Dodaj do ulubionych

W Gdańsku nie dadzą popalić

IP: *.cable.tmark.pl 24.01.07, 20:41
zdelegalizujcie wogole palenie... dilerzy beda robic biznes

oprocz narkotykow, srodkow farmakologicznych dojda jeszcze przychody z handlu
paierosami... i fajnie :)
Obserwuj wątek
    • Gość: baca W parkach ustawią komory z wysokim kominem dla IP: *.cable.satra.pl 24.01.07, 21:09
      palaczy. Ale hałda fosfogipsów zostanie tam gdzie jest, w centrum stojąc w
      korkach nawdychamy się spalin, chyba że założymy maski p/gazowe.
      Jednym słowem polowanie na czarownice tytoniowe. przerzucam się na tabletki,
      ale spaliny samochodowe jak kochana PO usuniesz??
      • Gość: Dobry pomysł Pomysł jest OK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 22:34
        Dobry pomysł z tymi komorami dla palaczy...
        • pirulo Re: Pomysł jest OK 25.01.07, 11:16
          Mimo, że od dłuższego czasu nie pale uważam że troche przesadą jest żeby nie
          można było palić w lokalach gastronomicznych- owszem powinien być obowiązek
          robienia sali dla niepalących, ale zupełny zakaz? Jeśli chodzi o miejsca
          publiczne to pełna zgoda!
          • Gość: qtt3 Re: Pomysł jest OK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 12:57
            wybacz ale niektorzy chcieli by czuc co jedza ;]
            • Gość: Enn Re: Pomysł jest OK IP: 212.160.172.* 25.01.07, 14:39
              To idź do restauracji w której jest zakaz palenia. Są takie. Niech wolny rynek
              decyduje, a nie urzędnik państwowy. Jak chce palić w swojej restauracji to moja
              sprawa, jak się komuś nie podoba to niech idzie do konkurencji.
              • krasnov Re: palaczom też trzeba dać żyć 25.01.07, 15:08
                Cyt. "- Jak zechcą, to uchwalą wszystko, nawet zakaz jeżdżenia na rowerze - ironizuje Kazimierz Koralewski, szef klubu PiS, od 10 lat niepalący. - Nie podoba mi się pomysł ustawy, więc trudno, bym popierał uchwałę. Dlaczego? Bo palaczom też trzeba dać żyć."

A dlaczego niby? Skoro te skurw* nie dają żyć normalnym ludziom?
              • Gość: intellioow Re: Pomysł jest OK IP: *.ghnet.pl 25.01.07, 15:38
                Jak to jest twoja restauracja to zrób pomieszczenia dla palaczy !

Gość portalu: Enn napisał(a):

> Jak chce palić w swojej restauracji to moja
                > sprawa, jak się komuś nie podoba to niech idzie do konkurencji.
                • Gość: Centrino Re: Pomysł jest OK IP: *.acn.waw.pl 25.01.07, 20:22
                  > Jak to jest twoja restauracja to zrób pomieszczenia dla palaczy !

Jesli to jest jego restauracja to ty nie masz nic do gadania. Ty masz tylko
                  przywilej wejscia o ile odpowiadaja ci reguly (zgodne z prawem) jakie tam
                  obowiazuja .. a jak sie nie podoba to ....
          • Gość: ona Re: Pomysł jest OK IP: 153.19.107.* 25.01.07, 13:14
            Od ponad 10 lat jeżdżę do Włoch(okolice Rimini) i pamietam, czasy, jak nawet w
            supermarketach stały popielniczki a na dyskotekach niemalże każdy trzymał w
            ręce lub w buzi paieroska. Pmiętam jak wprowadzono zmiany, jaki był bunt, a
            teraz porządeczek, w dyskotece aby zapalić trzeba wyjść do odpowiedniego
            pomieszczenia i mniej osób chodzi, bo niektorym sie poprostu nie chce- a to
            wychodzi im tylko na zdrowie!!! W pubach, kawiarniach, restauracjach nadal są
            klienci a i ja lepiej sie czuję, bo nie wdycham dymu papierosowego (mimo, iz
            sama czasm popalam)
            • Gość: hmm Re: Pomysł jest OK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 13:24
              a jak popalasz to w jakim miejscu? :)
              • Gość: ok bezmyślny i infantylny pomysł IP: 194.146.219.* 25.01.07, 14:26
                a ja sobie życzę, aby usunięto - w promieniu pięciu kilometrów od miejsca, w
                którym się znajduję - wszystkie pojazdy z silnikami spalinowymi. Ponadto nie
                życzę sobie, aby w moim pobliżu znajdowały się osoby korzystające np. z
                kosmetyków...
                Jak już staniemy sie społeczeństwem harcerzyków i ministranciątek powinniśmy
                sobie zbiorowo palnąć w łeb.
                • Gość: Enn Re: bezmyślny i infantylny pomysł IP: 212.160.172.* 25.01.07, 14:42
                  W pełni popieram. Nie mam samochodu i nie życzę sobie trucia mnie. Wprowadźmy
                  zakaz używania samochodów w miejscach publicznych!!! Na początku ludzie będą się
                  buntować, ale potem się przyzwyczają i będą jeździć poza miastami!
          • Gość: Afro PO liberalowie ? buhahaha jak ch** IP: *.ift.uni.wroc.pl 25.01.07, 14:01
            lewackie, socjalistyczno-bolszewickie pomysly. tffu spluwam na lewicowe
            polityczne bagno jakie opanowalo nasz kraj!
        • Gość: Palacz co, Dziś Zakaz Palenia .Jutro zakaz Myślenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 11:33
          Wolność i liberalizm według POrąbańców.
          Jak by nie było poważniejszych spraw.
          Mienie komunalne się sypie,wiekszość dróg w trójmieście to tory przeszkód,po
          chodnikach oprócz starówki trzeba chodzić po przeszkolenie alpinistycznym,
          • plaszcz Zakaz myślenia to wprowadza Jarosław Kaczyński 25.01.07, 11:54
            narzucający swoją utopijną doktrynę 4 RP, gdzie każdy jest szczęśliwy i oddaje hołdy swojemu wodzowi...
            Ideologia kaczyńskich jest taka: jak nie jesteś z nami i nie myślisz jak my to jesteś wrogiem, przeciwko nam !
          • marklips Re: Dziś Zakaz Palenia?A mordowanie dzieci ,durnie 25.01.07, 12:36
            Gość portalu: Palacz co, napisał(a)a ja na jego faszystowski,sadystyczny
            kometarza odpowiadam.
            ________
            Jego cytat:
            > Wolność i liberalizm według POrąbańców.
            > Jak by nie było poważniejszych spraw.
            > Mienie komunalne się sypie,wiekszość dróg w trójmieście to tory przeszkód,po
            > chodnikach oprócz starówki trzeba chodzić po przeszkolenie alpinistycznym,..
            _________
            Przeczytaj w google o bronii chemicznej i biologicznej.
            Z tytoniem mozesz mieszac i mordowac otoczenie i dzieci.
            To jest bron tak jak HIV.Przyszlosc dzieci jest najwazniejsza sprawa,rowniez
            dla Ciebie jak bedziesz potrzebowal opieki.
            • Gość: gibb Re: Dziś Zakaz Palenia?A mordowanie dzieci ,durni IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.01.07, 13:59
              Dlaczego jest tak, ze lewacy mysla w kategoriach zupelnie innych niż normalni
              ludzie? Wyjasnisz mi to?
              Moja przyszlosc zalezy od mojej wlasnej pracy (życzyłbym sobie, żeby pańśtwo w
              końcu przestało mi w niej przeszkadzać) i ewentualnie od tego jak dobrze dzieci
              wychowam. Twoja przyszłość zależy od tego jak bardzo panstwo sie Tobą zaopiekuje
              i jak wielu ludzi z mlodszego pokolenia bedzie łozylo na Twoją emeryture.
              Co do papierosów, to mogę serwować bardzo podobnie brzmiące argumenty, tylko że
              zamiast słowa palacz, będę używał słowa gej. Moim zdaniem sprowadza się to do
              jednego - do dyskryminacji. Nie mnie oceniac czy dyskryminacja gejów i
              feministek, przyczyniłaby się do wzrostu dzietności i zachowania powszechnego
              zdrowia psychicznego, ale ktoś bardziej radykalny mógłby własnie tak stwierdzić...
              Pozdrawiam wszystkich na prawo ode mnie.
            • Gość: gibb Re: Dziś Zakaz Palenia?A mordowanie dzieci ,durni IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.01.07, 14:06
              a jeśli chodzi o "mordowanie dzieci", to mogę się założyć, że jestes
              zwolennikiem aborcji.
              żeby przestać być lewakiem, wystarczy zacząć myślec logicznie i konsekwentnie,
              oraz wyzbyć się marksistowskich domgatów. sprobuj.
      • Gość: leming Re: W parkach ustawią komory z wysokim kominem dl IP: *.aster.pl 25.01.07, 12:35
        > ale spaliny samochodowe jak kochana PO usuniesz??

No zesz ku.. mac! Czy niemoznosc usuniecia smierdzacych samochodow oznacza, ze
        nie nalezy walczyc z dymem tytoniowym?! Gdzie tu jakis zwiazek? Czy z faktu, ze
        najwiecej kradna (powiedzmy) dyrektorzy wielkich spolek panstwowych wynika, ze
        nie nalezy karac zlodziei telefonow komorkowych?
        • Gość: Enn Re: W parkach ustawią komory z wysokim kominem dl IP: 212.160.172.* 25.01.07, 14:47
          Jak to samochodów nie można usunąć? Pewnie że można!!! Tylko, że to by była
          kompletna głupota! Tak samo jak ograniczanie palenia w prywatnych restauracjach.
          Jakby ludzie chcieli chodzić do dyskotek czy klubów gdzie obowiązuje zakaz
          palenia to już dawno powstały by takie lokale!!! Nic na siłę!
        • Gość: hapet Re: W parkach ustawią komory z wysokim kominem dl IP: 212.160.172.* 25.01.07, 15:01
          Nie, ale myślę, że chodziło o to, że spaliny są równie, jak nie bardziej,
          szkodliwe niż dym papierosowy. I tu również można wprowadzić zakaz poruszania
          się "wrednych samochodziarzy" po mieście. Uzależnienie od samochodu jest równie
          szkodliwe jak uzależnienie od papierosów. Kierowcy są bardziej otyli i bardziej
          znerwicowani, co powoduje częstsze choroby serca niż tytoń! Użytkownicy
          samochodów mogą też zginąć w wypadku, albo kogoś przejechać, więc statystyczna
          śmiertelność jest większa niż u pieszych czy korzystających z komunikacji
          miejskiej, o spalinach i ich szkodliwości nie tylko dla ludzi, ale i pięknych
          zabytków miasta wspominać nie trzeba. Tak więc korzystając z powyższych
          argumentów (mocniejszych niż przy papierosach) myślę, że dzielna pani radna
          wystąpi i z takim wnioskiem, no chyba, że rzuciła palenie, więc jest jego
          wrogiem, ale samochodem to sobie lubi pojeździć bez względu na powyższe
          argumenty. Ot, lewicowa ideologia, władza wie lepiej czego potrzeba obywatelom i
          najlepiej od razu karać nieposłusznych, a samemu ma się przecież immunitet
    • Gość: WRZESZCZ i bardzo dobrze!!! won z tymi śmierdzielami!!!!! IP: *.chello.pl 24.01.07, 21:43
      PAPIEROSY TO SYF !!!!!
      • aplus zakaz to malo nalezy umozliwic pozwy o 25.01.07, 11:20
        od szkodowanie od palaczy

Gość portalu: WRZESZCZ napisał(a):

> PAPIEROSY TO SYF !!!!!
        • Gość: hmm Re: zakaz to malo nalezy umozliwic pozwy o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 13:26
          i zamknac wszystkie dyskoteki i puby... porzadni ludzie siedza w domu, a weekend
          spedzaja z rodzina w kosciele...
    • Gość: Gdańszczanka W Gdańsku nie dadzą popalić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 22:21
      Ja się bardzo ciesze z inicjatywy! w końcu ktoś pomyślał o prawach niepalących.
      • Gość: kamilahelena Re: W Gdańsku nie dadzą popalić IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.01.07, 11:08
        nie pale, nie chodze do pubow i restauracji, bo nie cierpie jak mi pozniej
        smierdza ciuchy, wlosy, okropnosc, wiec cieszylabym sie gdyby taki zakaz wszedl
        w zycie ale...
        nie przesadzajmy z tymi parkami, ogrodkami piwnymi, plazami itp, itd
        w koncu palacze kupuja papierosy legalnie, placac przy okazji podatek, wiec
        jezeli w parku trzy lawki dalej siedzi palacz i pali, to niech sobie siedzi i
        sie truje, w koncu jezeli mi jego widok przeszkadza, to tez moge sie przesiasc!
        Nie popadajmy w fanatyzm!
        • Gość: AZ100 Re: W Gdańsku nie dadzą popalić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 11:17
          W sprawie palenia mam poglądy qasi-faszystowskie: zakazać, zakazać i jeszcze
          raz zakazać! Moje poglądy zradykalizowały się od czasu gdy nabawiłem się
          poważnego zapalenie spojówek z powodu dymu tytoniowego wydmuchiwanego przez 2
          nałogowców, z którymi musiałem pracować w jednym pokoju (oni byli szefami). W
          końcu rzuciłem tę pracę - a była to filia zagranicznej firmy w czasach gdy było
          to jeszcze rzadkością.
          Szczególnie podoba mi się zakaz palenia na plażach - tu nawet nie odym chodzi,
          bo zazwyczaj wiaterek go rozwiewa ale o tony niedopałków pozostawionych przez
          palaczy. Kiedyś byłem świadkiem czyszczenia plaży przez specjalna maszynę do
          przesiewania piasku - nie wyobrażacie sobie ile tych petów tam było!
        • Gość: niepotrzebny głos Re: W Gdańsku nie dadzą popalić IP: 195.250.37.* 25.01.07, 11:22
          jezeli naprawde naucza sie palic 3 ławki dalej przejmujac sie tym, ze ktos inny
          nie chce wachac smrodu fajek i wyrzucac pety do smietnika(niestety czesto nie
          ma takiego, ale tez rownie czesto jest i obok dziesiatki petow) to ok, niech
          sobie pala.
          kazda ze stron musi tolerowac druga i zadna nie powinna byc uprzywilejowana
        • magde2 Re: W Gdańsku nie dadzą popalić 25.01.07, 12:32
          podpisuje sie obiema rekami!!!!!!!!!!!1
          • Gość: hmm Re: W Gdańsku nie dadzą popalić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 13:28
            rekami? moze rencami?
            kocham popieraczki ;) :* sweet sweet

...
    • Gość: Gdańszczanka II Brawo popieram! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 22:32
      Popieram z całego serca i trzymam kciuki:-)
    • Gość: fc12 W Gdańsku nie dadzą popalić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 22:58
      A najlepiej to "żeby w ogóle nic nie było"!!!
    • maruda.r W Gdańsku nie dadzą popalić 24.01.07, 23:08
      Tym bardziej, że na Pomorzu wskaźniki umieralności i zachorowalności na
      nowotwory są najwyższe w kraju.

Od papierosów? Temat zastępczy? A co z hałdą w Wiślince? Za drogo?

• Gość: leming Re: W Gdańsku nie dadzą popalić IP: *.aster.pl 25.01.07, 12:37
        maruda, o ile zwykle piszesz z sensem, to tym razem TY wyciagasz temat
        zastepczy. Mowimy o papierosach, przypomne.
        • maruda.r Re: W Gdańsku nie dadzą popalić 25.01.07, 14:57
          Gość portalu: leming napisał(a):

> maruda, o ile zwykle piszesz z sensem, to tym razem TY wyciagasz temat
          > zastepczy. Mowimy o papierosach, przypomne.

Nie, to papierosy stały się modnym tematem zastępczym. Sądzisz, że zakaz palenia
          w parkach ograniczy wysoką zachorowalność na raka na Wybrzeżu? Przecież to
          argument użyty w artykule. Pomysłodawcy nie zastanawiają się, co jest faktyczną
          przyczyną tej zachorowalności, bo odsetek palących nie jest chyba wyższy w
          Gdańsku, niż w Poznaniu czy Lublinie. Polemizuję ze wrzucaniem do jednego worka
          różnych argumentów, które przywołuje się zupełnie dowolnie, dla zdobycia
          popularności.

• Gość: Ja Koralewski lepszy niż Gosiewski! IP: *.cable.satra.pl 25.01.07, 03:41
      Ze Gosiewski nam wszystko wcisnie to juz norma. Ale teraz Koralewski przoduje.
      Panie Koralewski, najwiekszym oredownkiem najbardziej antynikotynowej ustawy w
      tej czesci Europy jest Pana Kolega posel Tadeusz Cymanski.

I brawo dla Platformy za odpowiedzialne kroki nawet wbrew mozliwym atakom! Dosc
      juz mamy dyktatury palaczy. Poza tym moze to tez jakos ich zmobilizuje do
      rzucenia. Znam niewielu nalogowych palaczy, ktorzy cieszyliby sie z tego nalogu.
      • Gość: Ja Re: Koralewski lepszy niż Gosiewski! - suplement IP: *.cable.satra.pl 25.01.07, 03:54
        Jeszcze jedno :) Poniewaz to jest kolejna wypowiedz cytowana Pana Koralewskiego
        ktora mnie po prostu smieszy (Kurski styl uprawiania polityki).

Otoz zakaz jazdy na rowerze, prosze Pana, obowiazuje juz dzisiaj a reguluja to
        m.in. przepisy ustawy prawo o ruchu drogowym i inne, majace na celu ochrone
        porzadku a takze zapewnienie bezpieczenstwa. Jezeli ktos chcialby uchwalac
        calkowity zakaz jazdy na rowerze to mysle, ze jedynie Pana koledzy watażkowie z
        PiS albo w Sejmie, albo w Radzie (gdybyscie mieli wiekszosc, Bogu dzieki ze nie
        macie). A szybko taki przepis zostalby uchylony albo przez TK albo Trybunal
        Europejski. Proste. Podstawowa wiedza z zakresu prawa.
      • Gość: Ruda- ROI Re: Koralewski lepszy niż Gosiewski! IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 25.01.07, 11:10
        Jestem palaczem i mieszkam w Irlandii i musze powiedzieć, że znacznie milej je
        się posiłek w restauracji w której nikt nie pali. A wszyscy, którzy chca
        zapalic muszą wychodzic na zewnątrz. Pomysł z niepaleniem w parkach i na wolnym
        powietrzu uważam jednak za bardzo "nawiedzony"...
        Pozdrawiam
    • Gość: Ency Re: W Gdańsku nie dadzą popalić IP: *.crowley.pl 25.01.07, 07:20
      Mam nadzieję, że zakaz będzie obowiązywała WE WSZYSTKICH MIEJSCACH UŻYTECZNOŚCI
      PUBLICZNEJ, nie tylko tych należących do gminy, a także, że będzie BEZWZGLĘDNIE
      egzekwowany.
      Zresztą, podstawa prawna już jest - jest to ustawa o przeciwadziałaniu skutkom
      uzależnień,
    • Gość: Budrys Super sprawa:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 07:43
      Będzie Ci łatwiej rzucić palenie!
    • Gość: Tania W Gdańsku nie dadzą popalić IP: *.such.nat.hnet.pl 25.01.07, 09:14
      Zakaz palenia na przystankach komunikacji miejskiej spowodował, że owszem osoby
      palące nie palą kulturalnie przy koszach, które stoją (przeważnie)koło wiaty,
      ale 15 m dalej. Efekt? Całe "wianki" niedopałków i filtrów papierosowych
      leżących i dekorujacych okolice przystanków. Ale to juz nikogo nie obchodzi,
      ani Komunikacji, ani władze miejskie. A może jednak władze popatrzyłyby
      przyjaznym okiem i na tych nałogowców i po prostu zadbały, aby w okolicach
      przystanków ustawić odpowiednie kosze, gdzie można kulturalnie zgasić
      papierosa. Uczmy się od innych - w Turcji przed wejściami do urzędów, biur,
      sklepów, muzeum stoją specjalne pojemniki z piaskiem, gdzie palący mogą zgasić
      papierosy. Nie sztuka wprowadzać zakazy - zresztą, każdy zakaz budzi w sposób
      mechaniczny, odruchowy sprzeciw. Bo, niestety, taka jest pełna przekory natura
      ludzka. I ten palący, który normalnie nie lubi palić na ulicy - właśnie bedzie
      pobudzony zakazem do zapalenia papierosa, bo się zdenerwował.
      • Gość: Mati Re: W Gdańsku nie dadzą popalić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 11:44
        W Warszawie kosze są, takie z półeczką na pety, ludzie do tego palą pod
        wiatami, i co? Wszędzie wokół zawsze jest pełno niedopałków. Pety leżą zresztą
        wszędzie - na trawnikach, po spacerujących, na ulicach, wyrzucone z samochodów.
        Ale niedopałek, to przecież nie śmieć, to naturalny element natury i jak
        wyrzucam go przez okno to jestem kulturalny i nie śmiecę.
      • Gość: leming Re: W Gdańsku nie dadzą popalić IP: *.aster.pl 25.01.07, 12:39
        Odruchowy sprzeciw to domena zwierzat. Czlowiek miedzy innymi tym sie od nich
        rozni, ze nad odruchami panuje. Wiec niech palacze tez panuja, zamiast
        "odruchowo sie denerwowac" i palic na zlosc innym.
    • Gość: ich Re: W Gdańsku nie dadzą popalić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.07, 10:00
      Słuszna decyzja !! Nasze miasto jest zaśmiecone papierosami. Radni PiSu, mówili
      że będą konstruktywnie krytykującą opozycją. Niestety słowo "konstruktywnie" to
      w ich przypadku zwykły slogan. Z palaczami powinniśmy walczyć razem.
    • Gość: Janek W Gdańsku nie dadzą popalić IP: *.ipartners.pl 25.01.07, 10:11
      Świetny pomysł! Mam nadzieję, że po jego uchwaleniu straż miejska i policja
      będą egzekwowały ten zapis z całą surowością... Mam już dosyć wdychania nie
      dość, że ochydnego to śmiercionośnego dymu.
      • estred22 Re: W Gdańsku nie dadzą popalić 25.01.07, 10:54
        Dobrze. Wprowadzimy zakaz palenia. Nie bedzie mozna palic na dworze ani w
        lokalach gastronomicznych. A ja pale, jestem uzalezniona. Uzaleznienie jest
        klasyfikowane jako choroba, tak? I wychodzenie z uzaleznienia to nie jest tak,
        ze ja sobie pstrykne palcami i po krzyku. To zmudny i trudny proces. I dla mnie
        spora trudnoscia bedzie nie moc zapalic w pubie. Jezeli juz mam byc do tego
        zmuszona, to niech ktos mi w tym pomoze. Chcialabym jakas glosna i czytelna
        kampanie, nie wiem, ulotki, z jasnymi wskazowkami, gdzie i kto moze mi udzielic
        pomocy w zakresie rzucania nalogu. Bo zlosci mnie, ze tyle lat kupowalam
        papierosy, placilam tym samym podatek dla panstwa. Panstwo czerpalo zysk z
        mojego uzaleznienia, z mojej choroby. I teraz co, ma mnie zostawic na pastwe
        losu? Ok, niech bedzie zakaz palenia, ale ja oczekuje w zwiazku z tym tez
        pomocy, dzieki ktorej latwiej i skuteczniej rzuce...
        • Gość: kibuc Re: W Gdańsku nie dadzą popalić IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.01.07, 11:02
          Oj biedna Ty, uzależniona, schorowana... a tego pierwszego w życiu papierosa to
          Ci na siłę do ust wciskali?
          • estred22 Re: W Gdańsku nie dadzą popalić 25.01.07, 11:15
            nie, nikt mi na sile oczywiscie nie wciskal. fakt, ze sieganelam po papierosa
            pierwszego swiadczy o tym, ze mialam jakis problem, tak? chcialam zaszpanowac
            czy podbudowac pewnosc siebie. i kolejne papierosy pomagaly mi, w jakis
            dziwaczny sposob, ten problem jakos "rozwiazac" i stad sie wzielo uzaleznienie.
            to jest bowiem mechanizm powstawania uzaleznienia, nie tylko nikotynowego,
            rowniez alkoholowego czy narkotykowego. co do papierosow - coz, papierosy sa
            legalne, moglam je kupic w kiosku. a skoro panstwo je zalegalizowalo i czerpalo
            z nich zyski, to niech sie potem liczy z kosztami. mowie - ok, podporzadkuje
            sie prawu, nie bede palic gdy taka bedzie ustawa. Ale chcialabym tez pomocy.
            Gdyby wychodzenie z uzaleznienia bylo sprawa prosta i przyjemna to by nie bylo
            zadnego problemu...
            • Gość: MarioBB Re: W Gdańsku nie dadzą popalić IP: *.cable.satra.pl 25.01.07, 11:44
              zgadzam się powinno się pomagać uzależnionym. ale równolegle do tego jestem w
              pełni za zakazem jaki chce wprowadzić Platforma i wkrótce - mam nadzieję - Sejm.
              osoby nie palące nie mogę być pod dyktaturą palaczy. zwłaszcza w pubach i
              restauracjach, bo wychodząc czuć się można jak popielniczka!
              • maruda.r Re: W Gdańsku nie dadzą popalić 25.01.07, 11:51
                Gość portalu: MarioBB napisał(a):

osoby nie palące nie mogę być pod dyktaturą palaczy. zwłaszcza w pubach i
                > restauracjach, bo wychodząc czuć się można jak popielniczka!

To nie korzystaj z pubów i restauracji. To nie jest obowiązkowe.

• mut Przecież to proste 25.01.07, 11:12
          To proste, a Ty szukasz problemów na siłę. Przecież nikt nie robi kampanii jak
          się wyleczyć np z kolkuszu ;))) Tym się zajmują lekarze.
          Udaj sie do pierwszej z brzegu kliniki odwykowej - tam Ci pomogą.
          A co do pubów to wiesz... Chory biorący antybiotyk musi zrezygnować z
          przyjemności picia drinków. Ty jako chora palaczka być może będziesz musiała
          zrezygnowac na jakiś czas z pubów. Ot taki element terapii.
          Powodzenia w wychodzeniu z nałogu.
          BTW. Pomoc w klinice odwykowej uzystkasz w ramach świadczeń NFZ.
          • estred22 Re: Przecież to proste 25.01.07, 11:18
            ok, dzieki :)
    • Gość: es POlitycy do kostnicy IP: 195.116.62.* 25.01.07, 10:45
      >Platforma Obywatelska i przygotowuje uchwałę, która wprowadzi zakaz palenia we
      wszystkich miejscach publicznych należących do gminy

woda na młyn dla właścicieli lokali prywatnych. Platforma kocha doić kupców,
      restauratorów, bo oni pozwalają ukryć gigantyczne zadłużenie miasta. Dojną
      krowe należy karmić dobrze, by dawala więcej mleka
    • amanasunta53 Liberalizm czy zakazy?Partia ,,liberalna'' dobre! 25.01.07, 10:59
      • Gość: kibuc Re: Liberalizm czy zakazy?Partia ,,liberalna'' do IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.01.07, 11:03
        Jakże ciężko zrozumieć, że można mieć liberalne poglądy gospodarcze i
        jednocześnie konserwatywny światopogląd...
        • maruda.r Re: Liberalizm czy zakazy?Partia ,,liberalna'' do 25.01.07, 11:38
          Gość portalu: kibuc napisał(a):

> Jakże ciężko zrozumieć, że można mieć liberalne poglądy gospodarcze i
          > jednocześnie konserwatywny światopogląd...

Ciężko, o ile ktoś się opowiada wyłącznie liberałem.

• Gość: Liberał Liberalizm - Twoja wolność nie może naruszać mojej IP: *.cable.satra.pl 25.01.07, 11:46
            Ja jestem liberałem i przede wszystkim wiem, że jedna wolność nie może naruszać
            wolności kogoś innego. mogę palić i truć samego siebie Śmierdzieć fajami. Ale
            nie mogę palić tam, gdzie ktoś inny, niepalący, ma prawo przebywać bez wdychania
            dymu. To takie proste.
            • maruda.r Re: Liberalizm - Twoja wolność nie może naruszać 25.01.07, 13:48
              Gość portalu: Liberał napisał(a):

> Ja jestem liberałem i przede wszystkim wiem, że jedna wolność nie może naruszać
              > wolności kogoś innego. mogę palić i truć samego siebie Śmierdzieć fajami. Ale
              > nie mogę palić tam, gdzie ktoś inny, niepalący, ma prawo przebywać bez wdychani
              > a
              > dymu. To takie proste.

I do tego potrzebny jest zakaz palenia w parkach?

• Gość: Kangoor Re: Liberalizm - Twoja wolność nie może naruszać IP: *.chello.pl 25.01.07, 14:15
                Nie było by potrzebne gdyby wszyscy palace mieli elementarne poczucie przyzwoitości.
      • Gość: | Re: Liberalizm czy zakazy?Partia ,,liberalna'' do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 11:21
        > Liberalizm czy zakazy?Partia ,,liberalna''

myslisz wolnosc z samowola. nie masz prawa mi dmuchac w nos jesli ja tego nie
        chce. twoja wolnosc konczy sie tam gdzie zaczyna sie moja.
        • maruda.r Re: Liberalizm czy zakazy?Partia ,,liberalna'' do 25.01.07, 11:39
          Gość portalu: | napisał(a):

> > Liberalizm czy zakazy?Partia ,,liberalna''
          >
          > myslisz wolnosc z samowola. nie masz prawa mi dmuchac w nos jesli ja tego nie
          > chce. twoja wolnosc konczy sie tam gdzie zaczyna sie moja.

A kto mówi o dmuchaniu w nos?

• Gość: Liberał Re: Liberalizm czy zakazy?Partia ,,liberalna'' do IP: *.cable.satra.pl 25.01.07, 11:48
            Jeśli jesteś w stanie zagwarantować idealnie pionowy, nie przeszkadzający nikomu
            podmuch bezzapachowy zgłoś się do mnie mmkinos@onet.eu .
            • maruda.r Re: Liberalizm czy zakazy?Partia ,,liberalna'' do 25.01.07, 14:29
              Gość portalu: Liberał napisał(a):

> Jeśli jesteś w stanie zagwarantować idealnie pionowy, nie przeszkadzający nikom
              > u
              > podmuch bezzapachowy zgłoś się do mnie

Nie ma problemu, jeżeli zagwarantujesz, że będzie można pójść do kina i nie
              zostać skazanym na smród skarpet, tandetnych perfum, hamburgerów i prażonej
              kukurydzy oraz chrupania, ciamkanie i pierdzenie.

Że będzie można pójść na mecz bez obawy. Że weekendowicze nie będą zaśmiecać
              lasów, a kierowcy wyrzucać na drogę opakowań z mcdrive'a, etc.

• Gość: morian Re: Liberalizm czy zakazy?Partia ,,liberalna'' do IP: *.streamcn.pl 25.01.07, 12:11
          A moja wolność?
          Dlaczego ja muszę wdychać spaliny samochodowe - sądzę że są szkodliwsze od
          dymu z papierosów a i zapach nieszczególny.Dlaczego zamiast zieleni w moim
          mieście (Kraków) jest coraz więcej asfaltu.
          Zgłaszam zakaz używnia samochodów w mieście.
          Dlaczego muszę w lokalu,bibliotece,księgarni, komunikacji miejskiej
          itd.słuchać telefonów komórkowych,dzwonków,prywatnych rozmów.
          Zgłaszam zakaz używania telefonów komórkowych.
          Mam też inne zgłoszenia ale to bez sensu.
          Dla informacji: zysk z akcyzy na papierosy rocznie ca 6,0 mld (alkohol ca.5,0)
          - palacze umierają wcześniej (nie trzeba płacić długo emerytury) a przypadki
          przejścia na rentę z powodu chorób związanych z paleniem są b.rzadkie.
          Kto uzupełni braki w budżecie?
          Obecnie palaczy traktuje się gorzej niż mniejszości (pomysły typu-nie będziesz
          leczony a morderca-pedofil tak!). Rozumiem i stosuję, że w pewnych miejscach
          nie powinno się palić ale do diaska niech nas też ktoś zrozumie!
    • amanasunta53 Adamowicz=Kononowicz a moze Kononowicz lepszy? 25.01.07, 11:02
      Bo ,że uczciwszy to pewne.A co do intelektu,niewiele wiem o Adamowiczu.
    • p_iki a alkohol????? 25.01.07, 11:07
      jak szalec to szalec..
      • Gość: kabak Alkohol pijesz sam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 11:14
        a twoje papierosy palą wszyscy w promieniu kilku metrów. I to jest
        różnica.
        • p_iki niby tak 25.01.07, 11:19
          ale koszty spoleczne? alkohol jest przyczyna wielu wypadkow drogowych w ktorych
          gina ludzie, a papierosy?? jak juz zakazywac to hurtem, wszystko jak leci
          • Gość: MarioBB Re: niby tak IP: *.cable.satra.pl 25.01.07, 11:48
            Alkoholu nie możesz spożywać w miejscach publicznych.
            • p_iki Re: niby tak 25.01.07, 12:14
              zakaz ma objac setki ogrodkow piwnych.. przeciez wyraznie jest napisane???
            • Gość: genf Re: niby tak IP: *.cern.ch 25.01.07, 12:15
              Ale jako podatnik pokrywam koszty leczenia z alkoholizmu oraz koszty spoleczne -
              np. zapomogi dla bezrobotnych pijakow, czy koszt opieki nad bitymi zonami. Ja
              sam pije tak malo ze moge przestac zupelnie natychmiast - i zadam wprowadzenia
              zakazu .
    • Gość: pt W Gdańsku nie dadzą popalić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.07, 11:09
      BRAWO!!! BRAWO!!! Teraz czekam na następne miasta. Może wreszcie nie będzie
      trzeba wdychać śmierdzącego dymu gdziekolwiek się pójdzie...
    • Gość: heniek Swietny pomysl IP: *.201.rev.vline.pl 25.01.07, 11:13
      Nalezy zakazac palenia papierosow w miejscach publicznych w lokalach na stadionach itd papierosy powoduja wiele ciezkich chorob min.raka i sa zdecydowanie bardziej szkodliwe od pornografii ale oszolomom religijnym czyjas smierc z powodu palenia nie przeszkadza natomiast wykazuja chorobliwe zainteresowanie wszystkim co jest zwiazane ze seksem,a osoba palaca nie dosc ze siebie truje i pozniej trzeba wydawac publiczne pieniadze na jej leczenie to zatruwa osoby postronne
    • Gość: uburama Kolejna idea Adolfa Hitlera wcielana w życie IP: *.acn.waw.pl 25.01.07, 11:13
      • Gość: . Re: Kolejna idea Adolfa Hitlera wcielana w życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 11:47
        Wygląda na to, że nie ostatnia. Społeczeństwo o mentalności niewolników samo
        prosi o wprowadzanie kolejnych zakazów i nakazów. Światli i postępowi obywatele
        zastanawiają się jak idee faszyzmu mogły by popierane przez większośc ? Jak
        Hitler mógł dojśc do władzy ? Ci sami ludzie nie widzą, że na ich oczach ów
        faszyzm jest w życie wcielany, a Oni to popierają.
        • Gość: MarioBB Re: Kolejna idea Adolfa Hitlera wcielana w życie IP: *.cable.satra.pl 25.01.07, 11:50
          Zapraszam na historię doktryn politycznych i prawnych bo Twoje rozważania mają
          raczej charakter pseudonaukowy... ;/
    • podzlotymleszczem Re: W Gdańsku nie dadzą popalić 25.01.07, 11:15
      brawo,turyści pojadą tam,gdzie beda sobie mogli zapalić
    • Gość: kaja W Gdańsku nie dadzą popalić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.07, 11:21
      proponuję aby zacząć od budynku sejmu z tym paleniem.Zero tolerancji dla
      sejmowych palaczy.I wnoszę o uchwalenie zakazu pokazywania w TV leżących w
      ławach poselskich posłów, ziewających gadających przez komórki a ponadto nie
      elokwentnych.Zyczę sobie wysokiej kultury posłów /wszystkich/ bo chorobliwie
      nie znoszę chamstwa i mogę doznać rozstroju nerwowego / to nie rak płuc ale
      ciężka choroba często z tragicznymi skutkami.Bzdury pani poseł.
      • Gość: Lidka Re: W Gdańsku nie dadzą popalić IP: *.saton.pl 25.01.07, 11:23
        Brawo,zero tolerancji dla papierosowego smrodu i terroru palaczy.
    • Gość: zadowolony Nareszcie!! Cała Polska na to czeka. IP: *.77.classcom.pl 25.01.07, 11:22
      Dołącymy do cywilizacji wreszcie. Skończy się bezmyślność i egoizm palaczy.
    • Gość: Adam Re: W Gdańsku nie dadzą popalić IP: 195.20.110.* 25.01.07, 11:23
      Calkowicie popieram. Mozna zastanowic sie nad wyznaczonymi miejscami dla
      palaczy, ale powinny byc dobrze wyizolowane. Salki dla niepalacych w
      restauracjach tez sa smiechu warte, tez jedzie dymem, tyle ze mniej, ale cichy
      mimo wszystko smierdza. Nie pale i wszystkim palaczom chcialem powiedziec ze jak
      sie odsuna 2 metry od przystanku to ten dym i tak leci we wszystkie strony i
      zasmradza innych. Nie zabraniam wam palic - palcie, ale tak, zeby mi to w
      najmniejszym stopniu nie przeszkadzalo!

Co to wogole za zarty posla z PiSu, ze "palaczom tez trzeba dac zyc". Niepalacym
      zyc dajcie nareszcie. A jezeli ktos chce dokonac glupiego wyboru trucia sie
      dymem to niech go dokonuje w sposob niewplywajacy na ludzi dbajacych o swoje
      zdrowie i nielubiacych smierdziec!
    • Gość: Guest W Gdańsku nie dadzą popalić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 11:29
      Brawo Gdańsk, a kiedy Sopot- w końcu, jakby nie było to "uzdrowisko"
      Go on, Jack
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka