Gość: Cypis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.10, 16:06 Gość Kalejdoskopu - Robert Choma (mp3) - radio.rzeszow.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mała pysia Re: Gość Kalejdoskopu - Robert Choma (mp3) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.10, 13:08 1. R.Choma: "(...) byśmy uwzględnili przynajmniej niektóre z sugerowanych poprawek, ale na pewno nie może być to wyłącznie kosmetyka, bo nie zmieni to tego serca, nie nada mu tej nowej siły do pracy na następne stulecia. (...)" Dlaczego "na pewno nie może być to wyłącznie kosmetyka"? Czemu to serce może się tylko zmienić w taki sposób jaki chce władza miejska? Co to są za "praca na następne stulecia", które powodują, że koniecznie trzeba tak, a nie inaczej przebudować Rynek? 2. R.Choma: "(...) Przypomnę, że referendum nie było ważne. Od tego trzeba zacząć, więc podpieranie się w tej chwili takimi sugestiami jest nadużyciem. (...)" No to może sobie jeszcze przypomnijmy inne wypowiedzi: "(...) To co się dzieje, to z pewnością nowa epoka dla miasta, bo teraz będziemy o ważnych sprawach dyskutować. (...) Na pewno wyniki referendum będą dla nas wszystkich pomocne, by wyjść z inicjatywą, która niczego nie zepsuje. A usprawni, naprawi i zachowa to, co jest istotne. (...)" "(...) Poza tym prezydent był przeciwnikiem referendum - kwituje Wołczyk. (...)" "(...) referendum jest nieważne. (...) jego wyniki będą brane pod uwagę w dalszych pracach koncepcyjnych. (...) Chcę, aby wyniki zakończonego referendum były również elementem tej szerokiej dyskusji i mam nadzieję wspólnie wypracowanej, znajdującej akceptację, nowej koncepcji." "(...) - Tematu nie zamykamy, jest otwarty do czasu, aż przesądzimy o kształcie przemyskiego rynku na następne 1000 lat - zakończył spotkanie prezydent Choma. (...)" Owocem tej "nowej epoki dla miasta", "usprawniania, naprawiania i zachowania tego, co jest istotne", "wspólnie wypracowanej, znajdującej akceptację, nowej koncepcji" jest złożenie wniosku o przyznanie środków na rewitalizację Rynku według oprotestowanego projektu i mówienie, że czegoś nie można, choć po dwóch latach nadal nie wiadomo dlaczego? R.Choma: "(...) I dodam, nie jest to mój projekt. Jest to projekt autorski który znalazł swoje uznanie w postępowaniu konkursowym, które oceniło najwyżej ten projekt spośród wielu innych poprzez najwyższe audytorium jakim są uznani inżynierowie architekci z całej Polski. (...)" W tym konkursie nie wygrał - ROZSTRZYGNIĘCIE KONKURSU NA OPRACOWANIE KONCEPCJI ZAGOSPODAROWANIA OBSZARU RYNKU STAREGO MIASTA W PRZEMYŚLU. Na której podstronie serwisu internetowego Urzędu Miejskiego w Przemyślu można znaleźć informacje na temat konkursu o którym mówił prezydent? Ile projektów zgłoszono do konkursu, kto je zgłosił, jaki był skład komisji konkursowej, ...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Gość Kalejdoskopu - Robert Choma (mp3) IP: *.adsl.inetia.pl 03.12.10, 14:13 naprawde nie rozumiem ślepego uporu władz miasta żeby zniszczyć stary rynek w Przemyślu. słyszałem różne teorie, że mają układ z firmą która produkuje kostke i układa, że na pawilony już sie kolejka ustawiła i też dają w łape, ale jak słucham tego wywiadu z prezydentem to myśłe że rządzą nami niestety po prostu ludzie prości i cyniczni. Dotychczas mam wrażenie że remont był robiony bez żadnej spójnej koncepcji. To co już zrobiono z nawierzchnią rynku to jest skandal, kostka użyta do dolnej części wygląda jak na osiedlu domków an nie zabytkowej starówce. Do dzisiaj nie usłyszałem co się stało ze starą kostką. Nie wiem też według jakiej koncepcji ułożono te zakola w dole koło pomników i po co. Praktycznie znikneły trawniki w tej części. Teraz genialny pomysł architekta Mamonia żeby buldożerem wyrównać rynek i postawić kioski. To może wogóle zieleniak przenieść, bedzie przynajmniej pożytek z tej kostki bauma którą ułożą na rynku. Drzewa się wytnie, bedzie betonowy plac z kioskami. Nie wiem czy to tak trudno żeby znaleźć ludzi którzy rozumieją że odnawianie czegoś to nie znaczy wypie...ć wszystko co stare, zamówić buldożer i beton, i bedzie sie nazywało że jest nowe i lepsze. A jestem pewien, że sporo by tu było takich co przyklasną, zwłaszcza sioło RPR co raz na tydzień idzie do Katedry porcje jadu przyjąć dousznie, i nowe futro z kota pokazać, co powie że pieknie jest, nowe lepsze i wogóle. Na czym to polega że jakiś TUM może, potrafi, ma pomysły, a miejscy urzędnicy mają sprawę w dupie. "Jerzy Lewosiuk odmówił rozmowy z "Gazetą" A za co temu panu płacą podatnicy kase, żeby nie miał czasu wytłumaczyć co znowu urząd miasta ma ochote spie...ć? Strasznie bym chciał wejśc na rynk za pare lat i zobaczyć, rynek starego prowincjonalnego miasta, z odnowioną nawierzchnią i uporządkowany, ale zabytkowy. I mam nadzieje że TUM coś takiego wywalczy, bo w tych tumanów urzedników, zwlaszcza po reelegcji TWK to już kompletnie nie wierze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Gość Kalejdoskopu - Robert Choma (mp3) IP: 83.1.235.* 03.12.10, 15:07 hmm ciekawe a Wiesz o co walczy TUM?? o skansen bo żadnej zamiennej koncepcji nie przedstawili - oni walczą o brak zmian a nie o zmiany czy zamiany projektu na lepszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała pysia Re: Gość Kalejdoskopu - Robert Choma (mp3) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.10, 19:54 Kilka dni temu wrzuciłam na forum link do materiału TVP Rzeszów, w którym można było zapoznać się z różnymi stanowiska w tej sprawie. Również TUM-u. Specjalnie dla Ciebie jeszcze raz ten sam link. Jak sobie przewiniesz suwaczek na 07:18 programu, to będzie mógł ten reportaż zobaczyć szybciej. Aktualności TVP Rzeszów 27.11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Gość Kalejdoskopu - Robert Choma (mp3) IP: *.toya.net.pl 03.12.10, 17:38 Gość portalu: gość napisał(a): "...zniszczyć stary rynek..." - Buhahahha, ale on stary je pierdziu! Ostatnia jego PROWIZORYCZNA! - i zachowana niestety do dzisiaj - "przebudowa?" jest z końca II wojny. Poczytaj historię miasta... dzieciaku i pooglądaj w bibliotece dokładnie fotki z tamtego czasu. Zobaczysz różnicę. Kamienie z Sanu wyciągnięte i porozrzucane po powierzchni Rynku. Odpowiedz Link Zgłoś