Gość: lewak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 00:29 Ceynowa podaj się do dymisji dosyć już twoich błędów !!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mah Precz z Ceynową!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 03:13 Dosyc juz tych przekrętów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dilbert Bzdura IP: *.cable.earthlink.net 09.08.05, 04:51 "Ministerstwo może jedynie prosić rektora o rozważenie takiej propozycji. " - o ile sie nie myle to UG jest uczelnia panstwowa i panstwo placi na jej funkcjonowanie. Nic innego, tylko obciac dotacje z MEN dla UG i zaraz im mina zrzednie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zainteresowany Re: Bzdura IP: *.osowagora.pl 10.08.05, 13:55 To uczelnia ograniczy nabor studentow na studia bezplatne i bedzie jeszcze wiecej osob placic. Niech MEN da dotacje na zwiekszenie ilosci studentow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nfa Re: Ministerstwo Edukacji chce pomóc skrzywdzonym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 08:49 To raczej jest przyznanie sie do błędów. Trzeba było przewidzieć podobna sytuacje. Sytuacja z rekrutacja jest monitorowana na NFA www.nauka- edukacja.p4u.pl/ Mozna swobodnie dyskutować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Studentka UG Re: bzdura IP: *.adsl.datanet.hu 09.08.05, 09:46 Uczelnia jest jednostka autonomiczna i MENiS nie moze jej nic narzucac. To wladze kazdej uczelni podejmuja wszystkie niezbedne decyzje, wiec argument ze UG jest jednostka panstwowa i MENiS ma sie za nia wziac jest chybiony :P Odpowiedz Link Zgłoś
khmara Kilka uwag dla MENiS 09.08.05, 14:58 Zgodnie z obowiązującą ustawą o szkolnictwie wyższym, minister edukacji sprawuje nadzór nad przestrzeganiem prawa przez uczelnie. Zgodnie z nową, przyjętą przez parlament ustawą, minister może zawiesić rektora, który narusza prawo. Na studia przyjmuje rektor. Takie są przepisy, a konstytucja zapewnia wszystkim równe prawa. O obcinaniu dotacji nie może być mowy, ministerstwo może jedynie zmniejszyć dotację na kształcenie w przyszłym roku, co doprowadzi do zmniejszenia liczby miejsc na studiach bezpłatnych i wymusi redukcję kadry. Biorąc pod uwagę kolejne skandale z rekrutacją na UG, pomysł godny rozważenia. Odpowiedz Link Zgłoś
witoldyna a czy ktoś pomoże skrzywdzonym starym maturzystom? 09.08.05, 11:27 Nikt. Bo my się już nie liczymy w tej grze. Zrobili wadliwą maturę, a teraz płacą za nią ludzie młodzi niezależnie od rodzaju matury. Odpowiedz Link Zgłoś
mar58 Re: a czy ktoś pomoże skrzywdzonym starym maturzy 09.08.05, 11:36 Starzy maturzyści powinni przyłaczyc się do protestu nowych maturzystów ( zresztą wielu już to zrobiło) i wspólnie przeciwstawić sie niewłaściwej rekrutacji. I nie pozwolić na skonfliktowanie starych z nowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student DO ROBOTY, A NIE PROTESTY SŁAĆ IP: 153.19.30.* 09.08.05, 12:39 Trzeba było się uczyć - nie byłoby problemów. Kto był naprawdę dobry z pewnością się dostał - a miernoty teraz będą petycje pisać - chyba trochę w pupach się poprzewracało. Zabrać się do nauki, mniej pikietować i występować przed kamerami. Naprawde przydaloby sie wiecej pokory niejednemu. Szkoda tylko ze jak zwykle Gazeta Wybiórcza stara sie cos udowodnic - moze to jakies kompleksy szanowna redakcjo - moze jakies nieskonczone studia:-), a moze ich brak :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mar58 Re: DO ROBOTY, A NIE PROTESTY SŁAĆ 09.08.05, 13:07 Powiedział,co wiedział! Odpowiedz Link Zgłoś
khmara Przeczytaj jeszcze raz artykuł 09.08.05, 14:49 Panie student! Kiepskie te studia. Pokory nauczyli, samodzielnego myślenia już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skandal Re: Przeczytaj jeszcze raz artykuł IP: *.chello.pl 09.08.05, 18:28 Sytuacja wyglada tak ze ludzie ktorzy dostali sie na studia otrzymali juz pisma potwierdzajace ze sa juz studentami.Tak samo ci ktorzy sie nie dostali i maja czas na zlozenie odwolania przez 14 dni od daty doreczenia pisma.Ale moga to zrobic wylacznie na podstawie uchybien MERYTORYCZNYCH lub FORMALNYCH.Wiec jezeli komus sie pomylili w liczeniu punktow to moze zlozyc odwolanie a jezeli komus tych punktow ZABRAKLO powinien sie zastanowic nad sensem odwolania. MENiS i tak dostanie odpowiedz ze rekrutacja zostala przeprowadzona zgodnie z prawem a ze matura poszla fatalnie to juz nie ich wina Protestujacy uzyskali poparcie Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Regionu Gdańskiego" ludzi ktorzy probuja zaistniec jakos w mediach i zamiast sami sie zajac swoimi czlonkami i ich rodzinami zajmuja sie banda rozwrzeszczanych i sfrustrowanych licealistow ktorzy nie dostali sie na studia Znajac determinacje nowych maturzystow w oczernianiu i osmieszaniu osob negatywnie wyrazajacych sie o ich protescie spodziewam sie krytyki moich pogladow i negowaniu ich Odpowiedz Link Zgłoś
mar58 Re: Przeczytaj jeszcze raz artykuł 09.08.05, 19:19 Coś Ci się chyba pomyliło. Nie jestem ani starą, ani nową maturzystką. Obiektywnie oceniam wypowiedzi ukazujące się na forum i muszę stwierdzić, że w oczernianiu nikt Ci nie dorównuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grz Re: Przeczytaj jeszcze raz artykuł IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.05, 19:25 proud as a peacock... Odpowiedz Link Zgłoś
khmara Re: Przeczytaj jeszcze raz artykuł 09.08.05, 21:59 Gość portalu: skandal napisał(a): > Sytuacja wyglada tak ze ludzie ktorzy dostali sie na studia otrzymali juz > pisma potwierdzajace ze sa juz studentami. I nikt ich nie zamierza z tych studiów usuwać. > Tak samo ci ktorzy sie nie dostali i maja > czas na zlozenie odwolania przez 14 dni od daty doreczenia pisma.Ale moga to > zrobic wylacznie na podstawie uchybien MERYTORYCZNYCH lub FORMALNYCH. Przeprowadzenie rekrutacji w sposób niezgodny z prawem (uchwałą rekrutacyjną, konstytucją) jest uchybieniem FORMALNYM i stanowi podstawę do odwołania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Przeczytaj jeszcze raz artykuł IP: *.intersc.com.pl / 217.153.161.* 09.08.05, 20:55 NIE PRZESADZAJ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zainteresowany Re: DO ROBOTY, A NIE PROTESTY SŁAĆ IP: *.osowagora.pl 10.08.05, 13:58 Zgadzam sie w pelni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GSA do studentów IP: *.ds7.univ.gda.pl 16.08.05, 02:37 Od: Organizacja Studencka GSA Po bojach rekrutacyjnych, zapraszamy Was do odpoczynku na obozach adaptacyjnych dla studentów uczelni wyższych. Staramy się docierać do Was wszelkimi kanałami (a więc także przez to forum), bo i nam, opieszałość i problemy z tegoroczną rekrutacją dały sie we znaki :(, utrudniając informowanie Was o obozach. Zapraszamy Was więc serdecznie, obozy odbywają się na Kaszubach, w gorącej atmosferze, wśród studentów trójmiejskich uczelni. Macie do dyspozycji cztery tygodniowe turnusy, od 22 sierpnia, do 18 września. :)Zainteresowanych zapraszamy na stronę www.gsa.pl - zapisy jeszcze trwają! Pozdrawiamy i powodzenia w walce o indeksy!:):):) Organizacja Studencka GSA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw Niezależne Forum Akademickie popiera IP: 213.134.172.* 09.08.05, 19:24 Niezależne Forum Akademickie nauka-edukacja.p4u.pl/ popiera protest maturzystów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/ Re: Niezależne Forum Akademickie popiera IP: *.netten.pl 09.08.05, 21:16 a kogo to obchodzi, że jakieś forum coś popiera?? Skończ z tą nachalną reklamą tego forum we wszytskich wątkach, bo bardziej odpychasz niż zachęcasz do wejścia na nie. Jeżeli masz mało wejśc, to wykup sobie płatny link na forum i po sprawie. I co to znaczy, że forum te jest niezależne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw Re: Niezależne Forum Akademickie popiera IP: 213.134.172.* 09.08.05, 22:18 Może jednak protestujacych to obchodzi. Zwykle ten kto protestuje liczy na wsparcie, chociażby moralne. To wzmacnia. Forum jest niezalezne - to znaczy , że nie zalezy od decydentow i takich opinii jak wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/ Re: Ministerstwo Edukacji chce pomóc skrzywdzonym IP: *.netten.pl 10.08.05, 00:57 o to chodzi, że kolego tego linka podajesz po 7 razy w jednym wątku, wtrącając go w posty, których treść jest tylko reklamą. Nic innego w tych postach nie ma. Nie rozumiesz o co chodzi?? To spójrz : "Niedopuszczalne jest również umieszczanie przez uczestników na łamach Forum Gazeta.pl przekazów reklamowych" Nie bądź śmieciarzem - załóż konto i zainwestuj w sygnaturkę i po sprawie. > Zwykle ten kto protestuje liczy na wsparcie, chociażby moralne. To wzmacnia. Liczę na Twoje wsparcie i na to, że przestaniesz spamować. Dziwi mnie to, że orissa nie zrobiła jeszcze z Tobą porządku skoro na Gazecie nawet 'prywaciarze' nie mogą się w ten sposób reklamować, bo się ich wycina. > Forum jest niezalezne - to znaczy , że nie zalezy od decydentow i takich opinii jak wyżej. Tak jestem zależny od Ceynowy, Żydowskiej Gminy Wyznaniowej i Gdyńskiej Masy Krytycznej - wystarczający spisek, czy mam jeszcze połechtać?? Odpowiedz Link Zgłoś
khmara Do :/ 10.08.05, 01:38 "Na stronach portalu przedstawiamy niezależne opinie o kondycji nauki i edukacji, o uwarunkowanych systemowo patologiach, o możliwościach zmiany obecnego, osobliwego systemu nauki i edukacji w Polsce." To jest informacja ze strony głównej portalu, którego adres znajdziesz w mojej sygnaturce. Niezależne Forum Akademickie skupia grono naukowców pracujących w kraju i za granicą, którzy nie są zadowoleni z obecnego, archaicznego systemu nauki i szkolnictwa wyższego w Polsce. Na forum może się wypowiedzieć każdy. Nie jesteśmy w żaden sposób związani z decydentami akademickimi w Polsce, w większości nie znamy się osobiście - przede wszystkim ze względu na geograficzną odległość. NFA jest pewną opcją światopoglądową. Swoje posty zawsze podpisuję tak samo, a na forum trójmiejskim pojawiam się dość często, ponieważ UG pod rządami rektora Ceynowy skupia wszystkie patologie systemu jak soczewka. Adres NFA umieszczam w sygnaturce, ma to pełnić funkcję informacyjną. Na forach gazety wyrażam również swoje poglądy i opinie w bieżących sprawach. Od tego są fora internetowe. O liczbę wejść na NFA nie musisz się martwić - jest duża. Jeżeli razi Cię liczba linków do tego samego adresu w jednym wątku, weź pod uwagę fakt, że umieszczają je różne osoby. Mam nadzieję, że udało mi się wyjaśnić choć część Twoich wątpliwości. Protest maturzystów popieram gorąco i oburza mnie zadufanie i cynizm władz UG w wypowiedziach dotyczących tegorocznej rekrutacji. Nie po raz pierwszy władze UG ostentacyjnie przeczą faktom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość... Do: khmara IP: *.intersc.com.pl / 217.153.161.* 10.08.05, 04:04 Razi mnie twoja krytyka UG i brak obiektywizmu. Dlaczego nie piszesz o protestach maturzystów dotyczących rekrutacji w Poznaniu (AMG), Krakowie (UJ), Warszawie (UW), Lodzi (UŁ). Wypowiedzi rektorów tych uczelni były podobne jak prorektora UG odnośnie rekrutacji krzywdzącej starych lub nowych maturzystów.Protest należy kierować do ministerstwa a nie opluwać uczelnię. Sensacyjne tytuły GW, nierzetelne wypowiedzi Daszczyńskiego i Wójcika oceniam na tróję z minusem, powinni przenieść się do Faktu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grz Re: Do: khmara IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.05, 09:31 ale śmieszna samodzielność...chyba śnię..ustaliliśmy kryteria a protesty do ministerstwa...a może na Bialoruś?no to po co krzywdziliście?nie mogliście przewidzieć? tacy mądrzy ludzie? a wasze kryteria były rzetelne? wszystko w porządku ? porównywanbie maślanki ze śmietaną lub odwrotnie... ale protesty nie do nas... rok temu też się skompromitowaliście z prawem i wszystkiem uczelnie w tym roku wam `dziekują`...znowu jakieś numery i oczywiście to nie my to kolega...Lukaszenko? Odpowiedz Link Zgłoś
khmara Re: Do: khmara 10.08.05, 12:18 Gość portalu: Gość... napisał(a): > Razi mnie twoja krytyka UG i brak obiektywizmu. Dlaczego nie piszesz o > protestach maturzystów dotyczących rekrutacji w Poznaniu (AMG), Krakowie (UJ), > Warszawie (UW), Lodzi (UŁ). Wypowiedzi rektorów tych uczelni były podobne jak > prorektora UG odnośnie rekrutacji krzywdzącej starych lub nowych > maturzystów. Dodaj do tej listy rekrutację w Lublinie i sfałszowane wybory władz na krakowskiej AE. Piszę na różnych forach, ale nie mogę być w każdym wątku. Rektorzy tych innych uczelni na ogół cicho siedzą i unikają prasy. Krytykuję też na różnych forach wypowiedzi wiceministra edukacji, prof. Szulca, który tak, jak rok temu w sprawie rekrutacji na prawo na UG, konsekwentnie powtarza, że ministerstwo nic nie może zrobić. Złej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy, a ministerstwo, jak zwykle, ruszyło wreszcie tyłek dopiero pod wpływem nacisku opinii publicznej. Bez nacisku mediów, pisanie do ministerstwa to jak pisać na Berdyczów. Ryba psuje się od głowy. Daszczyński i Wójcik konsekwentnie ujawniają, że władze UG mają gdzieś prawo i nieudolnie usiłują tuszować afery, które wybuchają jedna za drugą: plagiat prac magisterskich przez dziekana wydziału prawa, korupcja przy przyjęciach na WPiA, łamanie uchwał rekrutacyjnych. Władze UG, zamiast wyciągnąć z tego jakiekolwiek wnioski, walczą z prasą jak Łukaszenko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Do: khmara IP: *.intersc.com.pl / 217.153.161.* 10.08.05, 13:30 A mnie się wydaje, że władze UG nie walczą z prasa tylko przedstawiają swoje stanowisko. Porównanie do Łukaszenki wydaje mi się chybione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: Do :) IP: *.netten.pl 10.08.05, 11:46 Nie przeszakdza mi link w sygnaturce, więc nie wiem po co zabierasz głos. Napsiałem to wyraźnie. Przeszkadza mi natomiast w postaci postu, który ogranicza się tylko do podania tego odnośnika. Jest to zwykłe śmiecenie i gdybyś uważnie przeczytał zauważyłbyś, że nie przeszkadza mi sygnaturka. Czy każdy ma w ten sposób zacząć coś reklamować?? np. serwis sexanalny.pl popiera protest maturzystów?? Nie interesuje mnie to jakie masz zdanie na temat UG i tego protestu, nie interesuej mnie co przedstawiasz, apeluje tylko do tego śmieciarza żeby szanował innych czytających i tego więcej nie robił. Ideologię zostaw dla siebie i nie dorabiaj jej do zwykłego śmieciarstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia81 strona www protesu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 23:32 Bardzo podoba mi się strona internetowa protestu. Rzetelna, ze szczegółowymi informacjami. Jestem pełna podziwu dla tych protestujących młodych ludzi. Potrafią dochodzić swoich praw z klasą. Mają wiele inicjatyw i głosów poparcia. A pomysł ze stroną jest trafiony w dziesiątkę! Tak 3mać! I nie zrażać się komentarzami osób, które o sprawie nie mają zielonego pojęcia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Re: strona www protesu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 09:12 zgadzam się, bardzo dobry pomysł Odpowiedz Link Zgłoś