Dodaj do ulubionych

Nasze drogie taksówki

IP: *.such.nat.hnet.pl 15.02.07, 21:18
Brawo Panie Lisicki !!! mam nadzieję, że przemówi Pan do rozsądku Panu
Szczytowi. To pana podwładny a ma zupełnie inne od Pana zdanie. Nie broni
mieszkańców tylko korporacyjny interes właścicieli firm taxówkarskich. Więcej
taxówek i możliwość większej taksy to zagranie fair, ale taxówkarskie
korporacje chcą super małego limitu na poszerzenie i niebotycznych stawek.
Dosyć tego!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Chmiel Za dużo taksówek ? IP: 217.153.221.* 15.02.07, 22:02
      W sobotę około 23 próbowałem "złapać" taksówke na dworcu we Wrzeszczu.
      Telefonicznie w jednej z większych korparacji okazało się, że nie ma nic w
      pobliżu (dowiedziałem się tego po 15 minutach czekania). Na postoju też akurat
      nic nie stało, więc poszedłem do domu pieszo ...

• Gość: to ja Re: Nasze drogie taksówki IP: *.121.225.195.static.bait.pl 15.02.07, 22:35
      W Warszawie za 1,40 jezdza "przewozy" 30 letnimi rzechami, na tablicach z
      okolicznych wsi az po siedlce. Kierowcy tych "przewozow" nie znaja miasta,
      notorycznie sie spozniaja, boja sie jazdy po miescie a ich wechikuly smierdza
      gazem z daleka... Normalni taksowkarze biora co najmniej 1,80, czesto
      rekompensujac sobie roznice wyzsza cena godziny postoju. A w wiecznch korkach,
      to ten czynnik ma wiekszy wplyw na cene niz kilometrowka.
      • eee18 Re: Nasze drogie taksówki 15.02.07, 22:58
        wawa jezdzi za 1.50 i jest bardzo przyzwoita.

poza tym jesli chcesz jechac mercedesem to bierzesz merca za 2 zl, jesli chcesz jechac polonezem, ale zaplacic 1.40 zl to bierzesz bayer. i w tym, ze masz wybor nie widze nic zlego

bardziej irytuje mnie trojmiasto, gdzie taksowkarze sie cenia, a i tak czesto trafiam na rzecha i aroganckiego kierowce
        • Gość: mldoy_junak uwolnić rynek taksówkarski! IP: *.crowley.pl 16.02.07, 09:50
          koniecznie należy uwolnić rynek! zwiększyć kilometrówkę - bardzo dobrze -
          pozwolić, żeby brali nawet 5 zeta za kilometr, ale z drugiej strony dać
          licencje każdemu kto ma sprawnych samochów i odpowiednie badania + test ze
          znajomości miasta.
          wówczas cena będzie zależna od popytu i - jestem pewien - spadnie!
    • Gość: fc12 Nasze drogie taksówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 22:35
      A może by tak 10 złotych za "otwarcie drzwi" i licencje dla 300 czekających?
      Z pewnością lepsze rozwiązanie niż notoryczny brak taksówek.Tylko wolna
      konkurencja podniesie jakość usług taxi ( uważam że na dzisiaj jakość jest
      mizerna - ocena ogólna)i z pewnością ustali poziom stawki za km na sensownym
      poziomie.Radni nie muszą tu o niczym decydować.Jeśli już jest o czym myśleć to
      o poprawieniu usług komunikacji publicznej( a w szczególności jest to zadanie
      podstawowe dla Pana Szczytt któremu mieszkańcy Gdańska za to właśnie płacą).
    • Gość: Sopocianin Panie Dzik! IP: *.chello.pl 15.02.07, 23:47
      Jeśli argumentem przeciw zwiekszaniu ilości licencji jest fakt, że taksówki
      stoją na postojach, to ja pytam dlaczego u Pana Szczyta jest 300 podań? Czy ci
      ludzie sie mylą? Czy jednak czują interes? Czy Pan Dzik nie rozumie rynku?
      Jeśli cena jest za wysoka mieszkańcy-konsmenci ograniczaja popyt na przewozy
      taksówkowe. Taksówki stoją na postojach zamist się ruszać. Natomiast
      taksówkarze wolą mniej jeździć za wyższą cenę, co jast to logiczne (oszczedzja
      samochody), ale przeciwko konsumentom-mieszkańcom.
      Cena ustalana przez Rade Miejską wg ustawy ma chrakter ceny maksymalnej. tj.
      nie może być większa, niż ta, którą przyjęła Rada Miasta, np. 2 zł. Jednak
      może być nizsza tj. np. poniżej 2 zł za km. Ma w założeniu chronić mieszkańca -
      konsumenta. Czy widział ktoś cenę niższą niż 2 zł, oferowaną przez taksówkarzy?
      Zapewiam, że nie, zatem konkurencja nie działa. Aby działała należy zwiększyć,
      lub zrezygnować z limitu przyznawanych licencji, tak aby każdy kto spełnia
      wymogi bezpieczeństwa mógł swiadczyć takie usługi. Jednak w Gdańsku, tak jak w
      średniowieczu, cechy trzymaja się mocno. Widzę jednak dobrą stronę tego
      rozwiazania. Mniej taksówek to mniejsze korki i mniejsze zanieczyszczenie
      środowiska, mniejsze koszty zewnętrzne, a także wspieranie transportu
      publicznego. Zatem w tym kontekście popieram politykę ograniczania
      konkurencyjności stosowaną przez Gdańsk;)
    • Gość: ave Re: Nasze drogie taksówki IP: 80.51.232.* 16.02.07, 09:49
      jasne, idąc dalej tym tropem: za rok znowu wzrosną ceny, poniewaz jeszcze mniej
      ludzi będzie jeździło taksówkami. ktos dobrze napisał: w Wwie chcę jechac
      mercedesem - zamawiam taxi za 2 lub 3 zł / km, chcę jechac polonezem - za
      1,40. mam wybór. dlatego w Warszawie bardzo często jeżdzę taksówką, a tu tylko
      od wielkiego święta. bo ceny są chore.
      • Gość: marco Re: Nasze drogie taksówki IP: *.4pr.pl 16.02.07, 10:31
        Ja podobnie, w Wa-wie częściej jeżdżę taksówkami niż w Gdańsku, choć bywam tam
        rzadko, i jeszcze jedna ciekawostka, często taksówkarze w Wa-wie mają
        zainstalowane GPS-y i nie muszą znac dokładnie miasta - wklepuje nazwę ulicy i
        urządzenie prowadzi go jak po sznurku najkrótszą drogą - a pasażer ma pewność
        że kierowca nie robi wycieczki dookoła miasta :)
    • Gość: morfeusz Nasze drogie taksówki IP: 195.85.249.* 16.02.07, 11:54
      Skubańcy się dogadali i kroją jak nienormalni!!!!
      W warszawie gdzie zarobki są DUŻO wyższe za kurs w najtańszej(i bezpiecznej)
      firmie płaci się 1,30za kilometr a w 3city 2zł za kilometr! to jest chore. I
      tylko siedzą i biadolą cierpiaże że im źle- niech zaczną myśleć a nie tyllko
      biadolą!
    • Gość: anty-złotówa tak właśnie Platforma broni wolności gospodarczej IP: *.cable.satra.pl 16.02.07, 12:56
      Taksówkarze, tzw. "złotówy" widzę mają się dobrze, a nasze portfele nie! mądrze
      ktoś napisał w innym portalu, że na kiosk nie ma licencji, założyć może każdy,
      zweryfikuje to rynek poprzez konkurencję. A czemu taksówkarze mają mieć
      inaczej?! To jest niedopuszczalne, żeby nadal zdzierano z nas takie pieniądze!
    • Gość: qe Najdroższe taksówki w Polsce są w Gdańsku IP: *.cable.satra.pl 16.02.07, 13:03
      a jednakowa cena i blokada licencji wygląda co najmniej dziwnie
    • Gość: opty Re: Nasze drogie taksówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 10:09
      ciekawe dlaczego w innych miastach działa wolny rynek a u nas nie?
      w Poznaniu też jest taniej i tam jeżdżę taksówkami,
      u siebie w Gdańsku tylko okazjonalnie (2 razy w roku),
      jak to odpowiada gdańskim taksiarzom to proszę bardzo, mogę nawet zrezygnować z
      tych dwóch kursów..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka