krzysiek1042 01.02.07, 09:36 Beastie Boys na Open'er, no ,no . Ciekawy jestem pozostałej jedenastki artystów. Karneciki po 199 zł. "Trza " odkładać i być w tym konsekwentnym :):):) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dante Re: OPENE'ER <---- co to jest ?! IP: 212.162.212.* 01.02.07, 10:10 OPENE'ER to jest spolszczone Open Air ? ... jezeli tak, to okreslenie jak i wjele innych obcojezycznych wyrazow fonetycznie i bardzo czesto blednie (niepoprawna wymowa) spolszczonych nie zrozumje zaden pbcokrajowjec. Na ozankowaniu ulicy juz sie spotkalem z nazwa: ul. Szopena brrrr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: OPENE'ER <---- co to jest ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 11:05 Dante, zanim zaczniesz poprawiać innych spójrz ile Ty byków ortograficznych robisz w swoich wypowiedziach. Open'er jest oficjalną nazwą festiwalu i tak właśnie wygląda jej pisownia. Trzeba użyć wyobraźni, żeby domyślić się dlaczego tak, a nie inaczej. Po piersze, dlatego że, jak słusznie zauważyłeś, jest to skrót od Open Air, a po drugie sponsorem jest Heineken, a taka pisownia Open'er co oznacza? Brawo Dante, zgadłeś - otwieracz. Więcej wyobraźni życzę! A obcokrajowiec raczej nie miałby problemu ze zrozumieniem tej nazwy. Czasami podpisujesz się jako "erudycja", ale z tą, widać, nie zawsze jest u Ciebie najlepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dante Re: OPENE'ER <---- co to jest ?! IP: 212.162.212.* 01.02.07, 14:36 Drogi Marcinie, Niema powodu atakowac mnie insynuacjami gdy zadaje niezreczne pytanie, ktorege celem bylo uzyskanie odpowjedzi przy wykorzystaniu ordobiny ironi w tak obecnie smutnym karajobrazie blogierskim, a nie polemiki i jestem daleki aby kogokolwiek poprawjac. Wlasnie jeden z moich znajomych niestety nieznajacy swiatowego jezyka jakim jest Polski opowiadal mi jakie mial trudosci z deszyfracja, niektorych spolszczonych terminologi (co nie jest tylko wlasciwoscia jezyka polskiego). A tak na marginesie, spolszanie to nie jest dobra baza aby sie jezykow obcych uczyc. Naturalnie folklor, creatywnosc i inspiracja powinna produkowac wszelkiego rodzaju niekonwencje, do ktorej zalicza sie wlasnie nazwa OPENE'ER, ale nie rozumj co ma z tym wspolnego wytwornia piwa , jest to ich nazwa tego festivalu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: OPENE'ER <---- co to jest ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 16:50 Rzeczywiscie, przesadziłem z tym atakiem, przepraszam. Tak się na Ciebie najeżyłem bo też po mnie pojeździłeś razy kilka swego czasu :-) A prawdą jest co mówisz, że czasami wytwory językowe są powalające. Ostatnio rozmawiałem ze znajomych o fantastycznych przypadkach nazywania firm. Na przykład swego czasu spotykało się wiele firm o nazwie FART, co anglojęzyczne osoby musiało zapewne nieźle bawić, jeżeli mieli z takową styczność. Natomiast jeżeli chodzi o tego naszego OPEN'ERa, otwieraczem jak wiadomo otwiera się butelki. Ot, takie skojarzenie piwa i festiwalu. Pozdrawiam, Marcin Pozdrawiam, Marcin Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dante Re: OPENE'ER <---- co to jest ?! IP: *.net-htp.de 01.02.07, 18:30 Sorry Marcin za czasami moje malo wywazone wypowjedzi w Twoim kierunku. Z tego wzgledu, ze jestem niepalacy postanowilem sie na blogach poprawic w 2007 :) A propos tej niepochamowanej koniecznosci do orginalnych nazw produktow to po drugiej stronie Odry tez sa niezle dziwolagi. Moi przyjaciele z Polski byli troche zaklopotani gdy obok opakowania z zarowka Osram zobaczyli butelke z plynem do mycia szyb o nazwje H.. :)) ... w toalecie. Odpowiedz Link Zgłoś
kalinowski11 Re: OPENE'ER 01.02.07, 10:26 Krzyśku... nie zakładaj już więcej wątków na ten sam temat... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=57&w=56406044&a=56406044&v=2&wv.x=1 Odpowiedz Link Zgłoś