Dodaj do ulubionych

Zappa to moja specjalnosc!

18.09.02, 14:18
Dla niezorientowanych-to kolejna, bodaj juz 20 odslona watku muzycznego na
tym forum. Nazwalem ja tak na czesc naszego nowego nabytku czyli slynnego
detektywa.
I od razu pytam, jak ma na nazwisko jedyny czlonek zespolu ZZ Top, ktory nie
nosi brody?
Obserwuj wątek
    • pizmak31 Re: Zappa to moja specjalnosc! 18.09.02, 14:23
      Nazywa sie Frank Broda.
      • philip_marlowe Re: Zappa to moja specjalnosc! 18.09.02, 14:25
        A z kim członkowie ZZ Top uwielbiali jamować zamykając się w hoteowych pokojach
        w trasach koncertowych?
        • cze67 Re: Zappa to moja specjalnosc! 18.09.02, 14:30
          Moze z jakimis kobitkami???
          • philip_marlowe Re: Zappa to moja specjalnosc! 18.09.02, 14:34
            Facet już nie żyje. Grali saporty przed nim.:)
            • cze67 Re: Zappa to moja specjalnosc! 18.09.02, 14:36
              To moze Steve Ray Von (zawsze mialem klopoty z pisownia tego nazwiska)...?
              • philip_marlowe Re: Zappa to moja specjalnosc! 18.09.02, 14:41
                Steve Ray Voughan był wtedy jeszcze młodziakiem. Znasz pierwsze płyty ZZ Top??
                To wielka wskazówka patrząc na ich wczesną muzyką. Zwłasza na 2 kawałek na
                pierwszej płycie, utwór "Brown Sugar".
                • cze67 Re: Zappa to moja specjalnosc! 18.09.02, 14:43
                  Z ZZTopu nie jestem mocny i nikt nie przychodzi mi na mysl...
                  • philip_marlowe Re: Zappa to moja specjalnosc! 18.09.02, 14:45
                    Ok. Odpowiadam: Z samym wielkim Jimmmy H.
                    Teraz twoja kolej.:)
                    • cze67 Re: Zappa to moja specjalnosc! 18.09.02, 14:49
                      philip_marlowe napisa?:

> Ok. Odpowiadam: Z samym wielkim Jimmmy H.
                      > Teraz twoja kolej.:)
                      >
                      • philip_marlowe Re: Zappa to moja specjalnosc! 18.09.02, 14:51
                        Zdaje się, że z Rolling Stonsami. Ale głowy nie dam. A o zakładzie no abla.:)
                        • cze67 Re: Zappa to moja specjalnosc! 18.09.02, 15:05
                          Przecie napisalem ze z wokalista. Ze Stonesami Lennon zagral jeszcze w 1969
                          roku, widac to na filmie Rock and Roll Curcus. W zespole owym grali Richard na
                          basie(!!!), Clapton na gitarze, Mitch Mitchel (od Hendrixa) na perkusji...
                          Ow wokalista to facet, ktory w jeszcze kilka lat temu mial mniej wlosow niz
                          obecnie. Taka podpowiedz...
                          • philip_marlowe Re: Zappa to moja specjalnosc! 18.09.02, 15:07
                            Elton???:) MOja wieczna miłość kiczu??
                            • cze67 Re: Zappa to moja specjalnosc! 18.09.02, 15:13
                              Brawo!!! Zaklad polegal na tym, ze Lennon nie wierzyl (a Elton tak), iz jego
                              utwor Watchever Get You Thru The Night dotrze do czolowki listy przebojow. I
                              obiecal ze jak tak sie stanie wystapi na koncercie Eltona. No i tak sie stalo.
                              Oprocz tego utworu zaspiewal Lucy In The Sky With Diamond i I Saw Her Standing
                              There, ktory w czasach Beatlesow spiewal Paul...
      • cze67 Re: Zappa to moja specjalnosc! 18.09.02, 14:46
        pizmak31 napisa?a:

> Nazywa sie Frank Broda.

Pizmak, a Ty skond wiesz takie rzeczy? Jestem bardzo zdziwiony, ale tez dumny.
        • zoppoter Re: Zappa to moja specjalnosc! 18.09.02, 14:48
          cze67 napisał:

> pizmak31 napisa?a:
          >
          > > Nazywa sie Frank Broda.
          >
          > Pizmak, a Ty skond wiesz takie rzeczy? Jestem bardzo zdziwiony, ale tez dumny.

Co za kokiet. Toz chyba wiadomo skąd...
          • pizmak31 Re: Zappa to moja specjalnosc! 18.09.02, 14:51
            Zoppoter!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Wiem to nie od brata, tylko z mojej wlasnej
            malej ladnej glowki......... Czuje sie niedoceniona.
            • philip_marlowe Re: Zappa to moja specjalnosc! 18.09.02, 14:55
              Fanka ZZ Top. Jak miło. Pozdrawiam serdecznie.:)
              • pizmak31 Re: Zappa to moja specjalnosc! 18.09.02, 14:57
                Sorry, Marlowe, nie taka duza fanka. Bym byla pewnie wieksza, ale zawsze
                oniesmielaly mnie te kobiety na ich teledyskach i mialam kompleksy.
                • cze67 Re: Zappa to moja specjalnosc! 18.09.02, 14:58
                  Ty tez jestes niczego sobie dziewoja, jezeli jako brat moge sie tak wyrazic...
                  • zoppoter Re: Zappa to moja specjalnosc! 18.09.02, 14:59
                    cze67 napisał:

> Ty tez jestes niczego sobie dziewoja, jezeli jako brat moge sie tak wyrazic...

No własnie! Powód do kompleksów sobie znalazła...
                    • philip_marlowe Re: Zappa to moja specjalnosc! 18.09.02, 15:01
                      E tam. Trochę tapirowane na tych teledyskach były.:) Ale na She's Just Killing
                      Me Był George Clooney i w kosza pogrywał w czarnych rekawiczkach. Chociaż i
                      Salma Hayek też była niczego sobie.:)
                    • pizmak31 Re: Zappa to moja specjalnosc! 18.09.02, 15:02
                      Spadowa, chlopaki, do rzeczy, jakies pytania zadawac, a nie o dupie Maryni...
                      • zoppoter Re: Zappa to moja specjalnosc! 18.09.02, 15:12
                        pizmak31 napisała:

> Spadowa, chlopaki, do rzeczy, jakies pytania zadawac, a nie o dupie Maryni...

Ehm, raczej o całości była mowa... A poza tym, Ty jesteś Pizmak, a nie Marynia...
                        • pizmak31 Re: Zappa to moja specjalnosc! 18.09.02, 15:21
                          Broadway The Hard Way, to ta plyta Zappy, na ktorej zagral Sting. w 1988 r.
                          • philip_marlowe Wow!!! 18.09.02, 15:24
                            Jestem pod wrażeniem!:)
                            • philip_marlowe A pamietasz jaka piosenkę śpiewał?? (nt) 18.09.02, 15:25

• pizmak31 Re: A pamietasz jaka piosenkę śpiewał?? (nt) 18.09.02, 15:31
                                Nie pamietam, moze podpowiedz?
                                • philip_marlowe Re: A pamietasz jaka piosenkę śpiewał?? (nt) 18.09.02, 15:33
                                  Ogladałaś film Psychoopata?? Copycat. Tam się często przewijała.:)
                                  • pizmak31 Re: A pamietasz jaka piosenkę śpiewał?? (nt) 18.09.02, 15:36
                                    Marlowe, przeceniasz mnie. Zostawiam Was, moi drodzy, w zadziwieniu nad moja
                                    elokwencja i spadam na basen.
                                    • cze67 Re: A pamietasz jaka piosenke˛ s´piewa??? (nt) 18.09.02, 16:03
                                      pizmak31 napisa?a:

> Marlowe, przeceniasz mnie. Zostawiam Was, moi drodzy, w zadziwieniu nad moja
                                      > elokwencja i spadam na basen.

Siostro! basen!
                            • pizmak31 Re: Wow!!! 18.09.02, 15:25
                              Ciekawe, co na to moj Brat Cze67? Ale zaskoczylam Cie, Marlowe. Myslalam, ze
                              prywatnych detektywow nic nie jest w stanie zaskoczyc....
                              • philip_marlowe Re: Wow!!! 18.09.02, 15:28
                                Tym razem ja zemdlałem z wrażenia. Zwylke to kobiety miekną na mój widok.:)
                              • cze67 Re: Wow!!! 18.09.02, 15:31
                                Ja zapomnialem jezyka w gebie. Ja nawet nie wiem, kto to jest ten caly Zappa...
                                • pizmak31 Re: Wow!!! 18.09.02, 15:32
                                  Stary dobry Brat. Nie wie na co stac jego mloda ladna siostre....
    • philip_marlowe Re: Zappa to moja specjalnosc! 18.09.02, 15:09
      Na jakiej płycie Zappy zaspiewał Sting??
      • cze67 Re: Zappa to moja specjalnosc! 18.09.02, 15:41
        A z jakim innym nawiedzonym artysta Zappa nagral plyte???
        • philip_marlowe Re: Zappa to moja specjalnosc! 18.09.02, 15:43
          Kapitanem serce wołu.:)
          • cze67 Re: Zappa to moja specjalnosc! 18.09.02, 15:58
            Tak, jest, dobry jestes detektywie. A w jaki sposob Steve Vai dostal prace u
            Franka?
            • philip_marlowe Re: Zappa to moja specjalnosc! 18.09.02, 16:06
              O tego nie wiem. Cholera:( MOże był to kumpel jego syna?? I był od niego
              lepszy.:) Pierwsza z Vayem była Tin Sell Town Rebelion czy Ship...??
              • cze67 Re: Zappa to moja specjalnosc! 18.09.02, 16:09
                Tego ja z kolei nie wiem. Zappe znam na wyrywki... Vai przedstawil Frankowi
                nutowy zapis partii gitary we wszystkich utworach Franciszka... A jaka jest
                Twoja ulubiona plyta onego.
                Moje typy to Freak Out, Hot Rats i Overnite Sensation
                • philip_marlowe Re: Zappa to moja specjalnosc! 18.09.02, 16:16
                  Ja najbardziej lubię Szejk Jerbuti:) i Broadway To Hard Way. Lubie Hot Rats,
                  Zoot Alures, Sleep Dirt, Apostrofe, Overnaite. Cholera wszystkie lubię
                  najbardziej:)
                  • cze67 Re: Zappa to moja specjalnosc! 18.09.02, 16:21
                    Wyobraz sobie, ze chociaz Franek jest patronem watku, to wlasciwie to pierwsza
                    dluzsza dyskusja na temat onego artysty. Najwiecej bylo o Beatlesach. A
                    wlasnie, jak u Ciebie z tym zespolem? Jezeli wolno spytac oczywiscie.
                    • philip_marlowe Re: Zappa to moja specjalnosc! 18.09.02, 16:31
                      Lubię, ale nie słucham poza Abbey Road. Zanam prawie całych. Ale cenię na równi
                      z RS.:) Muszę już zmykać. Odezwę się jutro:)
                      • iwa.ja Przed załozeniem tego wątku było obiecane, 18.09.02, 17:17
                        że będzie ciut o Maryni.. to ja się uprzejmie pytam, kto spiewał "no woman, no
                        cry" (co zresztą nie jest prawdą!!!)
                        • philip_marlowe Re: Przed załozeniem tego wątku było obiecane, 19.09.02, 09:00
                          Bob Marley.
                          • mazer_rackham Re: Przed załozeniem tego wątku było obiecane, 19.09.02, 14:16
                            a ja uważam że Bob Dylan
                            • iwa.ja Re: Przed załozeniem tego wątku było obiecane, 19.09.02, 17:41
                              mazer_rackham napisał:

> a ja uważam że Bob Dylan

Może, ale jak coś wcześniej przyjął...
    • philip_marlowe No to ja zacznę:) 20.09.02, 14:04
      Ile złotych płyt w USA dostali pod rząd muzycy Black Sabbath, zaczynając od
      pierwszej??
      • icharyd Re: No to ja zacznę:) 21.09.02, 01:08
        philip_marlowe napisał:

> Ile złotych płyt w USA dostali pod rząd muzycy Black Sabbath, zaczynając od
        > pierwszej??

A od której zaczynając? Od drugiej? Od pierwszej to 32, od drugiej to tylko 31.
        • gatto2pl Re:cos co juz bylo...dla p marlow'a 22.09.02, 19:09
          1. jest temat zwiazany z Toba ....ktom gra?
          .....klopoty to Twoja specjalnosc...:-)))))
          ciao
          gatto2pl
          • philip_marlowe A gdzie?? Poroszę o link (nt) 23.09.02, 10:31

• gatto2pl Re:to takie sobie....... 22.09.02, 19:14
          1.Jestesmy na innym watku w temacie jesiennym....
          piekny temat muzyczny.....jesienne tematy... liscie..itd itp moze ktos podejmie
          watek???????...
          2.cos Wam mowi Dziewczyna z IPANEMY......ok
          kto ..gdzie i kiedy
          z gory porzepraszam za niebywalosc...i ....dobrej rozrywki
          gatto2pl
          • cze67 Cos dla Beatlefanow!!! 23.09.02, 14:17
            Za kilka dni ukazuje sie w Polsce Antologia Beatlesow, tym razem w formie
            pisanej, czyli ksiazka w ktorej wypowiadaja sie wszyscy czlonkowie zespolu
            (nawet ci niezyjacy!). Cena, niestety okolo 150 zlotych. Ja juz zamowilem!
            • iwa_ja Mesjasz! 19.10.02, 16:49
              Ufff! Udało mi się odkopać wątek!!!!!!
              Czy ktoś oglądał wczoraj w telewizorze nową acz wspaniałą wersję "Mesjasza"
              Haendla? To było cos nieprawdopodobnego! Vocale: Kasia Groniec, Kayah,
              Szcześniak i Soyka. Szczególnie dziewczyny były wspaniałe. Nie przypuszczałam,
              że Kayah moze tak śpiewać! I pierwszy raz słyszałam "Mesjasza" w wersji
              spiritualsowej (bo był i gospelujący chór). Szukałam po gazetach recenzji i nie
              znalazłam. Co o tym sądzicie? A może dacie mi jakiegoś linka na recenzje?
              • cze67 Re: Mesjasz! 21.10.02, 16:11
                Dwie recenzje znalazlem na forum Muzyka. Mozesz tam zajrzec, ale ostrzegam, ze
                inni nie podzielaja Twego entuzjazmu. Wrecz przeciwnie...
                www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=78&w=3321254
                • iwa_ja Re: Mesjasz! 21.10.02, 17:05
                  Bo się, głupki, nie znają! Zresztą, co mnie obchadzaja czyjeś opinie. MNIE sie
                  podobało i to bardzo!
                  • belissarius Re: Bolero 22.10.02, 05:52
                    A ja mam inne pytanie:
                    w??czy?em po kilku taktach, wi?c napis na "dzie? dobry"
                    mi umkn??. To by?o telewizyjne "Bolero" Ravela
                    przedstawione jako pochód widm komunizmu. Bulwersuj?ce i
                    ol?niewaj?ce, a na koniec mign??o mi jakie? polskie
                    nazwisko - nie wiem, czy re?ysera klipa, czy te?
                    dyrygenta. Kto wie co? na ten temat?
                    • zoppoter Re: Bolero 22.10.02, 08:32
                      belissarius napisał:

> przedstawione jako pochód widm komunizmu. Bulwersuj?ce i
                      > ol?niewaj?ce, a na koniec mign??o mi jakie? polskie
                      > nazwisko - nie wiem, czy re?ysera klipa, czy te?
                      > dyrygenta. Kto wie co? na ten temat?

Ha, ja to też widziałem jakieś sto lat temu. Ale nie pamiętam co tam było polskiego, możliwe, że po prostu
                      ten filmik (videoklip?) był zrobiony przez jakiegos Polaka.
                    • iwa_ja Re: Bolero 22.10.02, 08:45
                      Nie kojarzę, o co Ci chodzi. Chciałam jednak Cię JAK NAJUPRZEJMIEJ PROSIĆ,
                      ŻEBYŚ COS ZROBIŁ ZE SWOIMI CZCIONKAMI, bo czytać sie nie da!!!
                      A wracając do recenzji z "Mesjasza". Nigdzie nie natknęłam sie na recenzję
                      profesjonalnego krytyka. Te opinie, ktore przeczytałam, świadczą, iż autorzy
                      uważają muzyke za własność jej autora, za monolit zrośnięty na wieki z
                      kompozytorem. A przecież z wielu klasyków robiono już nie tylko delikatne
                      befsztyki ale i ordynarne mielone. Z Mozartowskiej symfonii zrobiono wspaniałą
                      sambę, Bachem podpierali sie lepsi i gorsi w ostatnich 30 latach itd.
                      Osobiście za genialny pomysł McNamary uważam połączenie Haendla z gospelem. I
                      tyle.
                      A co do wykonania. Zachwyciłam sie śpiewem Kayah, o Kasi Groniec nie wspomnę.
                      Fatalny był natomiast Soyka. Jego juz i tak parę lat temu posłałabym do domu...
                      • belissarius Re: Bolero 23.10.02, 05:55
                        Okazuje sie, ze moje nowo zainstalowane OGONKI nie
                        wspolpracuja z polskim netem, ale jeszcze
                        poeksperymentuje. Ja niestety Mesjasza z Kajakiem nie
                        widzialem :(((
                        • ja.nusz Re: Bolero 04.11.02, 11:00
                          Permanentny brak czasu(przynajmniej u mnie) a moze i nasycenie tematu
                          spowodowalo, ze watek muzyczny poszedl niemalze w zapomnienie.
                          Pomimo totalnego zapracowania podejme probe odswiezenia tematu.
                          Moze stali bywalcy odezwa sie i pogadamy znow na jeden z wazniejszych tematow w
                          zyciu - muzyce? Ktos kiedys powiedzial: "gdzie koncza sie slowa zaczyna sie
                          muzyka" - nie wiem kto to ale uwazam to za bardzo trafne stwierdzenie.
                          Pozdrawiam, J.
                          • gatto2pl Re: Bolero 11.11.02, 00:48
                            Muzyka...muzyka...
                            masz racje janusz...gdzie koncza sie slowa...eozpoczyna sie muzyka..

A tak prawde mowiac, to dlaczzego jest tak trudno dzisiaj posluchac dobrej
                            Muzyki...

Ktos zapyta : co to znaczy dobra ? Po prostu ta , ktorej sluchac sie da!

......
                            gatto2pl

• orissa Re: Bolero 24.11.02, 22:13
                              gatto2pl napisała:
                              > Ktos zapyta : co to znaczy dobra ? Po prostu ta , ktorej sluchac sie da!
                              >
                              > ......
                              > gatto2pl
                              >

Dla kazdego "dobra" ma troche inne znaczenie, ale sa takie utwory, ktore
                              podobaja sie prawie kazdemu, nawet jak ktos slucha na codzien czegos zupelnie
                              innego. Np. wsrod moich znajomych nikt nie slucha Cocteau Twins, ale sa dwa
                              nagrania, ktore podbily ich serca:))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka