Dodaj do ulubionych

pytanie do Gdanszczan

01.01.03, 20:11
Wybieram sie do kraju z przyjaciolmi z USA. Mamy juz zarezerwowany apartament
na Dlugim Targu i teraz pytanie: czy bedzie mozna w poblizu zaparkowac
samochod (z Hertza zreszta), jesli tak, czy parkingi sa dozorowane tzn.
bezpieczne , czyli, ze nie bedzie nam grozilo pozostanie bez samochodu i
zwiazane z tym klopoty, gdy wyjazd tylko dwutygodniowy a do zobaczenia poza
Gdanskiem mase pieknych miejsc w Polsce.
pytanie 2-gie: czy ukonczono remont Bramy Zielonej ?
pytanie 3-cie: co warto jeszcze zobaczyc w Gdansku poza Starowka ?
Ogromnie prosze ! odpowiedzcie !!! - dziekuje z gory !!!
Obserwuj wątek
    • lucy_z Re: pytanie do Gdanszczan 01.01.03, 20:33
      Kasiu! Poczekaj do jutra. Myslę, że dostaniesz wyczerpującą informację.
      Pozdrawiam:)))
      • kasia.rey Re: pytanie do Gdanszczan 01.01.03, 21:22
        Lucy, dzieki za zainteresowanie! - Kaska
    • kasia_57 Re: pytanie do Gdanszczan 02.01.03, 08:16
      kasia.rey napisała:

> Wybieram sie do kraju z przyjaciolmi z USA. Mamy juz zarezerwowany apartament
      > na Dlugim Targu i teraz pytanie: czy bedzie mozna w poblizu zaparkowac
      > samochod (z Hertza zreszta), jesli tak, czy parkingi sa dozorowane tzn.
      > bezpieczne , czyli, ze nie bedzie nam grozilo pozostanie bez samochodu i
      > zwiazane z tym klopoty, gdy wyjazd tylko dwutygodniowy a do zobaczenia poza
      > Gdanskiem mase pieknych miejsc w Polsce.

Hej Kasiu,
      cieszę się, że wybierasz się do Gdańska - i jeszcze do paru innych wspaniałych
      miejsc w Polsce. Przede wsyztskim, sa parkingi strzeżone - koło hotelu NOVOTEL,
      niedaleko Długiego Targu, na Starym Przedmieściu, no i Za Murami. Parkingów w
      bezpoeśrednim sąsiedztwie Głównego MIasta nie ma.

> pytanie 2-gie: czy ukonczono remont Bramy Zielonej ?
      Ukończono, jest to wpradzie nieco kontrowersyjna sprawa, bo jak zwykle zarzuty
      stawiane sa i wykonawcy i nadzorującemu. Ale faktem jest iż rusztowania
      zniknęły, wystawa Goyi i Piranesiego spowodowała przyspieszenie zakończenia
      remontu.
      > pytanie 3-cie: co warto jeszcze zobaczyc w Gdansku poza Starowka ?
      Starówka, Kasiu, jako taka nie istnieje w Gdańsku. Istnieje wyłącznie w
      Warszawie - jako naazwa własna. W Gdańśku mamy Stare Miasto - z kościołem Św.
      Katarzyny i wspaniały Wielkim Młynem, ratuszem Starego MIasta... Kościołem Św.
      Brygidy.

To, co nazywasz Starówką, to jest Prawe lub jak kto woli Główne MIasta -
      standard -
      czyli Długi Targ - koniecznie zajdź do Dworu Artusa!!!

I do Ratusza Głównego MIAsta.

POlecam Ci również Dom Uphagena.

KOniecznie zobacz Kaplicę Królewską przy Św. Ducha!!!

Bazylika MAriacka - wspaniałe wnętrze pełne wspaniałych dzieł.

Ulica Mariacka to już obowiązek :))) MUzeum Archeologiczne - z buersztynem
      przez wieki...

Długie Pobrzeże i obiad u Kubickiego (mniam)

No i polecam gorąco wystawę w Żurawiu - wystawę o życiu portowym Gdańska.

Katownia i Wieża Więzienna - wystawa bursztyny - wykonanie współczesne - piękne
      przykłady "ręki" mistrza.

Natomiast jeżeli będziesz w grupie, to warto wybrać się na Stare Przedmieście -
      Muzeum Narodowe, Kościół Św. Trójcy, no i ku Bramie Nizinnej i bastionom od
      strony południowej.

Grodzisko, czyli "forty" - nad ulicą 3 Maja - poznasz miejsce po ogormnym
      krzyżu milenijnym tam wystawionym. POza tym, polecami Ci wędrówkę po ulicaach
      Biskupiej Górki (ale nie wybieraj się tam sama), i wędrówkę ulicami Gdańska, po
      to, żeby odkryć urok tego miejsca...
      POczta Polska.
      Westerplatte - z widokiem na port. Okolice Twioerdzy Wisłoujście (otwarta
      wyłącznie w lecie)

No i oczywiście - Oliwa. Bez tego ani rusz. Ale nie tylko Katedra, również tzw.
      Stara Oliwa i spacer ulicami.

Sopot z przepiękną sopocką secesją, i werandami sopockimi.
      Oj, chyba miejsca by zabrakło, jakbym CI wszystko chciała opisać...

W każdym razie - życzę Ci wspaniałego pobytu:)))))

Pozdrawiam
      Kasia
    • zoppoter Re: pytanie do Gdanszczan 02.01.03, 08:23
      kasia.rey napisała:

> Wybieram sie do kraju z przyjaciolmi z USA. Mamy juz zarezerwowany apartament
      > na Dlugim Targu i teraz pytanie: czy bedzie mozna w poblizu zaparkowac
      > samochod (z Hertza zreszta),

Na większość ulic Głównego Miasta wjazd jest dozwolony tylko z identyfikatorami. Identyfikatory maja
      tyl;ko mieszkańcy i firmy z Głównego MIasta. Najbliższa ogólnodostepna ulica to ul. Szeroka.

> jesli tak, czy parkingi sa dozorowane tzn.
      > bezpieczne , czyli, ze nie bedzie nam grozilo pozostanie bez samochodu i
      > zwiazane z tym klopoty, gdy wyjazd tylko dwutygodniowy a do zobaczenia poza
      > Gdanskiem mase pieknych miejsc w Polsce.

Mnie się kojarzy najbliższy strzeżony parking koło Targu Siennego... Może ktoś zna bliższy.

> pytanie 2-gie: czy ukonczono remont Bramy Zielonej ?

Tak, ale nie wiadomo z jakim skutkiem. Ukończono go dziwnie szybko przed wyborami samorządowymi...

> pytanie 3-cie: co warto jeszcze zobaczyc w Gdansku poza Starowka ?

Ho, ho....
      To co nazywasz Starówka to Główne MIasto. Stare MIasto praktycznie nie istnieje, sowieci je spalili w
      1945 roku. Na Starym Mieście ostały sie tylko Ratusz przy Korzennej, Wielki Młyn nad kanałem Raduni,
      kościoły Katarzyny i Brygidy i kilka pojedynczych kamienic.
      Ponadto są forty "napoleońskie", dawne fortyfikacjeod południa z Kamienną Śluzą, fragment
      udostepnionego portu w Nowym Porcie, Górny Wrzeszcz, Oliwa z parkiem, katedrą, Pałacem Opatów,
      Kuźnią Wodną, Pachołkiem, Sopot (cały, jak leci...), no ale Sopot to juz nie Gdańsk, podobnie jak gdynia.

• lucy_z Re: Kasia.rej 02.01.03, 13:15
        Kasiu, gdybyś chciała przewodnika to mamy tu fajną przewodniczkę;))
        Ale wchodzą tylko dni takie jak sobota czy niedziela, ewentualnie po południowe
        godziny. Daj znać!
        :)))
        lucy
        • kasia.rey Gorace dzieki dla wzystkich !!! 02.01.03, 14:15
          Bylam w Gdansku kilkakrotnie, ale jako wczesna nastolatka z rodzicami, ostatni
          raz 12 lat temu wiec malo pamietam. Zreszta zawsze pokrecilismy sie ,wydawalo
          mi sie, po "Starowce" i biegiem do innego miasta, bo ojciec robil mnie i bratu
          historyczne objezdzanie Polski, czego nie znosilismy (mimo, ze historia to moje
          hobby), bo ciagle w pospiechu.
          Teraz robie to samo i tez w pospiechu, bo chce mojemu przyszlemu mezowi pokazac
          jak najwiecej. W ubieglym roku bylismy w Lublinie (Kazimierz, Kozlowka), w
          Krakowie , kilka dni w gorach i w Warszawie. Teraz jedzie nas kilka osob, wiec
          pozyczamy samochod do spolki (w USA nie znamy takich cen za wynajem, ostatnio
          za tydzien w San Diego zaplacilismy mniej niz w Polsce za dobe, i tez Hertz).
          Wymyslilam taka trase z Warszawy od razu - na Torun (stop w Zelazowej Woli),
          Gdansk (Malbork), Biskupin, Poznan przez Gniezno , Wroclaw, Ksiaz,i po drodze
          przez Beskidy- Glogowek, Nysa, Moszna, Pszczyna, Oswiecim, Krakow, Zakopane ,
          moze Niedzica, Nowy Wisnicz i prosto do Warszawy. Nie wiem, czy zdazymy, jak
          nie to w przyszlym roku dokonczymy. Ale Zakopane musi byc , bo moj chlopak
          zakochal sie w naszych gorach i goralach, a w ogole to byl w szoku, bo mimo
          przegladania dziesiatek albumow i ksiazek o Polsce w ogromnej bibliotece
          rodzicow , mimo wszystko mial chyba inne wyobrazenie. Hej, czy wiecie jaki
          mamy piekny kraj !!!! I kocham Go ogromnie !!!!
          Dzieki Wam za pomoc i w razie potrzeby bede pisala. K.R.

• kasia.rey Gorace dzieki dla wzystkich !!! 02.01.03, 14:15
          Bylam w Gdansku kilkakrotnie, ale jako wczesna nastolatka z rodzicami, ostatni
          raz 12 lat temu wiec malo pamietam. Zreszta zawsze pokrecilismy sie ,wydawalo
          mi sie, po "Starowce" i biegiem do innego miasta, bo ojciec robil mnie i bratu
          historyczne objezdzanie Polski, czego nie znosilismy (mimo, ze historia to moje
          hobby), bo ciagle w pospiechu.
          Teraz robie to samo i tez w pospiechu, bo chce mojemu przyszlemu mezowi pokazac
          jak najwiecej. W ubieglym roku bylismy w Lublinie (Kazimierz, Kozlowka), w
          Krakowie , kilka dni w gorach i w Warszawie. Teraz jedzie nas kilka osob, wiec
          pozyczamy samochod do spolki (w USA nie znamy takich cen za wynajem, ostatnio
          za tydzien w San Diego zaplacilismy mniej niz w Polsce za dobe, i tez Hertz).
          Wymyslilam taka trase z Warszawy od razu - na Torun (stop w Zelazowej Woli),
          Gdansk (Malbork), Biskupin, Poznan przez Gniezno , Wroclaw, Ksiaz,i po drodze
          przez Beskidy- Glogowek, Nysa, Moszna, Pszczyna, Oswiecim, Krakow, Zakopane ,
          moze Niedzica, Nowy Wisnicz i prosto do Warszawy. Nie wiem, czy zdazymy, jak
          nie to w przyszlym roku dokonczymy. Ale Zakopane musi byc , bo moj chlopak
          zakochal sie w naszych gorach i goralach, a w ogole to byl w szoku, bo mimo
          przegladania dziesiatek albumow i ksiazek o Polsce w ogromnej bibliotece
          rodzicow , mimo wszystko mial chyba inne wyobrazenie. Hej, czy wiecie jaki
          mamy piekny kraj !!!! I kocham Go ogromnie !!!!
          Dzieki Wam za pomoc i w razie potrzeby bede pisala. K.R.

• knovak Re: Gorace dzieki dla wzystkich !!! 02.01.03, 16:32
            Też podpowiem - weźcie kompetentnego przewodnika. Daleko nie trzeba szukać,
            nawet na tym forum sie takowi pojawiają.

A z miejsc godnych polecenia - nie zapomnijcie o Gdyni. Centrum miasta, skwer
            Kościuszki, przy dobrej widoczności wspaniała panorama z Kamiennej Góry albo
            jeszcze piekniejsza - spod starego kościoła w Oksywiu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka