Dodaj do ulubionych

Skandaliczne zachowanie kontrolerów Renomy

• Gość: RR Skandaliczne zachowanie kontrolerów Renomy IP: *.nsm.pl 10.06.08, 16:05
      Dziewczyna powinna zgłosić na policji popełnienie przestępstwa
      (naruszenie godności osobistej itp.)i poprosić autora artykułu na
      świadka .Mnie zdażyła się podobna "przygoda" z Renomą parę lat temu
      w SKM.Po zgłoszeniu na policji pracownik Renomy miał sprawę w sądzie.
    • anka.matusewicz Skandaliczne zachowanie kontrolerów Renomy 10.06.08, 16:05
      Byłam świadkiem bardzo nieprzyjemnej sceny z kontrolerami z Renomy w roli głównej. Pisałam w tej sprawie do nich maila, ale oczywiście żadnej informacji zwrotnej nie dostałam.

W autobusie w Gdańsku jechała para młodych dziewczyn - Rosjanek. Miały bilety, ale ulgowe. Gdy weszłam do autobusu, "rozmowa" z dziewczynami już trwała. Łysole z Renomy krzyczeli na dziewczyny, żeby pokazały legitymację (per "ty"), one ze łzami w oczach pokazywały bilet i pytały, o co chodzi, przecież mają bilet. W końcu jedna komórką zadzwoniła do matki i z płaczem zaczęła jej opowiadać, że nie wie, gdzie jest, bo jacys faceci je zatrzymały w autobusie i przejechały przystanek, gdzie musiały wysiąść. Łysole chcieli je wypchać z autobusu, na szczęście dziewczyny się nie dały, prosiły matkę, żeby zadzwobniła na policję, że są w takim i takim autobusie i stad się nie ruszą. Jeden z kontrolerów popisał się pełną kulturką, wykrzykując do dziewczyn "Wracaj do swojej Rosji!".
      W końcu wysiedli.

Dla mnie ta sytuacja była straszna. Nie mam pojęcia, jak bym mogła się zachować w takiej sytuacji, pewnie bym w życiu sama nie wsiadła do żadnego transportu publicznego w Polsce.

Pamiętam jakiś czas temu skasowałam zły bilet w Wiedniu. Groził mi za to mandat, ale udało sie dojść do porozumienia z wiedeńskim kontrolerem, wyjaśnil mi po angielsku, co źle zrobiłam, wysiadłam i kupiłam inny bilet. Czy w Polsce brak kulturalnych ludzi?! Przecież to jest zachowanie bandyckie, inaczej tego nazwać nie można!
    • sulpiryd Skandaliczne zachowanie kontrolerów Renomy 10.06.08, 16:07
      Mimo, że regularnie kasuję bilety, przez ostatnie 7 lat widziałem wiele
      wyczynów Renomy w Skm'ce.

Z tych dotyczących mnie, to raz, gdy nie mogłem znaleźć legitymacji
      uprawniającej do zniżki i poprosiłem byśmy wysiedli razem na peronie,
      kontroler powiedział, że jak tylko spróbuję wysiąść to mnie zajeb.... No i w
      końcu znalazłem legitymację i zostałem puszczony (czy kontrolerzy mogą mnie
      zatrzymać, przytrzymać?) ale do pracy się spóźniłem, ponieważ zamiast w
      Sopocie, wysiadłem w Orłowie. Do tego humor popsuty na cały tydzień. Złożyłem
      skargę wraz z numerem legitymacji kontrolera (wciąż go mam) i nic. Kontroler
      wciąż pracuje.

Raz widziałem pracowników Renomy wyciągających podpitego faceta na peron.
      Dwóch rozciągnęło go, chwytając za ręce, a trzeci go tłukł.

Inna sytuacja, zdarzyło mi się nie kupić biletu, ponieważ kiosk na peronie był
      zamknięty. Wsiadłem więc do kolejki, licząc, że kupię go w środku. Od razu
      skierowałem się do przodu składu ale drogę zagrodziły mi zamknięte na amen
      drzwi miedzy wagonami. Za mną stał już pracownik Renomy i żądał biletu.
      Okazało się, że to moja wina, ponieważ jak okazuje się, należy w takiej
      sytuacji wsiąść pierwszymi drzwiami - przyznaję, nie wiedziałem o tym. Można
      jednak oczekiwać, że w sytuacji, gdy wyraźnie widać, że miałem intencję
      zakupu, sprawdzający bilety wykaże się zrozumieniem. Co ciekawe, w sytuacji
      gdy chciałem zrobić zdjęcie jego legitymacji, zaczął uciekać :)

Problem w tym, że Renoma dostaje 100% tego, co zbierze od niekasujących bilety
      i w jej interesie nie leży dobre imię SKM czy dobro podróżujących, a jedynie
      przychód. Wydaje mi się, że lepiej byłoby zatrudnić 2 - 3 przedsiębiorstwa,
      które konkurowałyby ze sobą, a SKM rozliczałaby je m.in. wg. ocen
      podróżujących, np. poprzez różnorakie ankiety. W Gdyni jest np. jeden bardzo
      miły kontroler, który potrafi bardzo kulturalnie wystawić wezwanie do zapłaty
      - jak się chce, to można.
      Zadaniem firm, takich jak Renoma, jest zwiększenie sprzedaży biletów - w moim
      przypadku odniosło to odwrotny skutek; ich chamskie zachowanie w połączeniu z
      ciągłymi remontami SKM, skłoniło mnie do korzystania z komunikacji autobusowej
      (która też ma swoje wady ;). Czytałem o wstawieniu bramek przy wejściu na
      peron (częste rozwiązanie w metrach), wydaje mi się to trudne to wprowadzenia
      ma peronach SKM, ponieważ ludzie zamiast korzystać z normalnych wejść,
      wchodzić będą np. przez torowisko.
      Co by nie mówić, SKM musi wybrać między Renomą a renomą.
    • Gość: obserwator Skandaliczne zachowanie kontrolerów Renomy IP: *.nask.waw.pl 10.06.08, 16:14
      piękny artykuł, sam miałem kilka razy pezprawne nieprzyjemności z renomą ...
      bilety miałem ale już taki mam charakter, że na chamstwo reaguję chamstwem.
      Dwa razy udało mi się nawet doprowadzić do tego, że kontroler Renomy miał
      nieprzyjemności z powodu swojego zachowania.
      Do czego zmierzam ... CO ZROBIŁ AUTOR ARTYKUŁU ABY POMÓC TEJ KOBIECIE ??? BO Z
      RELACJI WYNIKA, ŻE ZACHOWAŁ SIE JAK POZOSTALI GAPIE. JEŚLI JEGO PRZESŁANIE Z
      ARTYKUŁU BYŁOBY PRAWDZIWE TO POSZEDŁBY Z POLICJĄ JAKO ŚWIADEK ZDARZENIA I
      OSKARŻYŁ KONTROLERÓW RENOMY O NAPAŚĆ NA PASAŻERKĘ ...
    • Gość: abc A czy tak trudno zrobic autobusy jak w UK? IP: *.kolornet.pl 10.06.08, 16:15
      przechodzisz obok kierowcy nie masz biletu nie wsiadasz, kontrolerów
      nie trzeba.
    • Gość: dora Skandaliczne zachowanie kontrolerów Renomy IP: 80.78.0.* 10.06.08, 16:17
      w Warszafce nie widziałam tego typu sytaucji, sa w miarę grzeczni,
      oprócz zachowania na przystanku, gdzie klną i opowiadaja
      sobie "pasjonujące" opowieści z pracy, kto komu zajeb...., dla mnie
      ci ludzie nie nadaja sie do pracy, ludzi jest za duzo, wszędzie jest
      chamstwo, w osiedlowym sklepie jest walka o miejsce w kolejce do
      kasy, ludzie opamietajcie się
    • Gość: j to nie bandziory ale zwykle debile IP: *.cable.ubr02.wake.blueyonder.co.uk 10.06.08, 16:17
      widacv na zdjeciu ze to jakies szczawy
      ludzie czego pekacie kupie bilet (bede mowil ze nie mam)pojade tam ze znajomymi zrobie prowokacje goscie pojda do pierdla tak ich zalatwie wiec jesli cudem przeczytaja to to musza juz sie miec na bacznosci
    • Gość: Aquavita Re: Skandaliczne zachowanie kontrolerów Renomy IP: 212.125.240.* 10.06.08, 16:21
      To nie wazne czy miala czy nie, zachowanie tych "smieci genetycznych"
      bylo skandaliczne i zaslugujace na lincz, do czego goraco namawiam.
    • nowak11 Jedziemy do Gdańska. Kibole. 10.06.08, 16:21
      ;))))
      • Gość: Aquavita Re: Jedziemy do Gdańska. Kibole. IP: 212.125.240.* 10.06.08, 16:27
        Tak jest, tym razem sie do was przylacze i polamiemy tych z Renomy
        tak ze ich zaden chirurg nie posklada.
    • Gość: oj Re: Skandaliczne zachowanie kontrolerów Renomy IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.06.08, 16:33
      nawet gdyby nie miała to nic nie usprawiedliwia chamskiego i brutalnego
      zachowania tego bydła.
    • Gość: narciarz2 Dlaczego dziennikarz nie zlozyl zawiadomienia? IP: *.lle.rochester.edu 10.06.08, 16:35
      Drogi Autorze, mam tylko jedno pytanie: dlaczego nie zlozyles
      zawiadomienia o przestepstwie? Dlaczego nie zebrales podpisow od
      swiadkow? Dlaczego nie nagrales calej sceny? Jako swiadomy obywatel
      masz takie prawo. Krotko mowiac: Autorze, dlaczego nie okazales sie
      obywatelem? Moim zdaniem, to nie Renoma jest winna. To Ty, Autorze,
      jestes winien, bo pomimo Twojego tekstu nie nie zaregowales jak
      obywatel. To nie skargi sa potrzebne, tylko formalna procedura,
      ktora powinna zaowocowac aresztowaniem osilkow i postawieniem ich w
      stan oskarzenia za pobicie. Miales prawo wezwac policje i miales
      prawo wszczac taka procedure, a jednak nie zrobiles tego.
      • Gość: N/A Re: Dlaczego dziennikarz nie zlozyl zawiadomienia IP: *.inter.tuniv.szczecin.pl 10.06.08, 16:42
        Zawiadomił - poprzez artykuł w gazecie - publicznie.
        • Gość: narciarz2 Re: Dlaczego dziennikarz nie zlozyl zawiadomienia IP: *.lle.rochester.edu 10.06.08, 16:53
          Gosciu, nie o takie zawiadomienie chodzi. Chodzi o to, ze brutalni
          kontrolerzy powinni zostac postawieni w stan oskarzenia, a nie tylko
          opisani w gazecie, jesli opis zdarzenia odpowiada prawdzie. Tu w
          USA, skad pisze, zdarzenie takie jak opisane, jesli jest odpowiednio
          udokumentowane, konczy sie w sadzie. Natomiast w Polsce w zwyczaju
          jest poblazliwosc wobec wszelkiej wladzy. Kontroler ma wladze, wiec
          kontroler moze sobie pozwolic. Dopoki wladza bedzie mogla sobie
          pozwolic, zas obywatele beda biernie na to patrzec, Polska bedzie
          krajem nienormalnym.
    • Gość: rafaell Skandaliczne zachowanie kontrolerów Renomy IP: *.am.szczecin.pl 10.06.08, 16:43
      Gratulacje dla Gdańska!! Miasto na prawdziwym europejskim poziomie!! Ciekawe
      jak będzie się postępować podczas Euro z kibicami, którzy na przykład zgubią
      nieświadomie bilet już w autobusie...? Panowie koksiki-kontrolerzy policzą
      kości to się ziom nauczy jeździć z biletem i przy okazji jak "znajdą" jego
      portfel w kieszeni to będą mieli na porcje deki i metki na śniadanie.. Nauczy
      się jeździć na pewno. Portfel to może nawet nie będą musieli szukać, bo sam im
      go odda. Jeśli się trafi obcokrajowiec to może z wrażenia zacznie nawet po
      polsku mówić!! Nasi wspaniali óżendnicy to zawsze mają dobre pomysły
      szczególnie jak ktoś dobrze podsypie.. Ja mam jednak lepszy pomysł!! Dajcie w
      europejskim Gdańsku kontrolerom broń palną, żeby więcej jakieś "brutalne
      wariatki" krzywdy im nie zrobiły. Zastrzelą i będzie spokój. Tylko, że
      artykułu by nie było, bo autora też by zastrzelili.

Śmieszne jest też to, co napisał autor, że nie miał kto im powiedzieć jak tę
      pracę należy wykonywać. Człowieku zastanów się co Ty piszesz!!! To jak ktoś
      kogoś słabego i bezbronnego pobije to znaczy, że to nie jego wina, bo nikt mu
      nie powiedział, że tak robić nie wolno?! Niech się pan też nie martwi o
      wulgarne słowa, chamstwo i wulgarność już dawno wpisały się w polskie
      obyczaje, przykładami są nasze ulice, drogi i wiele innych.. Nie będziemy
      szanować siebie, to nie będą szanować nas inni.
    • Gość: KSP W Warszawie dostali bo po ryjach po pierwszym .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.08, 16:45
      ...zdaniu.
    • michals-3 Wiecie co 10.06.08, 16:52
      Żenują mnie te wszystkie wypowiedzi typu "na znak protestu od dzisiaj
      nie kasuję biletów". Takie typowe polactwo-katolictwo, któremu chodzi
      tylko o zaoszczędzenie 2,80 i dorobienie do tego ideologii. Aż mi was
      żal. Honorowe postawienie sprawy to powinno brzmieć np.: "na znak
      protestu od dzisiaj nie korzystam z komunikacji miejskiej". Albo się
      po prostu zamknąć.
    • Gość: (L)1916 Skandaliczne zachowanie kontrolerów Renomy IP: *.chello.pl 10.06.08, 16:56
      co za skur wy syny,tepe ch u je...zycze aby wasze matki pobili za to ze biletu
      nie mialy...i ch u j wam w mordy,pedaly.
    • Gość: Sulaco Skandaliczne zachowanie kontrolerów Renomy IP: *.acn.waw.pl 10.06.08, 16:57
      niestety zatrudniają do tych firm samych Neandertalczykow, nic kultury tylko
      obelgi i wyzwiska a ponoc jesteśmy Europejczykami!.Hańba!!!!!!!.
    • Gość: SILESIAMAN Skandaliczne zachowanie kontrolerów Renomy IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.08, 17:01
      Proponuję nawtykać szefostwu RENOMY, którzy zatrudniają bandziorów i
      powiedzieć co tym myślicie. sekretariat@zwrenoma.pl
    • Gość: uosiu A czy bohaterski autor zawiadomił policjantów... IP: *.hrk.pl 10.06.08, 17:03
      ...o tym zdarzeniu, czy też w ciszy się oddalił i napisał artykuł? I nie rzecz w tym, że go winię ale tak niestety zachowuje się większość ludzi. Nieśmiało zgłasza swój sprzeciw, potem szybko się oddala a potem dowodów i świadków brak... Niestety... jeszcze nikogo nie skazano ani nie ukarano na podstawie artykulu w gazecie...
    • kiniu12 Skandaliczne zachowanie kontrolerów Renomy 10.06.08, 17:07
      Renoma nazwa pseudo firmy wyśmienita wręcz. W SZczecinie na szczęście w porę
      zrezygnowano z ich "usług". Widać że sa szkoleni jednakowo w całym kraju.
      Chamstwo to ich dewiza.
    • Gość: babs Proponuję strajk pasażerów! IP: *.dip.t-dialin.net 10.06.08, 17:09
      Ludzie!
      Czytam artykuł, czytam komentarze i włos mi się na głowie jeży! Przecież to są
      zwykli bandyci.
      Pasażerowie, wzywam do STRAJKU!!! Wyciągnijcie z piwnic rowery, deskorolki,
      odpalcie auta i przez dwa dni olejcie komunikację miejską. Trzeba będzie wstać
      wcześniej ale zobaczycie jaką siłę ma ludzka solidarność przeciw tępym
      chamskim ordynarnym zbójom.

Gdyby oni strajkowali, też musielibyście sobie poradzić. Ciekawe jak oni sobie
      poradzą.
      • Gość: bro Re: Proponuję strajk pasażerów! IP: *.cable.ubr05.shef.blueyonder.co.uk 10.06.08, 17:35
        ty chyba nigdy w 3miescie nie byles
    • Gość: gosc zyczliwy Skandaliczne zachowanie kontrolerów Renomy IP: 67.130.145.* 10.06.08, 17:10
      od 15 lat toleruje sie takie napasci, jak hitlerowcy.dziki kraj i
      dzikie spoleczenstwo, wasze pisanie tu nie pomoze ,jestescie
      podludzie
    • Gość: Iwona Skandaliczne zachowanie kontrolerów Renomy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.08, 17:14
      Parę lat miałam tą nieprzyjemność spotkać się z pracownikami Renomy. Miałam
      bilet ulgowy ale nie wzięłam legitymacji studenckiej, jechałam wtedy z
      koleżanką, która miała bilet i o ironio kiedy ona chciała wysiąść została
      wyszarpana i zatrzymana tylko dlatego, że była ze mną, nie pozwolono jej
      wysiąść a następnie jechałyśmy aż do końcowego przystanka. Obie
      interweniowałyśmy w tej sprawie, napisałyśmy skargę ale bez żadnego odzewu.
      Oczywiście nie obyło się bez obraźliwych słów i krzyków ze strony "osiłków". W
      zasadzie oni nie mają prawa nikogo zatrzymywać to powinno być karane. Mam
      nadzieję, że w końcu ta sytuacja się zmieni.
    • Gość: XY_Z Skandaliczne zachowanie kontrolerów Renomy IP: 77.88.176.* 10.06.08, 17:15
      ciekawe co na to prokurator,przecież wymiar sprawiedliwości też to chyba czyta
      a może bandyci i prostacy są poza prawem ?
    • Gość: bm Jak widac Polska jest krajem okupowanym przez IP: 81.171.165.* 10.06.08, 17:20
      gangi. Jedni rzadza drudzy bija. I tak od wielu lat
    • Gość: gość Spotkałam się z podobnym zachowaniem kontrolera IP: *.tktelekom.pl 10.06.08, 17:22
      kobieta po 70 nie miała przy sobie dowodu. kiedy wysiadła na przystanku
      kontrolujący bilety pobiegł za nią, zabrał z ulicy jej małego wnuczka i wbiegł
      do autobusu (trzymając dziecko na rękach).Kobieta musiała wrócić. Byłam
      zaawansowanej ciąży, ale ponieważ nikt się nie zareagował (!) stanęłam w jej
      obronie. Facet wpadł w szał i napadł na mnie . Napisałam skargę, ale do dziś
      żałuję, że nie poszłam z tym do sądu. Mam wrażenie, że te firmy specjalnie
      zatrudniają podobne opisanym osoby na takie stanowisko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka