Dodaj do ulubionych

Zwyrodnialcy z gdańskiego gimnazjum nr 2

25.10.06, 10:52
W sobotę czternastoletnia uczennica klasy II gdańskiego gimnazjum nr 2
odebrała sobie życie. Choć nie zostawiła listu pożegnalnego, to policja
ustaliła, że przyczyną tragedii było piątkowe zajście podczas jednej z lekcji.

Koleżanki dziewczynki twierdzą, że wszystko zaczęło się we wrześniu. Wtedy to
Ania odrzuciła względy jednego z kolegów z klasy. Ten zaczął się mścić.
Znalazł „wspólników”, którzy wiele razy obrażali dziewczynkę. W końcu doszło
do okrutnej kulminacji.

Dwadzieścia minut

Piątek, lekcja języka polskiego. Nauczycielka musi przygotować apel. Zostawia
klasę samą, ale wcześniej prosi innego nauczyciela, by zajrzał do
drugoklasistów.
W klasie jest głośno, nauczyciel prosi o spokój. I wychodzi, by poprowadzić
swoją lekcję.
Wtedy do Ani podchodzą dwaj napastnicy. Pchają ją na ścianę, siłą kładą na
ławkę. Wyzywają przy tym dziewczynkę, zdzierają z niej części ubrania. Całą
scenę filmuje trzeci kolega.
Przyjaciółki Ani próbują powstrzymać chłopców. Bezskutecznie. Nie wiadomo,
dlaczego nie wołają nauczyciela.
Koszmar trwa dwadzieścia minut. Wreszcie Ania ubiera się i ucieka z klasy.

Rozmowa z bratem

Polonistka po powrocie zauważa płaczącą przyjaciółkę Ani. Pyta, co się stało.
- Chłopcy dokuczali Ani i ona uciekła do domu - odpowiada dziewczynka.
Polonistka zabiera uczennicę do wychowawczyni. Tam przyjaciółka mówi już
więcej, ale nie wszystko. Opowiada, że koledzy „obmacywali” Anię.
Nie wiadomo, dlaczego nikt z uczniów nie opowiedział nauczycielom, co
naprawdę stało się na lekcji.
Wychowawczyni dzwoni do domu Ani. Telefon odbiera starszy brat uczennicy.
Wychowawczyni jest przekonana, że rozmawia z ojcem. Prosi o zajęcie się Anią
i rozmowę na temat tego, co stało się w szkole.
W sobotę Ania spotyka się z przyjaciółką. Mówi jej, że "chce się powiesić, bo
nie zniesie tego, co ją spotkało".
Tego samego dnia popełnia samobójstwo.
W poniedziałek nauczyciele i uczniowie gimnazjum dowiadują się o śmierci Ani.
- Na pierwszej lekcji nauczyciel wuefu rozmawiał z dziewczynkami z tej klasy -
mówi Mirosław Michalski, dyrektor Gimnazjum nr 2 w Gdańsku. - Były
zrozpaczone. Cała klasa została objęta opieką psychologiczną i pedagogiczną
na trzeciej lekcji.
Tego samego dnia w szkole pojawiają się policjanci. Po rozmowie z uczniami
już wiedzą, co popchnęło Anię do samobójstwa.

Bez sygnałów i problemów

Wtorek, godzina 13.
Na szkolnych korytarzach jest wyjątkowo cicho i spokojnie. Przy wejściu wisi
plakat reklamujący akcję zbierania pieniędzy, które zostaną przekazane
potrzebującym dzieciom z Afryki.
- W poniedziałek z twarzy uczniów zniknęły uśmiechy - mówi Anna Pinio,
nauczycielka geografii w Gimnazjum nr 2. - Przygnębieni są również
nauczyciele, jesteśmy wstrząśnięci, wielu z nas ma dzieci.
Nauczyciele powtarzają - nie dochodziły do nich żadne sygnały, wskazujące na
to, że dziewczynce już wcześniej dokuczano.
- Nic na to nie wskazywało - twierdzi dyrektor. - Była to wychowawczo trudna
klasa, ale wychowawczyni i pedagodzy na bieżąco pracowali z uczniami, żeby
wyjaśnić pojawiające się problemy. Połowa klasy znała się jeszcze ze szkoły
podstawowej. Ta dziewczynka nie sprawiała problemów. I z drugiej strony - nie
mieliśmy sygnałów, żeby potrzebowała jakiejś pomocy. Z tego co wiem, była
pogodna.

Trzeba rozmawiać

Chłopcy, którzy dopuścili się tych czynów, staną przed sądem dla nieletnich.
A co stanie się z resztą klasy?
- Pedagog i psycholog muszą pomóc uczniom w przezwyciężeniu stresu. Pracę
muszą wesprzeć też wychowawcy. Z pewnością będzie to długotrwały proces -
mówi Lidia Dysarz, edukator ds. przeciwdziałania agresji i przemocy,
nauczyciel w II LO w Sopocie. - Gimnazjum to specyficzny i trudny okres w
życiu człowieka. Wchodzi w trudny okres dojrzewania, a ponadto jest niezwykle
podatny na wpływy otoczenia. Jednak 14-latek powinien mieć już świadomość
tego, co jest złe. To, że do takiej sytuacji doszło w szkole, w gronie wielu
osób, świadczy o tym, że oprawcy musieli się czuć bardzo swobodnie
Gimnazjum nr 2 zgłosiło się do naszej kampanii Szkoła bez Przemocy.
- Nie wycofamy się z akcji - deklaruje dyrektor.- Jeżeli dzieci z innych klas
będą chciały o tym porozmawiać, zorganizujemy spotkanie z psychologiem i
pedagogiem. Jeśli rodzice dziewczynki nie będą mieli nic przeciwko,
chciałbym, żeby jak najwięcej uczniów wzięło udział w uroczystościach
pogrzebowych.

Dorota Abramowicz Katarzyna Gruszczyńska - Dziennik Bałtycki
Obserwuj wątek
    • Gość: search Gimnazjum nr 2 jest przyjazne i bezpieczne ... IP: *.lucent.com 25.10.06, 11:03
      Szkoła jest odkrywaniem świata; wyjaśnia, zaciekawienia, uwrażliwia. Pomaga
      uczniom uwierzyć w siebie, jest przyjazna i bezpieczna. Uczy asertywności i
      twórczego myślenia. Przybliża świat.

A oto motto Gimnazjum nr 2 z ulicy Kartuskiej.
      Wyrazy głębokiego współczucia dla rodziców ofiary i oprawców
      • Gość: bolton7 Re: Gimnazjum nr 2 jest przyjazne i bezpieczne .. IP: *.awf.gda.pl 25.10.06, 11:32
        To dowód jaka w naszym Kraju panuje znieczulica. W głowie mi sie to nie mieści.
        W tym przypadku winni są wszyscy. Wszyscy zawiedli, nauczyciele, koledzy i
        koleżanki z klasy. Jak można bezczynnie przyglądać się temu jak jedna osoba
        krzywdzi drugą. Chociaż nie wierze w resocjalizację mam nadzieję, że Ci
        zwyrodnialcy zostaną ukarani.
        • Gość: autor Re: Gimnazjum nr 2 jest przyjazne i bezpieczne .. IP: *.multicon.pl 25.10.06, 11:38
          mam syna w tym gimnazjum, jest w pierwszej klasie i zastanawiam sie czy go nie
          przenieśc do innego gimnazjum jak nie potrafili nic zauważyc.Przeciez w klasie
          obok były chyba jakies lekcje?A kto układal im plan, że nauczyciel musi podczas
          lekcji wychodzić i jakiś debilny apel przygotowywać?
          PS szkoda dziewczyny i rodziny, a także tych kolegów i kolezanek co nie
          pomogli tej dziewczynie(teraz będą miec sumienia zawalone)
          • edlabu Re: Gimnazjum nr 2 jest przyjazne i bezpieczne .. 25.10.06, 11:48
            " Cała klasa została objęta opieką psychologiczną i pedagogiczną
            na trzeciej lekcji."

dlaczego?
            "Jak można bezczynnie przyglądać się temu jak jedna osoba
            krzywdzi drugą."
            • Gość: bolton4 Re: Gimnazjum nr 2 jest przyjazne i bezpieczne .. IP: *.awf.gda.pl 25.10.06, 11:58
              Zamiast wprowadzać do szkół przedmiot o wychowaniu patriotycznym, należało by
              wprowadzić przedmiot uczący dzieci i młodzież wrażliwości na krzywdę innych i
              empatii. Może wtedy nie słyszelibyśmy tak często o tym jak jedne dzieci
              krzywdzą inne.
              • Gość: autor Re: Gimnazjum nr 2 jest przyjazne i bezpieczne .. IP: *.multicon.pl 25.10.06, 12:07
                kiedys nie uczyli o wrazliwości i empatii w szkole , a takie rzeczy sie nie
                działy, bo uczniowie się bali nauczycieli.A teraz....? szkoda gadać(nauczyciele
                się boja)
                • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Gimnazjum nr 2 jest przyjazne i bezpieczne .. 26.10.06, 17:50

Proste: Bo kiedyś empatii, solidarności i obowiązku obrony krzywdzonych uczono w
                  domach. Teraz już nie.

→ → → → → → → → → →
                  Odkryjmy Białoruś!
                  odkryjmybialorus.blox.pl
                  • Gość: ! ! ! APEL ! ! ! RERE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.06, 00:01
                    Trzy miesiące pobytu w młodzieżowym ośrodku wychowawczym czeka pięciu chłopców,
                    którzy w ubiegły piątek molestowali w szkole swoją koleżankę...
                    ''w młodzieżowym ośrodku wychowawczym'' - co to ku.. jakiś hotel jest.. Apel
                    do Ludzie z Gdańska: Napiętnujcie ich jak się tylko da.. podajcie ich imiona i
                    nazwiska.. adresy zamieszkania.. wszystko.. Tu na Śląsku za takie coś dostaje
                    się wpie.. więc zbierzcie kasę i dajcie ją komu trzeba.. inaczej żadna kara
                    ich nie spotka..
                    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Wprowadzić wychowanie seksualne do szkół!!! 27.10.06, 21:08
                      Ciekawe dlaczego nikomu nie nasunął się całkiem oczywisty wniosek:
                      Skoro napady na tle seksualnym zdarzają się w szkołach wcale nierzadko, to
                      należy wreszcie pójść po rozum do głowy i wprowadzić lekcje wychowania seksualnego.

→ → → → → → → → → →
                      Odkryjmy Białoruś!
                      odkryjmybialorus.blox.pl
            • Gość: xxx Re: Gimnazjum nr 2 jest przyjazne i bezpieczne .. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.06, 09:52
              Kondolencje dla rodziców Ani.
              Po co im psycholog?Przecież przyglądali się temu wszystkiemu zamiast wpieprzyć
              tym zwyrodnialcom.Psychiatrę powinni tam skierować a nie psychologa a
              Nauczyciela i Dyrektora zwolnić dla zasady bo to oni odpowiadają w czasie
              lekcji za nasze dzieci.
              • Gość: Lucy z USA Re: Gimnazjum nr 2 jest przyjazne i bezpieczne .. IP: *.albyny.east.verizon.net 03.11.06, 02:37
                Gość portalu: xxx napisał(a):

> Po co im psycholog?Przecież przyglądali się temu wszystkiemu zamiast
                wpieprzyć
                > tym zwyrodnialcom.Psychiatrę powinni tam skierować a nie psychologa a
                > Nauczyciela i Dyrektora zwolnić dla zasady bo to oni odpowiadają w czasie
                > lekcji za nasze dzieci.

.... gdzie to czytalam - prawdziwych przyjaciol poznaje sie w biedzie , a
                dlaczego kolezanka sie temu tylko przygladala ??? ,to jak dla mnie nie ma nic
                wspolnego z kolezenska solidarnoscia to jest egoizm podyktowany strachem o
                siebie ( mogla przynajmniej "wrzeszczec " na caly glos - ktos by ja napewno
                uslyszal?!!!).Sama bylam w podobnej sytuacji wiele lat temu i wiele wiecej
                ryzykowalam,a dziewczyna byla tak "skopana" doslownie przez mezczyzne,ze
                ryzykowala zyciem - wtedy przypomnialam sobie slowa Chrystusa... co
                najmniejszemu z moich uczyniles, mnie uczyniles - to dalo mi sile do dzialania
                pomimo wielkiego strachu i dzis nie drecza mnie przynajmniej SKRUPULY - ?!!!!

Kondolencje dla rodziców Ani.
        • Gość: leon wszyscy winni ? czyli IP: *.gda.pl 26.10.06, 10:59
          nikt, tak oto rozmywa sie odpowiedzilanosc!
          winni sa przede wszystkim mlodociani bandyci, w tym wieku juz sie wie, co jest
          dobre, a co złe, i tzreba poniesc odpowiedzialnosc za swe czyny...
          odpowiedzialnosc dorosłych- to inna sprawa, tez powinni ja poniesc (dyrektor,
          nauczycielka), ale nie zdejmuje to winy ze sprawców.
      • gosc_horrorum www.gimnazjum2.internetdsl.pl 25.10.06, 14:04
        www.gimnazjum2.internetdsl.pl/
      • Gość: mirra Re: Gimnazjum nr 2 jest przyjazne i bezpieczne .. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 16:07
        A może niech ci chłopcy muszą chodzić przez tydzień po szkole całkowicie
        nago... Wtedy napewno coś poczują i zrozumieją...
      • Gość: ryanzg Re: Gimnazjum nr 2 jest przyjazne i bezpieczne .. IP: *.ztpnet.pl 27.10.06, 17:08
        chora klasa....
    • Gość: gość Re: Zwyrodnialcy z gdańskiego gimnazjum nr 2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 12:26
      Nie wiem co napisać - wstrząsneło to mną..
      Chciałbym by zostali skazani, by ponieśli taką karę, by do końca życia prześladowało ich poczucie winy.
      Nie wiem czy mogę im życzyć śmierci, może raczej cierpienia.. bo co to zmieni?
      Dziewczyna nie żyje!!!
    • Gość: m Re: Zwyrodnialcy z gdańskiego gimnazjum nr 2 IP: 82.197.39.* 25.10.06, 13:19
      14 lat ????

w tym wieku ???

nie wiem jaka kara spotka te kanalie ale i tak bedzia za mala

nie jestem z trojmiasta, ale kazdy kto przejdzie obok oprawcow moze zrobic
      tylko jedno: napluc tym smieciom w twarz!
    • Gość: zbulwersowany Re: Zwyrodnialcy z gdańskiego gimnazjum nr 2 IP: 212.160.172.* 25.10.06, 13:24
      czy ktos moze podac linka do tego wstrząsającego filmu?
      • tunhotel link 25.10.06, 13:43
        A kto ci palancie powiedział, że nagranie jest opublikowane w sieci? Filmik był
        tylko w telefonie tego debila co to nagrywał, ale jak sie okazało że wkracza
        policja to ten debil szybko usunął film z pamieci.
        • ramox Re: link 25.10.06, 13:50
          Mam nadzieję, że specjalisci będą potrafili odzyskać ten film - oczywiście
          wyłącznie po to aby były mocne dowody na tych "posrańców". Mam też nadzieję,
          że "posrańcy" dostaną za swoje - tylko co z tego jak dziewczynka nie żyje.

Jak się czują koleżanki i koledzy, którzy byli świadkami tej okrutnej sceny i
          nic nie zrobili... I dlaczego nic nie zrobili?
      • mikki74 Re: Zwyrodnialcy z gdańskiego gimnazjum nr 2 25.10.06, 20:10
        Lecz się, dewiancie.
      • jaca57 Re: Zwyrodnialcy z gdańskiego gimnazjum nr 2 25.10.06, 21:25
        ty zboczeńcu po cholerę ci ten film?
    • Gość: oo Re: Zwyrodnialcy z gdańskiego gimnazjum nr 2 IP: 80.51.220.* 25.10.06, 13:42
      Siedze w pracy i płacze
      Nie znałam dziewczynki, ani nawet nie wiem gdzie jest ta szkoła.
      Wiem tylko jedno, w tym kraju nie ma sprawiedliwości, te zwyrole nie bedą miały
      wystarczająco dotkliwej kary.
      Najchetniej ufundowałabym nagrode za wydymanie z wyjątkowym okrucieństwem tych
      zwyroli.
      Nie wiem jak pomóc takim dziewczynom, które nie mają łatwo w klasie, szkole,
      ale na pewno potrzebna jest większa dyscyplina w szkole. Nie popieram LPR ani
      troche ale może w tym Giertych ma rację, że niektórych nie powinno się
      wpuszczać do szkoły. Takich, jak ci zwyrole jest więcej, dużo więcej i jak tu
      uchronić własne dziecko ??????????
      Strasznie mi przykro
    • tunhotel Gimnazjum = wylęgarnia bandytów 25.10.06, 13:47
      Gimnazjum to wylęgarnia bandytów. Tak wam powie większość nauczycieli uczących
      w tych szkołach. Nic nie można im zrobić, nikogo sie nie boją.
      • Gość: japa Re: Gimnazjum = wylęgarnia bandytów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 14:00
        Jestem z Łańcuta...tragedia dotkneła każdego...

Chłopcy powinni iść do poprawczaka a póxniej do więzienia.

Pośrednio zablili dziewczyne.
        • Gość: Andre Re: Gimnazjum = wylęgarnia bandytów IP: *.prosiebensat1.net 25.10.06, 14:12
          Moj syn opowiada mi o narkotykach w szkole,
          rozmawiam z nauczycielami - nikt nic nie wie - bzdura - boja sie.
          Tych i nnych zwyrodnialcow trzeba przedewszystkim publikowac z nazwiska, adresu
          tak zeby wszyscy ich znali, zeby ojciec i matka i nauczyciel etc,
          znalezli sie na tapecie ,
          dlaczego to wszystko takie bezimienne ?
          Molestowanie jest dzisiaj prawie norma - az do tragedii
          za duzo sie ukrywa pod dywanik
        • Gość: Johann Re: Gimnazjum = wylęgarnia bandytów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 11:04
          to musi być przykładna i wychowująca kara.Takie prawo i sprawiedliwość być
          powinne; (nie mylić z PiS i mściwym ministrem "Ziebro")by w społeczeństwie
          czuło sie NIEUCHRONNOŚĆ KARY za takie zbrodnie!Szytem jest poczucie bezkarności
          u młodzieży w tak katolickim kraju.Pewnie byli u Komuni św-prezenty dostali i
          za alumnów byli poprzebierani!
          A co na to Szkoła-co nauczyciel religii który powinien szerzyć moralność
          katolicką?!Czy wszystko jest ok?....A może za mało w szkołach naszych lekcji z
          patriotyzmu?
        • Gość: Gimnazjalistka Re: Gimnazjum = wylęgarnia bandytów IP: 81.210.32.* 27.10.06, 22:45
          Do poprawczaka?? A co im to da?? Za 3 miesiące wyjdą.. i dalej bęa sie czuli
          bezkarni..to naprawde nie ma sensu...nie ma kary za taki czyn..To jest po
          prostu karygodne i wstrząsające...
          TYLKO DLACZEGO ZAUWAŻAMY LUDZKĄ KRZYWDE DOPIERO PO TYM JAK COŚ STRASZNEGO SIE
          STANIE??DUŻO LUDZI MUSI JESZCZE UMREZEĆ BY NA SWIECIE SIE ZMIENIŁO??
          nie zrozumiem tego..sama jestem gimnazjalistką...w naszej szkole tez jest dużo
          takich "meneli" mam czekac az teraz np. na mnie coś nowego ktoś wymyśli??...To
          jest chore..naprawde chore..Gdzie była ta klasa?? Nie dali by rady 5
          chłopakom?? Ile ich tam było w tej klasie?? Nie wierze w to że nie poradzili by
          sobie z tymi chamami...nie wierze...brzydze sie tym...teraz potrzebują
          psychologów?? Nie sądzicie ze troche za późno? Czy naprawde było tak ze bawiło
          ich to wszystkich co robili "koledzy" z klasy a teraz udają..dotknietych
          psychicznie??Nie wierze w to...niech tą całą klase szlak jasny trafi...jak
          mogli dopuścic do takiego karygodnego czynu??..oczywiście ze by temu
          zaradzili...widocznie im sie to wszystko podobało
          Wyrazy współczucia..dla rodziców..Ani..
    • gosc_horrorum Napastnicy byli jednak silniejsi 25.10.06, 14:01
      "Podczas nieobecności nauczyciela pięciu kolegów 14-latki z klasy doprowadziło
      dziewczynkę do innej czynności seksualnej. Najpierw zaprowadzili ją pod
      tablicę, gdy im się na moment wyrwała, złapali ją i rzucili na ławkę.
      Napastnicy zdjęli z niej ubranie, zaczęli dotykać w miejsca intymne, symulować
      stosunek płciowy, wulgarnie się wyrażali. Jeden z napastników nagrywał wszystko
      na telefon komórkowy" - poinformował Jarosław Sykutera z biura Prasowego KWP w
      Gdańsku. Dodał, że dziewczynce próbowały pomóc jej koleżanki z klasy,
      napastnicy byli jednak silniejsi. 14-latce udało się jednak wyrwać z rąk
      kolegów i uciec do domu."
    • Gość: człowiek Re: Zwyrodnialcy z gdańskiego gimnazjum nr 2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 14:07
      Rodzice tych zwyrodnialców niech się powieszą. Precz z kanaliami
      • ramox Re: Zwyrodnialcy z gdańskiego gimnazjum nr 2 25.10.06, 14:13
        Dlaczego rodzice mają się wieszać??
        W tym wieku sprawa wygląda tak. Jeden debil coś powie, a reszta - nie myśląc o
        konsekwencjach, robi co im każe debil. Żaden nie chce się postawić, bo jak to..
        każdy mocny jak w grupie.
        Oczywiście to ich nie usprawiedliwia, ale to działa jak domino. Niestety.

Mam nadzieję, że w pierdlu poczują to samo co czuła ta dziewczynka...
        • Gość: Waldek Re: Zwyrodnialcy z gdańskiego gimnazjum nr 2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 14:22
          Powinni zostać ukarani.Przez nich rodzicie starcili swój skarb - to co
          najważniejsze, najcenniejsze dla nich było przez tyle lat.Wkładali wiele serca
          w wychowanie.a tu jedna osoba zadecydowała o zyciu!Koleś znalazł sobie kompanów
          i oni powinni odpowiedzieć za te również czyny. Tylko w miarę wymierną karą
          będzie poprawczak a nie nadzór kuratora.
      • Gość: jadzia Re: Zwyrodnialcy z gdańskiego gimnazjum nr 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 09:44
        Właśnie. Ci ojcowie, tych zwyrodnialców powinni siedzieć w kiciu, bo próbuja
        pomniejszyć wagę przestępstwa, którego sie dopuscili. Najpierw ich zgłwałcić a
        potem powiesić, a najlepiej to puścić nago przez miasto i chłostać ich po
        genitaliach, ciekawe jak by się czuli...łeb ukręcić i rzucić zwłoki na pożarcie
        psom!!!!
        Jak dawniej nauczyciele wymierzali karą linijką to była dyscyplina i posłuch, a
        teraz? Rodzice też są winni, bo nie uczą szacunku do nauczycieli, dzieci nie
        mają żadnych autorytetów!!!! A psychologowie zalecają bezstresowe wychowanie,
        paranoja!!!!
        Dostałby gnojek pożądne lanie to by się moresu nauczył. Ja trzy razy w życiu
        od matki dostałam i wyrosłam na pożądnego człowieka, bo uczyła mnie jak trzeba
        zachować się w różnych sytuacjach. a teraz? Rodzice czasu nie mają dla swoich
        dzieci i wychowuje ich telewizja, internet, koledzy....Do czego to doszło!!!
        Ludzie opanujcie się!!! Zacznijcie wychowywać swoje dzieci!!!
    • vox.populi.vox.dei Re: Zwyrodnialcy z gdańskiego gimnazjum nr 2 25.10.06, 14:16
      Sprawców zgwałcić na oczach tłumu a potem powiesić za jaja na placu! Ich
      rodziców wykastrować! Obydwu nauczycieli do pierdla za zaniedbanie! Klase
      rozwiązac. Szkołe zburzyć. Teren zaorać.
      Gdybym rządził tym krajem kazał bym to wszystko zrobić.
      • Gość: RE AD VOX POPULI Re: Zwyrodnialcy z gdańskiego gimnazjum nr 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 14:18
        a myślałem Hitler że już nie żyjesz, człowieku wypisałeś takie brednie że aż
        nie warto o tym dyskutować zwłaszcza na tym forum
      • ramox Re: Zwyrodnialcy z gdańskiego gimnazjum nr 2 25.10.06, 14:18
        ... już się cieszę, że nie rządzisz... strach się bać...
        • Gość: oo Re: Zwyrodnialcy z gdańskiego gimnazjum nr 2 IP: 80.51.220.* 25.10.06, 14:29
          Kto nie był nigdy nękany w klasie lub nie widział nękania psychicznego w klasie
          ręka do góry!!!!!
          O nie widze ani jednej
          Czas nad tym pomyślec!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: (*) Re: Zwyrodnialcy z gdańskiego gimnazjum nr 2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 14:32
            Ciekawe dlaczego koleżanka jak usłyszała od niej te słowa nie zareagowała!!!!
            Powinna być z nią , iść z nią dfo domu do rodziców....Tam rodzice by się nią
            zaopiekowali i napewno sprawę by przejął psycholog.... napewno by był inny bieg
            wydarzeń.
            • marzena121 Re: Zwyrodnialcy z gdańskiego gimnazjum nr 2 25.10.06, 15:20
              ...
    • Gość: Andrzej Zwyrodnialcy z gdańskiego gimnazjum nr 2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 15:21
      Dyrekcja - jak zawsze w takich wypadkach - idąca w zaparte, zapewniająca że
      wszystko było w porządku, "nic nie wskazywało", itd...

Ślepi i głusi nauczyciele choć działo się to od dwóch miesięcy...

Zastraszeni przez sprawców pozostali uczniowie z tej klasy (na Boga, czemu nikt
      nie wybiegł zaalarmować dorosłą osobą w sąsiedniej sali!?!)... Czemu nikt nie
      pomógł tej dziewczynie tygodnie wcześniej, alarmując wychowawcę że jest nękana??

Rodzice sprawców którzy będą teraz bronić swych "synków", "dzieci"... a
      wcześniej nie nauczyli ich elementarnej choćby wrażliwości

Wreszcie te BESTIE..., powinni odpowiadać jak dorośli, z całą surowością prawa,
      skoro tak okazali swą dorosłość

A dziewczyna nie żyje i można sobie wyobrazić (albo i nie sposób) co przeżywała...

Ale co tam, spokojnie. Sąd wyda wyrok jaki prawo przewiduje dla 14-latków czyli
      żaden. Szkoła pośle uczniów na pogadanki z pedagogiem, których też wcześniej "o
      niczym nie wiedział" i pewnie zafascynowany jest "bezstresowym wychowaniem". Do
      tego urządzi się różne pokazówki: kolejne apele, bezsensowne białe marsze,
      akcesy do programów promowanych przez gazety. Dyrekcja, która w rzeczywistości
      najbardziej martwi się o swoje stanowiska, też zachowa je.

I tak do kolejnej afery lub tragedii w następnej szkole, gdy wyjdzie na jaw
      jakieś nagranie komórką albo ktoś targnie się na swoje młode życie.

K.rwa, urzędnicy z kuratoriów, dyrektorzy, nauczyciele, rodzice, uczniowie
      zastanówcie się co zmienić, zamiast działań na pokaz oraz obojętności na co dzień!

Tak jak nie jestem zwolennikiem LPR i Giertycha, tak popieram wyciąganie
      konsekwencji z nagannego zachowania i separowanie potencjalnych przyszłych
      kryminalistów od normalnej ale niestety często biernej i podatnej na ich
      przykład większości uczniów.
      • Gość: Gość Re: Zwyrodnialcy z gdańskiego gimnazjum nr 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 18:26
        Bardzo czesto dzieci nie chca mowic o tym co dzieje sie miedzy nimi, z tej
        prostej przyczyny, ze nauczyciel nie jest z nimi cały czas (chodzi mi głownie o
        ten czas, ktory spedzaja poza szkoła). Nie chca uchodzic za klasowych
        "zdrajców", zatem siedza cicho. Wierze, ze dyrekacja i nauczyciele mogli nie
        wiedziec o problemach, ktore były w tej klasie.

Nauczyciel powinien przede wszystkim uczyc i wychowywac, ale kiedy? Skoro maja
        tyle obowiazkow zwiazanych z awansem, ze czasami ciezko sie podrapac po dupie.
        Pan minister powinien zaczac od tego, a pozniej zlikwidowac gimnazja, ktore moim
        zdaniem sa wielka pomyłka. Dziecko jest zawieszone pomiedzy "byciem dzieckiem, a
        byciem dorosłym". Popatrzcie na uczniow gimnazjum, czesto trudno odroznic
        nauczyciela od ucznia. Mysle, ze gimnazjum zabralo dzieciom cos bardzo cennego -
        dziecinstwo i okres spokojnego dojrzewania.
        • Gość: Andrzej Re: Zwyrodnialcy z gdańskiego gimnazjum nr 2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 19:21
          Pewnie pozostali uczniowie w tej klasie myśleli w tym momencie dokładnie tak jak
          to przedstawiasz. Czy jednak naprawdę od września nie znalazła się w tej klasie
          ani jedna współczująca osoba, która by na osobności powiedziała któremuś z
          nauczycieli, że jedna z dziewczyn jest prześladowana??
          Zgadzam się z tym, że nauczycielom przybyło mnóstwo durnej roboty papierkowej
          mającej w praktyce jedynie uzasadnić istnienie kuratoriów. Mój brat jest
          nauczycielem.
    • Gość: zatroskany Re: Zwyrodnialcy z gdańskiego gimnazjum nr 2 IP: *.ipt.aol.com 25.10.06, 15:33
      Wygląda na to,ze socjopatia to powszechne zjawisko w szkołach pokomunistycznej
      spoleczności.
      Pedagodzy w szkolach maja pełne rece roboty z nauczaniem matematyki i polskiego
      i dlatego moralności uczy sie w rodzinie i kościele.Rodziny uczniów i kośćiół
      powinny być znacznie bliżej szkoły i wtedy jest wieksza szansa na wychowanie
      mentalnie zdrowego pokolenia.
      Wyrazy sympatii dla rodziny dziewczynki. aol.com
    • Gość: gość Re: Zwyrodnialcy z gdańskiego gimnazjum nr 2 IP: *.chello.pl 25.10.06, 15:50
      taki jest początek tego, co dzieje się potem w życiu dorosłym. Brak reakcji
      młodzieży, która była świadkiem zdarzenia swiadczy o tym, że jest to "normalne"
      zachowanie w szkole.Tylko rodzice i nauczyciele tego nie widzą, lub nie chcą
      widzieć. Jak traktowani są przez uczniów starszych klas, uczniowie klas
      pierwszych w gimnazjach? Byłam przeciwnikiem pomyłu Min. Giertycha, ale teraz
      zastanawiam się, czy takie zagrożenie przeniesienia do szkoły o zaostrzonym
      rygorze nie było by słuszną karą? Przecież jeżeli ktoś zachowuje się poprawnie
      nie musi być na tą szkołe skazany. Może w ten sposób uchronimy czyjeś życie?
      • zoyka6 do Andrzeja 25.10.06, 16:28
        spójrzmy może na to oczami tych dzieciaków z klasy. Oni wszyscy byli w szoku,
        pewnie dlatego nie zareagowali tak jak podpowiadacie ( czemu nikt nie
        powiadomił n-la) zanim otrząsnęli się z szoku było "pozamiatane". Poza tym czym
        tak naprawdę karmi się rozumki nastolatków. Kretyńskie seriale i gazety
        przepelnione seksem i intrygami ,albo ukazujące jak dominująca rolę mają ci
        którzy mają forsę, układy itp. Nie chcę nikogo usprawiedliwiać, to co się stało
        jest okropne, życia dziewczynie nie wróci. Mieszkam blisko Kiełpina i znam
        trochę panujące tam reguły.Uogólniając oczywiście - to: Mamuśki plotkujące o
        wszystkim tylko nie potrafiące zająć się swoimi dziećmi. Radość rodziców z
        zaradności dzieci bo skądś mają rzeczy, a nikt ich nie złapał. Przecież w
        Kiełpinie żyją kuzyni przy kuzynach, ciotki itd. podwórko w podwórko. Dzieciaki
        znają się od urodzenia to jak ich wychowano, że koleżance zabaw dzecięcych
        zrobili taką krzywdę. Nie ma co zasłaniać się szkołą. To nie szkoła ma przejąć
        całą odpowiedzialność za wychowanie dziecka szkoła tylko ma pomóc rodzicom w
        tym wychowaniu. Nad takimi zaściankami jak Kiełpino powinno się chyba roztoczyć
        opiekę kuratorską profilaktycznie i objąć nią niestety większość mieszkańców.
        Przepraszam w tym miejscu wszystkie osoby mieszkające w Kiełpinie, ale myślące.
        Rodzinie dziewczynki składam wyrazy współczucia. A sama zczynam bać się
        wypuszczać dziecko z domu, bo może ktoś jeszcze zapomniał, że dziecko trzeba
        osobiście wychować a nie zlecać to innym albo zapomnieć wogóle o "problemie".
        • Gość: Andrzej Re: do Andrzeja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 19:25
          Przeczytałem z uwagą to co napisałaś. Nie znam tej dzielnicy (mieszkam we
          Wrocławiu).
          Zgadzam się, że szkoła może tylko pomóc w wychowaniu, ale ukształtować dziecko
          mają możliwość jedynie rodzice. Orientuję się też jaką jak duży wpływ na dla
          dzieci-młodzieży w tym wieku wywierają media oraz jak bardzo liczy się autorytet
          starszego kolegi na podwórku, nierzadko zdemoralizowanego (sorry za takie
          staromodne słowo).
          Dlatego osobiście większą winą zaniedbania obciążam rodziny niż szkołę, chociaż
          oczywiście przede wszystkim ich samych. Mówiąc o nich brak cenzuralnych określeń.
          Nie dam się jednak przekonać co do częściowego usprawiedliwienia pozostałych
          osób w klasie. Przede wszystkim dotyczy to reszty chłopaków. To działo się 20
          minut! Wystarczyło stając przy samych drzwiach zagrozić wezwaniem nauczyciela.
          Domyślam się, że nie chcieli wyjść na "konfidentów"... i też podpaść tym
          zwyrodnialcom.
          Myślę, że w późniejszym czasie dowiemy się wszyscy więcej dlaczego reszta klasy
          nie zdoła powstrzymać sprawców.
          Ciekawe w ilu klasach w Polsce też mamy takie rządzące grupy silnych, ufnych w
          swą bezkarność młodocianych bandytów? A ich rodziców obchodzi tylko żeby syn był
          przepychany z klasy do klasy, zaś wychowawcy udają że się nie domyślają że ktoś
          terroryzuje resztę...
        • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: do Andrzeja 26.10.06, 17:47
          > spójrzmy może na to oczami tych dzieciaków z klasy. Oni wszyscy byli w szoku,
          > pewnie dlatego nie zareagowali tak jak podpowiadacie ( czemu nikt nie
          > powiadomił n-la) zanim otrząsnęli się z szoku było "pozamiatane".

Hm, a film miał podobno 20 minut. Był czas otrząsnąć się z szoku.

Widzieć, jak kogoś gwałcą i nie bronić to największe draństwo.

→ → → → → → → → → →
          Odkryjmy Białoruś!
          odkryjmybialorus.blox.pl
    • gracz_nr_1 Re: Zwyrodnialcy z gdańskiego gimnazjum nr 2 25.10.06, 16:09
      Kupa oszolomow ktorzy czuja sie bezkarni! Mimo swojego wieku zasluguja na
      wiezienie!
      • Gość: kris Re: Zwyrodnialcy z gdańskiego gimnazjum nr 2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 16:21
        wiezienie? 3 posilki dziennie, cieply kacik, telezizja, silowania i te pe? w zyciu!

takie zwierzeta powinno sie eliminowac ze spolecznestwa pociagnieciem za cyngiel!!!
      • Gość: Mat Re: Zwyrodnialcy z gdańskiego gimnazjum nr 2 IP: 189.142.77.* 25.10.06, 16:25
        Straszne.

Powraca problem gimnazjow. Ktos juz an tym forum napisal: wylegarnia bandydtow.

Nie wsyzstkie, oczywiscie, skonczylem szkole integracyjna, najlepsza z
        panstwowych w Krakowie, gdzie moze zdarzyl sie jeden czy dwa przypadki gdzie
        uczniowie sie pobili tak powazniej. Ale bylo cos takiego, ze starsi dokuczali
        mlodszym, ale bez przesady.
        Wiem co sie dzieje w innych szkolach, gdzie dziecko z podstawowki wychodzi i
        wydaje mu sie ze nie wiadomo kim jest. A pierwszaki sie po prostu boja.

Jest to duzy problem z ktorym trzeba sie zmierzyc. Ale nie mamy sposobu a na
        gadanie jest juz za pozno. Nie ma czasu na dyskusje, tkora powinna sie
        rozpoczac juz dawno.
      • jaca57 Re: Zwyrodnialcy z gdańskiego gimnazjum nr 2 25.10.06, 21:00
        niestety nie pójdą siedzieć bo takie mamy prawo,ale w takich przypadkach to sąd
        powinien zdecydować czy małolatów powinno się karać tak jak dorosłych,a nie
        sztywne przepisy.ale można by było pociągnąć do odpowiedzialności ich starych
        którzy nie widzą nic złego w zachowaniu synusiów.dowalić taką grzywnę i
        odszkodowanie dla rodziny tej biednej dziewczyny że by się osrali.Wtedy może by
        w końcu coś zrozumieli.
    • ornak2 Re: Zwyrodnialcy z gdańskiego gimnazjum nr 2 25.10.06, 16:22
      może zamiast biegać na zebrania ZNP i protestować nauczyciel powinien siedziec
      45 minut lekcyjnych na tyłku i prowadzić lekcje.To jego obowiązek i za to bierze
      pieniądze.Baba,która polazła organizować jakiś apel, zamiast uczyć powinna
      ponieść konsekwencje i to surowe.Ma na sumieniu dziewczynę,żeby nie wiem jak się
      tłumaczyła.
      • Gość: kris Re: Zwyrodnialcy z gdańskiego gimnazjum nr 2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 16:26
        rodzicow tych pojebo_w rowniez trzeba ukarac - zaniedbanie w wychowaniu swojego
        dziecka, jak ktos juz slusznie zauwazyl tak to juz jest jak wychowaniem dziecka
        zajmuja sie kolesie z osiedla, a nie rodzice...

niech co noc pod oknami ich slychac bedzie krzyki ludzi - mordercy! dziewczyna
        miala cale zycie przed soba... brak mi slow... jak dzisiaj uslyszalem ta
        wiadomosc w radiu zatkalo mnie...
        • sierzant_nowak dokladnie... ciekawe co to za rodzinki tych bydlat 25.10.06, 18:47
          ... Ale pewnie - rzucmy jeszcze zasilki za osme dziecko w "rodzinie" w ktorej nikogo nie stac na pierwsze bo wszystko sie przepija.
    • Gość: aa Re: ciekawe ktora to polonistka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 17:25
      Czas na zmiane przepisów!14 latek moze juz odpowiadac za swoje czyny jako
      dorosly!
      • Gość: ziooom Re: ciekawe ktora to polonistka? IP: *.cable.satra.pl 25.10.06, 18:18
        chodzilem do tego gimnazjum
        jeden wielki syf!!!!!!!!!!!!
    • mallard Landy! 25.10.06, 17:56
      Jeśli jesteś bez grzechu, jeśli niczego nigdy nie zaniedbałaś - łap za kamienie
      i dalej!
      Tysiące razy nauczyciele zostawiają klasę samą. Często dlatego, bo muszą, bo np
      dyrekcja czegoś wymaga, a nie zapewni zastępstwa na ten moment. A jak spróbuje
      odmówić, to są szykany. Tej akurat biedaczce się to przytrafiło - prawo
      statystyki.
      Wstrętne jest to, co robisz! Przyjrzyj się lepiej sobie, jak Ty spełniasz swoje
      obowiązki! Zwykle bywa Tak, że najgłośniej krzyczą Ci, co sami nie są o.k.
      Natomiast co do tych kolesi, to zdanie mam podobne do ogółu.
      Aha! Nie jestem nauczycielem!
    • Gość: Aneta Re: Zwyrodnialcy z gdańskiego gimnazjum nr 2 IP: *.range86-142.btcentralplus.com 25.10.06, 18:15
      Kiedy ja byłam uczennicą gimnazjum, było to 2 lata temu, moi koledzy mieli
      podobne pomysły, tylko że zdecydowanie mniej brutalne. Kiedyś w trakcie
      realizacji przez nich kolejnego głupiego pomysłu na mnie i mojej przyjaciółce
      przyłapał ich nauczyciel. Finał? Zrobiono z nas najgorsze szmaty. Że ta nasza
      wina bo nie powinnyśmy prowokować swoim zachowaniem i tym, że udajemy takie
      niedeostępne. Zostałyśmy wyrzucone na margines klasy, szkoły i docinki
      nauczycieli. Obydwie zmieniłyśmy szkołe. Gdzie sprawiedliwość?
    • Gość: JAD07 Religia i moralność IP: *.chello.pl 25.10.06, 18:28
      Potworna tragedia i łatwo tu wypowiadać banały.

Na marginesie - może zauważyliście dość interesującą korelację: im więcej
      katechezy, prania mózgów i obłudnego, bogoojczyźnianego zadęcia w polskich
      szkołach, tym młodzież bardziej agresywna, bezwzględna i zwyrodniała. Nie wiem,
      może komuś o to właśnie chodzi.

Tak się hoduje pokolenie zakłamanych łajdaków (zaraz, zaraz, byłobyż to słynne,
      arcymoralne pokolenie JP2?!!) - na religii 100% stanu klasy, co i rusz apele,
      czuwania, msze święte, rekolekcje, krzyż w każdej klasie.. a bliźniego -
      koleżankę, kolegę utopiliby w łyżce wody.
      • Gość: Ramadan Re: Religia i moralność IP: *.emirates.net.ae 25.10.06, 18:48
        Tylko bardzo prosze pamietac, zeby chlopcy w poprawczaku mieli mozliwosc
        bierzmowania, bo rozumiem, ze jako 100%towi Polacy to do Pierwszej Komunii juz
        przystapili. (a moze nawet jakis ministrant w tej klasie by sie znalazl ?)Bo
        inaczej to nie beda mogli wziac slubu koscielnego i moga popasc w depresje. I
        znow opieka psychologa bedzie potrzebna.
      • Gość: x Re: Religia i moralność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 18:51
        W POlsce kobieta traktowana jest przedmiotowo. Ta zbrodnia to rezultat tego co
        się w tym państwie dzieje i tego co prawica wyprawia. Jeśli posłowie pozwalają
        sobie na uwagi że porządnej kobiety gwałt nie spotka, jeśli Lepper twierdzi, że
        prostytutki nie można zgwałciC - to świadczy o zwyrodnieniu klas politycznych.
        Młodzież bierze przykład z dorosłych.
      • sierzant_nowak a widziales wyborcow LPR czy sluchaczy 25.10.06, 18:52
        radia z ryjem, ktorzy teraz na jedynie sluszna opcje sie przerzucili? Widziales "raus zydy" z ust kogos swietujacego na placu pod klasztorem czestochowskim? Widziales "ty kur.o" od "babci" do kogos, kto smial sie z LPR nie zgodzic? I ten typ ludzi, z takim poparciem bedzie dzieci wychowywal...
      • Gość: szczery Re: Religia i moralność IP: *.ipt.aol.com 25.10.06, 19:05
        Religia uczy,..."nie czyn bliźniemu co tobie niemiłe" ,więc ludzie,
        którzy postepują inaczej to ludzie którzy tkwią w grzechu lub ludzie
        zdemoralizowani ale nie pod wpływem religii tylko pod wpływem srodowiska z
        którego sie wywodzą,taka to logika i już.
        • Gość: JAD07 Re: Religia i moralność IP: *.chello.pl 25.10.06, 19:29
          Wiem, wiem.. wszyscy winni, tylko nie Kościół i jego religia.

A może by tak klecha jeden z drugim zamiast klepać z klasą paciorki bądź wbijać
          do ogolonych łbów, że "JP2 Wielkim Polakiem był", pogadałby z uczniami, co to
          znaczy to mityczne umiłowanie bliźniego.. I że ten bliźni to niekoniecznie
          kilkutygodniowy embrion, ale też np. koledzy z klasy.

Ale być może ideałem są tacy młodzi (młodzież patriotyczna, ideowa), którzy w
          jednej łapie trzymają różaniec, a w drugiej kij baseballowy.

• Gość: Fred Re: Religia i moralność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 11:16
            Oczywiście Ci od religii są winni.Gdzie nauka Kościoła,gdzie encykliki
            JPII,gdzie -pokolenie JP-2.Nauczyciele religii (99%katolickiej) biorą
            najwyższe pensje w szkolnictwie gimnazjalnym-a skutki. ich nauczania znamy na
            przykładzie opisanym.Takich przykładów jest tysiące w całej Polsce.
            W jednej z warszawskich szkół (nieopodal Episkopatu) dziewczęta zmuszane są na
            długiej przerwie do "robiebnia druta" napalonym kolegom...i nikt o tym nie
            wie...?Młodzieńcy pochodzą e tzw WARSZAWSKICH ELIT. (i z lewej i prawej strony)
            • Gość: ostrożny Re: Religia i moralność IP: *.ipt.aol.com 30.10.06, 18:21
              Wlasnie,..duzy ciezar winy spada na kosciol tylko wtedy gdy penetratorzy sa
              zwiazani z kosciolem,ale w tym przypadku chyba chodzi o dzieci unikajacych
              kosciola jak diabel swieconej wody.
      • Gość: ee Re: Religia i moralność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 12:08
        Młodzież tez widzi co siędzieje w kosciele, jak księża wykorzystują dzieci
        sekualnie i co mają sobie myśleć? Po co wprowadzać w czyn zasady morolności
        skoro się ich nie przestrzega? Ryba psuje sie od głowy...
        Po co mam robic dobrze skoro i tak zło jest górą?
        Nic nie można zrobić i wszyscy ręce rozkładaja...
        Makabra!!!!!
    • Gość: nauczyciel Re: Zwyrodnialcy z gdańskiego gimnazjum nr 2 IP: *.gdynia.mm.pl 25.10.06, 19:25
      Uczę w gimnazjum. I przykro mi gdy widzę, że uczniwie ktorzy chcą się czegoś
      nauczyć, chcą się rozwijać- sa skazani przez grupkę bezkarnych idiotów.
      Dyrekcja nie chce niczego widziec- niewazne jest ze uczen zwraca sie do
      nauczycielek "ku.., krowo", ze rzuca w nauczycieli zeszytami, książkami, ze
      dręczy swoich kolegow i uniemozliwia im naukę- najwazniejsze jest aby szkola
      miala dobry wizerunek na zewnątrz. Nauczyciele mają związane ręce - nie mogą
      walczyc ani o wlasną godność ani o szanse dla tych którzy chcą się czegoś
      nauczyć. Doskonale wiem że ta nieszczęna młodzierz jest jaka jest przez
      zaniedbania rodziców - ale to co w tej chwili dzieje się w polskich gimnazjach
      przechodzi ludzkie pojecie. Fakt - są nauczyciele którzy w ogole się nie nadają
      do tego zawodu - a przeciez jest to niezwykle trudny zawód. Widząc to co sie
      dzieje obawiam się ze moze dojsc do kolejnych tragedii:(
      • Gość: oo Re: Zwyrodnialcy z gdańskiego gimnazjum nr 2 IP: *.such.nat.hnet.pl 25.10.06, 19:55
        No właśnie, czy ktoś pomyślał co teraz? Skoro jedynym wyjściem z takiej sytuacji jest samobójstwo
        należy się zastanowić czy osoby które są w podobnej sytuacji nie skorzystają z tego samego
        wyjścia!!!!!!!
        W podstawówce byłam świadkiem jak koledzy i koleżanki z klasy kazali się rozebrać koleźance z klasy,
        a następnie rozpowiadali o tym zdarzeniu w całej szkole. Bardzo dziwne ale nie trafiło to do dorosłych,
        ani nauczycieli ani rodziców. Nie było to jednorazowe zdarzenie ale roczne dręczenie tej samej
        dziewczyny. Dziś nie wiem czemu nie zareagowałam, wiem tylko źe byłam przeraźona i robiło mi sie
        niedobrze na myśl że mogłoby mnie spotkać coś podobnego. A nie powiedziałam rodzicom bo wstyd
        mi było rozmawiać o goliźnie z dorosłymi.
        Błagam piszcie jak można pomóc nękanym dzieciom. Jak to zrobić żeby dzieci nie bały sie mówić
        dorosłym o takich zdarzeniach???????
        Co my dorośli możemy zrobić?
      • Gość: L. Re: Zwyrodnialcy z gdańskiego gimnazjum nr 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 19:59
        Jestem nauczycielem, ale na szczęście szkoły ponadgimnazjalnej. To co słyszę od
        kolegów uczących w gimnazjach powoduje u mnie wręcz przerażenie, chociaż do
        strachliwych nie należę. Pierwszy rok w szkole ponadgimnazjalnej, to rok
        stracony - najpierw musimy nauczyć kultury bycia i odpowiedniego zachowania w
        szkole, potem dopiero możemy normalnie pracować. Nie ma co ukrywać, fakty
        pokazują, że gimnazjum to tragiczna pomyłka, pora walnąć się w piersi (to do
        MEN) i wrócić do starego systemu szkolnego, w którym nie było tego typu
        zwyrodnień. Nie jest bez znaczenia oderwanie dziecka od środowiska, w którym się
        wychowuje i dowożenie do odłegłego często o wiele kilometrów gimnazjum, a w
        kierunku przeciwnym do podstawówki. Dzieci są poza domem bez widocznej potrzeby
        zbyt wiele godzin. To też jedna z przyczyn ich zachowań. Jestem zdania, że za
        przestępstwa tego typu odpowiedzialność karna powinna dotyczyć nawet 12-latków.
    • Gość: xxx Re: ciekawe ktora to polonistka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 19:35
      Daj spokój tym ludziom....i tak dostaną za swoje, a na pewno do końca życia
      będą mieli wyrzuty sumienia. Trzeba po prostu przestać organizować w szkołach
      durne apele i akademie, które nikomu, ale to nikomu nie są potrzebne, a
      nauczycielom zajmują masę czasu. Kiedy to wszystko przygotować? po lekcjach
      dzieci uciekają do domu. Jestem pewna, że żaden nauczyciel bez potrzeby nie
      zostawia klasy samej, bo każdy się teraz boi o młodzież.
      Nie czepiajcie się tych nauczycieli!!!!
    • kryzar Re: ciekawe ktora to polonistka? 25.10.06, 19:47
      a może popytaj co robiono na "Kółku Caritasu", a gdzie byli księża nauczający religii w tej szkole, tez niczego nie widzieli. To religia miała spowodować by panowały w szkołach dobre obyczaje i miłość chrześcjańska
    • Gość: Zeb Ojciec w "Wiadomościach" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 19:52
      Nie no, gościu mnie rozwalił.W głównych "Wiadomościach" o 19:30 dzis czyli we
      środę wystąpił ojciec jednego z tych palantów. Szukał winnych. Siebie wśród
      winnych sie nie doszukiwał.
      • Gość: alex Re: Ojciec w "Wiadomościach" IP: *.lubin.dialog.net.pl 25.10.06, 19:54
        Koleżanki i koledzy z klasy są współwinni i nic tego nie zmieni.
        • Gość: jacek Re: Ojciec w "Wiadomościach" IP: 84.38.160.* 25.10.06, 20:39
          szukacie winnych? by ich napiętnować? obciążyć ich odpowiedzialnością za próbę gwałtu przez młodocianych? czy może za to że dziewczyna nie wytrzymała psychicznie i odebrała sobie życie?
          chłopaki poniosą odpowiedzialnośc taką jaka jest zgodna z polskim prawem i nawet gdyby to prawo zostało zmienione - ich nie obejmie - trzeba się z tym pogodzić.
          sam dzisiaj - jak przeczytałem co się stało - chciałem by ci młodzi przestępcy zostali publicznie zlinczowani i pozbawieni praw ludzkich..
          i wymiękłem przed chwilą gdy przeczytałem wypowiedź rodziców dziewczynki..:
          " Do końca życia nie wybaczymy sobie, że nie domyśliliśmy się, że tam w szkole stało się coś tak poważnego. Napiszcie, że nie winię za śmierć córki tych chłopców, ani ich rodzin. Zadzwonię do ich matek, żeby wiedziały." - wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3703376.html

DRODZY RODZICE ANI - CHYLĘ PRZED WAMI GŁĘBOKO SWE CZOŁO!!!
          JESTEŚCIE WIELCY! JAKO CZŁOWIEK JESTEM Z WAS DUMNY!
          • Gość: co?? Re: Ojciec w "Wiadomościach" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 21:16
            > " Do końca życia nie wybaczymy sobie, że nie domyśliliśmy się, że tam w szkole
            stało się coś tak poważnego. Napiszcie, że nie
            winię za śmierć córki tych chłopców, ani ich rodzin. Zadzwonię do ich matek,
            żeby wiedziały." - wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3703376.html
            >
            > DRODZY RODZICE ANI - CHYLĘ PRZED WAMI GŁĘBOKO SWE CZOŁO!!!
            > JESTEŚCIE WIELCY! JAKO CZŁOWIEK JESTEM Z WAS DUMNY!

Koles!!! Jestes zdrowo porabany tak jak i rodzice dziewczynki!! Chylisz czolo
            przed kretynami. Oczywiscie ze powinni winic tez siebie, ale zeby nie winic tych
            bandziorow?????

Jestem zalamany ze rodzice po smierci corki moga cos takiego powiedziec.
            Pewnie twierdza tez, ze to "ich krzyz"....

PS
            czas skonczyc z nazywaniem 14latkow biednymi nicnierozumiejacymi "chlopcami".
            Kazdemu kto uwaza ich za nieszkodliwe dzieci zycze spotkania takiej pijanej
            grupki wieczorem.
            • Gość: wrowro Re: Ojciec w "Wiadomościach" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 07:47
              też jestem ojcem córki, rozwiązałem sprawę młodocianych bandytów drogą siłową -
              nie żałuję może uratowałem komuś życie - a rodzice którzy chcą mnie oskarżyć
              niech uważają co robią (następnym razem oderwę gadom uszy)
              • Gość: dd Re: Ojciec w "Wiadomościach" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 12:20
                Racja popieram, jak gó..arz siły nie poczuje to się rzuca, atak przynajmniej
                bedzie się bał. Jak państwo nie potrafi zrobić z tym porządku to samemu trzeba.
    • Gość: Krysta Re: Zwyrodnialcy z gdańskiego gimnazjum nr 2 IP: *.crowley.pl 25.10.06, 20:11
      Dlaczego żaden z uczniów nie poszedł po nauczyciela? Dlatego,że donosicielstwo
      jest napiętnowane.Nikt nie chce ,także dziecko,żeby przkleiło się do niego
      określenie - agent.
      Myślę też,że nieźle ojca dziewczynki musieli nastraszyć rodzice tych
      zwyrodnialców, że prawie zamierza ich przepraszać.
    • Gość: ra Re: Zwyrodnialcy z gdańskiego gimnazjum nr 2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 20:38
      mam nadzieje ze predzej czy pozniej trafia do wiezienia a tam juz im zrobia z
      dupy jesien sredniowiecza zbiorowo koledzy spod celi
      • Gość: gość Re: Zwyrodnialcy z gdańskiego gimnazjum nr 2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 20:52
        znam jednego z tych kolesi - typowy dres. gdy sie dowiedzialam ze to on nie
        zdziwilam sie ani troche.
        • Gość: prosba Re: Zwyrodnialcy z gdańskiego gimnazjum nr 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 21:17
          Prosze osoby z gimnazjum:
          Napiszcie co to za bandyci. Imie . nazwisko, gdzie mieszkaja
          Powinni byc dzien w dzien katowani przez kazdego w swoim miescie
          • Gość: Kalina nazwiska IP: *.amg.gda.pl 25.10.06, 21:30
            Masz wszystko na forum na www.trojmiasto.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka