Dodaj do ulubionych

Powrot po latach :)))))

IP: *.qc.sympatico.ca 27.10.01, 23:21
Po 13 latch spedzonych w Kanadzie po raz pierwszy przyjezdzam do Gdanska i mojej rodzinki , tak
dlugo musialem czekac na ta chwile tak marzylem o tej chwili az w koncu.....................i tu rodza sie
pytania typu czego sie moge spodziewac czego moge sie obawiac a na co uwazac , mam prosbe do
was mieszkancow Gdanska podpowiedzcie mi, nie chce byc bardzo zaskoczony po moim przyjezdzie
ale domyslam sie ze nastapily ogromne zmiany dla was moze to byc normalka a dla mnie szok !!!
Obserwuj wątek
    • Gość: bogdan Re: Powrot po latach :))))) IP: *.rasserver.net 28.10.01, 11:42
      podaj date i numer lotu to wyjdziemy z chlebem i sola aby cie witac ,rozlozymy
      czerwony dywan przygotujemy wojsko do prezentacji,odamy salwe...
      niezapomnij ucalowac ziemi po wyjsciu z samolotu
      no i wez z soba swoj polski paszport bo bez niego cie nie wpuscimy
    • Gość: kuron Re: Powrot po latach :))))) IP: *.rasserver.net 28.10.01, 11:55
      przywiez worek$$$$$$$$$$$
    • Gość: moll Re: Powrot po latach :))))) IP: 10.10.41.* 28.10.01, 12:19
      Chris, napisz najpierw, czego sie spodziewasz. Nie ma sie czego bac, poza:
      1.Napadami na cudzoziemcow na Starowce, ktorzy nieopatrznie nosza na ramieniu
      aparaty fotograficzne
      2.Napadami w kolejkach SKM na przypadkowych pasazerow
      3.Napadami na uczestnikow dyskotek (dosypuja ci srodek nasenny do piwa, a potem
      gwalca - ale to grozi oczywiscie tylko laskom)
      4.Kieszonkowcami w autobusach i kolejkach, ktorzy sa jednak tak sprawni, ze
      nawet nie poczujesz jak cie obrobia
      5.Szokiem na widok dziesiatkow oddzialow bankow w najbardziej reprezentacyjnych
      miejscach 3miasta (szczegolnie uwazaj na Sopot)
      Ale nie martw sie, mozna do tego przywyknac. Pozdrawiam
      • lucy_z Re: Powrot po latach :))))) 28.10.01, 12:56
        Gość portalu: moll napisał(a):

> Chris, napisz najpierw, czego sie spodziewasz. Nie ma sie czego bac, poza:
        > 1.Napadami na cudzoziemcow na Starowce, ktorzy nieopatrznie nosza na ramieniu
        > aparaty fotograficzne
        > 2.Napadami w kolejkach SKM na przypadkowych pasazerow
        > 3.Napadami na uczestnikow dyskotek (dosypuja ci srodek nasenny do piwa, a potem
        >
        > gwalca - ale to grozi oczywiscie tylko laskom)
        > 4.Kieszonkowcami w autobusach i kolejkach, ktorzy sa jednak tak sprawni, ze
        > nawet nie poczujesz jak cie obrobia
        > 5.Szokiem na widok dziesiatkow oddzialow bankow w najbardziej reprezentacyjnych
        >
        > miejscach 3miasta (szczegolnie uwazaj na Sopot)
        > Ale nie martw sie, mozna do tego przywyknac. Pozdrawiam

Oczywiście, są te zagrożenia. Ale jeżeli chodzi o zmiany w ciągu 13 lat to są
        szalone. Mnóstwo nowych budowli, sklepów, osiedli, dróg. My tego nie widzimy, to
        się toczy wokół nas ta cała rozbudowa. Sklepy zapełnione, możesz kupić co chcesz
        tylko licz się z tym, że ceny zbliżone do zachodnich - no ale nasze pensje nie:
        ( Bardzo dużo dobrych samochodów, 13 lat temu nie było tyle dobrych autek:)

Ja obecnie nie mieszkam w Gdańsku ale w miarę możliwości, przyjeżdżam ,to widzę
        te zmiany, których nie widzą mieszkańcy, zagonieni codzienną pracą. Widzą tylko
        to co im ułatwia lub komplikuje życie. Myślę, że będziesz zachwycony:)))))
        • Gość: moll Re: Powrot po latach :))))) IP: 10.10.41.* 28.10.01, 13:48
          moj post byl troche zgryzliwy, mam nadzieje ze Chris sie nie znecheci. To
          pewnie skutek jesiennej deprechy, ale to temat na inny watek
          • Gość: beast Re: Powrot po latach :))))) IP: *.*.*.* 28.10.01, 18:15
            Nie przesadzajmy nie jest az tak źle z tymi napadami(zwłaszcza na
            starówce,kamery jednak troche pomogły).13 lat?Czyli co sie zmieniło od 1988.
            Pare nowych budynków Cie zaskoczy,sporo nowych osiedli,odnowiona starówka te
            rzeczy.Za to stadion Lechii prawie sie nie zmienil.Najwyzej kilkanascie nowych
            krzesełek,trybuny porzedzielano jakimis płotami i tablica sie zepsuła:)
    • Gość: jaro Re: Powrot po latach :))))) IP: *.pppool.de 28.10.01, 21:28
      Znam to uczucie.
      Choc w moim przypadku minely tylko dwa lata, gdy w '90 pierwszy raz wrócilem do
      Gdanska, zauwazylem, ze na mojej ulicy cholernie podrosly drzewa!

Jesli znajdziesz sie na dworcu i spojrzysz w strone Monopolu, to nic nie
      poznasz. Ciekawe, co na to powiesz! Koniecznie napisz!
      A najlepiej idz zaraz na Wzórze Gradowe.
      Tam czeka prawdziwa niespodzianka!

Przygotuj sie na rzeczy prawdziwie smutne: nie ma starego Zaka, nie ma hali
      sportowej stoczni.
      Sa za to rzeczy inne: np. Starówka dorobila sie nowej ulicy (dziwnie to brzmi) -
      Siennickiej. itd, itp...
      • Gość: beast Re: Powrot po latach :))))) IP: *.*.*.* 28.10.01, 21:54
        Tzn. dorobiła sie domow na tej ulicy,bo ulica była wczesniej.Za to reszta wyspy
        tradycyjnie straszy ruinami.W tym rejonie jest jeszcze nowy hotel Hanza,marina
        jachtowa.Co by tu jeszcze?Hevelius ma inna elewację(do bani moim
        zdaniem),Dworzec Głowny zmnienił się w srodku zupelnie i został odnowiony z
        zewnatrz.Gdzieniegdzie(np. na Zaspie) "pokolorowano"(bo tak to trzeba
        nazwać) bloki.
        A apropos Zaka.To nie ma oczywiście lokalu .Bo budynek stoi i ma sie dobrze.
        A nowy Zak (w okolicy stacji Gd.-Zaspa) juz niedługo zacznie dzialalnosc.
        • Gość: jaro Re: Powrot po latach :))))) IP: *.pppool.de 29.10.01, 09:42
          Jak grzybów po deszczu przybyło kościołów: na Zaspie, Przymorzu, Żabiance, przy
          Kartuskiej i Bóg wie gdzie jeszcze
          Natomiast przy obwodnicy nastawiano świątyń nowym bożkom (m.in. Auchanowi,
          Obiemu, Ikei), do których pielgrzymki zaczynają ciągnąć już w piątek wieczorem.

Na początek przydałby Ci się aktualny plan miasta.
          Nie tylko przybyło ulic, ale też znikły brzmiące jak dzwon ich nazwy: Marksa,
          Czerwonego Sztandaru, Hibnera... Dzisiaj to Hallera, Bora Komorowskiego, Do
          studzienki...

A Zaspę (i zresztą nie tylko) przed malowaniem chyba też nieco obrzucono
          tynkiem... Lepsze to niż nic. Wystarczy popatrzeć na te domy, które czekają w
          kolejce. A naprawdę nieźle wyszedł ten w kwiaty i biedronkę, widoczny od strony
          cmentarza na Chrobrego. Natomiast odrestaurowanie najdłuższego falowca zmieniło
          siłą rzeczy obraz całej ulicy :)

A co do Zaka w rozumieniu klubu studenckiego, to przestal dla mnie istniec.
          Nie przesadzam, ze nowy bedzie gorszy, ale bez tradycji tamtych murów i w
          nieszczególnym miejscu :(
          Budynek na Hucisku lsni oczywiscie nowym blaskiem!
    • Gość: M Re: Powrot po latach :))))) IP: *.inet.fi 29.10.01, 11:29
      Mysle ze po tak wielu latach pobytu za granica nastapilo wiele zmian na
      lepsze ,chociasz nie zaszkodzi byc czujnym bo patologia wystepuje.Gdansk i jego
      okolice przestaly zasmucac szaroscia takze przyjedziesz to zobaczysz sam ceny
      tez dosc wysokie jesli chodzi o hotele i lepszej klasy Paby.Pozdrawiam
    • Gość: mikmik Re: Powrot po latach :))))) IP: *.telenergo.pl 29.10.01, 12:45
      nic się zbytnio nie zmieniło, te same stare, zniszczone kolejki SKM, brudne
      ulice, obdrapane budynki ( odmalowane tylko te przy głównych trasach ruchu )
      Odnowiono cały kompleks kolejowy PKP w Gdańsku Głównym, gdzie mieści się Mc
      Świniak i Pizda Hut ( sorki, w zasadzie to mają dobre ciasto do piccy :) no i
      wreszcie poprawiono trochę wyjazd z Wrzeszcza do obwodnicy ( czyli w stronę
      lotniska ) zakończono bowiem pierwszy etap modernizacji ul. Słowackiego
      A tak to nuda, życie kuturalno-towarzyskie jak dawniej zamiera po 22, jak się
      orientujesz to znajdziesz gdzie niegdzie jakiś lokal gejowski czynny do późna w
      nocy lub do rana ale to są 3 obiekty w całym trójmieście no i nie każdy czuje
      się tam dobrze :)))
      Jedynie trochę więcej dbają o spragnionego nocnego życia klienta w Sopocie, no
      ale tak było od zarania dziejów. Monciak żyje w zasadzie cały rok i nocą dłużej
      od gdańskiej starówki.
      Pozdrówka
      • lucy_z Re: Powrot po latach :))))) 29.10.01, 13:28

Mikmik! Dlaczego dzisiaj jesteś tak pesymistycznie nastawiony???? Pewno to
        wina p o n i e d z i a ł k u???? Nikt go nie lubi:(
        Trochę pogody ducha, proszę:))))
        Gdańsk jest coraz piękniejszy:))
        • Gość: mikmik Re: Powrot po latach :))))) IP: *.telenergo.pl 29.10.01, 14:28
          oj chyba zbyt szybko przeczytałaś mój post i dlatego nie zauważyłaś aspektów
          optymistycznych. gdyby mnie się tu nie podobało to bym się wyprowadził.
          Dla przykładu do Sopot
          • lucy_z Re: Powrot po latach :))))) 29.10.01, 15:02
            Gość portalu: mikmik napisał(a):

> oj chyba zbyt szybko przeczytałaś mój post i dlatego nie zauważyłaś aspektów
            > optymistycznych. gdyby mnie się tu nie podobało to bym się wyprowadził.
            > Dla przykładu do Sopot

Zauważyłam, zauważyłam.....Ale przyznasz, że Twój post nie był optymistyczny.
            Chciałam Ci poprawić humor:) A Sopot jest piękny ale strasznie drogie
            mieszkania. Dzisiaj o Sopocie jest na gazeta.pl i między innymi o cenach
            mieszkań. Pozdrawiam:)
    • Gość: kasia_57 Re: Powrot po latach :))))) IP: *.groupsci.pl 29.10.01, 14:16
      Chyba nie musisz sie nastawiać, ani nie masz czego się bać. Po prostu - miasto
      jest inne. I na pewno będziesz zdziwiony. Nie oczekuj najgorszego, bo to nie
      tak.
      Jasne, że nam się wiele rzeczy nie podoba, pewnie przeczytałeś post o napadach
      itp. I to tez jest prawda. Ale w końcu napady trafiają się nie tylko u nas. U
      nas po prostu wszystko jest bardziej jaskrawe. Ale na pewno zdziwisz się urodą
      miasta i Trójmiasta. Bo jakby na to nie patrzeć - ten bunkier vis a vis Dworca
      Głównego, nie jest najpiękniejszy. Pasuje jak świni siodło - ale to moje
      zdanie. Ulica Stągniewna ma nowe kamienice, Długie Pobrzeże - ma Hotel Hanza.
      Bazylika MAriacka ma wreszcie odzyskaną Tablicę Dziesięciorga Przykazań.
      Epitafium Brandesów i E. Blemke - odrestaurowane. Zegar astronomiczny w
      Bazylice też już działa. Otoczenie Bramy Nizinnej - Bastiony Św. Gertrudy i
      Żubr - uporządkowane. Góra Gradowa... To są drobiazgi, umykające uwadze an co
      dzień, ale w sumie takich drobiazgów jest całe mnóstwo. Piec w Dworze Artusa
      jest zrekonstruowany.
      A poza tym, na ulicach ta sama szarzyzna, bo zycie jest szare, to codzienne. I
      trzeba dużo samozaparcia i energii, żeby cieszyć się perspektywą "wizyty"
      Michała Anioła w Muzeum Narodowym w grudniu...
      Jednym słowem - po prostu musisz to zobaczyć sam, zeby ocenić, czy i co Ci się
      tu spodoba, a co nie.
      Miłego pobytu:))))))
      ps. miałam w lecie znajomych, którzy przyjechali "na chwilkę" po wielu latach i
      bardzo im się podobało. Szarzyzny nie zauważyli.
    • Gość: ja Re: Powrot po latach IP: *.tokypc00.ap.so-net.ne.jp 29.10.01, 18:25
      Moim zdaniem jak na 12 lat tzw. transformacji ustrojowej to zmienilo sie bardzo
      niewiele. Tym bardziej, ze przez wiekszosc minionej dekady Polska uchodzila za
      tygrysa Europy Wschodniej i ktos opierajac sie tylko na komentarzach prasy
      zagranicznej (nawet tej renomowanej) moglby sobie wyobrazic, ze zasta calkiem
      inne, tetniace zyciem, miasto. Tymczasem ujrzy przede wszystkim wyszczerbione
      chodniki, dziki kapitalizm, oraz duzo chamstwa.
      Dla mnie jeszcze do niedawna nowoscia byla stale rosnaca liczba samochodow
      jezdzacych, dodajmy, po tych samych, aczkolwiek bardziej dziurawych niz kiedys
      ulicach. Poza tym owe hipermarkety, w ktorych Polacy/Gdanszczanie kupuja az
      furczy- co rzuca sie w oczy szczegolnie w okresie przedswiatecznym.
      I wlasciwie to tyle. Jestem prawie pewien, ze juz po dwoch dniach, bedziesz sie
      czul tak, jakbys z Gdanska nie wyjezdzal.
      Bedzie tak i dlatego, ze o prawdziwym obliczu kraju (miasta), ponad wszystko,
      decyduja ludzie. A ci, jak to Polacy, sa malkontenci, lubia narzekac i
      krytykowac. Zreszta maja ku temu powody, bo zycie z dnia na dzien jest ciezkie.
      Jednak dla przybysza z "normalnego kraju" taki sposob bycia moze sie wydac, na
      poczatku przynajmniej, dosc irytujacy.
      Mnie osobiscie najbardziej wkurza komunikacja miejska, ktora jest...gorsza niz
      kiedys. Kolejki podmiejskie to istna rozpacz-szczegolnie w zimie z tymi
      zaparowanymi oknami,a te zatloczone tramwaje, brr..

Wyladowawszy, jak na prawdziego Polaka przystalo, przepisowa dawke zolci, dodam
      tylko, ze te wszyskie cierpkie slowa tak na prawde nie graja roli. Mimo wielu
      lat spedzonych za granica nie jestem emigrantem i jak tylko, z przyczyn
      zawodowych, nie bede zmuszony emigrowac do Warszawy, to po powrocie chce na
      stale mieszkac w Gdansku.
      Bo Gdansk to Gdansk i tyle!
      • Gość: jaro Re: Powrot po latach IP: *.dip.t-dialin.net 29.10.01, 23:28
        Gość portalu: ja napisał(a):

> Mnie osobiscie najbardziej wkurza komunikacja miejska, ktora jest...gorsza niz
        > kiedys. Kolejki podmiejskie to istna rozpacz-szczegolnie w zimie z tymi
        > zaparowanymi oknami,a te zatloczone tramwaje, brr..

Komunikacja miejska poprawila sie!!!
        Nawet jesli ciagle nie zadawala.
        Tramwaje i autobusy trzymaja sie rozkadow jazdy, a kiedys wychodzilo sie na
        przystanek z nadzieja, ze kiedys cos przyjedzie.
        Powoli stare pojazdy, zapewne w miare mozliwosci, sa zastepowane nowymi.
        A co do tloku, to chyba nie pamietasz czasow, kiedy panowaly w Gdansku warunki
        iscie japonskie: stojacy jeszcze na przystanku i chcacy wsiasc, ubijali pospolu
        tych, ktorym juz sie udalo znalezc w srodku.
        • Gość: beast Re: Powrot po latach IP: *.*.*.* 30.10.01, 00:36
          Takie sceny jak z bitwy pod Grunwaldem czasem sie jednak zdażaja,polecam
          przystanek przy Locie( w kierunku Chełmu,Oruni itp.)
          Z innych niemiłych zmian to dorobilismy sie swoich własnych "murzynów"
          w postaci Cyganów rumunskich (dla ułatwienia zwanych Rumunami-które to słowo
          zresztą stanowi obecnie calkiem spora obelgę).
          • Gość: Chris Re: Powrot po latach IP: *.qc.sympatico.ca 30.10.01, 03:52
            Dziekuje wam wszystkim prawde mowiac niczym mnie nie zaskoczyliscie i zaden SZOK mi nie grozi
            :))) Tak jak ktos tu napisal , po paru dniach pobytu bede sie czul jakbym nigdy z Gdanska nie
            wyjezdzal i na to po cichu licze bo bardzo mi brakuje mojego dawnego Gdanska. Mowa jest o
            wlamaniach rozbojach ,kradzierzach heh a gdzie ich nie ma zawsze trzeba byc czujnym , mieszkalem
            pare miesiecy w NY mam doswiadczenie , mam nadzieje ze Gdansk nie ma swojego Harlemu i
            Bronxu. Tylko sie cieszyc ze Gdansk tak dba o zabytki ale takze powinno miasto postawic na sport i
            smuci mnie sytuacja MOJEJ LECHII oraz tragiczny stan stadionu ale tu juz rola wyborcow zeby
            wywierali nacisk na wladzach miasta o dbalosc kiedys tak pieknego stadionu i jedynego Gdanskiego
            klubu. Dziekuje jeszcze raz i po powrocie podziele sie z wami moimi wrazeniami !!!
            Male pytanko jeszce :))))) Czy gdanszczanki nadal sa takie ladne ???Moja zona jest warszawianka
            .........to nie to samo czegos mi brak :))))))))
            • kasia_57 Re: Powrot po latach 30.10.01, 08:42
              Gdańszczanki są coraz ładniejsze i coraz szykowniejsze!
              A swoją drogą, to jest też zjawisko - dziewczyny zaczynają dostrzegać "bycie"
              dziewczyną. Po latach całych, kiedy na ulicach dominowały buciory i
              zgruchomione swetry, a samiczki przypominały raczej baboszony, cos drgnęło.
              Wreszcie na ulicach widać rodzaj żeński. Aczkolwiek moda jest kretyńska, bo
              albo się baba wpasuje w styl "byznesłomen" ( i celowo to tak napisałam, bowiem
              takie one sa te polskie biznesski...) albo koniecznie w słodko-cukierkowy styl
              Barbie-doll. Zaczyna się jednak przebijać wreszcie styl tzw. własny, nawet
              kobiecość wraca do łask! Dziewczyny nawet zaczynają chyba się uczyć ładnie
              chodzić, bo już nie ma tylu "kolebiących się" a są chodzące...
              Będziesz miał pole do obserwacji. Generalnie - Gdańszczanki zawracają głowę
              nogami...:))))
        • Gość: ja Re: Powrot po latach IP: *.tokypc00.ap.so-net.ne.jp 30.10.01, 03:36
          Piszac o zlej komunikacji mialem na mysli przede wszystkim kolejki podmiejskie,
          ktore sa takie same jak kiedys tylko..-nascie lat starsze plus wiele
          kolorowych, czesto niecenzuralnych napisow. No ale dosc tych narzekan! Stare
          miasto jest super, choc brakuje rozrywek (jak ktos lubi) oraz prawdziwych
          kawiarni "z atmosfera", ale to dotyczy calej Polski (poza Krakowem).
          A co do Tokio, to wiadomo- pociagi jezdzace co minute sa zapchane kompletnie,
          ale tylko rano i wieczorem. Poza tym jest pusto i idealnie czysto.
          Czepiam sie komunikacji bo osobiscie nie przepadam za samochodami i
          gdziekolwiek jestem za granica chetniej korzystam z miejskich srodkow
          komunikacji-mozna sobie poczytac gazete lub ksiazke. No, ale w Polsce bywa z
          tym gorzej. Pozdrowienia dla wszystkich wirtualnych gdanszczan!
    • Gość: rak Re: Powrot po latach :))))) IP: *.proxy.aol.com 30.10.01, 23:13
      Kochani Gdanszczanie z Gdanska, wymyslacie, swego nie znacie !!! Chris bedzie
      tylko zachwycony tym co zastanie w Gdansku, od 13 lat w Kanadzie! Boze, czy
      nikt z Was nie byl w Kanadzie przeciez to zabita prowincja pod kazdym wzgledem -
      kultura, komunikacja, a dziewczyny roztyte i zaniedbane. Nie wiedziec dlaczego,
      ale nawet polskie dziewczyny goniac za kanadyjskimi dolarami zmenily sie nie do
      poznania. Podejrzewam, ze to jego pierwszy ulrop po 13 latach harowania.
      Wreszcie sobie biedaczysko, podczas pobytu w Gdansku, troche eleganckiego
      swiata zobaczy a jak bedzie madry, to i uzyje. Tylko jedna przestroga - jezeli
      nie chche sobie zepsuc wrazenia o Gdansku to musi omijac Instytucje Zarzadu
      Miasta, albo bron Boze nie moze wpasc na pomysl investowania w Gdansku.
      Sprawdzone!
      Milego pobytu Chris :)Pozdrowienia dla kochanego Gdanska i dla Was mili
      Gdanszczanie
      • lucy_z Re: Powrot po latach :))))) 31.10.01, 00:12
        Gość portalu: rak napisał(a):

> Kochani Gdanszczanie z Gdanska, wymyslacie, swego nie znacie !!! Chris bedzie
        > tylko zachwycony tym co zastanie w Gdansku, od 13 lat w Kanadzie! Boze, czy
        > nikt z Was nie byl w Kanadzie przeciez to zabita prowincja pod kazdym wzgledem
        > -
        > kultura, komunikacja, a dziewczyny roztyte i zaniedbane. Nie wiedziec dlaczego,
        >
        > ale nawet polskie dziewczyny goniac za kanadyjskimi dolarami zmenily sie nie do
        >
        > poznania. Podejrzewam, ze to jego pierwszy ulrop po 13 latach harowania.
        > Wreszcie sobie biedaczysko, podczas pobytu w Gdansku, troche eleganckiego
        > swiata zobaczy a jak bedzie madry, to i uzyje. Tylko jedna przestroga - jezeli
        > nie chche sobie zepsuc wrazenia o Gdansku to musi omijac Instytucje Zarzadu
        > Miasta, albo bron Boze nie moze wpasc na pomysl investowania w Gdansku.
        > Sprawdzone!
        > Milego pobytu Chris :)Pozdrowienia dla kochanego Gdanska i dla Was mili
        > Gdanszczanie

Dlaczego jesteś taki zgryźliwy drogi raku???? Tu nie chodzi o Kanadę ale o
        różnicę 13 lat - Gdańsk wtedy i teraz. Pozdrawiam:)))
      • Gość: Chris Re: Powrot po latach :))))) IP: *.qc.sympatico.ca 31.10.01, 03:03
        Sorry Raku ale nie przyjezdzam do Gdanska na podboj ani na pokaz tylko zobaczyc swoja mame i
        spedzic z nia byc moze ostatnie swieta (rak) . Mylisz sie koles myslac ze cale 13 lat czlowiek zyje tylko
        praca i zaniedbuje swoje zycie prywatne i rodzinne a i urlop co roku spedzam razem z rodzina gdzies
        w kanadzie bo co jak co to kanada a szczegulnie Quebec ma przepiekne miejsca na odpoczynek . Co
        do kobiet to tez sie mylisz nie wiem czy wiesz ale Montreal posiada najladniejsze dziewczyny w calej
        Ameryce owszem spotkasz kobiety z tylkiem jak stodola i waga ponad 100 kg ale to tryb zycia i srodki
        antykoncepcyjne rozwalaja je , wyluzuj stary z tym oczernianiem Kanady mieszkalem w twoim USA i
        doslownie rzygac mi sie chcialo to tak jakbys porownywal Gdansk do Gdyni :)) a najwazniejsze jest ze
        u nas nie ma getta w stylu Greenpoint lub Jackowo, pewnie mieszkales w tym luksusie co ???
        • Gość: bogdan Re: Powrot po latach :))))) IP: *.rasserver.net 31.10.01, 09:34
          nie porownuj Gdyni do Gdanska bo moglbys sie zdziwic,
          Drzewa wyrosly-przed domami studenckimi na politechnice-to swiadczy ze czas
          uplyna.
          Patrz pod nogi bo chodniki koslawe i mozna sie przewrocic albo wdepnac w psie
          goowno.
          Samochodow przybylo ale ulic nie wiec jezdzenie po polskich drogach jest
          rosyjska ruleta.
          Ciepla Coca-cola specjalnoscia wielu drogich restauracji-od zimnego gardlo ich
          boli!!!
          Czy naprawde nie ma tam miejsca aby kupic napoje z lodem???????
          Ale to nie tylko tam to samo mialem w AUSTRII i Czechach
          Dobre piwo jest plusem
          Takze dobre ryby wedzone ktorych tu za $$$ nie kupisz.
          Raza reklamy w jezykach obcych i panowie siedzacy w miejscach publicznych z
          flaszeczka (mam nadzieje ze to sie zmienilo)
          Egzotycznie wygladajace dziewczyny przy polskich drogach........
          Platne toalety....
          Zawod babci klozetowej spotkalem w najdrozszych lokalach- najpierw placisz bo
          pijesz a pozniej bo..
          Koledzy i kolezanki sie zestarzeli...
          Baw sie dobrze....
      • kasia_57 Re: Powrot po latach :))))) 31.10.01, 20:54
        Zgryźliwy jestes, a nie masz racji. Bo w taki sposób można opisać wszystkie bez
        wyjątku maista na świecie.
        Wszędzie są mankamenty i plusy. I wszędzie spotkasz dziewuchy zadziaste niczym
        szafy gdańskie.
        A przecież Chris przyjeżdża, zeby porównać może, żeby oczy nacieszyć, żeby
        powspominac napewno. Może, zeby sie rozczulić.
        Swoją droga - uwielbiam takie powroty w miejsca serdeczne! Izycze Mu, zeby to
        był taki wspaniały powrót.
    • Gość: beast Aha i jeszcze jedno... IP: *.*.*.* 31.10.01, 11:29
      ...alkohol sprzedaje sie juz całą dobę,a nie tylko po 13 :)))
      • Gość: bogdan Re: Aha i jeszcze jedno... IP: *.rasserver.net 31.10.01, 11:38
        alkohol to twoj wrog
        lej go w morde
        • Gość: Kuk Re: Aha i jeszcze jedno... IP: *.*.*.* 31.10.01, 15:29
          Jestem w Gdansku trzy razy w roku i musze powiedziec jest zdecydowanie inaczej
          niz 20 lat temu jak wyjechalem z kraju, strasznie duzo przybylo, zostalo wyremontowane
          czy zamienione na cos innego, jest czysciej i ladniej to fakt, chodniki i ulice nie zostaly
          poszezone ,ale nie wszystko da sie zaraz zrobic, dziewczyny wygladaja naprawde najlepiej na swiecie,
          zdecydowanie najwiecej na m.kw pieknych kobiet. Natomiast Panowie to totalna katastrofa
          70 na 100 wygolonych jak z kicia by wyszedl , polowa ma przykrotkie spodnie, wiekszosc brudne paznokcie,
          zaden facet nie pachnie woda kolonska, wiekszosc Panow jest nichlujnie ubrana
          - to nie moja opinia tylko rodowitej Wloszki dla ktorej Facet zle wygladajacy to poprostu zgroza.
          Jeszcze jedno jest troche razace - pelno Ochroniazy w czarnych klamotach z napisem na plecach,
          taki widok swiadczy poprostu , ze jest niebezpiecznie , ze trzeba uwazac bo atakuja,
          Dlaczego nie jest to cywilnie ubrany Dedektyw tylko od razu jakas podejrzana instytucja czarnych
          golowlosych facetow z ponurymi minami co na kazdego patrza jakby byl potencjalnym zbojem?
          Pozatym Trojmiasto jest super do godz.21.00 potem jest tylko niebezpieczne az do rana.

Pozdrawiam
          • Gość: beast Re: Aha i jeszcze jedno... IP: *.*.*.* 31.10.01, 16:32
            Mysle,ze te slowa mozna odniesc do calej Polski.
            Co do ochroniarzy to nierzadko sa to osoby swiezo przybyłe z drugiej strony
            barykady to i wyglądaja jak wygladają.Poza tym maja odstraszać sama swoja
            obecnością.
            • Gość: kuk Re: Aha i jeszcze jedno... IP: *.*.*.* 31.10.01, 17:28
              Problem w tym, ze ochroniarze odstraszaja klientow, wszedzie na swiecie sa ochroniarze
              ale nie w mundurach - mundur ma to do siebie ,ze po czasie facet chodzi z pala przy boku,
              pozniej z pistoletem , a na koncu leje kogo chce - bo ktos nawet niewinny wygladal mu na podejrzanego,
              trzy organizacje widac na ulicy : Policja, Sluzba miejska, i ochroniarze - czy to nie za bardzo
              wszystko militarnie nie wyglada, ???
    • Gość: jaro Wazne! IP: *.dip.t-dialin.net 31.10.01, 23:06
      Jak bedziesz opuszczal Polske, miej na wszelki wypadek 20 zl w kieszeni!
      Jesli wejda nowe, genialne zreszta :)
      dotad chyba nigdzie nieznane uregulowania, to moze byc to cena powrotu do
      normalniejszego swiata.
      • frosty Re: Wazne! 02.11.01, 15:42
        Jak szybko przyjedzie to będzie miał szanse uniknąć tej przyjemności ratowania
        polskiego budżetu.Bo opłata wchodzi chyba od przyszłego roku(nie wiadomo
        jeszcze na 100 proc. czy na pewno ją wprowadzą).
        Co się jeszcze zmieniło?Q trzynaście lat temu Lechia grała w pierwszej lidze
        dziś w szóstej,ale o tym chyba wiesz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka