Dodaj do ulubionych

Piekarnie w 3mieście - gdzie dobry chleb?

19.04.07, 11:22
Witam,

Postanowiłem prześwietlić temat piekarni i tego co można w nich kupić z
subiektywnego punktu widzenia każdego z forumowiczów. Proszę o podzielenie
się waszymi najbardziej lubianymi i nielubianymi piekarniami i powodem
dlaczego tak sądzicie.

Osobiście bardzo lubię pieczywo od Mielnika, ponieważ ma normalną wielkość,
ludzką cenę i mi smakuje. Czasami zdarza się kupić chlep u Lipińskiego i też
ogólnie jest OK. Z lubianych rzeczy (ale nie 3miejskich) lubię chleb od
Schulstad'a - taki pokrojony pakowany w worki występujący w wersji "z
ziarnami".

Z nielubianych piekarni wymienię Pellowskiego, ponieważ prawie każde pieczywo
od niego jest mniejsze od tego z konkurencji, wczoraj kupiłem chleb i
dostałem opieprz od żony, że przyniosłem bułkę ;-) No i do tego ma drogie
pieczywo. Zdarza mi się czasmi kupić chleb w Cymesie i ten chleb mi po prostu
najmniej smakuje.

A jak u Was z piekarniami?

Maboo
Obserwuj wątek
    • kotek100 Re: Piekarnie w 3mieście - gdzie dobry chleb? 19.04.07, 11:49
      Ja lubię też Mielnika, a dodatkowo lubię bardzo chleb i bułeczki z piekarni Mój
      Piekarz-dobre, długo utrzymuje świeżość. Pellowski u mnie też odpada.
      • maboo Re: Piekarnie w 3mieście - gdzie dobry chleb? 19.04.07, 11:54
        Gdzie znajdę tego "Mojego Piekarza", bo z chęcią przetestuje? Urzęduje w
        okolicach Starówki (Długa), Chełma, Ujeściska, Oruni Górnej.

Maboo
        • orissa Re: Piekarnie w 3mieście - gdzie dobry chleb? 19.04.07, 12:56
          Jak dla mnie to tylko i wyłącznie Mielnik. Niestety tu, gdzie mieszkam nie ma
          sklepu z pieczywem z tej piekarni i na codzień muszę się zadowalać kupowanym w
          Albercie :-/
          • parachute Re: Piekarnie w 3mieście - gdzie dobry chleb? 05.05.07, 16:11
            ciabatta cebulowa z alberta jest całkiem znośna:)
            pozdrawiam
        • kotek100 Re: Piekarnie w 3mieście - gdzie dobry chleb? 19.04.07, 13:00
          Mój Piekarz ma swoją piekarnię na Chełmie w pawilonach na Cieszyńskiego.
          Polecam tam chlebek z makiem :)
        • tami46 Re: Piekarnie w 3mieście - gdzie dobry chleb? 19.04.07, 22:18
          Orunia Gorna-sklepik "Koral".Niestety nie wiem z jakiej piekarni,ale uważam za
          bardzo dobry.
        • Gość: Bogusia Re: Piekarnie w 3mieście - gdzie dobry chleb? IP: *.chello.pl 03.05.07, 16:35
          Najlepsze pieczywo kupisz u Graczyka, jest bez konserwantów i
          polepszaczy /sprawdzone/.
          • Gość: ania Re: Piekarnie w 3mieście - gdzie dobry chleb? IP: *.dynamic.mm.pl 16.04.15, 13:35
            W 100% POPIERAM
    • Gość: zuza Re: Piekarnie w 3mieście - gdzie dobry chleb? IP: *.chello.pl 19.04.07, 12:57
      Znam tylko piekarnie gdańskei:

pochwały:

Chyba najlepszą piekarnią (ze względu i na smak i na brak konserwantów) jest Jan
      Graczyk przy Kołobrzeskiej;

Na drugim miejscu postawiłabym Mielnika ;dla mnie najwazniejszy jest chleb
      razowy (a Mielnik piecze prtawdziwy razowiec, bardzo smaczny, mokry i zarazem
      miekki), ale można ich jeszcze pochwalić za ogólna różnorodnośc chlebów , chyba
      największą z naszych piekarni, natomiast bułki Mielnika mi w ogóle nie smakują;

Dlatego na trzecim miejscu, za przepyszne bułki (choć w większości drogie, ale
      te tanie z parterowych koszyków są duże i też przepyszne i długo świeże),
      stawiam Bomi.

Nagrodę specjalną daję też chlebkowi tzw "w mące" z piekarni Józefa Kubiaka
      (niestety piekarnia sama nie sprzedaje pieczywa tylko sprzedaje poszczególnym
      sklepom,a ja znam jeden z nich: spożywczy na ul.Skarpowej26 w Gdańsku),niestety
      rzadko tam bywam, ale warto spróbować!!!

Minusy dla:

piekarnie "wagonowe" rozsianych na chodnikach miasta(nie pamiętam nazwy)- ilośc
      nad jakośc, wszystko jakieś mdłe (jedyne co maja dobre to te mini pączusie
      twarogowe jesli są świeże)

Pellowski, za wysokie ceny i mikroskopijne porcje (ale paluchów kukurydzianych z
      serem nikt nie robi takich dobrych jak pellowski)

Reszta jest mi raczej obojętna.
      • Gość: Ewa Odradzam piekarnie Graczyka IP: *.pro-internet.pl 20.04.07, 22:50
        Odradzam. Chleb jak i inne wyroby okropne. Był moment, że było tam dobre
        pieczywo i spory wybór, ale to minione czasy. Polecam maleńki sklepik z
        pieczywem i galanterią cukierniczą obok rynku na Przymorzu (przy aptece
        zielarskiej, z tyłu delikatesów).
        • Gość: Wojtek Re: Odradzam piekarnie Graczyka IP: *.204.176.152.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.08.14, 10:15
          Zgadzam się w stu procentach kiedyś miał dobre ale teraz ma chleb razowy suchy i nie smaczny
        • Gość: Paweł Re: Odradzam piekarnie Graczyka IP: *.dynamic.mm.pl 16.04.15, 13:42
          Jeśli ktoś odradza Graczyka a poleca lipińskiego to na pewno się zna na pieczywie.
    • Gość: Kratka Re: Piekarnie w 3mieście - gdzie dobry chleb? IP: *.chello.pl 19.04.07, 18:11
      Mielnik - zdecydowanie tak, tyle że bułki wolę z lokalnej piekarni w sklepie na osiedlu. Pellowski - za drogi, pieczywo tłuste i twarde, po pączkach boli wątroba. Ceny - z Księżyca. Zdecydowanie NIE.
      • magda1104 Re: Piekarnie w 3mieście - gdzie dobry chleb? 19.04.07, 18:18
        Mój Piekarz jest też na oruni południowe, ul. okulickiego,
        i na Pogodnym, pawilon handlowy na Królowej jadwigi.

A gdzie jest Mielnik?

Pozdr
        aga
        • Gość: Kratka Mielnik IP: *.chello.pl 20.04.07, 15:51
          Jak jeszcze mieszkałam na Oruni Górnej, to był na Strzelców Karpackich, tyle, że ówczas piekarnia (cukiernia) zwała się Czernis, ale towar mieli też z Mielnika. Mielnik ma też parę punktów w Śródmieściu (np. na wylocie Elżbietańskiej).
    • Gość: A Re: Piekarnie w 3mieście - gdzie dobry chleb? IP: *.limes.com.pl 19.04.07, 20:05
      A ja bardzo lubie chleb o Andrzeja Szydlowskiego :) Jest dlugo swiezy i
      pyszny :) Jesli chodzi o bulki to od Mojego Piekarza albo w "Kupcu" na Morenie
      (kwadratowe, cebulowe) :)
    • ba_nita Re: Mam swoją piekarnię. 19.04.07, 21:38
      Jakieś 3 lata temu kupiłem pierwszą maszynę do chleba. Od tej pory mam w
      d...uszy piekarnie z ich wypiekami. Wiem co wrzucam, wiem co jem a najważniejsze
      - półtorakilogramowy bochenek jest tańszy od tego niedoważonego
      sklepowo/piekarnianego. Z kupnem mąki jakiej się chce w tej chwili nie ma
      żadnego problemu. A oto przykład:
      gotowanie.onet.pl/27925,0,1,chleb_pszenno_zytnio_razowy_z_suszonymi_sliwkami,ksiazka_przepis.html
      gotowanie.onet.pl/23915,0,1,graham_z_platkami_owsianymi,ksiazka_przepis.html
      albo bułki:
      gotowanie.onet.pl/24274,0,1,bulki_zawijasy,ksiazka_przepis.html
      Wrzucasz wszystko do maszyny i idziesz robić co chcesz. Chcesz mieć ciepłe na
      rano?No to programujesz i idziesz spać. Ślińcie się kochani zjadacze chleba.)))
      • Gość: lik Zaspa IP: *.chello.pl 19.04.07, 22:12
        Piekarnia przy ul. Kombatantów. Coraz większy wybór pieczywa, smaczne. Szkoda,
        że coraz droższe.
        • Gość: 12345 Re: Zaspa IP: 5.174.35.* 10.01.16, 11:31
          Polecam chleb z piekarni Konkol w galerii Gildia na Zaspie, zwłaszcza kukurydziany - miękki i wilgotny!
      • ana9932 Re: Mam swoją piekarnię. 20.04.07, 14:47
        A jaką masz maszynę?W sklepie jest kilka modeli i nie wiem co wybrać.Ja też mam
        dosyć sklepowych chlebów, które mało chleb przypominają.
        • raakk Re: Omijajmy Pellowskiego!!!. 21.04.07, 11:39
          Zastanawiajace, jak funkcjonuje Pellowski, sklepy w najlepszych punktach
          Gdanska, ze swoim ohydnymi wypiekami. Ma duzy asortyment, kilka razy uleglam
          pokusilam sie i za kazdym razem pudlo, konczylo sie bolem zoladka. Fajnie by
          bylo gdyby zmienil recepty na swoje wypociny,albo zrezygnowal z chemii, szkoda
          tych ladnych sklepow. Jedzonek rowniez nie polecam. Jak widac Gdanszczanie nie
          sa mocno zniesmaczeni, ale turysci jednak daja sie nabierac.
        • ba_nita Re: Mam swoją piekarnię. 21.04.07, 12:38
          Model nie jest ważny. Ważne aby miała 2 mieszadła - wygodniej.Jeśli masz
          wątpliwości pisz na priva.Dam i przepisy na chleby.
    • dodaa84 Re: Piekarnie w 3mieście - gdzie dobry chleb? 21.04.07, 14:57
      ja kupuję czasem w Pellowskim. tylko rzeczywiście drogo tam jest.
      • iwona778 Re: Piekarnie w 3mieście - gdzie dobry chleb? 22.04.07, 17:15
        ja tez kupuje u gotowaly w gdyni
        • Gość: Kizior Re: Piekarnie w 3mieście - gdzie dobry chleb? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 18:49
          Jeszcze jakiś rok temu była bezkonkurencyjna piekarnia na ul Dworcowej w Gdyni.
          Chlebuś - palce lizać. Mielnik i Pelowski mogli by się uczyć, jak wypiekać
          dobry chlebek, Jakaś rodzinna saga spowodowała, że piekarnia zakończyła
          działalność i obecnie w Gdyni jadam chlebek od Gotowały. Jest dobry, ale to już
          nie to samo.
    • Gość: re polecam Gotowała (sa w Gdyni) - ma parę sklepów IP: *.gdynia.mm.pl 22.04.07, 10:50
      bardzo dobre chleby, zwłaszcza słowiański, ale też razowy (okrągły) czy
      słoneczny (choć mnie denerwuje sezam)

jak każdy pierniczony piekarz w Polsce, co jakiś czas zawala robotę i chleb jest
      nijaki, to jakbyś trafił nataki dzień :))
    • misia3561 Re: Piekarnie w 3mieście - gdzie dobry chleb? 22.04.07, 17:19
      Ja też kupuję u Mielnika.Od Pellowskiego lubię bułki poznańskie i
      chleby:trójkatny (na zakwasie) oraz orkiszowy.Ostatnio bardzo podrożały i obejdę
      się bez nich.
      Kiedyś kupiłam chleb z piekarni w Brzeźnie i był bardzo smaczny.
      Może ktos kupuje pieczywo z małych piekarni i cos dobrego o nich napisze i gdzie
      mozna kupić.
      • Gość: hrek Re: Piekarnie w 3mieście - gdzie dobry chleb? IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 23.04.07, 04:34
        z ciemnego pieczywa lubie kolodzieja z sobowidza - kupuje w kupcu na morenie, a
        ostatnio trafilem na chleb z cebula i kiszona kapusta w srodku - super byl na
        grillu tez sobowidza - kupilem na lakowej.
    • Gość: dana3 Re: Piekarnie w 3mieście - gdzie dobry chleb? IP: *.chello.pl 24.04.07, 21:55
      Absolutnie rewelacyjny jest chleb posypany maka ,jogurtowy, sprzedawany w Bomi.
      bardzo dlugo (nawet tydzien ) zachowuje sprezystosc i doskonaly smak. Nigdzie
      nie spotkalam podobnie dobrego chleba Moze dorownuje mu chleb z ziemniakami z
      Kamienicy Krolewskiej , ktory kupuje w Sierakowicach. Naprawde polecam chleb
      jogurtowy z Bomi . Kupujcie te duze bochenki, zjecie do ostatniej kromeczki
      • Gość: fiz zamiast autorow podawjcie nazwy waszych piekarn IP: *.adsl.inetia.pl 25.04.07, 12:26
        • Gość: maboo Re: zamiast autorow podawjcie nazwy waszych pieka IP: 212.160.172.* 25.04.07, 13:58
          A ja proponuję wrzucić na luz, interpretować Internet z przymrużeniem oka i
          przede wszystkim przestać widziec na każdym kroku i w każdym miejscu
          jakiś "układ". Niech "kaczyzm" pozostanie na Wiejskiej, chociaż tam mi też nie
          pasuje i Panowie od układów, spisków dzijowych, itp. demagogi niech zajmą się
          sami sobą, a my sobie spokojnie porozmawiamy o chlebie powszednim.

Wracając do tematu wrócił mi do głowy temat zakupu jakiejś machiny do wypieku
          chleba w domu, ale na razie nie mam czasu aby się tym zająć, więc jak ktoś to
          juz ćwiczył to poproszę o uwagi, które będą cenne przy wyborze takiego
          urządzenia.

pozdrowienia dla wszystkich,
          maboo
        • ata76 Re: Karpatka w Gdyni... 25.04.07, 14:02
          chleb rustykalny polecam

Wenta- Gdynia- bułki pikantne ...pychaaaa
      • kalinowski11 Re: Piekarnie w 3mieście - gdzie dobry chleb? 30.04.07, 19:34
        Gość portalu: dana3 napisał(a):

> Absolutnie rewelacyjny jest chleb posypany maka ,jogurtowy, sprzedawany w Bomi.

W którym Bomi kupujesz ten chleb ? Pozdrawiam.
    • Gość: S.M.A.K.O.S.Z. Najlepsze bułki mają na Hodowlanej IP: 217.153.60.* 27.04.07, 11:36
      na Witominie - dlugo trzymaja swiezosc, sa b. smaczne i czuc smak prawdziwego pieczywa, a nie jakies dmuchane powietrzem bułczyny.
      • Gość: Smakowski Na splywie kajakowym Drweca jadlem najlepszy chleb IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.04.07, 19:06
        Okolice Ostrody - Golubia Dobrzynia. Bylo to w 1978 roku. Na kajakach zabraklo
        nam chleba- pomogli okoliczni wloscianie, dali nam olbrzymi bochen wlasnego
        wypieku. Obrazili sie kiedy chcielismy im zaplacic. Tego smaku nie zapomne do
        dzis. Zaden "rzemieslnik" nie jest w stanie go odtworzyc bo to po prostu
        popaprancy, samouki i groszoroby. Uwazam tez, ze do wypieku chleba potrzebna
        jest nie tyle technologia, chemia i higiena ale odrobina serca, ktorego tego
        pijawom brakuje
    • tolazopola Re: Piekarnie w 3mieście - gdzie dobry chleb? 27.04.07, 20:16
      W Gdyni na Świętojańskiej, niedaleko Urzędu Miasta od niedawna jest
      piekarnio-cukiernia, w której wszystko wyprodukowane jest z mąki razowej i cukru
      trzcinowego. Pysznie, choć drożej niż w zwykłych piekarniach. Ale nie tylko dla
      koneserów.
      Mieszkańcom Rumi polecam piekarnię przy ul. Dąbrowskiego, ta tyłach drogerii
      Natura. Takiego chleba żytniego nie ma nigdzie indziej na świecie.
      • roto Chleb z piekarni Marzęcino polecam 30.04.07, 19:29
        do kupienia na rynku przy GKS bardzo smaczny i niedrogi , sprawdżcie naprawdę
        warto
    • Gość: jucon Re: Piekarnie w 3mieście - gdzie dobry chleb? IP: *.chello.pl 29.04.07, 16:32
      Bardzo dobry chleb wypieka piekarnia w Oliwie - Trykowscy
    • chicarica Re: Piekarnie w 3mieście - gdzie dobry chleb? 30.04.07, 07:51
      Razowiec ze słonecznikiem od Andrzeja Szydłowskiego (uwaga na innych
      Szydłowskich, ten mój razowiec jest do kupienia w Realu przy zjeździe na
      parking, w hotelu Szydłowski na dole i na stacji SKM Wrzeszcz). Ale bułki
      Szydłowski ma niedobre, dmuchane i szybko wysychające.
      Bardzo smakuje mi też chleb od Mielnika i niektóre rodzaje (razowiec z
      orzechami) od Pellowskiego bodajże - ale tylko ten jeden. Pellowski ma też dobre
      duże rogale - takie o średnicy ze 25 cm. Smakuje mi też chleb Nordlander, do
      kupienia w Bomi w Matarni.
    • kobieta_na_pasach na zakwasie, bez polpszaczy z piekarni Wieczorek n 30.04.07, 19:48

• Gość: Ma Re: Piekarnie w 3mieście - gdzie dobry chleb? IP: *.chello.pl 01.05.07, 22:24
      Kiedyś jeździłem zawodowo od czasu do czasu do Pasłęka. Nie pamiętam ulicy na
      której stał ten sklepik (SPOŁEM). Na tyłach sklepu piekarnia, wszystko jak z
      innej epoki (PRL). I tam, w tym sklepie dwukilogramowy chleb... zawsze ten sam
      smak, zawsze ten sam rozmiar, chleb który nigdy się nie kruszył i przez siedem
      dni był wilgotny. Byłem tam ponownie jakiś czas temu po dłuższej przerwie,
      sklepik jeszcze jest ale chleb już tylko taki zwykły, od jakiegoś rzemieślnika
      a nie od mistrza. Smutno.
    • gbea Re: Piekarnie w 3mieście - gdzie dobry chleb? 02.05.07, 11:29
      najlepszy chleb jak znam to z piekarni GNEBA - piekarnia Gdańsk
      ul.Dąbrowszczaków i kilka punktów sprzedaży w mieście. Długo utrzymuje
      świeżość, nigdy nie jest kwaśny, nie kruszy się żadnych wad.
      • olamad Re: Piekarnie w 3mieście - gdzie dobry chleb? 05.05.07, 18:26
        a tu się nie zgodzę. Moim zdaniem chleb od Gnęby starzeje sie o wiele szybciej
        niż ten od konkurencji (na drugi dzień jest nie do zjedzenia), ale jest ku temu
        istotny powód - Gnęba to jedna z niewielu gdańskich piekarni, gdzie pieką
        pieczywo na naturalnym zakwasie i nie dodają żadnych ulepszaczy - czego np. o
        Mielniku nie mozna powiedzieć.
    • Gość: Lew Re: Piekarnie w 3mieście - gdzie dobry chleb? IP: *.mlyniec.gda.pl 03.05.07, 16:58
      Dobry chleb jest z piekarni MUSZELKA z Brzeżna, smaczne są również bułki.
      Mielnika wyroby to typowy kit szczególnie bułki.
    • antonow2 Re: Piekarnie w 3mieście - gdzie dobry chleb? 04.05.07, 10:45
      Pellowskiego - lubie, chociaz do tanich nie nalezy. Jednak moj nr 1 to
      Pani Beata ktora przedaje chleb na rynku w Oliwie (sroda, sobota) i Sopocie
      (wtorek, piatek). Chociaz, mam wrazenie ze ostatnio i ona poszla w ilosc ,
      odpuszczajac nieco - jakosc.
    • hagyma Gdynia - tylko Gotowała 05.05.07, 06:44
      Doskonałe wypieki ma Piotr Gotowała w Gdyni (polecam chleb cebulowy) - znam
      dwie lokalizacje - Abrahama i Morska w okolicach wylotu Warszawskiej. Czy bywa
      też gdzieś w Gdańsku? Ktokowliek widział, ktokolwiek wie...
    • oddissey Re: Piekarnie w 3mieście - gdzie dobry chleb? 28.04.15, 10:43
      własnie też mam problem z dobrym chlebem... :<
    • bruno098 Re: Piekarnie w 3mieście - gdzie dobry chleb? 07.11.15, 14:26
      Piekarnia Czernis w Wejherowie:
      Pan Daniel szuka ludzi do pracy, obiecuje duże pieniądze a co z tego wynika? że pieniędzy nie ma za przepracowaną pracę. Pracując u niego kilka dni słyszałem pod swoim adresem wiele uwag oraz obrazy... Pan Daniel nie szanuje ludzi, którzy pracują solidnie oraz z pasją. Uważa się za osobę ambitną najmądrzejszą bo ma na nazwisko Czernis. Szuka ludzi na krótki okres czasu i ich wyrzuca ponieważ nie spełniają jego oczekiwań. Wykańcza psychicznie aż człowiek się zniechęca i odchodzi bez wynagrodzenia jak najdalej z tego miejsca. Na stanowisku kierowcy było już ponad 20 osób... czemu ich nie ma? żaden mu nie pasował, a to coś z ubiorem,wyglądem lub kierowaniem pojazdu chociaż kierowcy pracowali już w piekarniach i wiedzą na czym to polega to według tego pana jest wszystko źle. WYZYSK WYZYSK,I JESZCZE RAZ WYZYSK.
      ~ jeden z wielu kierowców.
      • Gość: Do Bruno Re: Piekarnie w 3mieście - gdzie dobry chleb? IP: *.vc.shawcable.net 09.11.15, 17:08
        Dobrze,ze piszesz o piekarzu Czernisu -wyzyskiwaczu-z tym,ze pomyliles strony -tutaj piszemy o jakosci chleba i wyrobach piekarniczych (,a problem z powyzsza piekarnia powinnienes zglosic w inspekcji pracy)......Pozdrawiam....Loko.....
    • 0lagdynia Re: Piekarnie w 3mieście - gdzie dobry chleb? 12.11.15, 11:58
      Moja ulubiona piekarnia to ROGALIK Wielkopolska 32 w Gdyni, pyszne pieczywo i mila obsługa. Moi Teście mieszkają w Gdańsku i jak tylko mogę to im dostarczam pieczywo z Rogalika Polecam :)
    • Gość: Aneta Re: Piekarnie w 3mieście - gdzie dobry chleb? IP: *.gdynia.mm.pl 10.05.16, 23:22
      Najlepszy chleb jest na Witominie w piekarni Kaszubskiej, od Jancy, zawsze świeże, dobre ceny od przemiła obsługa. Teraz otworzyli tam jakąś Tyrolska, ale to pomyłka. Mąż zapytał, skąd mam taki stary chleb
      • garncarz-wito Re: Piekarnie w 3mieście - gdzie dobry chleb? 13.01.17, 15:38
        Ani troche nie ma Pani racji!! Tyrolska jest Super! Najlepszy chleb jaki w życiu jadłam! Jaki on stary?! Świeżutki i smaczny. Polecam!
    • silnybob Re: Piekarnie w 3mieście - gdzie dobry chleb? 12.10.17, 13:58
      A ja z nielubianych wymienię Szydłowskiego, bo jak widać hejtuje konkurencję. Nie mam nic do jednego i drugiego ale słabe z tym rozpoczęciem tematu. A ja kupuje w pobliskiego sklepu nawet nie wiem skąd mają chlebek ale jak wolisz chleb z worka to polecam biedronkę mają szczelnie zapakowane pieczywko w worki z mrożonek z chin, dodam, że świetnie pachnie;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka