Dodaj do ulubionych

SŁUPSK - Paryż Północy

IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 28.07.01, 10:21
Jestem sobie z rodzinka na wczasach w Ustce. Przyjechalismy tutaj, poniewaz rok
temu w Łebie byla straszna drożyzna.

W jeden z deszczowych dni postanowiliśmy wybrać się do pobliskiego Słupska,
żeby po prostu zobaczyć to miasto.

I słuchajcie, przeżyłam szok. To jedno z najładniejszych miast,jakie widziałam
w Polsce (oczywiście biorąc pod uwagę wszystkie miasta o jego wielkości -
110.000 mieszkańców).

Jest, piękny, zielony (bardzo duzo parków), a mnie najbardziej urzekły ich
kamieniczki! Fakt, że Starówka zniszczona została podobno podczas wojny, ale to
co zostało, to dosłownie rarytas!

Wiele z nich jest w bardzo złym stanie, ale miejmy nadzieje, że powoli wszystko
to bedzie remontowane.

Ratusz słupski jest chyba najladniejszy jaki widzialam.

Pani kucharka z naszych wczasów powiedziala nam, że Słupsk nazywany
jest "Paryzem Północy" zwłaszcza pod względem tych wspomnianych kamienic!

Pozdrawiam wszystkixch Słupszczan i ludzi przebywajacych na wczasach w Ustce!
Obserwuj wątek
    • Gość: beast Re: SŁUPSK - Paryż Północy IP: *.nsm.pl 30.07.01, 00:05
      To zadziwijace jak wiele miast lubi sie dowartościowywać porównaniami z Paryżem
      czy inna Wenecją.A Warszawa chyba była przed wojną "Paryżem Wschodu"?
      Słupsk faktycznie sympatyczne miasto ale zeby zaraz Paryż?
      pozdrawiam Słupsk,nie chciałem nikogo urazić
    • Gość: Josephin Re: SŁUPSK - Paryż Północy IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 30.07.01, 01:50
      Zgadzam sie całkowicie z pierwsza opinia. Słupsk to bardzo ladne miasto i
      ciesze sie ze ludzie to zauwazaja. Oprocz Paryża Północy przezywane jest
      tez "Perłą Północy".
    • Gość: cdx Drodzy paryżanie Północy! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 30.07.01, 09:31
      Drodzy paryżanie Północy! Toć nie wiecie, że we francuskim Paryżu od dawna już
      wszyscy puchną z zazdrości na samą wzmiankę o wspaniałym Słupsku. Najbardziej zaś
      drażni ich szerzący się obecnie (zwłaszcza wśród odwiedzających stolicę Francji
      turystów) trend, by Paryż nazywać "Słupskiem Zachodu"...
      Pozdrawiam.
      • Gość: Ela Re: Drodzy paryżanie Północy! IP: *.ilot.edu.pl 31.07.01, 09:05
        Gość portalu: cdx napisał(a):

> Drodzy paryżanie Północy! Toć nie wiecie, że we francuskim Paryżu od dawna już
        > wszyscy puchną z zazdrości na samą wzmiankę o wspaniałym Słupsku. Najbardziej z
        > aś
        > drażni ich szerzący się obecnie (zwłaszcza wśród odwiedzających stolicę Francji
        >
        > turystów) trend, by Paryż nazywać "Słupskiem Zachodu"...
        > Pozdrawiam.

A gdyby powiedzieć o Wrocławiu, Paryż wschodu? Też bys protestował?
    • Gość: cmd26 Re: SŁUPSK - Paryż Północy IP: 192.168.3.* / *.interecho.com 30.07.01, 17:32
      Pani kucharka z naszych wczasów powiedziala nam, że Słupsk nazywany
      > jest "Paryzem Północy" zwłaszcza pod względem tych wspomnianych kamienic!

A czy to aby nie Szczecin jest "Paryzem polnocy"?
      Swoja droga takie nazewnictwo jest troche bezsensu: jakby to brzmialo: "Orunia
      Wenecja polnocy"? :)))
    • Gość: Tadek Re: SŁUPSK - Paryż Północy IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 30.07.01, 18:09
      Nie wiem dlaczego niektórzy na tym wątku za wszelką cenę chcą podważać to co
      przez dziesiątki lat historii zostało ukształtowane. Co Was tak drażni że nasze
      miasto tak jest nazywane? To nie wymysł niedawnych aspiracji, ale nazwa jaka
      obowiązuje i jest wzmiankowana w wielu kronikach i starych (jeszcze
      niemieckich) ksiązkach.

Dlaczego teraz mielibyśmy się tego wyzbywać? Przecież to forma promocji miasta!
      Lepiej wykorzystać juz to co od lat się ma przypisane, niż wymyślać coś na
      poczekaniu.

Być może Szczecin też tak był nazywany. W to nie wątpię. Moj przedmowca nie
      pisał przecież że tylko Słupsk ma wyłączność na taką nazwę. Przez wiele lat
      miasto wyrobiło sobie taką opinię i teraz nikt nie będzie z niej rezygnował
      tylko dlatego że komuś się to nie podoba i uważa to za formę wyzbywania się
      kompleksów.

Swoją drogą to nie rozumiem porównania do Orunii. Jeżeli miało być to złośliwe,
      to szkoda mi tego kolesia co to napisał, bo widać ze ma spaczony charakter i
      chce za wszelką cenę zawsze do czegoś wetknąć szpile.

Aż dziwne że ludzi drażnią takie wiadomości. Przecież to była jedna z
      najbardziej optymistycznych wiadomości na tym forum...

Pozdrawiam
      Tadek
      P.S. Ciekawe czy ktos z wyzej ripostujących był w ogóle kiedyś w tym mieście.
      Jesli nie, to warto go zobaczyć, a dopiero potem pisać swoje opinie. (ostatnie
      zdanie nie dotyczy autora tekstu nr 2)
      • Gość: cmd26 Odpowiedz do Tadka IP: 192.168.3.* / *.interecho.com 30.07.01, 18:19
        Gość portalu: Tadek napisał(a):

> Nie wiem dlaczego niektórzy na tym wątku za wszelką cenę chcą podważać to co
        > przez dziesiątki lat historii zostało ukształtowane. Co Was tak drażni że nasze
        >
        > miasto tak jest nazywane? To nie wymysł niedawnych aspiracji, ale nazwa jaka
        > obowiązuje i jest wzmiankowana w wielu kronikach i starych (jeszcze
        > niemieckich) ksiązkach.

> Dlaczego teraz mielibyśmy się tego wyzbywać? Przecież to forma promocji miasta!

Czy ktos Wam kaze sie tego wyzbywac??????????????
        Po prostu mi osobiscie nie podobaja sie takie nazwy (Wenecja, Paryz). Moge chyba
        miec wlasne zdanie?

> Lepiej wykorzystać juz to co od lat się ma przypisane, niż wymyślać coś na
        > poczekaniu.
        >
        > Być może Szczecin też tak był nazywany. W to nie wątpię. Moj przedmowca nie
        > pisał przecież że tylko Słupsk ma wyłączność na taką nazwę. Przez wiele lat
        > miasto wyrobiło sobie taką opinię i teraz nikt nie będzie z niej rezygnował
        > tylko dlatego że komuś się to nie podoba i uważa to za formę wyzbywania się
        > kompleksów.
        >
        > Swoją drogą to nie rozumiem porównania do Orunii. Jeżeli miało być to złośliwe,
        >
        > to szkoda mi tego kolesia co to napisał, bo widać ze ma spaczony charakter i
        > chce za wszelką cenę zawsze do czegoś wetknąć szpile.

Po pierwsze kolego: to nie bylo zlosliwe
        Po drugie: zdecydowanie nie mam spaczonego charaktery (potwierdzil to ostatnio
        psycholog)
        Po trzecie: to byl tylko zart. Po kazdej katastrofie ludzie zaczynaja sobie z
        tego zartowac (kto nie zna kawalow o plonacej hali w stoczni, wypadku autobusu w
        Kokoszkach, czy wiezowcu "na gazie")
        Po czwarte: moze pora sie usmiechnac i przestac brac wszytsko doslownie? :)

> Aż dziwne że ludzi drażnią takie wiadomości. Przecież to była jedna z
        > najbardziej optymistycznych wiadomości na tym forum...

draznia? przeciez kazdy ma prawo miec wlasne zdanie

> Pozdrawiam
        > Tadek
        > P.S. Ciekawe czy ktos z wyzej ripostujących był w ogóle kiedyś w tym mieście.

Bylem 5 razy w Slupsku - ogolnie miasto bardzo mi sie podoba. Chociaz wiem, ze
        tam nie lubie sie gdanszczan, uwaza sie, ze my wysysamy i zerujemy na regionie
        slupskim i wiekszosc ludzi jest za odlaczeniem z wojewodztwa pomorskiego.

Pozdrawiam
        • Gość: beast Re: Odpowiedz do Tadka IP: *.nsm.pl 30.07.01, 20:17
          Na szczescie jest zgoda kibiców Lechii i słupskich Gryfa i Czarnych.Z tym
          optymistycznym akcentem usmiechu wszystkim zyczę.
          • Gość: cmd26 Re: Odpowiedz do Tadka IP: 192.168.3.* / *.interecho.com 30.07.01, 20:26
            Gość portalu: beast napisał(a):
            > usmiechu wszystkim zyczę.

Otoz to! Denerwowanie nic dobrego nie daje a tylko mozna sie dorobic problemow z
            zoladkiem (wiem cos o tym). Dlatego zawsze do zycia trzeba podchodzic
            optymistycznie, z usmiechem na ustach. :D
            • Gość: Tadek Re: Odpowiedz do cmd IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 31.07.01, 17:34
              Wszystko w porzadku. Przekonales mnie ze nie cjciales tamtego napisac
              zlosliwie, ale co do optymistycznego patrzenia na swiat, to uwazam ze to tez
              musi miec swoje granice.

Tak, slyszalem o kawalach z tych trzech tragedii, i uwazam ze byly one po
              prostu niesmaczne. I nawet gdyby niektore rzeczywiscie wzbudzaly usmiech, to
              nie powinno sie ich propagowac i powtarzac. Bylbys pewnie innego zdania gdybys
              w tych tragediach stracil kogos bliskiego.

Acha, masz racje ze w Słupsku Gdansk odbierany jest jako ten kto wysysa, ale
              nie jest tak, ze Gdansk jest nielubiany. Mysle Ze Słupszczanie lubia Gdansk.
              Ja przynajmniej nie spotkalem nikogo kto otwarcie deklarowalby jemu antypatie.

Jezeli chodzi o lubienie i nielubienie, to my mamy innego odwiecznego "wroga" -
              Koszalin.

Pozdrawiam!
              • Gość: cmd26 Re: Odpowiedz do cmd IP: 192.168.3.* / *.interecho.com 31.07.01, 18:34

> Wszystko w porzadku. Przekonales mnie ze nie cjciales tamtego napisac
                > zlosliwie, ale co do optymistycznego patrzenia na swiat, to uwazam ze to tez
                > musi miec swoje granice.

to sie bardzo ciesze, ze sie rozumiemy :)))))

> Tak, slyszalem o kawalach z tych trzech tragedii, i uwazam ze byly one po
                > prostu niesmaczne. I nawet gdyby niektore rzeczywiscie wzbudzaly usmiech, to
                > nie powinno sie ich propagowac i powtarzac. Bylbys pewnie innego zdania gdybys
                > w tych tragediach stracil kogos bliskiego.

masz racje - sa one troche niesmaczne

> Acha, masz racje ze w Słupsku Gdansk odbierany jest jako ten kto wysysa, ale
                > nie jest tak, ze Gdansk jest nielubiany. Mysle Ze Słupszczanie lubia Gdansk.
                > Ja przynajmniej nie spotkalem nikogo kto otwarcie deklarowalby jemu antypatie.

nie mieszkam w Slupsku wiec nie znam dokladnie nastrojow w tym miescie
                panujacych, ale co nieco o uszy mi sie obija - i nie sa to pochlebne opinie o
                Gdansku

> Jezeli chodzi o lubienie i nielubienie, to my mamy innego odwiecznego "wroga" -
                >
                > Koszalin.

Chcialby aby tak bylo, ale... 70% slupczan (tak to sie pisze?) jest za
                odlaczeniem z Pomorskiego i wspolprace z Koszalinem w ramach Srodkowopomorskiego.

> Pozdrawiam!

Rowniez Pozdrawiam
                • Gość: beast Re: Odpowiedz do cmd IP: *.nsm.pl 31.07.01, 22:55
                  Pisze sie słupszczan:)Co do tych 70% -nic to dziwnego ,że ex-miast wojewódzkie
                  ma jakies tam aspiracje.Tylko nie wiem czy z Koszalinem(jak sam powiedział
                  Tadek ich najwiekszym "wrogiem") byłoby im lepiej.
                • Gość: Tadek Re: Odpowiedz do cmd IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 01.08.01, 19:02
                  Pewnie to prawda, że 70 % Słupszczan jest za przystąpieniem do
                  Środkowopomorskiego. Ja sam jestem za odłączeniem od Gdanska (mimo, że Gdansk
                  bardzo lubie, bo tam mieszkalem i studiowalem). Jednak zapewniam Cie ze tak
                  duze poparcie dla opcji srodkowopomorskiej jest tylko dlatego, ze my chcemy byc
                  stolica albo wspolstolica (tak jak jest w Lubuskiem lub Kujawskiem). Zapewniam
                  Cie ze tu nie bierze sie pod uwage mozliwosci bycia pod Koszalinem. Koszalek to
                  blizniacze miasto Słupska i nie wyobrazamy sobie zeby bylo w jakis sposob
                  faworyzowane.

Tadek
                  • Gość: cmd26 Re: Odpowiedz do cmd IP: 192.168.3.* / *.interecho.com 01.08.01, 19:16

> Pewnie to prawda, że 70 % Słupszczan jest za przystąpieniem do
                    > Środkowopomorskiego. Ja sam jestem za odłączeniem od Gdanska (mimo, że Gdansk
                    > bardzo lubie, bo tam mieszkalem i studiowalem). Jednak zapewniam Cie ze tak
                    > duze poparcie dla opcji srodkowopomorskiej jest tylko dlatego, ze my chcemy byc
                    >
                    > stolica albo wspolstolica (tak jak jest w Lubuskiem lub Kujawskiem). Zapewniam
                    > Cie ze tu nie bierze sie pod uwage mozliwosci bycia pod Koszalinem. Koszalek to
                    >
                    > blizniacze miasto Słupska i nie wyobrazamy sobie zeby bylo w jakis sposob
                    > faworyzowane.
                    >
                    > Tadek

Rozumiem, ze chcecie byc stolica - kto by nie chcial.
                    ja jednak uwazam, ze w Polsce powinno byc kilka duzych makroregionow, no ale jak
                    slupczanie chca miec swoje wojewodztwo to pewnie bedziecie je mieli - jak SLD
                    dojdzie do wladzy.
                    Chociaz uwazam, ze "Koszalek" bedzie mial wiecej do powiedzenia - ale to tylko
                    moje zdanie :)
                    Pozdrawiam
                    • Gość: Tadek Re: Odpowiedz do cmd IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 02.08.01, 16:41
                      Koszalek nie bedzie mial wiecej do powiedzenia, bo ludzie sie na to nie zgodza.
                      Gdyby tak mialo byc wiekszosc chce pozostac przy Gdansku. Wowczas bylibysmy
                      zadupiem zadupia. Tylko stolica takiego tworu mialaby w miare dobrze.

Jesli chodzi o Koszalek, to do niedawna byly to doslownie dwie ulice na krzyz.
                      Wszystko zmienilo sie kiedy w latach 40-tych mianowano go stolica... (mimo ze
                      byl o 20.000 mieszkancow mniejszy od Słupska) (podobno stalo sie tak za sprawa
                      jakiegos dygnitarza z Warszawy, ktory stamtad pochodzil).

Powiejm Ci jeszcze tylko tyle, ze ja nie kestem tak optymistycznie nastawiony
                      do sprawy tego nowego wojewodztwa. Mysle ze i SLD nic nie pomoze. Nie zrobia
                      tego ze wzgledu na to ze zaraz po tym rozpoczelaby sie istna lawina podobnych
                      pretensji z innych regionow kraju.

Pozdrawiam!
                      • cmd26 Re: Odpowiedz do cmd 02.08.01, 16:48

> Koszalek nie bedzie mial wiecej do powiedzenia, bo ludzie sie na to nie zgodza.
                        >
                        > Gdyby tak mialo byc wiekszosc chce pozostac przy Gdansku. Wowczas bylibysmy
                        > zadupiem zadupia. Tylko stolica takiego tworu mialaby w miare dobrze.
                        >
                        > Jesli chodzi o Koszalek, to do niedawna byly to doslownie dwie ulice na krzyz.
                        > Wszystko zmienilo sie kiedy w latach 40-tych mianowano go stolica... (mimo ze
                        > byl o 20.000 mieszkancow mniejszy od Słupska) (podobno stalo sie tak za sprawa
                        > jakiegos dygnitarza z Warszawy, ktory stamtad pochodzil).
                        >
                        > Powiejm Ci jeszcze tylko tyle, ze ja nie kestem tak optymistycznie nastawiony
                        > do sprawy tego nowego wojewodztwa. Mysle ze i SLD nic nie pomoze. Nie zrobia
                        > tego ze wzgledu na to ze zaraz po tym rozpoczelaby sie istna lawina podobnych
                        > pretensji z innych regionow kraju.
                        >
                        > Pozdrawiam!

hmmmm, masz racje, ze posypala by sie lawina z innych miejsc w kraju (ostatnio
                        jak bylem w Bielsku to tam ludzie mowili, jak to mozna bylo ich, gorali wlaczyc
                        do slaska, ze oni woleli by miec wlasne wojewodztwo). Ale z drugiej strony
                        projekt SLD zawieral wlasnie 17 wojewodztw (ze Srodkowopomorskim). A oprocz tego
                        czym wiecej wojewodztw tym wiecej urzednikow :))))
                        Jednak wbrew pozorom, Muller nie bedzie mogl zbytnio rozbudowywac biurokracji
                        poniewaz dostanie wspanialy stan finansow Panstwa. Bedzie trzeba ciac wydatki az
                        milo.
                        Hmmm, sam sobie przecze :) lepiej abym juz zamilknal :)
                        Reasumujac: nie mam zielonego pojecia czy powstanie nowe wojewodztwo :))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka