Dodaj do ulubionych

gdansk- nowy port

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.01.03, 20:50
Witam serdecznie
przychodze do was w takiej sprawie nie jestem z 3 miasta a planuje podroz do
niego, jeszcze w grudniu istniala taka stacja kolejowa jak gdansk nowy port a
teraz gdzies mi sie zapodziala
pociag zatrzymuje sie tylko w brzeznie,czy zlikwidowano nowy port?i kilka
polaczen z brzezna do glownego?? jesli tak czy ktos orientuje sie ile
powinnam zaplacic za kurs z terminalu promowego przy nowym porcie do stacji
gdansk glowny i ile trwa przecietnie taka podroz?
czy mozecie mi polecic jakas dobra korporacje taxi wraz z nr tel??
bede naprawde wdzieczna bo podroz sie zbliza a ja niewiem na czym stoje
pozdrawiam was i obiecuje nastepne pytania
kasia
Obserwuj wątek
    • Gość: Alfisti Przystanek Gdansk Nowy Port zawieszony IP: *.adsl.hansenet.de 07.01.03, 21:11
      Przystanek SKM (Szybkiej Kolei Miejskiej) juz nie istnieje - wedlug
      odpowiedzialnych z PKP przejazd kolejowy z terminalu nie spelnial norm
      bezpieczenstwa. Obecnie SKM zaczyna swoj bieg z przystanku Gdansk Brzezno
      (rozklad jazdy Znajdziesz na www.trojmisato.pl) Na Twoim miejscu bym sie nie
      martwil w dniach w ktorych prom sie pojawia na terminalu az sie roi od taksowek.
      pozdrowionka i milego pobytu. Alfisti
      • Gość: kasia Gdansk Nowy Port do wszystkich IP: *.crowley.pl 08.01.03, 10:41
        Dziekuje za pomoc, wspaniali ludzie mieszkaja w 3miescie,ale bede miala do was
        jeszcze kilka pytan ale dopiero jak wroce do domku bo pisze z uczelni
        pozdrawiam 3 miasto
        kasia
    • Gość: Alfisti Re: Gdansk - Nowy Port IP: *.adsl.hansenet.de 07.01.03, 21:17
      Jeszcze raz ja! Taksowka z Nowego Portu do Gdanska Glownego 15-20min
      Najtansza alternatywa tramwaj nr.10 i nr.14 pozdro. Alfisti
      • lucy_z Re: Gdansk - Nowy Port 07.01.03, 22:13
        Kasiu, zerknij tu:

skm.trojmiasto.pl/

a jutro myslę, że jeszcze więcej dostaniesz informacji.
        Pozdrawiam:)
    • petelka Re: gdansk- nowy port 08.01.03, 07:42
      Witaj Kasiu! Na kolejkę SKM Brzeźno-Gdańsk raczej nie licz, bo jeździ ona b.
      rzadko i głównie w godzinach szczytu. Do tramwaju z Bazy Promowej(do Gdańska
      nr. 10 i 14) jest dosyć daleko, najlepiej więc fundnij sobie taksówkę. Kurs
      powinien kosztować kilkanaście, no do dwudziestu zł. Już ktoś wspominał, że z
      taksówkami przy bazie nie powinno być problemów. A jakby co to masz np. Port
      Taxi tel. 346-40-40(na pewno będą mieli wolny samochód w pobliżu - to ich
      rejon).
      Życzę miłej wizyty w Trójmieście:)))
      • pumeks Re: gdansk- nowy port 08.01.03, 09:10
        A tak dla porządku, to mam wrażenie że od (starego) terminalu promowego
        Polferries blizej jest do przystanku SKM Gdańsk-Brzeźno niż zlikwidowanego
        przystanku Gdańsk-Nowy Port. Chyba że Kasia przypłynie na nowy terminal, na
        Westerplatte?
        • petelka Re: gdansk- nowy port 08.01.03, 10:45
          pumeks napisał:

> A tak dla porządku, to mam wrażenie że od (starego) terminalu promowego
          > Polferries blizej jest do przystanku SKM Gdańsk-Brzeźno niż zlikwidowanego
          > przystanku Gdańsk-Nowy Port. Chyba że Kasia przypłynie na nowy terminal, na
          > Westerplatte?

1. Też zastanawiałam się o który terminal chodzi. Ale do tramwaju daleko jest z
          obu. No z tego na Westerplatte (DFDS) można dojechać do Gdańska autobusem.
          2. rzeczywiście z bazy Polferries bliżej jest do stacji kolejki Brzeźno, ale...
          z ciekawoście sprawdziłam kursowanie pociągów dla tej relacji. I zszokowało
          mnie.:((( Na cały dzień jest 10 (słownie: dziesięć) kursów, w tym 6 dotyczy
          tylko dni roboczych, a między godz. 8,30-14,40 nie ma żadnego kursu.
          Kasiu, wybij sobie tę kolejkę z głowy!!!
          • Gość: kasia wyjasnie z wawy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.03, 17:48
            Witam wyjasnie wam o co chodzi dokladniej
            macie racje ze ze stacji brzezno bede miala blizej bo zeczywiscie plyne PZB
            ale w materialach jakie dostalam od organizatorow konferencji na ktora wlasnie
            sie udaje podany byl przyjazd wlasnie na stacje nowy port a nie znajac miasta z
            ta stacja polaczenia szukalam,
            w grudniu jeszcze takie bylo ale teraz juz nie ma
            siegnelam wiec do mapy i stwierdzilam ze i tak z brzezna mam blizej wiec spoko
            z przyjazdem bedzie ok bo wtedy mam polaczenie
            gorzej w druga strone prom przyplywa o 11.30 a pierwszy pociag ze stacji jest
            dopiero ok 14.30 (PARANOJA)pkp musi chyba jeszcze to dopracowac.
            dlatego n aglowny udam sie by taxi

Mam do was jeszcze taka prozbe
            przyjezdzam do gdanska kilka godzin przed wyplynieciem promu
            i chciala bym sie troszke pokrecic po waszym miescie
            na piechotke i nieoddalajac sie zanadto od dworca głownego
            moze zaproponujecie mi jakis spacer na ok 3 godziny i poleccie w przerwie tego
            spaceru jakas niedroga (studentka)restauracyjke lub cukiernie z dobrymi deserami

czekam na propozycje i zarazem dziekuje za juz udzielone inforamcje
            kasia z okolic warszawy (Łomianki):)
            • multumesc Re: wyjasnie z wawy 08.01.03, 18:06
              > Witam wyjasnie wam o co chodzi dokladniej
              > macie racje ze ze stacji brzezno bede miala blizej bo zeczywiscie plyne PZB
              > ale w materialach jakie dostalam od organizatorow konferencji na ktora
              wlasnie
              > sie udaje podany byl przyjazd wlasnie na stacje nowy port a nie znajac miasta
              z
              >
              > ta stacja polaczenia szukalam,
              > w grudniu jeszcze takie bylo ale teraz juz nie ma
              > siegnelam wiec do mapy i stwierdzilam ze i tak z brzezna mam blizej wiec spoko
              > z przyjazdem bedzie ok bo wtedy mam polaczenie
              > gorzej w druga strone prom przyplywa o 11.30 a pierwszy pociag ze stacji jest
              > dopiero ok 14.30 (PARANOJA)pkp musi chyba jeszcze to dopracowac.
              > dlatego n aglowny udam sie by taxi
              >
              > Mam do was jeszcze taka prozbe
              > przyjezdzam do gdanska kilka godzin przed wyplynieciem promu
              > i chciala bym sie troszke pokrecic po waszym miescie
              > na piechotke i nieoddalajac sie zanadto od dworca głownego
              > moze zaproponujecie mi jakis spacer na ok 3 godziny i poleccie w przerwie
              tego
              > spaceru jakas niedroga (studentka)restauracyjke lub cukiernie z dobrymi
              deseram
              > i
              >
              > czekam na propozycje i zarazem dziekuje za juz udzielone inforamcje
              > kasia z okolic warszawy (Łomianki):)

Cale Glowne Miasto i wszystkie jego atrakcje nie leza dalej niz 20-30 minut
              spaceru od dworca. Wyjdz przed dworzec i kieruj sie na prawo - idz wzdluz
              ruchliwej ulicy (to Waly Jagiellonskie) az zobaczysz po jej drugiej stronie
              miodowy budynek LOTu i XVII-wieczna brame miejska (Brame Wyzynna). Wystarczy
              przejsc przez tunel pod ulica i spod LOTu rozpoczac wedrowke. Najlepiej pojsc
              Dluga az do samej Motlawy (Dluga zaczyna sie na tylach LOTu za Brama Wyzynna).
              Potem wzdluz rzeki, by skrecic w jedna z bocznych ulic. Najlepiej niczego nie
              planowac - tylko skrecic tam, gdzie Ci sie spodoba. Zewszad latwo i szybko
              trafic spowrotem na dworzec.
              Tanie restauracje sa "poukrywane" w miescie i przemieszane z drogimi: bar
              mleczny Neptun, stolowka studencka u Plastykow, Sphinx, Zloty Kur, bar
              Turystyczny, Greenway - ale wystarczy zapytac kogokolwiek po drodze -
              gdanszczanie odrozniaja pulapki na turystow od tanich miejsc
            • kasia_57 Re: wyjasnie z wawy 08.01.03, 18:16
              Gość portalu: kasia napisał(a):
              > Mam do was jeszcze taka prozbe
              > przyjezdzam do gdanska kilka godzin przed wyplynieciem promu
              > i chciala bym sie troszke pokrecic po waszym miescie
              > na piechotke i nieoddalajac sie zanadto od dworca głownego
              > moze zaproponujecie mi jakis spacer na ok 3 godziny i poleccie w przerwie
              tego
              > spaceru jakas niedroga (studentka)restauracyjke lub cukiernie z dobrymi
              deseram i czekam na propozycje i zarazem dziekuje za juz udzielone inforamcje
              kasia z okolic warszawy (Łomianki):)

Witaj Kasiu,
              jeżeli chcesz tanio zjeść a pysznie - to polecam Bar Starówka,
              jest to malutki bar, niemal u wylotu ulicy Św. Ducha na skrzyżowanie
              KOłodziejskiej i Węglarskiej.

Desery zas zjesz i wypijesz niezłą kawę na Rajkiej, nieopodal Wielkiego Młyna,
              cukiernia z takimi wspaniałościami, ze trudno wybrać. Nawet Tiramisu tam mają...

Co do wędrówek po Gdańsku - zdecydowanie polecam Ci Dwór Artusa, Ratusz
              GŁÓWnego mIAsta i Dom Uphagena. Karnet kosztuje 10 złotych i taniej jest niz
              pojedyncze bilety. Wiem, wiem, to standard gdański, ale JAKI standard!!!
              Zwłaszcza z tymi dwiema symulakrami komputerowymi (jakżesz to się mądrze
              nazywa, a chodzi o komputerowe odtworzenie obrazów) w Dworze Artusa.

Bardzo Ci polecam kameralną wystawę w Żurawiu Gdańskim (wejście od ul.
              Szerokiej - Centralne Muzeum Morskie), dla Ciebie może byc szczególnie ciekawa,
              jako że nie mieszkasz nad morzem, - jakies 2,5 złotego wstęp. Wystawa dotyczy
              portu gdańskiego - tego dawnego portu gdańskiego w wiekach od XIV do XIX...
              Ciepła i ładna wystawa.

Bazyliki Mariackiej Ci nie proponuję, bo jest obawa, że możesz tam porządnie
              zmarznąć. Tam para z ust bucha i stopy niemal przymarzają do posadzki, ale....
              zegar astronomiczny, wspaniała tzw. Gdanska Piękna Madonna, Tablica 10-ga
              Przykazań, grobowiec Bahrów, na wzór grobowców królewskich postawiony, ołtarz
              Główny... Atmosfera kościoła ubudowanego przez 159 lat... Płyty nagrobne w
              posadzce...

Na więcej nie będziesz miała czasu... a szkoda.
              Bo jest jeszcze Muzeum Archeologiczne, Muzeum Narodowe, reszta Centralnego
              Muzeum MOrskiego na Ołowiance..... oj, 3 godziny to mało...

pozdrawiam Cie i życzę przyjemnych wrażeń
              Kasia
              • Gość: kasia Re: wyjasnie z wawy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.03, 18:20
                dzieki wielkie za odzew, postaram sie skorzystac z propozycji a po powrocie
                zdam relacje
                pozdrawiam
            • Gość: Alfisti Re: wyjasnie z wawy IP: *.adsl.hansenet.de 08.01.03, 21:00
              Trzy godziny - to naprawde zbyt krotko. Proponuje abbsolutnie minimalny plan z
              ulicy Dlugiej, Dlugiego Targu i Dlugiego Pobrzeza. Absolutnym musem jest
              panoramiczny widok na Glowne Miasto z wiezy ratuszowej lub wiezy kosciola
              mariackiego (windy tam nie zaznasz - ale widok wynagrodzi Ci Twoja wspinaczke
              jak najbardziej) Jezeli chodzi o kulinaria to dolaczam sie do poprzednikow.
              Powodzenia i milego pobytu. Alfisti
              • kasia_57 Re: wyjasnie z wawy 09.01.03, 07:13
                wieza w Mariackim poza sezonem zamknnieta, niestety.
          • multumesc Re: gdansk- nowy port 08.01.03, 17:51
            Jestescie optymistami. Dojechac autobusem z terminalu DFDS to nie lada wyczyn.
            Autobus 106 jezdzi rzadko, godziny odjazdow nie sa dostosowane do przyplyniecia
            promu, a w dodatku na przystanku przy terminalu nie ma rozkladu. Za to jak juz
            sie pojawi to autobus szturmuje taki tlum, ze w zasadzie juz bez zatrzymania
            moze jechac do Kokoszek. Autobus radze wybic sobie z glowy. Pozostaje taksowka
            • Gość: kasia Re: gdansk- nowy port IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.03, 18:04
              multumesc napisał:

> terminalu DFDS .
              czy moglbys dla mnie rozszyfrowac ten skrot co odplywa z tego terminalu??
              • multumesc Re: gdansk- nowy port 08.01.03, 18:10
                Gość portalu: kasia napisał(a):

> multumesc napisał:
                >
                > > terminalu DFDS .
                > czy moglbys dla mnie rozszyfrowac ten skrot co odplywa z tego terminalu??

Det Forenede Dampskibs-Selskab - Zjednoczone Towarzystwo Zeglugi Parowej
                • Gość: kasia Re: gdansk- nowy port IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.03, 18:19
                  i wszystko jasne
                  dziekuje pieknie
                  • kasia_57 Re: gdansk- nowy port 08.01.03, 18:31
                    Ale mnie się wydawało, że Ty płyniesz PŻB, więc nie ma mowy o Terminalu na
                    Westerplatte, tam tylko duńskie promy cumują - tzn. promy łączące nas z Danią.
                    Ty - spokojnie po "tej" stronie Wisły wysiadasz, i połączenie zdaje się Pętelka
                    Ci już wyłuszczyła:))
                    • petelka Re: gdansk- nowy port 09.01.03, 07:37
                      Kasiu, a więc połaź sobie po Gdańsku i potem bierz taksówke, bo szkoda czasu na
                      telepanie się do Bazy PŻB miejskimi środkami transportu. Podaję Ci stronkę z
                      telefonami do różnych korporacji:
                      katalog.trojmiasto.pl/komunikacja_i_transport/taxi/
                    • Gość: kasia Re: gdansk- nowy port IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.03, 09:50
                      zgadza sie plyne PZB ale chcialam wiedziec o jakim terminaly mowicie
                      pa
    • ijo1 Przerwan wycieczka 15.01.03, 16:35
      Hej hej tu Kasia
      Byłam w waszym pieknym miescie zobaczylam neptuna,zuraw zrobilam maly spacer
      i z powrotem wsiadlam w pociag i jestem teraz w domu zamiast na promie
      niestety sztorm na baltyku uniemorzliwil nam wyplyniencie w dalsza podroz
      ale zrobimy jeszcze jedno podejscie w lutym
      pozdrawiam
      kasia
      • kasia_57 Re: Przerwan wycieczka 16.01.03, 08:26
        Oj to faktycznie ekspresowo Ci poszło!!!
        Mam nadzieję, że luty będzie łaskawszy:)))
        pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka