princealbert 08.08.08, 13:35 cudowne. kolejny martyrologiczny gniot. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cloclo80 Re: Linda na Westerplatte 08.08.08, 14:57 Poprzedni film z 1967r należy pozytywnie ocenić za scenograficzne realia m.in. oryginalną broń. Widać tam np. MP18 pozyskany od ubitego fryca ale też i ckm'y Browning czy też rkm. wz. 30 będący kopią amerykańskiego BAR dostosowaną do naboju Mausera. Działko ppanc wz. 36 też wyglądało na oryginał. Zdecydowany negatyw filmu to zaburzenie proporcji czasowych pomiędzy czasem przed i po wybuchu wojny oraz naruszenie upływu czasu. Na filmie widać tylko wydarzenia z 1,2 i 7 września. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek45-1 Re: Linda na Westerplatte 08.08.08, 15:38 rkm był wz 29! ckm wz 30 tak dla scisłości!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Linda na Westerplatte 08.08.08, 16:38 Tak dla PEŁNEJ ścisłości ;-P to rkm był wz. 28; co zresztą wcale tak do końca nie musi odpowiadać prawdzie historycznej, gdyż wg niektórych źródeł na Westerplatte uzywano nietypowych rkmów produkcji belgijskiej, na amerykańską amunicję 7,62mm. A w filmie z 1967 nie wystapiło oryginalne polskie działko wz. 36, gdyż takowego nie było wówczas w Polsce (tj. nie wiedziano, że było ;-) - jego rolę dość udatnie zagrała radziecka 45mm armata przeciwpancerna wz. 37, czyli tzw. popularnie "muchobojka". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @&J Re: Linda na Westerplatte IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.08, 13:25 Linda gwarantuje chamstwo werbal;ne i pozerstwo + kabotynizm. Może to antypatriotyczne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IrMa Linda na Westerplatte IP: *.elartnet.pl 08.08.08, 14:59 Ciekawe, czy zagra tego "prawdziwego" Sucharskiego, czy też będzie to kreacja, jaką byśmy chcieli aby był? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Randdal Tom Linda na Westerplatte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.08, 15:56 Sucharski nie dowodził obroną Westerplatte. Był związany przez przez swoich żołnierzy. Dowódcą obrony był kpt./chyba,nie pamiętam stopnia/ Franciszek Dąbrowski. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Re: Linda na Westerplatte 09.08.08, 14:19 Rzeczywiście prawdziwym obrońcom Westerplatte był kpt. Dąbrowski. Major Sucharski przeżył załamanie nerwowe drugiego dnia i chciał się natychmiast poddać. Jego oficerowie się zbuntowali i odebrali mu dowództwo. Oddali je mu dopiero tuż przed samą kapitulacją 7-go dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Linda na Westerplatte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.08, 16:04 Odechciało mi się pisać jakikolwiek komentarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stach Linda na Westerplatte IP: *.adsl.inetia.pl 08.08.08, 21:01 Qrde wiedziałem! Wiedziałem że coś wymodzą żeby zepsuć już na wstępi. Czemu Linda!?!? Z Lindą to mogą kręcić obojętnie którą wersję - czy zawierająca prawdę czy dotychczas obowiązująca wersja - i tak z Lindą nie da się oglądać :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Valhalla Re: Linda na Westerplatte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.08, 21:38 Shut up, niby-prince. Powtórzysz sobie daty, nazwiska dowódców, troche się wzruszysz i pozazdrościsz tamtym żołnierzom odwagi. Na dobre ci wyjdzie. A za Lindę trzymam kciuki. Facet wiele potrafi, jeśli nie zeżre go komercha. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Linda na Westerplatte 08.08.08, 22:10 Zacznijmy moze od tego, ze: 1) pierwsze strzaly byly w Wieluniu (k.Czestochowy) 2) pierwsza ofiara w Gleiwitz (propolski Slazak Honior z Gliwitz, przy radiostacji) a nie Gdansk abo Westerplatte (czyli zachodnia plyta) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 10kumak Re: Linda na Westerplatte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.08, 23:47 Franz Honiok nie "Honior". W DDR-ach nakrecono b. dobry (jedyny) film o napadzie -> "Der Fall Gleiwitz" Jeszcze w latach 60-ych ! Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes Mam nadzieję, że film nie będzie fałszował histori 09.08.08, 14:29 jak ten z lat 60-tych. Linda jest dobrym aktorem i mam nadzieję, że udźwignie rolę majora Sucharskiego, człowieka załamanego i pozbawionego przez własnych oficerów dowództwa. Na pewno przeszkadzać mu będzie haryzma... Sucharski podobno w rzeczywistości nią się nie odznaczał. Małaszyński jako kpt. Dąbrowski? Dobry wybór. Pasuje mi do tej roli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zigolo Linda na Westerplatte IP: *.netcorp.pl 10.08.08, 23:31 Fajnie! Ostatnio p.Linde widziale w filmie,jak na motorze podjechal pod dom i zgwalcil gospodynie. Ku..a,co wy wiecie o pisaniu komentarzy? Pozdrawiam,kur..wa, B Linda,kur..a! Odpowiedz Link Zgłoś