Dodaj do ulubionych

Rumuny w Gdańsku

30.05.07, 23:01
Od kilku dni przy zjeździe z wiaduktu na Zaspie w stronę Grunwaldzkiej chodzą
jacyś Rumuni / raz dziewczyna raz chłopak i dziwne, bo obydwoje kuleją -
czyżby byli po jakiś kursach wieczorowych na udawanie kalek?/ z kubkiem po
kawie i żebrają. Strasznie mnie to denerwuje, że tak łażą i zaczepiają
kierowców stojących podczas upałów w korkach. Czy jakieś odpowiednie służby
nie mogłyby się tym zająć? Pocieszające jest tylko to, że nikt im nic nie
daje. Czy Was też denerwują tacy ludzie??
Obserwuj wątek
    • Gość: szmać Re: Wq...ją mnie tacy jak Ty. Inni tez muszą żyć. IP: *.gdynia.mm.pl 30.05.07, 23:08
      Gdybys chociaż raz wylądowała w skrajnej biedzie na przykład w Odessie w latach
      siedemdziesiątych to inaczej byś kląskała.Boli Cie to? To nie patrz.
      • Gość: %% Re: Wq...ją mnie tacy jak Ty. Inni tez muszą żyć. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 23:29
        A pewnie, że musza, ale to nie Odessa, nie lata 70-te, a dziwnym trafem co, sami biedni tu trafiaja?? Jak dla mnie to dla nich taki rodzaj zajęcia.
        Szkoda, ze nie słyszysz jak na Długiej i Długim Targu "grają na nerwach".
        Tego sie nie da słuchać.
        Nie odnosze tego do wszystkich Rumunów, widac tak sie składa, że trafili do nas Ci, którzy pewno i w swoim kraju nie maja najlepszej opinii.
        • Gość: szmać Re: Jak walisz tezami to potwierdź je dowodami. IP: *.gdynia.mm.pl 30.05.07, 23:41
          Ja widzę post napisany przez kogoś, kogo wnerwia widok pary LUDZI - pomimo tego,
          że sama nie była zaczepiana. W dodatku szczęśliwa, że "nikt nic nie daje" -
          siedzi, stoi, leży i obserwuje? Jeśli to w/g Ciebie jest normalne i zdrowe to sorry.
          Kiedyś zjeździłem kawał świata grając w różnych dziwnych miejscach na kilku
          instrumentach. Myślisz, że to się czymś różni? Bo umiem grać? Przejedź się do
          Rumuni - będziesz Boss a przy okazji zrozumiesz o czym piszę.
          P.S.Byłem za Ceausescu i dwa lata temu. Nic się nie zmieniło.
          • odessa71 Re: Jak walisz tezami to potwierdź je dowodami. 31.05.07, 00:05
            Wiesz, może napisałam swoją myśl zbyt ogólnie. Otóż ja też jestem zaczepiana i
            codziennie muszę wyjaśniać mojemu dziecku "czego ta pani /pan od nas chce.
            Oczywiście jest to sprawa indywidualna, kto komu za co, po co i na co daje
            pieniądze. Jednak uważam, że w Polsce, nawet bliżej - gdzieś koło każdego z
            nas, za ścianą np. jest ktoś kto potrzebuje pomocy. Może lepiej pomóc komuś
            takiemu lub wysłać smsa na szczytny cel zamiast rozpuszczać Rumunów na ulicach.
            A czy oni nie mogą znależć sobie pracy? Jest sezon na truskawki, na pewno
            brakuje rąk do pracy. Ty też potrafiłeś "coś" zrobić, żeby zarobić parę groszy,
            prawda? Jak nie umieją grać, to niech chociaż szyby myją, jak Polacy we
            Włoszech czy na szparagi do Niemiec wyjadą. Poza tym chyba ogólnie wiadomo, że
            te osoby zbierają datki nie dla siebie tylko dla jakiegoś guru rumuńskiego czy
            romskiego. Chyba jesteś młody i obce są Tobie widoki żerającej matki z
            niemowlęciem leżącym na kartonie na ulicy w zimie.
            • Gość: Elblążanin Re: Jak walisz tezami to potwierdź je dowodami. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 07:57
              W Elblągu ciągle wsiada do tramwaju w centrum ta sama kobieta Rumunka z dzieckiem na ręku i jedzie na następny przystanek. Podczas przejażdzki zdąrzy obskoczyć cały tramwaj i kasę dostaje. A później w drugą stronę.
            • Gość: szmać Re: Do Odessy IP: *.gdynia.mm.pl 01.06.07, 15:20
              Razem z empatią odessało Ci coś jeszcze. Masz rację - jestem bardzo młody. Mam
              dopiero 43 lata i nie "zaliczyłem" w życiu jeszcze aż 15 państw. Śmiem
              twierdzić, że lekko licząc jestem co najmniej dwukrotnie starszy od Ciebie a
              mojego doświadczenia nie nabędziesz aż do śmierci.
      • Gość: magdalena Re: Wq...ją mnie tacy jak Ty. Inni tez muszą żyć. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.07, 17:41

Zawodowi żebracy. Zarówno dzieci udające kaleki,kobiety z małymi dziećmi,bądż
        staruszki nauczone paciorka po polsku są "rozprowadzane" rano na swoje
        stanowiska pracy przez spasionych facetów (ze złotymi sygnetami na brudnych
        paluchach). Wieczorem są zabierane i rozliczane z kasy. Jak jest mała,to dostają
        w pie...ol.Inni faceci z tej nacji wyspecjalizowali się w rozstawianiu 15-16
        latek przy drogach. Te zwane są popularnie "tirówkami" No cóż praca jak praca.
        Zawsze się znajdzie paru głupków którzy nabiorą się na "kalectwo" oraz kilku
        napaleńców ryzykujących seks z brudnymi,na ogół zarażonymi dziwczynami. Wolny
        kraj. ( Pełen idiotów)
        • Gość: hallo [...] IP: *.gdynia.mm.pl 04.06.07, 18:04
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
        • ja.nusz Re: Wq...ją mnie tacy jak Ty. Inni tez muszą żyć. 07.06.07, 12:42
          Gość portalu: magdalena napisał(a):

>
          > Zawodowi żebracy. Zarówno dzieci udające kaleki,kobiety z małymi dziećmi,bądż
          > staruszki nauczone paciorka po polsku są "rozprowadzane" rano na swoje
          > stanowiska pracy przez spasionych facetów (ze złotymi sygnetami na brudnych
          > paluchach). Wieczorem są zabierane i rozliczane z kasy. Jak jest mała,to dostaj
          > ą
          > w pie...ol.Inni faceci z tej nacji wyspecjalizowali się w rozstawianiu 15-16
          > latek przy drogach. Te zwane są popularnie "tirówkami" No cóż praca jak praca.
          > Zawsze się znajdzie paru głupków którzy nabiorą się na "kalectwo" oraz kilku
          > napaleńców ryzykujących seks z brudnymi,na ogół zarażonymi dziwczynami. Wolny
          > kraj. ( Pełen idiotów)

Madziu,

najwyraźniej czytasz za dużo brukowych gazet i oglądasz za dużo telewizji, a to
          ogłupia bardzo - jak widać na załączonym obrazku.
    • orissa Re: Rumuny w Gdańsku 30.05.07, 23:35
      odessa71 napisała:

> Czy jakieś odpowiednie służby
      > nie mogłyby się tym zająć?

A czy zgłosiłaś ten fakt odpowiednim służbom, czy liczysz na to, że post na
      forum potraktują jako zgłoszenie?
      • Gość: biker cyganie IP: 213.17.251.* 31.05.07, 11:24
        To nie Rumuni tylko cyganie. Ten typ tak ma, że zamiast uczciwie pracować wolą
        wysłać kobietę z dzieckiem na żebry albo udawać kaleki wzbudzając litość
        frajerów. A skoro stoją to chyba nieźle zarabiają.
        • ja.nusz Re: cyganie 31.05.07, 13:33
          A co to za różnica czy to Rumuni czy nasi?

Problem polega na czymś zupełnie innym. Polskie społeczeństwo nie jest w
          najmniejszym stopniu przygotowane do współżycia z ludnością napływową.
          Tolerancja jest dla większości Polaków słowem obcym, zarówno na górze jak i na
          dole. Lubimy za to poświętować gdy sąsiadowi krowa zdechnie.
    • Gość: belfast Re: Rumuny w Gdańsku IP: *.meteor.ie 31.05.07, 17:10
      Nie ma takiej nacji na swiecie. Rumuny to potocznie takie buty wojskowe.
      Ci co zebraja to Cyganie i tez nie wiadomo czy slowaccy czy rumunscy czy moze
      polscy.
      Wszyscy Rumuni z jakimi mialem do czynienia dotychczas byli swietnymi ludzmi,
      dlatego denerwuja mnie takie ignoranckie wypowiedzi na forum. Denerwuja mnie
      bardziej niz agresywni zebracy.

• Gość: %% Re: Rumuny w Gdańsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 18:08
        Gość portalu: belfast napisał(a):
        > Wszyscy Rumuni z jakimi mialem do czynienia dotychczas byli swietnymi ludzmi,
        > dlatego denerwuja mnie takie ignoranckie wypowiedzi na forum. Denerwuja mnie
        > bardziej niz agresywni zebracy.

Jaka ignorancja? Opisujemy to co widzimy, trudno pałac sympatia do importowanego czy krajowego cwaniaka, który zyje z naciagania i zaczepiania ludzi na ulicy.
        Co do Rumunów sam zapewne wiesz, ze nie wszyscy sa świetni- oczywiście i naszych rodaków tez to dotyczy.
        Mamy pecha, że akurat trafili sie u nas zebracy oraz watpliwej jakości grajkowie.
        A na nerwy polecam melise.

• miniantenka Re: Rumuny w Gdańsku 31.05.07, 18:15
      Ty jesteś rasistka jakaś albo co?
      Przy okazji, Rumunia jest członkiem UE, podobnie jak Polska.
      • Gość: %% Re: Rumuny w Gdańsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 19:52
        miniantenka napisała:

> Ty jesteś rasistka jakaś albo co?
        > Przy okazji, Rumunia jest członkiem UE, podobnie jak Polska.

Ja Ciebie bardzo przepraszam, ale jezeli to do mnie, to moze okulary wyczyść.
        Nie widze w moich wypowiedziach nic rasistowskiego, chyba, że objawem rasizmu jest brak akceptacji dla krajowego czy importowanego kombinatorstwa i naciagania.
        Nie mam absolutnie nic przeciwko obcokrajowcom chcącym uczciwie zyć i pracowac w Polsce. To chyba zreszta działa w obie strony, obywatele polscy tez wyjeżdżaja....

• Gość: es Re: Rumuny w Gdańsku IP: 195.116.62.* 01.06.07, 11:10
          od żebrzących Rumunów, gorsi są Polacy. Bo jak wiadomo, każdy Polak to pijak i
          złodziej, na dodatek antysemita i brudas straszny. Wrzuciłbym Polaków razem z
          Rumunami do jednego worka.
    • treubeger Re: Rumuny w Gdańsku 31.05.07, 21:39
      Stają też na skrzyżowaniu przy parku w Oliwie i prędzej bym powiedział, że to
      Romowie, a nie Rumuni. Czy denerwują? Jasne, że tak. Przede wszystkim stwarzają
      zagrożenie - dla siebie i dla kierowców. Co będzie jak nie zdąrzy uciec na
      chodnik? Facet rozprasza kierowców udają kalekę - zamiast wziąść się za
      jakąkolwiek pracę. Tolerancja, czy jak ktoś napisał - polski stosunek do
      obcokrajowców - nie ma tutaj nic do rzeczy. Ich zachowanie jest zwyczajnie
      niewłaściwe i nie można tego usprawiedliwiać biedą (czy oby napewno są tacy
      biedni?). Wiadomo, że obecnie w 3mieście o pracę z niskimi kwalifikacjami wcale
      nie jest tak trudno. Udawanie kaleki i robienie z siebie pajaca, a co gorsze -
      posyłanie żony/siostry/córki na żebry - to nie jest moralne czy godne
      pożałownia, ale taka już ich natura (ostatnio był na ten temat ciekawy artykuł
      Polityce). Co można zrobić? Nic im nie dawać, może się zreflektują i wezmą się
      za coś, co przyniesie korzyść wszystkim, czyli za jakąś pracę. A swoją drogą to
      ciekawe, że mieszkańcy naszego miasta wydają im się tak BOGACI hehe :)
      pozdrawiam.
    • Gość: dita Re: Rumuny w Gdańsku IP: *.89.174.89.cable.satra.pl 01.06.07, 14:32
      co do tytulu watku-jesli juz to Rumuni, jak ktos wyzej napisal. albo Cyganie.
      kojarze ta grupke, w kazdym razie nie mowia po polsku.
      czekajac dzis na 199 przy tym wlasnie skrzyzowaniu /kolo kolejki na zaspie/
      widzialam tego zbierajacego pieniadze kolesia. chodzil miedzy stojacymi na
      czerwonym samochodami, podpierajac sie kula i utykajac. gdy samochodzy
      odjezdzaly, nagle odzyskiwal zdrowy chod.
      ale to w sumie nic... przy przystanku biegalo 2 malych chlopcow, pewnie braci,
      wpadali na ludzi, szarpali torebki i siatki, krzyczeli, jeden udawal slepego,
      potem mlodszy z nich poszedl zalatwic swoje potrzeby fizjologiczne w krzaki obok
      przystanku, a starszy dalej zaczepial ludzi. chlopcy byli brudni i mlodszy albo
      mial slad uderzenia na policzku, albo byl tam ubrudzony. nie mowili po polsku.
      kiedy zauwazyli,ze wraca zebrzacy mezczyzna, uciekli do ogrodu za przystankiem.
      wczesniej, na tym samym przystanku, widzialam 3 mlodych mezczyzn /w tym tego od
      kuli/ i chyba ich matke, straszliwie krzyczeli i szarpali sie miedzy soba.
      w sumie to troche strach znalezc sie z nimi sam na sam na przystanku. dobrze by
      bylo,zeby jakies sluzby miasta sie nimi zajely, chociazby ze wzgledu na te
      biedne dzieci. tylko,ze pewnie trzeba byloby znalezc tlumacza, zeby w ogole
      dowiedziec sie,czy sa w Polsce legalnie...
      smutny to byl obrazek na dzien dziecka.
      i przyznam,ze ciezko sie nie irytowac, kiedy jakis dzieciak brudna reka szarpie
      cie za kurtke... nie swiadczy to pewnie o mnie najlepiej.
    • Gość: eo a Straz Wiejska spi IP: *.chello.pl 01.06.07, 19:54
    • Gość: m. Re: Rumuny w Gdańsku IP: *.net.pl 06.06.07, 00:17
      1) Rumuni jak już
      2) jaśniepaństwo się kłania?
      3) jak ci się nie podoba to nie patrz
      4) masz dziecko? to fajnie-też bym chciała mieć taką mamusię jak ty.

ludzie są dziwni;/
      • Gość: lit Re: Rumuny w Gdańsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 14:02
        Gość portalu: m. napisał(a):

> 1) Rumuni jak już
        > 2) jaśniepaństwo się kłania?
        > 3) jak ci się nie podoba to nie patrz
        > 4) masz dziecko? to fajnie-też bym chciała mieć taką mamusię jak ty.
        >
        > ludzie są dziwni;/

Czy ty przeczytałas cały watek?
        Wątpię.
        Argumenty z Twojej strony na poziomie -1.

• skin.polskii Re: Rumuny w Gdańsku 07.06.07, 16:24
      i to jeszcze jak denerwuje!! przegońcie ich! spuśćie im manto to się powinni
      wynieść od was
      • Gość: lit Re: Rumuny w Gdańsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 18:01
        skin.polskii napisał:

> i to jeszcze jak denerwuje!! przegońcie ich! spuśćie im manto to się powinni
        > wynieść od was

No, jeszcze jeden co ma problem w czytaniu ze zrozumieniem.

• Gość: H56 to nie Rumuni ale Cyganie rumuńscy IP: *.chello.pl 10.06.07, 19:09
          w Krakowie też pełno tego badziewia. Cygańska mafia ustawia ich na światłach
          przy dużych centrach handlowych.
          • skin.polskii Re: to nie Rumuni ale Cyganie rumuńscy 11.06.07, 18:10
            widze że problem narasta ..radykalne rozwiazania są tu chyba nieunikinione
    • Gość: x Re: Rumuny w Gdańsku IP: *.chello.pl 12.06.07, 01:39
      no chyba nie dajecie sie na to nabrac?
      lol
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka