Dodaj do ulubionych

Mieszkańcy Orłowa kontra prezydent

01.12.05, 19:06

Zdaniem prezydenta Szczurka lokalizacja i bryła tawerny nie kłócą się z
zabudową dzielnicy. - Przeciwnie, nawet do niej nawiązują. Państwa zdaniem
poprzedni barak ze smażalnią był lepszy? - ripostował prezydent.

Centrum Kwiatkowskiego też miało do czegos nawiązywać, tylko nie za bardzo
wiadomo, do czego. Witawa jest architektonicznym knotem - jeden klocek zrobił
z Witomina Chylonię. Byc może barak w Orłowie okaże się lepszy.

Obserwuj wątek
    • Gość: gdynianin Re: Mieszkańcy Orłowa kontra prezydent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 20:33
      To oczywiste, że w centrum miasta powinna być dopuszczona zabudowa wysoka i
      gęsta. Jeśli się tamtejszym mieszkańcom to nie podoba, to niech się wyprowadzą
      do Koleczkowa. Dobra władza to twarda i mądra władza, trzymam kciuki za
      Szczurka.
      • marekgdan Re: Mieszkańcy Orłowa kontra prezydent 01.12.05, 20:43
        mieszkancy Orłowa toby chcieli mieszkac we wsi Orłowo-ale tak sie juz nie da to
        jest obrzeze centrum miasta!rozumiem ze powinny byc jakes ograniczenia ale
        nowoczesnego budownictwa nie da sie zatrzymac!
        • sojowa Z adresu i czasu wynika, ze z 10 postow to ten sam 02.12.05, 09:52
          misio pod pseudonimami: bolek, gal, orlowianin, dragan, draga, etc. ja
          obstawiam, ze to misio "inwestor" od tawerny. no bo chyba nie sam pp. Szczurek?
          a wy jak typujecie tego co robi "za tlum"?
          P.S. Dabrowa popiera Orlowo!
        • antypolityk1 Orłowo jako wieś? SUPER !!! Jestem za !!! 05.12.05, 12:56
          Niestety większość ludzi myśli tak jak Ty i dlatego giną perły architektury pod
          ciężarem masy kasy i pod presją polityko-developerów. Ba, ginie przyroda.
          Kiedyś obudzicie się w pewnym sterylnym miejscu ze szkła i aluminium bez
          zieleni za to z masą kasy. Stwierdzicie tylko, że pieniędzmi nie można
          oddychać, ani nie można ich jeść. Mam nadzieję tylko, że zdążę do tego czasu
          umrzeć i nie będę musiał patrzeć na Twoją wspaniałą cywilizację
      • Gość: Koleczkowo rules Re: Mieszkańcy Orłowa kontra prezydent IP: 193.91.6.* 02.12.05, 14:09
        Taaaaaa... Marzą się niektórym manhatany... Objaw prowincjonalnych kompleksów?
        A może kolega jest przykładem freudowskiego lęku kastracyjnego, który ukoić
        może jedynie kilka brył sztorcem postawionych? Gdy wyrośnie w Gdyni kilka
        wysokościowców i gdy trudno będzie ją odróżnić od takiego Cleveland, Houston
        czy San Antonio, to koledze poziom autoakceptacji się podniesie?
        Wyżej, wyżej! Gęsto, gęsto! Szkła i marmuru! Niech ocieka Gdynia elewacjami
        chmur sięgającymi.
    • Gość: Bolek Re: Mieszkańcy Orłowa kontra prezydent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 21:41
      Mieszkam w Orłowie i cieszy mnie każda nowa inwestycja. Hotel Lubicz, hotel
      Kuracyjny, wreszcie stylowa tawerna przy rybakach. Przydałoby się coś zrobić z
      maximem. Coś w tym jest: orłowianie chcą być gdynianami a jednocześnie mieszkać
      na wsi, a tak to im nawet ERA nie dopasuje.
    • Gość: Gal Re: Mieszkańcy Orłowa kontra prezydent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 21:45
      Spotkanie to był koncert żalów, autopromocji orlowskich działaczy typu TPO i
      sąsiedzkich konfliktów. A ja mieszkam w orłowie, do urzędu idę raz na pare lat
      jak muszę wymienić dowód osobisty i cieszę się, że wartość mojego domu (głownie
      działki) rośnie.
    • Gość: Orlowianin Re: Mieszkańcy Orłowa kontra prezydent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 21:48
      Wkurza, że To orłowskie towarzystwo wypowiada się w imieniu wszystkich
      mieszkańców. Mi tam sąsiedztwo prokomu nie przeszkadza, a nawet zrobiło się
      trochę bezpieczniej w okolicy.
      • Gość: Drogal Re: Mieszkańcy Orłowa kontra prezydent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 22:55
        Jak można dopuścić by grupa samozwańców sterroryzowała orłowo swoimi wydumanymi
        zastrzeżeniami? Jeżeli zablokują tą knajpę i będzie stała jak willa "szczęść
        Boże" to trzeba będzie oprotestować to towarzystwo
        • Gość: Draga Re: Mieszkańcy Orłowa kontra prezydent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 23:01
          nie rozumiesz? wszędzie sa róże grupy, które chcą coś dla siebe wygrać. A
          orłowo to dla nich pretekst do robienia kariery.
    • Gość: gość Re: Mieszkańcy Orłowa kontra prezydent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 23:06
      oddajcie orlowo orlowiakom!
      • Gość: ten Re: Mieszkańcy Orłowa kontra prezydent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 23:07
        chyba orlowianom?
        • Gość: jacek Re: Mieszkańcy Orłowa kontra prezydent IP: *.adsl.inetia.pl 02.12.05, 08:20
          raczej orłom !
    • Gość: byłem tam Re: Mieszkańcy Orłowa kontra prezydent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 23:13
      jakś kobieta wstaje i mówi, że pan x jest złodziejem bo coś tam grzebie przy
      jej płocie. Dróga mówi że procesuje się z miastem na koszt podatników i dostaje
      brawa... do cholery jasnej gdzie ja mieszkam?!
      • sojowa Podaj imie nazwisko i ulice gdzie mieszkasz 02.12.05, 09:55
        ...i napisz, czy jestes od tawerny...
    • Gość: pisarka Re: Mieszkańcy Orłowa kontra prezydent IP: 80.51.232.* 02.12.05, 08:16
      Jak to Orłowa nie można nakryć słoikiem ?? Wystarczy przejechać się "główną"
      i co widzimy :brzydotę, szarzyznę i zero zmian!!! To tu miasto powinno
      inwestować i zdjąć ten przysłowiowy słoik.
    • jacek.69 Może jeszcze postawią tam wysokościowce? 02.12.05, 08:31
      Orłowo jest jedno i powinno takim pozostać. Perełka przedwojennego budownictwa
      ma charakter willowy, ja rozumiem, że na sprzedaży ziemii w tej dzielnicy można
      sporo zarobić. Już teraz przy klifie straszy nowoczesne osiedle Prokomu. Co
      dalej?
      • Gość: as Re: Może jeszcze postawią tam wysokościowce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 13:49
        to tak jak ze slawetną Barracudą na bulwarze w Gdyni-nie w pipę ni w oko
        restorant wywalili -a pasuje jak świni siodlo
    • Gość: ja z Obłuża Re: Mieszkańcy Orłowa kontra prezydent IP: 193.91.6.* 02.12.05, 13:58
      Parę razy uczestniczyłem w takich "debatach". I choćby prof. Sołtysik i inni
      architekci niezwiązani z deweloperami (są jeszcze tacy?) razem ze Sławomirem
      Kitowskim, Towarzystwem Przyjaciół Orłowa, radą dzielnicy i mieszkańcami
      mieliby po stokroć rację - to wszystko przejdze tak, jak już dawno prezydent
      Stępa, urbanista miejski Karzyńskim i konserwator (sic!) zabytków Hirsch
      ustalili z deweloperami.
      Przykład Białego Dworu wygląda jedynie na parawan, chociaż chwała Allconowi, że
      się na to zdecydował. Nie przekonuje mnie bowiem, że każdy deweloper będzie
      myślał tak, jak myślał prezes Allconu.
      Prezydent Szczurek mówi o odwadze w podejmowaniu decyzji przestrzennych, o tym,
      że nie można Orłowa nakryć słoikiem i zachować przez lata w niezmienionym
      kształcie. Wolałbym jednak, aby miasto stawiało deweloperom znacznie wyższą
      poprzeczkę niz do tej pory (przypadek kolosalnego wysokościowca Invest Komfortu
      uważam za niskie ustawienie poprzeczki). Tymczasem bowiem wygląda na to, że
      każdy, kto przyjdzie do Urzędu Miasta i stwierdzi, że chce zbudować "coś" za
      kilkadziesiąt milionów - zbuduje to dzięki miękkiej postawie władz miasta,
      które bez zastrzeżeń zaakceptują stawiane im warunki, by móc obwieścić "kolejny
      wielki sukces inwestycyjny Gdyni".
      Pozdrawiam

P.S. Niniejszy post zamieściłem także w drugim wątku na ten sam temat (Debata o
      przyszłości Orłowa)
      • Gość: Rafał Re: Mieszkańcy Orłowa kontra prezydent IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.05, 10:49
        dobrze gada!!

dla tej elyty liczy się kasa, tylko kasa. zero szacunku dl;a mieszkańców, zero
        szacunku dla obiektywnej prawdy. Szczurkowi i jego ekipie (jeśli się ma w UM 75%
        mandatów to można przegłosować każdą, absolutnie bzdurną uchwałę) zaczyna
        odbijać. Wyjątkowym chamstwem mogę nazwać zachowanie prezydenta. Przyjeżdza do
        ludzi i wypala tekstem: nie nakryjemy orłowa słoikiem - czytaj dla nas liczy się
        kasa a nie charakter i tradycja. Jesteście ostatnimi, których o zdanie sie spytamy.

Ale ludzie i tak przyjdą i zagłosują na samorządnosć :|
        To są uroki "słabej" opozycji - nie się przed kim tłumaczyć, Rada Miasta nie
        musi się silić nad dobrymi uchwałami - bo i tak WSZYSTKO przejdzie! Gdyby
        Samorządność miała mandatów "na styk" to by się liczyła ze zdaniem mieszkańców
        (argument, ze to dla mieszkańców) i bojąc się, ze nie przejdzie robiła by
        projekty na tyle dobre, że opozycji nie wypadałoby głosować przeciw im. A tak..
        mamy co mamy. Dojdzie do tego, zę przyjdzie inwestor z koncepcją zniwelowania
        klifu orłowskiego i wybudowania hipermarketu i dostanie zgodę, bo przecież tylko
        idioci uważają że orlowo można nakryć słoikiem! wstydzcie się mieszkańcu!
      • maruda.r Re: Mieszkańcy Orłowa kontra prezydent 04.12.05, 10:55
        Gość portalu: ja z Obłuża napisał(a):

> Prezydent Szczurek mówi o odwadze w podejmowaniu decyzji przestrzennych, o tym,
        >
        > że nie można Orłowa nakryć słoikiem i zachować przez lata w niezmienionym
        > kształcie. Wolałbym jednak, aby miasto stawiało deweloperom znacznie wyższą
        > poprzeczkę niz do tej pory (przypadek kolosalnego wysokościowca Invest Komfortu
        >
        > uważam za niskie ustawienie poprzeczki).

Owszem. Warto przyjrzeć się budowom niektórych małych inwestorów, zeby zobaczyć,
        że jednak można. Że styl orłowski istnieje i warto go pielęgnowac.

• Gość: student WAPG Re: Mieszkańcy Orłowa kontra prezydent IP: *.ds.pg.gda.pl / *.ds.pg.gda.pl 18.12.05, 21:40
        Pani Soltysik to jeszcze nie profesor:)
    • Gość: Rafał POWÓD IRRACJONALNYCH DECYZJI MIASTA JEST PROSTY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.05, 18:52
      Mit o cudownie zarządzanej Gdyni prysł... Gdynia była bogatym miastem - dzięki
      temu UM, Radni, Prezydent mogli sobie pozwolić na proste i przyjazne zarządzanie
      miastem. Ale ... skończyły się tereny pod inwestycje i skończyły się te
      "nadzwyczajne" zdolności Rady Miasta i Prezydenta. W tej chwili, wielka kiła -
      porażka z Marioną, porażka z halą widowiskowo - sportową, porazka z estakadą
      same porażki a kasy mało i kredytów całe mnóstwo. Coż... Gdynia dopiero teraz
      stwaić czoła będzie musiałą problemom zwykych miast i dopiero teraz okaze się
      czy Radni rzeczywiście są wyjątkowi czy po prostu mieli do tej pory mega łatwe
      zadanie. Jak patrzę na ich rozpaczliwe próby szuaknaia kasy kosztem miasta to
      wystawiam ocenę - myślę, że obiektywną - 2. Te całe poronione dwie wieże na
      skwerze (niektórzy traktują samochód jako przedłużenie penisa - tu mamy do
      czynienia z kimś mega zakompleksionych skoro taki kaliber potrzebuje), zabudowa
      zielonego centrum (likwidowanie ostatnich terenów zielonych na rzecz hoteli,
      centrów handlowych, których ponoć tak mało ?) próba likwidacji terenów
      portowych, zabudowa orłowa, zabudowa pomnika harcerzy.... DNO!!!
      • ziutek7 Re: POWÓD IRRACJONALNYCH DECYZJI MIASTA JEST PROS 02.12.05, 19:25
        boże znowu ten burak, sorry Rafał
        • Gość: Rafał Re: POWÓD IRRACJONALNYCH DECYZJI MIASTA JEST PROS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.05, 10:32
          Inteligentna osoba potrafi - w chociażby najprostrzy sposób, ale potrafi -
          argumentować swoje zdanie.
          OK, masz prawo się ze mną nie zgadzać i na siłę nie będę Cię przekonywał do
          mojego zdania (chodzi przecież o dyskusję a nie przekonywanie się za wszelką
          cenę), ale może napiszesz dlaczego? Może napiszesz co takiego cudownego zrobiła
          ekipa Szczurka? Bo ja widzę przy pierwszych oznakach kłopotów (z którymi inne
          polskie miasta zmierzają się od wielu, wielu lat) wiele nieprzemyślanych i
          irracjonalnych decyzji.
        • antypolityk1 Pseudobiznes gdyński niszczy przyrodę 05.12.05, 13:06
          A ja zgadzam się całkowicie i popieram Rafała. Zabudowuje się co się da
          wszystko i bez gustu, ale Polacy nie mają gustu. Mamy tylko chęć do ciągnięcia
          kasy. Pamiętaj, że na tym za kilkanaście lat stracimy, a te superdeveloperskie
          inwestycje będą takim samym kiczem jak kiedyś bloki z wielkiej płyty. Zabraknie
          wtedy tylko potrzebnej każdemu zieleni. Oczywiście hieny byznesmeny developery
          zaszyją się w sprywatyzowanych lasach, ogrodzą się, spuszczą psy i będą mienić
          się obrońcami ciszy, spokoju i przyrody. Totalna hipokryzja chciwego byznesu a
          la Polska i USA
      • Gość: obserwator Lobby Prokomu w zarządzie miasta????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.05, 00:54
        DZIWNE.....uczestnicząc w kilku debatach publicznych w sprawie planów
        zagospodarowania po raz pierwszy byłam świadkiem prowadzonej debaty przez
        prezydenta miasta Gdyni, w której uczestniczył zarząd miasta i przewodniczący
        rady miasta Gdyni!!!!!!! Dotychczas debaty prowadził pan Karzyński naczelnik
        wydziału urbanistyki i projektant /ci. Już ten fakt mówi wiele. Czyżby lobby
        Prokomu w zarządzie miasta?????? Ile warta jest nadbudowa 1 kondygnacji w
        apartamentowcach Prokomu??????
        • Gość: investor Re: Ile warta jest nadbudowa ????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.05, 21:46
          dam 10 000 zl za metr a kupie 250 jesli mi sie uda:-)))
          • willisonenbrugh Re: Lobby w zarządzie miasta? 06.12.05, 23:59
            Ja nietutejszy,nie mieszkam tam,ale doszło do mnie że Szcz. zaczyna mieć kłopoty
            -z sądem lub około tego i powoli staje się w środowisku trędowaty ( nie! trendy)
            • Gość: mercy seat Chodzą słuchy... IP: 193.91.6.* 07.12.05, 09:25
              Uwielbiam takie posty "jak wieść gminna niesie" - dzisiaj Szczurek, wczoraj "na
              temacie" o doktoracie Karnowskiego... Otóż już gołębie na skrzyżowaniu
              Władysława IV i Starowiejskiej z przejęciem prawią o wielomilionowych
              przekrętach w magistracie ;) Kto? Jak? Ile? Dlaczego? Z naruszeniem jakich
              praw? Z korzyścią dla konkretnie jakich osób? Zamiast odpowiedzi na to pytanie
              wystarczy nadmienić "ponoć sąd się tym interesuje". Pożyjemy - zobaczymy, ale
              opluć kogoś "tak na wszelki wypadek" nigdy nie zaszkodzi.
              A wszystko to okraszone finezyjną grą słów trędowaty/trendy.
              Doprawdy - gratuluję.
              • antypolityk1 Re: Chodzą słuchy... 07.12.05, 09:58
                Mi tam polityków, radnych i byznesmenów nie jest jakoś żal
                • willisonenbrugh Re: Lobby w zarządzie miasta? 07.12.05, 14:44
                  Chciałem się dowiedzieć szczegółów od tut., a nie czytać wzorzystą i podkręconą
                  teorię o sobie porównanym do miejskich gołąbków. To wszystko.
                  (Patrząc na nadmierną reakcję - chyba jednak będzie - uwidim)
                  • Gość: mercy seat oszczędzę Ci tego :) IP: 193.91.6.* 07.12.05, 16:38
    • gryfx Re: Mieszkańcy Orłowa kontra prezydent 14.12.05, 23:48
      Ciekaw jestem, których to zabytków bronicie z takim zpałem
      - może klockowatego domu kuracyjnego, który stoi opodal na zboczu Płyty
      Orłowskiej, czy może maszkaronów budowlanych z nim sąsiadujących.
      Twierdzenie zaś, że zabytki nie mogą sąsiadować z nowoczesną architekturą jest
      pozbawione podstaw - polecam wizytę w Lubece, gdzie właśnie tak jest i nic się
      ze sobą nie gryzie, wręcz przeciwnie - stare i nowe budynki dobrze się ze sobą
      komponują.
      Nie jestem całkowicie krytyczny co do działań naszych władz miejskich, bo
      trudno nie uznać za knota "Witawy", mam też duże wątpliwości co do wieżowca,
      który ma stanąć za Gemini (choć widziałem takie rozwiązanie i nie wyglądało, aż
      tak źle - budynek WTC w Le Havre). Jednak poddana krytyce likwidacja tzw.
      terenów portowych jest naturalnym trendem na całym Świecie. Ponieważ zmienia
      się charakter przewozów morskich, zmieniają się i porty - nie są już potrzebne
      liczne a rozdrobnione place składowe oraz rozległe torowiska (których
      utrzymanie nota bene też kosztuje). Zabudowuje się je tak jak w Amsterdamie,
      Londynie czy wielu miastach USA.
      • d.z Re: Można i tak 15.12.05, 07:47
        Najpierw jednak proponuję aby krzykacze popatrzyli sobie na zdjęcia Orłowa
        sprzed wojny
        www.gotenhafen.one.pl/adlershorst.html
        a następnie uderzyli się w pierś i przyznali.
        Na ile bronią zabytkowego charateru tej części miasta a na ile tak naprawdę
        swoich domkoklocków postawianych na przełomie lat 60 i 70???
        Może zwyczajnie nowa architektura spowoduje, iż część straszących swoim
        wyglądem, upadłych pensjonatów, wymagających sporych nakładów finansowych
        zwyczajnie jeszcze bardziej straci na "walorach" jeśli o takich można tu mówić?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka