Gość: zfrustrowany IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 03.05.06, 20:51 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tomga Re: Tramwaje neutralne światopoglądowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 21:13 bo to sa cytaty nie z biblii katolickiej tylko protestanckiej.. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Tramwaje neutralne światopoglądowo 04.05.06, 10:28 Gość portalu: tomga napisał(a): > bo to sa cytaty nie z biblii katolickiej tylko protestanckiej.. ************************************ Cytowane akapity akurat niezbyt się różnią... Odpowiedz Link Zgłoś
pndzelek Ciekawe czy KK by tez odmowiono 04.05.06, 10:57 plakaty z meczennikami ? a co do biblii to jest i tysiaclecia i rozne ewangelickie i ekumeniczna a roznice miedzy nimi sa minimalne i najczesciej bez znaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Re: robi sobie i nam kampanię z męczennikiem 04.05.06, 11:01 Kaczorki, osiołki, baranki, wierni, niemiłosierni! Rosną buraki, wzlatują anioły, a napęd moherkowy ! Etyka, radio i telewizja, jedynej prawdy i wiary wizja. Moherowe stado tryka, owieczki Ojca Rydyka, żeby oddali się hosannie, rodakom beczą zarannie, całodobowo nachalnie beczą, beczą nienormalnie o liberałach, homolkach, komuchach no i o Bolkach. Beczą o polskojęzycznych, obywatelach plastycznych, co są chciwymi żydami, libertynami, masonami, takimi niby Polakami i zawsze udawanymi. Polakami prawdziwymiiiiiiiiiiii, owieczkami namaszczonymi do wskazywania kierunku, oceny twego wizerunku, jesteśmy my wybrani, aby ciebie do bani pouczyć jak żyć masz, tak aż staniesz się nasz! Czy ty Boga w sobie masz, czy ty nasze konto znasz? Nowe wybory, więc czinownik z czynownikiem robi sobie i nam kampanię z męczennikiem. Skoro przykład męczeństwa idzie z góry, no od tego co to wanny, z gazem rury i przynosi to jemu, i nam efekty, więc co w tym złego Boże Święty? Bóg jest w nich. Bóg jest ich. Bóg wskazuje wiele dróg. Jak nie wyjdzie, tak chciał Bóg. To nasz wspólnik , a nie wróg, no bo ukraść to nasz Bóg! Podajmy sobie ręce my jądro narodu, my sól tej ziemi postraszymy z za grobu. Patrzę i odnawiam oblicze tej ziemi, kocham Was, lecz kropię łzami swojemi. Wadzy, wadzy, wadzy dajcie, jak coś chcecie, to spieprzajcie , dziady, dziady, dziady damy liche wam obiady, won, won, won sokoły , a matoły na cokoły, obiecamy wam tu raj, mamy w dapie cały Kraj, wadzy, wadzy, wadzy daj ...!! Hej sokoły ze stodoły... "Kiedy będzie lepiej ? Już było", ale będzie lepszy odbiór medialny rządu, gorzej z prawdą, ale ten ciemny moher się nie pozna. Pieprzysz dziennikarzu! Idź do nieba. Spieprzaj bezradny Polaku! Zostanie więcej na kapliczki! Czekaj na mieszkanie! Zamknij gębę! W skrócie PiSzcz Polaku! Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Nie rozumiem 04.05.06, 11:21 Biblia to niezwykle cenny zabytek kultury. Można by w tramwajach wieszać cytaty z Iliady, albo może z Platona czy Arystotelesa. Albo Kartezjusza, albo Woltera. Są takie pisma, na których - chcemy czy nie chcemy - stoi nasza cywilizacja. Zupełnie niezależnie od tego, czy wyznajemy jakąś religię, korzeni kultury europejskiej nie zmienimy. Uważam, że to skandal, jeżeli komuś przeszkadzają piękne zabytkowe teksty! → → → → → → → → → → Odkryjmy Białoruś! odkryjmybialorus.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
cyberrafi Re: Nie rozumiem 04.05.06, 12:56 anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała: > Biblia to niezwykle cenny zabytek kultury. Można by w tramwajach wieszać cytaty > z Iliady, albo może z Platona czy Arystotelesa. Albo Kartezjusza, albo Woltera. Kościół nigdy nie lubił samodzielnie czytających Biblię. Teraz to i tak jest luzik. Kiedyś szło się za to na stos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pako światu nie podoba się Dobra Nowina, jaka by ona ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 13:23 e była. Co z tego że z protestanckiej Biblii. Przecież Jezus nie mówił raz do prostestantów, raz do katolików. On mówił (i ciągle przemawia) do WSZYSTKICH. Ale światu nie podoba się nadzieja, bo obraża uczucia religijne... A nikogo nie rażą plakaty przedstawiające potwory, czy coś w tym guście. CZyżbyśmy przyzwyczaili nasze oczy do ciemności? Czyżby cytaty z Pisma św, aż tak was raziły? Bo niosą ładunek miłości? co w tym złego? Przecież to nie jest żadna sekta. Tu chodzi o miłość i wolność a nie o pieniądze, wpływy, czy rzeszę swoich wyznawców... --- "Otwierajcie wasze serca, bo kto serca nie otworzyć raczy, g.. a nie film zobaczy..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: światu nie podoba się Dobra Nowina, jaka by o IP: *.petrus.com.pl 04.05.06, 14:24 Będę się radował Dobrą Nowiną, kiedy przestanie mi ona sięgać do kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
pako19 Re: światu nie podoba się Dobra Nowina, jaka by o 04.05.06, 18:32 Dobra nowina nie sięga do kieszeni. Dawanie na ofiarę jest jak sama nazwa wskazuję OFIARA a nie pryzmusem. Dawanie na tace nie jest przeciez jakim obowiazkiem. Osobiscie mysle ze jalmluzna jest duzo lepsza ofiara niz dawanie na tace... wiec stwerdzenie o zagladaniu do kieszeni jest nadto wybujale moim zdaniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wjaz Re: światu nie podoba się Dobra Nowina, jaka by o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 16:25 no ale tu nie chodzi o dyskusję tylko o pretekst. Dobrze brzmi? Wiarygodnie? W dobrym świetle mnie stawia? W prosty sposób odpowiada na trudne pytania? No to OK. I już nie muszę więcej o tym myśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Jak by nie było, "Biblia" pisze się z dużej litery 04.05.06, 11:13 Redakcja zrobiła ortografa w tytule. → → → → → → → → → → Odkryjmy Białoruś! odkryjmybialorus.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezmotoryzowany Odmowiono? Kochany, do buletu by doliczyli cene IP: *.mckinn1.vic.optusnet.com.au 04.05.06, 12:12 pisma swietego i datek na wizyte Benia. lepiej nie wywoluj wilka z lasu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jck Re: Ciekawe czy KK by tez odmowiono IP: *.biol.us.edu.pl 04.05.06, 12:38 "bez znaczenia" nie przeczytales ani jednej i pierdoly ludziom opowiadasz, jak by tak bylo to np. jehowy nie mieli by "swojej" Podaje 1 przyklad,bo co bede pisal komus kto nie ma zielonego pojecia o czy m pisze. Pozd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk kk kk Re: Ciekawe czy KK by tez odmowiono IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 16:26 i gdzie ten przykład? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alda Re: Tramwaje neutralne światopoglądowo IP: 151.156.10.* 04.05.06, 11:16 To juz zupelna paranoja.Wstydzcie sie gdanszczanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaspera Re: Tramwaje neutralne światopoglądowo 04.05.06, 12:40 Byłyby dopiero wtedy neutralne światopoglądowo, gdyby były K A T O L I C K I E Odpowiedz Link Zgłoś
pawka55 Tramwaje w chorym kraju... 04.05.06, 14:27 Gość portalu: tomga napisał(a): > bo to sa cytaty nie z biblii katolickiej tylko protestanckiej.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puresens Polska nie jest chrześcijańska - jest katolicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:31 ! Odpowiedz Link Zgłoś
alex-alexander Re: Polska nie jest chrześcijańska - jest katolic 04.05.06, 14:58 Gość portalu: puresens napisał(a): > ! TO SKAD TYLU BANDZIOROW, ZLODZIEJI (Z KOSCIOLEM KAT. NA CZELE), AFERZYSTOW? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pi Re: Tramwaje neutralne światopoglądowo IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 04.05.06, 14:42 A to są dwie biblie? Bóg dwa razy ,dyktował' to samo objawienie? Dla Protestantów pewnie z poprawkami, bo trochę później :) Cała sprawa jest absurdalna a ZKM chyba chce być bardziej papieski niż sam papież. A tak na marginesie: autor tego artykułu mógłby na samym początku napisać, że chodzi o Gdańsk. Trzeba się wczytać, żeby znaleźć tą informację gdzieś w środku tekstu. Rozumiem, że to skopiuj-i-wklej z dodatku lokalnego, ale mogliby się bardziej starać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Bzdura ! - Biblia jest jedna! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:24 Biblia jest jedna tylko protestanci mają mniej ksiąg w niej , bo nie wszystkie uwazają za natchnione! Odpowiedz Link Zgłoś
behcio po co manipulujesz? po co kłamiesz? 03.05.06, 22:17 Przecież nie katolicy protestowali przeciwko tym reklamom. Można reklamować piwo, można bieliznę, można prezerwatywy, ale nie można cytatu z Biblii umieścić. Do czego my doprowadzamy? To jest wolność słowa? To jest tolerancja? Nie jestem protestantem, tylko katolikiem i nie widzę nic złego w takiej działalności kościoła protestanckiego. Jak bardzo jako społeczeństwo daliśmy się już zdeptać, że daliśmy sobie wmówić, że cytat z Biblii to obraza uczuć religijnych. Czy jeśli usłyszę modlitwę Araba albo Żyda to też mam się czuć obrażony? Jeśli zobaczę flagę izraelską z gwiazdą Dawida, to też już mam być obrażony? Niedługo każą nam zdjąć krzyże z kościołów, a potem w ogóle zamknąć kościoły. Paradoksy poprawności politycznej są dla mnie już niezrozumiałe. Nikt się nie czuje obrażony, gdy Linda w filmie rzuca na prawo i lewo k..wami, gdy na ulicy co piąte słowo to k.., a pozostałe to p..., ch..., j... Ale nie daj Boże, niech ktoś się ośmieli cytat z Biblii zamieścić. Od razu obraza uczuć religijnych. Będziemy jeszcze płakać, jak Polskę zasiedlą Arabowie i każą wszystkim kłaniać się w kierunku Mekki. Wtedy nikt już nie będzie miał odwagi wspomnieć o obrazie uczuć religijnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: po co manipulujesz? po co kłamiesz? IP: *.chello.pl 03.05.06, 22:40 brawo popieram behcio. ludzie zacznijcie myslec zanim cos zakazecie. jak slowa Jezusa moga obrazac uczucia religijne katolikow. niech sie zkm puknie w glowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ylemai Re: po co manipulujesz? po co kłamiesz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 09:51 nie pierwszy raz! do XIX wieku katolikom nie wolno było czytać Biblii. Czytanie pisma świętego to przecież diabelski wymysł tych lutrów!!! Polak Katolik ma książeczkę do nabożeństwa - i wystarczy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: po co manipulujesz? po co kłamiesz? IP: *.petrus.com.pl 04.05.06, 09:55 Ja nie jestem katolikiem i takie plakaty obrażają MOJE uczucia religijne. Jak katolikom przeszkadza przedstawienie teatralne, którego nie widzieli, to mi przeszkadza nachalna religijność w tramwajach, którymi nie jeżdżę. Procesje na boże Ciało też obrażają moje uczucia religijne. I religia w przedszkolach. I miliony na świątynie Glempa. Sami zaczęliście z "obrazą uczuć religijnych". Razem z Rydzykiem i Kaczyńskimi kopiecie grób swojemu bogu, sic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: po co manipulujesz? po co kłamiesz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 09:57 kretynku, przeczytaj że to nie katolicy rozwiesili te reklamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: po co manipulujesz? po co kłamiesz? IP: *.petrus.com.pl 04.05.06, 10:06 Człowieku, a co za różnica? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agniesia Re: po co manipulujesz? po co kłamiesz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 10:18 Taka, że szczekasz, nawet nie rozumiejąc o co chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: po co manipulujesz? po co kłamiesz? IP: *.petrus.com.pl 04.05.06, 10:33 Terry Pratchett w jednej ze swoich książek opisał wojny religijne między odłamami tej samej religii, która uznawała, że Stwórca stworzył świat, piekąc go jak pizzę. Jeden odłam twierdził, że dorzucił anchovis, drugi, że nie, a w wojnach zginęło 10 mln ludzi. Taka jest dla mnie różnica między religiami. Jeśli "pobożni" będą się tak obruszać na wszystko, to społeczeństwo odreaguje tym samym. Sama zobaczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agniesia Re: po co manipulujesz? po co kłamiesz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 10:39 Ale co ma Terry P. do rzeczy? Nie kapnąłeś o co chodzi w artykule, za to na widok słowa "Biblia" odpalił ci się exec i z miejsca wygłosiłeś tyradę antykatolicką, bo już jesteś odpowiednio wytresowany. Nie tędy droga, chyba że chcesz zostać tresowaną małpką. Samodzielne myślenie zaczyna się od rozumienia czytanego tekstu. Odpowiedz Link Zgłoś
rafvonthorn Re: po co manipulujesz? po co kłamiesz? 04.05.06, 10:56 Terry ma tyle do rzeczy, że na tym przykładzie pokazuje bezsens zorganizowanych religii i odpowiada na Twoje wątpliwość co do zrozumienia tekstu przeze mnie. Terry miał to na przykładzie przybliżyć, szkoda, że się nie udało... Zrozum, obraza uczuć religijnych to nie domena jednej religii, żeby przypomnieć oburzenie muzułman na karykatury Mahometa. Stawiam tu antynomie "świeckość- pobożność" z pominięciem tych drobnych różnic między poszczególnymi religiami. Sama reagujesz na moją opinię jak małpka, nie dziwi mnie to, biorąc pod uwagę uwarunkowanie religijne... Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: po co manipulujesz? po co kłamiesz? 04.05.06, 11:41 porownanie akurat niezbyt trafne, bo o ile w islamie tworzenie obrazow Proroka jest zakazane, to chrzescijanstwo chyba w zadnym ze swoich odlamow nie zakazuje cytowania Pisma Swietego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nielubiegłupców Re: po co manipulujesz? po co kłamiesz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 11:46 Zastanowileś sie baranku boży co napisałeś? Co ma piernik do wiatraka? Tyle co twój rozum do światłości wiekuistej.... Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: po co manipulujesz? po co kłamiesz? 04.05.06, 12:23 Dzisiaj nie, ale przez cale wieki bylo na koscielnym indeksie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Re: po co manipulujesz? po co kłamiesz? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.05.06, 12:05 najgorsze z uwarunkowań to ateizm, który uczynił więcej zła na świecie, a przynajmniej w naszym regionie, niż wszystkie religie razem wzięte , więc nie wypominaj nikomu wiary, to właśnie brak wiary dopuszcza powszechną demoralizację , bo w świecie ateistów nie liczą się żadne świętości i brak jakichkolwiek hamulców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: po co manipulujesz? po co kłamiesz? IP: *.petrus.com.pl 04.05.06, 12:25 To nie ateiazm dokonał zbrodni, tylko inna ideologia. Powtarzam- co za różnica, czy jesteś przekonany o twej świętej racji na podstawie "biblii", czy "Kapitału". I tu, i tu tryumfuje ideologia ponad człowiekiem. To właśnie religie i ideologie rozgrzeszają i pozbawiają hamulców, normalny człowiek liczy się ze światem i swoimi działaniami, bo nic go nie usprawiedliwia i nie "odpuszcza" grzechów i błedów, musi nosić je w sobie i rozwijać dojrzałą moralność. Ideologie z tego zwalniają, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: po co manipulujesz? po co kłamiesz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:56 w swiecie ateistow swietoscia jest czlowiek i jego indywidualna wolnosc a nie umilowanie do jakiejs figury retorycznej, jaka jest bog, kosztem ubranej w piekne slowka nienawisci do bliznich. a hamulce wyznacza uniwersalna racjonalna moralnosc zakazujaca robic innym tego co nam niemile (juz ponad dwiescie lat temu Kant udowodnil, ze tylko idiota potrzebuje jakis zewnetrzych wskazowek by moc odroznic dobro od zla). co sie dziwic, ze tramwaje wycofaly sie z publikowania tekstow, kotre sa promocja cywilizacji nienawisci (niezaleznie od tego czy w wersji katolickiej czy protestanckiej. wychodzi na jedno) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek68 Re: po co manipulujesz? po co kłamiesz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 12:11 Ale trudno, stary, przyznaj się do błędu - nie zrozumiałeś, nie pojąłeś, sił nie starczyło. Działasz tylko w wąskich ramach swojego umysłu i na pewien poziom nie przeskoczysz. Trudno, nie udało się, pewnie nie pierwszy raz... Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: po co manipulujesz? po co kłamiesz? 04.05.06, 10:41 Czy Protestanci, czy Katolicy, czy tez inne sekty chrzescijanskie, wszyscy oni maja taki nakaz i beda ewangelizowac do upadlego, nie zwazajac na koszta (szczegolnie tego ewangelizowanego). Konsekwencje tych dazen byly, i sa nadal, przerazajace. Instynkt samozachowawczy nakazuje sie przed tym bronic. To walka na smierc i zycie. Oni naprawde nie zartuja. Odpowiedz Link Zgłoś
frankyy Cytowanie papieża jest OK? a Jezusa nie? 04.05.06, 11:00 Porąbało się w katolickim kraju. Bibilia jest niebezpieczna bo mówi prawdę a nie religijną propogandę. Wstyd dla Gdańska że ma takich ciemnych włodarzy... Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Cytowanie papieża jest OK? a Jezusa nie? 04.05.06, 11:16 frankyy napisał: > Bibilia jest niebezpieczna bo mówi prawdę W Biblii jest tyle prawdy, co w greckich mitach. Jedyna roznica, ze na pierwszej historii zbudowano religie, a na drugiej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Re: Cytowanie papieża jest OK? a Jezusa nie? IP: *.interserwer.pl 04.05.06, 11:23 Na drugiej też zbudowano religię tylko, że jej czas się skończył i zastąpiła ja inna. Z tą religią będzie podobnie. Takie juz jest życie... Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Cytowanie papieża jest OK? a Jezusa nie? 04.05.06, 11:27 Wlasciwie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fradek Re: Cytowanie papieża jest OK? a Jezusa nie? IP: *.elk.net.pl 05.05.06, 11:03 umrzesz to zobaczysz jakie to byly mity - radze sie wczesniej upewnic ze wiesz co mowisz; nie strasze a uprzedzam - BTW nie jestem katolikiem ani swiadkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz lipnicki Re: Cytowanie papieża jest OK? a Jezusa nie? IP: *.pl 04.05.06, 11:26 katowickim?...a może też w Czerwonego Kapturka wierzysz? to też książka :D wstyd dla wszystkich którzy nie dorośli by być ludźmi bez bajek w zanadrzu.Czy tam aby nie ma czegoś o kazirodztwie? i co to taka fajoska książka jest :D:D:D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Jeszcze nie wytrzeźwiałeś ?... 04.05.06, 11:47 piwi77 napisał: > Czy Protestanci, czy Katolicy, czy tez inne sekty chrzescijanskie, wszyscy oni > maja taki nakaz i beda ewangelizowac do upadlego, nie zwazajac na koszta > (szczegolnie tego ewangelizowanego). Konsekwencje tych dazen byly, i sa nadal, > przerazajace. Instynkt samozachowawczy nakazuje sie przed tym bronic. To walka > na smierc i zycie. Oni naprawde nie zartuja. Białe myszki też widzisz ?... Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Jeszcze nie wytrzeźwiałeś ?... 04.05.06, 11:57 mg2005 napisał: > Białe myszki też widzisz ?... Miliony ofiar ewangelizacji calych kontynentow, wojny krzyzowe, religijne, wyciecie narodu Prusow, ze tylko tych kilka przykladow, to sa biale myszki? A gdzie gwarancja, ze historia sie nie powtorzy? Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Chyba naprawdę nie wytrzeźwiałeś... 04.05.06, 14:32 - skoro mieszasz dzisiejszą Polskę z wyprawami przeciw 'miłującym pokój' Prusom i muzułmanom (których zresztą nie organizowali Polacy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re: Jeszcze nie wytrzeźwiałeś ?... IP: *.botany.gu.se 04.05.06, 14:51 Problem polega na tym, ze w przypadku wojen religijnych, wypraw krzyzowych, wyciecia Prusow itp. tzw. ewangelizacja byla tylko przykrywka do innych interesow, wiecej majacych wspolnego z ekonomia niz czym kolwiek innym (taj jak ingerencja w Iraku z walka o prawa czlowieka). Tak pojeta ewangelizacja nie ma nic wspolnego z chrzescijanstwem i ci ktorzy ja prowadza po prostu klamia nazywajac sie chrzecijanami. W chrzescijanstwo wpisana jest milosc i dobra wola. I zgadzam sie, ze "pseldochrzescijanie" moga byc gorsi niz poganie. Ale nie ma to nic wspolnego z omawianymi plakatami. Jak narazie to ty jestes wojujacym poganinem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terry [...] IP: *.aster.pl 04.05.06, 11:07 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
m15 bogu dzięki ,że takich poje...sów jest niewielu 04.05.06, 10:16 Gość portalu: rafvonthorn napisał(a): > Ja nie jestem katolikiem i takie plakaty obrażają MOJE uczucia religijne. Jak > katolikom przeszkadza przedstawienie teatralne, którego nie widzieli, to mi > przeszkadza nachalna religijność w tramwajach, którymi nie jeżdżę. Procesje na > boże Ciało też obrażają moje uczucia religijne. I religia w przedszkolach. I > miliony na świątynie Glempa. > > Sami zaczęliście z "obrazą uczuć religijnych". Razem z Rydzykiem i Kaczyńskimi > kopiecie grób swojemu bogu, sic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Re: bogu dzięki ,że takich poje...sów jest niewie IP: *.intersoft.pl 04.05.06, 10:29 A co m15? Wyznajesz filozofię Kalego? Tylko katolicy mają prawo czuć się zawsze urażeni? Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 W jaki sposób ten cytat Cię obraża ? 04.05.06, 11:45 Gość portalu: rafvonthorn napisał(a): > Ja nie jestem katolikiem i takie plakaty obrażają MOJE uczucia religijne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: W jaki sposób ten cytat Cię obraża ? IP: *.petrus.com.pl 04.05.06, 12:33 Mam swoją, osobistą i indywidualną wizję świata, filozofię, możesz to także nazwać religią. I moje uczucia są urażone ostentacyjnym afiszowaniem się ze swoimi wierzeniami. Dla mnie to sprawy nie mniej osobiste niż seks. Czuję się "brutalnie atakowany przez określone siły, którym zależy na osiąganiu materialnych korzyści na podstawie masowej, płytkiej, ideologii". Każda akcja wywołuje reakcje. Pokazały nam mohery, co to obraza uczuć religijnych. Kto mieczem wojuje... Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: W jaki sposób ten cytat Cię obraża ? 04.05.06, 14:25 Masz prawo d takiego poglądu, ale w kulturze naszego społeczeństwa światopogląd nie jest 'tabu' - w przeciwieństwie do seksu (czy protestujesz także przeciw naruszaniu tego tabu ?) Ten cytat nie obraża i nie kpi z niczyjego światopoglądu - w przeciwieństwie do wiadomych karykatur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re: W jaki sposób ten cytat Cię obraża ? IP: *.botany.gu.se 04.05.06, 14:54 W takim razie powinno cie obrazac wiekszasc reklam, od telefonu komorkowego i kremu poczynajac. Doskonale podpadaja pod twoja definicje. znacznie lepiej niz plakaty, bo o kozysc majatkowa jest tu watpliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
xx23 Talmud , Tora lub Koran 04.05.06, 12:08 Gość portalu: rafvonthorn napisał(a): > Ja nie jestem katolikiem i takie plakaty obrażają MOJE uczucia religijne. Jak > katolikom przeszkadza przedstawienie teatralne, którego nie widzieli, to mi > przeszkadza nachalna religijność w tramwajach, którymi nie jeżdżę. Procesje na > boże Ciało też obrażają moje uczucia religijne. I religia w przedszkolach. I > miliony na świątynie Glempa. > > Sami zaczęliście z "obrazą uczuć religijnych". Razem z Rydzykiem i Kaczyńskimi > kopiecie grób swojemu bogu, sic. WYWIESCIE CYTATY Z TALMUDU I TORY !!!! Lub KORANU!!! TO GWno nie bedzie miala nic przeciwko temu-:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: Talmud , Tora lub Koran IP: *.petrus.com.pl 04.05.06, 12:35 Wszyscy jesteście pie..ięci. Wyznawcy każdej religii. Róbcie co chcecie, tylko z dala ode mnie i mojej rodziny. Zajmijcie się życiem swoim, a nie innych. Odpowiedz Link Zgłoś
kontonaspam Re: po co manipulujesz? po co kłamiesz? 04.05.06, 10:02 Polak katolik ma katechizm, gotowe pytania z odpowiedziami. Innych pytań zadawać nie wolno, a już broń boże biblię otworzyć, nie daj Boże na ostanich stronach, gdzie jest słownik pojęć biblijnych, a tam napisane że cudzołóstwo to oddawanie czci innym bogom (biblia tysiąclecia), a nie cokolwiek z seksem związanego... A jak ktoś spróbuje czytać inne fragmenty niż na kazaniu usłyszał, to już na pewno diabeł go podkusił! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart najlepiej jak się ateiści o wierze wypowiadają IP: *.gda.computerland.pl 04.05.06, 11:05 otóż gdybyś był kiedyś w kościele, to byś wiedział, że kościół zachęca do czytania Pisma Świętego, które można nabyć także w sklepikach przykościelnych. Gdyby to, co wypisujecie miało jakieś odniesienie do prawdy, to kościół dawno spaliłby wszystkie egzemplarze Biblii,a już na pewno sam by jej nie sprzedawał. Odpowiedz Link Zgłoś
kontonaspam Re: najlepiej jak się ateiści o wierze wypowiadaj 04.05.06, 13:30 Byłem kiedyś w kościele. Nawet nie raz. Od jakiegoś czasu jednak przestałem tam chodzić, jednym z powodów była lektura Pisma Świętego, oraz nieodparte wrażenie, że Kościół wybiera fragmenty, które mu pasują i interpretuje tylko w sposób, jaki jemu odpowiada, do tego nie ma tam wogóle miejsca na dyskusję (nie licząc dyskusji w rodzaju "Warto Rozmawiać", na zasadzie: Czy nie uważasz, że [cośtam cośtam] i dyskusja na zasadzie zestawienia poglądu 'Tak, nie uważam, że [cośtam cośtam]', z opinią 'Nie, nie uważam, że [cośtam cośtam]'). Ciekawe ilu katalolików przeczytało całe pismo święte? Przeczytało, a nie wyrecytowało, jak Zdrowaś Mario w różańcu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant Re: po co manipulujesz? po co kłamiesz? IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.06, 10:01 kto mieczem wojuje od miecza ginie - zapytaj współwyznawców dlaczego wojują ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slav_co Re: po co manipulujesz? po co kłamiesz? IP: *.chello.pl 04.05.06, 10:13 behcio ok! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HeyJoe Re: po co manipulujesz? po co kłamiesz? IP: *.marquard.pl / *.marquard.pl 04.05.06, 11:11 Panstwo jest neutralne swiatopogladowe wiec takich rzeczy nie moze byc w urzedach, budynkach uzytecznosci publicznej etc. a srodki komunikacji? teoretycznie tez sa komunalne wiec nie powinno byc ale z drugiej strony sa one raczej elementem przestrzeni publicznej wiec wydaje mi sie ze to przegiecie. mozna poprzez reklamy propagowac wyuzdanie seksualne, egoizm, pyche i pare innych rzeczy? to pozwolmy reklamowac takze cnoty i dazenie do duchowej doskonalosci. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Transport P U B L I C Z N Y. 04.05.06, 11:48 behcio napisał: > Przecież nie katolicy protestowali przeciwko tym reklamom. Można reklamować > piwo, można bieliznę, można prezerwatywy, ale nie można cytatu z Biblii > umieścić. Do czego my doprowadzamy? To jest wolność słowa? To jest transport PUBLICZNY. > To jest tolerancja? Nie, ale to jest transport PUBLICZNY. > Nie jestem protestantem, tylko katolikiem i nie widzę nic złego w takiej > działalności kościoła protestanckiego. Wyjątek. Jestem protestantem i do epitetów się przyzwyczaiłem. Na szczęście większość z nich jest bardzo niskiego lotu, więc nie uderza. > Jak bardzo jako społeczeństwo daliśmy się już zdeptać, Właśnie nie daliśmy się zdeptać! W Turcji nie wolno wchodzić do publicznych budynków (np. uniwersytet) z chustką na głowie. Pilnuje tego strażnik. Jak widać, daleko nam do Turcji. Szybcy jesteśmy zato w wywyższaniu się, np. kosztem Czechów. > że daliśmy sobie wmówić, że cytat z Biblii to obraza uczuć religijnych. To żadna obraza uczuć religijnych, a mieszanie prywatnego z PUBLICZYM! Ten sam cytat wiszący na bilbordzie przy drodze nie narusza tej przestrzeni. > Niedługo każą nam zdjąć krzyże z kościołów, a potem w ogóle zamknąć kościoły. Paranoję można leczyć. Polecam. > Paradoksy poprawności politycznej są dla mnie już niezrozumiałe. Nikt się nie > czuje obrażony, gdy Linda w filmie rzuca na prawo i lewo k..wami, gdy na ulicy > co piąte słowo to k.., a pozostałe to p..., ch..., j... Ale nie daj Boże, > niech ktoś się ośmieli cytat z Biblii zamieścić. Niedajboże w budynku czy pojeździe publicznym. Chciałbym przypomnieć, że za k...wy też można iść siedzieć. > Od razu obraza uczuć religijnych. A może tam jakiś Żyd jechać, i się obrazi? Albo muzułmanin? Wojsko odrabiają, podatki płacą, to są u siebie. > Będziemy jeszcze płakać, jak Polskę zasiedlą Arabowie i każą wszystkim kłaniać > się w kierunku Mekki. Jak już mówiłem, paranoja nie jest cechą charakteru, a chorobą i można ją leczyć. Zaznaczam, że nie jestem sarkastyczny i mówię zupełnie poważnie. > Wtedy nikt już nie będzie miał odwagi wspomnieć o obrazie uczuć religijnych. To właśnie wtedy masz robić szum. Nie teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el Re: Transport P U B L I C Z N Y. IP: *.man.poznan.pl 04.05.06, 12:07 lmblmb napisał: > To jest transport PUBLICZNY. > Ten sam cytat wiszący na bilbordzie przy drodze nie narusza tej przestrzeni. A czym rózni sie bilbord umieszczony przy drodze PUBLICZNEJ od kasetonu z reklamą umieszczonego w pojeździe transportu PUBLICZNEGO ? >> Niedługo każą nam zdjąć krzyże z kościołów, a potem w ogóle zamknąć kościoły. > Paranoję można leczyć. Polecam. Sęk w tym, że to niestety nie paranoja - przykład? W ubiegłym roku w pewnej szkole nie pozwolono dzieciom urządzić na Boże Narodzenie jasełek, bo mogło by to urazić uczucia dzieci niewierzących czy wyznających inne religie. W tej samej szkole parę tygodni/miesięcy wcześniej urządzano obchody święta Chanuki... >> Paradoksy poprawności politycznej są dla mnie już niezrozumiałe. > Chciałbym przypomnieć, że za k...wy też można iść siedzieć. Żartujesz chyba. Co najwyżej grzywna... Ale to nie istotne - problemem jest to, że dla bluzganie ma społeczną aprobatę i juz nikomu prawie nie przeszkadza. A cytat z Biblii o dziwo tak... >> Od razu obraza uczuć religijnych. > A może tam jakiś Żyd jechać, i się obrazi? Albo muzułmanin? Mnie w takim razie może obrazić śpiew muezina podczas wypoczynku w Turcji. Powinni tego zakazać? Podobno Turcja to kraj laicki, dlaczego więc jadąc tam jako turysta jestem "narażony" na taką "obrazę" uczuć?? >> Będziemy jeszcze płakać, jak Polskę zasiedlą Arabowie i każą wszystkim kłaniać się w kierunku Mekki. > Jak już mówiłem, paranoja nie jest cechą charakteru, a chorobą i można ją leczyć. Powiedz to Francuzom, gdzie nie tak dawno muzułmańskie, niezasymilowane hordy podpalały miasta. >> Wtedy nikt już nie będzie miał odwagi wspomnieć o obrazie uczuć religijnych. > To właśnie wtedy masz robić szum. Nie teraz. Lepiej już teraz. Bo może uda sie powstrzymać postępująca "absurdyzację" życia publicznego i przestać przejmować się wykoślawioną poprawnością polityczną, która stała się po prostu żenująco śmieszna... Odpowiedz Link Zgłoś
mat25 Re: Transport P U B L I C Z N Y. 04.05.06, 12:37 > Sęk w tym, że to niestety nie paranoja - przykład? W ubiegłym roku w pewnej > szkole nie pozwolono dzieciom urządzić na Boże Narodzenie jasełek, bo mogło by > to urazić uczucia dzieci niewierzących czy wyznających inne religie. W tej same > j > szkole parę tygodni/miesięcy wcześniej urządzano obchody święta Chanuki... Sposób jest bardzo prosty. Albo pozwala się wszystkim albo nie pozwala się nikomu. Sęk w tym, że w Polsce pozwala się tylko katolikom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el Re: Transport P U B L I C Z N Y. IP: *.man.poznan.pl 05.05.06, 08:07 > Sęk w tym, że w Polsce pozwala się tylko katolikom Ja odnosze wrażenie, że jest dokładnie na odwrót - pozwala się wszystkim TYLKO NIE chrześcijanom. Obrażać można katolików, ale absolutnie złego słowa nie można powiedzieć o Żydach czy muzułmanach. Można wieszać penisy na krzyżu, ale broń Boże żeby ktoś sie naśmiewał z gwiazdy Dawida. Odpowiedz Link Zgłoś
behcio a ja chyba wiem, o co chodzi... 03.05.06, 22:36 "Panie pójdź i zobacz. ...Jezus rozpłakał się. Żydzi więc rzekli: - Patrz, jak go kochał" w środku tego cytatu występuje nazwa pewnego narodu, którego choćby wspomnienie, uznawane jest za przejaw antysemityzmu. Paranoja, ale postępująca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Re: a ja chyba wiem, o co chodzi... IP: *.interserwer.pl 04.05.06, 09:45 Ja myślę, że ktoś się wystraszył, że ten fragment mówi o homoseksualizmie Jezusa. No coż, w kraju, w którym wszyscy są bardziej pobożni niż papież to nawet Biblia może się znaleźć na indeksie ksiąg zakazanych. A swoja drogą to dobrze, że miejska spółka stara się być neutralna światopoglądowo. Podejrzewam jednak, że jej neutralność skończyłaby się, gdyby o zamieszczanie tych cytatów zwrócił się kościół katolicki. Odpowiedz Link Zgłoś
igraszka Re: a ja chyba wiem, o co chodzi... 04.05.06, 11:05 też miałam takie skojarzenia, ale nie przekadza mi to akurat - wolę to interpretować jako miłość do bliźniego, której katolikom brakuje... -------------------------- Jak wypisać się z Kościoła Katolickiego? www.e-kosciol.org/index.php?id=jakwypisac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baca Prezydent do mszy służył, a teraz takie rzeczy IP: *.cable.satra.pl 03.05.06, 22:48 Jaki pan taki kram. Politycznie poprawny Gdańsk za rządów P.Adamowicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sfrustrowany Re: Tramwaje neutralne światopoglądowo IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 04.05.06, 04:16 Przepraszam za "debili" trochę mnie poniosło, ale fakt pozostaje faktem, obawiam się że są tacy co nawet nie wiedzą co to jest biblia. Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Re: Tramwaje neutralne światopoglądowo 04.05.06, 09:46 Cytowanie tzw. Nowego Testamentu obraża uczucia żydów, muzułmanów i niewierzących. Chrześcijaństwo nie posiadło jedynej recepty na zbawienia, a Polska nie jest dyktaturą chrześcijańską. Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Tramwaje neutralne światopoglądowo 04.05.06, 10:30 Hmm, ja to widzę tak - jedna firma wykupiła miejsce na reklamy. Oburzyli się przedstawiciele monopolisty. I tyle ;-) Pytanie natury ogólnej, czy dopuszczalne jest reklamowanie jakiegokolwiek kościoła czy nie. Jeśli tak to nie widzę problemu, jak ktoś chce i go stać może sobie wykupić billboard, reklamę prasową albo telewizyjną czy rozklejać ogłoszenia w tramwajach. A jeśli nie jest dopuszczalne to nie i kropka. BTW - ja nie liczę na zbawienie ale moich uczuć nie obraża ani plakat w tramwaju, ani plansza z Jezusem "pozwólcie dzieciom przychodzić do mnie", ani krisznowcy na plaży, ani akwizytorzy stukający do drzwi :) Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Tramwaje neutralne, a dyrekcja niezbyt rozgarnięta 04.05.06, 11:01 chateau napisał: > Hmm, ja to widzę tak - jedna firma wykupiła miejsce na reklamy. Oburzyli się > przedstawiciele monopolisty. I tyle ;-) > > Pytanie natury ogólnej, czy dopuszczalne jest reklamowanie jakiegokolwiek > kościoła czy nie. Jeśli tak to nie widzę problemu, jak ktoś chce i go stać może > sobie wykupić billboard, reklamę prasową albo telewizyjną czy rozklejać > ogłoszenia w tramwajach. A jeśli nie jest dopuszczalne to nie i kropka. > > BTW - ja nie liczę na zbawienie ale moich uczuć nie obraża ani plakat w > tramwaju, ani plansza z Jezusem "pozwólcie dzieciom przychodzić do mnie", ani > krisznowcy na plaży, ani akwizytorzy stukający do drzwi :) ********************************* Miło czytać takie posty. Argumentując od strony wolności ewangelizacji zabrniemy i tak w ślepą ulicę, a skończymy na oskarżeniach o hipokryzję, wynikającą z braku jakiegokolwiek umiaru naszych polityków w podlizywaniu się KK. Wolność ewangelizacji to też wolność słowa i światopoglądu. Jak daleko możemy się posunąć w owej wolności? Do granic wyznaczonych przez prawo do prywatności, laickość państwa i swobodę światopoglądową obywateli. Trudno debatować nad zakazem reklam w miejscach publicznych, skoro w miejscach publicznych stoją krzyże i świątynie - bez konieczności uiszczania opłat reklamowych. W wypadku tramwajów ostatnie słowo ma samorząd zobowiązany do neutralności światopoglądowej. I zgadzam się z decyzją ZKM. Nie zgadzam się natomiast z treścią uzasadnienia, które jest tak głupie, jak tylko można to sobie wyobrazić. Gorzej tego nie można było zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Tramwaje neutralne, a dyrekcja niezbyt rozgar 04.05.06, 11:57 To prawda, uzasadnienie wyjątkowo idiotyczne. Natomiast co do neutralności światopoglądowej samorządu - równie dobrze można odmawiać (uzasadniając właśnie neutralnością) albo zezwalać. Byle konsekwentnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danziger Re: Tramwaje neutralne, a dyrekcja niezbyt rozgar IP: *.cable.tmark.pl 04.05.06, 12:31 neutralnosc neutralnoscia, ale te plakaty to nie za darmo... koszt wywieszenia plakatu w tramwaju/busie to ok 30PLN - czyli zwykla tranzakcja, ktorej stronami sa dwa podmioty, ot wielka afera - a ZKM jako jeden z nich ma prawo odmowic drugiemu. Mamy (czy raczej do niedawna mielismy) demokracje i kapitalizm (raczkujacy, ale jednak) Odpowiedz Link Zgłoś
rom48 A jaki bylby szum gdyby to byl Dekalog z Bibli 04.05.06, 09:49 Tysiaclecia (katolickiej) To dopiero bylby atak na KK i obraza uczuc religijnych katolikow. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Zadnych cytatow z Ewangelii, Koranu czy Mein Kampf 04.05.06, 09:56 Choc zawsze znajdzie sie grupa, dla ktorej jedna z tych pozycji jest swieta i bedzie twierdzic: "a komu to szkodzi?". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Zadnych cytatow z Ewangelii, Koranu czy Mein IP: *.spray.net.pl 04.05.06, 10:23 To moze rowniez zabronic cytatow z Szymborskiej, Norwida czy Tołstoja? Przeciez dla niewierzacych to tylko cytat z dziela literackiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Tramwaje neutralne światopoglądowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 10:04 Bałwany redakcyjne, Biblia pisze się z dużej litery, bo to tytuł. A w tytule jest z małej! Możecie mieć odczucia religijne jakie chcecie, ale nie zmieniajcie zasad pisowni języka polskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Tramwaje neutralne światopoglądowo 04.05.06, 11:02 biblia to nie tytuł tylko nazwa rodzajowa. biblia nie jest jedyna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Dla niektórych Biblia może być groźna IP: *.intersoft.pl 04.05.06, 10:33 Obawiam się, że większość katolików poczułaby się urażona albo co najmniej mocno zdziwiona, gdyby zaczęła samodzielnie czytać Biblię. A ci, którzy mają na tyle rozumu, żeby móc wysnuwać wnioski z przeczytanego tekstu mogliby się doszukać wielu fragmentów (bynajmniej nie pochwalnych) odnoszących się również do postępowania hierarchii kościelnej. Dlatego tejże hierarchii wygodniej jest trzymac wiernych z daleka od Biblii, ewentualnie cytować na nabożeństwach jakieś mało znaczące i niegroźne dla niej samej fragmenty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: Dla niektórych Biblia może być groźna IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.05.06, 10:54 > Obawiam się, że większość katolików poczułaby się urażona albo co najmniej > mocno zdziwiona, gdyby zaczęła samodzielnie czytać Biblię. Polski katolik czuje się już urażony albo co najmniej mocno zdziwiony jak dowiaduje się o istnieniu siódmego przykazania. Odpowiedz Link Zgłoś
zaifi jest grożna dla K.K.-czytałam w calosci! 04.05.06, 18:34 mam swoje przemyślenia-wiem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RK Równi i równiejsi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 10:55 Gdyby była to inicjatywa jakiejkolwiek organizacji katolickiej, nie byłoby żadnego problemu. Sam jako protestancki działaćz koscielny próbowałem uzyskać zgodę na podobne akcje i preteksty i powody do odmowy mogłyby służyć za wdzięczny , acz smutny temat do rozporawy na temat traktowania innowierców w Polsce- szczególnie przez samorządy i ich instytucje. Przykre to, ale Polska jest krajem równych i równniejszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Państwo a kościół IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.06, 10:55 Wczoraj Pan Prezydent i Pan Premier oraz reszta rządu brała oficjalnie udział w mszy sw. z okazji 3-go maja, co skrzętnie transmitowała telewizja publiczna, i to , oczywiście było neutralne światopoglądowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman TVP a kościół IP: *.interserwer.pl 04.05.06, 11:30 Telewizji publicznej ostatnio nie daje sie w ogóle oglądać. Szczegónie programów informacyjnych. Najważniejszymi informacjami są te o porządku dnia papieża - co zrobił, z kim sie spotkał, co powiedział. Te informacje nie znajdują się nawet na ostatnich stronach żadnych ważnych dzienników w Europie. Mało tego - nawet włoska TV o tym nie mówi. Za to polskie "Wiadomości" zawsze robią z tego temat nr 1. To juz staje sie śmieszne. A ilość mszy św. i programów katolickich w TVP dawno juz pobiła wszelkie rekordy. Jak tak dalej pójdzie to po zmianie prezesa Dworaka na tego właściwego TVP stanie się warszawskim oddziałem TV Trwam. Na szczęście są w Polsce jeszcze inne stacje, które da się oglądać i które potrafią nadać wiadomościom ich własciwą wagę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były katolik Biblia ważniejsza niz hierarachia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 10:56 Gdyby katolicy czytali Biblię, to nie byłoby "problemu" z Radiem Maryja. Po prostu każdy widziałby, że to co oni głoszą jest niezgodne z nauczaniem Jezusa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Propozycja plakatów IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.05.06, 10:57 A może by tak wywiesić plakaty o następującej treści? "Siódme przykazanie: Nie kradnij!" To by była dobra akcja! Odpowiedz Link Zgłoś
frankyy Popieram!!!! Propozycja plakatów 04.05.06, 11:10 Świetny pomysł!!! Plakat na każde przykazanie!!! o pijaństwie też by sie przydały! i powiesić przzedewszystkim w katolickich kościołach bo tam sa najbardziej potrzebne! Odpowiedz Link Zgłoś
jadzka_k jest taka akcja ! 04.05.06, 11:26 w moim mieście na przstankach autobusowych są wielkie napisy "7: nie kradnij". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frankyy proponuję plakaty"Myjcie bo śmierdzi w autobusie!" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 12:37 nie wiem jak w twoim mieście, ale w Wwie przydałoby sie przypomnieć rodakom po co jest mydło. A złodziejstwo szerzy sie na potęgę, najgorsze że ludzie ze strachu nie reagują na takie sytuacje i udają że nie widzą jak się okrada innych. Odpowiedz Link Zgłoś
mat25 Re: proponuję plakaty"Myjcie bo śmierdzi w autobu 04.05.06, 12:50 I dla takich ludzi wygodniej jest, jak nie znają Biblii. Bo jakby znali to w takich sytuacjach musieliby sie czuć bardzo nieswojo... Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero Polska nie jest krajem chrzescijanskim. 04.05.06, 11:03 Polska jest krajem poganskim, z duza iloscia obywateli chodzacych do kosciola bo zostali ochrzczeni. W kosciele jest ladnie, spiewaja, mozna spotkac sasiadow i znajomych. Pokazac nowe futro w Zimie albo sukienke w lecie. Mozna byc pewnym pochowku z udzialem ksiedza jak rowniez poswiecenia oplatka tak aby sie gwiazdka udala. Mozna poczcic Jana Pawla i Marie krolowa Polski. Mozna oczyscic sie z grzechow bez koniecznosci glebszej refleksji ani zadoscuczynienia bliznim ktorych sie skrzywdzilo. Fajnie jest. Taki pogano-katolicyzm obyczajowy. Z chrzescijanstwem jako ruchem religijnym opartym na bezwarunkowej milosci blizniego i wybaczeniu, na ubostwie kaplanow i ideologii czynienia dobra nie ma to raczej nic wspolnego. Stad tez i reakcja na cytaty z pisma swietego zupelnie logiczna i zrozumiala: one sa dla pogano-katolika szokujace i obrazliwe. 1. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rom48 masz racje, nawet Dekalogu nie znaja choc jest IP: 212.106.168.* 04.05.06, 14:13 zamieszczony w katolickiej Bibli Tysiaclecia a co dopiero mowic o Ewangelii czy Listach Apostolskich, katechizm zaklamuje Prawo Boze. TO jest kraj poganski o motywach chrzescijanskich Odpowiedz Link Zgłoś
skuro Cytaty z biblii nie mogą wisieć w tramwajach 04.05.06, 11:08 indoktrynacja na każdym kroku. podobno nastąpił rozdział państwa od kościoła i jest to prywatna sprawa ludzi --- www.buhaha.pl Odpowiedz Link Zgłoś
zapytaniaznak Political Correctness - absurd 04.05.06, 11:10 No i mamy kolejny absurd. W kraju chrześcijańskim (takiego wyznania jest większość jego mieszkańców) cytaty z Biblii są niemile widziane. Ciekawe, że nie ma protestów o reklamę podpasek... BTW: Domyślam się, że prawdziwym "problemem" jest tutaj "niekatolickość" reklamodawcy, ale swoją drogą - jak rzadko katolicy sięgają do Pisma Świętego - myślę, że poza czytaniami na mszy, większość w ogóle Pisma nie zna, nawet ci "radiomaryjni", czy "kółkoworóżańcowi". Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Political Correctness - absurd 04.05.06, 11:26 zapytaniaznak napisał: > W kraju chrześcijańskim (takiego wyznania jest > większość jego mieszkańców) W takim stopniu jestesmy teraz krajem chrzescijanskim, w jakim, do niedawna, bylismy komunistycznym. Kiedys byly tlumy na pochodach teraz chodza one do kosciola. Bo tak trzeba. Na szczescie liczba zadeklarowanych Katolikow, wraz ze wzrostem wyedukowania spoleczenstwa, systematycznie spada. Odpowiedz Link Zgłoś
zapytaniaznak Re: Political Correctness - absurd 04.05.06, 14:47 piwi77 napisał: > zapytaniaznak napisał: > > > W kraju chrześcijańskim (takiego wyznania jest > > większość jego mieszkańców) > > W takim stopniu jestesmy teraz krajem chrzescijanskim, w jakim, do niedawna, > bylismy komunistycznym. Kiedys byly tlumy na pochodach teraz chodza one do > kosciola. Bo tak trzeba. Na szczescie liczba zadeklarowanych Katolikow, wraz ze > > wzrostem wyedukowania spoleczenstwa, systematycznie spada. Liczba chodzący do kościoła MALEJE. To za komuny było ich więcej. Może na zasadzie demonstracji oporu wobec władzy, może z innych powodów - ale tak było. Nie widzę związku między edukacją społeczeństwa a katolicyzmem. Nie widzę również dlaczego "na szczęście" - tak ci zależy na tym, by ludzie nie chodzili do kościoła ? Dlaczego ? Jakiś uraz do wiary ? Odpowiedz Link Zgłoś
haereticus Re: Political Correctness - absurd 06.05.06, 00:30 Za to wzrasta liczba protestantów. Alleluja i do przodu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ml a czy tekst.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 11:11 "Pasażerowie stojący powinni trzymać się poręczy" też jest z Biblii?? Szkoda żeby to zniknęło z tramwajów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawe... "obraza uczuć religijnych" ?... IP: *.chomiczowka.waw.pl 04.05.06, 11:32 Czyich i w jaki sposób ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawe... Równość praw IP: *.chomiczowka.waw.pl 04.05.06, 11:39 Albo zakazać wszystkich reklam zewnętrznych (jako ingerencji w naszą prywatność) albo trzeba zaakceptować cytaty religijne, które nikogo nie obrażają. Bardziej obraźliwe są reklamy bielizny , prezerwatyw albo pederastów ("Niech nas zobaczą") Odpowiedz Link Zgłoś
haereticus Re: "obraza uczuć religijnych" ?... 06.05.06, 00:31 Dla niektórych prawda jest obraźliwa Odpowiedz Link Zgłoś
futomaki.pl obłęd 04.05.06, 11:36 Biblia obraża uczucia religijne. Może czas wycofać ją z księgarni i bibliotek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dawid Re: obłęd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 11:44 futomaki.pl napisał: > Biblia obraża uczucia religijne. Może czas wycofać ją z księgarni i bibliotek? Doczekamy się, doczekamy :( Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: obłęd 04.05.06, 11:48 futomaki.pl napisał: > Biblia obraża uczucia religijne. Może czas wycofać ją z księgarni i bibliotek? > Biblia obraza przede wszystkim godnosc czlowieka i jego zdolnosc do logicznego myslenia. Tresci w niej zawarte, stanowia takze pozywke dla licznych sekt, przejawiajacych tendencje niszczycielskie. W tym sensie jest szkodliwa nie mniej niz Mein Kampf, czy Dziela Lenina i jej rozpowszechnianie powinno byc przynajmniej kontrolowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dawid Re: obłęd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 12:08 piwi77 napisał: >Biblia obraza przede wszystkim godnosc czlowieka i jego zdolnosc do logicznego > myslenia. Zapewne czytałeś Biblię tyle razy, ile większość znienawidzonych przez Ciebie katolików. Czyli ani razu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Re: obłęd IP: *.intersoft.pl 04.05.06, 12:23 Inteligentny człowiek, który przeczyta Biblie od razu ma ochote wypisać się z organizacji o nazwie "Kościół Katolicki". Odpowiedz Link Zgłoś
zapytaniaznak Re: obłęd 04.05.06, 14:49 Gość portalu: bosman napisał(a): > Inteligentny człowiek, który przeczyta Biblie od razu ma ochote wypisać się z > organizacji o nazwie "Kościół Katolicki". To twoje chore przypuszczenie, czy wynik jakichś badań ? Ja czytałem, IQ mam całkiem, całkiem i nie zamierzam się wypisywać, ani z powodu Radia Maryja, ani z powodu różnej maści bosmanów Odpowiedz Link Zgłoś
mat25 Re: obłęd 04.05.06, 15:05 Niektórzy umieją godzić Słowo Boze ze służeniem ludziom, którzy to słowo na co dzień mają w głębokim poważaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlowoj Kościól katolicki nie lubi konkurencj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 11:37 Dziwi mnie naiwność wielu zabierających udział w tej dyskusji. Doszukiwanie się innych przyczyn niż ingerencja Kościoła Katolickiego świadczy o braku zrozumienia naszych realiów. Te 'jakieś telefony', to zapewne jeden telefon z Kurii. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Straszne, oni na tacę nie dają. 04.05.06, 11:51 Gość portalu: wlowoj napisał(a): > Dziwi mnie naiwność wielu zabierających udział w tej dyskusji. Doszukiwanie > się innych przyczyn niż ingerencja Kościoła Katolickiego świadczy o braku > zrozumienia naszych realiów. Nie rozumiem realiów kościoła katolickiego, bo go słabo znam. Powiem za to coś innego: protestancka zaraza, polegająca na niesmarowaniu co tydzień na tacę, a wpłacaniu jednego procenta dochodów raz do roku*) jest dużym zagrożeniem dla KRK. Co by się stało, gdyby do kościoła katolickiego zajrzała uczciwość w finansach i prawdziwa księgowość? *) było już tak w dawnych czasach, przed PITami nawet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: Straszne, oni na tacę nie dają. IP: *.petrus.com.pl 04.05.06, 12:40 A to widział pan, takie buty! Chamstwo, odszczepieństwo i herezja. NA TACĘ NIE DAJĄ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eech jak po smierci papieza wieszano plakaty... IP: 195.205.238.* 04.05.06, 12:20 na ulichach i wszedzie to wladze miejskie ani lokalne zarzady dróg i transportu miejskiego nie mowily ze to moze obraza religijna. Tak to jest, ze ludzie wykorzystuja dobre pojecia w sluzbie zlego, bo nie rozumieja ani czym jest tolerancja ani czym obraza uczuc religijnych. Z tego wniosek ze najlepszy to totalitaryzm pozbawiony prawa wolnosci wypowiadania swoich pogladow religijnych, politycznych spolecznych itd. Po prostu paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudi ridz po co manipulujesz? po co kłamiesz? IP: *.135.broadband6.iol.cz 04.05.06, 12:44 behcio 03.05.06, 22:17 + odpowiedz Przecież nie katolicy protestowali przeciwko tym reklamom. Można reklamować piwo, można bieliznę, można prezerwatywy, ale nie można cytatu z Biblii umieścić. Do czego my doprowadzamy? To jest wolność słowa? To jest tolerancja? Nie jestem protestantem, tylko katolikiem i nie widzę nic złego w takiej działalności kościoła protestanckiego. Jak bardzo jako społeczeństwo daliśmy się już zdeptać, że daliśmy sobie wmówić, że cytat z Biblii to obraza uczuć religijnych. Czy jeśli usłyszę modlitwę Araba albo Żyda to też mam się czuć obrażony? Jeśli zobaczę flagę izraelską z gwiazdą Dawida, to też już mam być obrażony? Niedługo każą nam zdjąć krzyże z kościołów, a potem w ogóle zamknąć kościoły. Paradoksy poprawności politycznej są dla mnie już niezrozumiałe. Nikt się nie czuje obrażony, gdy Linda w filmie rzuca na prawo i lewo k..wami, gdy na ulicy co piąte słowo to k.., a pozostałe to p..., ch..., j... Ale nie daj Boże, niech ktoś się ośmieli cytat z Biblii zamieścić. Od razu obraza uczuć religijnych. Będziemy jeszcze płakać, jak Polskę zasiedlą Arabowie i każą wszystkim kłaniać się w kierunku Mekki. Wtedy nikt już nie będzie miał odwagi wspomnieć o obrazie uczuć religijnych. RYDZYK TEŻ MNIE OBRAŻA.MAM GO W DUPIE I KROPKA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: razor jakiekolwiek cytaty z bibli, testamentu itd są.... IP: *.comtegra.pl 04.05.06, 13:17 nie na miejscu !!! autobus czy tramwaj to nie miejsce na szerzenie takich treści! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vortex21 Dlaczego? Bo to miejsce publiczne? ... IP: *.server.ntli.net 04.05.06, 13:28 Szkoła też jest miejscem publicznym i co? Religia, księża, zakonnice, krzyż z Chrystusem (choć to właśnie może razić nie-katolików, u protestantów krzyż jest pusty)! Wytłumacz swoje stwierdzenie... proszę... Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kerim Re: jakiekolwiek cytaty z bibli, testamentu itd s IP: *.acn.waw.pl 04.05.06, 13:29 Pierdu-pierdu. Skąd wogule ten szum? Co tu jest do zrozumienia? W tramwajach siedzi jakiś pisuar, który zobaczył nagle że reklamuje się u niego ewangelik, więc im prędzej dał szlaban. Dziwić może tylko to, że w gminie (pókico) takiego pisuaru nie ma, a przynajmniej tak zawzietego. Odpowiedz Link Zgłoś
ejkuraczek Re: Smieszy mnie... 04.05.06, 13:30 Śmieszy mnie: -oskarżanie katolików,że sa przeciwko cytatom z Biblii( to już trzeba miec płaskogłowie,aby cos takiego wymyslec), -ostarżanie ktolików,ze nie znają Biblii(ostarżają byli "katolicy", ktorzy własnie Biblii nie znali i nie maja zamiaru poznac oprócz kilku cytatów kotre wbili im do głowy katecheci) -myslenie o obrazie uczuc religijnych ateistów( to ateizm to religia?-wychodzi na to ,ze tak) -brak spostrzegawczosci,ze chrzescijan obraża dużo więcej rzeczy: reklamy prezerwatyw, wiele gier komputerowych, rozwody, seks pozamłzenski właciwie w kazdym filmie i wielu reklamach itd. - zindoktrynowanie ateistów na tym forum przez stronki antyklerykalne w mysleniu o rzeczywistosci Kościoła i Biblii w Kościele, - płytka "znajomośc" historii, slogany komunistyczne zamiast myslenia, - nieznajomość Biblii jako dzieła literackiego oraz powszechnego i obecnego w świecie kodeksu moralnego Ludzi,ktorzy boją się Biblii sama Biblia oskresla jako tych "którzy boją zblizyc sie do światła aby w ukryciu pozostały ich ciemne uczynki" To tak a propos znajomości Biblii... Ejkuraczek-katol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rom48 Re: Smieszy mnie... IP: 212.106.168.* 04.05.06, 14:27 Ja uwazam, ze ponad 90% katolikow nigdy samodzielnie nie przeczytalo Pisma, bo gdyby bylo inaczej to juz dawno nie byloby katoliczyzmu tylko chrzescijanstwo. Ewangelicy to jeden z kosciolow chrzescijanskich Odpowiedz Link Zgłoś
noli_me_tangere Re: Smieszy mnie... 04.05.06, 14:37 A sądzisz, że każdy jest w stanie przeczytać Biblię? Owszem, przeliterować to może sobie każdy, ale czy będzie potrafił ją przeczytać? Czy będzie miał dostateczne kompetencje umysłowe, by ją zrozumieć, by objąć ten cały kontekst historyczno-filozoficzny, który decyduje o Jej znaczeniu. Nie czyniłbym zatem zarzutu z tego, że ktoś, kto określa siebie mianem katolika (czy szerzej chrześcijanina), nigdy nie czytał Pisma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eptesicus o co chodzi, w czy problem? Kogo niby to obraża?? IP: *.biology.univ.gda.pl 04.05.06, 13:34 Skoro moga wisiec cytaty z Szekspira czy Mickiewicza, dlaczego nie moga z innych dziel literackich - np. Biblii? KOMU TO PRZESZKADZA??? Czyje niby uczucia religijne ma to obrażać? Co za bzdura? Potrzebujemy WOLNOSCI SLOWA a nie WOLNOSCI OD SLOWA. skoro dopuszcza sie rozsylanie na caly kraj antychrzescijanskiego przeslania Rydzyka i Radia Co Ma Dzioba, dlaczego nie moze byc tez promowane przeslanie chrzescijanskie? Skoro telewizja publiczna transmituje pielgrzymki papieża (i bardzo dobrze - wielu widzow chce to ogladac, wiec czemu nie?) to jak moze obrazac kogos cytat z Pisma Swietego na publicznym tramwaju? Poza tym Biblia jest elementem swiatowej kultury - nie tylko religii Odpowiedz Link Zgłoś