iwa_ja 02.10.02, 09:38 Otwieram w takim razie. Gdzie jest rektor???????????????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pumeks Re: Wyższa Szkoła Rzygaczowa 02.10.02, 09:46 iwa_ja napisała: > Otwieram w takim razie. Gdzie jest rektor???????????????? > Rektora nie ma... ja mogę być starostą drugiego roku Odpowiedz Link Zgłoś
bonzo_madrid A kto zacz ów Rzygaczow? 02.10.02, 10:25 Przybliżcie postać (kwantową) tej (wybinej zapewne i nad poziomy wylatującej) osobistości. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_57 Re: A kto zacz ów Rzygaczow? 02.10.02, 14:51 Nie Rzygaczow, a Rzygacz. Czyli Gargulec, a zwyczajnie - spust od rynny. Ozdobny spust w formie smoczej mordy, ablo jakiegoś stwora bajkowego. Jeżeli jesteś z Gdańska, to leć na Mariacką i oglądnij te na przedprożach, a jeżeli jesteś z Krakowa, to masz na Wawelu. Co do innych lokalizacji - nie wiem. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
o__o Re: Wyższa Szkoła Rzygaczowa 02.10.02, 20:37 pumeks napisał: > Rektora nie ma... ja mogę być starostą drugiego roku A mozna się jeszcze zapisać ? a egzaminy wstępne są? Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Re: Wyższa Szkoła Rzygaczowa 03.10.02, 08:59 o__o napisała: > pumeks napisał: > > > Rektora nie ma... ja mogę być starostą drugiego roku > > A mozna się jeszcze zapisać ? a egzaminy wstępne są? Wpisowe raczej, hi hi hi Odpowiedz Link Zgłoś
gatto2pl Re: Wyższa Szkoła Rzygaczowa 06.10.02, 23:01 o__o napisała: > A mozna się jeszcze zapisać ? a egzaminy wstępne są? to ja tez...chociaz...dopiero...podstawowka ukonczona... ale zawsze drzwi otworzyc...moge...:-))))))) buuuuuuuuu! egzamin wstepny...to oblany...niestety..brak wiedzy....... gatto2pl Odpowiedz Link Zgłoś
jarohu Re: Wyższa Szkoła Rzygaczowa 02.10.02, 15:26 A może tak Green? Tylko czy już wrócił z wojaży? Odpowiedz Link Zgłoś
iwa_ja Re: Wyższa Szkoła Rzygaczowa 02.10.02, 16:39 Hej Rzygacze uczący się kaszubskiego w Kościerzynie! Dostaliście list od Pawła z Odrody? Co Wy na to? Bo może byśmy zmontowali cos w przyszłym tygodniu? Kasiu, czekam na odpowiedź.... Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Wyższa Szkoła Rzygaczowa 02.10.02, 16:50 iwa_ja napisała: > Hej Rzygacze uczący się kaszubskiego w Kościerzynie! Dostaliście list od Pawła > z Odrody? Co Wy na to? Dobrze Iwa, że o tym napisałaś bo ja bałam się to otworzyć! Miałam się pytać o to! Odpowiedz Link Zgłoś
knovak Wyższa Szkoła Rzygaczowa - hymn ;-))) 02.10.02, 20:21 Proponuję rozpisac konkurs na hymn naszej szacownej Akademii. Propozycja musi byc "gdańska" i nie na smutno. Potem możemy urządzić jakies głosowanko. Albo i nie ;-) Ja na dobry poczatek oferuję: "WIANEK" (słowa i muzyka Andrzeja Starca, na melodię dziadowską) Zbierała gdańszczanka kwiatuszki do wianka Jak już uzbierała - wianek zaplatała Ref. Oj da, oj da, łodyridi oj da Zaplotła wianuszek, uszyła fartuszek Pięknie haftowała - kochanka czekała Bówka do niej chodził, wianuszek uszkodził W fartuszek płakała - bo stracić nie chciała Dzisiaj gdy gdańszczanka nie chce ci dać wianka Nie znaczy, że trema - tylko że go nie ma Lecz kiedy na wody spadnie wianek nowy Nie wahaj się wcale - skacz w Motławy fale! Odpowiedz Link Zgłoś
iwa_ja Re: Wyższa Szkoła Rzygaczowa - hymn ;-))) 02.10.02, 21:20 Proponuję za Wyspiańskim, ale na wesołą nutę: Miałeś, chamie, złoty róg. Ewentualnie "Hej kot, pani matko" z "Zemsty". Odpowiedz Link Zgłoś
belissarius Re: Wyższa Szkoła Rzygaczowa 03.10.02, 08:12 Po pierwsze: rektora Greena jeszcze nie ma, więc bez wygłupów; Po drugie: jak nie ma rektora to jest prorektor Zopotter; Po trzecie: kol. Pumeks jest dziekanem kat. archeologii i może zostać wybrany rektorem, ale w wolnych wyborach kolegium; Po czwarte: ja nie ubiegam się o żadne miejsce (za wysokie progi)... Poi piąte: macie coś do dodania? :)))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Re: Wyższa Szkoła Rzygaczowa 03.10.02, 08:58 belissarius napisał: > Po pierwsze: rektora Greena jeszcze nie ma, więc bez wygłupów; > Po drugie: jak nie ma rektora to jest prorektor Zopotter; > Po trzecie: kol. Pumeks jest dziekanem kat. archeologii i może zostać wybrany r > ektorem, ale w wolnych > wyborach kolegium; > Po czwarte: ja nie ubiegam się o żadne miejsce (za wysokie progi)... > Poi piąte: macie coś do dodania? :)))))))))))))))) Ja mam... Ja mam tylko srednie wykształcenie, w dodatku techniczne, ze mnie prorektor jak z mysiej d... Reisentasche... Obniżałbym poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
pumeks Re: Wyższa Szkoła Rzygaczowa 03.10.02, 09:51 belissarius napisał: > Po trzecie: kol. Pumeks jest dziekanem kat. archeologii i może zostać wybrany Ja dziekanem? w życiu! jestem studentem i to w dodatku drugorocznym ;c) Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Re: Wyższa Szkoła Rzygaczowa - hymn ;-))) 03.10.02, 09:00 iwa_ja napisała: > Proponuję za Wyspiańskim, ale na wesołą nutę: Miałeś, chamie, złoty róg. > Ewentualnie "Hej kot, pani matko" z "Zemsty". > Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Re: Wyższa Szkoła Rzygaczowa 03.10.02, 09:02 iwa_ja napisała: > Hej Rzygacze uczący się kaszubskiego w Kościerzynie! Dostaliście list od Pawła > z Odrody? Co Wy na to? Bo może byśmy zmontowali cos w przyszłym tygodniu? > Kasiu, czekam na odpowiedź.... > Odpowiedz Link Zgłoś
pumeks Re: Wyższa Szkoła Rzygaczowa 03.10.02, 14:44 W wątku "Karol Godulla" pojawiło się to i owo na temat historii stoczni Schichaua, czy jako repetujący student i samozwańczy historyk mogę na ochotnika napisać referat na temat Ferdinanda Schichaua? Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter inne pytanie 03.10.02, 14:54 pumeks napisał: > W wątku "Karol Godulla" pojawiło się to i owo na temat historii stoczni > Schichaua, czy jako repetujący student i samozwańczy historyk mogę na ochotnika > > napisać referat na temat Ferdinanda Schichaua? Dlaczego do tej pory ten referat nie jest napisany, ja sie grzecznie pytam... Odpowiedz Link Zgłoś
iwa_ja Re: inne pytanie 03.10.02, 15:14 zoppoter napisał: > Dlaczego do tej pory ten referat nie jest napisany, ja sie grzecznie pytam... No własnie! Odpowiedz Link Zgłoś
knovak jeszcze inne pytanie 04.10.02, 07:23 Taka mała zagadka. W jakim parku Gdańska stała wysoka na kilkaście metrów kolumna ze złotą kulą na szczycie? Odpowiedz Link Zgłoś
belissarius Re: jeszcze inne pytanie 04.10.02, 07:39 Nie odpowiem, za trudne, ale myślę, że gdzieś w okolicach Bramy Oliwskiej. Ale wracam do stanowisk... Zopcio, Pum! Nie przesadzajmy! Nasza Akademia to nie zbiór akademików z orderami, nominacjami i tytułami, a grupa ludzi, którzy coś wiedzą o Gdańsku lub starają się dowiedzieć. Ja myślę, że u nas stanowisko rektora (prorektora, dziekana, profesora, asa itd) przysługuje nawet małorolnemu spod Pruszcza, o ile tenże jest aktywny w naszym Szanownym Towarzystwie. Przecież okrzyknęliśmy rektorem Greena nie dlatego, że ma profesorski background, ale dlatego, że wie sporo, dużo więcej od innych, np. ode mnie. Ja się o nic nie ubiegam i wcale nie dlatego, że mam za małe wykształcenie, a dlatego, że o naszym pięknym Mieście wciąż wiem za mało! O q... jak mało! Zazdroszczę Wam tej wiedzy, Kochani! Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Re: jeszcze inne pytanie 04.10.02, 10:17 belissarius napisał: > Nie odpowiem, za trudne, ale myślę, że gdzieś w okolicach Bramy Oliwskiej. Mnie się ta kolumna z kula kojarzy z Klein Irrgarten, ale nie wiem dlaczego sie mnie to tak kojarzy... > Ale wracam do stanowisk... > Zopcio, Pum! Nie przesadzajmy! Nasza Akademia to nie zbiór akademików z orderam > i, nominacjami i > tytułami, a grupa ludzi, którzy coś wiedzą o Gdańsku lub starają się dowiedzieć > . Ja myślę, że u nas > stanowisko rektora (prorektora, dziekana, profesora, asa itd) przysługuje nawet > małorolnemu spod > Pruszcza, o ile tenże jest aktywny w naszym Szanownym Towarzystwie. Przecież ok > rzyknęliśmy rektorem > Greena nie dlatego, że ma profesorski background, ale dlatego, że wie sporo, du > żo więcej od innych, np. > ode mnie. Ja się o nic nie ubiegam i wcale nie dlatego, że mam za małe wykształ > cenie, a dlatego, że o > naszym pięknym Mieście wciąż wiem za mało! O q... jak mało! Zazdroszczę Wam tej > wiedzy, Kochani! Nie wiem, co powiedzieć... Aż mi się głupio zrobiło... Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter A tak dla poddierżanija rozgowora... 04.10.02, 10:22 Jest sobie ulica wytyczona wzdłuż kanału. I ten kanał jest wyzej niż ta ulica. To wszystko jest w Gdańsku. Kto wie jaka to ulica i jaki to kanał? Odpowiedz Link Zgłoś
iwa_ja Re: A tak dla poddierżanija rozgowora... 04.10.02, 22:05 To akurat wiem, ale nie powiem. A nie powiem, bo właśnie się dowiedziałam, że nie dam rady przyjechać do 3Miasta w przyszłym tygodniu. Nienawidzę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sombre Re: A tak dla poddierżanija rozgowora... IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 04.10.02, 22:20 ??? sombre Odpowiedz Link Zgłoś
o__o Re: A tak dla poddierżanija rozgowora... 04.10.02, 22:29 Np i szto z etim rozgoworem? Kto wie gdzież ten kanał jest? Iwa wiesz to powiedz. Iwa, co się odwlecze to nie uciecze:-) Odpowiedz Link Zgłoś
iwa_ja Re: A tak dla poddierżanija rozgowora... 04.10.02, 22:39 Na pytanie Sombre w postaci znaków zapytania odpowiadam, żem w trakcie prześwietleń pracowych. Może za dwa tygodnie się zbiorę. A kanał? O wiele się nie mylę, kierujcie sie w stronę Elbląskiej ulicy. Sombre, a Ty nie zobaczyłbyś Warszawy sobie tak? Kopnij się, to tylko 368 kilometrów. (powyższe dotyczy i innych rzygaczy, przyjedźcie do mnie!) Odpowiedz Link Zgłoś
pumeks Re: A tak dla poddierżanija rozgowora... 05.10.02, 15:57 iwa_ja napisała: > A kanał? O wiele się > nie mylę, kierujcie sie w stronę Elbląskiej ulicy. Cholera, a ja myślałem że chodzi o kanał Raduni gdzieś koło Zaroślaka??? Odpowiedz Link Zgłoś
iwa_ja Re: A tak dla poddierżanija rozgowora... 05.10.02, 16:29 Ale ja się nie upieram. Odszczekam, jeżeli to chodzi o Radunię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sombre MK forever IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 06.10.02, 13:11 To Małego też przełożono na kaszebszci? W sprawie pytania Iwy, zara piszę Ci mesażkę. sombre Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Kanał... 06.10.02, 15:33 Pytałem o kanał Raduni i Trakt Św.Wojciecha... Z tą Elbląska to mnie zastrzeliłaś, nie kojarzę podobnego miejsca tam, ale przeprowadzę badania. A do Warszawki nie przyjadę. Jakoś nie ciagnie mnie...Zwłaszcza, że Ty i tak wcześniej czy później przyjedziesz do domu, nie wytrzymasz przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_57 Hasło Ciocia 06.10.02, 19:00 Iwa, to znaczy że nici z latarni i operacji Ciocia tym razem? :((( Odpowiedz Link Zgłoś
knovak Kolumna z kulą 06.10.02, 19:17 Przepraszam za opóźnienie, alem od piątku bujał się na rowerze po Kaszubach (oj, mokro było...). Rzeczona kolumna znajdowała się w parku zdrojowym w Brzeźnie. Szkoda Iwa, że nie dojedziesz. Kiedy zatem następnym raz? Odpowiedz Link Zgłoś
iwa_ja Knovakowi i Kkasi 06.10.02, 21:07 No właśnie. Z wyjazdu guzik. A własnie miałam usiąść i do Wasz napisać, bo przez cały weekend byłam nieczynna. Jest cień szansy, że akcja Ciocia itd. zrealizuje się tw takim samym terminie tylko całkiem innym, tj. dokładnie dwa tygodnie póxniej. Szczegóły w afiszach. Jestem wkurzona, ale są tzw. piorytety, niestey. Trzymajcie za mnie kciuki w tym tygodniu, coby piorytety zagrały, pliz. Odpowiedz Link Zgłoś
jarohu Iwa, Green i pozostali P.T. Rzygacze 06.10.02, 23:32 1. Iwa - jestem nie pocieszony wiadomoscią, że nie przyjeżdżasz. Później skontaktuje się z Tobą na priv. 2. Pamiętacie zagadkę Greena - której rozplątanie wziąłem na siebie - chodzi o ten hangar na Ołowiance. Otóż szukałem odpowiedzi na różne sposoby, ale dotąd bezskutecznie, aż wreszcie dziś miałem okazję spotkać prof. Januszajtisa - i oczywiście zapytałem Go o to. Profesor twierdzi, że to jest budynek już pierwotnie wybudowany jako hangar ptzystani wioślarskiej. Bez wahania wskazał rok budowy - 1916. Relata refero. 3. Mam teraz młyn w pracy i dlatego rzadko się odzywam. To jeszcze potrwa. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
belissarius Re: Iwa, Green i pozostali P.T. Rzygacze 07.10.02, 07:16 1916 hangar przystani wioślarskiej? To by pasowało. Ale rok? Hmmm... Może jednak trochę później? Odpowiedz Link Zgłoś
pumeks Ołowianka (Jarohu dziękujemy!) 07.10.02, 10:54 jarohu napisał: > 2. Pamiętacie zagadkę Greena - której rozplątanie wziąłem na siebie - chodzi > o ten hangar na Ołowiance. Otóż szukałem odpowiedzi na różne sposoby, ale > dotąd bezskutecznie, aż wreszcie dziś miałem okazję spotkać prof. > Januszajtisa - i oczywiście zapytałem Go o to. Profesor twierdzi, że to jest > budynek już pierwotnie wybudowany jako hangar ptzystani wioślarskiej. Bez > wahania wskazał rok budowy - 1916. Relata refero. No to jesteśmy w domu. Z tym że, jeszcze około 1931 r. (zdjęcie w "Był sobie Gdańsk, cz. II, s. 63) jest tam znacznie mniejszy budynek. Dobre zdjęcie jest w książce Hanny Domańskiej i Leona Lifschesa "Żydzi znad gdańskiej Zatoki" wyd.II rozszerzone, 2000 (do nabycia w księgarniach, niedrogo) podpisane: Gdańsk, Ołowianka, nieistniejąca stanica wodna wykorzystywana w okresie międzywojennym przez klub sportowy "Bar Kochba". Na s. 87 i 322 w tej samej książce jest mowa że Towarzystwo Sportowe "Bar Kochba" korzystało ze stanicy wodnej na północnym cyplu Ołowianki, a w 1934 r. nabyło własną stanicę koło Mostu Siennickiego (brak jednak stwierdzenia czy w tym samym roku klub opuścił budynek na Ołowiance). W każdym razie obecna forma budynku powstała w wyniku rozbudowy gdzieś w latach 30tych. Odpowiedz Link Zgłoś
pumeks Wielki desantRzygaczowy! juhuuuuuuuuuuu! 25.11.02, 16:40 ludzie wybaczcie ten wandalizm forumowy ;c) Odpowiedz Link Zgłoś
gatto2pl Re: No to jeszcze raz podbijamy! 28.11.02, 23:49 ..no to jakjest z Akaedmia? przeciez rok akademicki jescze nie jest zamkniety?;-) gatto2pl Odpowiedz Link Zgłoś