Dodaj do ulubionych

słynni gdańszczanie

IP: *.nsm.pl 10.05.01, 09:52
Zainspirowany podobnym tematem na forum pznanskim(gdzie jednak sami poznaniacy
nie mieli wiele do powiedzenia)chciałbym zaproponować podobną listę i u
nas.Jakich znacie słynnych gdańszczan,którzy tu się urodzili lub których
głownym terenem dziłalności był Gdańsk?
Obserwuj wątek
    • Gość: beast Re: słynni gdańszczanie IP: *.nsm.pl 10.05.01, 16:55
      No dobra nikt nie chce być pierwszy więc sam sobie odpowiem podając pierwszy
      (nie ostatni mam nadzieję) standardowy zestaw slynnych gdanszczan.Kolejność
      mniej więcej chronologiczna:Jan Heweliusz,Daniel Fahrenheit,Daniel
      Chodowiecki,Artur Schoppenhauer,i póżniej ...Andrzej Szarmach,Lech Wałęsa,Jan
      Krzysztof Bielecki,Dariusz Michalczewski.
      • Gość: jo Re: słynni gdańszczanie IP: 10.10.41.* 10.05.01, 17:05
        Grass, Kinsky (Sopot), Huelle, Chwin, Mytnik (od pedalowania), Kozakiewicz (z Gdyni od tyczki), a nawet Konjo i
        Skiba. I jeszcze Ciechowski (chociaz on jest z Tczewa) i Stalinska... dopisz co najmniej piec nazwisk i podaj dalej
        • Gość: U92 Re: słynni gdańszczanie IP: *.dip.t-dialin.net 10.05.01, 21:07
          Mokwa ( malarstwo ),Leonid Teliga(zeglarz),Peter von Danzig ?(mial swoj pomnik
          we Wrzeszczu)
        • Gość: beast Re: słynni gdańszczanie IP: *.nsm.pl 10.05.01, 23:11
          Jeśli traktować Gdańsk razem z "przyległościami" to jest jeszcze tczewianka
          Jola Kwaśniewska(w Gdańsku studiowała) zdaje się ideał kobiety wg. polskiego
          społeczeństwa;)
      • Gość: meg Re: słynni gdańszczanie IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.01, 23:54
        czy to mają być gdańszczanie z urodzenia - czy z zasług ?
        • Gość: beast Re: słynni gdańszczanie IP: 195.117.137.* 14.05.01, 00:27
          Z urodzenia;z urodzenia i zasług;z zasług(jeśli odnoszą się do gdańska lub
          poczynili je mieszkając w Gdansku)i w ogóle wskazana jest interpretacja
          rozszerzająca.
      • Gość: KAM Grass i ... ja:) IP: 195.205.37.* 19.07.01, 09:15
        dodam Guentera Grassa i ...siebie samego :) . Tak poza tym to wyjedzcie za
        granicę, do róznych krajow i spytajcie ludzi jakie miasta znaja w Polsce. Dam
        sobie glowe uciac, ze Gdansk pobije nawet Warszawe, deklasujac zupelnie
        pozostale miasta. Nie zastanawialiscie sie nigdy dlaczego?
    • Gość: gnom Re: słynni gdańszczanie IP: 192.168.112.* / 195.205.250.* 10.05.01, 21:09

w gdansku byly bardzo znane cechy zlotnikow ( piotr van der rennen -sarkofag
      sw. wojciecha w gnieznie i sw. stanislawa w krakowie ). wybitni rytownicy (
      chodowiecki, hondiusz, deisch ). nie mozna zapomniec o gdanskich stolarzach i
      ich wspanialych meblach.no i jeszcze j. dantyszek ( choc obrazil sie na nasze
      miasto bo sprzyjalo reformacji)
      • Gość: ARTUR Re: słynni gdańszczanie IP: 212.244.184.* 11.05.01, 08:42
        I ja ARTUR, to nastepny na liście, choć to dopiero
        melodia przyszłości. W każdym razie na forum poznania
        jestem juz sławny.
        • Gość: jo Re: słynni gdańszczanie IP: 10.10.41.* 11.05.01, 11:19
          Gość portalu: ARTUR napisał(a):

&#62 I ja ARTUR, to nastepny na liście, choć to dopiero
          &#62 melodia przyszłości. W każdym razie na forum poznania
          &#62 jestem juz sławny.

jestes slawny tez w gdansku jako zwolennik monarchii - krol Artur... zalosne
        • Gość: Macko74 Re: słynni gdańszczanie IP: *.proxy.aol.com 09.09.01, 08:55
          Waszmosc jestes skromny jak ARTUR z GAZETA.PL.............
          POZDRAWIAM MACKO!!!!
    • Gość: jo Re: słynni gdańszczanie IP: 10.10.41.* 11.05.01, 12:08
      no co milczycie? A Baka, a Bista, a Cybulski, a Kobiela? A Gruza, Hubner?
      • Gość: ARTUR Re: słynni gdańszczanie IP: 212.244.184.* 11.05.01, 14:25
        Andrzej Grubba
        • Gość: beast Re: słynni gdańszczanie IP: *.nsm.pl 11.05.01, 15:47
          Grubba właściwie też nie z samego Gdańska a z okolic Starogardu.
          Całe(chyba)składy Czerwonych Gitar,Kombi(he,he) a teraz ONA.Poza tym całe
          zastępy polityków z gdanskiego desantu z
          A.Hallem,B.Borusewiczem,J.Lewandowskim,D.Tuskiem a także J.Rybicki(AWS) i z
          lewej strony posłowie F.Potulski i "gdańszczanin co 4 lata" L.Pastusiak.
          Aneta Kreglicka jako gdanszczanka zdobywała tytuły Miss Polonia i Świata,ale
          urodzona w Szczecinie.
          Jest jeszcze ciekawa postać Jana Kostki,kasztelana gdańskiego przewodniczącego
          Komisji Morskiej z casów Zygmunta Augusta.Kandydata na tron polski tej części
          szlachty która chciała mieć "Piasta" za króla(w czasie elekcji 1574)
          • Gość: oj Re: słynni gdańszczanie IP: 10.10.41.* 11.05.01, 16:01
            kaminski na biegunach
      • Gość: Marcin Re: słynni gdańszczanie IP: *.oliwa.gda.osk.pl 05.06.01, 12:09
        Pilkarze Lechii Gdansk - zdobywcy Pucharu i Superpucharu Polski w 1983 roku:
        Tadeusz Fajfer, Marek Wozniak, Lech Kulwicki, Andrzej Salach, Dariusz
        Raczynski, Zbigniew Kowalski, Roman Jozefowicz, Marek Kowalczyk, Jacek
        Grembocki, Dariusz Wojtowicz, Krzysztof Gorski, Ryszard Polak, Stefan Klinger,
        Boleslaw Blaszczyk, Jerzy Kruszczynski.
    • Gość: beast Re: słynni gdańszczanie IP: *.nsm.pl 11.05.01, 17:32
      ;-) Ciekawe,że nikt nie wymienił ks.Jankowskiego...
      • Gość: muzic Re: słynni gdańszczanie IP: 10.10.41.* 11.05.01, 21:28
        Gość portalu: beast napisał(a):

&#62 ;-) Ciekawe,że nikt nie wymienił ks.Jankowskiego...

wymieniles i zapadla cisza. To moze ja dla ozywienia wrzuce do wora slynnych i naszych paru grajkow: Tymon,
        Trzaska, Desiglasoff
    • Gość: beast Re: słynni gdańszczanie IP: 195.117.137.* 13.05.01, 13:48
      Detektyw Bednarski"na kłopoty"...;-)
      ...przyznaję,że kończą mi się pomysły.
      • Gość: k.k.f. Re: słynni gdańszczanie IP: 198.81.17.* 13.05.01, 17:53
        jednym z najslynniejszych gdanszczan jest kkf-casey- z jednej z
        najwygodniejszych dzielnic gdanska,chelma. w swoim czasie mial wielki sad
        owocowy izachwycal trojmiejskich ludzii ich zoladki w bez zadnej chemicznej
        skazy owoce.lubil gdanska gedanie,a lechii zawsze zyczyl wymazanie zwszelkiej
        gazety. teraz rowniesz zyczy lechii nie tylko tegorocznego spadku ale
        corocznego az do wykorzenienia tam ducha komunistyczno-wschodniopolskiego.
    • Gość: beast Re: słynni gdańszczanie IP: 195.117.137.* 13.05.01, 23:34
      Malarz Stryowski(o którym ostatnio głośno,choć chyba tylko w Gdańsku).Rysownik
      Z.Jujka gdańszczanin od kilkudziesięciu lat.Jacek Fedorowicz też podpada pod
      słynnego gd. choć urodził się w Gdyni(ale taką "szeroką"koncepcje przyjeliśmy).
    • Gość: beast Re: słynni gdańszczanie IP: 195.117.137.* 14.05.01, 00:31
      Ha,ha po przeczytaniu podobnego tematu w Szczecinie przypomniał mi
      się ...Nikodem S.(no co sławny to on był;)
      • Gość: 13 Re: słynni gdańszczanie IP: *.proxy.aol.com 14.05.01, 03:02
        gdanszczanie, czy ich pamietacie? oni tez.jablonski, niedziela, pastula,
        juzwiak, januszczyk,lukowski, szymanski, filbrandt, meler, szerscien, kornela,
        groszewski,plewa, gorski, gawecki, suchecki, f.wolos, lis, korwel, tajak,
        marian kusmierek, w. kaczorowska, i. kowalczyk, w. zglinska oraz mularczyk.
        • Gość: jo Re: słynni gdańszczanie IP: 10.10.41.* 14.05.01, 11:14
          Gość portalu: 13 napisał(a):

&#62 gdanszczanie, czy ich pamietacie? oni tez.jablonski, niedziela, pastula,
          &#62 juzwiak, januszczyk,lukowski, szymanski, filbrandt, meler, szerscien, kornela,
          &#62 groszewski,plewa, gorski, gawecki, suchecki, f.wolos, lis, korwel, tajak,
          &#62 marian kusmierek, w. kaczorowska, i. kowalczyk, w. zglinska oraz mularczyk.

o kurcze... nie znam, moze powyjasniasz o co chodzi? Ale za to dorzuce Petera Konfederata - nie zyje, ale
          wielu go pamieta z Monciaka
          • Gość: jaro Re: słynni gdańszczanie IP: *.access.de.clara.net 15.05.01, 00:04
            Gość portalu: jo napisał(a):

&#62 Ale za to dorzuce Petera Konfederata - nie zyje, ale
            &#62 wielu go pamieta z Monciaka

Do slaw lokalnych Sopotu nalezal tez Parasolnik - dlugo przed Peterem - niestety
            znam tylko z przekazu, a Gdansk ma skromnego Czlowieka Rowera.
            • Gość: Dark Re: słynni gdańszczanie IP: *.unregistered.formus.pl 12.06.01, 09:38
              Peter był z Sopotu!
              Ale zdaje się że z Gdańska był (niedoszły) kandydat na Prezydenta RP:
              Pan Witek Z Atlantydy ("Mój koń nie mieści mi się w dłoń").
    • Gość: jaro Re: słynni gdańszczanie IP: *.access.de.clara.net 14.05.01, 23:58
      Kobiela + Fedorowicz!!!

Bista + Baka

Konjo + Skiba ;-)
      • Gość: w,n i m Re: słynni gdańszczanie IP: *.proxy.aol.com 15.05.01, 04:41
        a co ,13 ma racje, ja ich znam. dorzuce jeszcze tych
        wszystkich ,zktorymi rozmawialiscie albo nie
        chcieliscie a ktorzy to byli i sa perla w min.
        gdanskiej spolecznosci.oni maja w prawdziwy pokoj
        obute swe stopy.
        • Gość: jaro Re: słynni gdańszczanie IP: *.access.de.clara.net 16.05.01, 01:17
          Zeby tak samemu sobie kadzic!?
    • Gość: 621/1 Re: słynni gdańszczanie IP: *.proxy.aol.com 16.05.01, 07:11
      slynny Gdanszczanin-piotrek szczerbowicz. oczywiscie z pod zielonej bramy.
      kiedy wychodzil z za rogu to od razu bylo widac nos, potem dlugo, dlugo nic,
      wreszcie piotr w calej swej krasie,ku uciesze rzeszy wybranej. daj znac znow o
      sobie zawsze w pozytywnym tego slowa znaczeniu.
    • Gość: gnom Re: fleszarowa muskat?????????? IP: 192.168.112.* / 195.205.250.* 16.05.01, 23:34
      niestety nie jestem pewien
    • Gość: beast Re: słynni gdańszczanie-PODSUMOWANIE IP: *.nsm.pl 20.05.01, 00:14
      Całkiem nieżle to wyszło,zwłaszcza w porównaniu z podobnymi watkami w
      Poznaniu,Szczecinie(tam nieżle),Wrocławiu.Poza niezrozumiałymi dla mnie postami
      k.k.f. i 13 ,można stwierdzić że parę sławnych osób pochodzi z
      Trójmiasta,nieproporcjonalnie więcej pewnie niż wynosi liczba mieszkańców.
      • Gość: jaro Re: słynni gdańszczanie-PODSUMOWANIE IP: *.access.de.clara.net 24.05.01, 00:50
        Jak moglismy o nim nie pamietac - o panu Witku, przybyszu z Atlantydy, znanym
        jako WITEK DISCO. Kariere zaczynal w przejsciu pod torami SKM-ki w Oliwie,
        potem wystepy w Zarnowcu i wreszcie na Monciaku. Obecnie kontynuuje kariere w
        stolicy - przed zejsciem do stacji Metro-Centrum. Miejmy nadzieje, ze sie
        zbytnio nie rozbisurmani i da latem pare koncertow u nas!

Co do podsumowania, to zawlaszczylismy sobie kilka slaw osciennych, ale i
        pewnie zapomnielismy o jakis:
        teraz dorzucam Anne Walentynowicz (czy bylby bez niej Sierpien?).
        • Gość: gwiazda Re: słynni gdańszczanie-PODSUMOWANIE IP: 10.10.41.* 24.05.01, 11:04
          A ja? Andrzej Gwiazda
          • Gość: Ballest Re: słynni gdańszczanie-PODSUMOWANIE IP: 62.67.0.* 26.05.01, 22:44
            A Korynt slynny zawodnik Lechii
            • Gość: gnom Re: słynni gdańszczanie-PODSUMOWANIE IP: 192.168.112.* / 195.205.250.* 26.05.01, 23:01
              Gość portalu: Ballest napisał(a):

&#62 A Korynt slynny zawodnik Lechii

no a " dziadek " zdzisiek puszkarz
              • Gość: chelm Re: słynni gdańszczanie-PODSUMOWANIE IP: *.proxy.aol.com 27.05.01, 00:38
                a co wy nato=krzysztof januszczyk.
                • Gość: lubuska Re: słynni gdańszczanie-PODSUMOWANIE IP: *.proxy.aol.com 29.05.01, 04:41
                  a ci rowniez slynni gdanszczanie,kazdy na swoj sposob:zdzisio lukowski-znany
                  inz.w kregach kaplanskich,oraz z naprzeciwka irus niedziela,oj znany,znany.
                  • Gość: jaro Dlaczego spod proxy.aol.com nadaja sami idioci... IP: 134.147.154.* 29.05.01, 18:51
                    ...a raczej jeden.
                    I to nie tylko w tym watku.
    • Gość: beast Re: słynni gdańszczanie IP: *.nsm.pl 29.05.01, 17:25
      A marszałek "Przerwa" Płażynski?Jest jeszcze minister Biernacki.
      • Gość: mcroti A NIkodem S. to pies? IP: 10.10.41.* 03.06.01, 19:07
        Zgłaszam kandydaturę NIkodema S. ps. Nikoś
        W odróżnieniu od Jana Uphagena zna go cała Polska (przede wszystkim policja) i policja niemiecka. Tu już jest
        chyba coś.
        • Gość: beast Re: A NIkodem S. to pies? IP: *.nsm.pl 04.06.01, 00:22
          Ależ ja już go zgłosiłem,jestem zawiedziony ,że nie czytasz uważnie moich
          postów;-)
    • Gość: beast Re: słynni gdańszczanie IP: *.nsm.pl 30.05.01, 23:54
      Sylwia Gruchała :)))))))))))))))
    • Gość: rod Re: słynni gdańszczanie IP: 213.25.180.* 01.06.01, 15:13
      A czy o Jerzym Haffnerze oraz o Uphagenie coś wspominaliście???
      • Gość: beast Re: słynni gdańszczanie IP: *.nsm.pl 01.06.01, 15:27
        Haffnera pozostawiliśmy Sopotowi,co nie przeszkodziło nam "pożyczyć" sobie
        kilku innych osób;)Co do Uphagena,to ja nie mam pojęcia kim on był,ale był
        znany zapewne tylko w Gdańsku.(?)
        • Gość: rod Re: słynni gdańszczanie IP: 213.25.180.* 01.06.01, 15:53
          Gość portalu: beast napisał(a):

&#62 Haffnera pozostawiliśmy Sopotowi,co nie przeszkodziło nam "pożyczyć" sobie
          &#62 kilku innych osób;)

A to boli mnie jako sopocianina.

&#62Co do Uphagena,to ja nie mam pojęcia kim on był,ale był
          &#62 znany zapewne tylko w Gdańsku.(?)

A to smutek. Może zachęcę Cię do wycieczki na Długą do Domu Jana Uphagena (Muzeum
          Historii Gdańska) oraz na Morenę by obejżeć dworek rodziny Uphagenów
          (zamieszkiwali tam w XVII i XVIII w.). Na Twoją obronę pozostaje mi tylko fakt,
          że Jan Uphagen zmarł bezpotomnie ;-)

PS. Podziwiam czujności i prędkość reakcji

Pozdro,
          rod

• Gość: beast Re: słynni gdańszczanie IP: *.nsm.pl 01.06.01, 20:02
            ;) Tym razem nie tak prędko.
            Usilnie kiedyś chciałem dowiedzieć się kim był Uphagen,ale gdy nie znalazłem
            jego nazwiska w sześciotomowej encyklopedii PWN, moja "usilność" gdzieś się
            ulotniła,ponieważ stwierdziłem iż nie był nikim sławnym poza Gdanskiem (skoro
            nie było go nawet w sześciotomówce).Pozdr
            PS
            Uroczyście proklamuję włączenie do pocztu "Słynnych gdańszczan" także i
            J.Haffnera...no i J.Uphagena też;)
            • Gość: dido Re: słynni gdańszczanie IP: 10.10.41.* 04.06.01, 15:46
              o Uphagenie mozna przeczytac w ABC gazeta ludzie. Mial facet niezly gust jak na
              swoje czasy. A obecne muzeum w miejscu jego dawnego domu - cacko. I te nazwy
              pomieszczen - pokoj kwiatow, owadow. Brakuje troche sprzetow, ale moze jeszcze
              dokupia.
    • Gość: piotr następni do kolekcji IP: *.zapid.com 03.06.01, 18:41
      Artur Schopenhauer (pierwsze pięć lat życia, ale
      uważał się za gdańszczanina), Farenheit - skala i
      termometr (gdyby ktoś nie wiedział)
      • Gość: beast Re: następni do kolekcji IP: *.nsm.pl 03.06.01, 22:28
        "Ale to już było..."
    • Gość: grzegorz Re: słynni gdańszczanie IP: 216.65.106.* 03.06.01, 19:32
      warto wspomnieć o Oli Kobielak - mistrzyni świata (nie piszę w czym, bo jestem
      ciekaw czy ktoś wie)
      • Gość: beast Re: słynni gdańszczanie IP: *.nsm.pl 03.06.01, 22:29
        Fitness?
        • Gość: grzegorz Re: słynni gdańszczanie IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 03.06.01, 22:54
          jasne! Fitness.
          a jeszcze ze sportu (nie wiem, może już jest?) Zenon Plech. W swoim czasie
          sławny to on był.
          • Gość: beast Re: słynni gdańszczanie IP: *.nsm.pl 03.06.01, 23:24
            Ale chyba nie spełnia nawet "rozszerzonych" kryteriów tzn.nie urodził się w
            Gdańsku,a sukcesy odnosił także w Gorzowie,z którym chyba jest bardziej
            związany.
    • Gość: g Re: słynni gdańszczanie IP: 216.65.106.* 03.06.01, 23:22
      niezbyt to "fajny" przykład ale był kiedyś skorpion...
      londyn ma swojego kubę rozpr. to można wspomnieć o skorpionie. tylko nie jestem
      pewien (nie pamiętam) czy on był konkretnie z g-ka, ale "działał" w okolicy
    • Gość: PANIENKA Re: słynni gdańszczanie IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 04.06.01, 00:17
      PANIENKA Z OKIENKA - MAŁO RZECZYWISTA ALE SŁAWNA JEST A BĘDZIE (JAK SIĘ NIE
      POPSUJE) JESZCZE BARDZIEJ.
    • Gość: spis Re: słynni gdańszczanie IP: 216.104.228.* 04.06.01, 00:22
      może ktoś spisałby co już jest.
      po co się powtarzać ?
      • Gość: beast Re: słynni gdańszczanie-SPIS IP: *.nsm.pl 04.06.01, 20:30
        Politycy,związkowcy i inni społecznicy:
        L.Wałęsa,J.K.Bielecki,M.Plażyński,D.Tusk,B.Borusewicz,
        M.Biernacki,
        A.Hall,J.Lewandowski,E.Wittbrodt,L.Pastusiak,
        F.Potulski,B.Lis,A.Walentynowicz,
        A.Gwiazda,
        i z historii(tej nieco dawniejszej):
        J.Kostka,J.Haffner,J.Uphagen

Kultura(szeroooooooko pojęta):
        D.Chodowiecki,P.van der
        Rennen,Hondiusz,Deisch,Stryowski,G.Grass,K.Kinski,P.Huelle,S.Chwin,M.Baka,
        H.Bista,
        B.Kobiela,Z.Cybulski,J.Fedorowicz,J.Gruza,Hubner,Mokwa,Skiba,Konjo,D.Stalinska,
        G.Ciechowski,Z.Jujka,R.Schubert,
        Kombi,ONA,Golden Life,Czerwone Gitary,Tymon,Trzaska,Deriglasoff

Naukowcy i inni myslący ludzie:
        D.Fahreheit,J.Heweliusz,A.Schoppenhauer,

Sportowcy i inni wyczynowcy:
        Szarmach,Michalczewski,Mytnik,Kozakiewicz,Teliga,Grubba,Kaminski na biegunach,
        R.Korynt,Z.Puszkarz,S.Gruchała,A.Kobielak

Inni i inne:
        Perer von Danzig,Jola Kwaśniewska,Aneta Kręglicka,ks.Jankowski,Nikodem S.,peter
        Konfederat,Parasolnik,Człowiek Rower,Witek Disco,

Ufffffff to chyba wszyscy,jak kogoś pominąłem niech się dopisze;)No i
        dopisujcie nowych oczywiście!Kolejność jak widać raz chronologiczna,raz
        kolejność zgłoszeń,a raz jak mi się przypomniało czyli najzupełniej przypadkowa
        (i potem wyszło :ks.Jankowski obok Nikosia hi,hi).
        • Gość: beast Re: słynni gdańszczanie-SPIS IP: *.nsm.pl 05.06.01, 20:40
          Do działu kultura Dominik Lejman.
          • Gość: jaro Re: słynni gdańszczanie-SPIS IP: *.access.de.clara.net 09.06.01, 23:49
            A moze by tak "odcedzic" tych wypozyczonych?
            • Gość: beast Re: słynni gdańszczanie-SPIS IP: *.nsm.pl 12.06.01, 19:09
              Zadanie zbyt trudne z uwagi na niejasność w sumie kryteriów.Np.Andrzej Grubba
              urodził się pod Starogardem Gdańskim,ale większa część swego dorosłego życia
              sopedził w Gdańsku,tutaj odnosił sukcesy na chwałe swoją i gdańskiego
              sportu.Ale jest gdańszczaninem czy nie ?Takich przypadków jest więcej.
              • Gość: jaro Re: słynni gdańszczanie-SPIS IP: *.access.de.clara.net 12.06.01, 23:02
                Mysle o tych, ktorzy z Gdanskiem w ogole nic wspolnego nie mieli.
                Np. Ciechowski, Peter...
                • Gość: beast Re: słynni gdańszczanie-SPIS IP: *.nsm.pl 13.06.01, 00:15
                  W sprawie niektórych kandydatów nie czuję sie kompetentny ,nie wiem czy
                  np.Deriglasoff ma coś wspólnego z Gdańskiem,ale skoro jest na liście to chyba
                  coś tam ma.Zwróciłbym uwagę ,że już dawno nikogo nie dopisano.
        • Gość: kachna Re: słynni gdańszczanie-SPIS IP: *.tele2.pl 25.06.01, 00:00
          liste przeczytalam, moze sie okazac,ze pobieznie - bo
          nie zauwazylam Van den Block''ow. Obu. Strakowskich -
          obu.
          I nie oddzialalabym tych rodowitych, od
          tych "nabytych" - bo to takie subietkywne "byz
          gdanszczaninem/gdanszczanka"...

Acha -jeszcze prof. Januszajtis!!!

pozdrowienia dla wszystkich gdanszczan urodzonych tu
          lub przybylych!!!
    • Gość: beast Re:a może ... IP: *.nsm.pl 04.06.01, 00:25
      ...Rudi Szubert?
      • Gość: Edna Re:a może ... IP: *.echostar.pl 05.06.01, 12:16
        ks.Jankowski to nikt.To Zydozerca i Rasista!
        • Gość: mcroti Zaraz tam tak... IP: *.ibngr.edu.pl 05.06.01, 15:24
          W zasadzie nie rozpatrywano na tym formum kto za co jest sławny tylko w ogóle czy jest. Ta tak się
          składa, że ks. Jankowski na złą sławę narzekać nie może, czego dowodem jest powyższy list
    • Gość: Dark Re: słynni gdańszczanie IP: *.unregistered.formus.pl 13.06.01, 10:10
      Cóż!
      Słynna jest też Alicja (z BB) oraz jej Mariusz (z BMW).
      • Gość: kasia Re: słynni gdańszczanie IP: *.tele2.pl 28.06.01, 11:41
        mysle ze miernoty az nadto w Gdansku i nie musimy byle "panieny" i
        jej "opiekuna" wciagac na liste. Nie ten format. Nie prowadzimy zdaje sie listy
        szumowin.
        • Gość: beast Re: słynni gdańszczanie IP: *.nsm.pl 28.06.01, 12:08
          Nie no to był myślę żart.A gdyby nawet nie to przecież sławni(znani) są.Jeszcze
          przez całe 3 miesiące ,bo wtedy chyba rusza nowa edycja BB.Ale na "oficjalną"
          listę ich nie wciągniemy!
    • Gość: jaro Re: słynni gdańszczanie IP: 213.134.152.* 05.07.01, 14:53
      Sołdek
    • Gość: jaro Re: słynni gdańszczanie IP: *.pppool.de 16.07.01, 00:45
      A mjr. Sucharski juz byl?
    • Gość: guli Re: słynni gdańszczanie IP: *.man.poznan.pl 17.07.01, 16:30
      Kazimierz Zimny medalista olimpijski z Rzymu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka