Dodaj do ulubionych

zycie studenta w Gdansku

26.07.06, 19:28
od pazdziernika zamierzam podjac studia na UG. chcialabym wiedziec jak
wygladaja koszty utzymania, wynajmu mieszkania, slowem - wszystko co wiaze
sie z zyciem studenckim :) poradzcie jak i gdzie najlepiej szukac mieszkania.
jestem tym wszystkim przerazona, ale jakos musze sobie poradzic
Obserwuj wątek
    • Gość: kara Re: zycie studenta w Gdansku IP: *.sopot.wirt.pl / *.sopot.wirt.pl 27.07.06, 21:56
      ale UG jest długi i szeroki, gdzie masz wydział- w sopocie, gdyni gdańsku???

chcesz pokój w mieszkaniu czy mieszkanie, sama czy z kims itd. sprecyzuj swoje
      oczekiwania.sprawdzałaś już akademiki?
      • Gość: margaretka Re: zycie studenta w Gdansku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 10:09
        wydzial w gdansku na bazynskiego :) mieszkanie sama, bo nikogo nie znam
        jeszcze, w akademikach na razie cisza, ale wole mieszkanie lub pokoj. moze
        kogos polecicie? a jakie sa koszty utrzymania w Gd? prosze, pomozcie :)
        • Gość: Dr Hannibal Lector Re: zycie studenta w Gdansku IP: *.emea.sclnet.com / 62.206.190.* 28.07.06, 11:03
          Cyt:
          >mieszkanie sama, bo nikogo nie znam jeszcze... <

Co do gramatyki: student czy studentka?

Chcialby sie przedstawic: nazywam sie Dr. Hannibal Lector, jestem osoba o czasami egzotycznych
          manierach i wielkim zamilowaniu kulinarnym. To teraz juz sie poznalismy. Proponuje maly pokoik z
          wanna na poddasz w mojej kamienicy.

Wyrazy szacunku i oczekujacy,
          Hannibal
          • Gość: kara Re: zycie studenta w Gdansku IP: *.sopot.wirt.pl / *.sopot.wirt.pl 28.07.06, 12:24
            hannibalu, żarty żartami:)))

droga margaretko,
            szukaj w takim razie na uczelni na bażyńskiego- to jest dziekanat, wiec jak
            mniemam będziesz sie uczyć na wita stwosza (i na poszczególnych wydziałach),
            jest zawsze mnóstwo ogłoszeń o poszukujących do pokoju (cena pokoju ok 300-
            500) mieszkania 800-1000. jedzenie dziennie ok 10 zł. w tych okolicach jest
            dużo akademików, a jakbyś szukała blisko mieszkania to szukaj w Oliwie, na
            Przymorzu, a jak w grę wchodzi dojazd skm-ką, to polecam Sopot.

• Gość: jjj Re: zycie studenta w Gdansku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 13:29
              na Bażyńskiego wydział jest jak najbardziej - WPiA.
    • Gość: Absolwent UG Re: zycie studenta w Gdansku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 15:59
      no ja teraz wynajmuje pokój w Sopocie i płacę 400, ale studia juz skonczyłem i
      teraz pracuję.
      Dziwie sie tylko Twojej niechęci do akademików. Ja mieszkałem przez całe studia
      w akadmikach UG (Polanki, Sopot, Hilton w Gd Głównym) i bardzo sobie chwalę.
      Toż to kwintensencja życia studenckiego. Po latach z łezką w oku się wspomina
      akadmik, ludzi, imprezy, panie portierki itd. itp.
      Zapewniam Cię, że dostaniesz cholery mieszkajac na pokoju, no chyba że jakies
      mieszkanko z 3-4 rówieśnikami, ale mimo wszystko to nie to co akademik;-)
      A jeśli się marwtisz o naukę to zapewniam że średnio ludzie z akadmików się
      uczą lepiej od tych miejscowych czy stancyjnych no i mnóstwo testów z lat
      ubiegłych i materiałów krąży w akademcu przed sesją i kołami, wiele z tego
      ominie Ciebie szerokim łukiem jak bedziesz w mieszkaniu...
      no i po imprezie w akadmiku idziesz zaraz do pokoiku i lulu a nie gdzieś w
      noc...;-)
      no i taniej, no i internet, no i chłopacy mili a nie jacyś lanserzy (zresztą
      nie wiem jakich lubisz...), no i wspólne gotowanie, no i jak idziesz do toalety
      na 2 minuty to wracasz po 3 godzinach bo tego i owego spotkałaś;-), no i
      ogólnie rozwijasz się towarzysko a nie gnuśniejesz...
      pozdrawiam i życzę dobrego wyboru
      • Gość: Dr Hannibal Lector Re: zycie studenta w Gdansku IP: *.emea.sclnet.com / 62.206.190.* 28.07.06, 17:00
        Trzygodzinnych wypraw do toalety nie moge ci przyzec, ale MOJE talenty kulinarne sa niepowtarzalne,
        proponuje sprawdzic moje referencje wsrod bylych czlonkow Orkiesty Filharmini w Baltimore, jezeli
        jeszcze jacys istnieja lub sa komunikatywni :) .

Zapomnij dekadenckie imprezy w akademikach, gdzie poznodojzewajcy mlodziency instaluja webcam w
        miejscach do praktykowania higeny aby cale noce spedzac w oparach taniego alkoholu i ze
        spuszczonymi spodniami przy PC.

To sa miejsca, gdzie polwykszlacone socialnie zaniedbane srodowiska prubuje dogonic intelektulany
        europejski srodek aby nie popasc w nicosc i ogolne rozmemlanie. Osbowosci lekliwe, ubogie w wiedze i
        doswiadczenie, niepewne, o duzym kompleksie nizszosci szukaja instnktywnie schronienia w duzej
        grupie podobych im szarosci a tych, ktorzy wybieraja inna droge nazywaja socjopathami.
    • Gość: m.o. to nudny film Re: zycie studenta w Gdansku IP: 84.13.55.* 29.07.06, 00:38
      jesli zdecydujesz sie na stancje to tak 300, jelsi mieszkanko zinnymi to
      poodbnie, akademik na ug to 250, jesli bedziesz duzo chlac i szlajac sie po
      klubach licz sie z okraglym 1000 miesiecznie, jesli jestes umiarkowana mysle ze
      spokojnie 700 Ci starczy:], pozdrawiam i zycze sukcesow na uczelni
    • Gość: Patek Re: zycie studenta w Gdansku IP: *.cable.satra.pl 29.07.06, 16:01
      Polecam szukać mieszkania w falowcach - nie jest daleko od uczelni, a na pewno taniej niż w bezpośrednim sąsiedztwie. Chyba że nie lubisz wielkiej płyty ;] Poza tym w okolicy są dwa tanie i dobre bary mleczne. Chałupka zalezy jak ci się trafi - ceny kawalerki od 500 do 800/900 musisz poszukać. Akademiki są przyzwoite, możesz spokojnie tam zamieszkać, są 2 osobowe pokoiki z łazienką, poza tym internet i ogolnie przyzwoite warunki. Na przymorzu jest też sporo 4 piętrowców, gdzie można znaleźć mieszkanko. Polecam okolice przymorza, żabianki i bloki w oliwie.
      • Gość: margaretka Re: zycie studenta w Gdansku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 19:45
        dzieki za wszystkie odpowiedzi.
        na razie przeszukuje internet0 bez rezultatu ale sie nie poddam :)
        a moze napiszecie cos o tym jak sie mieszka, zyje w gdansku?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka