jogibaboo 22.12.07, 22:37 To przejście rzeczywiście idiotyczne. Zmiana świateł trwa zbyt długo i dlatego większość pieszych drugi etap pokonuje na czerwonym świetle. Nie można tego jakoś przyspieszyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rodzic Walka z wiatrakami w Chyloni... IP: *.cust.tele2.pl 27.12.07, 10:52 Kilka razy odprowadzając dziecko do SP40 widziałem jak zagadany przez telefon kierowca przejechał przez to przejście na czerwonym świetle! Nie jest ono w ogóle zsynchronizowane z sąsiednimi, samochody są zmuszane na 800 metrowym odcinku Morskiej do kilkukrotnego ruszania i hamowania a podobno od czerwca mamy na Morskiej inteligentny system sterowania ruchem. Jacy specjaliści go dla nas stworzyli, kto to kontroluje, kto zarządza tym bajzlem, kto potrafi udzielić odpowiedzi na te pytania? Może kiedyś pójdą po rozum do głowy i wybudują tą kładkę co poprawi bezpieczeństwo i zwiększy przepływność Morskiej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Urban Walka z wiatrakami w Chyloni... IP: *.gdynia-laczpol.mm.pl 01.01.08, 21:00 Morska to w tej części Gdyni kregosłup komunikacji drogowej, zeby zwiększyć jej przepustowość należałoby pójśc za dobrym przykładem Trasy Łazienkowskiej w Warszawie gdzie w miejscu najważniejszych traktów pieszych są kładki nad jezdnią...chyba trochę tańsze od przejść podziemnych. Dzięki nim zwiększa się przepustowiość arterii, ruch przebiega płynnie, nie ma wypadków z udziałem pieszych itd. same zalety a inwestycja chyba nie tak wielka w porównaniu z niewątpliwym zyskiem dla większości mieszkańców. Bywając dośc często w stolicy nie spotkałem już dawno przejścia dwuetapowego a kładki budują oczywiście z windami dla niepełnosprawnych...wystarczy skorzystać z dobrego przykładu...warszawscy samorządowcy też nie wstydzili się kiedyś uczyć od gdyńskich...samorządności...ale to było w zeszłym tysiącleciu :(((((( Oczywiście chciałbym sprostować pogląd Pana dr inż. Oskarbskiego: kładka to rozwiązanie rekomendowane jako DOCELOWE, a NIE jak wynika z jego odpowiedzi tymczasowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadeusz Wiśniewski Walka z wiatrakami w Chyloni... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.08, 12:18 Z uwagą przeczytałem wypowiedź p. Urbana i forumowiczów na temat przejścia dla pieszych na ul. Morskiej. Na pewno jest problem. Nie zgadzam się jednak z sugerowanymi przez Autora i p. Naczelnika rozwiązaniami. Należy przede wszystkim połączyć temat przejścia z KONIECZNĄ modernizacją skrzyżowania ulic Morskiej i Kartuskiej. To tu średnio co miesiąc zdarzają się poważne wypadki i giną ludzie. Również ten motocyklista,o którym pisze Autor zginął przed tym skrzyżowaniem (już za przejściem). Zresztą w tym samym czasie na tym skrzyżowaniu był inny wypadek z ofiarami śmiertelnymi.Zgroza!!! Nie jesteśmy w stanie na wszystkich takich przejściach (nawet tylko przy szkołach) wybudować kładek dla pieszych. Jestem jednak przekonany, że przy modernizacji skrzyżowania można dokonać synchronizacji świateł i wykonania przejścia jako jednoetapowego. Liczę, że mój głos w dyskusji przyczyni się do szybkiego i kompleksowego rozwiązania tych problemów, które BEZWZGLĘDNIE trzeba traktować łącznie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś