Dodaj do ulubionych

Prałat Jankowski bawi się w politykę

• Gość: j33 Prałat Jankowski bawi się w politykę IP: *.krus.gov.pl / *.krus.gov.pl 07.07.06, 10:25
      biskup gdański powinien go już dawno postawić do pionu,
      • Gość: hardcore Go do pionu albo mu postawić. Tyle może i na to go IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 10:26
        stać.
    • kaszub11 Re: Prałat Jankowski bawi się w politykę 07.07.06, 10:25
      Niewątpliwie przyda się zmiana warty, bo nieudacznik (duże dziecko) z PO,
      Adamowicz musi odejść. Gdańszczanie stojąc w korkach na pewno mu już
      podziękują. Ks. Jankowski mam nadzieję dojdzie wkrótce do formy po
      zorganizowanym ataku Gocłowski-Hulle-GW.
    • Gość: fikowski Re: Prałat Jankowski bawi się w politykę IP: 81.219.149.* 07.07.06, 10:26
      "Od lat choruje na cukrzycę" a jak z głową?
    • jama314 Jego prawo! 07.07.06, 10:38
      Jak każdy obywatel RP ma prawo mieć swoje poglądy w kwestiach politycznych i
      artykułować je. A do urny wyborczej ma prawo jeszcze wrzucać co trzeba, czy też
      już nie, zdaniem autorytetów spiżowych i nawiedzonych antyklerykałów?
      • Gość: Terence Re: Jego prawo! IP: *.elb.vectranet.pl 07.07.06, 11:15
        Nie widzisz , że przez takich rozpolitykowanych "kapłanów" ludzie od Kościoła
        odchodzą. Ja widze! Ten człowiek ma więcej z polityka i biznesmena jak z
        kapłana. Choć on to pikuś przy panu Rydzyku!
        • jama314 Pikusie... 07.07.06, 12:47
          Pikusiem dla mnie są tacy ujadający półgębkiem niedouczeni półanalfabeci i
          "pożyteczni idioci", co to nie wiedzą nawet jaki tytuł przed nazwiskiem
          przysługuje o. T. Rydzykowi. Jak komu ksiądz w wierze tak bardzo przeszkadza, to
          ta wiara była tyle warta i tak malutka jak Twój rozumek, tak że nie ma o czym
          mówić nawet i czego żałować.
    • Gość: wilkus Re: Prałat Jankowski bawi się w politykę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.06, 10:40
      całe szczęście facet ma już 70-tkę i długo nie pociągnie...
    • falanga1 PSY szczekają, karawana jedzie dalej !!!!!!! 07.07.06, 10:47
      To strasznie boli, że Gó.Wniana już coraz mniej ma do powiedzenia w naszej
      kochanej ojczyźnie. Mogą sobie chłopaki tylko poszczekać i w ten sposób
      rozładować swoje frustracje.Oj boil!!!
    • Gość: s fajne są naklejki WHY DUCK na allegro :) IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 07.07.06, 10:51
    • michalparadowski Re: Prałat Jankowski bawi się w politykę 07.07.06, 10:54
      Dajcie pismacy, wreszcie spokój temu człowiekowi, bo on nie umie żyć inaczej.
      A ojciec Rydzyk, to w co się bawi? Wprawdzie na pierwszym miejscu jest, hm..,
      nazwijmy to tak - zbieranie pieniędzy, ale chyba polityka z tą forsą, to jak
      widać tak "po równo". O nim dopiero można sobie popisać.
      • Gość: katolik Re: Prałat Jankowski bawi się w politykę IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.07.06, 12:45
        Jeden i drugi (Jankowski i Rydzyk) NIC nie warci. Kto ich słucha?!, bo ja na
        pewno nie. Jakby ich nie słuchać siedzieli by sami gdzieś na odludziu. Władza
        w kościele widać szwankuje. Wysłać ich do kazachstanu, afryki, niech zobaczą
        biedę ludzką. Opamiętaliby się. Módlmy się za nich. Nic innego nie pozostaje.
    • hanklo Re: Prałat Jankowski bawi się w politykę 07.07.06, 10:58
      Czy ksieza sa obywatelami prawozadnego panstwa?. Czy niepodlegaja prawu
      kanonicznemu. Kiedy bedziemy ich traktowac jak normalnych ludzi. Dosc SB-kow,
      zlodziei i zboczencow w sutannach ktorzy pozostaja nietykalni.Jedno prawo dla
      wszystkich.Jezeli bedzie inaczej to bede oradac parafian, jezdzic po pijanemu,
      zadawac sie w zadymy polityczne i brac sie za dzieci bez konsekwencji prawnych.
      Po spowiedzi w 1982 roku po pol godzinie rozmawialem ju z SB. I co mam tym
      zrobic. Przyjac przeprosiny ksiedza czy zastosowac prawo biblijne (doslownie)
      zab za zab ktory stracile na MO.
    • r2d2_c3p0 To może politycy zajmą się religią? 07.07.06, 11:00
      To może teraz w ramach odpowiedzi politycy niech zajmą sie sprawami
      wyznaniowymi. Rozmycie praw i obowiązków w tym kraju jest już niebotyczne. Jak
      ma ono być tanie i sprawne skoro każdy kto poczuje trochę władzy natychmiast
      chce ją wykorzystać. Księża niech się zajmą sprawami duchowymi, ekonomiści
      gospodarką, politycy realizacją obietnic wyborczych, etc. Inaczej w tym państwie
      nigdy nie będzie normalnie!
      • Gość: Terence Re: To może politycy zajmą się religią? IP: *.elb.vectranet.pl 07.07.06, 11:23
        r2d2_c3p0 miałem własnie to napisac, weź tylko to niektórym wytłumacz, ze to
        nie jest normalne...
        u nas wszyscy znają się na wszystkim... każdy polityk jest w jednej osobie
        wieloma specjalistami od seksuologa do ekonomisty poprzez teologa...
        • r2d2_c3p0 Re: To może politycy zajmą się religią? 07.07.06, 11:59
          Niestety. Komuś zależy na tym aby ta wielowiekowa polska "tradycja omnibusów"
          została podtrzymana. To jest tak jak z maścią na wszelkie dolegliwości - jeżeli
          coś jest od wszystkiego to znaczy, że jest do niczego.

Takim "supermądrym", "wszechwiedzącym" narodem łatwiej sie rządzi.

Tylko coraz mniej miejsca zostaje tutaj dla zdroworozsądkowych, pragmatycznych
          ludzi. Zatem nic nie wskazuje na to aby masowy eksodus wykształconej młodzieży
          został zatrzymany. Ciekawi mnie tylko jedno - kto za kilka lat będzie utrzymywał
          moherowy elektorat jeżeli większość młodych osób weźmie nogi za pas?
    • Gość: Terence Re: Prałat Jankowski bawi się w politykę IP: *.elb.vectranet.pl 07.07.06, 11:06
      Heil! Heil! Heil!
      gaduly.pl/topic2189.htm
      Czy ten człowiek czytał Nowy Testament? Chyba jak był młody w seminarium!
    • rsrh Nie udało się GW faceta wykonczyć! Znawcy prawa 07.07.06, 11:09
      kanonicznego znowu w natarciu!! Powodzenia na giełdzie!!
    • Gość: abhaod czas na zdrowotna rente IP: *.adsl.alicedsl.de 07.07.06, 11:13
      na starosc niektorzy glupieja
      • Gość: FELIX No właśnie, Tuskowi od dłuższego czasu odbija IP: 87.246.199.* 07.07.06, 11:47
      • Gość: duch Dmowskiego Pojednanie żydowsko polskie w praktyce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 12:14
        Kiedyś byłem zafascynowany bohaterstwem księdza jako opozycjonisty i to było za
        Solidarności. Następnie zrobiono z niego jakiegoś killera Żydów, polityka,
        aferzystę, księcia i to mi dało do myślenia. Trudno rzetelnie ocenić tego
        człowieka, ale myślę że jednak to postać pozytywna w całości. Ktoż jest bez wad?
        JE ks Dziwisz też miał wpadkę z ks Zalewskim. Duchowni to są zwykli ludzie.
        Czymże jest wyraz jakichś żalów, frustracji antyżydowskich wobec np tego co
        Polsce złego, podłego robi Gross, czy właśnie Gazeta Wyborcza z tym forum,
        portalem i wieloma forumowiczami antypolskimi, antykatolickimi krzycząc
        jednocześnie o TOLERANCJI. Wstydźcie się Żydzi, poprawni i lewacy tęczowi czy
        czerwoni tylko. Zwykle w 90% kiedy kogoś Żydzi i poprawni i lewacy nie znoszą,
        to jest to wspaniały patriota, dobry Polak. Zaczynam myśleć że taki właśnie jest
        ks Jankowski. Nagonnka nie może być przypadkiem. Ta zajadła wojna przez całą III
        RP nie jest przypadkowa. Wcale się nie dziwię że rośnie antysemityzm, Wy Żydzi
        drwicie coraz otwarciej z polskich gospodarzy, z Polski, macie nas Polaków ZA
        NIC. Za bydło nacjonalistyczne. Odpłacimy za to... szukanie prawdy o Żydach i
        jej głoszeniem wśród Polaków. Udało się naród polski, katolików trzymać za pysk
        od 1989 roku, bo nie było internetu, media wasze, politycy wasi, Europa, USA za
        wami. Jednak to się zmienia. Polacy budzą swoją torżsamość narodową. Przetrwamy
        rezolucje PE, restrykcje, kary, ataki mediów, ngo's żydowskich, listy Ośmiu, ten
        co był, to otwarta jawna zdrada interesów narodowych Polski, ale przecież
        Bartoszewski reprezentuje interesy raczej narodu swojego, a nie polskiego, inni
        podobnie, w najlepszym razie to podejrzani euroentuzjaści, którym bliższa
        Bruksela, niż interesy narodu polskiego. Nie pluje się do własnego gniazda, to
        ZDRADA, podłość ludzka nie ma granic. Zaraz mnie okrzykniecie wojującym
        antysemitą, a tu pomyłka, a ja jestem akurat za dialogiem i budowaniem przyjaźni
        między narodami. Najpierw jednak zbadajmy historię narodu żydowskiego, powody
        antysemityzmu od Egiptu do obecnej nienawiści Palestyńczyków. Zbadajmy też losy
        i CZYNY Żydów w Polsce wciągu 1000 lat. Zbadajmy jak się wiodło Żydom na całym
        świecie. Ile tam było mordów i dlaczego były pogromy. Nauczmy świat prawdziwej
        historii o Żydach, o holokauście. Pokażmy zbrodnie Żydów, agresję, manipulowanie
        światową finasjerą, spekulacje, akcje, światopogląd Sorosa choćby. Prawda nas
        wyzwoli. Zbadajmy dokładnie Jedwabne, zobaczmy ilu naprawdę zginęło ludzi, ilu
        od strzałów Niemców w tył głowy. Wznówmy sledztwo także w sprawie Kielc i innych
        prowokacji, incydentów. Polacy prawdy się nie boją, ale PRAWDY, a nie kłamstw
        żydowskich i waszych przyjaciół. Będzie zgoda, będzie pojednanie. Z tym że
        chcemy wiedzieć kogo wybieramy do parlamentu, samorządów, kto jest prezydentem,
        ministrem, ważnym urzędnikiem. Ukrywanie pochodzenia, narodowości powinno być
        przestępstwem karanym pozbawieniem polskiego obywatelstwa i banicją. To powinno
        być jawne w życiorysach osób publicznych, także ngo's, bo przecież chodzi o
        zaufanie, o pieniądze. Właśnie wyczytałem dane oficjalne.

"...Żydzi to mniejszość narodowa, do której przynależność zadeklarowało, podczas
        przeprowadzonego w 2002 r. narodowego spisu powszechnego ludności i mieszkań 1
        055 obywateli RP w tym: w województwie mazowieckim - 397, dolnośląskim - 204,
        śląskie - 92, łódzkim - 65, małopolskim - 50. Żydzi mieszkają w rozproszeniu,
        przede wszystkim w dużych miastach...:

www.mswia.gov.pl/index.php?dzial=61&id=37

Dlaczego Żydzi od zawsze kłamią i spiskują przeciw Polsce? Dlaczego wstydzicie
        się własnej torżsamości narodowej? Nie będzie pogromów, nie ma już UB-NKWD i
        mocno żydowskiej PPR, która inspirowała Kielce. Jest Was tylko 1000 w Polsce?
        Naprawdę? Wstyd się było przyznać do narodowości? Czy może jest was milion?
        Która liczba bliższa? Mowa o choćby częściowym pochodzeniu żydowskiem. Dopóty
        będziecie spiskować, kłamać, usiłować przejmować władzę, wpływy, NPB, sądy itd
        pluć na Polskę, siać propagandę jakoby lubujemy się w mordowaniu dzieci, kobiet
        żydowskich jak Gross (należy go pozwać za sianie antypolonizmu, kłamst (ma
        dowody na tysiące zabitych Żydów po II wojnie z ręki Polaków? Jest pewien że
        pogromy które były nie były inspirowane przez NKWD, UB, Informację Wojskową,
        PPR?) to nie będzie POJEDNANIA. Nie na waszych warunkach. Nie ufamy Żydom tak
        nas traktującym. To nie jest antysemityzm, to brak ZAUFANIA. Nie wierzymy w
        wasze dobre intencje dla narodu polskiego, dla Polski suwerennej. Nie chcecie
        żyć zgodnie z Polakami, nie chcecie prawdziwego powszechnego dialogu. Chcecie
        nadal rządzić Polską i kłamać, kłamać, kłamać, oczerniać nas na całym świecie -
        zmuszając do odszkodowań, które wam nie przysługują. To nie Polska wywołała
        wojnę, holokaust, to alianci nie uratowali Żydów zdradzając kilkukrotnie Polskę
        z Rosją Stalina.

Mniejszość OBCA ma rządzić prawowitym narodowem? Macie swoje kraje, czyli Izrael
        i USA, oraz Francję zdaje się. Od Polski wara!!! Należy spytać każdą liczącą się
        osobę w Polsce oficjalnie o pochodzenie, o narodowość. Tom normalne pytanie,
        ankieta. Mniejszości są monitorowane, niechże więc państwo określi dokładnie ilu
        jest zameldowanych w Polsce Żydów i osób pochodzenia żydowskiego. Niech będzie
        wreszcie jasne kto jet KIM, kto ma rodzica, rodziców, dziadków Żydów. Pojednanie
        ma polegać na akceptacji tego że są wśród Polaków Żydzi. Musimy sobie zaufać. Na
        razie idzie wszystko w złym kierunku. Roszczenia i ustawa z odszkodowaniami
        spowoduje wojnę. To nie jest dialog. Zapomnijmy o tych krzywdach wzajemnych, bo
        Żydzi są odpowiedzialni wciągu ostatnich 200 lat za śmierć wielu Polaków
        pośrednio i bezpośrednio. Kiedy zdołamy te fakty przekazać młodzieży, skończy
        się mit wiecznie skrzywdzonych przez Polaków Żydów. My jesteśmy ostatnim narodem
        w świecie, do którego Żydzi mogą mieć większe pretensje. Chcemy dialogu,
        spokoju. Żydzi - odczepcie się grzecznie prosimy od Polski! Jeżeli dzieje się
        komuś krzywda można wyjechać. Polacy zawsze emigrowali, już 200 lat z różnych
        przyczyn opuszczamy Polskę, ostatnio za chlebem, jak 100 lat temu. Nikogo nie
        nabierzecie na szukanie urojonego faszyzmu, antysemityzmu. Za Polacy zaczną
        ścigać prawnymi instrumentami za ANTYPOLONIZM. Najwyższy czas na to.
        • xxx82xxx Problemem Polski ale i całej Europy jest 07.07.06, 12:55
          zajadła lewackość, ślepa, antychrześcijańska. Stąd lewica do rangi złotego
          cielca wynosi wszystko co uderza w crześcijaństwo. A że Polska jest bardzo
          chrześcijańska to i ataki na nią nie są żadnym zaskoczeniem. Natomiast
          przypisywanie tego Żydom jest najdelikatniej mówiąc niepoważne.
        • Gość: wincenty k Re: Pojednanie żydowsko polskie w praktyce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 16:45
          Ta przemacerowana przez czerwoną bandę "młodzież" nie lubi każdego kto w
          jakikolwiek sposób broni i chce chronić Naród - w powyzszych wypocinach przeciw
          Duszpasterzowi z prawdziwego zdarzenia nie ma żadnych dowodów na cokolwiek,co
          Prałat by zrobił, by zasłużyć na obelgi czerwonej hałastry i jej pomiotów lub
          nawet "ciemiężonych" przez Polaków i Polki Żydów i filosemitów chowu GW i Anny
          Radziwiłł....Prałat w swoich kazaniach po prostu zapytał,kto od
          czasów ,tfu,rewolucji francuskiej rządzi tym padołem łez....i stwierdził,że
          skoro rządzi "NARÓD WYBRANY" to dlaczego robi to tak nieuczciwie....także wobec
          Polaków,a może dlaczego sekuje nasz Naród w sposób wyjątkowy i perfidny /vide
          Gross,Michnik et consorces/ i za to Prałat zbiera obelgi i kary...tego
          typu "oświata" jest zarezerwowana dla ...... PS Dlaczego czerwony admin
          zdejmuje moje wypowiedzi a zostawia tych,którzy "cięzkim słowem" obrażają quasi-
          antysemitów lub konserwatystów....Dlaczego brutalne akcje policji izraelskiej
          wobec polskich gastarbaiterów w Izraelu nie spotkały się z potępieniem Polaków
          i III ,tfu,RP.....Zgadnijcie "czerwone,zmanipulowane móżdżki"
    • Gość: www mały zakompleksiony burak i tyle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.06, 11:35
      szkoda czasu w mediach !!! bo to dla niego tylko promocja, media powinny
      wiedzieć jakie informacje podawać a jakie blokować , przecież to 4 wladza, a
      tak to promują faszystów ignorantów populistów chamstwo karierowiczostwo
      drobnomieszczaństwo zaścianek powrót do średniowiecza ludzi małych
      zakompleksionych wichrzycieli i bandytów itp...

• Gość: FELIX Widzę, że tęskni ci się za starymi, dobrymi IP: 87.246.199.* 07.07.06, 11:46
        bolszewickimi mediami. Gdzie zawsze była jedna "prawda".
    • Gość: FELIX Jankowski jest na emeryturze, więc nie musi IP: 87.246.199.* 07.07.06, 11:44
      stosować się do rozporządzeń arcybiskupa. Poza tym nie wzywał do głosowania w
      kościele, tylko w liście skierowanym do kandydata
      • Gość: w wejdz mu w d... to sie przekonasz!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.06, 13:18
        • Gość: FELIX Paszoł won, pedale IP: 87.246.199.* 07.07.06, 13:23
          • akg1962 Re: Paszoł won, pedale 07.07.06, 14:19
            Pozostaje tylko modlić się, choć ludzka natura chce innego rozwiązania.
      • nilats2 Re: Jankowski jest na emeryturze, więc nie musi 07.07.06, 14:25
        Ten biznesmen-ksiądz nie jest chory na cukrzycę tylko na główkę. Kiedy on w końcu zamilczy? Jego czas czerpania dochodów z walki z komuną mija. Niestety zbyt wolno.
    • awersja Kwintesencja polskości... 07.07.06, 11:52

Pan Jankowski powiedział:

"- Jestem Polakiem i chyba mam prawo mówić, co chcę?"
      • 1410_tenrok Re: Kwintesencja polskości... 07.07.06, 14:41
        wiecej takich i mamy jeszcze lepszy magiel.
    • tom1003 Re: Prałat Jankowski bawi się w politykę 07.07.06, 12:03
      "Po raz kolejny złamał w ten sposób prawo kanoniczne"

A co to mnie obchodzi?????? Dziwna zaiste jest troska gazetki wybiórczej o
      przestrzeganie prawa wyznaniowego będacego wewnetrznymi normami w instytucji o
      nazwie KK. Czy gazetka, domagając się przestrzegania prawa kanonicznego w
      Kościele nie sprzyja tworzeniu państwa wyznaniowego?

Kiedy czytam informacje w serwisach medialnych, interesuje przede wszystkim
      kwestia demokracji, wolności, a więc poniekąd przestrzeganie prawa państwowego
      i swobód jakie ono daje.
      Jednym z objawów wolności jest właśnie to, ze ksiądz, rabin, czy ktokolwiek
      moze głosić swoje poglądy.

• rsrh Ależ Panie Tomie! To GW jest specjalistką 07.07.06, 12:14
        od prawa kanonicznego i rabinackiego.Ale od roku nie moge się od nich doprosić
        wyjaśnienia na czym miała polegac "koszerność" łapówki Rywina (patrz taśma
        Michniaka).To sa specjaliści "wybiórczy"!!!
        • Gość: Leszek Jakos nie dostrzeglem Twoich prosb na forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 14:38
          ale postaram sie zastapic redakcje GW i wytlumaczyc Ci, na czym polega ta
          "koszernosc". Wprawdzie "sapienti satis", ale widac Tobie nie wystarczy. Rzecz w
          tym, ze obaj panowie (Michnik i Rywin) sa pochodzenia zydowskiego. Mowiac, ze
          interes jest "koszerny" Rywin wyjasnial, ze sprawa jest w jego rozumieniu
          czysta, tzn. uczciwa w tym sensie, ze nie do odkrycia. Michnik jednak nie uznal
          jej za "koszerna" i wszczal sprawe. Gdyby uznal sprawe za "koszerna", do dzis
          pies z kulawa noga nie wiedzialby o grupie trzymajacej wladze. Moze dzis zaluje
          tego, bo rozne kretyny oskarzaja go o wspolprace z Rywinem na zasadzie: on
          ukradl, czy jemu ukradli, ale zawsze tam cos bylo...
    • nameja Niech mi ktos wytłumaczy 07.07.06, 12:06
      Czy całowanie w usta chłopców (ministrantów) na powitanie (może i na
      pożegnanie?)to nic zdrożnego? Do tego m.in. się ksiądz przyznał, sam ten
      zwyczaj jest dla mnie odrażający. Może jestem przewrażliwiona? Dlaczego tylu
      ludzi go broni?
      • xxx82xxx Dlaczego tylu ludzi go broni? Dlatego 07.07.06, 12:15
        że wielu go atakuję.
    • fuzzybear Re: Prałat Jankowski bawi się w politykę 07.07.06, 12:09
      Jak jankowski mówi że jest Polakiem.. to ja nie wiem czy mam się cieszeć, czy
      martwić że też jestm Polakiem !?
    • Gość: p 26 To dobrze, że ks. jankowski mówi kogo popiera! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 12:14
      Przynamniej wiadomo na kogo absolutanie nie głosować :-)
    • krzych.korab Uj jak boli kiedy jest się nie na świeczniku a pod 07.07.06, 12:22
      nim.
    • Gość: slavik222 ks.Jankowski czy bp Życinski,kto bardziej bawi sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 12:34
      Wczorajszy Dziennik prezentuje obiektywny artykół o ŻYCINSKIM,
      jAK KALI KRADNIE TO DOBRZE,JESLI kALEMU....
      • Gość: Lesz4ek Dziennik w ogole jest nadzwyczaj prawdomowny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 14:42
        jak cala prasa Springera. Polecam lekture "Utraconej czci Katarzyny Blum"
    • Gość: Obserwator Re: Prałat Jankowski bawi się w politykę IP: *.leb.vectranet.pl / *.leb.vectranet.pl 07.07.06, 12:37
      Nie tak powinna wyglądać posługa duchownego.Niechże każdy zajmuje się tym co
      najlepiej potrafi mawiał nasz wielki Polak prof.Tadeusz Kotarbinski.Miejsce
      duchownego jest w świątyni.Społeczeństwu nie trzeba podpowiadać na kogo powinno
      głosować.
    • majster_g Re: Prałat Jankowski bawi się w politykę 07.07.06, 12:43
      Z taka rekomendacja Szajna powinien przegrac.
    • Gość: tornado3@gazeta.pl Re: Prałat Jankowski bawi się w politykę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.06, 12:54
      No i co z tego, że od lat choruje na cukrzycę! To już mu wtedy wszystko wolno i
      jest ponad prawem? Kto z tym człowiekiem zrobi wreszcie porządek? Sylwia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka