dan3iger 05.09.06, 22:30 Oczywiście linię taką do Sobieszewa uruchamia się akurat jak się kończy letni sezon turystyczny. Świetny termin. Brawo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: joanna2812 Z Sobieszewa prosto do Gdańska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 08:49 A Świbno i Przegalina to już koniec świata? Autobusy "E" tylko do Sobieszewa, a my nadal 112 bez ogrzewania w zimie, ciągle spóznione jeśli oczywiście nie wypadną z rozkładu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Z Sobieszewa prosto do Gdańska IP: *.grupalotos.pl 06.09.06, 11:19 Dlaczego ten autobus ma jeździć na trasie Gdańsk-Sobieszewo, a co z Przegaliną i Świbnem, bo przecież najwięcej ludzi jeździ właśnie z tych miejscowości.Sobieszewo nawet w tej chwili ma do dyspozycji dwa autobusy, a Przegalina i Świbno jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania Z Sobieszewa prosto do Gdańska IP: *.grupalotos.pl 06.09.06, 11:36 Mieszkam na Chełmie,działkę mam w Swibnie,nagłówek artykułu bardzo mnie ucieszył,ale już sama treść nie bardzo.Teraz żeby dojechać na działke jadę dwoma autobusami- z Chełmu do centrum Gdańska i przesiadam sie w 112 -jadę długo ale bez przesiadek.Chcąc skorzystac z szybkiej linii będę miała cztery przesiadki1.Chełm - Cent.Gdańsk2.Gdańsk-Szkoła muzyczna3.Szkoła muzycz- Sobieszewo4.Sobieszewo-Swibno. I tu,zeby dojechać do Świbna będę czekała ileś tam czasu,na 112 - gdzie tu udogodnienia dla pasażera?Taka podróż jeszcze bardziej wydłuży się w czasie.Ciekawi mnie jeszcze jaki będzie wtedy koszt takiej podróży. Może warto jeszcze zweryfikować tresę tej nowej linii,jeśli bedzie jeżdziła od Świbna do Centrum Gdańska,ale niebędzie się zatrzymywała na wszystkich przystankach,tylko na wyznaczonych, wtedy takie połączenie będzie miało sens. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Studentka Marysia Re: Z Sobieszewa prosto do Gdańska IP: 212.160.145.* 06.09.06, 12:31 Droga Haniu podzielam Twoje zdanie. Ja dojeżdzam codziennie rano ze Świbna do Sopotu, bo tam studiuję. Dla mnie autobus E to żadne ułatwienie.Jeżeli chciałabym z niego korzystać to i tak rano musiałabym wśiąść do autobusu 112 aby dostać się wogóle do Sobieszewa, wsiąść do E, następnie przy szkole muzycznej złapać tramwaj aby dostać się do dworca PKP i dalej kolejką SKM do Sopotu.I spowrotem to samo tylko odwrotnie. Bez sensu. Jeżeli trasa nowego autobusu E nie wydłuży się do Świbna to jestem zmuszona korzystać nadal z lini 112 i spokojnie, powolutku przemierzać trasę Świbno-Gdańsk PKP. I po co komu takie udogodnienia.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: armator Re: Z Sobieszewa prosto do Gdańska IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.09.06, 09:24 Drodzy Państwo, już od roku namawiam władze miast, żeby uruchomić połączenie statkiem pomiędzy Wyspą (przy moście pontonowym) a Zielonym Mostem, i to za normalnymi biletami komunikacji miejskiej, również okresowymi. Rejs trwa 40-45 minut (bez przystanków), statek zabiera do 110 osób, tyle co dwa autobusy. W tym roku zdecydowałem się w sierpniu udostępnić pilotażowo statek (może Państwo nie wiedzą, ale pływał), choć niestety firma która go wynajęła zaproponowała zupełnie inne ceny biletów. Niemniej i tak cieszył się sporym powodzeniem. O ile wiem Stowarzyszenie Przyjaciół Wyspy Sobieszewskiej bardzo popiera ten projekt, szczególnie że statek może pływać niemal cały rok, natomiast w połączeniu (czyli, w żargonie transportowym, "skomunikowaniu") z ewentualnym autobusem Przegalina-Górki Wsch., może stanowić realną alternatywę transportową wobec autobusów. Wadą jest to, że pozornie statek jest droższy od autobusu, ale kiedy porównać cenę pasażerokilometra (a nie wozokilometra, jak czyniło ZTM w przetrgu na linię "E"), okazuje się już porównywalny w kosztach. Jeżeli się Wam taki pomysł podoba, zalewajcie miasto mailami w tej sprawie, ostatecznie mamy za dwa miesiące wybory samorządowe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Z Sobieszewa prosto do Gdańska IP: *.centertel.pl 06.09.06, 11:52 Proszę przemyślcie,ze Świbna,Przegaliny do szkół dojeżdza dużo młodzieży, pomóżcie im,jak mozna było uwzględnić tylko Sobieszewo,czy ktoś nie myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Z Sobieszewa prosto do Gdańska IP: *.attu.pl 06.09.06, 12:55 Z tym autobusem to jest dobry pomysł. Dobrze było, żeby kursował na dłuższej trasie. Duża ilość ludzi do szkoły, czy do pracy dojeżdża ze Świbna i Przegaliny. A wogóle na wyspie powinien być autobus, który kursuje między Górkami wschodnimi a Przegaliną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomga E tylko na 4 miesiace jest ustawione !!!! IP: *.kolonianet.pl 06.09.06, 20:59 poczytajcie sobie dokumenty na www.ztm.gda.pl/przetarg.html?akId=41 www.ztm.gda.pl/przetarg.html?akId=47 a najlepszy jest dokument: www.ztm.gda.pl/img/plik_duzy_135.pdf zapytanie nr.2 Poco uruchamiac bus na 4mc w idiotycznej relacji??? a no poto zeby udowodnic ludziom ze taka linia jest niepotrzebna (poprzez brak zainteresowania-oczym mowia wczesniejsze posty)-wiec po 4 mc sie ja po prostu zlikwiduje jako nierentowna lub nie majaca zainteresowania.... pozdrawiam ludzi z ZTMu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystian Re: E tylko na 4 miesiace jest ustawione !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 18:55 A ja powiem, że założenie tej linii ma głębszy sens... Pragnę zauważyć, że zbliżają się wybory... Na tej trasie nie ma potoków pasażarskich i w obecnym stanie ta linia jest niepotrzebna poprostu. "Ktoś" sobie zbiera punkty u mieszkańców Wyspy Sobieszewskiej poprostu. Pozdrawiam i życze miłej podróży z ZKM Gdańsk ;] (no dobra z PKS Gdańsk też :P). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: armator Re: Z Sobieszewa prosto do Gdańska IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.09.06, 09:26 Drodzy Państwo, już od roku namawiam władze miast, żeby uruchomić połączenie statkiem pomiędzy Wyspą (przy moście pontonowym) a Zielonym Mostem, i to za normalnymi biletami komunikacji miejskiej, również okresowymi. Rejs trwa 40-45 minut (bez przystanków), statek zabiera do 110 osób, tyle co dwa autobusy. W tym roku zdecydowałem się w sierpniu udostępnić pilotażowo statek (może Państwo nie wiedzą, ale pływał), choć niestety firma która go wynajęła zaproponowała zupełnie inne ceny biletów. Niemniej i tak cieszył się sporym powodzeniem. O ile wiem Stowarzyszenie Przyjaciół Wyspy Sobieszewskiej bardzo popiera ten projekt, szczególnie że statek może pływać niemal cały rok, natomiast w połączeniu (czyli, w żargonie transportowym, "skomunikowaniu") z ewentualnym autobusem Przegalina-Górki Wsch., może stanowić realną alternatywę transportową wobec autobusów. Wadą jest to, że pozornie statek jest droższy od autobusu, ale kiedy porównać cenę pasażerokilometra (a nie wozokilometra, jak czyniło ZTM w przetrgu na linię "E"), okazuje się już porównywalny w kosztach. Jeżeli się Wam taki pomysł podoba, zalewajcie miasto mailami w tej sprawie, ostatecznie mamy za dwa miesiące wybory samorządowe... Odpowiedz Link Zgłoś