Dodaj do ulubionych

Kandydat z tatczëzny

IP: *.abacus.pl 15.06.05, 22:09
Kaszubi to nie Jakiś tam "lud" tylko normalny naród. A Donald Tusk po prostu
może cuzć się Kaszubem i nie jest to nic niezwykłego. Tylko dlaczego głosował
za pierwszym razem przeciwko nadaniu statusu języka regionalnego kaszubskiemu
i dlaczego był przeciwny aby Kaszubów uznać chociaż za grupę etniczną jeżeli
teraz sam mówi o Kaszubach jako "plemieniu polskim". Wiadomo jednak, że nie
jest to prawdą bo Kaszubi to jeden z narodów Pomorskich tak jak Łotysze czy
Litwini czy kiedyś Prusowie. Kaszubi to naród i Polacy ale z
tym "piastowskim" plemieniem itd to przeginka. Po prostu budujmy historię na
prawdzie a nie jakiś zmyślunach i bajeczkach. Pomorze było niezależne. Gdańsk
był de facto republika w ramach Rzeczpospolitej i było dobrze. Tusk jest
bardzo bobrym kandydatem ale po co ten mit i tam mitologia. Niepotrzebnie.
Obserwuj wątek
    • Gość: dresik Tusk jest kiepskim kandydatem IP: 213.192.80.* 15.06.05, 22:44
      Boję się o Polskę - z tą jego dumą szczególnie... ale być może wlczy o elektorat
      prawicowy - Duma i siła - gdzieś już to było...
      Dla mnie najlepszym kandydatem byłby efemeryda Poseł NOWAK ;-)
      Ale to dopiero za kilkanaście lat się spełni!!!!
    • s.preis CWANY LISEK TUSK 16.06.05, 07:43
      Płażyński, Olechowski, Gilowska... i cale szeregi mniej znanych politykow juz
      opuscili PO, a do wyborow jeszcze troxche czasu:)

Pan Donald (byc moze juz niedlugo KACZOR-DONALD)
      wkrótce zostanie sam jak palec.
      • Gość: WielbicielKrokodyl Re: CWANY LISEK TUSK IP: 213.192.80.* 16.06.05, 09:35
        Zwłaszcza tego Płażyńskiego szkoda. Jak przewodził partii to miała spokojne,
        bezpieczne 10% poparcia. A teraz podchodzi po 30%... jejku jejku, co ta
        Platforma pocznie. Na szczęście Tusk wydaje się nie być autystykiem i jakoś
        sobie chyba radzi.
    • Gość: WROCŁAWIJANIN CWANIACZEK Z PO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.06.05, 07:59
      USIŁOWAŁ "LISTAMI" PRZEJĄĆ UNIĘ WOLNOŚCI, KTÓRA WCZEŚNIEJ MIAŁA ZAĆMIENIE
      UMYSŁU I PRZYJĘŁA MAFIĘ Z KLD
      • Gość: Kwoka Re: CWANIACZEK Z PO IP: 213.192.80.* 16.06.05, 09:32
        Hahahahah. Ociekający zazdrością i zawiścią komentarz niespełnionego działacza
        Mumii Wolności. Hahaha. Tacy byliście zdesperowani, że nawet z czerwonym już
        postanowiliście iść, w kieszeń schować ideały, bo jednak subwencja ważniejsza.
        Ale cóż.. Nie będzie nawet 3% i subwencji nie będzie. "Nie ma Unii w
        parlamencie już..." A szkoooooda.
    • Gość: P.S. Re: Kandydat z tatczëzny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 09:41
      Kaszubi to nie krewni Łotyszy, Litwinów i Prusów. To nie Bałtowie. To kompletne
      nieporozumienie. Kaszubi, z tego co wiem to słowiańskie ludy - jedyna
      pozostałość Słowian północno-zachodnich. Krewni Słowińców i Odobrzyców. Tamci
      ulegli presji germanizacyjnej, a Kaszubi nie. Głównie dzięki temu, że objęły
      ich granice I RP. To najbliższa Polakom grupa językowa wśród Słowian. O
      Polakach i właśnie Słowianach Północno-Zachodnich mówi się, że jeszcze w VIII-
      IX wieku stanowili jedną grupę - tzw. lechicką. Później nastąpiło
      wyodrębnienie - głównie z powodu powstania państwa piastowskiego, w skład
      którego tereny Pomorza i Pomorza Zachodniego wchodziły tylko przez krótki czas.
      • Gość: autochton Slowinci nie ulegli germanizacji IP: *.246.138.184.tisdip.tiscali.de 17.06.05, 09:20
        Dzieki za zarys historyczno-etnologiczny. Widze jedna pomylke. Slowincy
        znikneli z Pomorza dopiero gdy objely ich granice Polski. Jako autochtoni iu
        protestanci zostali uzanani przez wladze i ludnosc naplywowa za Niemcow i
        zmuszeni do opuszczenia swoich ziem. Osiedlili sie w kilku wioskach dookola
        Hamburga i dzisiaj mozna powiedziec ze sie zgermanizowali, ale nie przez
        niemcow. Pozostal tylko Slowinski Park Narodowy i kolejna polska legenda. W
        podobny sposob odbywalo sie to z protestanckimi Mazurami. Katoliccy ale
        niewatpliwie etnicznie niemieccy Warminczycy zostawali Polakami. Niezle
        figielki plata nam ta historia. Uklony
    • Gość: Dominik K Re: Kandydat z tatczëzny IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.05, 10:25
      Donald ucieka do Wawy, bo wie ze samorzadwocy z Pomorza sa na niego wsciekli i
      nie chca mu robic kampanii. Przykra rzecz. PO sie sypie
    • Gość: stinrom Re: Kandydat z tatczëzny IP: *.umwp.pl / *.crowley.pl 16.06.05, 12:38
      Mieszkałem w Sopocie w latach 50; 60 do połowy l. 70tych /teraz mieszkam na
      osiedlu oddalonym od Sopot 10 km/. Tak się złożyło, że Pana D Tuska dziadek w
      okresie gdy ja i moi przyjaciele /z ul. 20 Października/ byliśmy wielkimi
      miłośnikami gitary elektrycznej czesto zaglądaliśmy do warsztatu w którym
      pracowałby kupić różnego rodzaju detale do naszych wymarzonych gitar.
      O ile pamiętam to nie mówił do nas po kaszubsku ani też nie uzywał kaszubskich
      zwrotów/w przeciwieństwie do moich sąsiadow państwa Dawidowskich/, określeń.
      Mowił tak jak wszyscy, poprawną polszczyzną. Został w naszej pamięci jako
      usłużny i rozumiejący naszą chorobę pan, zwaną ...gitarą elektryczną a dzieje
      się to w połowie l. 60tych. Mieliśmy wtedy 14/15 lat.
    • Gość: bopin naród IP: *.crowley.pl 16.06.05, 13:06
      Kaszubi naród? cos się marzy w guscie Goralenvolk?
    • Gość: Roman Re: Tusk moja nadzieja IP: *.makor.pl / *.makor.pl 17.06.05, 09:45
      Po prostu nikogo innego nie widze, kto by mogl naprawde cos zmienic w polsce.
      Kaczory - ci wchodzili by w gre, ale zajmuja sie tylko kara smierci i lustracja
      i nic wiecej ich nie obchodzi. A to jest wazne, owszem bardzo wazne - ale
      przecuiez sa tez inne sprawy! I Platforma własnie o nich mowi.I dlatego mam
      nadziej ze wygra czlowiek z Gdańska.
    • Gość: Mómtowiedzóne Re: Tusk, Bobrowski i elementarz kaszubski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 22:08
      Tusk przyznaje, że jego przypadek świadczy, jak łatwo zagubić tożsamość: "Kiedy
      tuż po studiach spotkałem pierwszy raz pisarza Lecha Bądkowskiego, spytał mnie,
      czy zdaję sobie sprawę z moich kaszubskich korzeni, które rozpoznał po nazwisku.
      Zdziwiłem się, bo w mojej gdańskiej rodzinie nigdy o kaszubskich rodowodach nie
      rozmawiano. Dziś dzieci w pomorskich szkołach uczą się z wydanego przeze mnie
      pierwszego w historii elementarza kaszubskiego".

Chwała panu Tuskowi za elementarz kaszubski, którego jest wydawcą. Może warto
      dopowiedzieć, że autorami są Witold Bobrowski i Katarzyna Kwiatkowska. Kilka dni
      temu na łamach "Dziennika Bałtyckiego" Tusk określił Bobrowskiego, który w
      międzyczasie stał się założycielem Narodowej Partii Kaszubskiej, jako nikomu
      nieznanego człowieka, zabiegającego o popularność. Kto jak kto, ale pan Tusk na
      pewno go zna i nie wypada w imię doraźnych celów politycznych i z powodu różnego
      spojrzenia na kaszubskość, oczerniać przyzwoitego człowieka.

MTW
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka