Gość: szary IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 11.09.01, 15:28 Co za katastrofa! Dwa samoloty walnęły w Twin Towers. Drugi na żywo można było zobaczyć w CNN. Straszne. Koniec izolacjonizmu panie Bush, Arabowie domagają się bata! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lucy_z Re: Zamach w New Yorku!!! 11.09.01, 15:40 Gość portalu: szary napisał(a): > Co za katastrofa! Dwa samoloty walnęły w Twin Towers. Drugi na żywo można było > zobaczyć w CNN. Straszne. Koniec izolacjonizmu panie Bush, Arabowie domagają > się bata! Właśnie to przed chwilą widziałam. Mówi się, że to zamach , trudno chyba to jeszcze stwierdzić. Z drugiej strony aż dwa samoloty i w dwie wieże to nie moze chyba być zbieg okoliczności! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szary Re: Zamach w New Yorku!!! IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 11.09.01, 15:46 Jasne, że różne mogą być tego przyczyny, w CNN spekulowali czy to nie jakaś awaria systemu nawigacyjnego na lotnisku, ale raczej mówi się o zamachu. Widziałem na żywo ten drugi samolot, on leciał dokładnie na drapacza, nie próbował żadnych uników! Może mogło mu "siąść" sterowanie, ale dwa samoloty naraz? I oba ściągnęło w jedno miejsce? W serce USA? To wielce nieprawdopodobne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szary Re: Zamach w New Yorku!!! IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 11.09.01, 15:55 A teraz trzeci samolot walnął w Pentagon!!! Ludzie, co się dzieje??? Ewakuują Pentagon, Biały Dom, zamykają wszystkie lotniska w całych Stanach, w New Yorku wszystkie mosty i tunele. Independence Day!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szary Re: Zamach w New Yorku!!! IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 11.09.01, 16:13 Ludzie, to się nie dzieje naprawdę. Południowa Tower zawaliła się po trzeciej eksplozji. Z tego będzie jakaś wojna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcroti This means war!!! IP: *.ibngr.edu.pl 11.09.01, 16:27 Niestetety a może stety Wujek Sam po czyms takim powinien przeleciec sie bo Alibabach kilkoma bombkami A. Potem buldożery, wyrównaja tern i posadzi sie gaje oliwne i pomagańczowe. I raz na zawsze bedzie spokój Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolka nie ma world trade center IP: 10.10.41.* 11.09.01, 16:42 wlasnie polorzyla sie druga wieza !!! nie juz najwyzszego budynku na swieci. Zamachj jest dokladnie trzy miesiace po karze smierci Tima Mc Veigh''ta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cmd26 Re: nie ma world trade center IP: 192.168.3.* / *.interecho.com 11.09.01, 16:51 Gość portalu: Jolka napisał(a): > wlasnie polorzyla sie druga wieza !!! > nie juz najwyzszego budynku na swieci. male sprostowanie - WTC wcale nie byl najwyzszym budynkiem na swiecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolka Re: nie ma world trade center IP: 10.10.41.* 11.09.01, 17:14 Gość portalu: cmd26 napisał(a): > Gość portalu: Jolka napisał(a): > > > wlasnie polorzyla sie druga wieza !!! > > nie juz najwyzszego budynku na swieci. > > male sprostowanie - WTC wcale nie byl najwyzszym budynkiem na swiecie Odpowiedz Link Zgłoś
cmd26 Re: nie ma world trade center 11.09.01, 20:44 Gość portalu: Jolka napisał(a): > > Gość portalu: cmd26 napisał(a): > > > Gość portalu: Jolka napisał(a): > > > > > wlasnie polorzyla sie druga wieza !!! > > > nie juz najwyzszego budynku na swieci. > > > > male sprostowanie - WTC wcale nie byl najwyzszym budynkiem na swiecie alez zagialem pania redaktor, az zaniemowila ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sharky Re: nie ma world trade center IP: *.hg.mdip.bt.net 11.09.01, 23:28 Najwyzszy budynek na swiecie to Petronas Twin Tower w Kuala Lumpur. WTC byl 4 pod wzgledem wysokosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolka do cmd26 IP: 10.10.41.* 12.09.01, 16:16 cmd26 napisał(a): > alez zagialem pania redaktor, az zaniemowila ;)))) Slonko poszukaj dwa posty wyzej. Male sprostowanie Nie jestem pania redaktor zapytaj Mcrotiego moze ci powie kim jestem Odpowiedz Link Zgłoś
cmd26 Re: do cmd26 12.09.01, 21:27 Gość portalu: Jolka napisał(a): > Slonko poszukaj dwa posty wyzej. dobrze gwiazdeczko :) > Male sprostowanie > Nie jestem pania redaktor zapytaj Mcrotiego moze ci powie kim jestem bede musial zapytac :) Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: This means war!!! 11.09.01, 16:42 Ciarki mnie przechodzą!!!!!! Państwo, o którym myśleliśmy, że jest najlepiej strzeżone, że ma wszystko naj a najlepszą obronę. Podobno leci kolejny samolot porwany , w kierunku Waszyngtonu, tak podaje TVN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcroti Re: This means war!!! IP: 10.10.41.* 11.09.01, 20:29 Tyle kosztuje demokracja W Rosji Sowieckiej najpierw strielano a potem tłumaczono kto był winien (przypadek samolotu połudiowokoreańskiego, wcale nie lecącego przez centrum Manhattanu) Swoją droga dziwię się, że Pentagon nie jest chroniony parasolem rakietowym a nad jego obszarem nie ma zakazu lotów. Jedno jest pewne Wujek Sam dostał mocno po dupie i na pewno nie podaruje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eko Re: This means war!!! IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 12.09.01, 01:07 no i kol.mcroti masz swoją potęgę gospodarczą która się dorobiła na produkcji broni - można by przerobić przysłowie : kto miecze produkuje ten od miecza ginie. ja już wolę aby w okręgu kieleckim nie było za dużego rozwoju przemysłu zbrojeniowego bo a nuż się dorobimy niesamowitej gospodarki, powstaną w Polsce towery w które będą celować fanatycy Departament Obrony może i wymusza ruch gospodarczy w Stanach ale również z drugiej strony nie kontroluje już takiej ilości broni na świecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cmd26 Re: Zamach w New Yorku!!! IP: 192.168.3.* / *.interecho.com 11.09.01, 16:52 no to ciekawe jak sie teraz sprawy potocza. Niesadze aby Bush dal sobie dmuchac w kaszke. Wspolczuje palestynie (jezeli to byli oni) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Re: Zamach w New Yorku!!! IP: *.*.*.* 11.09.01, 16:57 jezeli to sa palestynczycy -to nie ma co wspolczuc -bedzie wojna Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Zamach w New Yorku!!! 11.09.01, 17:00 Gość portalu: cmd26 napisał(a): > no to ciekawe jak sie teraz sprawy potocza. Niesadze aby Bush dal sobie dmuchac > w > kaszke. Wspolczuje palestynie (jezeli to byli oni) Podobno przyznała się palestyńska organizacja Demokratyczny Front Wyzwolenia Palestyny - podała telewizja Abu Zabu Odpowiedz Link Zgłoś
cmd26 Re: Zamach w New Yorku!!! 11.09.01, 17:02 lucy_z napisał(a): > Podobno przyznała się palestyńska organizacja Demokratyczny Front Wyzwolenia > Palestyny - podała telewizja Abu Zabu a po chwili ta sama organizacja zaprzeczyla temu Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Zamach w New Yorku!!! 11.09.01, 17:12 cmd26 napisał(a): > a po chwili ta sama organizacja zaprzeczyla temu > Tak, tak, to jeszcze na razie wszystko przypuszczenia, nie sprawdzone wiadomości. Ale to jest straszne!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Zamach w New Yorku!!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.01, 18:31 Nasze wnuki za początek nowego tysiąclecia będą uważały właśnie dzisiejszy dzień 11.09.2001 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcroti Re: Zamach w New Yorku!!! IP: 10.10.41.* 11.09.01, 20:35 Pod warunkiem że będą jeszcze jakies wnuki Ja jade do Auchan po konserwy i suchary. To może być bardzo długa zima... Odpowiedz Link Zgłoś
cmd26 Re: Zamach w New Yorku!!! 11.09.01, 20:41 Gość portalu: mcroti napisał(a): > Pod warunkiem że będą jeszcze jakies wnuki > Ja jade do Auchan po konserwy i suchary. To może być bardzo długa zima... to byl zart? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcroti Re: Zamach w New Yorku!!! IP: 10.10.41.* 11.09.01, 21:21 cmd26 napisał(a): > Gość portalu: mcroti napisał(a): > > > Pod warunkiem że będą jeszcze jakies wnuki > > Ja jade do Auchan po konserwy i suchary. To może być bardzo długa zima... > > to byl zart? > Raczej taki sobie zart:((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szary Re: Zamach w New Yorku!!! IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 11.09.01, 21:30 Nie wiem co napisać. Jestem wstrząśnięty, jak chyba każdy normalny człowiek dzisiaj na świecie. Nawet w Libanie, pomimo radości na ulicach, wiele osób podobno była przerażona obrazem z TV. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sharky Re: Zamach w New Yorku!!! IP: *.hg.mdip.bt.net 11.09.01, 23:25 To byl dobrze zorganizowany zamach zrobione za wielkie pieniadze. System obronny USA jest nastawiony na walke z zorganizowana armia podczas gdy spoleczenstwo jest bezbronne w obliczu ataku z wewnatrz o czym swiadczy fakt ze porwano az 4(!) samoloty. Zreszta...ekstremisci walcza bronia zakupiona w USA. Moim zdaniem to poczatek konca Ameryki...podobnie jak imperium rzymskie padnie pod naporem barbarzyncow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAM Co proponujesz Szary? IP: 195.205.37.* 12.09.01, 08:45 Jesteś przeciwnikiem kary śmierci a więc z pewnością nie popierasz żadnych ataków, w którym mogą zginąć ludzie - nawet na terrorystów. Jak więc ukarałbyś sprawców i walczył z terroryzmem? 3 lata w zawieszeniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Re: Do KAM IP: *.*.*.* 12.09.01, 09:13 Jestem przeciw karze smierci, ale nie mieszaj tego ze zbrodnicza organizacja - terorystyczna, wszyscy winni zamachu w USA, wszyscy sympatyzanci terorystow i conajmniej polowa islamistow, to ideologiczni zbrodniarze - to primitywne stworzenia i jako tacy nie podlegaja ochronie jakia przysluguje LUDZIOM - zaczela sie wojna cywilizacji i jezeli jak ktos napisal - jest to koniec Ameryki to jest to takze koniec Europy a wiec i Polski, a ja ci powiem , ze oni (Arabi) przegraja, bo zwierze jest za glupie zeby przezyc jezeli mu CZLOWIEK na to nie pozwoli. wsciekly Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAM Re: Do KAM IP: 195.205.37.* 12.09.01, 09:30 Jestes przeciwny karze smierci ale popierasz masowe akty zbrojne. Jesteś podręcznikowym przykładem choroby systemu wartości XX wieku. Przecież w takim rozumowaniu nie ma żadnej konsekwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Re: Do KAM IP: *.*.*.* 12.09.01, 09:42 Jest roznica , i to duza - kara smierci jest wymierzana przeciwko pojedynczym ludziom i tej jestem przeciwny, wojna jest przeciwko zbrodniczym systemom, taka sytuacja jest wlasnie teraz, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAM Re: Do KAM IP: 195.205.37.* 12.09.01, 10:01 Gość portalu: andy napisał(a): > Jest roznica , i to duza - kara smierci jest wymierzana przeciwko pojedynczym l > udziom > i tej jestem przeciwny, > wojna jest przeciwko zbrodniczym systemom, taka sytuacja jest wlasnie teraz, Czlowieku, obudz sie! Wojna jest wymierzona przeciw systemom a gina w niej LUDZIE! To o wiele gorsze i bardziej bezsensowne niż kara śmierci. A co byś proponował dla sprawców zamachu - tych oczywiście, którzy żyją. Moze im damy po 15 lat z mozliwoscia warunkowego zwolnienia a Bogu ducha winnych ludzi wybijemy w pień. To jest Twoja logika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Do KAM IP: *.*.*.* 12.09.01, 12:58 zobacz sobie tych ludzi w Libanie, Afganistanie, Iraku, widzales jak sie ciesza ,ze w ich imieniu - Islamu - zginelo pare tysiecy Amis - uwazasz ze to sa ludzie ????? To jest system - bracie - to jest terorystyczny zbrodniczy system - i w takim systemie nie ma niewinnych ludzi - kto nie czul sie z tym systemem zwiazany dawno juz uciekl,ta cala reszta nie zasluguje na litosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szary Re: do KAM IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 12.09.01, 18:43 Gość portalu: KAM napisał(a): > Jesteś przeciwnikiem kary śmierci a więc z pewnością nie popierasz żadnych > ataków, w którym mogą zginąć ludzie - nawet na terrorystów. Jak więc > ukarałbyś sprawców i walczył z terroryzmem? 3 lata w zawieszeniu? Sorry panie KAM, ale to co napisałeś jest cholernie beszczelne i powinieneś wstydzić się swoich słów. Nie wykorzystuj ludzkiej tragedii o nie notowanej dotąd skali do cynicznego triumfowania w naszej „paplaninie u cioci na imieninach” – bo tak nazwałbym naszą dyskusję o karze śmierci dla pojedyńczego zbira ze „statystycznej ulicy Wrzeszcza” w porównaniu z tym barbarzyńskim atakiem. Jak ktoś mądry wczoraj powiedział, ten horror przykroczył granice ludzkiej wyobraźni i tak samo jest z karą – po prostu nie ma sprawiedliwej kary dla nich. Należna im śmierć wydaje się klapsem w pupę dla tych sukinkotów. Walka z terroryzmem to zupełnie inna działka – to jest bracie regularna wojna, musisz ich zabić bo inaczej oni zabiją Ciebie, Twoją rodzinę i całą resztę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcroti Re: do KAM IP: 10.10.41.* 12.09.01, 19:36 A zatem do broni Waszmosciowie!!! Do Broni!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucy_z Re: do KAM IP: 192.168.0.* / *.swidnik.sdi.tpnet.pl 12.09.01, 19:41 Gość portalu: mcroti napisał(a): > A zatem do broni Waszmosciowie!!! > Do Broni!!! Gdyby tu dać niektórym broń to by strzelali do siebie, oj strzelali;) Aż czasami iskrzy ;)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcroti Re: do KAM IP: 10.10.41.* 12.09.01, 19:44 No ja bym do swoich nie strzelał:))) Może do sasiadów:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucy_z Re: do KAM IP: 192.168.0.* / *.swidnik.sdi.tpnet.pl 12.09.01, 19:54 Gość portalu: mcroti napisał(a): > No ja bym do swoich nie strzelał:))) > Może do sasiadów:))) Jeszcze się nie uspokoili?????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAM Re: do KAM IP: 195.205.37.* 13.09.01, 09:20 Gość portalu: szary napisał(a): > Gość portalu: KAM napisał(a): > > > Jesteś przeciwnikiem kary śmierci a więc z pewnością nie popierasz żadnych > > > ataków, w którym mogą zginąć ludzie - nawet na terrorystów. Jak więc > > ukarałbyś sprawców i walczył z terroryzmem? 3 lata w zawieszeniu? > > Sorry panie KAM, ale to co napisałeś jest cholernie beszczelne i powinieneś > wstydzić się swoich słów. Nie wykorzystuj ludzkiej tragedii o nie notowanej > dotąd skali do cynicznego triumfowania w naszej „paplaninie u cioci na > imieninach” – bo tak nazwałbym naszą dyskusję o karze śmierci dla p > ojedyńczego > zbira ze „statystycznej ulicy Wrzeszcza” w porównaniu z tym barbarz > yńskim > atakiem. Wiec ja moze jestem bezczelny, ale Ty nie liczysz sie z ludzkim zyciem. Bo chroniac bandziorow wydajesz wyrok na porzaqdnych ludzi. I to z dwoch powodow. Jak schwytaja tego Bin Ladena (zakladajac, ze to on) to co powinni z nim zrobic? Odpowiedz prosze! Dac 15 lat albo dozywocie? Po to, zeby inni mogli organizowac w tym czasie porwania i akty terroru aby go uwolnic? Moze im by sie to nawet udalo. Poza tym nie liczysz sie z zyciem islamistow, ktorzy o tym zamachu w ogole nie wiedzieli i sa Bogu (albo Allachowi) ducha winni. Chcesz ich "powybijać jak kaczki". Zastanów się nad swoją logiką - albo jej brakiem. Dodam, ze wole byc bezczelny niz swoja glupota przyczyniac sie do smierci NIEWINNYCH ofiar. > > Jak ktoś mądry wczoraj powiedział, ten horror przykroczył granice ludzkiej > wyobraźni i tak samo jest z karą – po prostu nie ma sprawiedliwej kary dl > a > nich. Należna im śmierć wydaje się klapsem w pupę dla tych sukinkotów. Jaka smierc? Ty jestes przeciw karze smierci. Zapomniales? Mow o 20 - tu latach w odizolowanym więzieniu, żeby współwięźniowie się z nimi nie rozprawili - jakież to by było niehumanitarne. Dodam, że będziemy na nich płacić podatki. > > Walka z terroryzmem to zupełnie inna działka – to jest bracie regularna w > ojna, > musisz ich zabić bo inaczej oni zabiją Ciebie, Twoją rodzinę i całą resztę. Kogo zabić? Miliony arabów? Obozy koncentracyjne? Czy jednak kara śmierci dla terrorystów? Bądź wreszcie konsekwentny. Odpowiedz Link Zgłoś
szary3m Re: do KAM 24.09.01, 02:59 Zatem odpowiadam, choć z różnych przyczyn trochę się opóźniłem:) Odnoszę wrażenie, że kolega KAM nie zrozumiał mnie, lub też nie chciał mnie zrozumieć. Wygodniej być może było dać ponieść się emocjom. Przyjąć sobie tezę i całą wypowiedź jej podporządkować, aby w finale triumfalnie ogłosić ewidentną głupotę adwersarza. Ha, bez urazy, ale to zaczyna pachnieć Lepperem. > > Bądź wreszcie konsekwentny. Ależ cały czas jestem. Nie miałem ani przez chwilę na myśli wojny klasycznej i nie marzyła mi się śmierć niewinnych muzułmańskich kobiet i dzieci, jak to próbuje mi kolega wmówić. Terroryści zasłużyli na śmierć, bo postawili świat w stan wojny, siejąc spustoszenie i realne zagrożenie dla milionów. Na wojnie wroga należy zabić, w normalnym akcie samoobrony. Dlatego Bin Laden i reszta powinni być zlikwidowani. Są jednak, jak wiemy, różne metody do wyboru, niekoniecznie totalna pożoga Afganistanu. Ideałem byłoby "wyłapanie" fanatyków bez "draśnięcia" niewinnych. Za tym się opowiadałem. Mam nadzieję, że teraz wszystka jest jasne. Pozostaje tylko ponura rzeczywistość ze swoimi krwawymi konsekwencjami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAM Re: do KAM IP: 195.205.37.* 24.09.01, 13:23 Więc dalej nic nie rozumiem. Poniżej jest kilka Twoich cytatów (z różnych wypowiedzi): >Należna im śmierć wydaje się klapsem w pupę dla tych sukinkotów. >Walka z terroryzmem to zupełnie inna działka – to jest bracie regularna wojna, >musisz ich zabić bo inaczej oni zabiją Ciebie, Twoją rodzinę i całą resztę. >Nie miałem ani przez chwilę na myśli wojny klasycznej > Jestem zwolennikiem poglądu, że nikt nie ma prawa odbierać życia drugiemu. > Szczerze mówiąc, wolę żyć w państwie > które stara się resocjalizować swoich wykolejonych obywateli, niż ich mordować. >Terroryści zasłużyli na śmierć, bo ... > Dlatego Bin Laden i reszta powinni być zlikwidowani. Sorry, qrva, ale się już zgubiłem. =( Odpowiedz Link Zgłoś
szary3m Re: są wyjątki - takie życie 24.09.01, 20:23 11 września przyniósł śmierć tysiącom, a Tobie niezbity argument, prawda? Niezwłocznie pobiegłeś do ataku, zbrojąc się w cynizm i podteksty "zobacz, to przez Ciebie i takich jak ty pięknoduchów". Po ataku pomyślałem, ciekawe, czy wykorzystają go w dyskusji? Nawet agresywny Tomasz się powstrzymał. Teraz starasz się mi udowodnić niekonsekwencję. Przyznaję, 11 września wystawił na próbę mój pogląd, zapewne nie byłem w tym osamotniony. Nie chcę zabijać ludzi, nie popieram zabijania w świetle prawa. (cytat 3 i 4) Spytasz, co zatem zrobić z fanatykami? Napisałem, że należy im się śmierć. Pisałem to pod wpływem oczywistego wstrząsu i oburzenia po ataku. Owszem, z pewnego punktu widzenia jest to niekonsekwencja. Ale potrafisz chyba rozróżnić fanatycznego żołnierza zaprogramowanego do zabicia jak największej ilości ludzi od pojedyńczego mordercy? Jak wyobrażasz sobie resocjalizację nienawistnego fanatyka, marzącego o śmierci za naród i Allacha? Dla ulicznego mordercy z tego samego kręgu kulturowego jest jeszcze szansa. To tytułem cyt. 4 Pisząc o wojnie, miałem na myśli wysiłki w celu ujęcia sprawców zamachów i rozbicia ich siatek, oraz ogólne zwalczanie terroryzmu ( cyt. 1 vs. 2) Wojna dlatego, że to nie są "zwykli" mordercy, to jednostki gotowe na śmierć dla sprawy, jak żołnierze. Ponadto sieją zniszczenia i zagrożenia w skali wojennej. I wojna jest właśnie głównym umotywowaniem cytatu 5 - należy im się śmierć przede wszystkim dlatego, że zagrażają milionom i są "niereformowalni" - pozostając przy życiu będą stale zagrażać uczciwym ludziom. 1. Nierzadko ujęcie ich nie będzie proste, może stanowić zagrożenie życia dla tropicieli - łatwiej więc ich zabić, aby nie mogli później zabić nas. Mam nadzieję, że pamiętasz, że to jest wojna, że musisz zabić pierwszy, jeśli chcesz żyć? I tu zapewne chciałbyś wskazać na cytyt 3. Pisząc tamte słowa nie uwzględniłem wojny obronnej i generalnie samoobrony, też tej na ulicy. Mój błąd, sorry. Niestety, czasem jesteśmy zmuszeni odbierać życie innym. Niestety nie dla morderców, a dla naszego człowieczeństwa. 2. Jak słusznie wcześniej zauważyłeś, uwięzieni mogą kontaktować się ze wspólnikami lub być powodem kolejnych aktów terroru w celu odbicia ich. Oni chcą nas zabić, ciągle, do własnej śmierci. Z takimi się nie dyskutuje, tak jak nie dyskutuje się z atakującym przeciwnikiem na polu bitwy. Zupełnie inny problem to określenie prawdziwych przyczyn tych ataków i nienawiści do Ameryki. Może jednak trzeba przyznać, że trochę mają rację, że mają prawo czuć się pokrzywdzeni? Może trzeba Stanom zmiany polityki wobec Izraela i Autonomii Palestyńskiej? Próbujesz udowodnić mi niekonsekwencję poglądu, a ja Ci powiem, że owszem, ona występuje. Takie jest życie, to co nas obowiązuje gdy jesteśmy bezpieczni trzeba zrewidować, gdy śmierć zagląda w oczy. Pozostaje problem chęci odwetu za morderstwo tysięcy (lub jednostki). To jest sprzeczne z pacyfistycznym pragnieniem niezabijania. Może trzeba czasu, aby móc zabić w sobie chęć reakcji (co nie znaczy wymazać winy) - nie wiem. Skala dramatu przerosła nas wszystkich. P.S. Ciekawi mnie, jak kolega KAM wyobraża sobie reakcję na atak 11.09 ? Odpowiedz Link Zgłoś