzni
              z "klejnotami" na wierzchu. Choc bym sie nie posunal do ich obcinania, co
              przypisales papiezowi z czasow kontreformacji, ktory zreszta nie obcinal, ale
              zaslanial listkami i kazal zamalowywac odpowiednie fragmenty.
    • Gość: LULU MOLO IMIENIA PAPIEŻA To chyba jakiś żart?????? IP: *.emag.pl 12.04.05, 07:57
      Następne będą wieże widokowe imienia...itd oraz przejścia podziemne imienia itd
      Ludzie - tak NIE MOŻNA!!!
      • zoppoter Re: MOLO IMIENIA PAPIEŻA To chyba jakiś żart????? 12.04.05, 08:22
        Gość portalu: LULU napisał(a):

> Następne będą wieże widokowe imienia...itd oraz przejścia podziemne imienia
        itd
        > Ludzie - tak NIE MOŻNA!!!

Ależ mozna, jak widzisz. Na Zaspie uznano to za sposób załatwienia remontu
        obietku pod własciwym patronatem...

Może molo w Sopocie też dzięki temu zostanie wyremontowane? 6 lat temu przydent
        karnowski wolał wydać pieniądze na organizację wizyty papieża niż na remont
        molo. No i wkrótce sztormy zrobiły swoje. Próbował tez Karnowski nazwać
        imieniem papieża ulice Polną. Oczywiście za zycia papieża, jak to w Polsce jest
        w zwyczaju. Mieszkańcy Polnej jednak zawiedli prezydenta (sam tak powiedział) i
        nie zgodzili się. Na molo nikt nie jest zameldowany, to i protestów nie
        będzie...

No a teraz poważnie: Jesli radni Sopotu chcą cos nazwać imieniem Jana Pawła II
        to niech to bedzie jakiś nowy obiekt, istniejący dzięki ich staraniom. Zdaje
        się, że znajdzie się parę takich miejsc. Molo jest zabytkiem odziedziczonym po
        kims zupełnie innym, takie zawłaszczanie cudzych dzieł jest co najmniej
        niestosowne. I nie ma tu znaczenia fakt, że molo jest etapami remontowane
        decyzją współczesnych władz Sopotu. Utrzymanie zabytku w nalezytym stanie
        należy do zakichanych obowiązków jego właściciela, co wynika z ustawy o
        zabytkach.
        • makary21 Re: MOLO IMIENIA PAPIEŻA To chyba jakiś żart????? 12.04.05, 09:49
          Jestem osoba wierzaca ale molo to predzej powinno byc im. Jana Jerzego Haffner
          bo to on rozpoczal tradycje mola w Sopocie.
          Czemy na przyklad wyscigow konnych nie nazwac imienie JP II? Tam byla msza to
          bedzie sie przynajmiej kojarzylo. Twierdzenie ze pierwsza wizyte w Sopocie JP
          II rozpoczal od mola to troche nacigane. A moze hale sportowa, ta ktora ma
          powstac nazwac im JP II?
          pozdrawiam
          • zoppoter Re: MOLO IMIENIA PAPIEŻA To chyba jakiś żart????? 12.04.05, 10:01
            makary21 napisał:

> Jestem osoba wierzaca ale molo to predzej powinno byc im. Jana Jerzego
            Haffner
            > bo to on rozpoczal tradycje mola w Sopocie.

A dlaczego molo koniecznie musi mieć jakiegoś patrona???

> Czemy na przyklad wyscigow konnych nie nazwac imienie JP II? Tam byla msza to
            > bedzie sie przynajmiej kojarzylo.

A potem zabronić tam wyścigów konnych, bo nie wypada, żeby konie srały na
            miejsce po mszy? Albo zkazać tam obstawiania na wyścigach, bo nie wyupada
            uprawiac hazardu pod patronatem Jana Pawła II?

Czy w ogóle cos w Sopocie koniecznie musi nosic imię Jana Pawła II???
            • makary21 Re: MOLO IMIENIA PAPIEŻA To chyba jakiś żart????? 12.04.05, 13:19
              zoppoter ja nie jestem za nazywaniem wszyskiego czyimś imieniem, Molo samo w
              sovie jest atrakcja bez nadawania jakiegos specjalnego imienia.
              Co do wyscigow konnych nie masz racji. juz obecnie nawet bez nazywania ich im
              JP II mozna by bylo podnosic takie glosy o jakich wspominasz.

oglnie nalezy sie zastanowic czego rzyczylby sobie sam JP II. A co do mszy i
              naprawy mola, to sie nie zgadzam. Owszem te pienidze mozna bylo przeznaczyc na
              molo a jak. Jednakze nie samym chlebem zyje czlowiek.
              • zoppoter Re: MOLO IMIENIA PAPIEŻA To chyba jakiś żart????? 12.04.05, 13:59
                makary21 napisał:

> zoppoter ja nie jestem za nazywaniem wszyskiego czyimś imieniem, Molo samo w
                > sovie jest atrakcja bez nadawania jakiegos specjalnego imienia.
                > Co do wyscigow konnych nie masz racji. juz obecnie nawet bez nazywania ich im
                > JP II mozna by bylo podnosic takie glosy o jakich wspominasz.

Na razie, mozna by było. A jesli doszłoby do takiego "patronatu" to wręcz
                należałoby sie spodziewać takich protestów.... Tak jak głos Leszka.Sopot o tych
                ogórdkach piwnych na molo...

Natomiast czego zyczyłby sobie papież? Odpowiedź znajdzieszna przykład we
                wczorajszym "Duzym Formaci", jest tam wywiad z pewnym pisarzem zaprzyjaźnionym
                z Karolem Wojtyłą. Jest on dostepny też na głównej stronie portalu Gazety.
                Kilak lat temu słyszałem tez wypowiedź Donalda Tuska, który powołując sie na
                papieża twierdził, że ten jest przeciwny stawianiu mu pomników w jakiejkolwiek
                formie, czyli równiez nadawaniu jego imienia rozmaitym miejscom czy obiektom.

> A co do mszy i
                > naprawy mola, to sie nie zgadzam. Owszem te pienidze mozna bylo przeznaczyc
                na
                > molo a jak. Jednakze nie samym chlebem zyje czlowiek.

Tp pozostaniemy przy swoich zdaniach. Dla mnie molo jest wazniejsze, a msze
                mógł równie dobrze zorganizować dziesięciokrotnie większy Gdańsk, ze swojego
                dziesięciokrotnie większego budżetu.
                • zoppoter Re: MOLO IMIENIA PAPIEŻA To chyba jakiś żart????? 12.04.05, 14:42
                  zoppoter napisał:

> Natomiast czego zyczyłby sobie papież? Odpowiedź znajdzieszna przykład we
                  > wczorajszym "Duzym Formaci", jest tam wywiad z pewnym pisarzem
                  zaprzyjaźnionym
                  > z Karolem Wojtyłą. Jest on dostepny też na głównej stronie portalu Gazety.

O tu: serwisy.gazeta.pl/swiat/1,36338,2646705.html
                • makary21 Re: MOLO IMIENIA PAPIEŻA To chyba jakiś żart????? 12.04.05, 14:59
                  Wiec jezli papież sobie nie zyczyl to nazly sie nad tym zastanowic. moze
                  poczekaz za zostanie blogoslawionym i jakas parafie lub koscilo pod tym
                  wezwanie.
                  czy nazwanie spowoduje ze nie bedzie mozna uprawac hazardu? nie wiem ja tego
                  tak nie odnosze chociaz pewnie niekotrzy by tak odnosili i obawy sa racjonalne.
                  Ja poprostu jestem zdania ze jezli juz koniecznie nazywac cos imieniem JP II to
                  moze raczej hipodorm jako jednak bardziej zwiazany z nauczanie papieskim.

co jest wazniejsze nie wiem i sadze ze narazie nie nam to oceniac. wiem jedno.
                  ze dzieki tej mszy Sopot zapisal sie w dziejach swiata jako miejsce gdzie
                  Papież Polak odprawiał msze świetą. I sadze ze jest to ważnejsze niż nawet
                  najwspanialsze molo.
                  • zoppoter Re: MOLO IMIENIA PAPIEŻA To chyba jakiś żart????? 12.04.05, 15:19
                    makary21 napisał:

> ze dzieki tej mszy Sopot zapisal sie w dziejach swiata jako miejsce gdzie
                    > Papież Polak odprawiał msze świetą. I sadze ze jest to ważnejsze niż nawet
                    > najwspanialsze molo.

Obawiam sie, że jesli spytasz kogokolwiek na świecie czy wie cos o Sopocie i co
                    wie, to usłyszysz 100 razy częsciej o molu niż o mszy z udziałem papieża...
                    • makary21 Re: MOLO IMIENIA PAPIEŻA To chyba jakiś żart????? 13.04.05, 13:45
                      zoppoter napisał:

> makary21 napisał:
                      >
                      > > ze dzieki tej mszy Sopot zapisal sie w dziejach swiata jako miejsce gdzie
                      >
                      > > Papież Polak odprawiał msze świetą. I sadze ze jest to ważnejsze niż nawe
                      > t
                      > > najwspanialsze molo.
                      >
                      >
                      > Obawiam sie, że jesli spytasz kogokolwiek na świecie czy wie cos o Sopocie i
                      co
                      >
                      > wie, to usłyszysz 100 razy częsciej o molu niż o mszy z udziałem papieża...
                      >
                      owszem z tym ze w encyklopediach bedzie sie wspominac ze byl Papiez a o molo
                      juz nie koniecznie.
                      • zoppoter Re: MOLO IMIENIA PAPIEŻA To chyba jakiś żart????? 13.04.05, 14:38
                        makary21 napisał:

> owszem z tym ze w encyklopediach bedzie sie wspominac ze byl Papiez a o molo
                        > juz nie koniecznie.

W znanych mi encyklopediach pod hasłem Sopot jest mowa o molo. Nie wydaje mi
                        się, żeby zrezygnowano z tych informacji na rzecz wiadomości o wizycie papieża.
                        Zresztą, czy wizyta papieża w jakimkolwiek mieście jest wspomniana w
                        encyklopedii w notce o danym miescie?
                        • makary21 Re: MOLO IMIENIA PAPIEŻA To chyba jakiś żart????? 13.04.05, 15:16
                          w encykolopediach dotyczacych chocby historii kosciola. owszem tak. poza tym
                          molo moze przeminac a takie wydarzenie na dlugosie wpisuje w historie miasta.
                          kto dzisiaj znalby westerplatte gdyby nie jego ob
                          rona?
                          • zoppoter Re: MOLO IMIENIA PAPIEŻA To chyba jakiś żart????? 13.04.05, 15:59
                            makary21 napisał:

> w encykolopediach dotyczacych chocby historii kosciola. owszem tak.

Nie wiem, czy ktoś szukający informaacji o Sopocie będzie ich szukał ich w
                            encyklopedii historii koscioła.

> poza tym
                            > molo moze przeminac a takie wydarzenie na dlugosie wpisuje w historie miasta.
                            > kto dzisiaj znalby westerplatte gdyby nie jego ob
                            > rona?

Makary, podaj przykład jakiegokolwiek miasta, które jest dziś znane tylko z
                            tego, że był tam z wizytą papież.
    • Gość: Transparency Re: Molo Papieża, plaża Matki Boskiej IP: *.chello.pl 12.04.05, 09:45
      Ludzie, zlitujcie sie. Sopot byl dekadencki. Ta nazwa jest "od czapy". Cale
      pokolenia beda sie z Was smiac radni-dewoci.
      • Gość: emw Re: Molo Papieża, plaża Matki Boskiej IP: *.hsd1.il.comcast.net 14.04.05, 07:17
        dawno, dawno temu, bylam no molu podczas swojeej jednej z pierwszych randek (or
        dates as we supose to say today). i molo zawsze zostanie w mojej pamieci
        jako "dating" miejsce. Nie chce wspominac, ze przed molem poszlismy do jednej
        z "kawiarnek" (teraz to jest prywatny klub) gdzie wupilam kieliszek (albo dwa)
        dosc slodkiego wina. Chce tylko powiedziec, ze nie byl to dobry pomysl. W
        kazdym badz razie, sopockie molo, po tylo latach, zamiast kojazyc mi sie z
        moja , moze nie pierwsza, ale bardz wazna randka, kojazy mi sie z dobrym
        pawiem - a juz na pewno nie z PAPIERZEM!
    • Gość: r6 P.Kwasniewski powinien zmienic nazwe naszego kraju IP: *.chelm.gda.pl / *.futuro.pl 12.04.05, 10:34
      na PaPoland
      • zoppoter Re: P.Kwasniewski powinien zmienic nazwe naszego 12.04.05, 10:35
        Gość portalu: r6 napisał(a):

> na PaPoland

A wszystkie miasta nazwać Janopawłodrugogrodami. I ponumerować.
    • Gość: Smutny Re: Molo Papieża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 10:46
      Marynarze mówią: gó.. sie przyczepiło do statku i mówi razem płyniemy. Miarą
      wielkości polityka i jego szacunku dla Ojca Św. jest dzisiaj pozostawienie Go w
      spokoju.
      Przeraża mnie polityczne żerowanie na spuściźnie Jana Pawła II. Niestety
      obawiam się, że to dopiero początek. On nie potrzebuje mola sygnowanego jego
      imieniem. Jeżeli prezydent Sopotu myśli inaczej, znaczy nic nie zrozumiał z
      jego nauczania.
    • Gość: SS NO I ZACZYNA SIĘ KOMEDII CIĄG DALSZY...:( IP: 195.116.62.* 12.04.05, 10:52
    • Gość: A Re: Molo Papieża IP: 212.162.213.* 12.04.05, 11:33
      PROPONUJE, ABY NAZWAC TAK JESZCZE AQUA PARK, MOLO W BRZEZNIE, UL. DLUGA I SKWER
      W GDYNI.

• zoppoter Re: Molo Papieża 12.04.05, 11:41
        Gość portalu: A napisał(a):

> PROPONUJE, ABY NAZWAC TAK JESZCZE AQUA PARK, MOLO W BRZEZNIE, UL. DLUGA I
        SKWER
        >
        > W GDYNI.
        >

Przestań, bo jeszcze którys radny to przeczyta i rzeczywiście tak zrobią...
        • Gość: Tomek Re: Molo Papieża IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 12:46
          Czemu Polacy muszą zachowywać się jak rodacy Kim Ir Sena i w kulcie jednostki
          posuwać sie do takich posunięć jak propozycja zmiany nazwy Placu Piłsudskiego w
          Warszawie czy przemianowanie nazwy mola w Sopocie? Lepiej może byłoby pomysleć
          o naukach jakie zostawił Jan Paweł II i wcielać je w życie, tylko, że to jest o
          wiele trudniejsze - łatwiej zapalić świeczkę, wywiesić flagę, zmienić nazwę
          ulicy czy wybudowac megapomnik papieżowi i ... tak naprawdę mieć w głębokim
          poważaniu to wszystko co On do nas mówił. :/
      • Gość: Sąsiad lubie Karnowskiego aleten pomysl z molemjest glupi IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 12.04.05, 22:46
        to moze od razu zmienimy nazwe miasta z Sopot na Wojtylowo? :D
        Jacek K. powinien wyjechac na urlop w jakies neutralne miejsca za granice i
        popatrzyc na to co prawi z dystansu. Z tym pomyslem mola im papieza zachowuje
        sie jak apartczyk z KRLD. Sorry.
        I jeszcze opowiada o tej swojej milosci do papieza....nie lubie takiej
        egzaltacji. Jest tablica na sw Jerzym ufundowana przez Rade Miasta i starczy
        tego dobrego. Lukru nie posypuje sie cukrem.
        • Gość: ania krotko zwiezle i na temat IP: *.attu.pl 13.04.05, 08:57
          Piękniej uczcimy pamięć Papieża przez tworzenie kuchni dla ubogich, świetlic
          dla dzieci, hospicjów niż przez zwykłą zmianę nazw ulic" - abp Józef Życiński,
          metropolita lubelski, w swym dekrecie o zasadach upamiętniania osoby Jana Pawła
          II
          I ja tyle na ten temat. Zamiast bezsenswownie sie klocic rzejrzyjmy sie wkoloo
          co mozemy zrobic dla sasiada
          • rolotomasi Re: krótko zwęźlel i na temat 13.04.05, 16:11

' tworzenie kuchni dla ubogich, świetlic dla dzieci, hospicjów '
            Dodałbym jeszcze^^>> ochronek dla Patentowanych Osłów Kościelnych (POK),
            aby nie bruździli w PRACY normalnym mieszkańcom Naszego Kraju, a sami mogli nic
            nie robić i modlić się do woli.

Czas na reklamę>>
            ! Głosuj na Zbigniewa !
            KrajowyWajchowyForumowy
    • Gość: GW Re: Molo Papieża IP: *.sm-rozstaje.pl 13.04.05, 17:15
      "Nie wolno szacunku dla Ojca Świętego sprowadzać do najłatwiejszych rozwiązań:
      budowy pomników i nowych nazw ulic - mówi "Gazecie" abp Józef
      Życiński. "Piękniej uczcimy pamięć zmarłego Papieża, tworząc kuchnie dla
      ubogich, świetlice dla dzieci, hospicja" - napisał w dekrecie"
    • Gość: Lidka Na Papiezu niejeden juz zrobil kariere... IP: *.cybernet.ch 13.04.05, 19:46
      Na Papiezu niejeden juz zrobil kariere...

...i niejeden jeszcze zrobi !
    • rispetto Prezydencie Karnowski! 14.04.05, 11:41
      Niech się Pan zatroszczy w duchu pamięci po JP2 o kuchnie i noclegownie dla
      bezdomnych, roztoczy opiekę nad samotnymi matkami, niedożywionymi dziećmi w
      szkołach, niepełnosprawnymi itp, a nie idzie na łatwiznę i populizm w duchu
      zupełnie innym niż głoszonym przez JP2
    • zoppoter Re: Molo Papieża 15.04.05, 14:14

• zoppoter Juz po herbacie. 15.04.05, 15:39
        Jednomyslnie Rada Miasta przyjęła uchwałę...

Czyli kult jednostki kwitnie w najlepsze, przy czym obrzędy tego kultu ida po
        linii najmniejszego oporu. Co to za osiągnięcie nazwać coś, co istnieje w
        obecnej formie od 80 lat, zbudowane było przez kogoś zupełnie innego, a do
        remontu przystapiono zdecydowanie za późno?

Apele Życińskiego, wywiady z przyjaciółmi papieża, wyraźnie wskazują, co papież
        o takich rzeczsch myslał. Ale sopoccy radni wiedzą lepiej. Co następne? MOze
        Ratusz Głónomiejski w Gdańsku?
        • les1 Re: Juz po herbacie. 15.04.05, 20:56
          Chyba istnieje jakas procedura prawna? Nie moga, chyba, tak sami od siebie
          uchwalac bzdury?....bo sie wybory zblizaja?
          Czytalem... ale ciagle mialem nadzieje, ze to sa plotki?
          :-(
          les1
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka