Dodaj do ulubionych

Za postój na Świętojańskiej trzeba będzie płacić?

IP: *.such.nat.hnet.pl 07.02.07, 22:00
Przez kilka lat prezydent Szczurek, mówił wręcz szczycił się, że w Gdyni to
nigdy ni bedzie opłat za parkowanie w Śródmieściu (tak jak w Gdańsku i
Sopotach). I co teraz powie nam???
Obserwuj wątek
    • Gość: DrHc Jak najszybciej, zanim miasto stanie się wiekim IP: 81.172.100.* 07.02.07, 22:17
      parkingiem. Dzisiaj boczne uliczki pozastawiane są tak, że nie idzie z domu
      wyjechać, a dresy stawiająswoje golfy wdłuż całego skweru. JEden warunek,
      system musi byćszczelny, żeby nie zastawiali bocznych ulic i nie robili sobie
      dzikich parakingów.
      • vinogradoff Metoda karania w postepowaniu parkingowym.. 08.02.07, 22:32
        Umundurowany policjant miejskiej policji porzadkowej ( straznik miejski) za
        wycieraczke szyby pojazdu parkujacego bez waznej oplaty wystawia jedynie
        powiadomienie o naruszeniu przepisu a mandat Kara porzadkowa czy jak tam ja
        zwal) zawsze wysylany jest na adres domowy wlasciciela poj. z blankietem oplaty.
        Jesli kierujacy byl uchwytny dla straznika to takie powiadomienie o wyslaniu na
        adres zawiadomienia o koniecznosci uiszczenia oplaty wrecza do reki. w zadnym
        przypadku nie przyjmuje tlumaczen i pieniedzy ( w zasadzie straznik parkingowy
        moglby byc niemowa). Natomiast kontrolerami straznikow powinni byc
        najwybitniejsi detektywi spoza Trojmiasta. tu tez jest wazne aby straznik
        przylapany na kretactwie zostal natychmiast wydalony z pracy bez szans odwolania
        przed jakimikolwiek sadami. Konsekwencja, konsekwencja i jeszcze tysiac razy
        konsekwencja a zaden ze straznikow nie odwazy sie na wziecie w lape lub
        odpuszczenie winnemu. Oczywiscie kontrolerzy straznikow powinni byc zmieniani by
        nikt nie znal dnia ani godziny. Mysle , ze nad kontrolerami straznikow
        parkingowyh juz nie trzeba ustanawiac kontroli jesli zatrudni sie do tego
        zadsania renomowane firmy detektywistyczne byle nie Alarutkowski i kolesie.
    • Gość: Umberto D. Gratuluję pomysłu na zabicie Świętojańskiej. IP: *.gdynia.mm.pl 07.02.07, 22:18
      Ul.Świętojańska to już powoli umierający twór. Rotacja sklepów, sporo lokali do
      wzięcia, coraz gorsze marki (Ostatnio w miejsce Levis'a wszedł ciucholand).
      Wprowadzenie opłat za parking dobije kupców do końca. Gratulacje dla Pana
      prezydenta za mądry pomysł, do którego miasto będzie musiało dopłacać. Pięknie.
      Oby tak dalej funkcjonowała "przedsiębiorcza" Gdynia.
      • Gość: Jaras Re: Gratuluję pomysłu na zabicie Świętojańskiej. IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.07, 08:36
        Jestem przeciwny temu co piszesz.Prawda że świętojańska zmieniła swoje oblicze
        na ulicę bankową handlu prawi już nie ma ale sprawa zaparkowania na niej to po
        prostu koszmar.Ludzie potrafią postawić samochód na cały dzień blokując dostep
        do parkingu.A większość potęcjalnych klientów sklepów to zmotoryzowani jak nie
        mają gdzie zaparkować to nie wejdą do sklepu i tym sposobem świętojańska
        umiera.Ja robie to samo jak nie ma gdzie zaparkować to jade gdzie indziej.A
        płatne parkowanie może to zmienić, bo nikt na cały dzień nie zostawi samochodu
        bo będzie się liczył z opłatami.Pozdrawiam
      • antypolityk1 Aby ożywić Świętojańską należy... 08.02.07, 10:28
        Aby ożywić Świętojańską należy właśnie zamknąć ją dla ruchu samochodowego i
        uczynić ją deptakiem, tak jak było to pierwotnie w planach. Właśnie
        Świętojańska dlatego umiera, bo jest drogą biznesową, a nie rozrywkowo-
        knajpiana, takie gdyńskie londyńskie City. Ale to jest Gdynia właśnie: Miasto
        Biznesu.
      • Gość: Jan Re: Gratuluję pomysłu na zabicie Świętojańskiej. IP: *.chello.pl 08.02.07, 18:05
        Nie ciucholand ale dom mody "MODA POLSKA IV RP", nie z jaskółką ale z ...
    • pawelwi Re:NIE !!!!!!!!! 07.02.07, 23:33
      To nie jest argument, ale powód do chwały, że Gdynia jest jednym z nielicznych
      miast bez płatnego parkowania. Przecież pobieranie myta nie zmniejszy liczby
      chętnych do parkowania. Skoro koszty przewyższają wpływy to po co ten kłopot.
      Jeżeli już to proponuję zwolnienie samochodów z rejestracją gdyńską (GAxxxx) od
      opłat. Wszak miasto - CAŁE łącznie z jezdniami - jest dla mieszkańców. Ci z
      rejestracją GD i GSP niech płacą, skoro my musimy płacić u nich.
      Pozdrawiam Pana Szczurka i apeluję o rozsądek. Niech raczej miasto zajmie się
      uporządkowaniem Skweru Kościuszki i likwidacją różnego rodzaju obrzydliwych bud
      - ruder udających lokale gastronomiczne.
      • Gość: michal Re:NIE !!!!!!!!! IP: *.chello.pl 08.02.07, 09:20
        a ja jestem mieszkańcem Gdyni a rejestracje mam GSP( bo jestem
        wspołwłaścicielam pojazdu) i co wtedy ?
        bo płacić nie zamierzam za parkowanie pod wąłsnym domem
    • jkwt Program wyborczy a rzeczywistość 08.02.07, 00:37
      Czy była o tym mowa w programie wyborczym którego kolwiek ugrupowania w Radzie
      Miasta?
    • maruda.r Za postój na Świętojańskiej trzeba będzie płacić? 08.02.07, 01:15

Prezydent Wojciech Szczurek nie chce jeszcze przesądzać sprawy: - Wzrost liczby
      samochodów zmusza nas do analizy, czy, kiedy i w jakim zakresie powinien być
      wprowadzony system opłat za parkowanie. Z jednej strony korzystnie wpływa on na
      rotację samochodów na parkingach, przez co łatwiej znaleźć miejsce. Ale trzeba
      też jasno powiedzieć, że płatne parkowanie nie jest sposobem na zarabianie
      pieniędzy przez gminę

Powstaje kwestia, jakie są proporcje wzrostu ilości miejsc parkingowych do
      wzrostu ilości samochodów? Dla wymuszenia rotacji należałoby wprowadzić wysokie
      opłaty, co sprowadzi się do tego, że część miejsc będzie trwale okupowana przez
      zamożniejszych, a zakorkowane zostaną wszelkie możliwe miejsca przyległe do
      obszaru płatnego parkowania.

Zwykłe opłaty parkingowe nie wymuszą rotacji, bo o tym decyduje relacja
      podaż-popyt. Badając temat i tak dojdziemy do wniosku, że płatne parkingi nie
      służą niczemu więcej, niż dodatkowemu opodatkowaniu kierowców. Bolesne jest
      również to, że za opłatą nie kryje się żaden komfort, tak jak w przypadku
      typowych parkingów strzeżonych.

Na razie gdyński magistrat nie udowodnił, że potrafi się z problemem uporać. A
      jeżeli Szczurek nie wierzy, to niech wyjrzy przez okno i spojrzy na parking
      przed magistratem na Piłsudskiego lub przejdzie się na Legionów.

Parking przed magistratem po godzinach pracy urzędu świeci pustkami, a w ciągu
      dnia petenci szukają miejsc w obrębie całego kwartału. Za co mają być karani?

• Gość: Rafał za i przeciw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 07:50
      Jestem za a nawet przeciw, chciałoby się rzec. No cóż, pomysł nie jest
      najgłupszy bo rzeczywiście centrum jest bardzo zakorkowane i coś trzeba z tym
      zrobić. Ale nie można karać za tą sytuację mieszkańców domów w centrum! Przecież
      każdy jeździ mercedesem ale jak będzie miał zapłacić 50 gr za godzinę to będzie
      godzinami szukał miejsca na podwórku jednym, drugim, pięćdziesiątym (notabene
      spali wtedy paliwa za więcej niż opłata parkingowa). W rezultacie uzyskamy
      sztucznie generowany ruch poszukujących darmowych miejsc na i tak zakorkowanych
      ulicach. Ja tam jestem za rozwojem komunikacji zbiorowej i przede wszystkich
      wprowadzeniem pasów dla komunikacji zbiorowej! Wzdłuż Morskiej (trzeba
      wybudować trzeci pas), Władysława IV (3 pasy już są), Aleja Zwycięstwa (też
      trzeba wybudować) itd...
    • antypolityk1 No i bardzo dobrze. 08.02.07, 10:25
      >>Z jednej strony korzystnie wpływa (obowiązek płaticzy) on na rotację
      samochodów na parkingach, przez co łatwiej znaleźć miejsce. Ale trzeba też
      jasno powiedzieć, że płatne parkowanie nie jest sposobem na zarabianie
      pieniędzy przez gminę - więcej się na ten cel wydaje, niż wpływa do kasy
      miasta<<.

Ot cały prezydent Szczurek: Biznes first. Nie bierze pod uwagę dalekosiężnych
      korzyści, lecz jedynie szybki zarobek. Typowy polski biznesmen.

Lobby motoryzacyjne rządzi, agłupota ludzka nie zna granic.
      • Gość: smiglo Re: No i bardzo dobrze. IP: *.multicon.pl 08.02.07, 10:44
        A moze tak zamiast wprowadzac oplaty wybudowac naprawde wielki wielopoziomowy o
        parking (oczywiscie platny i zeby wygladal ladnie a nie jak straszak) na ktorym
        nie zaczepialiby mnie pijaczkowie albo panowie od wycieraczek od ktorych strach
        tych wycieraczek nie kupic? Parking jakich wiele w centrach handlowych tylko o
        duzo wiekszej powierzchni o kilku poziomach. Nikt nie martwilby sie czy wlozyl
        odpowiednia kartczke za szybe i ile czasu mu jeszcze zostalo. A na parterze
        przy ulicy sklepy i juz.
        • antypolityk1 Re: No i bardzo dobrze. 08.02.07, 10:48
          Obawiam się, że megaparking nie rozwiązałby problemu. Parkingi są zazwyczaj
          płatne. Jednakowoż takie już są: w Batorym, przed Batorym, przed UM. Problem w
          tym, że dzisiaj polski kierowca musi podjechać pod same drzwi i nie będzie
          biegał po całej Gdyni. Wygoda first.
    • Gość: j Panie Szczurek!z całym szacunkiem-opamiętaj się! IP: *.glfd.cable.ntl.com 08.02.07, 11:07
      koszmarem dopiero jest płacenie za postój!nie zmienia to nic-samochodów i chętnych do parkowania
      nie ubywa,a jedynie wyciąga z naszych kieszeni pieniądze.ten kto musi parkować i tak
      zaparkuje,eh,szkoda gadać,przecież to wręcz zahamuje ekonomię wszelką,bo ludzie zamiast do
      centrum już zupełnie przerzucą się na zakupy w hipermarketach,unikając wypraw do centrum.a
      przecież nie o to chodzi,by obywateli zatrzymać w ich domach!do tej pory dumna byłam z Gdyni,że nie
      wprowadziła systemu płatnego parkowania,z doświadczenia wiem,że nie sprawdza się - Toruń,
      Wrocław, Katowice,Gdańsk.wcale nie ma więcej miejsc do parkowania,a te,gdzie płacić nie trzeba są
      jeszcze bardziej pozastawiane. czy nie lepiej zamiast wydawać pieniądze na wdrażanie systemu
      zbudować parking z prawdziwego zdarzenia,nawet płatny symbolicznie?przecież to rozwiązałoby
      problem
      • antypolityk1 Re: Panie Szczurek!z całym szacunkiem-opamiętaj s 08.02.07, 11:18
        Parking nic nie da, gdyż większość polskich kierowców jest wygodna i chce
        podjeżdżać pod same drzwi. Nikt nie będzie chodził po Gdyni i załatwiał sprawy
        mając zaprakowany samochód 1 km dalej, chociaż dla mnie to nie problem.
        Problem miejsc postojowych (płatnych, czy nie) bez zmiany świadomości ludzi, a
        na to się nie zanosi, jest nierozwiązywalny i duma z Gdyni nie ma ztym nic
        wspólnego. Jesteśmy niewolnikami motoryzacji i tyle.
      • Gość: gosc Re: Panie Szczurek!z całym szacunkiem-opamiętaj s IP: *.gdynia.mm.pl 08.02.07, 11:59
        zbędne już są parkingi,centrum opustoszało,nie ma czym zaimponować,spacer po
        betonie,to kiepska atrakcja,przy centrach handlowych parkingi są bezpłatne,coś
        włodarzom nie pomyśli!!!
    • Gość: elka Za postój na Świętojańskiej trzeba będzie płacić? IP: *.atena.pl 08.02.07, 12:29
      Uważam, że płatne parkowanie zdecydowanie nie jest rozwiązaniem problemu braku
      miejsc parkingowych, a ten probelm wydaje się być główną przyczyną, dla której
      twórca pomysłu płatnych parkingów chce go wdrożyć. Wprowadzenie opłat, jak
      widać z komentarzy, ma taką samą ilość gorących zwolenników jak i przeciwników
      i czytając te komentarze przyznaję rację i jednym i drugim. Wprowadzenie opłat
      to tylko namiastka jakichś działań wokół problemów z parkowaniem i będzie się
      niektórym wydawało że coś zrobili w tym temacie, a to tylko działania
      pozorowane. Nie ma możliwości, aby problem został rozwiązany bez dostarczenia
      gdynianom nowym bezpłatnych miejsc parkingowych. Nie wierzę, że nie można
      znależć żadnego sposobu na wybudowanie nowoczesnych parkingów, tylko jakoś nic
      się nie dzieje w tej sprawie. Patrząc na budowle gdyńskie z początków istnienia
      Gdyni jako miasta to dochodzę do wniosku, że nasi przodkowie mieli zdecydowanie
      większą wyobraźnię od współczesnych radnych, którzy takimi półśrodkami udają,
      że próbują rozwiązać problemy miasta. Panie Szczurek wierzę w Pana, że w swoich
      decyzjach okaże się Pan bardziej dalekowzroczny niż twórcy takich pomysłów.
    • paddinktun Parkometry byly rozwazane i mysle... 08.02.07, 12:42
      ...ze za pchanie sie z samochodem do Centrum nalezy placic.
      • Gość: cyb Re: Parkometry byly rozwazane i mysle... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 21:40
        ale ja sie nie pcham do centrum tylko w nim mieszkam.
        codziennie jezdze po centrum i nie mam problemu z parkowaniem
        o ile moge przejsc ze 100 m. problem w tym ze kazdy chce podjechac pod drzwi.
        rozwiazanie jest bardzo proste i sprawdzone za granica.
        zegar pod szyba ustawiany w momencie wyjscia z auta na biezaca godzine.
        za nieuczciwe ustawianie czasu lub przekroczenie czasu parkowania
        drakonskie i EGZEKWOWANE kary. Od razu znika polowa aut stojacych caly dzien.
        • paddinktun Re: Parkometry byly rozwazane i mysle... 09.02.07, 11:56
          Ja sie na tym ze szczegolami nie znam, bo jezdze na rowerze. Uwazam, ze dobre
          jest kazde rozwiazanie, ktore spowoduje, ze samochody nie beda traktowaly
          Centrum jako calodobowego parkingu.
    • vinogradoff Po co 20 ludzi ? Starczy jeden na kazdej zmianie. 08.02.07, 22:12
      Nalezy tylko wprowadzic zasade, ze od decyzji o nalozeniu mandatu karnego w
      jednakowej dla wszystkich wysokosci nie ma zadnych szans na skuteczne odwolanie
      sie przed sadami Najjasniejszej. Oznacza to,ze jezeli ukarany odwola sie do sadu
      grodzkiego i dalej to zaden sad nie przyzna mu racji wierzac twierdzeniu
      parkingowego. Ponadto nie ma przyjmowania pieniedzy za mandaty przez straznika a
      tylko i wylacznie droga pocztowa i przeslanie pieniedzy na konto urzedu. System
      oplat moze byc dowolny ,nawet lepiej jak jest kilka metod ( parkomat, wykupiona
      karta w kiosku, abonament zakupiny w magistracie). Przedsiewziecie jest banalnie
      proste, trzeba tu tylko Konsekwencji, konsekwencji i jeszcze sto razy
      konsekwencji w mandatowaniu tych co chca wyludzic parkowanie bez oplaty. Nie
      trzeba obejmowac 100 % pojazdow kontrola , starczy co 35 aby tylko
      konsekwentnie. Po 10-20 latach, jednolitej , konsekwentnej polityki parkingowej
      fama o tym rozniesie w calej Polsce ( lacznie z C...V...U....) i za granica i
      kazdy sie dostosuje. Jedno zastrzezenie. Systemu w zadnym wypadku nie moze
      prowadzic prywatna firma. Tylko legalna wladza samorzadowa za posrednictwem
      swego urzedu w osobie zatrudnionych na etacie urzednikow miejskiego magistratu.
      Najblizej do tego umundurowanej miejskiej policji porzadkowej zwanej w Polsce
      straza miejska ( gminna). Wazne jest to by istnial sprawny system kontroli
      straznikow od parkingow, a nawet -jak znam zycie--bardzo, bardzo wazne.
    • Gość: Stefan Re: Za postój na Świętojańskiej trzeba będzie pła IP: *.gdynia.mm.pl 09.02.07, 09:31
      A ja jestem za płatnym parkowaniem.Mieszkam przy Świętojańskiej i jak patrzę
      jak mnie pedalstwo pod oknami z prowincji (Oksywie,Obłuże i inne wioski )
      parkuje to mnie się niedobrze robi!!!
    • Gość: kubiasty Za postój na Świętojańskiej trzeba będzie płacić? IP: *.rodan.pl 09.02.07, 09:37
      Niech najpierw zaczną sprzątać świętojąńską, wtedy można pomyśleć nad płaceniem
      za parkowanie. Generalnie P.prezydent wybubudował nowe ulice ale nad
      utrzymaniem czystość to nie ma pieniędzy. Nawet w miejszych miescowościach jest
      czyściej niż w Gdynii !
      Bo Gdynia stawia na ekologię :lol:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka