Dodaj do ulubionych

City Plus Taxi kantuje obcokrajowców w Rębiechowie

26.03.07, 14:45
City Plus Taxi, korporacja rekomendowana przez Port Lotniczy Trójmiasto.
Sobotnie popołudnie. Obcokrajowiec, który przyleciał do Gdańska wsiada do
taksówki City Plus Taxi oczekującej prze wejsciem do terminala. Zamawia kurs
do centrum Wrzeszcza. Kierowca rusza, ale wcale nie uruchamia taksometru.
Po dotarciu do wrzeszczańskiego Manhattanu kierowca żąda od obcokrajowca 50
PLZ (kurs taki kosztuje mniej niż 30 PLZ).
Obcokrajowiec został wcześniej poinformowany przeze mnie że nie powinien
zapłacic więcej niż 30 złotych za taksówkę, więc oświadcza kierowcy że ten
oszukuje, gdyz nawet nie ma włączonego taksometru. Taksówkarz zaczyna się
awanturować i krzyczeć, ale obcokrajowiec jest uparty. Kierowca w końcu
obniża żądanie do 40 PLZ, a obcokrajowiec ze słusznym przekonaniem, że został
orżnięty opuszcza auto.

Proponuję Zarządowi Portu Lotniczego zmianę rekomendowanej przez siebie
korporacji. Zagraniczny turysta już na dzień dobry zniechęca sie do Polaków i
Gdańska gdy jest bezczelnie oszukiwany przez pazernych taksówkarzy City Plus
Taxi
Obserwuj wątek
    • kalinowski11 Re: City Plus Taxi kantuje obcokrajowców w Rębiec 26.03.07, 14:50
      Jeżeli to prawda, prosimy o numer boczny tego pana :)
      • zbig73 Re: City Plus Taxi kantuje obcokrajowców w Rębiec 27.03.07, 22:22
        .. po co ci jeden numer, kiedy wszyscy kantują!!!!
    • Gość: Irys Re: City Plus Taxi kantuje obcokrajowców w Rębiec IP: 86.43.64.* 26.03.07, 15:09
      Latam czesto a Rebiechowa i co tam sie dzieje z tymi taxiarzami to
      gorzej niz za komuny! Obrazaja po polsku zagrani znych turystow typ:
      "Ty Mietek wez tego d*bila jak wrocisz bedzie @Kopenahaga@ i zlowimy wiecej
      frajerow"
      no masakra ludzie! Przeniosla sie Swolocz Wonsata z PKP na GDN.
      A Policja [mlodzi chlopcy] obok terminala przekupiona poza godzinami pracy
      milczy.

Obyscie cwaniaki zostali wykolegowani kiedys.
      • Gość: pasazer masakra przed terminalem IP: *.volta.net.pl 26.03.07, 15:50
        Policja tam jest nonstop, ale jedyne co robia to czyhaja na auta, ktore na
        sekunde zajma miejsce gdzie jest zakaz zatrz, aby "wyladowac" pasazera z
        bagazem. Nie dosc ze nie ma gdzie zaparkowac to jeszcze nie ma gdzie sie
        zatrzymac aby wysadzic rodzine bo wszedzie zakazy. Mam nadzieje ze jak skoncza
        rozbudowe i budowe nowego terminala to znajda sie darmowe miejsca parkingowe i
        postojowe, chociaz lobby taksowkarsko-parkingowe pewnie zadba o to zeby tak nie
        bylo.
    • Gość: dorota Re: City Plus Taxi kantuje obcokrajowców w Rębiec IP: 135.245.72.* 26.03.07, 16:39
      Często korzystam z taksówek na trasie z lotniska na dworzec we Wrzeszczu.
      Zawsze płacę poniżej 30 PLZ, zawsze taksówkarz ma włączony taksometr i zawsze
      zmienia taryfę na Matarni. I tak powinno być. Ale ja jestem tubylec.
      Do mnie również dotarły informacje o oszukiwaniu zagranicznych gości mojego
      biura przez taksówkarzy City Plus Taxi. Też zawsze im mówię że powinni zapłacić
      30 złotych, ale często okazuje się że cena końcowa jest umowna, tzn. tyle ile
      sobie taksówkarz zaśpiewa.
      Chore, wstyd mi za nieuczciwych taksiarzy. W Niemczech jest to nie do
      pomyślenia.
      • Gość: realny Re: City Plus Taxi kantuje obcokrajowców w Rębiec IP: *.st.vc.shawcable.net 26.03.07, 22:12
        Przeciez to zwyczajni zlodzieje mysla,ze jak obcy to naiwny.A co na to miasto i
        zarzad moze jak zwykle wyciszyc problem????
    • Gość: dorota Taksówkarze zapowiadają protest IP: 135.245.72.* 27.03.07, 09:42
      W proteście przeciw liberalizacji rynku taksówkowego w Gdańsku, korporacje
      wyrażą swoje niezadowolenie.

"Nie zablokujemy miasta, bo mieszkańcy nie są przecież niczemu winni, ale na
      pewno ostro zaprezentujemy swoje niezadowolenie - zapowiada Jerzy Szajnowicz,
      prezes Super Halo Taxi. - Nie zgadzamy się na otwarcie rynku. Jest dobrze, jak
      jest. Jeśli na ulice miasta wyjedzie więcej kierowców, zapanuje bałagan. Ludzie
      będą oszukiwani, tak jak Warszawie czy Szczecinie. A tak jest spokojnie i
      uczciwie. Nie wspomnę, że wielu z nas może stracić pracę"
      • kalinowski11 Re: Taksówkarze zapowiadają protest 27.03.07, 10:01
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=769&w=59761717&a=59761717&v=2&wv.x=1

Polecam uwadze...
        • Gość: ania Re: Taksówkarze zapowiadają protest IP: *.chello.pl 27.03.07, 18:29
          zawsze gdy pan mowi "no to jestesmy na miejscu, x zl sie nalezy" mowie panu ze
          prosze o paragon z kasy
          jak pan nie ma to wychodze bez placenia
          jak ma sprawdzam co tam wybilo.
          i przede wszystkim przed wsiadaniem zapamietuje nr boczny taryfy i to nie nr
          kolejny w korporacji tylko ten "urzedowy" ktory kazdy miec musi

a na marginesie... czemu nie zrobi sie porzadku z tymi co sie podszywaja pod
          korporacje, napisy na kogutach haloo, haluś itp i czlek z daleka niedowidzi i
          wsiada do jakiegos oszusta
    • zbig73 Re: City Plus, Merc, Hallo Taxi kantują wszyscy 27.03.07, 22:29
      .. bo to kaprale ORMO w mercedesach, których nie stać na kasę
      fiskalną. "Komuna" jest niezniszczalna w KATOLICKIM narodzie, dziś ukradną
      jutro się wyspowiadają i tak kazdego dnia..
      • Gość: fetor Re: City Plus, Merc, Hallo Taxi kantują wszyscy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 20:49
        Problem tkwi w tym, że City Plus Taxi na koncesję lotniska na obsługę
        oficjalnego posstoju. Widać, że co poniektórym kierowcom CPT woda sodowa
        zaczęła uderzać do głowy i korzystając z koncesji oszukują obcokrajowców i
        urząd skarbowy i przynosza nam po prostu wstyd.
    • perculator Czy tylko City Plus Taxi kantuje ? 28.03.07, 03:23
      czy inni tez?
      Ja czesto place 100 PLN za kurs Rebiechowo-Gdynia Srodmiescie.
      Czy to jest zwykla cena? Skad obcokrajowiec ma wiedziec, especially since not
      speaking Polish well?
      • Gość: Gość Re: Czy tylko City Plus Taxi kantuje ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 21:22
        %0 zł z lotniska do Wrzeeszcza to naprawdę mało. Kawł drogi. Spróbujcie jechać
        Taxi w Warszawie. Za kurs do centrum to i ze 150 zeta wykasuja !
        • Gość: fetor Rębiechowo - PKP_Wrzeszcz to max 30 PLZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 14:16
          Standardowa opłata za taxi Rębiechowo - PKP_Wrzeszcz to max 30 PLZ.
          Standardowa opłata za taxi Okęcie - Warszawa Centralna to 35 PLZ.
          Wiec nie uprawiaj demagogi i pieniactwa
          • ictpomerania Re: Rębiechowo - PKP_Wrzeszcz to max 30 PLZ 09.04.07, 13:33
            dokładnie - zapłaciłem z lotniska w Wawie do Dworca Centralnego jadąc ELE Taxi
            32PLN !!
        • perculator Re: Czy tylko City Plus Taxi kantuje ? 31.03.07, 18:21
          W Warszawie mozna na lotnisko dojechac autobusem bez przesiadek.

Jeden bilet calodniowy za okolo 7 zl uprawnia do przejazdow wszystkimi
          autobusami, tramwajami i metrem po calej Warszawie i okolicach. A Metro jest
          super - szybkie, ciche, czyste, przyjemne w przeciwnosci do smierdzacej i w
          bohomazach trojmiejskiej SKM, gdzie za kazda stacje inaczej sie placi.

A z Rebiechowa do centrum Gdyni taksowka kosztuje mnie zawsze 100 zl. Dlaczego?
          • Gość: fetor Rebiechowo - centrum Gdyni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 18:32
            Skoro lotnisko-Wrzeszcz to 30 PLZ to sto zlotych za trase do Gdyni (biorac pod
            uwage ze jedziesz do innego miasta) to stawka calkiem przewidywalna.
          • Gość: tygr Autobus bez przesiadek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 23:31
            perculator napisał:
            > W Warszawie mozna na lotnisko dojechac autobusem bez przesiadek.

Podobnie w Trójmieście. Też można dojechać autobusem bez przesiadek.
            • perculator Re: Autobus bez przesiadek 06.04.07, 23:46
              Z Gdyni bez przesiadek?
              Za ile biletow?
              Bo w Warszawie i z oddalonych o kilkadziesiat kilometrow od Srodmiescia
              dzielnic, a nawet miasteczek.
        • agulha Re: Czy tylko City Plus Taxi kantuje ? 09.04.07, 12:45
          Nieprawda. W Warszawie korporacje upoważnione do obsługi lotniska biorą tyle, co
          potrzeba. Mieszkam po drugiej stronie Warszawy w stosunku do Okęcia i płacę
          40-50 zł. No, chyba że ktoś skorzysta z usług naganiaczy z identyfikatorami, to
          może zapłacić bardzo dużo, ale śpieszę donieść, że na Waszym Rębiechowie też
          tacy grasują. A to City Plus może i oszukuje cudzoziemców, ale
          Polaków-nie-tubylców nie. Pozdrawiam.
    • Gość: Małgoś Drogie parkowanie! IP: *.gdynia.mm.pl 28.03.07, 10:21
      Nie wiem jak tam z korporacją taxi, ale wkurzają mnie ceny za parkowanie,
      zwykłe zdzierstwo; najgorzej że nie ma do wyboru innego parkingu, chyba że w
      polu, albo kilka km dalej.
    • Gość: Tomek Re: City Plus Taxi kantuje obcokrajowców w Rębiec IP: *.chello.pl 05.04.07, 23:26
      Jezeli od Niedzwiednika do centrum Wrzeszcza byl korek i jechali pol godziny to
      wcale sie nie dziwie takiej cenie.

Chociaz zdecydowanie wole jezdzic Neptunem - kierowcy jak kierowcy, ale
      dyspozytorki sa chociaz mile i znaja miasto. Poza tym za 100 przejazdow ma sie
      Zlotego Neptuna.
    • Gość: J-23 Re: City Plus Taxi kantuje obcokrajowców w Rębiec IP: *.wdb.ses-americom.net 07.04.07, 15:47
      ja tam od lat korzystam tylko z Merc Taxi. Niezawodne. I nigdy mnie nawet nie
      probowano oszukac.
    • Gość: Po maturze Globalizacja oszustow IP: *.dip.t-dialin.net 07.04.07, 16:10
      Widzisz, to nie tylko u nas tak jest. Probowali mnie orznac w Atenach, Miami,
      Amsterdamie, Paryzu, Monachium (he he w Londynie nie ... bery very british)...
      z reguly zawsze probuja. Tyle ze jak probuja to wreczam im wydruk trasy
      lotnisko-moj cel (ktora sobie zawsze mozna ze wzgladna dokladnoscia dla kazdego
      wiekszego miasta z internetu wydrukowac). A znajomosc jezyka doprowadza do
      krotkiego "i'am sorry" ze strony taryfiarza. Rozumie ze polski jest trudny ale
      nie przesadzajmy ... dla chcacych roeniez mozna znalezc taryfy i ceny taksowek
      w Gdansku. Kanciarstwo taksiarzy jest porzywara grupy zawodowej a nie jaka
      nasza lokalna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka