Dodaj do ulubionych

12 procent - o tyle ma podrożeć woda w Gdańsku

IP: *.revers.nsm.pl 23.10.03, 19:04
Co za debile... Woda towarem luksusowym niedługo będzie!
Sądząc po "zapachu" i ciszy panującej w łaienkach w moim pionie
(nie leje się woda już od kilku lat) - dla większości moich
sąsiadów woda już jest luksusem... :-/

"Od kilku lat SNG podwyżki cen motywuje spadkiem zużycia wody
przez mieszkańców i zakłady przemysłowe."
To podwyższajcie ceny dalej...
Obserwuj wątek
    • Gość: CLOVER Re: 12 procent - o tyle ma podrożeć woda w Gdańsk IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.03, 01:12
      Nic za darmo. Ktoś musi zapłacić za "wycieczki" naszych rajców
      do Paryża. GW zwracała uwagę na ten problem z okazji
      kolejnego "zaproszenia" przez Saur Neptun naszych "wybranców" do
      swojej siedziby we Francji.
      • Gość: ksiegowy Re: radni we Francji = woda w Gdańsku mus podrożeć IP: *.net81-64-39.noos.fr 24.10.03, 01:33
        taniej byloby w Gdansku zafundowac wycieczki wszystkim radnym z
        zonami, konkubinami, dziecmi i mezami, niz przelykac drozsza
        wode, ktorej cena bedzie zatwierdzona przez tak korumpowanych
        samorzadowcow - sami rzadza - dla siebie - a moze sie myle,
        podwyzka jest uzasadniona, tylko kto to wie - niedouczeni
        radni? fachowiec Pietrzak ze spoldzielni mieszkaniowej - a moze
        lider Platformy Wladyslaw Kaminski? fachowiec - bez dyplomu?
        brawo Panowie - Miasto zadluzone jak nigdy, a Wy sobie na
        wycieczki jezdzicie, oplacane z pieniedzy podatnikow

Gość portalu: CLOVER napisał(a):

> Nic za darmo. Ktoś musi zapłacić za "wycieczki" naszych
        rajców
        > do Paryża. GW zwracała uwagę na ten problem z okazji
        > kolejnego "zaproszenia" przez Saur Neptun naszych "wybranców"
        do
        > swojej siedziby we Francji.
    • filut A "ciepło" dopiero podrożeje 24.10.03, 06:35
      Po sprzedaży GPEC spodziewajmy się nowych podwyżek w "branży cieplnej".
      Czy nie udało by się sprzedać naszego kochanego Zarządu, nawet po
      niewygórowanej cenie!
    • Gość: notman Re: 12 procent - o tyle ma podrożeć woda w Gdańsk IP: *.viamedica.pl 24.10.03, 09:28
      Popatrzcie na uzasadnienie!
      toż to idiotyzm totalny! Zużywamy mniej wody to mamy więcej za
      nią płacić. Normalnie ręce opadają. Niech Saur zredukuje
      produkcję i zatrudnienie, a nie obciaża ludzi dodatkowymi
      kosztami.
      • Gość: Observer Re: 12 procent - o tyle ma podrożeć woda w Gdańsk IP: *.dip.t-dialin.net 24.10.03, 14:24
        W Gdansku glupote spotyka sie na kazdym kroku.Nawt to co gdzie indziej jest
        oczywiste,w Gdansku staje sie "czarna magia"Oczywiscie ze jesli obniza sie
        zuzycie to woda drozeje.Pozostala ta samam siec wodociagowa,te same
        ujecia.Eksploatacja sieci rozklada sie na pewna konkretna ilosc wody.Jesli
        zuzycie sie zmniejsza,to te same koszty rozkladaja sie na mniejsza ilosc metrow
        szesciennych.Inaczej Jesli koszt eksploatacji sieci ktora dostarcza 1000 metrow
        wody wyniosl 500 zl,to w kazdym metrze³placisz 50 Gr kosztow.Jesli zuzycie
        spadnie do 100m³,to w kazdym metrze³trzeba umiescic 5 zl kosztow.Dlatego cena
        metra wzrosnie o 5 Zl za m².
        Teraz pomysl kto tu jest "idiota totalnym"
        • Gość: JAP Re: 12 procent - o tyle ma podrożeć woda w Gdańsk IP: *.jasien.net 07.11.03, 22:21
          A im bardziej podnosi się cenę to tym bardziej spada zużycie. Co uzasadni
          następną podwyżkę. Czyżby perpetum mobile ...
          • Gość: bolo Niekoniecznie IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.03, 22:43
            Jeśli spadnie drastycznie to oczywiśćie można się zastanowić nad wymiana np.
            pomp na mniejsze ( koszt) lub na wyłączenie jakiś ujęć (cholerny koszt jeśli
            trzeba je będzie uruchomoć nan nowo. Konieczne jest utrzymanie pewnego zapasu
            na wypadek zwiększonego poboru wody (np. względy przeciwpożarowe). Nie da sie
            jadnak nic zrobić z siecią. SNG nie może zachować sie tak jak PKP która
            likwidowała nierentowne połączenia.
      • Gość: bolo Pierdzielisz debilku IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.03, 22:29
        Ty gnomie za...y, niech ciebie zredukują. Jestem Polakiem, pracuje w tej
        firmie i ostatnią rzecza którą bym powiedział to to że w tej firmie jest
        marnotrawstwo albo zbędne wydatki. Firma jest prowadzona przez Polaków, pracuja
        tam Polacy. A kokosów sie tu nie zarabia. To że firma jest z kapitałem
        zagranicznym zaraz oznacza że jest złodziejska? Debilu. Lepiej sie przyjrzyj
        firmom tzw. państwowym. Sprawdż jakie tam są przekręty na przetargach.

• filut Re: Pierdzielisz debilku 09.11.03, 07:21
          Gość portalu: bolo napisał(a):

.......... To że firma jest z kapitałem zagranicznym zaraz oznacza że jest
          złodziejska? ........

Bolo nie denerwuj się! Podchodź do tego bardziej "pedagogicznie".
          Przy okazji odpowiedz na poniższe pytania.
          1) Czy SNG [mimo polskiej obsady] nie jest dojną krową, która pysk ma w Polsce,
          a cycki we Francji??
          2) Ile Wy, polscy pracownicy, "macie do gadania" w tej wspaniałej firmie?
          3) Znasz jakiegoś własciciela firmy, który jest prawdziwym altruistą?
          Przy okazji mam prośbę: przed ew. udzieleniem odpowiedzi uspokój swe nerwy, aby
          post był rzeczowy. Ja wystarczająco brzydko sam o sobie myślę :))

Pozdrawiam
          Fil

PS
          Czy Ty jesteś Bolek K. ??
          • Gość: bolo Cycki? IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.03, 20:11
            Nie wiem gdzie są cycki. Ale jeśli we Francji, to winą proszę obarczyć władze
            Gdańska, które stwierdziły wiele lat temu, że tylko zagraniczny przedsiębiorca
            potrafi wznieść biznes na wyżyny.
            Ja wiem że: nie widac marnotrawstwa, moja wypłata jest terminowo na koncie, nie
            ma zaległości w ZUS. A co najważniejsze z twojego punktu widzenia- pracuje
            jakbym pracował dla siebie tzn. ty masz wodę(zimną) i nie masz zapchanego
            sracza a ja mam satysfakcje że urządzenia działaja prawidłowo. No i dlatego że
            Ty do mnie nie wydzwaniasz z pretensjami ze coś nie jest zrobione.
            • Gość: filut Re: Cycki? IP: 62.233.169.* 09.11.03, 20:46
              Gość portalu: bolo napisał(a):

> Nie wiem gdzie są cycki. Ale jeśli we Francji, to winą proszę obarczyć władze
              > Gdańska, które stwierdziły wiele lat temu, że tylko zagraniczny
              przedsiębiorca
              > potrafi wznieść biznes na wyżyny.
              > Ja wiem że: nie widac marnotrawstwa, moja wypłata jest terminowo na koncie,
              nie
              >
              > ma zaległości w ZUS. A co najważniejsze z twojego punktu widzenia- pracuje
              > jakbym pracował dla siebie tzn. ty masz wodę(zimną) i nie masz zapchanego
              > sracza a ja mam satysfakcje że urządzenia działaja prawidłowo. No i dlatego
              że
              > Ty do mnie nie wydzwaniasz z pretensjami ze coś nie jest zrobione.

Dziękuję za szybką reakcję. Cieszy mnie fakt, że jesteś zadowolony ze swej
              pracy.
              Mój post nie zwierał żadnej sugestii, że mam jakiekolwiek zastrzeżenia do pracy
              polskich pracowników i wzajemnych relacji pracownik/pracodawca w firmie SAUR.
              Ja tylko zwracałem uwagę (między wierszami), że sprzedaż strategicznych firm
              (dostarczających wodę i ciepło) jest karygodnie krótkowzroczna i powoduje
              fatalne skutki. Rzeczywiste powody takich sprzedaży nie są mi znane, a domysły
              mam brzydkie (m.in. dziwnie kojarzy mi się proces sądowy w sprawie ocieplań
              domów na Stogach).
              I jest to wina grupy trzymającą władzę, m.in. w Gdansku. W przypadku SAUR'a, to
              niechlubnej pamięci Jamroż tak się nam przysłużył.
              GPEC został sprzedany, dzięki zadufkowi Pawłowi A, któremu nie powierzył bym
              nadzoru nad najmarniejszą firmą. Ta krowa cycki będzie miała w Lipsku ;)
              Pozdrawiam
              Fil

PS
              Na poprzedni PS jednak nie odpowiedziałeś ;))
        • Gość: MaDeR Cicho darmozjadzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 20:37
          Gadasz jak górnicy.
          Jeśli coś jest niepotrzebne, to się to wwyala. Ja na ciebie DOpłacać nie
          zamierzam z moich podatków. Jeśli ejsteś niepotrzebny, to się przekwalifikuj,
          zamiast wrzeszczeć, jaki to świat paskudny. Z chwilą, gdy ejsteś zbędny,
          stajesz się darmozjadem i złodziejem pieniedzy publicnzych. Jak górnicy z
          nierentownych kopalń, które powinny były już dawno być zamknięte - a zamiast
          tego utrzymujemy wszyscy górników.
      • Gość: bolo Odpowiedż druga do debila IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.03, 22:37
        Jesteś głąbem więc dla ciebie jest paradoksem że mimo mniejszego zużycia wody
        trzeba płacić wiecej. Więc zapamiętaj głąbie że dzieje się tak dlatego że w
        (pewnych granicach) korzystać trzeba z tego samego sprzętu. Jeśli jest ujęcie
        wody z pompą o mocy 30 tys watów to niewielkie ma znaczenie czy zużyjesz wody
        wymagającej mocy 25 tys watów. Jest to nadal ta sama pompa, ta sama amortyzacja
        urządzeń, konieczność takich samych przeglądów i opieki. Nadal korzystasz z
        tych samych rur, zaworów, filtrów itd. które trzeba naprawiać.
        • Gość: Hydra Re: Odpowiedż druga do debila IP: *.dip.t-dialin.net 07.11.03, 22:52
          Debilami sa ci, ktorzy trwonia swoj czas na dyskusje o cenie wody - ludzie
          idzcie pod prysznic - bez wzgledu na cene wody -
        • Gość: rychu Re: Odpowiedź kulturalna IP: *.osk.pl / 81.219.96.* 09.11.03, 13:48
          Te wasze rury, pompy i inne ustrojstwo to jedno a generowany zysk poza waszą
          wiedzą (takich wyrobników firmy Saur) idzie na konto właściciela. Pracownicy
          mogą się zaj.... w firmie i tylko się cieszą że mają pracę. Lojalność popłaca
          i stąd te epitety. Woda i ciepło dla miasta to dobra strategiczne. I oddawanie
          ich w ręce prywatne to zbrodnia na mieszkańcach. A samorządowcy zwłaszcza jeden
          były prezydent równo biorą za niby swoje pomysły. Sądy również opanowane przez
          układy. Prywata a kupe ludzi będzie zdołowanych nędzną egzystencją.
    • Gość: Andrzej Nasza woda z francuskim zapaszkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.03, 20:36
      To skandal! Tego należało się spodziewać, gdy Francuzi wzieli
      gdanskie wodociągi przekonywano nas,że woda nie będzie drożeć,
      a będzie smaczniejsza. I co mamy - smród z kranów (może lepszy,
      boi francuski) i co roku podwyżki. Miasto z tego ma nici, a
      Francuzi - kasę. Tak będzie z ciepłem, Niemcy będą za chwilę
      dyktować ceny ciepła w Gdansku. A radni jeżdżą sobie - to do
      Francji, to do Niemiec, aby skasowac dietki i przywieżć
      prezxenty od "dobroczyńców". Panie Adamowicz, nie dane Ci było
      zostac naszym prezydentem, lecz z braku laku wybrano Pana,
      chociaz nie wiem dzisiaj, czy nie były lepszy Formela (chociaz
      jest z SLD).
    • Gość: KAZ Adamowicz ma dodatek specjalny i chyba nie korzysta z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.03, 20:41
      Prezydent Adamowicz dostał ostatnio podwyżkę i będzie miał z
      czego opłacać podwyżki ceny wody, chyba, że nie korzysta z wody
      i nie wie w ogóle jakie obciążenie dla budżetu rodziny stanowi
      woda. Czy Adamowicz i jego wspólnicy z Platformy chcą
      doprowadzic do tego, aby gdańszczanie nie myli się zbyt często?
      • Gość: bolo Adamowicz sie niemyje IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 08.11.03, 22:04
        więc nie będzie zużywał wody a co za tym idzie wnosił większych opłat
    • Gość: rychu Będziemy śmierdzieć na odległość IP: *.osk.pl / 192.168.50.* 08.11.03, 21:50
      Mniej wody zużywamy bo brak kasy na tak drogą wodę. Nedługo za
      wiadro wody będziemy płacić jak dawniej za metr sześcienny.
      Najlepiej do jakiegoś potoku czy strugi na mycie i pranie.
      Pralki też coraz bardziej oszczędne. A prywatny Saur rozdmuchał
      ceny i było to dawniej wykrakane przez oportunistów prywatyzacji.
      Mamy liczniki więc zakręcać i śmierdzieć. Możemy się przerazić?
      A czego się przerażać. To dopiero początek zagłady polskiej
      cywilizacji. Najpierw higiena potem albo równolegle leki i głód.
      I z tym do Europy k....?
      • Gość: a fORMELA TO DEMAGOGIA I KŁAMSTWO! IP: 62.181.161.* 09.11.03, 00:06
        Boże chroń nas przed takimi prezydentami. Formela to demagog, obłudnik,
        kłamczuch i bezwstydnik. Boże uchroń nas w przyszłości od takich pajaców.
    • Gość: bogdan Re: 12 procent - o tyle ma podrożeć woda w Gdańsk IP: *.proxy.aol.com 09.11.03, 08:34
      liczyc mi sie nie chce ale na oko widac ze woda u was jest drozsza niz u mnie w
      USA.
      Za 12600 galonow co jest ok.47250 litrow place $42.71 czyli ok 0.904 DOLARA ZA
      1 m3.
      Obecna cena wody w Gdansku to ponad 1.25$ za m3
      Musze zaznaczyc ze cena wody w miescie gdzie mieszkam jest stosunkowo wysoka w
      porownaniu do innych miast USA.
      PRZECIETNE DZIENNE ZUZYCIE WODY w naszym miescie to 300 galonow dziennie na
      mieszkanca co jest ponad 1 m3 dziennie.Ciekawi mnie jak te liczby wygladaja w
      Gdansku.
    • Gość: bogdan Re: 12 procent - o tyle ma podrożeć woda w Gdańsk IP: *.proxy.aol.com 09.11.03, 08:41
      Gość portalu: trooper napisał(a):

Sądząc po "zapachu" i ciszy panującej w łaienkach w moim pionie
      > (nie leje się woda już od kilku lat) - dla większości moich
      > sąsiadów woda już jest luksusem...

Nie jestem hydraulikiem ale sadze ze scieki zaprojektowano tak ze potrzebna
      jest jakas ilosc wody aby te dobrocie przemieszczac.O ile tej wody bedzie za
      malo moze nastapic zablokowanie rur kanalizacyjnych odchodami.Czyzbym sie mylil?
      • Gość: makary Re: 12 procent - w Gdańsk a ile w Sopocie? IP: 153.19.8.* 09.11.03, 14:45
        Ciekawe ile podrozeje w Sopocie. Ciekawe ze jak sprzedano firme Francuzom to
        jednym z argumentow bylo ze zainwestuja w siec rozbudowe przebudowe itp. A jak
        narazie slyszy sie ze trzeba tyle placic poniewaz ... siec jest stara i trzeba
        ja modernizowac. To skoro za modernizacje plac na biezaco mieszkancy to czemu
        sprzedano firme? Moze trzeba bylo zostawic jak jako spolke gminna? Ciekawe czy
        tak samo bedzie z GPEC?
        • filut Re: 12 procent - w Gdańsku ... 10.11.03, 08:10
          Gość portalu: makary napisał(a):

> Ciekawe ile podrozeje w Sopocie. Ciekawe ze jak sprzedano firme Francuzom to
          > jednym z argumentow bylo ze zainwestuja w siec rozbudowe przebudowe itp. A
          jak narazie slyszy sie ze trzeba tyle placic poniewaz ... siec jest stara i
          trzeba ja modernizowac. To skoro za modernizacje plac na biezaco mieszkancy to
          czemu sprzedano firme? Moze trzeba bylo zostawic jak jako spolke gminna?
          Ciekawe czy tak samo bedzie z GPEC?

Stawiam dolary przeciwko orzechom, że będzie!!
          Nasze władze regionalne (na własne życzenie) są *rolowane* przy wszystkich
          transakcjach:
          1) browar Heweliusz
          2) wodociągi
          3) GPEC - tylko czekać na wiadomy efekt.
          4) "zupełny kryminał"*ze zmianą porozumienia między Synergią i właścicielem
          Stoczni Gdańskiej.
          Z każdym przypadkiem związane są konkretne nazwiska - różnych opcji
          politycznych.

Dlaczego to pisałem? Abyśmy zapamiętali nazwiska ludzi, którym nasze kłopoty
          zawdzięczamy i nigdy na nich nie głosowali!!

Pozdrawiam
          *kasandrowaty* Fil
      • Gość: trooper Re: 12 procent - o tyle ma podrożeć woda w Gdańsk IP: *.revers.nsm.pl 10.11.03, 00:49
        Nie wyraziłem się precyzyjnie: Chodziło mi o 'zapach' ludzki,
        tzw. 'spodpaszany' - wyczuwalny w lecie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka