Dodaj do ulubionych

KUPIłEM DZIAłKE poradzcie co dalej

17.05.07, 19:38
Potrzebuję dobrej rady w kwestii korzystnego kredytu na budowę domu do 120m2 z
poddaszem użytkowym: czy kredyt we frankach czy złotówkach, czy może sprzedać
moje mieszkanie włas.60m2 i nie zadłużać się, ale mieszkać z dorastającym
synem i żoną kątem u teściów czego nie bardzo bym sobie wyobrażał.Jeśli kredyt
to w jakim banku (znajoma zaproponowała dombank o/getin banku bo sama
brała)Proszę również o wskazówki co do tanich a dobrych materiałów budowlanych
i adresy producentów (dowiadywałem się że należy ich szukać na pewno poza
trójmiastem,czytałem w necie że po materiały warto nawet jechać do niemiec czy
czech, litwy??? Ile się czeka w urzędzie miejskim na zatwierdzenie projektu
domu i jaki jest orientacyjny koszt. Bardzo będę wdzięczny za owe informacje,
i z góry dzięki.
Obserwuj wątek
    • Gość: fetor Zdrowia życzę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 21:39
      Zdrowia życzę, bo na rozum już za późno.
      Przerażają mnie tacy ludzie.
    • Gość: trop Re: Wystaw sobie namiot. IP: *.gdynia.mm.pl 20.05.07, 11:07
      A z takimi pytaniami zgłoś się do doradcy bankowego lub inwestycyjnego bo na
      forum robisz z siebie ostatniego kretyna.Mimo wszystko powodzenia.
    • Gość: mikado poradzcie co dalej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 11:51
      wiec skladaj wnioski owarunki zabudowy itp i jednoczesnie idz szybko po jakikolwiek kredyt - moze byc i w złotowkach.Najszybciej w pkobp dostaniesz chyba.Zamawiaj materiały , odbierzesz je dopiero za minimum miesiac , tak dłuo sie teraz czeka.Wszystko drozeje z dnia na dzien , wiec jesli w ciagu 2 tygodni dostaniesz kredyt to jeszczecos kupisz , w drugiej polowie roku bedziesz musiał starac sie o 2 razy wiekszy kredyt.
      powodzenia
      pozdrawiam
    • Gość: maboo Re: Kupiłem działkę poradźcie co dalej... IP: 212.160.172.* 21.05.07, 12:38
      Witam,

Trochę rozpaczliwie wygląda ten post, bo brzmi jakbyś przypadkowo stał się
      właścicielem działki i musiał postawić dom. No ale nie mi oceniać, jak kto
      formułuje zapytanie na forum.

Do rzeczy. Jak juz kupiłeś działkę i myślisz nad kredytem na budowę domu to
      wnioskuję, że działkę masz już spłaconą. Teraz zanim weźmiesz kredyt w
      pierwszym lepszym banku to kilka razy przewertuj oferty wszystkich banków.
      Kosztuje to troche czasu, ale jak ktoś był sprytny to ostatnio mieliśmy targi
      budowlane w 3mieście gdzie wystawiały się wszystkie liczące sie banki i w 3
      godziny można było mieć pełną ofertę kredytową z różnych banków, a dodatkowo
      specjalnie z okazji targów można było załapać się na rózne promocje. Osobiście
      startowałem na targi aby wziąć kupon rabatowy na kredycik w BGŻ ale lepsza
      okazała się oferta z WBK i dzisiaj ruszam dopracowywac szczegóły umowy
      kredytowej (na działkę). No ale targi były, minęły i jest już "po kaczakach"
      tak więc proponuję kupić z dwie gazetki typu Murator, Dom, Budujemy dom, itp
      tytuły, w których będzie rozwinięty temat kredytów, należy to przeczytać i
      zacząć wgryzać się w temat. Dodatkowo należy umówić się w Expanderze i
      OpenFinance (to nic nie kosztuje) i obgadać z doradcę co by proponował, jakie
      warunki ma jego propozycja, itp. Po prostu zacząć sobie budowac bazę wiedzy o
      kredytach. Równolegle samemu wertowac oferty banków i za każdym razem człowiek
      będzie mądrzejszy o kolejny element wiedzy kredytowej.

Co do samego kredytu to na początek musisz zaznajomić się z kilkoma terminami
      wystepującymi w tej tematyce.
      Pierwszy to "prowizja" czyli opłata jaką bank pobiera od Ciebie za to że
      udzieli Ci kredytu. Na rynku są prowizje od 0% do 2% lub są czasami stałe
      opłaty np. 200PLN. Biorąc kredyt na dom o którym wspomniałeś będziesz brał w
      granicach 300-500 tyś czyli 2% to już będzie trochę kasy, tak więc należy
      szukać najmniejsze prowizji.
      Druga sprawa to "wkład własny", w przypadku budowy domu raczej powinien być na
      poziomie 0% ale może się zdarzyć, że trzeba iec na starcie swoje np. 10% kwoty.
      Trzecia sprawa to zabezpieczenie kredytu, czyli w tym przypadku będzie to
      kredyt hipoteczny w którym bank wjedzie Ci na hipotekę działki i budowanego
      domu. Olej kredytu w którym bank chce wejść na hipoteke innej twojej
      nieruchomości oraz wszelkiego rodzaju żyrantowanie - tego sie juz nie
      praktykuje.
      Czwarta sprawa to marża banku czyli coś co ma wpływ na oprocentowanie kredytu.
      W skrócie oprocentowanie to jest suma wskaźnika LIBOR lub WIBOR (franki lub
      złotówki) + marża. Na rynku dobrą ofertą jest teraz od 0,5% do 1,2% powyżej to
      przeciętne oferty (podaje marże dla złotówek).
      Piąta sprawa to róznego rodzaju opłaty za rozpatrzeie wniosku, od załączników
      itp. - generlanie powinno to byc za darmo.
      Szósta sprawa to koszty wcześniejszej spłaty kredytu. Napisałeś, że masz swoje
      mieszkanko, czyli po zbudowaniu domu, mółbyś je sprzedać i spłacić częściowo
      lub w całości kredyt na dom. Czasami jest to niemożliwe co dla mnie jest wtopą,
      czasmi jest to opłata procentowa od pozostałego kapitału w wysokości do 2%,
      czasmi stała opłata, zdarza się również, że mozna spłacac tylko raz w roku
      kwotę nie większą niż np 30% kapitału, itp. Osobiście będe teraz brał kredyt w
      którym spłata jest darmowa i w dowolnym momencie czasu.
      Siódma sprawa związana z walutą w której bierzesz kredyt,najczęściej franki lub
      złotówki. W przypadku franków i generlanie walut obcych istnieje pojęcie
      spreadu walutowego polegającego zgrubsza na tym, że bierzesz kredyt we
      frankach, ale wszystkie spłaty, zarówno rat jaki ewentualna wcześniejsza spłata
      są przeliczane na PLN. Tak więc biorąc kredyt kupujesz walutę a spłacając
      sprzedajesz ją, i te kilka groszy róznice może dac całkiem łądna kwotę. Tak
      więc jak chcesz szybko spłacić kredyt to lepiej brac złotówki, a jak wiesz że
      będzie spłacał do końca życie to wtedy waluta (ze wzglępu na spread, bo sa
      jeszcze inne czynniki wpływające na wybór waluty kredytu)
      Ósma sprawa to możliwość przewalutowania kreytu i opłat jakie bank za to
      pobierze.
      9th sprawa to koszty wpisu hipoteki - wszędzie identyczne.
      10th sprawa to ewentualne koszty ubezpieczenia niskiego wkładu.
      11th sprawa to koszty ubezpieczenia kredytu do czasu wpisania hipoteki.
      12th sprawa to ewentualne ubezpieczenie na życie któe cedujesz na bank - omijam
      takie oferty z daleka.
      13th sprawa to koszty posiadania konta w danym banku.
      14th sprawa - istotna - to sposób rozliczania z bankiem postępó budowy, czy
      mają byż faktury, czy tylko wykonane określone roboty. Osobiście nie wszedłbym
      w faktury, no chyba, żę od A do Z buduje Ci firma na rachunek.

Wszystkie powyższe parametry (to są te najważniejsze) występują w różnych
      kombinacjach więc na pewnym etapie będziesz miał tabelę w Excelu z 40 ofertami
      i będziesz eliminował.

Osobiście jestem przed podpisaniem kredytu na działkę budowlaną i tak jak
      wspomniałem miał być BGŻ a będzie WBK, któe zaoferowało w złotówkach: 10%
      wkładu własnego, 0% prowizji, 0% opłat za wcześniejszą spłatę, marżę 0,5%, brak
      ubezpieczenia niskiego wkłądu bo wrzucamy na starcie 10% kwoty, brak
      jakichkolwiek ubezpieczeń na życie. Generalnie będę konsolidował ten kredyt
      kolejnym, któy wezme na budowę domu, ale to za 1-2 lata, stąd złotówki, bo nie
      będzie spreadu.

Na zakończenie małe usprawiedliwienie, dotyczące literówek i lekkiego chaosu
      informacyjnego jaki wygenerowałem powyżej, ale tak jak wspomniałem samemu
      musisz mieć przegryzione te rzeczy, bo to Twoja kasa, a nie jest to nic
      trudnego.

Maboo
      • Gość: bo.krzem Re: Kupiłem działkę poradźcie co dalej... IP: *.gdynia.mm.pl 24.05.07, 10:00
        Witam i bardzo dziękuję za szereg ważnych i konkretnych podpowiedzi.Mój post był
        rzeczywiście mało zrozumiały ,dopiero gdy go teraz czytam to widzę, tym bardziej
        dzięki za wyrozumiałość. Na pewno skorzystam z podpowiedzi i za Twoją namową
        udam się do Expandera.Życzę zdrowia i powodzenia przy realizacji planów.
    • Gość: pilot kupiłem samolot - co dalej? poradźcie IP: *.such.nat.hnet.pl 21.05.07, 23:48
      KUPIłEM SAMOLOT - co dalej? poradźcie.
      Kupiłem Boinga 737. Potrzebuję dobrej rady w kwestii korzystnego kredytu na
      załozenie tanich linii lotniczych
    • marikaso murator;) 22.05.07, 09:57
      polecam forum muratora (hm, nie wiem czy mozna tu cos polecac , najwyzej to
      wytną...)Tam bez problemu znajdziesz podpowiedzi:)
    • www.informatorkredytowy.pl Re: materiały budowlane 23.07.07, 09:33
      bokrzem napisała:

czytałem w necie że po materiały warto nawet jechać do niemiec czy
      > czech, litwy??? Ile się czeka w urzędzie miejskim na zatwierdzenie projektu
      > domu i jaki jest orientacyjny koszt. Bardzo będę wdzięczny za owe informacje,
      > i z góry dzięki.

Teraz sytuacja z cenami materiałów budowlanych w Polsce na szczęście się trochę
      uspokoiła także takie wyprawy chyba nie będą konieczne.
    • dejwid32 Re: 09.11.07, 15:01
      Jaki Bank polecacie w trójmieście pod względem kredytu mieszkaniowego i jakości
      obsługi klienta?
    • Gość: fakej KUPIłEM DZIAłKE poradzcie co dalej IP: *.net.upc.cz 18.11.07, 16:25
      Dzielisz kartą kredytową i wciągasz przez lufkę nosem
    • Gość: pierzga Re: kupiłem działke - poradzcie co dalej IP: 193.24.220.* 18.11.07, 20:08
      Korzystny kredyt mieszkaniowy mogą wynegocjować z bankiem doradcy
      finansowi(np.expander albo inna).nie pobieraja zadnych opłat za
      pilotowanie klienta.warto zdać się na nich,są zorientowani w
      warukach kredytowych wszystkich banków.zawsze można przynajmniej
      podejść porozmawiać i wtedy się zastanowić.to nic nie
      kosztuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka